Bradavice

Harry Potter – Mudlův průvodce natáčením

Místa skutečná i fiktivní, tematické zábavní parky a zajímavosti z natáčení, které by měl znát každý fanoušek Harryho Pottera.

Autor: Erika Žišková

04.03.2020

Čti více
Bradavice
Bradavice

Svět fanoušků Harryho Pottera má mnoho pestrých podob. Jedni organizují maratony nepřetržitého sledování celé filmové série, jiní zase turnaje v pozemní obdobě famfrpálu, další zakládají místní či virtuální komunity a ti tvořivější se pokoušejí psát volné pokračování příběhu.

Viadukt Glenfinnan
Viadukt Glenfinnan

A kdo má zároveň zálibu v cestování, vydává se po Harryho stopách. Navštívit místa natáčení, nechat se unést jejich podmanivou atmosférou a vstoupit tak na pár momentů do paralelního vesmíru čarodějů je snem nejednoho, nejen dětského, diváka. Většina filmových lokací se nachází na území Velké Británie a naplánovat si malé „turné“ podle vlastní chuti není žádný problém.

Stanice King's Cross
Stanice King's Cross

Londýn

Začít lze přímo v hlavním městě, které nabízí kromě známých míst, i mnoho doprovodných atrakcí.

Stanice King’s Cross

Velká a frekventovaná stanice, ze které vypravovali vlaky plné malých čarodějnických adeptů na školu Bradavice (Hogwarts), je rušná non-stop. Vedle možnosti přístupu na nástupiště zde najdete i populární fotospot s označením „Platform 9 ¾“ a vozíkem s kufry mizejícím ve zdi.

Leadenhall Market
Leadenhall Market

Stanice St. Pancras

Hned naproti King’s Cross se nachází St. Pancras, před níž Harry a Ron ukradli ikonický létající Ford Anglia, když v Tajemné komnatě zmeškali vlak.

Leadenhall Market

Jeden z četných londýnských trhů, lokalizovaný v City, propůjčil své zákoutí scénám z Kamene mudrců. Hostinec Děravej kotel bohužel ve skutečnosti není hostincem, ale vnější vchod si stále zachovává svou filmovou podobu. Při pohledu na něj jen čekáte, kdy se vynoří Hagrid v bujaré náladě.

Millenium Bridge
Millenium Bridge

Borough Market

Ve Vězni z Azkabanu se Děravej kotel přemístil o kousek jižněji, na opačný břeh Temže, přímo před bránu známějšího trhu Borough. Budova je schovaná pod železničním mostem a ani její vzhled se ve srovnání s filmem vůbec nezměnil.

Millennium Bridge

Pěší lávka Millennium Bridge spojující galerii Tate Modern a bezprostřední okolí katedrály Svatého Pavla se v Princi dvojí krve, pod náporem děsivého přeletu Smrtijedů, zhroutila pod hladinu londýnské řeky.

Lambeth Bridge
Lambeth Bridge

Lambeth Bridge

Most Lambeth Bridge v blízkosti Westminsterského paláce se v sérii objevil hned dvakrát – v části Vězeň z Azkabanu přes něj Harry prosvištěl na flexibilním třípodlažním autobuse a na košťatech přes něj proletěla i letka Fénixova řádu ve stejnojmenném díle.

Dům plazů, londýnská ZOO

O tom, že Harry ovládal hadí řeč, jsme se měli možnost přesvědčit například ve scéně z Kámene mudrců, v níž vysvobodil ze zajetí obrovskou krajtu. Odehrávala se v pavilonu plazů londýnské ZOO, lokalizované v Regent's parku.

Skřítek v Gringott bance
Skřítek v Gringott bance

Scotland Place

Krátká ulička Scotland Place nedaleko Trafalgar Square se vyznačuje architektonicky zajímavým prvkem přemosťujícím dvě vládní budovy po jejích stranách. Právě zde se nacházel vchod do Ministerstva Magie v Relikviích smrti I.

Detail vlaku do Bradavíc
Detail vlaku do Bradavíc

Fourth Form Room, škola v Harrow

Mimo centrum města, ale v krásném prostředí čtvrti Harrow, leží místní chlapecká škola s dlouhou a bohatou minulostí a v útrobách její budovy i historická učebna ze 17. století. Hermiona zde úspěšně vyslovila kouzlo „Wingardium Leviosa“ a jeho účinkem se bílé pírko vzneslo nad hlavami jejích překvapených spolužáků.

Křivonožka
Křivonožka

Oxford

Klidné ulice a budovy slavného univerzitního města jsou pro čarodějnické příběhy přímo předurčené a tvůrci filmů o Harrym tento potenciál i dostatečně využili. Pouze hodinu vlakem od Londýna, Oxford je ideálním místem pro celodenní výlet.

Ilustrované knihy Harry Potter
Ilustrované knihy Harry Potter

Knihovna vévody Humphreyho

S jejími tmavými, mysteriózními kouty, dřevěnými podlahami a vysokými policovými stěnami plnými starých knih se Humphreyho knihovna dokonale hodila na ztvárnění školní knihovny Bradavic. Nejpamátnější je asi scéna s Harrym oblečeným do neviditelného pláště, sledujícím profesora Snape-a.

Albus Dumbledore v pracovně a jeho kouzelné hůlky v obchodě
Albus Dumbledore v pracovně a jeho kouzelné hůlky v obchodě

Fakulta teologie a náboženství

Frekventovaným prostorem čarodějnické školy je i ošetřovna. Mezi jiným se tam Harry probudí po své první konfrontaci s Voldemortem a profesorka McGonagallová tam učí Rona Weasleyho tančit valčík při hudbě z obrovského gramofonu. Síň je součástí středověké budovy Fakulty teologie a náboženství.

Obchod v prasinkách a pohyblivé obrazy
Obchod v prasinkách a pohyblivé obrazy

New College

Scény, odehrávající se na chodbách Bradavic se filmovaly na více místech a jedním z nich byla i oxfordská New College. Úžasná podélně kamenná okna jsme měli možnost obdivovat v Ohnivém poháru. Dvůr této vzdělávací instituce, založené už v roce 1379, se pyšní 200letým cesmínovým dubem, pod kterým Moody proměnil Draca Malfoye na fretku.

Jídelna v Christ Church
Jídelna v Christ Church

Christ Church

Svými chodbami přispěla k pohádkové atmosféře Bradavic i fakulta Christ Church. Hermiona tu Harryho ujistí, že být stíhačem ve famfrpálovém týmu má v krvi a dokladuje to vystavenou trofejí se jménem jeho otce. Jídelna fakulty je sice namísto létajících svíček osvětlena lampami, ale i přesto posloužila jako hlavní inspirace pro jídelnu Bradavic. Jelikož je přístupná pro turisty, vyplatí se vidět ji, i když se v ní přímo nenatáčelo.

Viadukt Glenfinnan
Viadukt Glenfinnan

Skotsko

Zkušenému filmařskému oku producentů filmů o Harrym nemohly uniknout ani krásy divoké přírody Skotska.

Viadukt Glenfinnan

Cesta vlakem do Bradavic vede přes jedinečný výtvor stavebního inženýrství – železniční viadukt Glenfinnan. Projíždí jím vlak zvaný Jacobite (jinak Bradavický expres) poháněný parní lokomotivou a během filmování Prince dvojí krve dostalo sto dětí místní školy příležitost cestovat jako kompars malých čarodějů.

Prasinky v Universal Studios v Orlandu
Prasinky v Universal Studios v Orlandu

Loch Shiel

Jezero u bradavické školy je v plné kráse viditelné při průletu Rona a Harryho ve Fordu Anglia (Tajemná komnata) a také při soutěži tří kouzelnických škol (Ohnivý pohár). Skotský Loch Shiel je i ve skutečnosti zázračně krásnou přírodní kreací.

Vodopád Steall Falls

Stékající ze skalního hrdla pod nejvyšším vrchem Británie (Ben Nevis), vodopád Steall Falls je známou atrakcí pro pěší turisty. Filmaři si ho vybrali jako pozadí pro famfrpálové zápasy i část Harryho honičky se zlověstným drakem, Maďarským trnoocasým v Ohnivém poháru.

Drak na Gringott bance
Drak na Gringott bance

Slatina Rannoch

Vlhkými půdami slatiny Rannoch projíždí Bradavický expres v momentě, kdy ho přepadnou Smrtijedi hledající Harryho v Relikviích smrti I. Toto rašeliniště je dalším z četných krás skotské divočiny a jeho mozaiku tvoří travnaté plochy, střídající se s malými jezírky nazývanými lochany.

Údolí Glen Coe
Údolí Glen Coe

Glen Coe

Dramatické panorama údolí Glen Coe ve skotské Vysočině tvoří strmé hory, oblohu reflektující jezera i nenápadné vodopády. Točilo se zde několik záběrů včetně scény z Hagridova příbytku ve Vězni z Azkabanu. (A kromě Harryho Pottera i bondovka Skyfall a skotská legenda Lví srdce.)

Loch Etive
Loch Etive

Loch Etive

Jezero Loch Etive figuruje v obou závěrečných částech série – Relikvie smrti I. a II. Hermiona, Ron a Harry nejprve na jeho břehu táboří a později si tato odvážná trojice zvolí jeho vody i jako nejbezpečnější místo pro seskok z dračích zad při jejich útěku z Londýna. Loch Etive je oblíbeným místem kajakářů a nedaleké městečko Oban dalo jméno i známé whisky.

Viadukt Glenfinnan
Viadukt Glenfinnan

Yorkshire

Hrabství Yorkshire je vyhledávaným regionem na kratší relax v lůně přírody i klidný, usazený rodinný život.

Stanice Goathland

Malebné nádraží Goathland je konečným cílem studentů magie na palubě Bradavického expresu, přijíždějících z Londýna. Vesnice Goathland se nachází v národním parku North York Moors.

The Shambles
The Shambles

The Shambles

Tato okouzlující ulička ve městě York s kamennou dlažbou, lemovaná starými městskými domy, představuje ve filmech Příčnou ulici – londýnské centrum kouzelnického dění, pomluv a nákupů.

Malham Cove
Malham Cove

Malham Cove

Na členité vápencové terase Malham se Harry a Hermiona ukrývají ve stanu před Voldemortem (Relikvie smrti I.). Živelná krása tohoto útvaru uchvátí každého návštěvníka. Kolmo dolů z ní stéká vodopád ústící do klidně pokračujícího potoka.

Denní věštec
Denní věštec

Jiné kouty Británie

Bracknell

Dům, ve kterém Harry vyrůstal, měl adresu 4 Privet Drive, Little Whinging, Surrey, ale ve skutečnosti ho najdete na ulici Picket Post Close číslo 12, v městečku Bracknell, v hrabství Berkshire. Loni ho majitel prodával za 475 000 liber. Vložiť fotku: denní-vestec

Gloucesterská katedrála
Gloucesterská katedrála

Gloucesterská katedrála

Koridory katedrály s vysokými klenbami jsou místem boje malých členů Nebelvíru s obrovským trollem (Kámen mudrců). Odehrálo se zde i několik dalších scén, protože filmaři se do impozantních interiérů katedrály ve městě Gloucester jistě rádi vraceli.

Kouzelný zvěřinec
Kouzelný zvěřinec

Hrad Alnwick

V exteriérech tohoto středověkého hradu dostávali studenti Bradavic v Kameni mudrců lekce létání na koštěti. Mohutné kamenné stěny hradu a široké travnaté prostranství jeho okolí se vryly do paměti nejednoho fanouška.

Katedrála Durham

Bradavické učebny důležitého magického umění přeměňování, čili přeměny tvorů na jiné tvory, či nestvůry, pod taktovkou McGonagallové byly umístěny do Durhamské katedrály.

Písařské brky všeho druhu a soví pošta
Písařské brky všeho druhu a soví pošta

Harry Potter – tematické atrakce a zábavní parky

A komu nestačí návštěva sice autentických, ale přece jen navzájem od sebe oddělených míst natáčení, kdo touží po delším, nepřerušovaném „HP“ zážitku, má na výběr hned několik lákavých destinací.

Výlohy obchodů v Prasinkách
Výlohy obchodů v Prasinkách

The Wizarding World of Harry Potter

Síť tematických zón v rámci zábavních parků filmové společnosti Universal Studios nazvaných The Wizarding World of Harry Potter se aktuálně nachází ve třech městech – Orlandu, Hollywoodu a Tokiu (ve výstavbě je i park v Pekingu).

Zámek Bradavice v Orlandu
Zámek Bradavice v Orlandu

V rozlehlém areálu orlandského resortu jsou Harryho dobrodružstvím věnovány rovnou dvě atrakce. Na břehu laguny parku Islands of Adventures stojí bradavický zámek v celé své kráse. Prohlídka jeho interiéru začíná pěšky a pokračuje jízdou na dráze. Fanoušky v obou fázích provázejí známé scény, postavy i magické zážitky. V ředitelně se setkají s profesorem Brumbálem, podívají se přímo do Zrcadla z Erisedu, Moudrý klobouk jim připomene pravidla bezpečnosti a jízda je provede famfrpálovým zápasem, či Zapovězeným lesem.

Dráha let hipogryfa v Orlandu
Dráha let hipogryfa v Orlandu

Cosi pro odvážnější, horská dráha Let hipogryfa Klofana (Flight of the Hippogriff), je nedaleko Bradavic. Dlouhá je 335 metrů, s průměrnou rychlostí jízdy 45,9 km/h a nejvyšší bod má ve výšce 13 metrů.

Různé obchůdky v Prasinkách v Orlandu
Různé obchůdky v Prasinkách v Orlandu

Mezi zámkem a horskou dráhou leží uličky Prasinek, kde je možné vybrat si z bohatých zásob čarodějnických pomůcek, outfitů i zázračných elixírů.

Gringott banka
Gringott banka

Druhá část parku, Universal Studios Florida, nabízí repliku Příčné ulice, krytou horskou dráhu Harry Potter and the Escape from Gringotts. Na tuto dráhu se dostanete přímo v Gringottově bance, kde hned při vstupu uvidíte těžko pracující skřítky. Během jízdy budete muset spolu s Harrym, Ronem a Hermionou čelit lordu Voldemortovi a šílené Bellatrix.

Vlak do Bradavic a nástupiště 9 a 3/4 v Orlandu
Vlak do Bradavic a nástupiště 9 a 3/4 v Orlandu

Tyto dvě části parku jsou propojeny 1 800 metrů dlouhou jízdou Bradavickým expresem z King’s Cross až do Prasinek. Ve vlaku se pohodlně usadíte do kupé, a dokonce i během této jízdy zažijete filmové zážitky, protože okna a dveře vlaku jsou obrazovky, takže celou cestu máte pocit, že opravdu cestujete do Bradavic nebo do Londýna. Nelekněte se, když na dveřích najednou spatříte mrazivé otisky mozkomorů!

 Kouzelnické hůlky
Kouzelnické hůlky

K dalším lákadlům patří obchod s kouzelnickými hůlkami, loutkové představení Rowlingové Pohádek barda Beedla a množství obchodů a restaurací, včetně Děravého kotle.

Kouzelnické hůlky u Ollivandra
Kouzelnické hůlky u Ollivandra

Víceméně identické obdoby orlandských atrakcí Bradavic a horské dráhy Flight of the Hippogriff vytvořila Universal Studios i ve svých zábavních parcích v Tokiu a Hollywoodu.

Máslový ležák a stanica Prasinky v Orlandu
Máslový ležák a stanica Prasinky v Orlandu

Prohlídka Harry Potter studií Warner Bros v Londýně

V severovýchodní londýnské čtvrti Leavesden stojí na ploše 50 000 m2 komplex filmových studií Warner Bros, ve kterých se všech osm částí série natáčelo. Co tu lze zažít na vlastní kůži je v první řadě autenticita – všechny místnosti i exteriéry vypadají přesně jako ve filmu. Od detailního modelu Bradavic, přes dům na Privet Drive (a Harryho pokoj pod schody), Příčnou ulici, nebo velkou bradavickou jídelnu, až po učebnu výroby lektvarů. Kromě toho jsou zde interaktivní vizuální atrakce, dárkový obchod a kavárna Blacklot, nabízející nealkoholický máslový ležák.

Voldemortovi hůlky a Ollivandrova opravovna
Voldemortovi hůlky a Ollivandrova opravovna

Zajímavosti z natáčení

• Zajímavým zvratem v Tajemné komnatě bylo odhalení, že jméno Tom Marvolo Riddle je anagramem (záměna pořadí písmen výrazu s cílem vytvoření nového významu) spojení „I am Lord Voldemort“. Aby se tato bystrá slovní hříčka neztratila v překladech do jiných jazyků, byly jí přizpůsobeny překlady chlapcova jména, například:

  • česky Tom Rojvol Raddle – „Já Lord Voldemort“
  • slovensky Tom Marvoloso Riddle – „A som i Lord Voldemort“
  • francouzsky Tom Elvis Jedusor – „Je suis Voldemort“
Skřítci v Gringott bance
Skřítci v Gringott bance

• Co dělá do velké míry Harryho Harrym, jsou jeho ikonické kulaté brýle. Herec Daniel Radcliffe jich v průběhu natáčení vystřídal až 160 kusů. A k tomu ještě 60 různých čarodějnických hůlek.

• Chlapeckou postavu Toma Riddlea hrál herec Hero Fiennes-Tiffin, synovec Ralpha Fiennese, který hrál Lorda Voldemorta.

Bílá sova
Bílá sova

• Akt trapného a neosobního objetí Draca Voldemortem v Relikviích smrti II. nebyl ve scénáři, ale vznikl jako improvizace v podání Ralpha Fiennese.

• Emma Watson neměla zájem zúčastnit se školního konkurzu na roli Hermiony. Aby tak nakonec učinila, ji přesvědčila až její učitelka.

• Každý z dopisů adresovaných Harrymu byl psán ručně, a to hned až dvakrát. První sada se totiž ukázala jako příliš těžká pro sovy, které je doručovaly.

Hospoda s máslovým ležákem
Hospoda s máslovým ležákem

• Filmaři měli původně v úmyslu zachovat věrnost knižní předloze a zobrazit Harryho se zelenýma očima a Hermionu s předkusem. Daniel Radcliffe však měl alergickou reakci na kontaktní čočky a Emma Watson nedokázala srozumitelně mluvit.

Pohyblivé obrazy v Bradavicích
Pohyblivé obrazy v Bradavicích

• Již zmíněná Knihovna vévody Humphreyho udělala po staletích první výjimku, když povolila produkci filmu použít otevřený oheň (ve svítilně) v prostorách knihovny.

• Autorka knih J. K. Rowlingová požadovala, aby byli všichni herci britského původu. Jedinou výjimkou byl Verne Troyer v roli skřítka Griphooka a i jeho americký přízvuk byl předabovaný. Samotná Rowlingová odmítla roli Harryho matky ve scéně se Zrcadlem z Erisedu (Kámen mudrců).

Medový ráj a výloha s Lockhartovou knihou
Medový ráj a výloha s Lockhartovou knihou

• Postavu Zlatoslava Lockharta měl údajně hrát Hugh Grant a v úvahu prý připadal i Jude Law. Úkoly se nakonec zhostil Kenneth Branagh.

• Roli Brumbála ztvárnil v prvních dvou částech Richard Harris a po jeho smrti ho nahradil Michael Gambon, kterého si diváci pletou s Ianem McKellanem – nezapomenutelným Gandalfem z Pána prstenů.

• Jednou z nejkomplikovanějších scén celé série byla ta se sedmi postavami Harryho vedle sebe v Relikviích smrti I. Daniel Radcliff napočítal, že se do své konečné podoby natáčela devadesátkrát.

Cestujte s CK SEN na poznávací zájezdy a a zažijte dobrodružství jako Harry.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole