Nejexotičtější lidé světa

Kde ještě najdete tu pravou exotiku? Kde máte šanci dostat se do doby kamenné a kde můžete nafotit svůj nejexotičtější cestovatelský portrét? Vybíráme destinace, kam se můžete snadno, v relativním pohodlí a bezpečně dostat.

Autori: Luboš Fellner, majitel CK SEN

26.03.2018

Čti více

Papua Nová Guinea (Kaluli, Huli, Jebo a 800 dalších)

Na druhý největší ostrov světa se většinou jezdí na jeho západní část, Irian Jaya. Jde o TOP 1 v dnešní době! Uděláte si takový exotický portrét i vy? Projděte se vesnicemi, které náš moderní svět poznal před pár desetiletími. Izolované kmeny vysočiny a kmeny z horké džungle. Víte, jaký je rozdíl mezi lovcem lebek a kanibalem? Víte, kde se rodí nejkrásnější děti na světě?

Etiopie (Mursí, Surmi, Hamar)

Kmeny jižní Etiopie jsou v první trojce nejexotičtějších kmenů světa. I když porovnáme kmeny kolem jezera Turkana či v jižním Súdánu, nakonec se shodneme, že v dnešní době je nejlepší poměr mezi cenou a kvalitou zde, v okolí řeky Omo. Ještě v nedávné době byla tato oblast přístupná pouze expedicím tvrdých chlapů bez jídla či hygieny. Nyní je to neuvěřitelný zážitek, který zvládne každý. Dobré letecké spojení, výborné hotely s klimatizací a sprchou, džípy, gurmánské speciality ale hlavně propracovaný program na vysoké úrovni a bezpečně. Toto je zaručeně TOP cestovatelský tip.

Namibie (Himba)

Kmen Himba žije i dnes podle prapůvodních zvyklostí v nehostinných ale nádherných oblastech severní Namibie a jižní Angoly. Jako jeden z posledních si zachoval své typické oblečení, zvyky a nezávislost. V Namibii můžete bydlet v luxusních lodžiích, jíst výborné steaky a pít exkluzivní červené víno. Vynikající cesty v Namibii, které jsou lepší než u nás a nepřítomnost tropických nemocí (riziko malárie = 0) dělají ze zážitku setkání s kmenem Himba dovolenou přístupnou pro každého.

Indie, Nepál (Sadhuové, Sikhové, Indové)

Často to nejsou kmeny v pravém slova smyslu, ale skupiny lidí vyznávající jednu filozofii či náboženství. Nemusíte jet do Sikhimu, Kašmíru či odjet za kmeny Bondo či Koya. Stačí se projít centrem hlavního města. Indický subkontinent je cestovatelsky náročná oblast, ale špinavou Indii projedete jako v pohádce v kvalitních hotelech, v luxusních restauracích s maximem zážitků.

Grónsko (Inuité)

Největší ostrov světa není klasickou destinací. Jste na úrovni moře, ale cítíte se jako v Alpách. Žijí zde Inuité, exotičtí lidé asijského původu. Ve východním Grónsku na svých kajacích dodnes loví tuleně harpunou, ve fjordu velryby a sem tam ledního medvěda či narvala. Je zde překrásně a dá se sem snadno dostat. Do nejkvalitnějšího hotelu východního pobřeží přiletíte luxusně vrtulníkem a pouze výhled z okna vašeho hotelu na zátoku plnou ledových ker a louku plnou fialových květů je omračující.

Keňa, Tanzanie (Masajové)

Jeden z nejmladších kmenů ve východní Africe přišel z divokých oblastí jižního Súdánu a mezi místními si získal reputaci nebojácných válečníků. Žijí v každodenním kontaktu s divokými zvířaty a přírodou a setkání se lvem nebo leopardem není pro ně ničím překvapujícím. Dotkněte se jejich fascinující kultury, zatančete si s nimi Adumim a nechte se překvapit tím, že ačkoli podle našich standardů jedí velmi nezdravě, jsou překvapivě fit.

Mongolsko (Kazašští orlí lovci)

Mongolsko začíná být turistickou zemí, v létě 2018 otevřou jižně od Ulánbátaru nové, velké mezinárodní letiště. V nedostupných horách Altaje na hranicích s Ruskem a Čínou najdete ještě světovou raritu - Kazachy, kteří do dnes loví s orly.

Tibet, Bhútán (budhismus na střeše světa)

Bájná Shangri-La, střecha světa a lidé, kteří po staletí kočovali v nadmořských výškách přes 4000 m. n. m. Doliny, kde si žena s manželem bere i všechny jeho bratry, buddhismus plný šamanských rituálů a až černé magie, guru létající na tygřici. Poutníci míří desítky kilometrů pěší přes himálajská sedla, aby se poklonili posvátné soše Buddhy, přilévají jačí máslo do svíček a přes strmé údolí zavěšují modlitební vlaječky. V Tibetu, Ladakhu nebo Bhútánu potkáte velmi fotogenické lidi, kteří vám změní pohled na život.

Střední Afrika (Bayaka, Aka, Efé)

Známe je všichny pod jedním názvem Pygmejové, díky jejich malému vzrůstu. Ten se však přizpůsobil husté džungli, v níž žijí a spolu s Křováky z jihu Afriky patří k nejstarším kmenovým etnikům vůbec. Dříve, než se tmavé Bantu kmeny pohnuly k brutálním lesům Konga, kralovali zde Pygmejové. Zažijte rychle mizející kulturu Afriky.

Vanuatu (Ni - Vanuatu)

Nové Hebridy jsou ostrovy, kde se mluví nejvíce jazyky na světě. Ostrovy zkoušené přírodními katastrofami obývají energičtí a velmi pozitivně naladěni lidé. Pokud jste portrétista, tak zde nafotíte jedny z nejlepších portrétů ve svém životě. Vanuatu je, co se týče exotických lidí, velkým překvapením a jde zároveň o bezpečnou oblast.

Myanmar (Kayan)

Tato země s bohužel špatným jménem je absolutně bezpečná. Barma se otevřela turistickému světu pouze nedávno, staví se výborné hotely, vznikají skvělé restaurace a celkově se lepší infrastruktura. Nad Baganem můžete létat na balónech, což je jedna z nejromantičtějších turistických atrakcí světa nebo si udělat portrét kayanských "dlouhokrkých" žen, za který sice zaplatíte jejímu manželovi bakšiš. V Myanmaru žije kromě Barmánců mnoho jiných exotických kmenů, muži tu nosí sukně, ženy kouří obrovské doutníky, zástupy theravádských mnichů jsou stále náramně fotogenické a rybáři na jezeře Inle veslují nohama.

Samoa (Polynésané)

Polynésané - tento fascinující národ se narodil na ostrovech Samoa, a právě zde si zachoval svou 3000 let starou kulturu. Na Tahiti a Havajských ostrovech už logicky turismus pravé tradice převálcoval. Zde na ostrově Samoa tradice setrvaly, hlavně když najdete energii a vydáte se na savai'i. Samojská kultura je striktně komunitní, každá komunita - Aiga má náčelníka. Muži zde chodí v sukni lava lava s tradiční tetováží od pasu dolů, pe'a. pe'a. Ženy vám v "peci" připraví palusani z mladých listů tara s našlehaným kokosovým mlékem. A ještě tu zažijete fascinující obřadní dávání darů - Fa 'aaloaloga. Jinde to už zapomněli ...

Guatemala (Mayští indiáni)

Nejfotogeničtější Indiáni světa dnes nežijí na pláních severní Ameriky, ale v Latinské Americe. Buď dáte přednost těm z Ekvádoru či Altiplana Peru a Bolívie, nebo zůstanete věrní potomkům starých Mayů a ti jsou nejlepší v Guatemale. V okolí jezera Atitlan či na domorodých trzích v Čičikastenangu najdete ještě indiány v tradičních krojích praktikující tradiční rituály a vyrábějí nádherné suvenýry.


Všechny články autora

Luboš Fellner

Neznáme člověka, který aktivně procestoval více zemí než Luboš. Již 25 let připravuje prvoexpedice z Čech, Slovenska a v mnoha případech i z dalších zemí střední Evropy. Sedm sester severovýchodní Indie, Středoafrická republika, Kongo, Čad-Ennedi a severní i jižní Súdán jsou ty nejposlednější. Cesta po stopách slavných cestovatelů a hledání pramene Nilu. Výstup na nejvyšší horu Severní Koreje. V roce 2012 zorganizoval u příležitosti 100. výročí dobytí Jižního pólu plavbu na Antarktidu. Procestoval i sever od Grónska, Zemi Františka Josefa na severní pól. Mnohokrát procestoval Oceánii - Polynésii, Melanésii i Mikronésii. Jako vystudovaný lékař s atestací se věnuje cestovatelské medicíně a zrealizoval cesty s názvem Ebola tour (Západní Afrika 2015) a Zika tour (Brazílie 2016). na starosti bezpečnost našich klientů.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole