Isfahan - Írán

Írán – srdce Perské říše

Pustošil to zde Alexandr Veliký, vedla tudy Hedvábná cesta, po které kráčel Marco Polo, objevil se zde Čingischán – už z tohoto výčtu je jasné, že návštěva Íránu bude nezapomenutelným zážitkem. Stará Persie se stala synonymem pro orientální tajemství, krásné architektonické počiny, fantastické mešity i obchodní cesty. Každý, kdo se dnes v Íránu ocitne dokáže tyto stopy perského dědictví nalézt roztroušené po celé zemi.

Autori: Tomáš Kubuš, Šárka Papežová, průvodci CK SEN

21.03.2018

Čti více
Isfahan - Írán
Isfahan - Írán

Isfahán

Íránci říkají, že nejkrásnějším místem Persie je Isfahán (Esfahán). Místní se potkávají na obrovském travnatém náměstí, kam si chodí večer posedět přáteli, vypít čaj a číst si. A to v nezapomenutelné perské kulise, náměstí obklopují mešita, palác, bazar. Dát si tu můžete šafránovou zmrzlinu, ale i konvici čaje s místními studenty v tradiční čajovně. Ti vás budou sami na ulici zastavovat a ptát se, zda nemáte čas. Isfahán je drahokam, diamant, nejtřpytivější hvězda, která vás okouzlí mešitami jako z pohádky.

Irán - Persepolis
Irán - Persepolis

Persepolis

Dnešní Írán v sobě však ukrývá dědictví mocné Perské říše. Důkazem je toho i jedno z nejvýznamnějších míst světa, nedaleko Shirazu, kde se po stopách časů minulých můžeme procházet magickou Persepolí. Persepolis je nejznámější památkou země. Právě zde se odehrávaly příběhy, které si pamatujeme z dějepisu - Dáreois, Xerxés, Alexander Veliký. Obdivovat zde můžete překrásné kamenné reliéfy, ruiny paláců a proniknout do historie perského města. Budete se procházet po místech, kudy dříve kráčeli perští králové i samotný Alexandr Veliký. Na první pohled vás zaujme Brána národů. Dvě okřídlené sochy dodnes sledují tichým pohledem každého, kdo vejde do města.

Mašhad, Írán
Mašhad, Írán

Mašhad

Turisté ještě příliš neobjevili další iránský klenot - posvátný Mašhad na východě země. Stojí zde největší svatyně Íránu, v níž je pohřben imám Réza. A také se zde pěstuje a prodává nejlevnější šafrán na světě.

Shiraz v Íránu
Shiraz v Íránu

Šíráz

I v dalším z měst, v Šírázu, najdete vše z kouzelného Orientu, nádherný bazar Vakíl, údajně nejkrásnější perské zahrady, aristokratické paláce, hrobky básníků, čajovny i staré karavanseráje. Leží na jihu Íránu a je městem rajských zahrad, které Íránci přímo zbožňují. Je zde pohřeb nejslavnější perský básník všech dob, Haféz. Vydejte se k jeho hrobce a sledujte, jak Íránci recitují jeho básně.

Teherán - Írán
Teherán - Írán

Teherán

Stejně tak návštěvníky chytne za srdce návštěva Teheránu pod pohořím Elborz. Ráno můžete kráčet zelenými parky podél paláců a odpoledne se ztrácet v bazarových uličkách. Íránský Teherán rozhodně stojí za návštěvu, turisté ho často mylně považují za nudné hlavní město, opak je však pravdou. Teherán má výjimečnou atmosféru s nádechem dávné historie, zajímavé paláce a muzea. Výjimkou není ani teheránský bazar, který nesmíte vynechat. Toulejte se jeho uličkami, nasávejte orientální atmosféru, smlouvejte a domu si přivezete ty nejkrásnější suvenýry v podobě perského koberce, hedvábných šátků či kovotepeckých výrobků. Během procházky bazarem si můžete vychutnat typický černý čaj, džus z granátových jablek, ale i velmi oblíbený mrkvový džus se zmrzlinou.

Yazd, Írán
Yazd, Írán

Yazd

Významné město Yazd ležící mezi dvěma největšími pouštěmi země dýchá zapomenutou atmosférou hliněného městečka, kde se zastavil čas. Město v sobě mísí nádech moderního města se starobylými vzpomínkami na zašlou slávu Persie. Jen pár metrů od bazaru leží ikona města, rozlehlé náměstí Amir Čakmak. Na konci náměstí se k nebesům přibližuje nádherná stavba ozdobená dvěma minarety. Fasáda tohoto komplexu je skutečným pokladem perské architektury.

Perská kuchyně
Perská kuchyně

Perská kuchyně

stojí také rozhodně za zmínku. Ačkoliv se může zdát, že v Íránu jedí stále jen kebab, není tomu tak. Kebab sice v Íránu patří mezi nejběžnější jídla, na která narazíte téměř na každém rohu, ale ochutnat můžete mnoho dalších orientálních jídel.

Co zajisté ochutnáte zcela určitě během vaší návštěvy Persie bude Kebab Kubidé. Tradiční íránský pokrm z mletého hovězího či jehněčího masa napíchnutého na kovové špejli. Kebab se griluje na dřevěném uhlí a podává se s rýží se šafránem nebo tradičními chlebovými plackami a grilovaným rajčetem a další zeleninou. Další variantou je kebab z kousků kuřecího, jehněčího či hovězího masa napíchnutého na špejli. Nutné je ochutnat také tradiční jídlo fesendžan, které vystihuje chutě staré Persie. Jedná se o kousky kuřecího či hovězího masa v omáčce z granátových jablek a vlašských ořechů. Jako příloha se opět podává šafránová rýže.

Dalším velmi tradičním perským jídlem je polévka Dizi. Jíst tento pokrm je malým rituálem, který si můžete dopřát v malých místních restauracích. Dizi obsahuje kousky jehněčího masa ve vývaru s bramborami, rajčaty a cibulí. Servíruje se v hliněné misce, ze které slijete vodu a zbytek rozmačkáte šťouchadlem na kaši. Poté jíte spolu se slitou polévkou a chlebem, popř. čerstvými bylinkami.

Vše se zapíjí čajem, který se hodí v kteroukoliv hodinu a Iránci si ho sami pěstují a konzumují k němu tuny sladkostí. Írán je 7. největším producentem čaje na světě a pro místní je velmi důležitou součástí jejich života. Každý den si dopřejí několik šálků černého čaje, který si sladí nahrubo nasekaným cukrem zvaným nabat.


Všechny články autora

Tomáš Kubuš

Tomáš je vystudovaný archeolog se zaměřením na starověké dějiny a islám, a proto je u nás odborníkem na poznávací zájezdy do Íránu, Střední Asie, Jordánska, Palestiny, Izraele, Maroka, Indie, Ázerbájdžánu, Gruzie, Arménie a Náhorního Karabachu. Velmi rád však provází i zajezdy Nepál, Indie, Thajsko-Malajsie-Singapur, Vietnam-Kambodža, letecký okruh Asií. Nesnáší povrchnost, a tak raději chce vědět věci víc do hloubky,výborně fotografuje, píše cestovatelské články a blogy.
Cestování a provázení je podle Tomáše pro rozvoj osobnosti lepší než kterákoliv universita na světě. K oblíbeným kulinářským specialitám patří kavkazské šašliky, indické pouliční jídlo a thajská kuchyně.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole