Hue

Hue, Vietnam: Průvodce, památky, zajímavosti a co vidět?

Ze starobylého města Hue dýchá velmi intenzivní historická atmosféra. A není divu. Toto místo se za císařské dynastie Nguyen v 19. a 20. století pyšnilo statutem hlavního města Vietnamu. Úžasné pak je, že se veškeré starověké památky z této fascinující doby dochovaly v celém rozsahu, a tak zde zaplesá nejedna duše zajímající se o dějiny. Nechte se tedy unést architektonickými mistrovskými díly v podobě velkolepých paláců, chrámů, svatyní, hrobek či pagod a výjimečnou vietnamskou kulturou!

Město Hue však nadchne nejen zapálené historiky ale i romantické a gurmánské duše! Jeho poloha podél břehů Parfémové řeky totiž zajistí ohromující západy slunce a také prvotřídní pokrmy (zejména plody moře), jež se řadí mezi nejlepší ve Vietnamu. Hue zkrátka pohltí všechny vaše smysly, tedy neváhejte a nechte ho splnit vám i ty nejtajnější sny!

Autor: Iveta Reinisch

16.04.2024

Čti více
Pohled na Hue.
Pohled na Hue.

Informace o Hue

  • Město Hue se rozkládá na ploše 266 km² ve středním Vietnamu a je hlavním městem pobřežní provincie Thua Thien Hue, která se pyšní 80 km dlouhou Parfémovou řekou, 128 km dlouhým pobřežím a více než 200 tisíci hektary lesa.
  • V roce 1993 bylo Hue zapsáno do světového dědictví UNESCO jako „Komplex památek Hue“ – ten zahrnuje 14 samostatných míst ve městě a jeho okolí.
  • K roku 2024 žije v Hue cca 437 000 obyvatel.
  • Etnické skupiny v Hue zahrnují zejména Vietnamce (Kinh). Mezi další menšiny v provincii Thua Thien Hue však patří i Co Tu, Ta Oi nebo například Bru-Van Kieu.
  • Hue má tropické monzunové klima s průměrnou roční teplotou 25,6 °C. Ve městě se pak střídá typicky horké a suché období (duben/květen až září) se studeným a vlhkým obdobím (říjen až březen/duben).

Hlavní vstup do Zakázaného města v Hue.
Hlavní vstup do Zakázaného města v Hue.

Nejlepší místa, která v Hue a okolí stojí za vidění

Vydejte se na strhující cestu do starobylého města Hue, kde na vás čeká pokladnice plná zážitků! Ať už zamíříte do komplexu Císařského města Hue, vsadíte na plavbu dračí lodí po Parfémové řece, nebo poctíte svou návštěvou některou z místních náboženských památek, vždy budete naprosto unesení.

PALÁC THAI HOA V CÍSAŘSKÉM MĚSTĚ HUE (Thai Hoa Palace in Hue Imperial City)

  • Poloha: komplex Císařského města Hue, asi 1,6 km od centra – na adrese Hue Imperial City, Hue City, Thua Thien – Hue Province
  • Vstupné: musíte si koupit vstupenku do Císařského města Hue (zahrnuje prohlídku celého komplexu, nejen paláce), dospělí zaplatí 200 000 VND a děti od 7 do 12 let pak 40 000 VND
  • Otevírací doba: denně 6:30 až 18:00 (od 16. 3. do 15. 10.) a 7:00 až 17:30 (od 16. 10. do 15. 3.)
  • Potřebná doba na prohlídku: 2 až 3 hodiny
  • Doprava: zapůjčeným automobilem, na motorce, na kole, taxíkem nebo pěšky – pokud se budete nacházet v blízkosti mostu Truong Tien přes Parfémovou řeku
  • Nejlepší doba pro návštěvu: po celý rok

Palác Thai Hoa v Císařském městě Hue býval dějištěm důležitých historických událostí. V jeho prostorách se například odehrálo až 13 korunovací za dynastie Nguyen, tj. od Gia Longa až po krále jménem Bao Dai. Stavba této výjimečné a honosné památky započala v únoru 1805 a skončila v říjnu téhož roku. Od té doby však prošel palác hned několika rekonstrukcemi. Prozkoumat zde můžete především unikátní architekturu – dechberoucí je už samotný vstup do paláce, jenž zdobí řezby draků, sluncí či mraků. Fascinující je ovšem i hlavní hala s osmdesáti podpěrnými sloupy ze železa nebo okolní zahrady s jezery. Zajímavost: interiér a exteriér stavby zahrnuje vždy 5 nebo 9 schodů, nádvoří, figurek draků na střeše a podobně. Vietnamci totiž věří, že číslo 5 přináší štěstí a pozitivitu a číslo 9 dlouhověkost.

TIPY: Než se vydáte prozkoumat palác Thai Hoa, zvolte spíše konzervativní oděv – jedná se o náboženskou památku, která si žádá uctivý přístup. V celém Císařském městě Hue se pak nedotýkejte artefaktů – obzvlášť uvnitř paláce.

Palác Thai Hoa.
Palác Thai Hoa.

CÍSAŘSKÉ MĚSTO HUE (CITADELA HUE)

Unikátnost Císařského města Hue ocenilo UNESCO v roce 1993. Je to rozsáhlý komplex památek rozkládajících se na celých čtyřech kilometrech a zahrnující asi 140 staveb různých velikostí, včetně chrámů, pavilonů, knihovny či divadla. To vše pak chrání impozantní tři kruhové hradby s deseti složitě zdobenými branami. Nejnavštěvovanější památka Hue, jež byla domovem císařských rezidencí, Zakázaného purpurového města či administrativních a vojenských struktur, je často nazývána také jako Citadela Hue – za ní se dále nachází pevnosti Tran Hai Thanh a Tran Binh Dai nebo duchovní oblast s chrámy a hrobkami císařů.

Zajímavost: Císařské město Hue bylo hlavním městem Vietnamu v letech 1802 až 1945 a mělo zásadní význam pro představitele dynastie Nguyen.

Královské - Zakázané město v Hue.
Královské - Zakázané město v Hue.

MAUZOLEUM CÍSAŘE KHAIE DINHA (Mausoleum of Emperor Khai Dinh)

  • Poloha: asi 10 km od centra města Hue – na adrese Chau Chau Hamlet, Thua Thien Hue Province
  • Vstupné: 150 000 VND/dospělý a 30 000 VND/dítě
  • Otevírací doba: denně od 7:00 do 17:00
  • Potřebná doba na prohlídku: cca 2 až 3 hodiny
  • Doprava: zapůjčeným automobilem, taxíkem, na motorce, na lodi nebo autobusem – jet můžete spojem jezdícím na trase Dong Ba – Cho Tuan a vystoupit následně na autobusové zastávce Khai Dinh
  • Nejlepší doba pro návštěvu: po celý rok

Khai Dinh vládl mezi lety 1916 až 1925 jakožto poslední vietnamský císař, avšak pro své úzké vazby na Francouze nebýval mezi lidmi příliš oblíben (byl krom jiného velmi ovlivněn evropskou kulturou). Stavba jeho hrobky/mauzolea započala v září roku 1920 a dokončena byla o deset let později. Na celém projektu tehdy pracovalo mnoho známých řemeslníků, kteří používali exotické materiály – i přesto, že je hrobka rozlohou nejmenší, platila za nejnáročnější a nejnákladnější stavbu té doby (za dynastie Nguyen).

Samotná hrobka má obdélníkový tvar a spočívá na hoře Chau Chu na okraji Hue. Použity při její stavbě byly i četné „západní“ materiály, jako břidlice, tepané železo a cement. Fasádu pak zdobí největší rytiny v historii Vietnamu, které vyobrazující draky. Uvnitř mauzolea lze také sledovat složitější rytiny stráží, dělníků nebo zvířat a vyobrazení celého života císaře Khaie Dinha. Hlavními prvky hrobky jsou brána Tam Quan a palác Thien Dinh s halou Khai Thanh.Výjimečná je však i oblast Nghi Mon a Bai Dinh Yard se sochami královské rodiny, válečníků, koní a slonů v životní velikosti. Vynechat ale nemůžete ani pohled na dvě bronzové sochy císaře Khaie Dinha – jedna sedí na trůnu v paláci Thien Dinh a druhá stojí poblíž.

Císařský oltář.
Císařský oltář.

PAGODA THIEN MU

  • Poloha: asi 5 km od centra města Hue, na kopci Ha Khue ve vesnici An Ninh Thuong
  • Vstupné: zdarma
  • Otevírací doba: denně od 6:00 do 18:00
  • Potřebná doba na prohlídku: 1 až 2 hodiny
  • Doprava: zapůjčeným automobilem, na motorce, na kole, taxíkem nebo dračí lodí po Parfémové řece
  • Nejlepší doba pro návštěvu: po celý rok – pokud chcete zažít poklidnou atmosféru pagody, zamiřte do ní mezi 6:00 až 8:00, pro pozorování krásného západu slunce je zase vhodný čas mezi 17:00 až 18:00

Thien Mu je nejstarší pagodou ve městě Hue a někdy je nazývána také jako pagoda Linh Mu. Postavena byla v roce 1601 Nguyenem Hoangem, což byl první lord Království Annam. Hlavním vchodem do památky je dvoupatrová brána Tam Quan s osmi střechami, jež zahrnuje tři cesty – ty mají vyobrazovat svět člověka, ďábla a boha. Ve druhém patře pak mohou návštěvníci vidět buddhistickou svatyni. V hlavní hale pagody se dále nachází palác Dai Hung sloužící k uctívání Buddhy Maitreyi a hned za ním se rozprostírají další dva paláce Dia Tang a Quan The Am. Jakousi „uvítací bránou“ je ovšem věž Phuoc Duyen, kterou místní přirovnávají k duši pagody. Tu nechal postavit král Thieu Tri až roku 1844 z rustikálních cihel – na výšku měří 21 metrů a má 7 pater.

V rámci prohlídky pagody Thien Mu můžete vidět i hrobku tehdejšího slavného opata jménem Thich Don Hau.Ten celý svůj život zasvětil buddhismu ve Vietnamu a také pomoci lidem v nouzi. Na jeho počest tedy místní obyvatelé nechali vybudovat hrobku nacházející se pod věží na konci kampusu.

Pagoda Thien Mu.
Pagoda Thien Mu.

MOST THANH TOAN (Thanh Toan Bridge)

  • Poloha: asi 7 km jihovýchodně od centra města Hue, v malé obci Thuy Thanh (okres Huong Thuy)
  • Vstupné: zdarma
  • Otevírací doba: 24 hodin denně
  • Potřebná doba na prohlídku: 1 hodina
  • Doprava: zapůjčeným automobilem, na motorce, na kole, taxíkem nebo delší procházkou z Hue
  • Nejlepší doba pro návštěvu: po celý rok

Dle historických záznamů byl most Thanh Toan postaven v roce 1776 na popud šlechetné ženy a manželky tehdejšího soudce, která se jmenovala Tran Thi Dao. Jakmile se vrátila do své rodné vsi, povšimla si, že řeka blokuje mnoha lidem cestu do práce (museli se dopravovat na člunech, což bylo časově náročné a nepohodlné). Udělala tedy velkorysý skutek a darovala peníze na stavbu mostu. Most Thanh Toan je postaven ze dřeva, má zastřešení a přemosťuje 18 metrů dlouhý příkop s řekou. Na střeše mostu si lze také povšimnout glazovaných tašek a figurek draků. Toto historicky významné místo je velmi poklidné a jako stvořené k fotografování, proto si nezapomeňte přibalit fotoaparát.

MUZEUM HISTORIE THUA THIEN HUE (Thua Thien Hue History Museum)

  • Poloha: v blízkosti Císařského města Hue – na adrese No.1, 23/9 Street, Hue City
  • Vstupné: 50 000 VND
  • Otevírací doba: denně krom neděle od 8:00 do 11:00 a pak od 14:00 do 17:00
  • Potřebná doba na prohlídku: 1 až 2 hodiny
  • Doprava: pěšky z centra města, taxíkem, automobilem, na motorce, na kole nebo autobusem
  • Nejlepší doba pro návštěvu: po celý rok

Historické muzeum Thua Thien Hue bylo založeno v roce 1976 a je známé také jako Hue War Museum. Hlavní budova muzea je věnována starověkým civilizacím Dong Son a Sa Huynh – vidět zde můžete zejména starověké bronzové bubny, keramické předměty, mince, šperky a jiné řemeslné výrobky z doby Čamského království. Muzejní expozice jsou ale z velké části věnované i válkám, které formovaly moderní město Hue. Vystavené jsou zde z války v Indočíně a z války ve Vietnamu četné válečné stroje, jako například tanky, letadla, vrtulníky či polní děla. Popisky u jednotlivých artefaktů a exponátů jsou nejen ve vietnamštině ale také v angličtině.

Most Thanh Toan.
Most Thanh Toan.

ŘEKA HUONG (Huong River)

  • Poloha: centrum města Hue – u ulic Tran Hung Dao a Le Loi
  • Vstupné: zdarma, s poplatky musíte počítat při plavbě po řece (pokud budete chtít absolvovat)
  • Otevírací doba: 24 hodin denně
  • Potřebná doba na prohlídku: 1 až 2 hodiny dle preferovaných aktivit
  • Doprava: pěšky z centra, taxíkem, na motorce, na kole anebo na lodi – skvělé jsou vyhlídkové plavby po řece
  • Nejlepší doba pro návštěvu: po celý rok – ideální je však leden až duben, kdy je méně srážek a mírnější teploty pohybující se od 20 do 24 °C

Řeka Huong se překládá jako Parfémová nebo někdy také jako „Voňavá“ řeka – tento poetický název získala kdysi z prostých důvodů, tj. díky okvětním lístkům, které po sezóně padaly do řeky a údajně ji ovoněly. Dnes se kvůli modernizaci a frekventované lodní dopravě žádné takové vůně bohužel nedočkáte, přesto ale budete mít co obdivovat! Řeka má celkovou délku 80 kilometrů a protéká nejprve pohořím Truong Son a poté kolem mnoha památek města Hue. Podél toku Parfémové řeky můžete například navštívit přístaviště Phu Van Lau, pěší ulici Nguyen Dinh Chieu nebo mosty Da Vien, Phu Xuan a Truong Tien, odkud se dostanete k hrobce bývalého císaře Minh Manga, svatyni Hon Chen či k pagodě Thien Mu. Velkým zážitkem je ale také plavba po řece Huong! Nalodit se můžete na přístavišti Toa Kham a obdivovat město z jiné perspektivy buď na soukromé loďce nebo v rámci vyhlídkové plavby s jinými cestujícími.

Parfémová řeka.
Parfémová řeka.

TRŽNICE DONG BA (Dong Ba Market)

  • Poloha: podél severního břehu Parfémové řeky, mezi mosty Trang Tien a Gia Hoi – v ulici Tran Hung Dao
  • Vstupné: zdarma – hodit se bude hotovost na případný nákup zboží
  • Otevírací doba: denně od 6:00 do 18:00 – nejrušnější je trh první dvě hodiny
  • Potřebná doba na prohlídku: 2 hodiny či více dle preferencí
  • Doprava: ideálně pěšky z centra nebo taxíkem
  • Nejlepší doba pro návštěvu: po celý rok – pro klidnější atmosféru zvolte čas od 15:00

Předchůdcem dnešní tržnice Dong Ba býval trh zvaný Qui Gia Thi, jenž vzniknul ještě za vlády krále Gia Longa. Roku 1885 ale definitivně lehl popelem a v roce 1887 ho král Dong Khanh nahradil nynějším trhem. Od té doby se stal Dong Ba centrem místního obchodu a fungoval jako hlavní zdroj potravin pro tamější nemocnice, královské rodiny, vojenské tábory, koleje, národní univerzity i veřejnost. Zajímavost: Na současné stanoviště byla tržnice přesunuta až v 19. století.

Tržnice Dong Ba je, jako většina vietnamských trhů, rozdělena do různých sekcí dle druhu produktů. Celkem v ní můžete objevovat tři patra včetně středové „zvonice“, která je též obklopena mnoha stánky. V prvním patře prodávají trhovci rozmanité asijské pochutiny k vaření a také základní potraviny jako čerstvé ryby či drůbež. Ve druhém patře si můžete zakoupit krásné řemeslné výrobky, mezi které patří kónické klobouky, šperky, keramika a podobně. A konečně ve třetím patře vás uchvátí různobarevné látky i stylové oblečení (např. vietnamské šaty stylu Ao Dai nebo také neformální svršky).

Dong Ba Market.
Dong Ba Market.

NÁRODNÍ PARK BACH MA (Bach Ma National Park)

  • Poloha: asi 60 km jižně od města Hue – v okresech Phu Loc a Nam Dong (provincie Thua Thien Hue)
  • Vstupné: 60 000 VND/dospělý, 20 000 VND/dítě
  • Otevírací doba: 24 hodin denně
  • Potřebná doba na prohlídku: 2 a více hodin – dle plánovaných aktivit
  • Doprava: zapůjčeným automobilem, soukromým transferem, na motorce, taxíkem nebo autobusem
  • Nejlepší doba pro návštěvu: období sucha od prosince do dubna

Národní park Bach Ma je jednou z nejatraktivnějších ekoturistických atrakcí v okolí města Hue. Založen byl v roce 1991, zahrnuje polotropický deštný prales a rozkládá se v nadmořské výšce 1 200 metrů. Park se vyznačuje příjemným chladivým klimatem a divokými krásami přírody s rozmanitou florou a faunou – za návštěvu zde stojí například 300 metrů vysoký vodopád Do Quyen, nejvyšší vrchol parku známý jako Vong Hai Dai (1 488 m) s panoramatickými výhledy nebo zenový buddhistický klášter Truc Lam. Vykoupat se pak můžete po cestě v osvěžujícím jezeře Ngu Ho (Pět jezer), které leží asi 2 kilometry od vrcholu Národního parku Bach Ma.

Národní park Bach Ma.
Národní park Bach Ma.

LAGUNA TAM GIANG (Tam Giang Lagoon)

  • Poloha: asi 20 km od centra města Hue – ve venkovské čtvrti Phong Dien, okres Quang Dien, provincie Thua Thien Hue
  • Vstupné: zdarma
  • Otevírací doba: 24 hodin denně
  • Potřebná doba na prohlídku: 2 hodiny a více dle aktivit
  • Doprava: zapůjčeným automobilem, soukromým transferem, na motorce, taxíkem nebo autobusem
  • Nejlepší doba pro návštěvu: období sucha od března do srpna

Ještě v dávných dobách byla laguna Tam Giang chudou a nebezpečnou oblastí s otevřenou vodou a bez elektřiny či silnic – tehdy nesla název Hac Hai (v roce 1821). Dnes však představuje oblíbenou a plně vybavenou turistickou oblast, která je krom jiného bohatá na faunu, floru i vodní zdroje. Laguna Tam Giang se rozkládá ve dvanácti obcích, třech okresech (Phong Dien, Quang Dien, Huong Tra) a je napájena ze tří řek, tj. řeky Huong, Thu Bon a O Lau. Mnozí návštěvníci míří z Hue k laguně pro dechberoucí východy a západy slunce, k prozkoumání je toho ale v oblasti daleko více! Zamířit můžete třeba na lodích za skvělými zážitky a foto snímky i k mokřadu Chuon, k thajské rybářské vesnici Duong Ha, do mangrovového lesa Ru Cha nebo k plovoucímu trhu ve vesnici Ngu My Thanh.

Laguna Tam Giang.
Laguna Tam Giang.

PLÁŽ LANG CO (Lang Co Beach)

  • Poloha: asi 60 km od centra Hue – ve městě Lang Co, okres Phu Loc, provincie Thua Thien Hue
  • Vstupné: zdarma
  • Otevírací doba: 24 hodin denně
  • Potřebná doba na prohlídku: 2 hodiny až půl dne dle aktivit
  • Doprava: zapůjčeným automobilem, soukromým transferem, na motorce, taxíkem nebo autobusem
  • Nejlepší doba pro návštěvu: po celý rok

Pláž Lang Co je známá tím, že nabízí jednu z nejkrásnějších pobřežních krajin ve Vietnamu. Desetikilometrovou plážovou oblast s jemným žlutým a bílým pískem lemují hory Národního parku Bach Ma, a tak si zde budete připadat doslova jako v ráji. Pláž Lang Co je vhodná nejen pro naprostou relaxaci a koupání, ale také k prozkoumání okolí na pronajaté lodi nebo k návštěvám místních restaurací, které nabízí výtečné a extra čerstvé mořské plody. Za návštěvu pak stojí i samotný Národní park Bach Ma s příjemným klimatem, laguna Lap An, kde lze chytat ryby z místními rybáři či průsmyk Hai Van. Pokud se rozhodnete cestovat mezi Da Nangem a Hue, je tato pláž perfektní zastávkou.

Pláž Lang Co.
Pláž Lang Co.

Historie a současnost Hue

Město Hue patřilo před okupací Vietnamci k prefektuře Čamské království (Champa). Mezi lety 1687 až 1775 pak fungovalo jako feudální hlavní město Vietnamu a po dobytí bratrů z dynastie Tay Son zůstalo od 1778 do 1801 pouze správním hlavním městem. Významným obdobím města je však nástup dynastie Nguyen, která v oblasti vládla v letech 1802 až 1945 (jejím prvním císařem byl Gia Long). Právě tehdy se totiž Hue honosilo statutem císařského hlavního města Vietnamu.

Další důležité historické události:

  • V 80. letech 19. století zůstalo Hue císařským hlavním městem ve francouzském protektorátu (tehdy se této oblasti ve středním Vietnamu říkalo Annam). Od té doby je v tamější architektuře velmi patrný francouzský vliv.
  • Královská sláva Hue skončila v roce 1945, kdy abdikoval poslední císař dynastie Nguyen jménem Bao Dai.
  • Během „bitvy o Hue“, která byla součástí ofenzivy Tet v roce 1968, utrpělo město značné škody.

Dnes představuje Hue ve středním Vietnamu srdce národního kulturního dědictví a hlavní město provincie Thua Thien-Hue. Vzdálené je od Da Nangu 108 km a 658 km od vietnamské metropole Hanoje. Hlavní turistickou atrakcí ve městě je rozlehlá Citadela Dai Noi z 19. století, kterou obklopuje příkop a silné kamenné zdivo.

Císařský drak.
Císařský drak.

Co potřebujete vědět před odletem do Hue

Před odletem do Hue si musíte zkontrolovat cestovní pas, který by měl být platný ještě aspoň 6 měsíců – při vstupu na území Vietnamu. Nutné je také vyřízení platného turistického víza – to probíhá primárně formou elektronické žádosti (země má systém E-víz). Negativní PCR/antigenní test na COVID-19 nebo očkovací certifikát pak není od roku 2022 ze strany Vietnamu vyžadován.

UPOZORNĚNÍ: Než odletíte do Vietnamu (Hue) na dovolenou, zajistěte si komplexní cestovní pojištění u renomované pojišťovny – to vám umožní případné krytí výloh spojených s ošetřením po úraze/v nemoci v čínských nemocnicích či na ambulancích + také repatriaci.

Více informací o cestování do Vietnamu se dočtete na oficiálních webových stránkách Ministerstva zahraničních věcí ČR.

Kdy navštívit Hue

Ideálním obdobím k vycestování do Hue je únor až duben. Právě tehdy totiž panují snesitelné teploty kolem 22 °C a je nižší pravděpodobnost větších srážek. Tento čas je vhodný prakticky pro všechny indoorové i outdoorové aktivity. Přijatelné z hlediska klimatu jsou pak pro turisty ještě měsíce leden a květen, kdy bývá teplota a vlhkost vzduchu stále na příjemné úrovni. Nevhodným obdobím je naopak srpen až prosinec–v tento čas bývá Hue poměrně přeplněné místními lidmi a nastává také intenzivní období dešťů (od září do prosince).

Buddhističtí mniši v chrámě v Hue.
Buddhističtí mniši v chrámě v Hue.

Jazyk a lidé

Úředním jazykem Vietnamu je vietnamština – tedy i tu po většinou v Hue uslyšíte. V celé zemi však existuje více jak 100 různých dialektů a jazyků. Nejrozšířenějšími západními jazyky jsou angličtina a francouzština. Co se pak týká povahy obyvatel Hue, můžete se jako turista těšit na typickou vietnamskou přátelskost a nápomocnost. Místní mají také v povaze smysl pro ticho, krásu i nostalgii. Milují zkrátka nadevše své historií protkané město a jsou náležitě hrdí na svou zemi. Pocítit v oblasti můžete i hlubokou úctu k předkům a náboženským památkám – před vstupem do nich by měli být turisté též uctiví (např. co se týká oblékání a tichosti).

Bezpečí

Město Hue patří obecně mezi velmi bezpečné destinace pro cestovatele, měli byste však dodržovat základní bezpečnostní doporučení, z nichž lze vyjmenovat například:

  • Při pobytu venku se vyhýbejte temným a opuštěným uličkám.
  • Své osobní věci mějte neustále pod dohledem a blízko u těla – hlavně v místech s vyšší koncentrací lidí.
  • Do ulic vycházejte ve skromnějším oblečení a šperky či jiné cennosti nechte raději v hotelovém trezoru. Nebudete tak poutat nechtěnou pozornost.
  • Nepijte místní kohoutkovou vodu, která vám může způsobit zažívací potíže. Dejte přednost té kupované v PET lahvích.
  • Před konzumací jídla se ujistěte, zda prošlo dostatečnou tepelnou úpravou.
  • Zůstaňte ostražití při cestování taxíkem do méně obydlených oblastí (především po setmění).
  • Buďte obezřetní při řízení motorových vozidel nebo přecházení frekventovaných ulic – místní doprava může být poměrně chaotická.

Hudebníci v Hue.
Hudebníci v Hue.

Doprava v Hue

Do Hue létají z Letiště Václava Havla v Praze pravidelné linky společností Qatar Airways, Emirates, Turkish Airlines nebo například Lufthansa (lety jsou často realizovány v kooperaci s aerolinkami Vietnam Airlines, VietJet Air nebo jinými). Cílem je letiště Phu Bai (HUI) vzdálené od centra města Hue asi 15 km. Počítat musíte během letu z Prahy vždy alespoň se dvěma mezipřistáními. Cena zpáteční letenky se odvíjí od termínu letu, počtu mezipřistání i vybrané letecké společnosti – ta nejlevnější se pohybuje kolem částky 24 500 Kč/k dubnu roku 2024.

A jak se přepravovat přímo v Hue? Využít můžete po příletu do města nebo během svého pobytu následující dopravní prostředky:

Motocykl

Zdaleka nejběžnější dopravou ve Vietnamu je jízda na motocyklu. I v Hue tedy natrefíte na mnoho lidí na motorce. Pokud i vy budete chtít poznávat krásy této lokality jakožto samostatný motorkář, musíte vlastnit platný řidičský průkaz. Kromě toho národního musíte v půjčovně motocyklů předložit i mezinárodní řidičský průkaz (IDP), který je ve Vietnamu uznáván. Zaplatit před půjčením motocyklu musíte rovněž vratnou zálohu (buď v hotovosti nebo kartou) – některé půjčovny mohou dokonce vyžadovat kopii cestovního pasu nebo jeho originál (této variantě raději předejděte). Obecně pak Ministerstvo zahraničních věcí ČR nedoporučuje jízdu na motorce ve Vietnamu řidičům nezkušeným.

TIP: Jestli si nejste jistí při jízdě na motorce, obáváte se chaotického a neznámého provozu v Hue, nebo prostě jen nevlastníte řidičský průkaz, můžete si motorkářskou jízdu též užít! Pronajměte si motocykl i s řidičem a užívejte si bezstarostnou jízdu ze zadního sedadla.

Automobil

Stejně tak, jako motocykl, můžete si ve Vietnamu zapůjčit i automobil. V autopůjčovně však musíte předložit platný národní řidičský průkaz, ten mezinárodní (IDP) a také cestovní pas. Nutné bude současně složení zálohy buď v hotovosti nebo debetní/kreditní kartou. Mezi známé půjčovny automobilů v Hue patří například Hue Car Rental, Elephant Travel Services, Phu Dat Gia Company nebo Kha Tran Trading & Service Company Limited. Jestli se na řízení vozu v Hue necítíte, lze si jej pronajmout i se zkušeným řidičem – to ostatně doporučuje i Ministerstvo zahraničních věcí ČR. Provoz ve velkých vietnamských městech bývá totiž dosti chaotický a nebezpečný pro neznalé.

Taxi

V Hue můžete jezdit mezi památkami i taxíkem, jenž je velmi pohodlnou a levnou variantou přepravy.Nejoblíbenějšími společnostmi ve městě jsou Taxi Mai Linh Hue, Taxi Phu Xuan Hue, Taxi Vina Sun Hue a Hue Private Taxi. Vhodné je přivolání vozu přes ústřednu taxi společnosti – mávání na ulici v Hue příliš nefunguje. Cestu do žádaného cíle si pak zjistěte předem (kvůli případnému přeceňování jízdy ze strany taxikáře) a ideálně si tuto oblast nechte napsat na papírek ve vietnamštině (třeba od hotelového personálu – kvůli jazykové bariéře/někteří řidiči nehovoří anglicky). Osamocené ženy by se pak měly vyvarovat cestování taxíkem pozdě v noci z bezpečnostních důvodů.

Autobus

Autobusovou dopravu v Hue si zvolte tehdy, pokud budete chtít vycestovat do okolních měst v provincii Thua Thien Hue. Městské autobusy jsou praktické spíše jen pro místní obyvatele a jejich kvalita není příliš vysoká. K dispozici je 15 linek na sedmi trasách včetně Thuan An – Phu Vang, An Lo – Severní autobusové nádraží, centrum města, Severní autobusové nádraží – Phu Bai Industry a Jižní autobusové nádraží – Phu Bai.

Další způsoby dopravy

Velice populární a pohodlnou formou přepravy po Hue je tříkolové vozidlo „cyklo“, na kterém se bez námahy přepravíte do zajímavých částí města. Je to jakési taxi na kole, kdy vás veze vietnamský řidič. Existuje však i možnost samostatné cyklistické přepravy – stačí si zapůjčit klasický bicykl. Velkým zážitkem je pak i plavba na dračí lodi po Parfémové řece. Existují dva typy lodí, tj. ty jednoduché, které pojmou asi 8 cestujících a pak ty dvojité pro 30 osob. Všechny typy lodí jsou opatřené dračími hlavami a natřeny pestrými barvami. Během plavby lze poslouchat lidové písně Hue nebo v noci pouštět květinové lucerny na řeku.

Demilitarizovaná zóna nedaleko  Hue.
Demilitarizovaná zóna nedaleko Hue.

Peníze, ceny a spropitné v Hue

Oficiální měnou Vietnamu je vietnamský dong (VND, ₫) – tedy jedině tím budete v Hue platit za zboží či služby.Nejčastěji používané jsou bankovky v nominální hodnotě 1 000, 2 000, 5 000, 10 000, 20 000, 50 000, 100 000, 50 000, 200 000 a 500 000 VND – mince se téměř nepoužívají. Před odletem si směňte české koruny ideálně na americké dolary, které pak směníte přímo v Hue za vietnamské dongy – použít lze směnárny nebo banky Vietinbank Hue City, Eximbank Hue City, Agribank Hue City, International Bank – VIB Hue a jiné. Směnu peněz primárně z USD pak poskytují i některé hotely či klenotnictví.

Hotovost však můžete získat i výběrem z bankomatů, které jsou běžně dobře dostupné zejména v centru Hue. Vietnamské bankomaty mají obecně limity pro výběr dané od 2 000 000 do 10 000 000 VND (v centru města) nebo do 2 000 000 VND na periferiích a ve venkovských oblastech. Počítat pak musíte také s poplatkem za výběr hotovosti, který se pohybuje řádově od 40 000 do 100 000 VND. Vlastníte-li pak kartu VISA nebo Mastercard, nebudete mít problém ji použít v bankomatu ani u místních obchodníků – jsou obecně akceptované. Menší podniky či stánkaři na trzích mohou ale vyžadovat pouze platbu v hotovosti. Drobné se také hodí k platbě taxikáři nebo předání spropitného (pokud se pro něj rozhodnete).

Směnný kurz k 4/2024: 1 CZK = 1 068 VND, 1 USD = 24 945 VND

Spropitné

Ve Vietnamu není spropitné normou ani povinností. Za dobré služby v restauracích, barech, kavárnách či hotelech (zejména v turistických a obchodních oblastech) ale můžete něco navíc předat:

  • Restaurace, kavárny a bary: obecně se předává kolem 10 % z celkového účtu za dobré služby, za vynikající služby pak můžete předat klidně i 15 až 20 %.
  • Hotely: mnoho ubytovacích zařízení si účtuje automaticky servisní poplatek za pobyt cca 10 až 15 %, předat spropitné ale můžete za odnos zavazadla poslíčkům (kolem 10 000 až 20 000 VND za zavazadlo) nebo i pokojským za úklid hotelového pokoje (20 000 až 50 000 VND). Za výjimečné služby lze předat spropitné i recepční, a to kolem 10 000 až 20 000 VND.
  • Taxi: ve Vietnamu taxikáři spropitné neočekávají, pokud však budete spokojeni s cestou a přístupem řidiče, můžete částku jízdného zaokrouhlit nahoru na nejbližších 10 000 VND nebo dát 5 až 10 % navíc z ceny jízdného.
  • Průvodce: v tomto případě je spropitné založeno spíše na kvalitě poskytovaných služeb. Je tedy jen na vás, kolik průvodci předáte – běžně se předává cca 5 až 10 % z celkových nákladů na zájezd/výlet, zvláště pokud jste měli příjemný a poučný zážitek.

Jaké ceny čekat?

Chystáte-li si do Hue rozpočet, počítejte zhruba s denní útratou 1 213 094 VND/v přepočtu 1 127 Kč na osobu (zahrnuje dopravu, jídlo a ubytování). Za týdenní pobyt pro jednu osobu byste tedy měli utratit kolem 8 491 657 VND (cca 7 960 Kč). A jaké jsou ceny jednotlivých položek?

  • Jídlo pro 1 osobu v levné restauraci: 30 000 VND (cca 28 Kč)
  • Jídlo pro 1 osobu ve fast foodu: 100 000 VND (cca 94 Kč)
  • Točené pivo (0,5 l): 20 000 VND (cca 19 Kč)
  • Káva/cappuccino: 26 619 VND (cca 25 Kč)
  • Lahev vody (0,33 l): 8 028 VND (cca 7,50 Kč)
  • Cigarety (krabička 20 ks): 30 000 VND (cca 28 Kč)
  • Jednosměrná jízdenka místní dopravou: 8 353 VND (cca 8 Kč)
  • Taxi (1 km, normální tarif): 16 202 VND (cca 15 Kč)

Vonné tyčinky.
Vonné tyčinky.

Časové pásmo a délka letu do Hue

Hue je v časovém pásmu UTC +7 (ICT – indočínský čas). V Praze je tedy v zimním čase o 6 hodin méně, než v Hue a v letním čase o 5 hodin méně. Jinak v tamější lokalitě neprobíhá změna času z letního na zimní a naopak, tak jako u nás. Průměrná délka letu z Prahy do Hue je pak odhadována na 20 hodin, vždy ale záleží na počtu mezipřistání a preferované letecké společnosti.

Možnosti ubytování

Každá z městských oblastí v Hue má své jedinečné kouzlo, je tedy jen na vás, kde budete chtít zakotvit. Inspirovat se můžete těmito skvělými ubytovacími tipy:

  • Čtvrť Vinh Ninh: pokud míříte do Hue poprvé, zvažte ubytování v této moderní čtvrti uprostřed města. V docházkové vzdálenosti budete mít mnoho památek včetně ikonického Císařského města! Luxus vám dopřeje 5hvězdičkový hotel Azerai La Residence Hue, ve střední kategorii tu najdete také perfektní 5hvězdičkový Silk Path Grand Hue Hotel a ušetříte v levnějším 4hvězdičkovém hotelu Thanh Lich Royal Boutique.
  • Oblast Vy Da: cestujete-li do Hue v páru, nebo chcete na dovolené šetřit rozpočet, zvolte úžasnou oblast Vy Da s četnými, a dokonce i levnými bary, restauracemi i několik nočními kluby. Luxusní ubytování vám zde poskytne 3hvězdičkový hotel La Paix Hue, to ve střední kategorii zajistí například Charming Riverside Hotel a nejlevnější přístřeší najdete v příjemném hotelu Robin House.
  • Čtvrť Thuan Thanh: chcete si připadat jako někdejší vietnamští císaři? Pak se ubytujte v těsné blízkosti Císařské citadely – ve zdaleka nejlepší městské čtvrti Thuan Thanh. V okolí pak oceníte i Dong Ba Market. Preferujete luxus? Pak se ubytujte v hotelu Spatel d'Annam – Imperial Boutique Spa & Hotel, ve střední kategorii zapátrejte po Maison Vu Tri Vien a rozpočet ušetřete v penzionu Asean Garden Homestay Hue.
  • Čtvrť Huong Long: chystáte-li se do Hue s dětmi, či preferujete klidnější atmosféru, vsaďte na ubytování v pohodové a méně rušné oblasti Huong Long. Odtud to budete mít krom jiného co by kamenem dohodil do Národního parku Bach Ma. Luxusní ubytování zde poskytuje hotelový resort Ancient Hue Garden Houses, to ve střední kategorii naplní resort Golden Star Villa Hue a v nižší cenové kategorii přístřeší nabídne 3hvězdičkový hotel Tam Tinh Vien Homestay.
  • Oblast Phu Hoi: pakliže máte v oblibě noční život a ochutnávky exotických pouličních pokrmů, je pro vás jako stvořená oblast Phu Hoi. Luxus vám dopřeje 5hvězdičkový TTC Imperial Hotel, ve střední kategorii pak najdete 4hvězdičkový hotel Saigon Morin Hotel a nejlevnější ubytování seženete třeba v Hotel La Perle Hue.

Střední škola v Hue - sem chodil i Ho Či Min.
Střední škola v Hue - sem chodil i Ho Či Min.

Jídlo a pití v Hue

V Hue okusíte ta nejlepší jídla z celého Vietnamu. Říká se, že mořské plody jsou zde chutnější než kdekoliv jinde a mají správnou vyváženost soli, že ovoce je zde sladší a bylinky chuťově plnější či ostřejší. Přesvědčit se ostatně můžete na vlastní oči a hlavně chutě. Nechte se unášet místním kulinářským uměním a dopřejte si například:

  • Banh Canh Nam Pho (hustá nudlová polévka)
  • Bun Thit Nuong (nudle s grilovaným vepřovým masem)
  • Bun Bo Hue (hovězí nudlová polévka)
  • Banh Canh Ca Loc (hustá nudlová polévka z hadohlavce)
  • Banh Uot Thit Nuong (rýžové nudle s grilovaným vepřovým masem)
  • Banh Khoai (křupavá rýžová palačinka)
  • Banh Nam (dušený rýžový knedlík s krevetami)
  • Banh Bot Loc (tapiokový knedlík plněný vepřovým bůčkem a krevetami)
  • Com Hen (pokrm z vařených říčních mušlí, rýže, chilli, krevetové pasty a další dobrot)
  • Nem Lui (vepřové špízy)

Milovníci sladkého si pak také přijdou na své. Nikde ve Vietnamu totiž není na výběr tolik sladkých polévek jako v Hue. Pokrm „Che Hue“ si můžete dopřát ve více než 36 různých variacích, které mohou zahrnovat například zelené banány, lotosová semena, exotické ovoce, fazole a jiné zajímavé ingredience.

Nejlepší restaurace v Hue

  • Y Thao Garden
  • Ancient Hue Restaurant
  • Tinh Gia Vien Restaurant
  • Madam Thu Restaurant – Taste of Hue
  • An Nhien Garden Vegetarian – Nhà Hàng Chay & Cafe
  • Bistro La Carambole
  • La Paix Bistro

Nápoje

Co se týká nápojů, bude vás jistě jako první zajímat bezpečnost pití kohoutkové vody. V Hue byste ji raději neměli pít, abyste předešli případným zažívacím problémům. Proto si kupujte zdravotně nezávadnou vodu v PET lahvích – ve městě je velmi levná a snadno dostupná. Dále můžete ochutnat například proslulou filtrovanou vietnamskou kávu (Ca Phe), ledovou kávu s kondenzovaným mlékem (Ca Phe Sua), ledový čaj, černý, zelený nebo oolong čaj, čerstvé ovocné šťávy, světoznámé míchané koktejly, rýžová vína nebo zajímavá řemeslná piva a také ta točená – ve Vietnamu je pivo snad nejpopulárnějším nápojem (dle statistik vychází na osobu za rok více než 40 litrů vypitého piva). Konkrétně v Hue se vyrábí pivo „Huda“ zejména během festivalu Hue a má 5 % alkoholu.

Nejlepší bary v Hue

  • Brown Eyes Bar
  • DMZ Bar & Restaurant
  • Secret Lounge Hue
  • Sky Bar Vincom Plaza Huế
  • OCB Bar
  • Bar Asta

Vietnamské jídlo z Hue.
Vietnamské jídlo z Hue.

Zajímavosti o Hue na závěr aneb Věděli jste, že…

  • Hue má velmi živou hudební scénu? Město je známé svou tradiční vietnamskou hudbou „Nha Nhac“, kterou uznalo UNESCO za mistrovské dílo ústního a nehmotného dědictví.
  • Hue pořádá každé dva roky festival, který je velkou kulturní událostí a určitou poctou bývalému hlavnímu městu Vietnamu? Obvykle trvá týden a koná se v dubnu, květnu nebo červnu.
  • Císařské město Hue bylo též domovem Zakázaného purpurového města? Zakázané bylo proto, že jej mohli obývat pouze členové císařské rodiny (občas i konkubíny a sluhové).
  • 30. ledna roku 1968 se stalo Hue místem jedné z nejdelších a nejkrvavějších bitev? Tu svedli Američané proti armádě severního Vietnamu a partyzánům Viet Congu z jižního Vietnamu.
  • v komplexu Císařského města Hue se ukrývá velmi zajímavé muzeum Hue Museum of Royal Antiquities s tisícovkou vzácných artefaktů? Vidět zde můžete různé předměty z doby největší slávy města Hue, které jsou vyrobené z keramiky, mědi, dřeva, slonoviny a jiných zajímavých materiálů.

Taoistický chrám v Hue.
Taoistický chrám v Hue.

Všechny články autora

Iveta Reinisch

Iveta je srdcem i duší dobrodruh. Její povaha se ostatně promítá i do jejího profesního života. Jednoho dne se prostě rozhodla, že pověsí kariéru zdravotní sestřičky na hřebík a stane se redaktorkou. Psaní je totiž její životní vášní - miluje ho zkrátka už od dětství. Avšak Iveta má i jinou vášeň, a to je cestování! Zatím ještě nenavštívila všechna vytoužená místa - ale má ambice, to napravit... Její cestovatelský seznam přání je dost dlouhý, a tak věří, že jej brzy začne zase odškrtávat a pozná fascinující místa na planetě Zemi. Iveta spolupracuje s CK SEN od roku 2022.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole