Medvěd, Aljaška, USA

Medvěd, tygr, žralok, komár – víte, jak se jim bránit na cestách za exotikou?

Jaké žije na světě nejnebezpečnější zvíře? Je to lev, tygr, buvol nebo hroch? Přinášíme skutečné příběhy a také rady z praxe, které se mohou hodit turistům, kteří se vydávají na jaře nebo na podzim za exotikou.

Autori: Luboš Fellner, cestovatel

29.01.2017

Čti více
Medvěd, Aljaška, USA
Medvěd, Aljaška, USA

Medvěd

V Česku a na Slovensku je to rozhodně nejnebezpečnější zvíře, setkat se s ním můžete po celém světě. „Když jsem běžel maratón podél řeky Yukon v Kanadě, před startovním výstřelem měl šéf závodu proslov: Nejde pouze o běh. Bohužel, jsou tu medvědi - černí, hnědí, grizzly. Neutečete jim,“ říká cestovatel Ľuboš Fellner. Tehdy zabloudil, a protože měl opravdový strach, místo 42 km uběhl v ostrém tempu o třináct kilometrů více.

Jak se vyhnout napadení?

V severní Americe prodávají medvědí „hrkačky“. Připevní se na nohy a šíří hluk, který slyší medvěd a má dost času „uklidit se“ z cesty. Sehnat se dají i medvědí spreje, které se mají medvědovi nastříkat do očí. Odborníci doporučují udělat „mrtvého brouka“ - ve většině případů nechá medvěd člověka být. Pokud tedy nejde o ledního medvěda, ten nemá slitování. Pak člověka zachrání leda silně uhodit dvěma kovovými předměty o sebe – takový zvuk totiž nikdy neslyšel. „Při trekkingu v Grónsku mi Inuité doporučili neutíkat k moři, ale naopak do hor,“ dodává Ľuboš Fellner.

Národní parky v Africe, tygr
Národní parky v Africe, tygr

Tygr

Například v Indii žije podle místní vlády okolo 2000 tygrů, což jsou pouze dvě procenta z celkového počtu před 100 lety. Toto nádherné zvíře můžete potkat také v Nepálu, Bangladéši, na Srílance, ale opravdu jen výjimečně.

Jak se vyhnout napadení?

Důležité je dívat se tygrovi přímo do očí a neotočit se k němu zády! Ve vodě mu neutečete, je to zdatný plavec. Pravděpodobnost, že ho potkáte, je ovšem minimální. V zajetí žije více zvířat než ve volné přírodě.

Oceánie a Austrálie, žralok
Oceánie a Austrálie, žralok

Žralok

Zkušení cestovatelé se žraloků nebojí, i když dobře vědí, že jsou místa, kde se do vody nechodí (například jižně od Kapského města nebo v Recife v Brazílii). Potápěči je dokonce vyhledávají, jezdí za nimi na jih hlavního ostrova Fiji (tam je až osm druhů žraloků), jedničkou jsou Kokosové ostrovy. Je možné se potápět i s bílým žralokem v kleci. „TOP zážitkem bylo plavání se skupinou žraloků obrovských v africkém Džibuti. Žádná klec, žádné hrdinství - tato největší ryba světa se živí pouze planktonem,“ dodává Ľuboš Fellner.

Jak se vyhnout napadení?

Žralok spíše útočí za soumraku, dál od břehu a láká ho krev. Do vody se nesmí se zraněním nebo při menstruaci. Surfeři jsou ohroženější, neboť žralokovi připomínají tuleně. Když čekáte na vlnu, mějte ruce i nohy nahoře – žralok ochutná kořist a laminát mu chutnat nebude. Kopnutí žraloka do „nosu“, píchnutí ho do oka či do žáber, ho odradí. Pokud plavete ve skupině, jste v bezpečí.

safari v Africe, lev
safari v Africe, lev

Lev

Lev, král zvířat, je silný, jde z něj strach. „V únoru roku 2000 jsme v centrální poušti Kalahari v Africe stopovali lví smečku, pak stopy zmizly,“ vypráví Ľuboš Fellner, který ve volné přírodě viděl stovky lvů: „Postavili jsme stany, uvařili večeři a zalehli. Na záchod se chodilo s lopatou do přírody. Ráno byla posádka prvního auta sbalená dříve, ujeli sotva 20-25 metrů a začali fotit - desetičlennou lví rodinku, která nocovala hned vedle našeho kempu. Na záchod jsme naštěstí chodili na opačnou stranu. Mám strach domyslet, co by se stalo, kdyby se někdo z nás vydal 20 metrů opačným směrem.“

Jak se vyhnout napadení?

Je nutné dodržovat pravidla, která vám poradí zkušený ranger nebo průvodce cestovní kanceláře. A používat zdravý selský rozum.

Bolívie, jižní amerika, krokodýl
Bolívie, jižní amerika, krokodýl

Krokodýl

Pozor na koupačku v neznámých jezírcích. Mohlo by se stát, že vás tam večer vezmou Indiáni a z poklidné vody, ve které jste odpoledne plavali, budou koukat desítky krokodýlích očí. I to se to stalo Ľuboši Fellnerovi u jezera Chalalán v Bolívii.

Jak se vyhnout napadení?

V civilizovaných oblastech světa jako je Queensland v Austrálii či Florida v USA máte na místech, kde jsou krokodýli či aligátoři značky – dodržujte je a nekoupejte se! Krokodýl se tváří jakoby spal, ale dokáže zrychlit více než Usain Bolt. Když chytíte krokodýlovi tlamu, udržíte ji zavřenou i jednou rukou. Jeho stisk je naopak drtivý.

Afika, obávaný škorpion
Afika, obávaný škorpion

Škorpión

O Velikonocích přichází na Golgotu v Izraeli miliony turistů. „Zastavujeme se na hoře Nebo, odkud Mojžíš zhlédl zemi zaslíbenou. Jde s námi mladý entomolog, který hledá exotický hmyz. Sejde pět metrů z cestičky a šmátrá pod kameny. Najednou se ozve rána a škorpión utíká se vztyčeným zadečkem. Je to jako kdyby vás píchlo pět vos najednou,“ líčí Ľuboš Fellner, který už mnohokrát vytřepal ráno na poušti škorpióna z boty.

Jak se vyhnout napadení?

Zdravý a dospělý člověk přežije bodnutí škorpiona, na pozoru se musejí mít malé děti, nemocní a starší lidé. Menší škorpióni se širším kratším zadečkem žluté nebo průsvitné barvy jsou nejnebezpečnější. Rádi se v noci schovávají pod stanem či v botě.

pes - věrný přítel člověka, i ten vás však může napadnout
pes - věrný přítel člověka, i ten vás však může napadnout

Pes

Největší přítel člověka ročně zabije 1000krát více lidí než žralok. Většina obětí zemře na vzteklinu.

Jak se vyhnout napadení?

Pozor na toulavé psí smečky, které se chovají jako banda chuligánů. Narazíte na ně například Tibetu, i když jich zde postupně ubývá, jak přibývá Čínanů, kteří mají psi na svém jídelníčku.

poznávací zájezd Vietnam, had
poznávací zájezd Vietnam, had

Had

V Africe nemají před domem anglický trávník, ale červenou hlínu nebo písek. To aby viděli, zda nemají před domem hada. „V džungli ve Středoafrické republice mi jednou náš průvodce na dotaz, kolik ten den zabili ve vesnici hadů, odpověděl, že mamb a kober bylo osm.“

Jak se vyhnout napadení?

Nestrkat ruce do děr – 90 procent uštknutí se děje tímto způsobem. V exotické přírodě si najímejte průvodce, Indiáni nebo Pygmejové poznají hada 30 metrů dopředu, Čech ho nerozezná ani ze tří metrů. Pokud jdete sám, dupejte! Pokud kobra leze po nohách, nehýbejte se, přeleze a bude se plazit dál. Při uštknutí hadem není třeba podléhat panice, většinou se jen brání a nevypustí celý jed, ten si schovává na skutečný lov.

Afrika, komár, malárie
Afrika, komár, malárie

Komár

Které zvíře je nejnebezpečnější? Medvěd? Lev? Nebo Tygr? Ptá se jeden vtip. Je to komár. Všichni průvodci Afrikou tento vtip znají a dávají si pozor na malárii.

Jak se vyhnout napadení?

Rad, jak předejít malárii, je mnoho, když víte, co dělat, malárii nechytíte. „Já jsem důkazem toho, že můžete intenzivně cestovat a malárie vás nepostihne. Cestuji po celém světě i s dětmi. Malárií neonemocněl zatím nikto,“ říká Ľuboš Fellner. Proti malárii funguje vlastní moskytiéra, repelent s vysokou dávkou DEET, dlouhé kalhoty a triko s dlouhým rukávem, ale taky třeba vitamín B a chinin. „Komár si vybere lehčí oběť,“ dodává Luboš Fellner, který je původní profesí lékař s atestací. Klientům doporučuje namísto tabletek B komplexu pít pivo.

<
>
Všechny články autora

Luboš Fellner

Neznáme člověka, který aktivně procestoval více zemí než Luboš. Již 25 let připravuje prvoexpedice z Čech, Slovenska a v mnoha případech i z dalších zemí střední Evropy. Sedm sester severovýchodní Indie, Středoafrická republika, Kongo, Čad-Ennedi a severní i jižní Súdán jsou ty nejposlednější. Cesta po stopách slavných cestovatelů a hledání pramene Nilu. Výstup na nejvyšší horu Severní Koreje. V roce 2012 zorganizoval u příležitosti 100. výročí dobytí Jižního pólu plavbu na Antarktidu. Procestoval i sever od Grónska, Zemi Františka Josefa na severní pól. Mnohokrát procestoval Oceánii - Polynésii, Melanésii i Mikronésii. Jako vystudovaný lékař s atestací se věnuje cestovatelské medicíně a zrealizoval cesty s názvem Ebola tour (Západní Afrika 2015) a Zika tour (Brazílie 2016). na starosti bezpečnost našich klientů.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole