Cesta do srdce vietnamského Pho

Vychutnejte si při návštěvě Vietnamu jednu z nejlepších polévek, jakou Asie nabízí! Srdce pho nebije mezi uniformovanými číšníky luxusních restauraci, ale mezi pestrými stánky pouličních prodavačů v ulicích vietnamských měst.

Autori: Samo Klč, průvodce CK SEN

26.03.2018

Čti více

Co je to vlastně pho? Pho je vietnamský výraz pro nudle. Přidává se k nim přívlastek podle toho, s čím nudle jsou. Nejběžnější typy jsou pho bo (s hovězím masem) a pho ga (s kuřecím masem). Nejedná se ale o smažené nudle, ale o jednoduché nudlové polévky. Když mluvíme o polévce, nemáme na mysli malou misku, kterou člověk dostane v české restauraci. Musíme si představit poctivou porci masa a nudlí v osmi decové misce, která klidně stačí jako jedno hlavní jídlo. Proto pho jíme hůlkami a lžící. Hůlkami asijsky nabíráme nudle a lžící si je přidržujeme zespodu, aby nepadaly zpět do polévky. Jedná se o velmi silný vývar z hovězích kostí a ocasu, někdy vařený i celý den, kterým se zalijí rýžové nudle s masem a jarní cibulkou. Zní to jednoduše? Možná, ale každý vývar je jiný, a tak má pho jinou chuť pokaždé když ho ochutnáte na jiném místě.

Od regionu k regionu přitom k pho nabízejí jiné doplňky. Základní přídavky jsou limetka a chilli. Na severu dostane pho v takové jednoduché verzi. Čím se ale přesunete jižněji po Vietnamu, tím více se přidávají různé jiné přísady - klíčky, bylinky, máta a salát. K dispozici jsou většinou čerstvé chilli papričky, chilli omáčka z papriček a česneku, nebo ideálně papričky nakládané spolu s česnekem do octa. Tato kombinace dodává pho opravdu delikátní pikantnost. Pho je přitom jídlo jednoduché, levné a dostupné. To nejlepší pho nedostanete v luxusní restauraci, ale venku na ulici. V dobrých restauracích mají tendenci dávat do pho kvalitnější maso, které je méně vařené. Často to pak skončí tak, že maso je tvrdé, protože hovězina potřebuje čas. Na druhou stranu je to v konečném důsledku i škoda pěkného masa, které by se dalo šikovně využít na jiná jídla. Různé turistické restaurace ani nestojí za řeč, tam dostanete maso nedovařené, někdy s konzistencí žvýkačky a slabý vývar.

Na ulici je ale situace opačná. Teta na rohu vám do misky nabere studené nudle, posype je masem a všechno to zalije vývarem z kotlíku, který jste pokládali za popelnici. Sednete si na malou pouliční židli a s nedůvěrou se zahledíte na čirou polévku. První myšlenka je, zda to byl opravdu dobrý nápad. Pak si řeknete, že polévkou se přeci neotrávíte, a navíc stojí tak to stojí jen 40 Kč. Když však ochutnáte zjistíte, že paní na rohu dobře ví co dělá. Vývar je silný, jak kdyby v něm dva dny ležela celá kráva, maso, i když ne nejlepší, je zcela měkké a chutné a nudle jsou akorát nerozvařené a vůbec se nelepí a nemotají. Pak vás možná napadne, že toto může být právě ta nejlepší polévka, jakou jste kdy jedli.

Pho je vietnamský fast food, hotovou ji máte za pár minut. Na chladnějším severu vás zahřeje, ve vedrech jihu vám zase pomůže vyrovnat se s teplem. Pokud si ji přichutíte limetkou, tak dostane jemně nasládlou kyselou příchuť, která je pro našince opravdovým překvapením. Pokud jste milovníkem pikantního, určitě si do ní dejte papričky, ideálně i s česnekem. Ten ve Vietnamu není tak aromatický jako u nás, ale skvěle doplňuje chuť vietnamského chilli. Ani se nenadějete a bude vám téct z nosu, aniž byste si uvědomili, že je polévka příliš pikantní. Pokud někdy navštívíte Vietnam, tak pho zkrátka musíte vyzkoušet. Pěkně na ulici na malé modré plastové židli jako ten malý místní skútrista, který se vám pokoušel před minutou prodat prohlídku města za 5 dolarů. Pokud si netroufnete na pouliční vývařovny, tak najděte jednoduchou restauraci. Nejlépe takovou, kde je cena kolem 35-40 000 Dong (40 Kč) a prodavač mluví anglicky jen yes a no.

Vietnam - základní informace, tipy a rady na cestu

<
>
Všechny články autora

Samuel Klč

Politolog se zaměřením na mezinárodní vztahy a historii, jeho koníčkem jsou východní náboženství. I proto Samo provází poznávací zájezdy do Číny, Vietnamu, Kambodže, Thajska, Barmy, Nepálu a Tibetu. Samo je absolutní profesionál, ke klientům přistupuje lidsky a individuálně, o zemi dokáže poskytnout komplexně dokonalé informace. Sam říká, že služby, které poskytujeme musí být na nejvyšší úrovni, pouze tehdy se klient vrátí z dovolené nadšen. Cestování a provázení Sama nesmírně obohatilo a otevřelo oči. Jeho oblíbeným zájezdem je Čína pro milovníky historie a jeho nejzamilovanější kuchyně je sečuánská - vepřové se zázvorem, mrkví a chilli. Sam je nadšen s čínského stolování - člověk si u kulatého stolu vybere, co mu nejvíce chutná.

 


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole