Austrálie, Sydney

Je spousta exotických zemí, kam se dá i dnes cestovat bezpečně

Hledáte bezpečné místo, kam vyrazit na dovolenou? Pavel Fellner z cestovní kancelář SEN říká, že je jich stále ještě dost. „Zcestovalý člověk dochází k zajímavému poznání: že bezpečnost země nesouvisí s mírou exotiky, a uličky v Bangkoku nejsou nebezpečnější než londýnská muzea a madridské puby.“

Autori: novinářka Michaela Bučková se ptá Pavla Fellnera z CK SEN, 2017

30.01.2017

Čti více
Austrálie, Sydney
Austrálie, Sydney

Lidé se nyní bojí cestovat. Kam byste je dnes poslal za bezpečnou exotikou?

Já bych lidem doporučil Austrálii, jednu z nejvyspělejších a nejstabilnějších zemí světa. Nebo země Asie - ve Vietnamu, Barmě či „zemi úsměvů“ Thajsku návštěvníky vřele vítají a každý se tu cítí bezpečně. S klidným svědomím mohu také doporučit návštěvu Spojených států – obzvláště jejich národních parků. Žádné nebezpeční nehrozí ani v Japonsku, kde je největší tragédií zpoždění vlaků o minutu. A nenavštívit Nový Zéland, nejkrásnější zemi na druhém konci světa, by byl hřích, protože turistický ruch tady funguje dokonale. První zkušenost s Afrikou můžete udělat v Namibii na nekonečných cestách pouští, savanou a lesy. To je rozvinutá a klidná země.

Kuba, Havana
Kuba, Havana

Do jakých zemí byste doporučil se rychle vypravit, než jejich kouzlo pomine

To je jednoznačně Kuba, jejíž kouzlo se vytratí, až padne vláda Raúla Castra. Už teď se mění. Navíc je to velmi bezpečné místo. Vláda Raúla Castra má sice vliv na svobody jednotlivce, ale stará se, aby se kriminalita okolních karibských ostrovů Kuby nedotkla. A turisté jsou tu vítáni. Naprosto fascinující a rychle se měnící je Čína. V Šanghaji a Pekingu se potkávají staré konfuciánské tradice s majestátní císařskou architekturou, komunistickou ideologií a kapitalistickou dravostí, výsledkem je zajímavý mix. Dnešní Čína je bezpečná země, která se opět staví na nohy.

Sýrie, Damašek
Sýrie, Damašek

Které ze zemí, kam se před pár lety ještě běžně jezdilo, CK SEN naopak vyškrtla ze svého katalogu?

Jeden z našich prvních zájezdů vedl přes Turecko a Sýrii do Jordánska a Izraele. Bohužel Sýrii jsme museli v posledních letech kvůli válečnému stavu vynechat z programu, a tak zůstalo jen Jordánsko a Palestina. Také jsme v minulosti několika skupinám ukázali Jemen, ale už bychom si tam jet netroufli.

Sýrie, Palmira
Sýrie, Palmira

Která z nich vás mrzí nejvíce?

Jednoznačně Sýrie – Damašek a Palmyra, kde Islámský stát loni poničil mnoho památek, patří mezi to nejkrásnější na Blízkém východě. Naštěstí Jordánsko zůstává bezpečné, navštívit skalní město Petra a starověké město Džaraš jsou dostatečnou náhradou.

plavání na Antarktidě
plavání na Antarktidě

Vy sám se nebojíte cestovat? Zažil jste nějakou nebezpečnou situaci?

Cestování miluji nade vše. Nebojím se cestovat, sám ani se skupinou. Je ovšem důležité se seznámit s možnými riziky dané oblasti. Tomu věnuji velkou pozornost. Naštěstí jsem se nikdy neocitl v nesprávný čas na nesprávném místě. Ale například Bali jsem navštívil v roce 2002, jen pár dnů před tím, než zde vybuchla bomba. Zažil jsem i několik kritických situací. V Tibetu jsem se málem otrávil místním lékem a přestal dýchat, na Antarktidě plaval do míst, kde se objevuje tuleň leopardí, který prý sežere potápěče i s výstrojí…. Když člověk sedí doma na zadku, nestane se mu nic, ale to já bych nemohl.

Indonésie, ostrov Komodo
Indonésie, ostrov Komodo

Projel jste téměř celý svět. Kam se nejraději vracíte?

Do Indie a Indonésie. Miluji jejich kulturu, památky, lidi, jídlo, ale především indonézske sopky. Když nějakou vidím, musím si na ni vylézt.

vodopád Kaieteur v Guyana
vodopád Kaieteur v Guyana

Máte nějaký tajný tip na místo, které ještě cestovní kanceláře neobjevily a stojí za prozkoumání?

Mým tajným tipem jsou bývalé francouzské, holandské a britské kolonie v severovýchodní části jižní Ameriky – Francouzská Guyana, Surinam a Guyana. Za poslední tři roky jsme tam už odvezli šest skupin. Jsou to země, které s jižní Amerikou nemají nic společného kromě původních amazonských indiánů. Španělsky ani portugalsky se tu nedomluvíte, často se zde platí eurem, pečou zde výborné bagety, pije se francouzské víno a vynikající rum. Kaieteur v Guyane je jeden z nejkrásnějších vodopádů světa a vsadím se, že jste o něm nikdy neslyšeli. Paramaribo, hlavní město Surinamu, je zapsané na UNESCO. Ve Francouzské Guyaně se nacházejí nádherné Ostrovy spásy. Byl zde vězněný známý důstojník Dreyfus. A Kourou je místo těsně u rovníku, odkud vylétávají kosmické lodě s největším nákladem. Nepotkáte zde žádné turisty, což má své výhody a nevýhody. Je to prostě tip pro zcestovalé lidi, kteří hledají něco výjimečného.

Peru a Machu Picchu
Peru a Machu Picchu

Prozraďte mi jednu věc: jak se stane, že stavební inženýr a lékař, váš bratr, založí cestovní kancelář?

Koncem července do Peru a Bolívie, kde se cítím bezpečně. Už se těšíme na Machu Picchu, pralesy Peru a pouště, sopky a solná jezera . Bolivie a její nadmořské výšky přes čtyři tisíce metrů jsou přesně to, co moji dva chlapci a manželka potřebují. Velké cesty s dětmi podnikáme každý rok a je super, že to baví i teenagery. Vždy nás jako rodinu taková cesta spojí, náš vztah je kamarádštější.

Vydejte se i vy na poznávací zájezdy s CK SEN, nebudete litovat!

bezpečné cestování
bezpečné cestování
<
>
Všechny články autora

Pavel Fellner

Průkopník našich cest do Indonésie a Polynésie. Několikrát absolvoval cestu kolem světa, průvodcuje jižní Ameriku, Barmu, Thajsko, Indii, Čínu, Tibet, Nepál, Bhután, Etiopii, Keňu, Tanzanii, Namibii, JAR...., miluje Stolové hory ve Venezuele, koupe se s tučňákama na Antarktidě a vyběhne na každou sopku, kterou spatří. Bohém s odbornými znalostmi z řízení a marketingu si na zájezdech vychutnává každý moment. Okouzlí Vás nejen dojemnou hrou na klavír, vědomostmi, ale i talentem zorganizovat věci tak, abyste si vaši dovolenou dokonale užili. Velmi dobře vaří a v restauraci vám rád pomůže najít přesně to víno, na které máte chuť. Z dovolené, kde vás provází, se vám nebude chtít odejít.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole