11 nejkrásnějších jezer naší planety

Zkušení cestovatelé nejezdí v létě na přeplněné pláže. Jedou se zchladit k nejkrásnějším jezerům planety. Ponořte se do jejich chladné vody nebo se nadechněte vůně nejkrásnější přírody.

Autori: Jozef Zelizňák, manager a průvodce CK SEN

26.03.2018

Čti více

Lago Argentino, Argentina

Největší jezero Argentiny, daleko v Patagonii jsme zařadili do tohoto žebříčku zejména díky úžasným ledovcům, co ho obklopují. Z nejslavnějšího z nich, z Perito Moreno, se odlupují kusy ledu velké jako paneláky. Koupat se v jezeře nedá, ale to jeho kráse určitě neubírá. Obujte si mačky a ponořte se do bílé krásy jeho ledovců.

Rozloha: 1415 km Průměrná hloubka: 150 m Maximální hloubka: 500 m

Tanganika, Afrika

Druhé největší a druhé nejhlubší jezero světa a zároveň nejdelší jezero planety. Tato perla Afriky leží na hranicích čtyř zemí Tanzanie, Konga, Burundi a Zambie. Na jeho březích strávil čas i revolucionář Che Guevara.

Rozloha: 32 900 km Průměrná hloubka: 570 m Maximální hloubka: 1470 m

Peyto, Kanada

V létě řeky přinášejí do jezera množství skalního prachu, který mu dává úžasnou tyrkysovou barvu. Nelze si představit návštěvu západní Kanady a národního parku Banff, aniž byste se pokochali jeho krásou a ti nejotužilejší se zde i vykoupali.

Rozloha: 5,3 km Průměrná hloubka: 90 m

Inle, Barma (Myanmar)

Skvost země zlata a buddhismu. Barma se již otevřela světu, ale toto mělké jezero vysoko v Šanských vrších je nadále jedinečné. Vesluje se zde nohama, ženy tu kouří tlusté doutníky a v klášterech skáčou kočky přes obruče.

Rozloha: 116 km Průměrná hloubka: 1,5 m Maximální hloubka: 3,7 m

Titicaca, Peru, Bolívie

Největší jezero Jižní Ameriky a nejvýše položené splavné jezero světa (3812 m. n. m.) Přitahuje cestovatele hledající tajemství říše Inků a chtivých poznat tradice kmene Uros, který žije na jeho hladině na rákosových ostrovech.

Rozloha: 8372 km Průměrná hloubka: 107 m Maximální hloubka: 281 m

Bajkalské jezero, Rusko

Bajkal překvapí i zkušeného cestovatele. Ze sibiřské nekonečnosti se najednou vynoří tmavé, černé, modré ba až tyrkysové zářezy jezera, vždy podle toho, jak na něj dopadají sluneční paprsky, a na jeho břehu vyrostly dřevěné vesničky, kde čas neběží podle našich pravidel. Sedněte si na jeho břeh, sledujte lodě křižující jezero a vychutnejte si uzeného omula s čajem z bylinek z okolních svahů a zjistíte v čem se ukrývá jeho magie.

Rozloha: 31 722 km Průměrná hloubka: 744 m Maximální hloubka: 1642 m

Dal, Kašmír

Kašmírského údolí je přezdíváno Raj na Zemi a každý návštěvník od velkých Mughalů, přes britské kolonizátory až po dnešní turisty tomuto tvrzení dávají za pravdu. Ranní čilý obchodní ruch na úzkých kanálech a nakupování přímo z lodičky. Kašmírci jsou prý nejtvrdší obchodníci, a právě zde si nejlépe procvičíte své sjednávací schopnosti.

Rozloha: 20 km Průměrná hloubka: 1,42 m Maximální hloubka: 6 m

Pukaki, Nový Zéland

Jedno z mnoha krásných jezer Jižního ostrova Nového Zélandu a důvod, pro který se vyplatí letět na druhou stranu zeměkoule. Když budete mít štěstí, zjeví se vám nad jezerem nejvyšší hora Zélandu Mt. Cook, který se tyčí jen 70 kilometrů od jezera.

Rozloha: 178 km Průměrná hloubka: 47 m Maximální hloubka: 70 m

Toba, Indonésie

Největší jezero v Indonésii a největší vulkanické jezero planety položené v kaldeře ostrova Sumatra. Výbuch tamní sopky před 75 000 lety způsobil na Zemi desetiletou zimu a ochlazení, což trvalo tisíc let. V jeho středu leží ostrov Samosir, kde si užijete pohodu během putování po Sumatře.

Rozloha: 1130 km Průměrná hloubka: 500 m Maximální hloubka: 505 m

Ashi, Japonsko

Vulkanické jezero v kaldeře hory Hakone s nezapomenutelnými výhledy na posvátnou horu Fuji. Jezdí se sem k četným teplým pramenům a zejména za luxusem místních ryokanů.

Rozloha: 7 km Průměrná hloubka: 15 m Maximální hloubka: 43 m

Nicaragua, Nikaragua

Nikaragua leží zatím mimo hlavních turistických cest, a to je dobře. O to více si ji můžeme užívat. I její krásné jezero s úžasným ostrovem Ometepe tvořeným dvěma sopkami Maderas a Concepción. Vykoupejte se na černých plážích, Projeďte se na jezeře na kajacích, hledejte kajmany nebo si zajezděte na koních či zip-linech.

Rozloha: 8264 km Průměrná hloubka: 16 m Maximální hloubka: 26 m


Všechny články autora

Jozef Zelizňák

Již 20 let průvodce CK SEN, pravý světoběžník a vynikající překladatel ze skandinávských jazyků. Četli jste Stiega Larssona nebo Jo Nesba? Vystudoval norštinu a švédštinu, miluje Buenos Aires, ale jeho srdeční záležitostí se stala oblast východní Asie, kterou od roku 2001 navštívil nesčetněkrát. Vedl prvoexpedice do Bangladéše, Guyan a Surinamu i Severní Koreje, první naši cestu na Antarktidu. Jozef je top manažer v kanceláři a kromě bezproblémového řízení zájezdů má na starosti marketing i ostatní průvodce.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole