Letenky a pasy položené na otevřeném notebooku.

30 tipů, jak najít nejlevnější letenky

Rádi cestujete, ale neradi utrácíte za drahé letenky? Tyto tipy vám pomohou stát se mistrem nakupování levných letenek.

Autor: Pavel Fellner

19.01.2023

Čti více
Pasy a letenky na klávesnici.
Pasy a letenky na klávesnici.

Máte známé, kteří jsou neustále na cestách, a nechápete, jak si to mohou dovolit? Pravděpodobné je, že umí ušetřit nemalé peníze právě na jedné z často nejdražších položek cestování, na letenkách. Nákup levných letenek už dávno není složitý, jen je třeba vědět, jak na to. Budete-li se řídit následujícími radami, které vám přinášíme, na létání po světě ušetříte opravdu hodně peněz.

1. Používejte vyhledávače levných letů

Nejjednodušším způsobem, jak najít výhodné lety je pomocí vyhledávače, který je k tomu určen. V dnešní době jsou jejich desítky, jako například Skyscanner, Momondo, Azair a mnohé jiné.

Vyhledávání letenek pomocí vyhledávače Skyscanner.
Vyhledávání letenek pomocí vyhledávače Skyscanner.

2. Používejte režim inkognito

Vyhledávače si pamatují vaše předchozí kroky a při opětovném hledání vám často nabídnou vyšší ceny. Při vyhledávání letenek používejte proto režim inkognito, ten nejen zabrání tomu, aby na vás ještě půl roku po dovolené vyskakovaly reklamy na letenky, ale může zabránit i zmíněným vyšším cenám.

Vyhledávání v režimu inkognito přes Google Chrome.
Vyhledávání v režimu inkognito přes Google Chrome.

3. Ceny letenek se mohou v různých vyhledávačích lišit

O řadu výše jsme vám zmiňovali různé vyhledávače letů, ovšem i ty nám mnohdy nabízejí rozdílné ceny. Proto je lepší vždy zkusit několik z nich a porovnat, které nabízejí nejlepší lety do vaší destinace.

4. Buďte flexibilní v datech odletu i příletu

Při vyhledávání výhodných letů je vždy dobrá flexibilita. Ceny letenek se, jako skoro všechno ostatní, vyvíjejí od poptávky, a tedy chcete-li cestovat během hlavní sezóny, nebo během významných prázdnin, je téměř nemožné sehnat letenky levně. Stejně tak, pokud jste se rozhodli pro zimní útěk do tepla, počítejte s tím, že nejste jediný, kdo tak přemýšlí a odrazí se to i na výsledné částce, kterou za let zaplatíte.

Nejlevnější letenky seženete obvykle na odlety během týdne, víkendové lety bývají mnohem dražší. Většina vyhledávačů umožňuje flexibilní vyhledávání dat odletu a příletu, proto vám doporučujeme nastavit si rozmezí alespoň na dva týdny a vyhledávač vám nabídne ty nejvýhodnější lety, které v daném období najde.

5. Buďte flexibilní ve výběru destinace

Flexibilita je výhodná i při volbě destinace. Pokud vám jde zejména o to, abyste trochu změnili vzduch a poznali nová místa, můžete cestovat opravdu levně. Ve vyhledávačích, ale také přímo u leteckých společností, máte mnohokrát možnost vyhledávání, ve kterém zadáte pouze časové rozmezí a místo odletu a stránka vám nabídne ty nejlepší destinace ve vámi zvoleném rozsahu.

Letenky a pasy položené na klávesnici notebooku.
Letenky a pasy položené na klávesnici notebooku.

6. Místo příletu a odletu

Ceny letenek se výrazně liší i podle toho, odkud a kam letíte. Mnohokrát vám letiště, které je od vašeho bydliště vzdáleno jen pár hodin cesty, nabídne mnohem výhodnější lety. Vyhledávače proto nabízejí možnost volby více letišť ve vašem okolí a některá vám dokonce dají možnost vybrat různá letiště odletu a příletu. Při této možnosti je však třeba si uvědomit i přesuny na letiště a z letiště a přepočítat si, zda se vám to stále vyplatí.

Okolní letiště vám doporučujeme zvážit i v případě destinací, do kterých z toho vašeho neexistuje přímý let.

7. Přestupy

Vyhledávače vám mnohdy nabídnou lety s přestupy, které jsou často cenově výhodnější. Pro někoho to může být otrava, pokud však patříte k lidem, kteří nespěchají a čekání na letišti jim nepřekáží, zvažte i tuto možnost.

Delší přestupy, při kterých budete muset strávit i noc v místě přestupu, vás nakonec nevyjdou mnohem levněji, ovšem pokud je místo přestupu zajímavou destinací, kterou jste chtěli vždy navštívit, zabijete dvě mouchy jednou ranou.

Vyhledávání letenky s přestupem přes vyhledávač Momondo.
Vyhledávání letenky s přestupem přes vyhledávač Momondo.

8. Nemusíte vždy letět přímo

Tak jak jsme vám radili dívat se na blízká letiště k vašemu bydlišti, zvažte i blízká letiště k vaší destinaci. Chcete-li navštívit například jih Sardinie, nemusíte letět do Cagliari, které mnohá okolní letiště ani nenabízejí. Místo toho můžete letět do Alghera a odtud se přesunout autobusem, vlakem nebo autem do vaší cílové destinace.

Samozřejmě totéž pravidlo platí i pro města s více letišti. Například Londýn jich má 5 a let na Heathrow nebo City Airport vás vyjde téměř vždy dráž než na Gatwick, Stansted nebo Luton.

9. Vyhněte se hlavní sezóně

Letenky během hlavní sezóny i během velkých lokálních svátků a událostí bývají násobně dražší než mimo ně. Navíc, pokud si zarezervujete letenku na letní dovolenou pár týdnů před začátkem nebo po ukončení sezóny, ušetříte nejen na ní, ale i na ubytování a vyhnete se velkým davům turistů. Podle nás je to tzv. win-win situace.

10. Létejte s nízkonákladovými společnostmi

Létání s nízkonákladovými společnostmi je tou nejlevnější variantou, kterou zde máme. V Evropě jsou dobře známými „nízkonákladovkami“ např. Ryanair, Easyjet nebo WizzAir.

Mezi mezinárodní nízkonákladové společnosti patří například Scoot, který operuje z Berlína například na Filipíny, do Singapuru nebo do Austrálie. Air Asia vás zase levně přepraví po mnoha zemích Asie. Je třeba však počítat s tím, že pohodlí a komfort, zejména při delších letech, vám budou zřejmě chybět.

Pohled z okna na křídlo letadla Ryanair.
Pohled z okna na křídlo letadla Ryanair.

11. Cestujte nalehko

Naučte se co nejšetrněji sbalit. Nízkonákladové letecké společnosti nabízejí mnohdy levné lety, ale drahé doplatky na zavazadla a služby. Proto čím menší zavazadla, tím méně dodatečných poplatků.

Malý batoh na cestování.
Malý batoh na cestování.

12. Číhejte na letenky

Ve většině případů sice čekání na lepší ceny nedoporučujeme, ale když plánujete letět za oceán a jste flexibilní v datu, doporučujeme na atraktivní ceny letenek číhat.

V první řadě si nastavte tzv. hlídací psi ve všech známých vyhledávačích, ty vás upozorní na každou změnu cen, podle nastavení vašich preferencí. Dále vám doporučujeme přihlásit se do newsletterů leteckých společností, které létají do vaší zvolené destinace.

13. Sociální sítě

Na sociálních sítích existují různé skupiny určené k vyhledávání levných akčních letů. V případě takových letenek však musíte přizpůsobit destinaci, termíny a také výběr letecké společnosti konkrétní nabídce.

14. Letenky vyhledávejte pro jednu osobu

I když plánujete cestovat ve více lidech, doporučujeme vždy vyhledávat letenky jen pro jednu osobu. Letecké společnosti často nabízejí pouze omezené množství zlevněných letenek, a pokud počet cestujících osob převyšuje počet, který je v nabídce, všechny kupované letenky budou dražší.

Pasy a letenky položené na klávesnici notebooku.
Pasy a letenky položené na klávesnici notebooku.

15. Kombinujte lety více leteckých společností

Netrvejte na tom letět pouze jednou společností. Rezervací letenek u rozdílných operátorů můžete také ušetřit nemalé peníze. Nemějte však strach, nebudete muset navštívit stránku každé společnosti zvlášť. Zmíněné vyhledávače vám nabídnou i takto kombinované lety.

16. Letenky bookujte v předstihu

Obvykle doporučujeme vyhledávat letenky asi 1-3 měsíce před plánovaným odletem pro vnitrostátní lety a 2-8 měsíců pro mezinárodní lety. Pokud plánujete dovolenou v létě, přidejte k těmto doporučením měsíc až dva. Naopak, pokud cestujete mimo sezónu, je pravděpodobné, že se levnější letenky budou objevovat i blíže datu odjezdu.

Letenky na Vánoce, Velikonoce nebo Silvestra však rezervujte ihned, jakmile jste si jisti vaším termínem. Čím později byste na dané svátky prováděli rezervaci, tím vyšší bude pravděpodobně její cena.

17. Kontrolujte ceny letenek i v jiných měnách

Ceny letenek je dobré kontrolovat i v jiných měnách. Kurzy, kterými přepočítávají cenu letecké společnosti, nemusí zcela odrážet realitu, a tak se může stát, že na stejné stránce letecké společnosti ušetříte desítky až stovky Eur pouze při změně měny.

Vyhledávání letenek v polských zloty ve vyhledávači Azair.
Vyhledávání letenek v polských zloty ve vyhledávači Azair.

18. Jednejte rychle

Když už najdete letenku, která vám cenově vyhovuje, s její rezervací příliš neotálejte. Může se stát, že se vyprodá nebo že nabízená akce skončí. Jde-li o tzv. error fare, kdy je cena letenky nízká kvůli chybě společnosti, může se stát, že letenka bude v nabídce jen pár minut.

19. Používejte mapu levných letů

Mnohé letecké společnosti nabízejí na svých stránkách mapu levných letů. Jednoduše si zvolíte, odkud chcete letět, váš budget a stránka vám nabídne vhodné destinace i s nejvýhodnějšími daty.

Mapa výhodných letenek s odletem z Prahy s leteckou společností Vueling.
Mapa výhodných letenek s odletem z Prahy s leteckou společností Vueling.

20. Využívejte cenové predikce

Pokud přece jen potřebujete letět v přesném termínu a myslíte si, že jste našli výhodnou letenku, podívejte se pro jistotu ještě na stránku AirHint. AirHint nabízí cenové predikce, kde počítá s pravděpodobnými akciemi leteckých společností, obsazeností letadla a časem, který do odletu zůstává.

Cenová predikce letenky z Prahy do Dubaje přes stránku Airhint.
Cenová predikce letenky z Prahy do Dubaje přes stránku Airhint.

21. Multi-city letenky

Pokud chcete vidět několik míst během jednoho výletu, doporučujeme vyhledávač eurotripů Flightics. Díky vyhledávači můžete navštívit např. 3 vysněná města v Evropě, nebo i na světě v rámci jednoho výletu a za všechny letenky zaplatit mnohem méně peněz.

Vyhledávání multi-city letenky z Prahy do Amsterdamu se zastávkou v Paříži.
Vyhledávání multi-city letenky z Prahy do Amsterdamu se zastávkou v Paříži.

22. Hledejte přímo na webu nízkonákladových aerolinií

Některé nízkonákladové aerolinie občas zakazují vyhledávačům zobrazovat jejich lety. Najděte si na stránce letiště všechny aerolinie, které létají do vaší cílové destinace, a zkuste vyhledat lety přímo na jejich webu. Občas tak můžete najít letenky za výrazně nižší ceny.

Vyhledávání letenek na webu nízkonákladové aerolinie Wizzair.
Vyhledávání letenek na webu nízkonákladové aerolinie Wizzair.

23. Vnitrostátní letenky hledejte přes VPN

Pokud hledáte vnitrostátní letenky, například v rámci USA, vyplatí se zapnout si VPN, která vám umožní simulovat, že se právě v dané zemi nacházíte. Nabízené ceny jsou tak většinou mnohem výhodnější.

Vyhledávání letenek na americké stránce Spirit pomocí americké VPN.
Vyhledávání letenek na americké stránce Spirit pomocí americké VPN.

24. Kupujte zpáteční letenky

Toto pravidlo neplatí u nízkonákladových společností, ale u ostatních jsou zpáteční letenky většinou výrazně levnější než dvě jednosměrné.

25. Jednosměrná letenka jako zpáteční

Pokud potřebujete jednosměrnou letenku s přestupem a chcete na pár dní prozkoumat přestupní město, můžete tuto letenku najít jako zpáteční s jiným místem návratu. Cesta ven tak například bude Frankfurt – Tokyo a cesta „zpátky“ Tokyo – Sydney.

26. Přestupy si rezervujte sami

Letíte-li s přestupem, pokuste se prohlédnout si jednotlivé letenky zvlášť. Někdy to může vyjít klidně i o 15-20 % levněji než kupovat obě části dohromady.

Pozor však na to, aby vaše lety měly dostatečný čas k přestupu. Doporučujeme alespoň 4 hodiny v případě zpoždění vašeho letu a na dostatečný čas k přesunu mezi terminály. Při nákupu jednotlivých letů samostatně nemáte garantovaný přestup v případě zpoždění prvního letu.

27. Využívejte letecké míle

Letecké míle sbíráte převážně u serióznějších a dražších aerolinií, ovšem pokud rádi využíváte právě takové, staňte se členy jejich klubu a za každý let sbírejte letecké míle, které můžete později přeměnit na slevy nebo letenky zdarma.

Nabídka British Airways výměny leteckých mil.
Nabídka British Airways výměny leteckých mil.

28. Využijte studentské slevy

Pokud jste student a je vám méně než 26 let, mnohé společnosti nabízejí studentské slevy, které vám ušetří 10-20 % ze standardní ceny letenky.

29. Snažte se dostat za oceán co nejlevněji

V případě, že se vaše cílová destinace nachází za oceánem, zkuste vyhledat co nejlevnější let, který vás za něj dostane a následně rezervovat vnitrostátní nebo vnitrokontinentální let. Cena letenek v rámci jednoho kontinentu je často levnější a budete tak mít šanci poznat o jedno místo navíc.

30. Zrušení rezervace zdarma do 24 hodin

Vláda USA má federální zákon, který vyžaduje, aby letecké společnosti poskytly plnou, 100% náhradu za každý let, který přistává, nebo odlétá z území USA, pokud zrušíte rezervaci do 24 hodin od jejího provedení.

Pokud se našimi radami budete řídit, ušetříte nemálo peněz, které budete moci směnit za nezapomenutelné zážitky, které cestování nabízí. Přejeme vám šťastný let, spoustu vzpomínek a samozřejmě i bezpečný návrat.

Cestovní doklady a letenky položené na notebooku.
Cestovní doklady a letenky položené na notebooku.

Všechny články autora

Pavel Fellner

Průkopník našich cest do Indonésie a Polynésie. Několikrát absolvoval cestu kolem světa, průvodcuje jižní Ameriku, Barmu, Thajsko, Indii, Čínu, Tibet, Nepál, Bhután, Etiopii, Keňu, Tanzanii, Namibii, JAR...., miluje Stolové hory ve Venezuele, koupe se s tučňákama na Antarktidě a vyběhne na každou sopku, kterou spatří. Bohém s odbornými znalostmi z řízení a marketingu si na zájezdech vychutnává každý moment. Okouzlí Vás nejen dojemnou hrou na klavír, vědomostmi, ale i talentem zorganizovat věci tak, abyste si vaši dovolenou dokonale užili. Velmi dobře vaří a v restauraci vám rád pomůže najít přesně to víno, na které máte chuť. Z dovolené, kde vás provází, se vám nebude chtít odejít.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole