jak nedostat sračku v exotice

Jak nedostat v exotice sračku

„Cestovní srajda“ neboli průjem pronásleduje cestovatele po celém světě. Zde je několik odstrašujících příkladů a tipy, jak se mu vyhnout na cestách po exotických zemích.

Autori: Šárka Papežová a Pavel Fellner, vášniví cestovatelé

07.03.2018

Čti více
jak nedostat sračku v exotice
jak nedostat sračku v exotice

Znáte cestovatelskou stupnici od 1 do 10?

č.1: nejde to z vás vytlačit, ani když vám oči téměř vypadnou z důlků

č.10: srajda vás dohnala a vy to nestihnete ani sprintem na záchod

Jsou to běžné cestovatelské problémy. Jak se s nimi vypořádat? Opravdu jednoduše (tedy když se nejedná o vážnou nemoc, jako je cholera apod., to se ale naštěstí nestává českým cestovatelům často). Když je hustá stolice, je to známka, že člověk málo pije. Souvisí to i s močí. Vzpomeňte si, kdy jste naposledy močili? Kolik? Jakou barvu měla moč? Nebyla tmavě žlutá? Pozor! Třeba začít neprodleně přijímat tekutiny, pít, pít a stále pít, dokud nezačnete normálně močit. Když mě člověk příliš řídkou stolici, jaká je největší chyba? Přestat přijímat tekutiny. Pozor! Naopak třeba začít ještě více pít, vaše tělo se odvodňuje, můžete zkolabovat. Nejlepší je vlažná voda se špetkou soli a cukru. Rehydratační roztok. Kolik z vás vyjde, tolik doplňte. Neměřte to prosím přesně :) Trocha banánu a vařená rýže. A k tomu samozřejmě léky. Jsou dva základní typy léků proti průjmu. Takové, co zastaví motilitu střev, takže se nepokáknete do kalhot (např. Reasec nebo Imodium) a takové, které léčí střevní flóru (Endiex). Klidně to skombinujte, ale nepřehánějte. Pokud máte problémy i nadále, třeba vyhledat odbornou pomoc. Do té doby však nedělejte paniku. Většinou jde o běžnou cestovatelskou srajdu, která postihne na cestách téměř každého. Ideální stav na stupnici je od 4 do 7.

Asijská nudlová polévka
Asijská nudlová polévka

Z těchto historek si příklad raději neberte:

Indonésie, Sumatra: Někde kolem rovníku uprostřed nádherné divočiny, půlhodinová pauza během přesunu na jih ostrova a mladý pár si usmyslel, že si dají polévku plnou zeleniny a rýžových nudlí. Varoval jsem je. Z čeho si proboha mysleli, že ta polévka je? Z filtrované vody či speciálně upravené vody pro turisty? Samozřejmě, že voda byla z potoka, kam se chodí koupat buvoli a bůhví co tam všechno plave. 2 dny v kuse zvraceli. Příště si to jistě rozmyslí, kde si dají polévku.

Italská kuchyně
Italská kuchyně

5* hotel v indické Bombay: Dáma dostala chuť na špagety Carbonara. Cože? Jsme v Indii, ne v Itálii. Nenechala si to vymluvit, prý to bude v pořádku, jsme v luxusním hotelu přece. Dva "čerstvé" žloutky udělaly své. Dva dny se nehnula ze záchodu. V Indii se totiž vajíčka často skladují přímo na slunci, občas je tedy dají do stínu, aby se neřeklo, ale i tam je pěkných 40 stupňů.

cukrová třtina nápoj
cukrová třtina nápoj

Singapur vs. Malajsie: Vynikajícím doplněním energie na cestách je šťáva z cukrové třtiny s troškou limety. Na světě je spousta míst, kde si to rád dám. Například v centrálním Singapuru, kde je opravdu čisto a pije to zde mnoho místních podnikatelů a byznysmenů v oblecích a kravatách. Ale dát si tuto šťávu v Malajsii v Penangu? Víte, co dělá tamní obyvatel levou rukou, když nemá toaletní papír? Odšťavňování jakéhokoliv ovoce místním prodavačem je celkově nebezpečná věc pro náš žaludek. Šťáva mu teče po prstech, slévá je dohromady a sbírá použité sklenice. On to nemyslí špatně, nepočítá s tím, že vás to prožene. Prostě třeba dát pozor, kdo a jak vám připravuje ovocné džusy.

letní salát
letní salát

A což takhle dát si salát

Každý z nás má rád salát, hlavně když jsou horké dny, a navíc všichni hubneme do plavek že jo. Tak proč si nedat salát v exotice? Například pro toto:

- Jste si jistí, v jaké vodě ho umyli? - Víte, zda si kuchař předtím umyl ruce? Salát se nevaří, tedy neprojde tepelným zpracováním a zachytí se na něm leccos. - Není vaše miska salátu (tedy pokud si ji nenabíráte v dobrém resortu sami) směskou nedojedených salátů od předešlých klientů? Myslíte, že straším? Stačí si v Egyptě sednout před místní restauraci a dívat se na obsluhu, jak nedojedené zbytky salátu hází do společné salátové mísy.

cola s ledem, studený nápoj
cola s ledem, studený nápoj

Cola s ledem

Častokrát se stane, že má cestovatel problémy, i když si je stoprocentně jistý, že led pochází z balené vody. Proč? Většinou je v exotice mnohem tepleji než v našich podmínkách, tělo je rozpálené a extra studený nápoj způsobí ve střevech to, že vše „vyplaví“ ven. Doporučení? S ledem to nepřehánět, hlavně ne přes den. Počkat na večer, kdy je o 10 stupňů méně, a tehdy se vydatněji napít.

chili papričky, Asie
chili papričky, Asie

Pálivá jídla

Pokud si myslíte, že znáte indickou, thajskou či jinou asijskou či jihoamerickou kuchyni z restaurací ve vašem městě, mýlíte se. Není to to samé. Když cestujete, vidíte a ochutnáte ten rozdíl. Dobrá rada je začít opatrně. Nejdříve s méně pálivými a méně kořeněnými jídly, a postupně, pokud to žaludek a střeva umí dobře zpracovat, pokračovat dál. Každý jsme jiný, neexistuje jednotná rada.

Indie, stolování a kuchyně
Indie, stolování a kuchyně

S hygienou to netřeba přehánět

Jednou jsem strávil v Indii a Nepálu přes 1 měsíc a už jsem byl natolik odolný, že jsem jedl za 20 rupií dršťkovou s nejchudšími lidmi na ulici. Bylo to čerstvé, bublalo to, takže dokonale uvařené, vonělo to, za chvíli byl obrovský kotel snědený. Bylo jasné, že se tu vaří každý den a co je důležité, všechno se spotřebuje a neodkládá se na další den. Nic se mi nestalo, na tomto místo jsem jedl hned několikrát.

cestovatelský průjem
cestovatelský průjem

ALE!

Každý cestovatel by měl dodržovat základní hygienická pravidla a bude to znít jako ve školce, ale před absolutně každým jídlem si je třeba důkladně mýdlem umýt ruce. A k tomu si je potřít například Dettolem, který ruce dezinfikuje. Ovoce by se mělo jíst pouze vámi oloupané, ne prodavačem. Pokud to chce prodavač mermomocí pro vás oloupat, nastříkejte mu Dettol na ruce (dělám si srandu).

Pokud máte rádi místní restaurace, anebo jídlo na ulici, super, ale vyberte si takovou, kde je hodně lidí. Hodně lidí = velký obrat jídla = čerstvé.


Všechny články autora

Pavel Fellner

Průkopník našich cest do Indonésie a Polynésie. Několikrát absolvoval cestu kolem světa, průvodcuje jižní Ameriku, Barmu, Thajsko, Indii, Čínu, Tibet, Nepál, Bhután, Etiopii, Keňu, Tanzanii, Namibii, JAR...., miluje Stolové hory ve Venezuele, koupe se s tučňákama na Antarktidě a vyběhne na každou sopku, kterou spatří. Bohém s odbornými znalostmi z řízení a marketingu si na zájezdech vychutnává každý moment. Okouzlí Vás nejen dojemnou hrou na klavír, vědomostmi, ale i talentem zorganizovat věci tak, abyste si vaši dovolenou dokonale užili. Velmi dobře vaří a v restauraci vám rád pomůže najít přesně to víno, na které máte chuť. Z dovolené, kde vás provází, se vám nebude chtít odejít.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole