Denali, Mount McKinley

Denali (Mt. McKinley): Průvodce nejvyšším vrcholem Aljašky

Impozantní hora s nadmořskou výškou 6 190 metrů a také nejvyšší vrchol Severní Ameriky, to je Denali  (předtím Mount McKinley). Tento žulový masiv je dominantou Aljašky a najdete jej ve stejnojmenném Národním parku a rezervaci Denali. Hora každoročně uchvacuje stovky tisíc návštěvníků, mezi nimiž jsou i odhodlaní a odvážní horalové, kteří se ji pokouší zdolat. Nutno podotknout, že ne každému se výstup podaří – jde o velmi náročnou aktivitu s obecnou úspěšností „pouze“ 60 %. Pokud se ale výlez někomu podaří, je obdarován nezapomenutelným a nadpozemsky překrásným výhledem, při němž se doslova dotkne nebe!

Hora Denali však poskytuje úchvatné scenérie se zasněženým vrcholem i těm, co ji sledují z úctyhodné vzdálenosti – vidět je například z 209 kilometrů vzdáleného města Anchorage! Nutné je ovšem štěstí na počasí. Ve slunečných dnech tedy neváhejte ani vteřinu, popadněte fotoaparát a mohutný horský masiv si zvěčněte – obvykle je totiž zahalen mezi mračny. Počasí na Aljašce je zkrátka nevyzpytatelné.

Autor: Iveta Reinisch

11.01.2024

Čti více
Národní park Denali.
Národní park Denali.

Hora Denali a několik důležitých informací

  • V dřívějších dobách byla hora Denali známá jako Mount McKinley – tento název dal horskému masivu v roce 1896 hledač zlata William Dickey na počest tehdejšího prezidentského kandidáta Williama McKinleyho. Současný název získala hora teprve v roce 2015 s posvěcením bývalého amerického prezidenta Baracka Obamy. Označení „Denali“ ale používají po staletí tamější aljašští indiáni zvaní Kojukoni a překládá se jako „Ten vysoký“ nebo „Velká hora“.
  • Vrchol hory Denali je trvale pokryt sněhem a některé její ledovce jsou dlouhé celých 48 km. Zdaleka nejdelším ledovcem je však Kahiltna.
  • Na vrcholu Denali panují extrémní teploty, které leckdy dosahují až mínus 23 °C. Za větrného počasí se ale může pocitová teplota dostat klidně i na mínus 47 °C!
  • Hora Denali byla osudná již mnoha zapáleným horolezcům, což dává jasnou zprávu o tom, jak moc dokáže být nebezpečná pro netrénované jedince. Od roku 2003 při výstupu zemřelo více jak 100 lidí. Většina horalů stoupá k vrcholu po stezce West Buttress, která se jeví jako nejjednodušší. Výstup pak trvá v průměru 2 až 4 týdny.
  • Každoročně se pokusí zdolat vrchol hory Denali více jak 1 200 lidí. V průměru 14 z nich se ale při cestě ocitne v kritické situaci, která vyžaduje záchranu.

Zajímavost: Hora Denali povyroste každý rok o 1 milimetr, což je dané tlakem tektonických desek v Aljašském pohoří.

Denali z letadla.
Denali z letadla.

Nejoblíbenější túry ke zdolání vrcholu Denali

Pokud zvažujete výšlap na horu Denali a nejste trénovaným horolezcem, raději se masivem kochejte zpovzdálí. Tento horský trekking je určen skutečně jen pro trénované lezce se zkušenostmi. Samotné túry jsou pak doporučované kvůli počasí od začátku května do začátku července a vyžadují důkladnou přípravu co se týká fyzické a psychické kondice i vybavení. K dispozici jsou též výšlapy se zkušenými průvodci různých společností na Aljašce.

1. STEZKA WEST BUTTRESS

Až 90 % horolezců volí k výstupu na horu Denali stezku West Buttress, protože je technicky nejjednodušší. Úspěšných je ovšem jen 50 % z nich, neboť někteří se potýkají s výškovou nemocí nebo omrzlinami. Základní tábor horolezců se nachází v nadmořské výšce 2 194 metrů na jihovýchodní větvi ledovce Kahiltna. Dostat se na místo můžete například tak, že si vezmete aerotaxi z Talkeetny na Aljašce. Obec Talkeetna je snadno dostupná z Anchorage taxíkem nebo kyvadlovou dopravou. Trasa dlouhá cca 54,1 km (tam i zpět) je považována za velmi náročnou a její zdolání trvá zhruba 15 až 30 dní.

Doplňující informace: Na stezce je k dispozici 7 až 8 táborů k odpočinku, přičemž poslední se nachází ve nadmořské výšce cca 5 000 metrů.

2. STEZKA MULDROW GLACIER (North Side)

Stezka přes ledovec Muldrow není horolezci tak často využívána, jako West Buttress. Z technického hlediska jsou si tyto dvě túry podobné, rozdíl je však v tom, že je logisticky náročnější – letadla totiž nesmějí přistávat na severní straně hory, a tak horolezci nemohou využít leteckou přepravu. Cesta je opravdu dlouhá a zahrnuje téměř 120 km chůze (tam i zpět). Je také velmi náročná a určená jen pro zkušené lidi. Většinou se začíná lézt od Wonder Lake (k jezeru se dostanete autobusem z obce Talkeetna), odkud následuje sestup k řece McKinley. Poté se horolezci vydávají na rozcestí Clearwater Creek do Cache Creek a dále do McGonagall Pass, což obvykle trvá asi 3 dny. Pak vystoupají po severní stěně na ledovec Muldrow. Z tohoto místa následuje další náročný výšlap přes ledovcové pole, který navazuje buď na cestu West Buttress nebo North Summit – celá stezka trvá obvykle 21 až 35 dní.

Doplňující informace: Na této túře existuje 7 až 8 táborů, kde si lze odpočinout. Nádherné výhledy jsou například na úpatí Browne Tower v 4 460 metrech a ke spánku se mohou horolezci uložit v dolní pánvi ledovce Harper na úrovni 4 572 metrů.

Horolezci na Denali.
Horolezci na Denali.

3. STEZKA WEST RIB

West Rib je stezka přístupná letecky z ledovce Kahiltna (stejně jako West Buttress) – lety jsou možné z obce Talkeetna do základního tábora, který se nachází v nadmořské výšce 2 194 m na jihovýchodní vidlici ledovce Kahiltna. Na tuto túru se mohou vydat pouze technicky zkušení horolezci, neboť je velmi strmá a plná hlubokých ledovcových trhlin (ne nadarmo je označována jako „Big Route“ pro svou náročnost a nebezpečnost). Okruh celkově zahrnuje cca 38 km a jeho zdolání trvá v průměru 15 až 30 dní. Na cestě pak existuje 9 až 10 táborů k odpočinku, přičemž jeden z posledních se nachází v nadmořské výšce 5 029 metrů.

DŮLEŽITÁ POZNÁMKA: Horolezci toužící zdolat jakoukoli trasu na horu Denali, podléhají placené registraci na stanici Talkeetna Ranger – a to aspoň 2 měsíce před zahájením túry. K ceně je nutné připočíst i vstupné do Národního parku Denali. Celkově počítejte s několika stovkami dolarů – více informací o podmínkách výšlapu zjistíte na oficiálních webových stránkách National Park Service.

Další stezky na horu Denali

Kromě výše uvedených stezek na horu Denali existují i další, jako například 38 kilometrů dlouhá Cassin Ridge – ta je ze všech stezek nejobtížnější nebo středně obtížná South Buttress, jež měří tam i zpět 42 kilometrů. Obě trasy začínají v Southeast Fork (ledovec Kahiltna).

Poznámka: Horolezci toužící zdolat jakoukoli trasu na horu Denali, podléhají placené registraci na stanici Talkeetna Ranger – a to aspoň 2 měsíce před zahájením túry. K ceně je nutné připočíst i vstupné do Národního parku Denali. Celkově počítejte s několika stovkami dolarů – více informací o podmínkách výšlapu zjistíte na oficiálních webových stránkách National Park Service.

Pár rad, než se vydáte na túru k hoře Denali

Výstup na horu Denali je náročnou výzvou pro každého horolezce a vyžaduje důkladné plánování, odhodlání i dovednosti. Túra na nejvyšší vrchol Severní Ameriky obnáší chůzi po ledovci, strmý terén, vysokou a extrémní nadmořskou výšku nebo extrémy počasí ve velmi drsném prostředí – proto tento horský výšlap není pro každého. Na co byste se tedy měli připravit?

  • Mějte na paměti, že na horu Denali lze lézt jen ve vícečetných skupinkách trénovaných horolezců, kteří si vzájemně důvěřují, pomáhají a vzájemně spolu bez problémů komunikují.
  • Výšlap do extrémních nadmořských výšek v členitém terénu můžete vykonat jen s výtečnou fyzickou kondicí a vytrvalostí. Proto vás nemine fyzický ale i psychický trénink na tuto horolezeckou výpravu.
  • Podcenit byste pak neměli ani postupnou aklimatizaci na vysoké či extrémní nadmořské výšky, jedině tak předejdete náhlé výškové nemoci.
  • Zdokonalit musíte před výšlapem na Denali i své technické dovednosti, proto se ideálně zapište na osvědčený kurz horolezectví, kde se všechno naučíte.
  • Než na túru vyrazíte obstarejte si skutečně kvalitní oblečení vhodné do drsného horského terénu. Mělo by být teplé, mrazuvzdorné a vrstvené. To samé platí i u obuvi. Jakmile podceníte tyto přípravy, riskujete ošklivé omrzliny.
  • Do batohu si také zabalte dostatečné zásoby výživného ale zároveň lehkého jídla (to pravidelně konzumujte) a samozřejmě neopomeňte ani dostatek pití ve formě vody. Hydratace je velice důležitá.
  • Jelikož budete v některém z táborů odpočívat, neopomeňte ani zabalení spacáku vhodného do mrazů.
  • A v neposlední řadě myslete na to, že zanechávání jakéhokoliv odpadu při horolezecké túře je přísně zakázané!

Více informací k túrám na horu Denali a o nezbytném vybavení horolezců naleznete na webových stránkách Správy národních parků USA.

Pohled na Denali.
Pohled na Denali.

Odkud sledovat horu Denali

Pokud nemáte dostatečné zkušenosti jako horolezec, nezoufejte. Horou Denali se můžete kochat i z dálky – a že je to náramný pohled! Inspirujte se několika místy, odkud budete mít dechberoucí výhledy:

  • Anchorage: největší město Aljašky je vzdálené od Mount Denali zhruba 209 kilometrů. Tedy už po příletu můžete tuto monumentální horu obdivovat – viditelná je z Mezinárodního letiště Teda Stevense na severním horizontu, tj. musíte projít pokladnami na horní úrovni komplexu a podívat se při výstupu doleva. Další náramnou podívanou vám pak umožní špičková restaurace Crow’s Nest v centru Anchorage, která se nachází ve Věži III (Tower III) Hotelu Captain Cook. A jestli zatoužíte po klidnějším prostředí, vydejte se pár minut z centra města do okolních parků – perfektní výhledy na Denali jsou například z Point Woronzof, Earthquake Parku nebo ze Státního parku Chugach.
  • Talkeetna: pakliže se ocitnete v obci Talkeetna, otevřou se vám další možnosti výhledů na horu Denali. Jeden z nejlepších najdete například v 3hvězdičkovém hotelu Talkeetna Alaskan Lodge. Zážitek ale budete mít i z Talkeetna Riverfront Parku, kde vás oslní nejen překrásné horské scenérie v dáli ale i šumění ledovcových řek.
  • Petersville Road: máte v plánu půjčit si automobil 4x4 do aljašského terénu? Potom jeďte na západ po Petersville Road – na cestě minete opuštěný důlní tábor Petersville a nakonec se dostanete až ke kaňonu Peters Creek. Zde vozidlo zaparkujte a vydejte se po stezce vedoucí na sever. Dechberoucí výhledy na horu Denali získáte z vyvýšeného místa v Peters Hills, proto si nezapomeňte fotoaparát!
  • George Parks Highway/Státní park Denali: dálnice George Parks Highway se táhne celých 579 kilometrů mezi městy Anchorage a Fairbanks. A právě na této cestě získáte nespočet skvělých výhledů na horu Denali – bude vás doslova „pronásledovat“ při vaší jízdě! Asi na 217 kilometru trasy se můžete zastavit na vyhlídce Denali Viewpoint South, která je vzdálená od hory jen 64 km, poskytne tedy skutečně blízké pohledy.
  • Fairbanks: z aljašského města Fairbanks, které je vzdálené od Denali asi 241 kilometrů, získáte též fantastické pohledy. Zajděte si třeba na vyhlídku Alaska Range Overlook v kampusu University of Alaska Fairbanks! Z tohoto vyvýšeného místa se můžete kochat i dokonalými panoramaty Aljašky, nejen její nevyšší horou. To ale není zdaleka vše! Spojte kulturní zážitek s výhledy a vydejte se do tamějšího Museum of the North – obvykle v ranních hodinách spatříte vrchol Denali z velkého okna ve vstupní hale muzea.

Letecký výlet nad horou Denali

Milovníci pohledů z ptačí perspektivy mohou dále vsadit na letecký výlet nad horou Denali. I přesto, že je to poměrně nákladná záležitost, rozhodně stojí za to. Během několika desítek minut tedy prolétnete nad ledovci, sněhovými poli, ledovcovými trhlinami či strmými žulovými stěnami hory. Je to dramatický, adrenalinový, divoký a určitě i nezapomenutelný zážitek! Odlety se obvykle konají z Anchorage, Talkeetny nebo Parku Denali.

Cesta kolem Denali.
Cesta kolem Denali.

Co dalšího navštívit v okolí hory Denali?

Mohutná hora Denali není jedinou fascinující atrakcí v centru aljašského Národního parku Denali! Tento rozlehlý přírodní prostor přímo vybízí k dalšímu prozkoumávání, ať už vás nadchne tamější panenská flora nebo rozmanitá fauna zahrnující medvědy grizzly, losy, karibu nebo třeba vlky. Samotný park, který je současně i rezervací, byl založen v roce 1980 – tvořen je bývalým Národním parkem Mount McKinley (z roku 1917) a dalšími více jak 16 tisíci km2. Titul „biosférická rezervace“ od UNESCO získal park již v roce 1976. A co vše můžete v parku Denali dělat? Nabízí se vám například téměř nekonečné možnosti pěších túr, cyklistika, pozorování divoké zvěře, rafting na divokých řekách, letecké výlety, horolezectví pro zkušené nebo jízda na saních se psím spřežením! Zde vás Aljaška zkrátka uchvátí navždycky. A co dalšího prozkoumat v okolí hory Denali?

Mount Foraker

Mezi horami Aljašky vyčnívá i Mount Foraker – dříve známý také jako Sultana. Hora byla přejmenována v roce 1899 na počest senátora z Ohia, jenž se jmenoval Joseph Foraker. Jde o druhý nejvyšší vrchol „ledové“ země a šestý nejvyšší v Severní Americe (5 304 m). Horský masiv se tyčí nad ledovcem Kahiltna a najdete ho necelých 13 kilometrů od Denali. Stejně jako jeho vyšší souputník představuje skutečnou výzvu pro kdejakého horolezce. Pokud tedy máte lezecké zkušenosti, rozhodně si nenechte výstup ujít. Túra bývá zahajována z ledovce Kahiltna – ze základního tábora v nadmořské výšce 2 194 m, do kterého se dostanete letecky z obce Talkeetna. Před výpravou se musíte (stejně jako v případě hory Denali) zaregistrovat u Správy národního parku u rangerů v Talkeetně.

Denali State Park

Státní park Denali je čtvrtým největším státním parkem na Aljašce – rozprostírá se mezi pohořím Talkeetna na východě a Aljašskými horami na západě. Konkrétně jej najdete na jižní hranici Národního parku a rezervace Denali. Co do volnočasového vyžití, nemá tento přírodní prostor v nabídce tolik atrakcí jako Denali National Park and Preserve, je však stejně tak okouzlující. V parku můžete kempovat, rybařit, plavit se na lodi, užívat si pěší turistiku, pozorovat divokou zvěř a kochat se jedněmi z nejlepších výhledů na horu Denali! Pestré jsou ovšem i zimní měsíce, kdy se do Denali State Parku sjíždí zapálení lyžaři a běžkaři.

Hory Mt Foraker a Mt Hunter
Hory Mt Foraker a Mt Hunter

Talkeetna

Okouzlující městečko Talkeetna leží napůl cesty mezi Anchorage a Denali – z Anchorage se sem dostanete vozem za cca 2 a půl hodiny. Je také domovem soutoku tří hlavních ledovcových řek, což umožňuje návštěvníkům pestré možnosti výletů nejen ze vzduchu při vyhlídkovém letu, ale i po vodě na raftu a motorovém člunu. Zábavu si však užijete též na sněžném skútru, čtyřkolce či během pěší túry. Pro milovníky dobrodružství se také nabízí lanový skluz (neboli zip-line) anebo rýžování zlata! Při své návštěvě ale nezapomeňte prozkoumat rovněž velice zajímavé historické centrum města – úchvatný je například červenobílý obchod Nagley’s Store pocházející z roku 1921. Ten figuruje dokonce v národním registru historických míst. Najdete jej na hlavní ulici Talkeetny, která oplývá dalšími fascinujícími budovami dýchajícími minulostí, skvělými restauracemi, kavárnami, galeriemi a pivovarem.

Anchorage

Jakmile se budete vyskytovat na Aljašce, určitě nemůžete opomenout ani její největší město Anchorage. Od hory Denali je vzdálené zhruba 386 kilometrů. I přesto, že zde žije až 40 % populace Aljašky, setkáte se tu s panenskou přírodou téměř na každém kroku. Anchorage obklopují například překrásné hory Chugach, četné pěší stezky divokou přírodou, deštné pralesy nebo alpské louky. Aktivit zde můžete provozovat skutečně požehnaně – oblíbené jsou vyhlídkové plavby na lodi kolem ledovců, letecké výlety, sportovní rybaření, jízda vlakem nebo rafting na divokých řekách. Když se však rozhodnete prozkoumávat město samotné, také se nudit nebudete. Velice zajímavé je Anchorage Museum (největší muzeum na Aljašce) nebo 17,7 km dlouhá pobřežní stezka Tonyho Knowlese, kterou můžete projet na kole. V ulicích Anchorage lze dokonce natrefit na losy! Nejvíce se vyskytují v oblasti Kincaid Parku, Point Woronzof, v Earthquake Parku (je připomínkou ničivého zemětřesení) či v Powerline Pass.

Centrum městečka Talkeetna.
Centrum městečka Talkeetna.

Fairbanks

Město Fairbanks se nachází ve vnitrozemí Aljašky na břehu řeky Chena a je co do počtu obyvatelstva druhým největším populačním centrem země. Proslulé je fascinující polární září, letním půlnočním sluncem a dechberoucími až nekonečnými východy či západy slunce. Turistům ale nabídne daleko více dobrodružných a nezapomenutelných zážitků! Za prozkoumání jistě stojí například centrum Fairbanks, které je celoročně rušné a oplývá celou řadou obchodů, restaurací, muzeí a historických budov. Výjimečný je v této oblasti i park Golden Heart Plaza, v němž vás jako první zaujme socha s názvem „The Unknown First Family“ (Neznámá první rodina). Jen pár kilometrů od centra města pak můžete obdivovat zábavní Pioneer Park, který reflektuje bohatou historii Aljašky – mezi venkovními exponáty jsou např. stará letadla, vlakové vagony, dřevěné a kovové sochy, lodě nebo pracovní stroje. A co dalšího ve Fairbanks vidět? Zajděte si třeba do Muzea severu na Aljašské univerzitě, do Kulturního a návštěvnického centra Morrise Thompsona či Komunitního muzea Fairbanks.

Nancy Lake State Recreation Area

Státní rekreační oblast Nancy Lake zahrnuje síť jezer, a tak nabízí turistům celoroční venkovní dobrodružství. Tamější čisté vody jsou obklopeny nedotčenými lesy a poskytují konkrétně možnosti pro perfektní kanoistiku nebo rybaření. V oblasti však můžete i příjemně kempovat a vydávat se za pěší turistikou. Zimní období je pak vhodné pro lyžování, jízdy se psím spřežením a sněžnými skútry nebo běžkování. Místní mokřady, jezera a lesy také představují domov pro širokou škálu zvěře – pozorovat v rekreační oblasti tedy můžete bobry, losy, černé medvědy, kachny, husy a jiné ptactvo. Nancy Lake se nachází asi 107 km severně od města Anchorage a snadno se sem dopravíte automobilem přes Parks Highway (od hory Denali je rekreační oblast vzdálená více jak 280 km – asi 3 a ¼ hodiny cesty).

Fairbanks
Fairbanks

Historie a současnost hory Denali

Zhruba před 60 miliony lety vytlačil tektonický vzestup zemskou kůru nahoru a vytvořil horu Denali společně s dalším pohořím Aljašky. Denali však nad ostatními horskými masivy vyčnívá svou monumentálností a představuje nejen středobod Národního parku a rezervace Denali, ale především pak nejvyšší horu Severní Ameriky s nadmořskou výškou 6 190 metrů. Horu nazývali původní aljašští obyvatelé „Denali“ od nepaměti, s novým názvem však přišel v roce 1896 prospektor William A. Dickey, tj. pojmenoval ji jako Mount McKinley na počest tehdejšího prezidentského kandidáta Williama McKinleyho. Ten byl však později zavražděn a Kongres formálně uznal název „Mount McKinley“ až roku 1917. Původní název „Denali“ se ale přesto všechno stále objevoval především mezi obyvateli Aljašky, kteří měli dokonce snahu jej navrátit. Tak se ale stalo o mnoho let později, tedy až v roce 2015 za Baracka Obamy.

Dle historických záznamů se má za to, že poprvé horu Denali navštívili (zdolali její svahy) tzv. Kojukoni, což byli aljašští domorodci z Athabaskanu. Právě ti dali horskému masivu název „Denali“, což se překládá jako „Ten vysoký“. Prvním Evropanem, který poprvé spatřil mohutné hory Aljašky včetně Denali, pak byl britský průzkumník George Vancouver (roku 1794). Toho pak následoval roku 1844 ruský průzkumník Lavrenty Zagoskin, jenž provedl expedici na severní straně hory. Velkým průkopníkem býval ovšem William Dickey. Tento seattleský hledač zlata prozkoumal oblast kolem Denali v roce 1897 a horu samotnou prohlásil jako nejvyšší v Severní Americe (do té doby bývala považována za nejvyšší hora Logan v Yukonu).

Úspěšné výstupy na horu Denali

Jakmile byla objevena mohutná a fascinující hora Denali, začali se k ní sjíždět zapálení horolezci z celého světa a toužili ji zkrátka pokořit. Jako první dosáhli jižního vrcholu horolezci Walter Harper, Hudson Stuck, Harry Karstens a Robert Tatum. V roce 1947 pak vylezla na horu Barbara Washburnová jakožto první žena na světě. Za první úspěšný zimní výstup je dále považován ten, který provedli Art Davidson, Dave Johnston a Ray Genet roku 1967. A první slepou horolezkyní, která zdolala vrchol Denali byla v roce 1993 obdivuhodná Joan Phelps.

Hora Denali dnes

Dodnes je hora Denali velkým turistickým lákadlem jak pro nadšené horolezce, tak i pro milovníky romantických výhledů na horské masivy. Ti, co se rozhodnou vrchol hory zdolat, musí mít četné zkušenosti s horolezectvím, skvělou fyzickou kondici a také úřední povolení. Výstup totiž patří stále mezi ty nejnebezpečnější – od roku 2003 v oblasti přišlo o život již více než 100 horolezců.

Letíme k Denali.
Letíme k Denali.

Kdy navštívit horu Denali

Pokud patříte mezi zkušené horolezce, kteří chtějí horu Denali zdolat, je nejideálnějším obdobím konec května až začátek června. Tento časový rámec představuje obvykle nejlepší kombinaci počasí a podmínek pro výstup. Klimatické podmínky v oblasti jsou ale značně proměnlivé, a tak vhodné si zjistit vždy ty aktuální dle výběru termínu dovolené. V případě, že se budete chtít kochat vrcholem nejvyšší hory Severní Ameriky zdálky, můžete Aljašku navštívit prakticky kdykoliv. Národní park Denali je totiž otevřen celoročně.

Vstupné

Než zavítáte do oblasti hory Denali, mějte na paměti, že budete platit vstupné – a to jak do Národního parku a rezervace Denali tak i v rámci výstupu na vrchol, pokud jej tedy máte v plánu. Do samotného parku stojí standardní vstupné 15 USD (k roku 2024), přičemž děti do 15 let mají vstup zdarma. Existuje však možnosti zakoupení celoročního vstupného za 45 USD (Denali Annual Pass), jež pokrývá až 4 dospělé osoby. Vstupenky je možné zakoupit online nebo osobně na místě. Více informací k vstupnému se dozvíte na oficiálních stránkách National Park Service.

Zvažujete-li také výstup na horu Denali nebo Foraker, musíte projít rovněž tzv. dvoufázovým procesem registrace. Nejprve musíte zaplatit poplatek online a poté odeslat žádost na speciální e-mail. Registrace horolezců musí být provedena aspoň 60 dní před plánovaným výstupem na horu. Případné otázky mohou zodpovědět rangeři v Talkeetně – zde probíhá osobní registrační proces. Cena za speciální horolezectví je stanovena (v roce 2024) na 430 USD na osobu. Lidé ve věku 24 a mladší platí snížený poplatek 330 USD. Více informací opět naleznete na oficiálních webových stránkách Správy národního parku (National Park Service).

Jak se k hoře Denali dostat?

Chcete-li se dostat do blízkosti hory Denali, musíte si to zamířit do Národního parku a rezervace Denali na Aljašce, který je jejím „domovem“. Na místo se můžete dostat hned několika způsoby:

  • Autem: jste-li řidičem a vlastníte nejen český národní ale i mezinárodní řidičský průkaz, nic vám nebrání v tom, půjčit si na Aljašce automobil. Tím se dostanete do Národního parku Denali po Alaska Highway 3 (známé také jako George Parks Highway) – park se nachází na 381. kilometru dálnice. Dobrá dojezdová vzdálenost je také z největšího aljašského města Anchorage (386 km severně) nebo z Fairbanks (193 km jižně).
  • Vlakem: využít v tomto případě můžete státní Aljašskou železnici (Alaska Railroad), která poskytuje vlakové spoje mezi Anchorage a Fairbanks – ty vedou přímo před vchod do Národního parku a rezervace Denali. Vlakové depo je mimochodem jen pět minut chůze od Návštěvnického centra Denali.
  • Letadlem: přímo k Národnímu parku Denali se nelétá, leteckou dopravu ale využijete zcela určitě do větších aljašských měst Anchorage a Fairbanks, která jsou výchozími body k dalšímu cestování v oblasti. V Anchorage se přistává na Mezinárodním letišti Teda Stevense (Ted Stevens Anchorage International Airport – ANC) a ve Fairbanks na Mezinárodním letišti Fairbanks (Fairbanks International Airport – FAI). Z těchto letišť pak musíte cestovat automobilem, vlakem anebo zájezdovým/tranzitním autobusem do parku Denali.

Aljašský srub.
Aljašský srub.

Horolezecké ústředí v Talkeetně

Turisté, kteří dlouhodobě plánují pěší túru/horolezeckou výpravu na horu Denali pak musí zamířit do obce Talkeetna, kde se nachází horolezecké ústředí a odkud jsou realizovány přelety do základního tábora.Městečko leží cca 225 km jižně od vchodu do Národního parku Denali. Dostat se na místo můžete například automobilem, vlakem či autobusem z města Anchorage (asi 161 km od Talkeetny severně).

Vzdálenost Národního parku Denali od okolních měst

  • Fairbanks: 201 km (cca 2 a čtvrt hodiny jízdy)
  • Talkeetna: 249 km (cca 2 a půl hodiny jízdy)
  • Anchorage: 386 km (cca 4 hodiny jízdy)
  • Seward: 587 km (cca 6 a čtvrt hodiny jízdy)
  • Valdez: 740 km (cca 8 hodin jízdy)

Možnosti ubytování a občerstvení v místě

Pokud se chcete pouze kochat horou Denali zpovzdálí, jelikož nemáte patřičné horolezecké zkušenosti, nebo jen zkrátka upřednostňujete komfort, zvažte ubytování v některém z těchto míst:

  • NÁRODNÍ PARK DENALI: toužíte-li mít na dosah pravou aljašskou divočinu, ubytujte se nedaleko Národního parku Denali – 3hvězdičkový hotel Denali Bluffs je nejblíže vstupu do parku. Jen 11 km jižně od vstupu pak najdete 4hvězdičkový hotel Tonglen Lake Lodge, který poskytuje nejen luxusní ubytování ale také skvělé výhledy na Aljašské pohoří, řemeslnou pekárnu, prostornou louku s ohništěm a uměleckou galerii. Dále se můžete ubytovat i v motelu Backwoods Lodge, 3hvězdičkovém hotelu Denali Princess Wilderness Lodge, v hotelovém resortu s třemi hvězdami Denali Grizzly Bear Resort, 3hvězdičkovém hotelu Grande Denali Lodge nebo v McKinley Chalet Resort – více možností najdete na oficiálních webových stránkách Národního parku Denali.
  • ANCHORAGE: v největším městě Aljašky můžete vsadit nejen na ubytování v luxusním hotelu, ale také v chatě, butikovém hotelu nebo třeba v penzionu. Skvělé výhledy na horu Denali, pohoří Chugach či celé město poskytují například tato ubytovací zařízení – Hilton Anchorage, Marriott Anchorage, Hotel Captain Cook, Embassy Suites by Hilton Anchorage nebo Hotel Alyeska.
  • FAIRBANKS: okouzlující aljašské město Fairbanks má ve své nabídce také perfektní možnosti ubytování. Zůstat můžete třeba v 3hvězdičkovém hotelu Pike's Waterfront Lodge, 3hvězdičkovém hotelu Fairbanks Princess Riverside Lodge, v River's Edge Resortu nebo v 3hvězdičkovém hotelu Sophie Station Hotelpoblíž letiště. V centru je pak výtečný 3hvězdičkový hotel Westmark Fairbanks či Bridgewater Hotel.
  • TALKEETNA: obec Talkeetna je výchozím bodem pro všechny nadšené horolezce, kteří se do oblasti vydávají pokořit horu Denali. Před samotnou túrou však mohou poznat i samotné městečko a ubytovat se v některém z místních hotelů. Doporučovaná jsou tato ubytovací zařízení – 2hvězdičkový hotel Talkeetna Trailside Cabins, 3hvězdičkový hotel s chatkami Susitna River Lodging, penzion McKinley View B&B, 2hvězdičkový hotel Caribou Lodge Alaska a 2hvězdičkový hotel Talkeetna Roadhouse.

Ubytování horolezců

Patříte-li mezi zkušené horolezce, kteří se vydají na náročnou výpravu k vrcholu hory Denali, počítejte s velmi extrémními podmínkami v terénu – co se týká ubytování. Měli byste mít tedy ideálně zkušenosti se zimním kempováním arktického typu. Horolezci používají k odpočinku zpravidla základní kempy v nižších nadmořských výškách, ve kterých stanují a spí v mrazu vzdorných spacácích. Veškeré vybavení včetně oblečení by tedy mělo být přímo určené do prostředí s teplotami hluboko pod bodem mrazu. Informujte se důkladně o všem, co je nutné vzít s sebou na expedici – na oficiálních webových stránkách Správy národního parku najdete vše potřebné.

Jídlo a pití v oblasti hory Denali

Co se týká jídla a pití, záleží na tom, co a kde chcete na Aljašce konkrétně podnikat. Pokud si chcete užít tamější divokou přírodu pouze prostřednictvím nenáročných pěších túr v Národním parku a rezervaci Denali nebo jeho okolí, jistě se vám naskytne nespočet možností občerstvení. Podniky otevírají své brány zpravidla jen v letní sezóně (od června do srpna) a v mimosezóně poskytují jen omezené služby, nebo mají zavřeno. Vsadit můžete například na tato zařízení v oblasti:

  • Morino Grill v blízkosti Návštěvnického centra Denali a depa Aljašské železnice – je jedinou restaurací přímo v parku Denali
  • obchod se smíšeným zbožím Riley Creek Mercantile
  • Prospector‘s Pizzeria & Alehouse – podává zákazníkům skvělé domácí pizzy, přičemž některé jsou speciální „aljašské“ s lososem, sobím a losím masem nebo královským krabem
  • The Black Bear je uznávaná jako „nejlepší kavárna na Aljašce“ podávající chutné snídaně ale i obědy
  • kavárna The Cache Café s výtečnou kávou, sušenkami i muffiny
  • prodejna párků v rohlíku a hamburgerů Denali Doghouse
  • skvělá restaurace The Overlook, kde můžete ochutnat nejen excelentní hovězí steak ale třeba i aljašské ústřice, lososa, halibuta a jiné mořské plody

Stravování horolezců

Pakliže jste jedním z horolezeckých nadšenců a dobrodruhů, kteří plánují výstup na horu Denali, čeká vás ovšem zcela odlišný gurmánský zážitek. Nemějte však obavy, že byste byli celou několikadenní túru o hladu – to ostatně není ani žádoucí, neboť spálíte mnoho kalorií a vypotíte dost tekutin (obecně horolezci spálí 5 000 kalorií a vypijí 4 až 6 litrů denně). Kromě vlastních trvanlivých či lyofilizovaných potravin a lahví s vodou bývají k dispozici horolezcům i teplé nápoje a jídla – o catering se zpravidla starají průvodci expedicí ve stanech s kuchařským vybavením. Tají například sníh a vaří vodu na horké nápoje, mezi které lze zařadit např. čaj bez kofeinu, horké kakao či horký cider. K dispozici však mají horolezci v základních táborech i snídaně, obědy a večeře – třeba v podobě bagelů, sendvičů, pizzy, těstovin a podobně. Jídelníček je skutečně pestrý a vesměs závisí na preferencích dané horolezecké skupiny i kulinářských dovednostech vařícího průvodce expedice.

SEN na Denali.
SEN na Denali.

Aljašské speciality

  • Ryby: v aljašských vodách žije až 48 druhů ryb, proto máte v zemi pestrý výběr zdravého a také lahodného jídelníčku. Nejčastěji se však konzumuje losos nebo pstruh.
  • Sobí klobása: tato uzenina je na Aljašce velmi populární a prodává se zejména v pouličních stáncích. Vyrábí se typicky ze sobího masa a také vepřového nebo hovězího. Podávána je zpravidla ke snídani s toastem a vejcem. Oblíbená je ale i k palačinkám nebo grilovaná v pečivu s cibulkou.
  • Krab královský: tento mořský živočich má velmi jemné maso, které vyniká skvělou chutí. Krom jiného je extrémně zdravý, neboť obsahuje mnoho bílkovin a omega 3 mastných kyselin.
  • Jačí maso: je nezdravější z červených mas a představuje libovější alternativu k masu kuřecímu. Ochutnat šťavnaté maso z jaka divokého můžete třeba v burgerech, je to dobrota!
  • Čerstvé ústřice: jste-li opravdoví gurmáni, určitě si na Aljašce pochutnejte na ústřicích! Ty jsou zde extra čerstvé a patří také mezi jedny z nejchutnějších na světě. A ti, co nemají rádi ústřice syrové, si mohou pochutnat na těch pečených se slaninou či máslem.
  • Akutaq: typický aljašský pokrm, nebo respektive – zmrzlina s vysokým obsahem tuku, kterou konzumovali i v dávných dobách Eskymáci před lovem (pro dodání energie v extrémních mrazech). Tradičně se vyrábí z masa karibu, ryby, bobulí, sněhu a tuleního oleje. Ingredience se ale dnes liší dle preferencí „šéfkuchaře“.

Aljašské sušené ryby.
Aljašské sušené ryby.

Jak je to s domácími mazlíčky?

Cestovat se psem na Aljašku není příliš vhodné vzhledem k odlišným klimatickým podmínkám v zemi. Když už se ale rozhodnete s sebou na dovolenou vzít svého mazlíčka, musíte se připravit na celou řadu omezení. Hora Denali se nachází v Národním parku a rezervaci Denali, což je chráněná přírodní oblast nepovolující přístup psů na pěší stezky – venčit však můžete na cyklostezkách a Silniční stezce (Roadside Trail). Také berte na vědomí tato nařízení vycházející od Správy národního parku:

  • Psa musíte mít stále na vodítku ne delším jak 1,8 metru.
  • Exkrementy po psovi musíte vždy uklízet – nutná je vlastní zásoba sáčků.
  • Pes nesmí zůstat kdekoliv bez dozoru a přivázaný – je to nebezpečné vzhledem k extrémním klimatickým podmínkám.
  • Venčení je povolené na všech zpevněných plochách včetně silnic a parkovišť.
  • Se psem nesmíte cestovat autobusem, který přepravuje cestující do Národního parku a rezervace Denali a z parku.

Věděli jste, že…

  • svahy hory Denali zdobí četné ledovce? Celkově jich je více jak 650 a mezi nejdelší patří Kahiltna – tento ledovec se táhne v délce 72 kilometrů!
  • horu Denali poprvé úspěšně zdolali čtyři horolezci v roce 1913? Jmenovali se Hudson Stuck, Harry Karstens, Walter Harper a Robert Tatum.
  • hora Denali drží rekord pro největší vertikální stoupání od základny k vrcholu? Se základní nadmořskou výškou 610 metrů se může pochlubit převýšením až 5 486 metrů!
  • výstup na horu Denali je nebezpečný i pro zkušené horolezce? Hrozba lavin, strmé svahy i extrémní povětrnostní podmínky činí z každé expedice impozantní ale také život ohrožující záležitost.
  • na hoře Denali je několik základních táborů pro horolezce? Kempy Talkeetna, Savage River a Wonder Lake představují strategické výchozí body pro všechny dobrodruhy, kteří se vydávají na náročný výšlap.

Malé letadlo na ledovci Denali.
Malé letadlo na ledovci Denali.

Všechny články autora

Iveta Reinisch

Iveta je srdcem i duší dobrodruh. Její povaha se ostatně promítá i do jejího profesního života. Jednoho dne se prostě rozhodla, že pověsí kariéru zdravotní sestřičky na hřebík a stane se redaktorkou. Psaní je totiž její životní vášní - miluje ho zkrátka už od dětství. Avšak Iveta má i jinou vášeň, a to je cestování! Zatím ještě nenavštívila všechna vytoužená místa - ale má ambice, to napravit... Její cestovatelský seznam přání je dost dlouhý, a tak věří, že jej brzy začne zase odškrtávat a pozná fascinující místa na planetě Zemi. Iveta spolupracuje s CK SEN od roku 2022.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole