Acapulco

Acapulco není jen luxus a bílé pláže. Co vidět a zažít?

Acapulco de Juárez nebo jen Acapulco v Mexiku je vyhlášeným mexickým letoviskem. Dříve bylo důvěrněji známé spíše vyšším vrstvám, mj. hollywodským „stars“. Město proslavila také řada celosvětově známých filmů. Z evropské produkce to byl v 70. letech například francouzský herec Jean Paul Belmondo se svým filmem Muž z Acapulca. Ač paradoxem je, že film nebyl točen v Acapulcu, ale v jiném mexickém letovisku Puerto Vallarta. Acapulco je ztělesněním pro bílé písčité pláže, tyrkysovou vodu, luxus a nepřeberné množství prázdninových aktivit. Pobyt na zdejších plážích dnes již rozhodně není doménou pouze horních společenských vrstev.

Autor: Petra Špačková

24.12.2022

Čti více
Acapulco v noci.
Acapulco v noci.

ZÁKLADNÍ ÚDAJE O ACAPULCU

Acapulco je jedním z neznámějších turistických letovisek celého Mexika a významným přístavem. Rozkládá se na pacifickém pobřeží ve státě Guerrero a je se svými zhruba 700 000 obyvateli jeho největším (ač ne hlavním) městem. Nachází se zhruba 380 km jihozápadně od Ciudad de Mexico.

Přízvisko "de Juárez" bylo k názvu přidáno v roce 1885 na počest bývalého mexického prezidenta Benita Juáreze, který byl v čele země v letech 1806 – 1872.

V polovině 16. století objevili místo Španělé a v roce 1550 bylo město oficiálně založeno. Přístav přijímal i obchodní lodě z Číny a Filipín a zažíval rozmach, to však lákalo piráty. Španělé tak byli nuceni na obranu „svého“ města postavit v zálivu pevnost – Fuerte de San Diego. Tzv. manilská galeona – obchodní lodě, které párkrát do roka přeplouvaly Tichý oceán mezi Acapulcem a filipínskou Manilou byla v provozu od poloviny 16. století až do počátku 19. století.

Další vlnu prosperity pak Acapulco zažívá roku 1927, kdy bylo propojeno se Ciudad de Mexico zpevněnou silnicí.

ZAJÍMAVOSTI O ACAPULCU

  • Acapulco je nejstarší turistické letovisko Mexika.
  • Jméno Acapulco znamená v jazyce původních obyvatel „místo, kde je vyplavováno rákosí“.
  • V 50. letech se stalo oblíbeným cílem hollywoodských hvězd.
  • Jako mnohá mexická města je i Acapulco městem kontrastů, pobřeží je lemováno luxusními hotely a restauracemi, na kopci směrem do vnitrozemí nalezneme chudinské čtvrti.
  • Slabost pro Acapulco měl mj. Frank Sinatra či Brigitte Bardot.
Pohled na Acapulco.
Pohled na Acapulco.

CO ROZHODNĚ V ACAPULCU VIDĚT A ZAŽÍT

Fuerte de San Diego

Fuerte de San Diego je pevnost tyčící se nad mořem již od roku 1616 postavili Španělé, aby město chránili proti nájezdům pirátů. Dnes si pevnost mohou turisté prohlédnout v rámci Museo Histórico de Acapulco.

El Morro

Projížďka kajakem k ostrůvku El Morro. Odtud zažijete skvělý výhled na celý záliv a dobrodružnější povahy mohou, pokud to příliv dovolí, prozkoumat za asistence průvodce i zdejší jeskyni.

Laguna de Coyuca

Kdo si chce užít přírodní krásu Acapulca plnými doušky, neměl by opominout vyjížďku lodí do Laguna de Coyuca,která má i zastávku na pláži, kde se líhnou mláďata želv mořských a kudy směřují pak k oceánu.

Isla La Roqueta

Vyjížďka k ostrůvku La Roqueta učaruje všem nadšencům pro šnorchlování a podmořský svět, nachází se zde i podmořský památník Panny Marie Guadalupské od sochaře Armanda Quesada z roku 1958 postavený na památku potápěčů, kteří v těchto místech našli smrt.

Kdo si zde nechce půjčit kajak, může se projet v lodi s proskleným dnem a nechat se unést výhledem na bohatý podmořský život, ale i na domovy celebrit na pobřeží.

Na ostrově se kromě mnoha restaurací a zázemí por návštěvníky nachází dokonce i malá zoo s tropickými živočichy.

Pevnost San Diego.
Pevnost San Diego.

Laguna de Tres Palos

Laguna de Tres Palos je ideálním místem pro pozorovatele ptáků a obecně nedotčené přírody. Vezme vás sem na výlet jedna z mnohých zdejších cestovních agentur a rozhodně nebudete litovat. Během této ekologické výpravy budete mít možnost vyzkoušet bahenní masku pro čištění pleti nebo se zúčastnit se aktivity vypouštění želv do moře.

Catedral de Nuestra Señora de la Soledad de Acapulco

Hned u náměstí Plaza Alvarez se nachází hlavní katolický kostel města Catedral de Nuestra Señora de la Soledad de Acapulco, který zde byl postaven v roce 1930. Od roku 1958 je pak také biskupským sídlem arcidiecéze Acapulco. Katedrála se již z dálky vyznačuje originální modrou kupolí. Interiér je laděn podobně, má modrobílé stěny a žluté dlaždice.

Jardín Botánico Acapulco Esther Pliego de Salinas

Tato botanická zahrada se rozkládá na 6 hektarech půdy Naleznete zde kromě původních rostlin také keře a ušlechtilé dřeviny, jako je ohrožený Palo Morado Peltogyne Mexicana (strom se vzácným, v centru nafialovělým, dřevem), dále květinové a ovocné stromy, kaktusy, palmy, cykasy a mnoho dalších zástupců rostlinné říše. Každé úterý dokonce můžete využít vstupu zdarma. Více informací o botanické zahradě

Katedrála Panny Marie v Acapulcu.
Katedrála Panny Marie v Acapulcu.

La Quebrada

Jedna z nejoriginálnějších a nejúchvatnějších atrakcí Acapulca jsou jistě skoky z útesů, z nichž dokonce jeden měří necelých 40 metrů. Neskáčou zde však turisté, ale naopak do vln se zde vrhají již tradičně profesionální potápěči pro potěchu návštěvníků. Ti je mohou pozorovat třeba i z restaurace přiléhající k útesu.

Komu nestačí smáčet své tělo ve vlnách Pacifiku, může si užít vodních radovánek také v aquaparku Centro Internacional de Convivencia Infantil (CICI).

Mercado de Artesanias

Skvělým cílem pro milovníky řemeslné výroby je zdejší trh uměleckých řemesel.

Casa de los Vientos

Casa de los Vientos je vila s překrásným výhledem tyčící se nad pobřežím. Byla postavena v roce 1943 a od roku 1948 byla ve vlastnictví známé mexické herečky Dolores Olmedo. Zajímavostí domu jsou pak nástěnné malby významného muralisty - a manžela Fridy Kahlo - Diega Rivery (dvě nástěnné malby na stropě, jedna na terase a dvě na fasádě domu). Ten žil v Acapulcu v letech 1956 – 1967. V roce 2013 získalo nemovitost nyní ministerstvo kultury a nadace Slim Foundation za účelem konzervace nástěnných maleb a přizpůsobení prostoru tak, aby fungovalo jako kulturní centrum Casa de los Vientos.

La Quebrada - kluci skáčou do oceánu z výšky 35 metrů.
La Quebrada - kluci skáčou do oceánu z výšky 35 metrů.

Punta Diamante

Jedna z nejnovějších a nejrychleji rostoucích částí Acapulca je jeho jižní část pojmenovaná Punta Diamante. Bylo do ní investováno mnoho peněz za účelem podpory turismu. Vzniklo zde mnoho hotelů, restaurací a zábavní dobrodružný park Xtasea. Zóna je vodná pro ty, kteří hledají luxus a romantiku vzdálenou od ruchu centra Acapulca.

La Capilla de la Paz

V Punta Diamante stojí také hojně navštěvovaná kaple míru neboli La Capilla de la Paz. Kaple zde byla otevřena v 70. letech 20. století k uctění památky dvou bratrů, kteří zahynuli při letecké havárii. Dnes stále představuje symbol míru v Acapulcu. Samotný interiér kaple není tak působivý jako zdejší výhledy. Ty jsou naprosto dechberoucí, obzvláště k večeru, resp. při západu slunce.

Kaple je umístěna na nejvyšším bodě Acapulca a je tak z dálky vidět.

Park Papagayo

Tento odpočinkový rodinný park plný zeleně v centru města, kde si lze prohlédnout například modely španělské galeony San Pedro v reálné velikosti, potěší návštěvníky všech věkových kategorií.

Casa de los Vientos.
Casa de los Vientos.

Mirador Sinfonía del Mar

Sinfonía del Mar je vyhlídka a amfiteátr pod širým nebem, který zdobí zdejší útesy od 1. ledna 1971. Je zde úchvatný výhled na Pacifik! Místo je však také dějištěm mnohých koncertů Filharmonického orchestru Acapulco, různých tanečních show či divadelních her.

Xtasea

Xtasea je extrémní zážitkový park uhnízděný v zátoce Puerto Marqués, který byl slavnostně otevřen v roce 2017. Najdete zde lanový park XMonkey či různé ziplines. Chloubou parku však je nejdelší zipline přes moře, která vede nad zálivem Puerto Marqués a nabízí dechberoucí výhled. Rychlost zip line je jako byste jeli po dálnici, necelých 140 km/h. Každopádně je to výzva a věřte, že adrenalin se vám vyšplhá do závratných výšin.

Playas

Pokud si člověk chce však jen nerušeně užívat místní „genius loci“, poslouchat šumění oceánu a odpočívat na vyhřátém bělostném písku, nabízí se zde nepřeberné množství možností. Mezi nejhezčí pláže Acapulca patří:

Caleta - ideální pro rodiny, leží v centru města a má poměrně dobré zázemí, např. stánky s jídlem apod.

Condesa - rušnější místo v centrální zóně města, avšak s mnoha možnostmi sportovního vyžití.

Majahua - menší ale velice příjemná pláž, která je svou klidnou vodou a mělkým vstupem do moře vhodná i pro malé děti, disponuje velkou nabídkou vodních sportů stejně jako velkým výběrem restaurací a barů.

Icacos - je nejdelší pláží v Acapulcu, najdete zde hebký bílý písek.

Revolcadero - pláže, která je pro své velké vlny ideální zejména pro surfaře

Del Amor - nachází se na severním břehu Isla Roqueta a nabízí klidnou a průzračnou vodu

TIP: Pokud lze, vyberte si k odpočinku ve vlnách Pacifiku jinou pláž než Tamarindos, která je „rájem“ pouličních a často velmi dotěrných prodavačů.

Acapulco v Mexiku.
Acapulco v Mexiku.

MOŘSKÁ FAUNA ACAPULCA

Žijí zde i vzácné a ohrožené druhy zvířat. Každoročně od června do listopadu mohou návštěvníci Acapulca pozorovat příchod želv mořských na místní pláže, aby zde nakladly vajíčka. Ty zůstanou zhruba 50 dnů v bezpečí v písku, po vylíhnutí si pak malé želvy hledají nejkratší cestu do svého domova pod hladinu moře. Mořské želvy se stávají často cílem pytláků, protože jejich maso je považováno za lahůdku. Od roku 1990 je v Mexiku sice zákaz zabíjení želv,nicméně černý trh s jejich masem i nadále „kvete“.

V moři lze často zahlédnout delfíny, nicméně když se vydáte lodí do hlubokých vod, lze v okolí Acapulca spatřit i dobrácké žraloky velrybí, keporkaky či obří manty.

PODNEBÍ V ACAPULCU

Podnebí v Acapulcu a s tím spojená nejvhodnější doba k jeho návštěvě je podobná jako u Puerto Vallarta. Teplo je tu celoročně, rozdíl je pouze v množství srážek, které je vyšší v době letních měsíců. Opět zde platí, že období od listopadu do března je zde velmi oblíbené, a to je spojeno i s vyššími cenami za ubytovaní i jednotlivé služby.

Západ slunce nad Acapulcem.
Západ slunce nad Acapulcem.

CO V ACAPULCU OCHUTNAT

Ceviche

Ceviche je pokrm z ryb, oblíbený v přímořských oblastech Jižní a Střední Ameriky. Připravuje se z více druhů syrového rybího masa (např. žralok či tuňák), které se nakrájí na malé kousky a nechá marinovat několik hodin v citronové nebo limetkové šťávě a pak se smíchá s nakrájenou cibulí, chilli papričkami a dalšími ingrediencemi.

Pozole

Pozole je tradiční mexická polévka nebo guláš vyráběný z kukuřice hominy a masa (nejčastěji vepřového) a lze dochutit a ozdobit nakrájeným salátem, chilli papričkami, cibulí, česnekem, ředkvičkami, avokádem, salsou nebo limetkami. Pozole je oblíbené celoročně po celém Mexiku a existují i různé varianty jako například Pozole Rojo, Pozole Blanco či Pozole Verde.

Relleno de Puerco Guerrerense

Tento pokrm potěší všechny milovníky vepřové pečeně.

Pescado a la Talla

Ten kdo upřednostňuje spíše rybí maso, přijde si jistě na své u zdejší speciality Pescado a la Talla. Je to kulinářská specialita mexického pobřeží, oblíbená zejména ve státech jako Guerrero nebo Nayarit.

K přípravě tohoto pokrmu se nejčastěji používá kanic červený nebo mořský okoun, i když je možné připravit i jiné ryby. Ryba se potře chilli omáčkou a griluje na uhlí.

Acapulco

Večer si v Acapulcu můžete zpestřit také koktejlem Acapulco, který se připravuje z bílého rumu, tequily, grapefruitové šťávy a ananasového džusu.

Margarita

Pokud dáváte spíše přednost klasice, kterou světoznámá Margarita jistě je, pak rozhodně nešlápnete vedle. Kde jinde by tento symbol Mexika chutnal lépe, než právě v Mexiku. Tato kombinace tequily, triple sec a limetkové šťávy podávaná se solí na okraji sklenice vás jistě dostane!

Všechny poklady mexické kuchyně naleznete v restauraci Bella Vista, kde jako bonus ještě získáte úchvatný výhled na Acapulco. Budete si zde připadat jako hollywoodská hvězda za „starých dobrých hollywoodských časů“. Nahlédněte do jídelního lístku

Mexické ceviche.
Mexické ceviche.

DOPORUČENÍ:

Hotel: Banyan Tree Cabo Marques na Punta Diamante, cena pro 2 osoby cca 17 000 Kč/noc. Za tuto cenu ovšem získáte k užívání celou 190 m2 velkou vilu vybavenou i soukromým bazénem. Pokud chcete mít soukromí, být v ústraní od 24/7 tepajícího srdce Acapulca a zároveň mít skvělý výhled na záliv, dopřejte si tento hotel.

Letenky: dostat se do Acapulca lze mnoha leteckými společnostmi, letenka se dá pořídit již od 22 000 Kč s Iberia či například s Air France. V současné době neexistuje mezi Prahou a Acapulcem přímé spojení, proto počítejte se dvěma mezipřistáními. Časový posun oproti České republice je -7 hodin.

Dokumenty: při cestě do Mexika není vyžadován ani test PCR ani doklad o očkování, vstup je pro občany České republiky možný bez víza.

Veřejná doprava: po městě se dá bez problému pohybovat místními autobusy nebo pak třemi druhy taxi. První skupinou jsou modré taxi značky Volkswagen, druhou skupiny tvoří žluté a bílé taxi (nejlevnější) a poslední jsou taxi pro turisty (pohodlnější, s klimatizací).

Isla La Roqueta.
Isla La Roqueta.

Všechny články autora

Petra Špačková

Petra absolvovala česko-italské gymnázium a Fakultu sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze, kde vystudovala mezinárodní vztahy. Mluví italsky, anglicky, německy a trochu  španělsky. Pracovala coby analytik v Kanceláři prezidenta republiky a na mateřské se věnovala překladům z/do italštiny. Má manžela a dvě dcery a nemyslí si, že děti by byly při cestování jakoukoli překážkou. Naopak, společně navštívili již všechny kontinenty a Petra projela přes 50 zemí světa. V zahraničí se nezaměřuje v prvé řadě na památky, ale především na běžný život a pozorování místních obyvatel, ať už se jedná o uspěchané businessmany v Tokiu či rozjímavé surfaře na Gold Coast. Věří, že právě povaha obyvatel utváří ráz a pověst dané země. Miluje zvířata a při každé cestě se snaží s těmi místními, ideálně endemity, setkat. Petra ráda lyžuje a umí ocenit dobrou kávu. Petra začala psát zajímavé Blogy z celého světa pro CK SEN v roce 2022.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole