Limonana
Ledová mátová limonáda vás osvěží zejména v parných jeruzalémských dnech.
Věděli jste, že....?
Slovem košer (כשר), anglickou transkripcí též kosher, se v gastronomii označují potraviny a nápoje, splňující soubor židovských předpisů a stravovacích návyků, známý jako kašrut. Tóra vyjmenovává povolená a zakázaná zvířata (u některých skupin pouze zakázaná). Ze savců je možné jíst zvířata, která jsou sudokopytníky (mají zcela rozpolcená kopyta) a přežvýkavci. Do této skupiny spadá hovězí dobytek, ovce, kozy, vysoká zvěř (např. jelenovití, zubři). Mezi zakázané a nečisté savce patří například vepři, králíci, zajíci, koně apod. V případě ptáků Tóra explicitně vyjmenovává zakázané druhy, které spadají především do skupiny dravců a mrchožroutů. Mezi povolené druhy se řadí domácí drůbež (slepice, kachny, husy, krůty, křepelky, holubi či bažanti) a v minulosti se jako košer jedl i páv. Mléko a vejce lze konzumovat pouze od zvířat, která jsou sama košer. Je možné jíst veškeré ryby, které mají ploutve a jsou šupinaté, přičemž šupiny musí být ktenoidní nebo cykloidní. Zakázány jsou dravé ryby, úhoři, žraloci, rejnoci, jeseteři (včetně kaviáru) a mořské plody. Z ostatních zvířat je zakázáno jíst plazy a obojživelníky a až na vybraný počet kobylek i hmyz (kobylky jsou specialitou zejména jemenských Židů). Vysloveně zakázaná pak jsou uhynulá zvířata a zdechliny (nevela) a nemocná a rozsápaná zvířata (trefa). Jednou ze zásad kašrutu je přísný zákaz míšení masitých (basar) a mléčných (chalav) potravin, který je založen na verši "nebudeš vařit kůzle v mléce jeho matky". To znamená, že je zakázáno jak takovéto potraviny společně vařit, tak konzumovat. V židovských domácnostech dodržující kašrut existuje oddělené nádobí a kuchyňské náčiní pro masité a mléčné potraviny. Striktně je zakázána i konzumace krve. Maso košer zvířete se nestává košer automaticky. Musí podstoupit zvláštní druh porážky (šchita), který provádí speciálně školený židovský řezník (šochet). Podstatou šchity je, aby zvíře při porážce netrpělo, a aby byla z těla odvedena veškerá krev, a to právě kvůli uvedenému zákazu její konzumace.
Jordánská kuchyně je podobná těm ostatních států na Blízkém východě, tj. hlavními ingrediencemi je maso a dostatečné množství zeleniny. Aroma pokrmům dodávají jednotlivé bylinky a koření. Mezi nejpopulárnější jordánské pokrmy patří:
Makloubeh – lahodný pokrm, jehož hlavními přísadami jsou lilky, hovězí maso, rýže, rajčata a ořechy (zejména mandle, piniové oříšky a kešu).
Hummus – pokrm z uvařené a rozmačkané cizrny.
Moutabel – pasta z pečených lilků, česneku a tahini.
Hareeseh – velice sladký a tradiční dezert vyráběný ze semoliny, mandlí, jogurtu, kokosu a smetany.
Mansaf – toto jordánské národní jídlo sestává ze tří hlavních ingrediencí: jehněčího masa, rýže a jammed (fermentovaný sušený kozí jogurt).
Věděli jste, že....?
Halal je označení pro potraviny/pokrmy, které mohou muslimové konzumovat, které jsou islámem povolené.