Chicago panorama.

Chicago: Tipy, zajímavosti, památky a co všechno vidět?

Nenechte se zmást ani odradit od návštěvy, když uslyšíte jednu z nejkontroverznějších přezdívek třetího nejlidnatějšího amerického města – Chicaga! Někdy se mu totiž říká „Smelly Onion“, což v překladu znamená „Páchnoucí cibule“. Poněkud nelichotivý název vychází z historie, kdy tamější indiáni dali městu toto přízvisko jen proto, že se v povodí okolních řek pěstovala cibule, česnek a pórek. Říkali mu ve své řeči „Shikaakwa“, což se později pozměnilo na Checagou.

Autor: Iveta Reinisch

02.12.2022

Čti více
Historické centrum města.
Historické centrum města.

Nutno ovšem podotknout, že žádná z přezdívek nedefinuje Chicago tak dokonale jako motto „City in a Garden“ (Město v zahradě)! V městské džungli plné mrakodrapů se snadno ukryjete do jednoho z mnoha zelenajících se parků. Vzkvétající umělecká scéna, nespočet obdivuhodných památek, vynikajících restaurací a nákupních možností pak zocelí dojem, že tohle místo má prostě „grády“ a nudit se v něm nebudete. Nechte se pohltit svižným chicagským tempem, avšak hlavně s ním nechtějte držet krok – říkal kdysi i proslulý novinář Mark Twain, když Chicago, významné město v USA sám navštívil!

Chicagská rezidenční čvtrť.
Chicagská rezidenční čvtrť.

25 míst v Chicagu, které byste neměli opomenout

Dovolená v Chicagu bude mít zcela určitě velkolepý rozměr. Tohle rozmanité město nabídne turistovi od každého trochu. Na své si přijdou jak milovníci přírody, tak i nadšenci do historie a památek. Vydejte se na pozoruhodnou výpravu!

GRANT PARK A BUCKINGHAMSKÁ FONTÁNA (Grant Park and Buckingham Fountain)

Jakmile zavítáte do centrální obchodní čtvrti Chicaga (komunitní oblasti Loop), natrefíte na rozlehlý Grant Park označovaný též jako „Chicago's front yard“ (přední dvůr Chicaga). Jeho dominantou je Buckinghamská fontána, která platí za jednu z největších na světě. Pochlubit se může například 133 tryskami, které ženou vodní proudy až 45 metrů do výšky. A co vás u fontány čeká? Například dvacetiminutové vodní představení, které probíhá každou hodinu v čase od 8:00 do 23:00 (květen–říjen). Je dokonce doprovázeno hudbou a světelnými efekty – stojí tedy za podívanou hlavně večer po setmění.

V Grant parku však oceníte i přívětivý zelený prostor pro klidné procházky. Odsud budete mít i úžasný výhled na centrum Chicaga. Park je otevřený denně od 6:00 do 23:00 a vstup je zdarma, včetně fontány. Na místě je též pro turisty dobré zázemí a další vyžití – tedy samoobslužné restaurace, toalety, skatepark, hřiště a další úžasná zákoutí jako například Kongresové náměstí (Congress Plaza). Časová náročnost: půl dne až celý den. Více informací o Grant Parku a jeho prvcích se dozvíte na webových stránkách Chicago Park District.

Historie Grant Parku: Dějiny parku se datují až do roku 1835, kdy tamější obyvatelé lobbovali za zachování otevřeného prostoru bez budov. Následně na to v roce 1847 vzniknul Lake Park, který byl později přejmenován na Grant Park (na počest 18. prezidenta USA Ulyssesa S. Granta).

Doprava do Grant Parku: Do parku se snadno dostanete veřejnou dopravou v Chicagu. V jeho blízkosti jsou zastávky vlaku „L“ - Monroe, Adams/Wabash i Jackson and Roosevelt. K dispozici jsou v místě i garáže či omezená parkovací místa pro automobily. Oblíbená je pak mezi turisty návštěva Grant Parku na Segwayích nebo kolech.

Buckhinghamská fontána.
Buckhinghamská fontána.

MILLENNIUM PARK A CLOUD GATE (Millennium Park and Cloud Gate)

Nyní ještě navážeme na výše zmíněný Grant Park, jehož severozápadní roh byl mezi lety 1998 až 2004 zrekonstruován a stal se z něj Millennium Park. Tento prostor patří mezi zdaleka nejoblíbenější mezi turisty, kteří zavítají do Chicaga. A není divu. Najdete tu totiž nejen zeleň, ale i nespočet zajímavých uměleckých děl a fascinujících architektonických počinů. Za vidění stojí například Crown Fountain (Korunní fontána) a Cloud Gate – toto umělecké dílo je známé též jako „The Bean“ (fazole).

· Korunní fontánu navrhnul španělský umělec Jaume Plensa a dá se říct, že měl skutečně fantazii! Když na místo zavítáte, spatříte dvě obdélníkové konstrukce/věže o výšce 15 metrů, které jsou postaveny na mělkém zrcadlovém bazénu proti sobě. Na nich se zobrazují s pomocí LED obrazovky lidské tváře (až 1000 různých chicagských obyvatel), které jako by na vás chrlily vodu. Chrliče fontány jsou totiž umístěny přesně do oblasti úst na fotografii.

· Cloud Gate pak vytvořil britský umělec Anish Kapoor (původem z Indie). Jedná se o sochu ve tvaru fazole, která je vykovaná z nerezové oceli. Má eliptický tvar, který má zdůrazňovat panorama Chicaga. Turisté se v odrazu „fazole“ rádi fotí, proto se zde můžete zvěčnit i vy. Získáte velmi zajímavou fotografii.

Doplňující informace k Millennium Parku: Park je veřejnosti otevřen denně v čase od 6:00 do 23:00. Vstup je do něj zdarma, stejně tak k vystaveným expozicím. Peníze budete potřebovat jen do tamějších restaurací a u občerstvovacích stánků. Časová náročnost prohlídky parku: 1 až 2 hodiny. Více informací o Millennium Parku

Doprava do Millennia Parku: Na místo se dostanete nejen pěšky, ale i na kole, automobilem, vlakem „L“ do stanice Washington/Wabash nebo železničním systémem Metra do stanice Lake (červená trasa) a do stanice Washington (modrá trasa). K parku také jezdí nespočet autobusových linek, jako například 3, 4, 6, 20, 56, 60, 124, 146.

Millennium Park a Cloud Gate.
Millennium Park a Cloud Gate.

THE MAGNIFICENT MILE

V docházkové vzdálenosti od centra Chicaga natrefíte na The Magnificent Mile, což je část Michigan Avenue (mezi Lake Shore Drive a řekou Chicago), na které se rozprostírá až 450 různých prodejců. Milovníci nakupování tu budou v sedmém nebi! Najdete tu nejen maloobchodníky, ale i obchodní domy. A když vám při utrácení vyhládne, můžete v jedné z místních restaurací ochutnat nějaké ty dobroty. Zklamaní nebudete ani co se týká architektury. Je tu vskutku co obdivovat. Při procházce obraťte oči směrem vzhůru a prohlédněte si třeba věž Chicago Water Tower, která ustála rozsáhlý požár v roce 1871! Je také nejvyšší budovou na Michigan Avenue. The Magnificent Mile můžete prozkoumat ve dne v noci, musíte však počítat s pevně stanovenou otevírací dobou jednotlivých obchodů. Časová náročnost: 2 hodiny až půl dne. Pro více informací prozkoumejte oficiální webové stránky: www.themagnificentmile.com

Doprava na The Magnificent Mile: Na místo nákupních horeček se můžete dostat buď pěšky z Loop (přes DuSable Bridge), nebo třeba autobusem, automobilem, vlakem „L“ do stanice Red Line's Chicago či taxíkem.

Magnificent Mile.
Magnificent Mile.

LINCOLN PARK ZOO

Asi tři a půl kilometru severně od městské části Loop v Chicagu se nachází Lincoln Park Zoo (čtvrť North Side). Ta je domovem téměř dvou stovek zvířecích druhů. V početných pavilonech tu najdete například zebry, lenochody, hrochy, gorily, šimpanze, velbloudy, lvy, medvědy, hyeny nebo tuleně. Obdivovat však můžete i početné ptactvo nebo plazy!Příznivým faktem je to, že přístup do Lincoln Park Zoo není zpoplatněn. Platí se jen za parkovné. Na místo se však vyplatí jet spíše veřejnou dopravou – autobusem 22, 36, 151 a 156 se dostanete k západnímu okraji zoo. Otevírací doba Lincoln Park Zoo se liší podle ročního období. V létě to bývá od 8:00 do 17:00 (všední dny) a o víkendech do 19:00. Časová náročnost prohlídky: 2 hodiny až půl dne. Oficiální webové stránky s více informacemi: www.lpzoo.org

Historie Lincoln Park Zoo: Zoologická zahrada byla v Chicagu založena v roce 1868 (4. nejstarší zoo v Severní Americe), kdy obsáhla jen dva páry labutí, které jí daroval Central Park v New Yorku. V dalších letech přibyla další zvířata, jako například puma, osm pávů, tři vlci, dva losové nebo čtyři orli. Roku 1847 pak zoo koupila za 10 USD ve Filadelfii medvídě. Důležitý je i rok 1884, kdy se v chicagské zoo narodil první bizon v zajetí – tehdy byl tento zvířecí druh téměř vyhuben ve volné přírodě.

ZOO v Chicagu.
ZOO v Chicagu.

360 CHICAGO OBSERVATION DECK

Naprosto fantastický zážitek budete mít z vyhlídkové plochy 360 Chicago Observation Deck! Ta se nachází v 94. patře budovy zvané John Hancock Center, jež se tyčí zhruba 300 metrů nad již zmíněným turisticky zajímavým místem The Magnificent Mile. Odtud spatříte dechberoucí panorama Chicaga, neboť výhled umožňují okna rozkládající se od stropu k podlaze. K dispozici je tu i interaktivní obrazovka, díky níž můžete sledovat orientační body z výhledu. A aby to nebyla taková „nuda“, je možné si vyzkoušet i tzv. 360 CHICAGO's TILT, což jsou okna s úchyty nakloněná směrem ven. Mnozí turisté tvrdí, že je v tom určitý adrenalin!

Novou dimenzi objevování panorama Chicaga pak přináší ClouldWalk, což je 3D malba umístěná na podlaze (optická iluze), díky které pocítíte, jaké to je, stát na plošině jeřábu v oblacích. Ti, co dávají přednost klidu a adrenalin nevyhledávají, pak mohou relaxovat u kávy nebo vína v baru či kavárně na patře. Časová náročnost prohlídky: 1 až 2 hodiny. Otevřeno zde mají denně od 9:00 do 23:00, poslední vstup je umožněn v 22:00. Více informací o 360 Chicago Observation Deck

Vstupné a doprava k 360 Chicago Observation Deck: Vstupenky se cenami liší podle toho, co vše chcete zažít. Vstupenky se cenami liší podle toho, co vše chcete zažít. A jak se na místo dostanete? Například autobusem na zastávku Michigan & Chestnut nebo Michigan & Delaware. Jet můžete i vlakem „L“ (červená trasa) na stanici Chicago.

Pohled z 360 Chicago Observation Deck.
Pohled z 360 Chicago Observation Deck.

NAVY PIER

Na břehu jezera Michigan se rozprostírá molo zvané Navy Pier. Jedná se o zhruba kilometrový prostor, který nabídne pestré vyžití v podobě parků, zahrad či atrakcí pro rodiny. O zábavu budete mít v tomto místě zkrátka postaráno. Svézt se můžete třeba na ruském kole či na kolotoči. Zážitkem bude i plavba po řece Chicago na motorovém člunu. Dospěláci též ocení celou řadu tamějších barů a restaurací. Navy Pier se nachází pár bloků východně od nákupní čtvrti The Magnificent Mile. Otevřeno je zde denně, a také po celý rok od 11:00 do 20:00 nebo do 21:00 (kromě svátků). Návštěvu mola můžete vykonat bezplatně, ovšem platí se za jednotlivé zábavní atrakce. Časová náročnost prohlídky: 2 hodiny až půl dne. Více informací o Navy Pier

Doprava na místo: K Navy Pier se dostanete nejlépe automobilem, autobusem nebo taxíkem. Oblíbenou atrakcí je i tzv. sezónní vodní taxík, který vás sveze tam i zpět. . Absolvovat lze rovněž vyhlídkovou okružní jízdu ve dvoupatrovém BigBusu Chicago, jehož pravidelnou zastávkou je právě toto molo a mnoho dalších chicagských památek.

ART INSTITUTE OF CHICAGO

Budovu Art Institute of Chicago najdete hned vedle Grant Parku v centru Chicaga. Obdivovat tu můžete přes 300 tisíc uměleckých děl z celého světa, převážně pak těch zaměřených na impresionismus. Umělecký institut obsáhne nejen obrazy od slavných malířů, jako byli van Gogh, Renoir či Monet, ale také vzácné artefakty a exponáty z doby byzantské. Na místo se dostanete snadno například vlakem „L“. V blízkosti Art Institute of Chicago jsou stanice Adams/Wabash nebo Monroe and Jackson. K Institutu jede i autobus. Automobilem raději k budově nejezděte, neboť je zde omezen počet parkovacích míst (v docházkové vzdálenosti). Otevřeno mají v pondělí a od čtvrtku do neděle v čase 11:00 až 17:00, ve čtvrtek je otevírací doba prodloužena do 20:00. Časová náročnost prohlídky: 2 hodiny až půl dne. Oficiální webové stránky s dalšími informacemi: www.artic.edu

Vstupné: Za vstupenky zaplatí dospělý 25 USD, děti a mladiství od 14 let, senioři a studenti pak 19 USD. Děti do 14 let mají vstup zdarma. V ceně jsou zahrnuty i speciální výstavy, prohlídky s průvodcem či přístup na WC.

Art Institute of Chicago.
Art Institute of Chicago.

VÝLETNÍ PLAVBA PO ŘECE CHICAGO (Chicago Architecture River Cruise)

Dalším skvělým způsobem, jak poznat fascinující chicagská panoramata, je absolvovat plavbu po řece Chicago – tedy zapátrejte po cestovní společnosti zvané Chicago Architecture River Cruise, která poskytuje prohlídky města z lodi! Během devadesátiminutové plavby se dozvíte mnoho o historii tamějších budov, jako jsou například Wrigley Building, Fulton House nebo Leo Burnett Building. Zasvětí vás do ní vysoce školení a nadšení průvodci (budou s vámi sdílet příběhy téměř 50 chicagských mrakodrapů a budov). Mnozí turisté doporučují k plavbě loď Chicago's First Lady, která nabízí maximální pohodlí, včetně toalet a občerstvení. Sedět můžete jak uvnitř, tak i venku.Více informací o výletních plavbách po řece Chicago

THE FIELD MUSEUM

Toto přírodovědné muzeum se nachází v části Grant Parku, podél břehu jezera Michigan. Veřejnosti se otevřelo již v roce 1921, a to především díky mecenáši a obchodnímu magnátovi Marshallovi Fieldovi. I na jeho počest získalo muzeum název. Tento muž totiž daroval 1 milion dolarů na výstavbu budovy, ve které dnes lze obdivovat artefakty z nejrůznějších míst světa. Velmi zajímavá je například výstava s názvem „Inside Ancient Egypt“ (Uvnitř starověkého Egypta), která obnáší návštěvu třípatrové repliky staroegyptské hrobky – v ní jsou však uloženy autentické komory z pohřebiště syna egyptského faraona z paté dynastie. K vidění je tu však mnohem více, proto si vyčleňte na prohlídku Field Museum aspoň několik hodin. Otevřeno má muzeum denně kromě svátků od 9:00 do 17:00, v 16:00 jsou však vpuštěni poslední návštěvníci. Vstupné se liší podle toho, co vše chcete zažít. V ceně může být například i přírodovědný 3D film. Více informací se dozvíte na webových stránkách: www.fieldmuseum.org

Doprava k muzeu: Ideálním způsobem, jak se dostat k muzeu, je využít veřejnou dopravu. Za parkování automobilu totiž mohou být účtovány další poplatky. Jet můžete například vlakem „L“ na stanici Roosevelt, nebo popojet autobusy číslo 130 a 146. Lidé se k budově Field Museum v Chicagu dostávají též pomocí zapůjčeného kola nebo Segwaye.

Přírodovědné muzeum.
Přírodovědné muzeum.

WRIGLEY FIELD

Chcete zažít sportovní Chicago? Potom navštivte stadion Wrigley Field na Addison Street. Poprvé byl otevřen v roce 1914, a je tak druhým nejstarším stadionem Major League Baseball v zemi. Zajít si sem můžete buď na zápas profesionálního baseballového klubu Chicago Cubs, anebo absolvovat komentovanou prohlídku hřiště, která trvá zhruba 75 až 90 minut. Za tu zaplatíte cca 30 USD/dospělý. Děti do dvou let mají prohlídku zdarma. Na místo se dostanete nejlépe vlakem „L“ (stanice Addison). Doprava automobilem není doporučována obzvlášť ve dnech, kdy se hrají zápasy, neboť bývá přetížená. Více informací o vstupenkách a stadionu Wrigley Field

Wrigley Field.
Wrigley Field.

THE CHICAGO RIVERWALK

Pokud vycestujete do Chicaga v teplém období, určitě se projděte po dvoukilometrovém chodníku zvaném The Chicago Riverwalk. Ten se nachází na jižním břehu řeky Chicago a poskytne nejen příjemnou procházku, ale i bezvadné výhledy na panoramata města. Vyžití je v okolí chodníku též mnoho. Můžete se zde plavit lodí, anebo navštívit tamější restaurace a bary. O historii řeky a zejména pak o slavných pohyblivých mostech se více dozvíte v nedalekém McCormick Bridgehouse & Chicago River Museum. Na místo se dostanete denně v čase od 6:00 do 23:00. Více informací o The Chicago Riverwalk

SHEDD AQUARIUM

Objevte fascinující (nejen) podmořské tvory v jednom z největších světových akvárií! Shedd Aquarium v Chicagu obsáhne až 32 tisíc živočichů. Nadšené zde budou především děti! Objevovat je zde kde co, tedy vyčleňte si na prohlídku aspoň tři hodiny svého času (ideálně celý den). Mezi živočichy, které zde můžete spatřit, lze zařadit například rejnoky, žraloky, želvy, tučňáky, medúzy, delfíny nebo mořské vydry (je toho ale mnohem více!). Otevřeno zde mají denně od 9:00 do 18:00 (kromě všedních dní na podzim a v zimě – to se zavírá v 17 h). Vstupenky se pohybují pro dospělého od 40 USD, pro děti pak od 30 USD.

Doprava do akvária: Shedd Aquarium se nachází v části Museum Campus při Grant Parku (mezi The Field Museum a Adler Planetarium). Na místo se dostanete buď vlakem „L“ (stanice nádraží Roosevelt) pomocí zelené, červené nebo oranžové trasy anebo také autobusem číslo 130 a 146 na zastávku Solidarity Drive & Aquarium.

The Chicago River walk.
The Chicago River walk.

MUZEUM VĚDY A PRŮMYSLU (Museum of Science and Industry)

I přesto, že je Muzeum vědy a průmyslu poměrně vzdálené od centra Chicaga (asi 14 km od městské čtvrti Loop), rozhodně stojí za vidění. Obdivovat v něm můžete přes 35 tisíc artefaktů i praktických exponátů, které mají podněcovat kreativitu. Muzeum sídlí v bývalém Paláci výtvarného umění, ve kterém se v roce 1893 konala světová kolumbijská výstava. Na té se tehdy ocitly i tak významné vědecké osobnosti, jako Tesla a Edison. Na své si v muzeu přijdou i historičtí nadšenci do období druhé světové války – spatřit zde můžete například německou ponorku U-505! Otevřeno je v muzeu denně od 9:30 do 16:00. Časová náročnost prohlídky: 2 hodiny až půl dne. Více informací se dozvíte na webových stránkách www.msichicago.org

Doprava a vstupné do muzea: Muzeum vědy a průmyslu najdete ve čtvrti Hyde Park v chicagské South Side. Na místo se dostanete buď automobilem (u muzea je podzemní parkoviště za 22 USD/vozidlo) nebo autobusem č. 2 a 6. Vstupné pak stojí pro dospělého 21,95 USD a pro děti od 3 do 11 let 12,95 USD.

THE RICHARD H. DRIEHAUS MUSEUM

The Richard H. Driehaus Museum sídlí v historickém domě majetného chicagského bankéře, který zde žil kolem roku 1883. Budova byla rekonstruována a dnes si v ní mohou návštěvníci prohlédnout výstavy týkající se umění, architektury a designu od 19. století po současnost. Nejen ve vstupní hale budete okouzleni všudypřítomným mramorem, proto se domu někdy přezdívá „Mramorový palác“. V interiéru však najdete i onyx, vyřezávané exotické dřeviny, glazované dlaždice nebo vitráže. Dá se říct, že muzeum se jen blýská honosností! Ve sbírce je dokonce i kalamář posetý drahokamy. Pro zájemce je k dispozici hodinová prohlídka s průvodcem za příplatek 5 USD. Jinak vyjde samostatná prohlídka na cca 1 až 2 hodiny. Otevřeno je zde ve čtvrtek a v neděli od 11:00 do 17:00, v pátek a sobotu pak v čase 10:00 až 17:00.Více informací o The Richard H. Driehaus Museum

Doprava a vstupné do muzea: The Richard H. Driehaus Museum stojí na křižovatce Erie a Wabash a najdete ho dva bloky od The Magnificent Mile. Dostupné je snadno veřejnou dopravou směrem na Michigan Avenue. Vstupné stojí pro dospělého 20 USD, pro seniory 15 USD a pro studenty 10 USD. Děti do 12 let mají vstup zdarma.

Muzeum vědy a průmyslu.
Muzeum vědy a průmyslu.

CHICAGSKÉ KULTURNÍ CENTRUM (Chicago Cultural Center)

V téměř celé centrální chicagské čtvrti Loop se rozprostírá Chicagské kulturní centrum. Je místem společenského setkávání, neboť se zde konají nejrůznější kulturní akce, ale také umělecké výstavy nebo koncerty. Návštěvníci tu mohou obdivovat například jednu z největších vitrážových kopulí na světě od Tiffanyho (je vyrobena z 30 tisíců kousků skla). Velmi dechberoucí je pak i mramorová hala vyzdobená mozaikami z drahokamů a zlata. Otevřeno je v Chicago Cultural Center denně od 10:00 do 17:00. Časová náročnost prohlídky: 1 až 2 hodiny. Více informací o Chicago Cultural Center

Doprava a vstupné do Chicagského kulturního centra: Kulturní centrum v Chicagu se rozprostírá od Washington Street až po Randolph Street a pokračuje v části od Michigan Avenue po Garland Court. Na místo se dostanete třeba vlakem „L“ (zastávka Washington/Wabash) nebo několika autobusovými linkami na Michigan Avenue a Washington Street. Vstup je do centra zdarma. Prohlídky s průvodcem se obvykle konají ve čtvrtek a pátek od 13:15.

Z historie Chicago Cultural Center: Budova byla otevřena veřejnosti v roce 1897. Původně v ní však sídlila Veřejná knihovna Chicaga a také sloužila jako ústředí Velké armády republiky, což byla organizace pro válečné veterány z občanské války. Nakonec budova připadla celá knihovně, přestěhovala se na jiné místo a od roku 1991 je nazývána Chicagským kulturním centrem.

Chicagské kulturní centrum
Chicagské kulturní centrum

SKYDECK CHICAGO AT THE WILLIS TOWER

Toto místo šlape tak trochu na paty oblíbené chicagské atrakci pro turisty s názvem 360 Chicago Observation Deck (viz výše). Bývá totiž leckdy mnohem oblíbenější, co se týká výhledů na město. A není divu. Vyhlídková plošina se totiž nachází až ve 103. patře budovy Willis Tower, což je o celých devět pater výš! Doporučováno je navštívit místo především za slunečného dne, kdy můžete dohlédnout dokonce až za hranice Chicaga, tedy do Indiany, Michiganu nebo Wisconsinu. Překrásné a romantické jsou odsud i západy slunce, je však vhodné přijít o 45 minut dříve – než se dostanete nahoru na vyhlídku.

Ujít si nenechte ve Skydeck Chicago atrakci s názvem Ledge! Je to vlastně jakýsi prosklený výstupek z budovy, který její exteriér přesahuje o cca 1,3 metru. Prosklená je i podlaha, a tak si budete připadat „jako v oblacích“. V budově pak turisté najdou též restaurace, toalety nebo obchody. Otevřeno je zde denně, časové rozmezí otevírací doby je však odvislé od ročního období. Zpravidla to bývá od 9:00 do 20:00/22:00. Časová náročnost prohlídky: 1 až 2 hodiny. Více informací o Skydeck Chicago

Doprava a vstupné do Skydeck Chicago: Skydeck Chicago se nachází nad South Wacker Drive a v blízkosti je vlaková zastávka („L“) s názvem Quincy/Wells. Na místo jezdí i několik autobusových linek. Pro řidiče je pak možnost parkování v garážích. Vstupenky je vhodné zakoupit předem online na přesný čas. Pro dospělého stojí 30 USD a pro děti od 3 do 11 let 22 USD. Dítka do tří let mají vstup zdarma. Upozornění – zakoupit si můžete i zrychlený vstup za 55 USD, což vám uleví od čekání!

GARFIELD PARK CONSERVATORY

Za vidění stojí v Chicagu i jedna z největších zimních botanických zahrad v USA zvaná Garfield Park Conservatory. Návštěvník v ní může objevovat až tisíce druhů rostlin v osmi vnitřních zahradách. Každá má svůj specifický název, od kterého se odvíjí i výstava rostlinných druhů. Desert House nabídne například rozmanitou přehlídku sukulentů a kaktusů, kdežto Palm House vás přenese do tropické krajiny plné palem. Vzdělávat se přírodou zde mohou i malé děti – je pro ně speciálně určena Dětská zahrada Elizabeth Morse Genius. Otevírací doba botanické zahrady je ve středu od 10:00 do 20:00, v čase 10:00 až 17:00 pak od čtvrtka do neděle. Časová náročnost prohlídky: 1 až 2 hodiny. Více informací o Garfield Park Conservatory

Doprava a vstupné do zimní botanické zahrady: Garfield Park Conservatory najdete na křižovatce North Central Park Avenue a Lake Street. Na místo se dostanete například zelenou trasou vlaku „L“ – zastávka Conservatory-Central Park Drive. Pro návštěvníky/řidiče je k dispozici i bezplatné parkoviště.

Garfield Park Conservatory.
Garfield Park Conservatory.

CHICAGSKÉ DIVADLO (The Chicago Theatre)

Divadlo v Chicagu své brány prvně otevřelo v roce 1921, kdy ještě působilo jako extravagantní kino a místo pro veřejnou zábavu. V průběhu let však v budově proběhlo i několik koncertů světoznámých pěveckých hvězd, jako byl Prince nebo třeba Diana Ross. Nový dech pak získalo divadlo v 80. letech, kdy bylo zrekonstruováno a aktuálně je využíváno pro nejrůznější komediální, divadelní či hudební představení. Zajděte si sem tedy za kulturou! Vstupenky na nadcházející představení v Chicagském divadle

Doprava do divadla: V docházkové vzdálenosti od The Chicago Theatre se nachází zastávky vlaku „L“ Lake a State/Lake. Pro řidiče jsou dostupné v docházkové vzdálenosti od divadla i garáže k parkování za poplatek.

Chicagské divadlo.
Chicagské divadlo.

ADLER PLANETARIUM

Toto planetárium vám nabídne fascinující vzhled do sluneční soustavy. Na návštěvníky čeká uvnitř hned několik zajímavých expozic. Jednou z těch stálých je „Our Solar System“ (Náš sluneční systém) nebo „Mission Moon“ (Mise Měsíc). Opomenout nelze při prohlídce Adler Planetarium ani observatoř Doane, kde najdete zdaleka největší dalekohled v oblasti Chicaga (který je dostupný veřejnosti). Prostřednictvím něj lze pozorovat vesmírná tělesa vzdálená biliony kilometrů od Země. V planetáriu pak najdete i tři divadla – tedy 3D Universe Theater, Definiti Space Theater a Grainger Sky Theater, ve kterých je možné shlédnout filmy s vesmírnou tématikou. Otevřeno je zde v pondělí od 9:00 do 16:00, ve středu od 16:00 do 22:00 a od pátku do neděle v čase 9:00 až 16:00. Časová náročnost prohlídky: 2 hodiny až půl dne. Více informací o Adler Planetarium

Doprava a vstupné do planetária: Adler Planetarium najdete na Lake Shore Drive a dostanete se k němu (červenou, oranžovou nebo zelenou trasou) vlakem „L“ – do zastávka Roosevelt. Využít lze i železniční systém Metra do stanice Museum Campus nebo autobusovou linku č. 130 a 146. Pokud se budete na místo dostávat autem, zaplatíte za parkovné kolem 25 USD. Obecné vstupenky na všechny expozice stojí pro dospělého 19 USD a pro dítě (3 až 11 let) 8 USD.

PLÁŽ NORTH AVENUE (North Avenue Beach)

Když se vydáte do Lincoln Parku, směrem k jezeru Michigan, rozprostře se před vámi jedno z nejoblíbenějších míst ke koupání v Chicagu. Pláž North Avenue nabídne jemný písek a nespočet volejbalových hřišť. Na místě jsou k dispozici i restaurace, toalety či sportovní půjčovny. Na North Avenue Beach však nemusíte jen ležet a slunit se v teplých dnech. Možné je podél pláže i běhat nebo jezdit na kole. Pláž je přístupná veřejnosti během plážové sezóny denně od 6:00 do 23:00. Koupání je povoleno pouze v čase 11:00 až 19:00, kdy jsou na místě přítomni i plavčíci. K pláži se nejlépe dostanete autobusem nebo vlakem „L“ na stanici Sedgwick. Přijet automobilem by se vám mohlo poněkud prodražit. Parkování v této oblasti bývá drahé (během hlavní sezóny začíná na 21 USD za dvě hodiny).

North Avenue Beach.
North Avenue Beach.

MAGGIE DALEY PARK

Tento park byl veřejnosti otevřený teprve v roce 2014. Dětem i dospělým nabídne rozsáhlou zeleň s mnoha možnostmi vyžití. Je tu například lezecká stěna, hřiště na minigolf nebo tenisový areál! V Maggie Daley Parku najdete též (v letních měsících) půjčovnu kolečkových bruslí. Je toho však mnohem více. Ať už si vyberete jakoukoliv aktivitu, zcela určitě se vám bude v této oáze klidu líbit. Můžete se třeba jen kochat panoramaty Chicaga. Vstup do parku je zdarma, zaplatíte však nějaké ty poplatky za jednotlivé aktivity. Otevřeno zde mají každý den v čase 6:00 až 22:00.Více informací o Maggie Daley Park

Doprava do parku: Maggie Daley Park je v docházkové vzdálenosti z centra Chicaga. Nejbližší stanicí vlaku „L“ je Washington/Wabash. Jedou sem i autobusové linky č. 4, 20 a 60. K dispozici je též parkoviště, ovšem může být poněkud drahé a přeplněné.

UNIVERSITY OF CHICAGO

V městské čtvrti Hyde Park, nedaleko jezera Michigan naleznete městskou výzkumnou univerzitu University of Chicago. Aktuálně do ní dochází více než 7 tisíc vysokoškolských studentů. K prozkoumání rozhodně stojí univerzitní kampus, který byl v roce 1997 označen za botanickou zahradu – směs moderní architektury i anglické gotiky. Prohlídka této části univerzity je zdarma a trvá hodinu až dvě. Na místo se dostanete buď autobusy Chicago Transit Authority (č. 2, 6 a 192) nebo železničním systém Metra a vlakem „L“

Chicagská univerzita.
Chicagská univerzita.

MUZEUM SOUČASNÉHO UMĚNÍ V CHICAGU (Museum of Contemporary Art Chicago)

Dějiny Museum of Contemporary Art Chicago /zkratka MCA/ sahají až do roku 1967, kdy bylo založeno. Patří mezi jedno z největších světových muzeí, které se věnuje současnému umění a najdete jej v centru Chicaga – poblíž Water Tower Place. Ze sbírky muzea lze obdivovat několik tisíc předmětů od doby druhé světové války až po současnost. Zajímavostí je, že muzeum hostilo například první výstavu Fridy Kahlo v USA (známá mexická malířka). Muzeum je otevřeno pro veřejnost v úterý od 10:00 do 21:00, od středy do neděle pak v čase 10:00 až 17:00 (kromě svátků). Časová náročnost prohlídky: 1 až 2 hodiny. Více informací o Museum of Contemporary Art Chicago

Doprava a vstupné do muzea: Muzeum současného umění se nachází jen čtyři bloky od zastávky Chicago Avenue (vlak „L“ (na červené trase). Možností je využít i autobusové linky (3, 10, 66) nebo parkování na Chicago Avenue za poplatek, pokud přijedete autem. Vstupenky je vhodné zakoupit předem online. Dospělí zaplatí 15 USD a děti, studenti i senioři 8 USD.

Muzeum moderního umění.
Muzeum moderního umění.

CHICAGSKÉ DĚTSKÉ MUZEUM (Chicago Childern’s Museum)

Pakliže vycestujete do Chicaga s dětmi, určitě nezapomeňte navštívit Chicagské dětské muzeum, které se nachází na molu Navy Pier. Návštěvníkům nabídne výstavy stálé i dočasné, které jsou přímo určeny jak kojencům, batolatům a dětem od čtyř let. Muzeum bylo založeno v roce 1982 a původně sídlilo v Chicagském kulturním centru. Těšit se se svými ratolestmi můžete například na putování za dinosaury, malování ve výtvarném ateliéru nebo na testování svých znalostí z vědy, technologií, umění, matematiky i inženýrství v tzv. Tinkering Lab. Otevřeno mají v pondělí a ve čtvrtek od 10:00 do 14:00 a pátek až neděle od 10:00 do 17:00. Návštěva je doporučena aspoň hodinu před zavírací dobou. Časová náročnost prohlídky: 1 až 2 hodiny. Oficiální webové stránky: www.chicagochildrensmuseum.org

Doprava a vstupné do muzea: Do Chicagského dětského muzea se dostanete buď automobilem (Navy Pier nabízí až 1500 parkovacích míst, parkování je zpoplatněno cca 16 USD/hodinu) nebo autobusovými linkami 2, 29, 65, 66 a 124, které staví na Navy Pier. V letních měsících pak můžete využít i tzv. vodní taxi. Před vstupem je nutné zakoupit jednu vstupenku pro dospělého za 19 USD a jednu vstupenku pro dítě za stejnou cenu.

CHICAGO HISTORY MUSEUM

Za vznikem dnešního Chicagského muzea historie (Chicago History Museum) stojí Chicagská historická společnost (Chicago Historical Society), která byla založena v roce 1856. Ta o rok později otevřela svou první budovu pro veřejnost na rohu ulic Dearborn a Ontario, která však lehla popelem při velkém požáru v roce 1871. Po třech letech a vypuknutí druhého požáru pak společnost obnovila svou činnost v dočasných prostorách. V průběhu let probíhalo rozšiřování sbírky o další historické exponáty a artefakty (včetně postele, na které zesnul A. Lincoln nebo kompasu G. Washingtona). Až teprve koncem 20. let dvacátého století se začala plánovat stavba nové budovy muzea, která byla nakonec otevřena roku 1932 v Lincoln Parku na Clark Street a North Avenue. Pokud se chcete dozvědět více o historii Chicaga, určitě sem zavítejte! Otevřeno zde mají od úterý do soboty v čase 9:30 až 16:30, v neděli pak od 12:00 do 15:00.Více informací o Chicago History Museum

Doprava a vstupné do muzea: Do Chicagského muzea historie se můžete dostat buď autobusovými linkami 22, 36, 72, 73, 151 a 156. V blízkosti budovy jsou také vlakové zastávky Sedgwick a Clark/Division. Nedaleko od muzea je též možnost parkování za poplatek. Za vstup zaplatí dospělí 19 USD a senioři + studenti (19 až 22 let) 17 USD. Děti a mladiství do 18 let mají vstupné zdarma.

DŮLEŽITÁ INFORMACE PRO TURISTY OHLEDNĚ CESTOVÁNÍ PO CHICAGU: Pokud chcete v Chicagu vidět více turistických atrakcí za rozumnou cenu, pořiďte si výhodný Chicago CityPass, který v ceně zahrnuje vstup do pěti nejoblíbenějších turistických míst (3 jsou pevně dané, tj. Shedd Aquarium, Skydeck Chicago a The Field Museum, zbylé 2 si můžete vybrat). Cena za dospělého je 114 USD, za dítě (3 až 11 let) pak 93 USD.

Chicagské muzeum historie.
Chicagské muzeum historie.

Historie a současnost města Chicago

Oblast dnešního Chicaga (ve státě Illinois, Severní Amerika) dlouho obývali původní domorodí Američané (Algonquianové a Mascoutenové). I díky nim se město dnes nazývá Chicago, bylo totiž údajně odvozeno od indiánského slova shikaakwa (což znamenalo v překladu „česnek“ – v tomto smyslu se velmi polemizuje nad tím, zda se v oblasti dnešního Chicaga pěstovala buď cibule nebo česnek). Pozdější název pak vzešel zřejmě od francouzského průzkumníka Roberta de LaSalle v roce 1679, který oblast nazval „Checagou“. Prvním osadníkem, který se v oblasti usadil, by však Jean Baptiste Point du Sable. Ten si postavil v 18. století dům u ústí řeky Chicago.

Přistěhovalecká vlna

Oficiálně se proměnilo Chicago z osady v město v roce 1837 a začalo se postupně rozrůstat především o evropské přistěhovalce. Do Chicaga proudily doslova davy Evropanů (nejprve Němci, Irové, Skandinávci, poté i Židé, Češi, Italové a Poláci). Kolem první a druhé světové války na území přibývalo i mnoho Afroameričanů, Mexičanů nebo Portorikánců.

Třetí nejlidnatější americké město

Dnes se dá říct, že Chicago si vybojovalo své místo na výsluní. Z malé osady se rozvinulo v třetí nejlidnatější město ve Spojených státech i významné průmyslové a obchodní centrum. Také v určitém smyslu „vstalo z popela“, neboť jeho existenci nenalomil ani velký požár v roce 1871! Díky rozsáhlé obnově Chicaga se dnes mohou kochat městem miliony lidí z celého světa. A kolik že žije ve městě obyvatel? Téměř 2,7 milionů, je tedy v závěsu za New Yorkem a Los Angeles.

Známé hodiny v centru města Marshall Field's Clock.
Známé hodiny v centru města Marshall Field's Clock.

Co potřebujete vědět před odjezdem do Chicaga

Ještě, než odletíte do Chicaga – jednoho z nejkrásnějších, nejzelenějších a nejčistších amerických velkoměst, zjistěte si několik důležitých záležitostí:

Dokumenty

Plánujete dovolenou nebo kratší obchodní cestu do Spojených států amerických? Pak nepotřebujete jako občan ČR vízum. Postačí vám platný cestovní pas s elektronickým čipem + platná cestovní autorizace programu ESTA(vhodné vyplnit elektronicky alespoň 30 dní před odletem). Poplatek za tuto nutnou administrativu činí 14 dolarů. Více informací o cestování do USA naleznete na webových stránkách Ministerstva zahraničních věcí České republiky.

Kdy navštívit Chicago?

Nejlepším obdobím pro návštěvu Chicaga se jeví duben až květen nebo září až říjen. V tento čas jsou teploty příjemné, davy zvládnutelné a ve městě se také koná mnoho rozmanitých festivalů. Léto je samozřejmě nejoblíbenější sezónou pro turisty, ovšem v místě také podstatně dražší, což se týká hlavně ubytování. Chicagská zima je pak jen pro skutečně otužilce. Mrazivé teploty město svírají zpravidla od listopadu do března.

Jazyk, lidé a bezpečí

V Chicagu je úředním jazykem angličtina. Tento jazyk používá ke komunikaci převážně 80 % populace. Mnozí lidé však ovládají plynně i jiný světový jazyk. Mezi obyvateli můžete zaslechnout třeba i španělštinu, polštinu, arabštinu nebo čínštinu. Co se týká povahy tamějších obyvatel, jsou obecně velmi přátelští a nápomocní – i když někteří z nich mohou být zpočátku rezervovaní a nedůvěřiví. Bezpečnost je obecně v Chicagu na jedničku a tím nejhorším, co by se vám zde mohlo dít, jsou dle všeho kapesní krádeže. Proto buďte ostražití na místech s vyšší kumulací lidí! Když se pak vydáte do ulic poznávat památky, nechoďte nikde sami a vyhněte se pochybným čtvrtím i temným a opuštěným uličkám. Vhodné také je, vyhýbat se cizím lidem, kteří vám nabízí buď nějaké služby nebo zboží.

Chicagská věž Tribune Tower.
Chicagská věž Tribune Tower.

Doprava v Chicagu

Nejlepším způsobem, jak cestovat rychle a bezpečně po Chicagu, je využít veřejnou dopravu. Skvělý a levný je již několikrát výše zmíněný vlak „L“, který provozuje Chicago Transit Authority (CTA). Čítá až 145 stanic a několik barevně značených tras (červená, modrá, hnědá, zelená, oranžová, fialová, růžová a žlutá). Společnost CTA pak provozuje i četné autobusové linky (díky nim se dostanete na téměř všechny turisticky oblíbená místa). Po předměstí Chicaga pak můžete cestovat i místním systémem železnic Metra na 11 linkách, a to sedm dní v týdnu od 4:00 do 0:00, někdy i do 2:00. Pokud pojedete s malými dětmi, mějte na paměti, že mohou Metrou cestovat zdarma (až 3 děti). Dále je možné využít zapůjčené kolo Divvy nebo taxík a zapůjčený automobil – s tím však můžete mít starosti i výdaje navíc v podobě parkovného.

TIP: Zajímavým a zábavným způsobem cestování po Chicagu je v sezóně (dostupnost jen květen až září/říjen) i vodní taxík. Ten provozují dvě společnosti, a to Shoreline Sightseeing a Chicago Water Taxi. Přepravují cestující podél řeky Chicago a jezera Michigan i k oblíbeným turistickým atrakcím.

Metro v Chicagu.
Metro v Chicagu.

Peníze, ceny a spropitné v Chicagu

V Chicagu se platí americký dolarem (USD). Většina obchodníků přijímá jak hotovost, tak i debetní a kreditní karty. V rodinných podnicích a při placení taxi provozovatelé preferují spíše hotovost. V některých obchodech si pak budete muset udělat minimální nákup za 10 až 20 USD, abyste mohli použít kartu k placení. Bankomaty pro výběry jsou k dispozici, avšak mohou si účtovat poplatky 1 až 4 USD za výběr.

Spropitné

Hotovost můžete potřebovat i při dávání spropitného za dobře poskytnuté služby:

  • Taxi: taxikářům se nechává spropitné zhruba 15 % z jízdného.
  • Pokojová služba v hotelu/úklid pokoje: při úklidu hotelového pokoje se nechává personálu spropitné v rozmezí 1 až 2 USD.
  • Restaurace: v restauraci bývá spropitné ve výši 15 až 20 % z útraty.
  • Vrátný/poslíček: při příjezdu do hotelu vám může poslíček pomoci se zavazadly. Za jeden ks se mu nechává (při odnosu až na pokoj) asi 1 USD.

Ceny aneb Kolik, za co utratíte

Život v Chicagu je zhruba o 48 % dražší než v Praze. Měsíční náklady na jednu osobu bez nájmu se zde pohybují v přepočtu kolem 24 590 Kč. A jaké jsou ceny jednotlivých položek?

  • Jídlo v restauraci pro jednu osobu (levnější): pohybuje se mezi 11 až 35 dolary.
  • Jídlo ve známých fast foodech pro jednu osobu: pohybuje se mezi 8 až 10 dolary.
  • Točené pivo (půl litru): stojí mezi 3,50 až 8 dolary.
  • Káva/espresso: zaplatíte dle druhu 3 až 7 dolarů.
  • Lahev vody (330 ml): stojí 1,50 až 3 dolary.
  • Cigarety (20 ks v krabičce): zaplatíte za ně mezi 7 až 13,50 dolary.
  • Jednosměrná jízdenka místní dopravou: stojí mezi 2,25 až 3 dolary.
  • Taxi (1 km): stojí mezi 1,40 až 3,11 dolary.

Časové pásmo a délka letu

V Chicagu je o sedm hodin méně než v České republice. Délka letu z Prahy do Chicaga s mezipřistáním se pak pohybuje kolem dvanácti hodin. Zdaleka nejčastěji se používá k mezinárodním odletům a příletům letiště Chicago O'Hare International Airport (ORD), které je vzdálené od centra Chicaga asi 27 kilometrů.

Katedrála Saint James.
Katedrála Saint James.

Možnosti ubytování v Chicagu

Co se týká ubytování, máte v Chicagu hned několik zajímavých možností, kde zůstat. Rozdělili jsme je pro vás podle vybraných městských částí:

  • Chicago Loop: jedná se vlastně o „oficiální“ centrum Chicaga s ohromujícím množstvím památek a je tu k dispozici hned několik skvělých hotelů. Pokud chcete ušetřit, je výhodný dvouhvězdičkový hotel HI Chicago Hostel. Fajnšmekři, co si potrpí na luxus, zase ocení JW Marriott Chicago se čtyřmi hvězdami.
  • West Loop/West Town: je to nejlepší chicagská čtvrť pro milovníky jídla! Zde se můžete ubytovat buď v levnějším tříhvězdičkovém Hotel Versey Days Inn by Wyndham Chicago anebo ve luxusním Nobu Hotel Chicago.
  • Old Town: oblast byla poprvé osídlena německými přistěhovalci v roce 1850. Krásná viktoriánská architektura a tiché uličky lemované zelení vás jakoby přenesou v čase zpět. Ubytovat se zde můžete třeba v hotelu The Sono Chicago.
  • Lincoln Park: tato část města je výtečná k ubytování pro rodiny s dětmi. Hned kousek od parku je totiž zoologická zahrada nebo třeba Museum History Chicago. Levně se ubytujete v Chicago Getaway Hostel. Ti, co na sobě nechtějí šetřit, si pak mohou vybrat Hotel Lincoln.

Poznatek: Jednopokojové apartmá v centru města vyjde na 1 500 až 2 500 dolarů za měsíc a mimo centrum města vás bude stát mezi 1 050 až 1 800 dolary za měsíc.

Stadion Solider Field spojený s památníkem amerických vojáků padlých v boji.
Stadion Solider Field spojený s památníkem amerických vojáků padlých v boji.

Jídlo v Chicagu

Chicago je právem považované za jedno z nejlepších kulinářských měst v Americe. Přesvědčit se o tom můžete na vlastní chuťové pohárky! Co byste měli okusit při návštěvě?

  • Chicago-style hot dog: Co si tak představit pod hot dogem v chicagském stylu? Zcela určitě hovězí klobásu v nadýchané makové housce, která je doplněná hořčicí, cibulí (nakládaná ve sladkém nálevu s koprem), rajčetem, paprikou a celerovou solí! Tuto pochoutku okuste třeba v podniku Portillo’s.
  • Jibarito: Za toto jídlo mohou obyvatelé Chicaga poděkovat přistěhovalcům z Portorika. Jedná se o sendvič, jehož základem jsou smažené zelené banány namísto chleba. Obsah si pak můžete zvolit dle chuti (mořské plody, maso, zeleninu). Na tuto nezvyklou dobrotu si zajděte do Papa’s Cache Sabroso.
  • Eli’s Cheesecake: Je libo něco sladkého? Potom vsaďte na tento chicagský typický dezert, který byl veřejnosti poprvé představen na inauguračním festivalu Taste of Chicago. Pochoutka se prodává ve 40 různých příchutích, a tak ji neodolávejte dlouho! Na zákusek si zajděte do Eli's Cheesecake Company.
  • Polská klobása: Na tzv. Polish sausage si zajděte ideálně do podniku Jim’s Original. Ten chutný a rychlý pokrm (připomínající hot dog) servíruje svým zákazníkům už od roku 1943.

V Chicagu však na gurmány čeká mnoho dalších delikates! Ochutnat byste měli aspoň jednou tamější steaky z hovězího masa (skvělý je podnik Gibsons Bar & Steakhouse), grilovaná žebra, tacos, cheeseburger, nebo řeckou kuchyni, která tu žije díky čtvrti Greektown!

Zajímavosti na závěr aneb Věděli jste, že…

  • sprejeři ze všech koutů světa mohou poděkovat chicagskému prodejci barev Edovi Seymourovi, který spreje na graffiti vymyslel?
  • řeka Chicago protékající centrem města teče pozpátku? Vskutku to není vtip. Toto bylo uměle zavedeno z hygienických důvodů, aby byl odpad odkloněn od zásobování vodou z jezera Michigan.
  • v Chicagu vznikla v roce 1937 první krevní banka na světě? Za tento bohulibý nápad, který se následně rozšířil do celého světa, můžeme poděkovat lékaři Bernardovi Fantusovi.

Začátek Rout 66 v Chicagu.
Začátek Rout 66 v Chicagu.

Jídlo v Chicagu

Chicago je právem považované za jedno z nejlepších kulinářských měst v Americe. Přesvědčit se o tom můžete na vlastní chuťové pohárky! Co byste měli okusit při návštěvě?

  • Chicago-style hot dog: Co si tak představit pod hot dogem v chicagském stylu? Zcela určitě hovězí klobásu v nadýchané makové housce, která je doplněná hořčicí, cibulí (nakládaná ve sladkém nálevu s koprem), rajčetem, paprikou a celerovou solí! Tuto pochoutku okuste třeba v podniku Portillo’s.
  • Jibarito: Za toto jídlo mohou obyvatelé Chicaga poděkovat přistěhovalcům z Portorika. Jedná se o sendvič, jehož základem jsou smažené zelené banány namísto chleba. Obsah si pak můžete zvolit dle chuti (mořské plody, maso, zeleninu). Na tuto nezvyklou dobrotu si zajděte do Papa’s Cache Sabroso.
  • Eli’s Cheesecake: Je libo něco sladkého? Potom vsaďte na tento chicagský typický dezert, který byl veřejnosti poprvé představen na inauguračním festivalu Taste of Chicago. Pochoutka se prodává ve 40 různých příchutích, a tak ji neodolávejte dlouho! Na zákusek si zajděte do Eli's Cheesecake Company.
  • Polská klobása: Na tzv. Polish sausage si zajděte ideálně do podniku Jim’s Original. Ten chutný a rychlý pokrm (připomínající hot dog) servíruje svým zákazníkům už od roku 1943.

V Chicagu však na gurmány čeká mnoho dalších delikates! Ochutnat byste měli aspoň jednou tamější steaky z hovězího masa (skvělý je podnik Gibsons Bar & Steakhouse), grilovaná žebra, tacos, cheeseburger, nebo řeckou kuchyni, která tu žije díky čtvrti Greektown!

Zajímavosti na závěr aneb Věděli jste, že…

  • sprejeři ze všech koutů světa mohou poděkovat chicagskému prodejci barev Edovi Seymourovi, který spreje na graffiti vymyslel?
  • řeka Chicago protékající centrem města teče pozpátku? Vskutku to není vtip. Toto bylo uměle zavedeno z hygienických důvodů, aby byl odpad odkloněn od zásobování vodou z jezera Michigan.
  • v Chicagu vznikla v roce 1937 první krevní banka na světě? Za tento bohulibý nápad, který se následně rozšířil do celého světa, můžeme poděkovat lékaři Bernardovi Fantusovi.


Všechny články autora

Iveta Reinisch

Iveta je srdcem i duší dobrodruh. Její povaha se ostatně promítá i do jejího profesního života. Jednoho dne se prostě rozhodla, že pověsí kariéru zdravotní sestřičky na hřebík a stane se redaktorkou. Psaní je totiž její životní vášní - miluje ho zkrátka už od dětství. Avšak Iveta má i jinou vášeň, a to je cestování! Zatím ještě nenavštívila všechna vytoužená místa - ale má ambice, to napravit... Její cestovatelský seznam přání je dost dlouhý, a tak věří, že jej brzy začne zase odškrtávat a pozná fascinující místa na planetě Zemi. Iveta spolupracuje s CK SEN od roku 2022.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole