CK SEN - Zážitky a zkušenosti z cestování

Zážitky

Poznávací zájezdy s cestovní kanceláří SEN jsou plné zážitků. Nechte se inspirovat cestovateli, kteří exotickou dovolenou s námi již absolvovali, zde popsané zkušenosti a zážitky mohou být i vaše. Na každém našem aktivním zájezdu jich ulovíte několik a zůstanou vám na celý život. Pokud hledáte zážitkovou dovolenou, právě zde můžete čerpat inspiraci o cestování s CK SEN.

Čti více
  

Výšlap na druhou nejvyšší sopku Bali

Jsme ubytovaní v lokalitě s názvem Kuta, která je tou nejproslulejší lokalitou na celém Báli. Kuta je centrem surfařů, kterými jsme byli na pár hodin i my včera, když jsme se učili, jak stát na surfu. Ti šikovnější dokázali sjet i pár vln. Večer jsme se dohodli, že namožené svaly půjdeme ráno rozhýbat túrou na druhou nejvyšší sopku Bali s názvem Batur. Její nadmořská výška je 1717 m.n.m. a výšlap na samotný vrch zabere zhruba 2 až 3 hodiny v závislosti na tempu. Pokud si chceme vychutnat východ slunce, který je právě z vrchu sopky Batur na celém Bali ten nejkrásnější, začínáme šlapat na vrch už v 3:30 ráno. Východ slunce je na Bali celoročně okolo 6 ráno. No a proč si troufám říct, že odsud je ten nejkrásnější východ slunce na celém Bali? Protože na východě vidíme nejvyšší sopku Bali – Agung (3142 m.n.m.), vedle níž začínají vykukovat sluneční paprsky, jejichž odrazy sledujeme na hladině jezera Batur, které patří do kaldery sopky, na jejíž vrchu se právě nacházíme. Po pár minutách už vidíme do okolních dolin, které jsou celé posety černou ztuhlou lávou. Erupce nedaleké sopky Agung v roce 1963 byla jednou z nejsilnějších v 20. století. Při těchto krásných výhledech nám dělají společnost divocí makakové, kteří nám doslova skáčou po hlavách, a tak si tu děláme krásné záběry.

Čti více

Singapur z budoucnosti

Není nic lepšího než začít v tomto moderním městě plavbou na loďce po řece Singapur. Město se vypíná do výšky, jeho světla se zrcadlí na vodní hladině a člověk neví, na kterou stranu se má dívat dříve, protože by nejraději sledoval obě najednou. Ozdobou zálivu je nádherný luxusní hotel Marina Bay Sand s nejvýše položeným bazénem světa. Svítí jako diamant položený v dlaních Singapuru. Teprve když tu člověk je a vidí ho na vlastní oči, uvěří, že tady opravdu stojí! Náš poznávací zájezd nezůstane jen v centru obklopeném mrakodrapy, ale nahlédneme na ostrov Sentosa s nejjižněji položeným místem pevninské Asie. Někteří z nás se nechali zlákat voláním nádherných akvárií a užívali jsme si v dobré náladě Singapur a jeho dobrodružství. Svezli jsme se moderním metrem, kráčeli podél zálivu, objevovali zákoutí špičkových hotelů či hleděli na Singapur ze střechy Marina Bay Sands. V botanické zahradě jsme viděli stromy vysoké několik desítek metrů, shlédli místa, kterými jezdí F1 a kdo chce, ten se povozí na obrovském ruském kole. Je možné, aby zde na tak malém kousku země bylo tolik atrakcí? Orchard Road je Mekkou nakupování a z tolika nákupních center se vám zatočí hlava. 

Čti více

Barong, kávové plantáže a rýžové terasy na Bali

Dnešní den začínáme ve vesničce Batubulan, kde se jdeme společně podívat na tradiční balijské taneční představení. V tomto tanci se bijí dvě mytologické postavy. Barong v podobě lva představuje boha dobra, který bojuje proti Rangda-ovi, který naopak zastupuje zlo. Boj končí nerozhodně. Symbolizuje to rovnováhu mezi dobrem a zlem. Po představení máme namířeno úzkými uličkami naším autobusem do nadmořské výšky cca 500 m.n.m. Kolem nás se začínají objevovat první rýžová políčka, která jsou neodmyslitelnou součástí tohoto krásného ostrova. Náš kamarád Gede, který pochází ze severní části ostrova Bali, nás zavedl na kávové plantáže. Zde se dozvídáme jaký je rozdíl mezi kávou arabicou a robustou. Máme možnost ochutnat i Cibetkovou kávu. Víte, které zvířátko tuto kávu produkuje a jak vlastně tato káva vzniká? Cibetka konzumuje celé kávové plody, z nichž stráví pouze dužinu, enzym proteázy v trávicím traktu způsobí, že kávová zrna jsou jemnější a jsou méně hořká, taková zrnka pak vyloučí stolicí. Ročně se vyprodukuje pouze cca 500 kg takovéto kávy a my máme možnost si ji na tomto místě za pár euro koupit. Na procházce kávovými plantážemi nám Gede s velkým zájmem ukazuje další tropické ovoce. Vidíme, na jakých stromech roste guava, durian, jackfruit. Gede vytahuje nožík a vyřezává kousek z nějakého stromu, posouvá kousek dřívka mezi nás a říká, abychom ho olízli, po prvním ochutnání zjišťujeme, že to je skořice! Dále vidíme, jak roste hřebíček, vanilka, kakaové boby a mnoho jiných exotických plodin. Geniální zážitek je za námi a my pokračujeme k rýžovým terasám. Zde se setkáváme s partičkou domácích, kteří trénují své kohouty. Připravují je na kohoutí zápasy. Ti nám s radostí předvedli, jak vypadá trénink dvou kohoutů před takovým zápasem. Krásný den zakončíme na místím trhu ve vesničce s názvem Ubud.

Čti více
Noční pohled na 452 m vysoké Petronas

Pod nejvyššími dvojčaty světa v Kuala Lumpur

Z Penangu cesta pokračuje do Kuala Lumpur, moderní metropole Malajsie. Ta nás překvapuje od začátku svou čistotou, přírodou a zajímavými městy, kde se snoubí koloniální krása s čínskými a indickými vlivy. V jeskyni Batu jsme se nadýcháme indické atmosféry. Opice, vůně vonných tyčinek, dlouhé, barevné sárí, vousatí muži s indickým přízvukem. To vše dělá Batu geniálním místem, kde má člověk pocit že udělá jen pár kroků a přejde stovky kilometrů do Indie. V Kuala Lumpur si  vychutnáváme  noční nasvícená dvojčata Petronas Towers. V KL jsme se prošli i koloniálním náměstím Merdeka a nahlédli jsme do velké mešity Negara a nakonec si prohlédli město z vysoké TV věže, jejíž špička se zastavila ve výšce 421 metrů nad zemí. Neskutečný pohled! Celé Kuala Lumpur se pod námi rozprostřelo jako koberec, z něhož vyrůstají nádherné, moderní stavby. Ochutnáváme tradiční rendang s chutí kokosového mléka, které se  podává se s rýží dušenou v banánovém listu.

Čti více

Kulinářský ráj koloniálního Penangu

Po přejezdu malajských hranic nás přivítá zelená země. Kde tady se objevilo rýžové políčko, jinde zase vysoké kopce pokryté lesy a člověk má pocit, že za krátkou chvíli poznal všechny možné odstíny zelené. Thajské bahty se v peněžence vyměnily za malajské ringity a i lidé se změnili. Někteří jsou tmavší, jiní mají čínské rysy. Ocitli jsme se na ostrově Penang. Ostrov nebývalé exotiky. Ostrov betelového ořechu.  Penang zavání dálkami, nejednoho dobrodruha k sobě přivábil svým neutuchajícím voláním. Desítky či stovky obchodníků zde zakotvily své lodi, aby zkoušely štěstí a obchodovali s kořením a opiem. Dnes je Georgetown, hlavní město ostrova, výstavní skříní koloniální architektury. Je třeba čekat kulinářský zážitek. Penang je totiž nejchutnějším městem Malajsie. Ochutnáváme žáby na chilli, ale zkusíme i tradiční polévku laksu, grilované ústřice, kuřecí satay v arašídové omáčce, nudle s krevetami a užíváme si chaos místa doplněného o čínské nápisy. Jiný svět.

Čti více
Thajská polévka je základ dne

Penangský street food

O Penangském street foodu se už natočilo mnoho dokumentů. Je pravda, že multikulturalismus země jakou je Malajsie a obzvláště město Georgetown na ostrově Penang, poznáte a pochopíte, až když to všechno ochutnáte. Na jedné ulici tak najdete mix malajsko, čínsko, indické kuchyně a pro ty nudné i McDonald ukrytý v budově koloniálního stylu. No na to abychom jedli „junk food“ zde přece nejsme. Po úvodní jízdě na rikšách, se vydáváme poznávat rozmanitost místní kuchyně. Nazvat ji ale místní není tak jednoznačné. V jedné části najdeme typické malajské jídla, jakou jsou polévky Penang Assam laksa nebo laksa lemak, ale chybět nemůže ani Nasi lemak slavné malajské jídlo s rýží, které se běžně servíruje na snídani, oběd i večeři. Chybět samozřejmě nemohou mořské speciality a to například omeleta s ústřicemi - Oh Chien. Různá jídla typická pro čínskou kuchyni včetně i těch nejbizarnějších jakými jsou černá shnilá vejce, tzv. „Tisíciletá vejce“. Po večeři si můžete dopřát jeden z mnoha sladkých dezertů, nebo ochutnat lokální pivo. Jídlo je jednou z věcí, kterou podobně jako i cestování třeba zažívat na vlastní kůži. A tak, já osobně raději vyměním nedělní řízek za něco lokálního z té země, ve které se momentálně nacházím.

Čti více

Singapurský Chinatown

Před námi stojí singapurský Chinatown komplex. Na první pohled vypadá toto místo nevábně – betonový skelet s řadou oken na poschodí a obchody s drobnými výrobky v přízemí. Nenapadlo by Vás sem vejít, pokud nevíte, jaký poklad se ukrývá na poschodí. Právě v této budově je skrytý jeden z nejlepších trhů s pouličním jídlem v jihovýchodní Asii. Právě tady začínal Hawker Chan, nejlacinější michelinská restaurace na světě. Ale ne jen on, toto místo je mekkou čínské kuchyně v Singapuru. Představte si největší food court nákupního centra v Česku, vynásobte to třemi a ještě stále nemáte dostatečnou představu o tom, kolik malých rychlých občerstvení tu najdeme. Vystupujeme nahoru schody a kolem nás je dokonalý čínský ruch. Všichni jí pohromadě, ať už dělníci nebo businessmeni v oblecích. Před některými stánky se hadí impozantní rady. Toto místo je legendou. Míjíme přeplněný stánek Hawker Chan, řada je tu minimálně na hodinu a jdeme o pár stánků vedle. Tady se skrývá další poklad této jídelní zóny – restaurace s knedlíčky a nudlemi Xiao Long Bao. I toto najdeme v Michelinské příručce, i když nemá hvězdu. To ale vůbec neznamená, že to není skvělý stánek. I tady je řada, místní dobře ví, které restaurace jsou nejlepší. Čeká se ale jen 15 minut a tak se přidáváme i my. Usmívá se na nás kulatý majitel v zamaštěném tričku. Vypadá velmi jinak než na fotografii s michelinským průvodcem, kterou má vystavenou ve výkladní skříňce ale úsměv má stejný. Dáváme si sečuánské nudle a různé druhy knedlíků. Nejznámnější jsou Xiao Long Bao, kuličky na páře plněné mletým masem, krom toho si ale dáváme i variantu s pikantní omáčkou a zeleninou. Jídlo je skvělé, jen málo místech mimo Čínu najdete takové. A vůbec nemluvím o tom, že v předraženém Singapuru je cena za dvě jídla 10 dolarů až zarážejíc nízká, v běžné restauraci by jste zaplatili 4x tolik. Pokud se podíváme kolem sebe, tak každý lituje, že nemáme více žaludků. Tolik druhů polévek, nudlí a rýže jako tu, nenajdete jen tak někde. Alespoň se ještě pohledem popaseme na bohaté nabídce stánků kolem nás a pomalu chinatown komplex opouštíme. Před námi je příjemné Singapurské popoledne.

Čti více
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací