Běžci na maratonu.

Nejzajímavější maratony na světě

S Novým rokem přicházejí předsevzetí a mezi ty nejčastější patří zlepšení kondice a dosažení nových sportovních cílů. Pro ty, kteří vyhledávají tyto druhy výzev se může jednou z nich stát zaběhnutí zajímavého zahraničního maratonu. Po celém světě se pořádá celá řada maratonů, které, přitom jak testují fyzickou odolnost, nabízejí i pohledy na fascinující památky, panoramata a jedinečné kulturní památky. Vybrali jsme 10 nejzajímavějších maratonů, které si zaslouží vaši pozornost.

Autor: Pavel Fellner

06.01.2024

Čti více
Běžci na maratonu.
Běžci na maratonu.

Boston, USA

Bostonský maraton je ikonickou akcí v historickém srdci Spojených států, každoročně lákající tisíce závodníků a diváků.

Bostonský maraton je jedním z nejstarších na světě, začal v roce 1897, a dodnes zajišťuje bohatý zážitek pro běhající veřejnost i diváky. Je to symbol vytrvalosti, odhodlání a sounáležitosti v maratonském světě.

Fenway Park v Bostonu.
Fenway Park v Bostonu.

Trasa vede přes městské části, přičemž závodníci mají možnost obdivovat monumenty jako Fenway Park, historické budovy, ale také přirozené krásy, které nabízí zeleň Boston Common. Nejznamenitějším úsekem je bezpochyby „Heartbreak Hill,“ kde běžci čelí náročnému stoupání, testujíce své fyzické a mentální síly. Naopak, lehčí úseky nabízejí krásné výhledy na řeku Charles a historické části města.

Nejvýše a nejníže položený bod: Nejnižším bodem trati je start u Hopkinton State Park, a nejvyšším bodem je právě „Heartbreak Hill.“

Zelený park Boston Common.
Zelený park Boston Common.

Počasí může přinést nečekané změny, takže závodníci by měli být připraveni na variabilní podmínky. Kromě toho by měli správně načasovat své síly a energetické zásoby, zejména v náročných částech trati. Bostonský maraton se běhá v dubnu, což znamená, že závodníci zažívají jarní počasí s průměrnými teplotami mezi 5-15 °C.

Jozef Zelizňák na maratonu v Bostonu.
Jozef Zelizňák na maratonu v Bostonu.

Náročný terén s kopcovitým profilem vytváří jedinečný charakter trati. Kromě krásných panoramat Bostonu a historie, překonáte každý z kilometrů s kulisou povzbuzujícího tleskajícího davu diváků, vytvářejících jedinečnou atmosféru akce. Když proběhnete cílovou čarou na slavné Boylston Street, cítíte štěstí a hrdost, kterou přináší zdolání jednoho z nejprestižnějších maratónů na světě. Bostonský maraton se v roce 2024 bude konat v pondělí 15. dubna 2024.

Historické budovy a mrakodrapy na Boylston Street.
Historické budovy a mrakodrapy na Boylston Street.

Marrákeš, Maroko

Marrákešský maratón nabízí úžasnou kombinaci běhu a půvabu historické a kulturní krásy Maroka. Je to jedinečný zážitek, kde běžci probíhají úzkými uličkami Mediny, cítí pulzující atmosféru trhů a obdivují bohatství místních tradic. Trasa vede kolem ikonických památek, jako je náměstí Djemaa el Fna s jeho trhy, Koutoubia – mešita s impozantním minaretem a krásný palác Bahia.

Mešita s minaretem Koutoubia v Marrákeši.
Mešita s minaretem Koutoubia v Marrákeši.

Náročnější úseky zahrnují běh přes Medinu s úzkými uličkami, kde je třeba se přizpůsobit pestrému prostředí a množství lidí. Lehčí úseky vedou kolem rozsáhlých zahrad a parků. Nejnižším bodem je úroveň města Marrákeš, které leží přibližně na úrovni moře, zatímco nejvyšším bodem je jeden z kopců v okolí. Běžci by měli být připraveni na teplé počasí, které může být charakteristické pro tuto oblast. Je důležité udržovat správnou hydrataci a chránit se před intenzivním slunečním zářením.

Pouliční trhy v Medině v Marrákeši.
Pouliční trhy v Medině v Marrákeši.

Běží se v lednu, průměrné teploty v tomto měsíci jsou přibližně od 8 do 18 °C a vytvářejí ideální podmínky pro běh v tomto malebném marockém městě. Většina trasy je pokryta asfaltovými cestami, s některými úseky vedoucími přes tradiční kamenné povrchy.

Běžci se setkávají s mírným kopcovitým profilem a musí zvládnout různorodost povrchů v Medině. Účastníci mají příležitost ponořit se do bohaté marocké kultury a poznat místní obyvatele, kteří povzbuzují běžce tradičními hudebními nástroji.

Finiš v blízkosti náměstí Djemaa el Fna je nejen triumfálním okamžikem, ale také příležitostí zažít tradiční atmosféru marockého večerního trhu. Maratón Marrákeš, se bude konat v roce 2024 v neděli 28. ledna.

Náměstí s trhy Dhemaa el Fna v Marrákeši.
Náměstí s trhy Dhemaa el Fna v Marrákeši.

Paříž, Francie

Pařížský maratón nabízí jedinečnou kombinaci historie, architektury a romantiky v srdci světového města módy. Běžci mají příležitost proběhnout nejznámějšími ulicemi a užívat si nezaměnitelnou atmosféru Paříže. Trasa vede kolem ikonických památek včetně Eiffelovy věže, Louvru, Národní knihovny a Notre-Dame. Běžci mohou obdivovat neopakovatelný mix historických a moderních architektonických skvostů.

Notre-Dame v Paříži.
Notre-Dame v Paříži.

Náročnějším úsekem může být běh přes mosty přes řeku Seinu, kde běžci čelí krátkým, ale prudkým stoupáním. Lehčí úseky se nacházejí v nádherných zahradách, jako jsou Tuileries a Luxembourg.

Most přes řeku Seina v Paříži s výhledem na Eiffelovu věž.
Most přes řeku Seina v Paříži s výhledem na Eiffelovu věž.

Paříž je městem s poměrně rovinným profilem, takže nejvyšší a nejnižší bod nevykazují dramatický rozdíl. Běžci by měli být připraveni na různorodé povrchy silnic, od asfaltu po kamenné stezky. Kromě toho, měli by být obezřetní při překážkách, které mohou vzniknout v hustém provozu.

Pařížský maraton se běží v dubnu, což znamená, že závodníci mohou očekávat jarní počasí s průměrnými teplotami mezi 8-16 °C.

Běžci se mohou těšit na podporu bohaté kulturní scény Paříže a na atmosféru plnou entuziasmu a podpory od tisíců diváků.

Eiffelova věž v Paříži.
Eiffelova věž v Paříži.

Entebbe a Kampala, Uganda

Ugandský maratón není jen sportovní událostí, ale také jedinečnou cestou krajinou, která nabízí bohaté přírodní krásy, kulturní rozmanitost a úžasnou pohostinnost místních obyvatel. Běžci probíhají kolem jezera Viktoria, kde mohou obdivovat nádherný výhled a exotická zvířata. Trasa zahrnuje také historické části Entebbe a Kampala s jejich tradičními trhy a budovami.

Chrám Bahai v části Kampala v Ugandě.
Chrám Bahai v části Kampala v Ugandě.

Těžší úseky zahrnují pohoří Rwenzori, kde závodníci čelí náročným stoupáním. Lehčí úseky vedou přes rovinné oblasti kolem jezera, nabízející příležitost užívat si scenérii.

Nejnižším bodem je okolí Viktoriánského jezera, které leží přibližně v 1100 metrech nad mořem. Nejvyšším bodem je oblast pohoří Rwenzori, které dosahuje výšky až 5109 metrů.

Viktoriino jezero v Ugandě.
Viktoriino jezero v Ugandě.

Běžci by měli být připraveni na různé podmínky, od horkého počasí kolem jezera po chladnější a náročnější podmínky v pohoří Rwenzori. Je také důležité být obezřetný na nerovném povrchu trasy.

Ugandský maraton se běží v červenci, v suchém klimatu a průměrných teplotách od 20 do 28 °C.

Trasa zahrnuje různé povrchy od asfaltových cest ve městech po přírodní stezky a cesty v oblastech kolem jezera. Maratón Paříž, Francie se v roce 2024 bude konat 10. srpna 2024.

Historická část Ugandy Entebbe.
Historická část Ugandy Entebbe.

Ugandský maratón může být náročný, s různorodým profilem trati, zejména v oblasti pohoří Rwenzori. Běžci by měli být fyzicky připraveni ke zvládnutí stoupání a klesání.

Soutěžícím nabízí úžasné zážitky a možnost zblízka vidět krásy přírody, pohostinnost místních obyvatel a rozmanitost kultury Ugandy. Ugandský maratón je nejen o závodech, ale také o objevování krásy a bohatství této africké země.

Příroda pohoří Rwenzori v Ugandě.
Příroda pohoří Rwenzori v Ugandě.

Londýn, Spojené království

Londýnský maraton patří mezi nejprestižnější a nejmasovější maratony na světě. Běžci mají příležitost proběhnout kolem městských ikon a užít si jedinečnou atmosféru britské metropole.

Jozef Zelizňák po ukončení maratonu v Londýně před Národní galerií.
Jozef Zelizňák po ukončení maratonu v Londýně před Národní galerií.

Trasa vede kolem proslulých památek, včetně Tower Bridge či Big Benu a finišuje na slavné Pall Mall před Buckinghamským palácem. Běžci tak probíhají městem plným historie a elegance za silného a vytrvalého povzbuzování diváků.

Buckinghamský palác v Londýně.
Buckinghamský palác v Londýně.

Těžší úseky jsou spojeny s během přes řeku Temže, včetně běhu přes Tower Bridge a přes Canary Wharf. Lehčí úsekyvedou pohodlnými městskými parky, jako jsou Hyde Park a St. James's Park.

Londýnská část města Canary Wharf.
Londýnská část města Canary Wharf.

Centrální Londýn má poměrně rovinatý profil, takže rozdíl mezi nejvyšším a nejnižším bodem je prakticky zanedbatelný, což činí tento maraton přístupným pro různé úrovně zdatnosti.

Závodníci by měli být připraveni na velké množství účastníků a diváků, kteří tvoří neopakovatelnou atmosféru. Zaběhnutí jednoho z nejprestižnějších maratonů vyžaduje také pozornost na hydrataci a řádnou přípravu na variabilní počasí.

Jozef Zelizňák během maratonu v Londýně.
Jozef Zelizňák během maratonu v Londýně.

Londýnský maraton se běží v dubnu, kdy město kvete a počasí je obvykle příjemné s průměrnými teplotami mezi 8-16 °C.

Trasa je většinou pokryta asfaltem, což umožňuje stabilní podmínky pro běžce po městských ulicích.

Jozef Zelizňák s medailí po ukončení londýnského maratonu.
Jozef Zelizňák s medailí po ukončení londýnského maratonu.

Maraton nenabízí jen bohatý zážitek z běhu, ale také příležitost poznat kulturu Londýna a vychutnat si atmosféru akce s podporou tisíců diváků. Maraton v Londýně se v roce 2024 koná v neděli 21. dubna.

Tower Bridge v Londýně.
Tower Bridge v Londýně.

Řím, Itálie

Římský maraton je unikátním zážitkem, který spojuje historii, kulturu a krásu italského hlavního města. Běžci mají příležitost proběhnout ulicemi, které jsou plné starověkých památek a významných měst. Trasa vede kolem nepřehlédnutelných architektonických dominant včetně Kolosea, Fóra Romanum, Pantheonu a Vatikánu s Bazilikou svatého Petra.

Fórum Romanum v Římě.
Fórum Romanum v Římě.

Náročné úseky zahrnují stoupání k Vatikánu a kopcovité části v okolí Aventinské a Kapitolské hory. Lehčí úsekyvedou po rovinatých ulicích Říma, kde si běžci mohou vychutnat výhledy na starověké budovy. Řím leží na poměrně rovinatém terénu. Běžci by měli být připraveni na nerovné povrchy a občasné schody, zejména v oblastech kolem Fóra Romanum a Vatikánu. Kromě toho může být během běhu v Římě v dubnu slunečné a teplé počasí, takže hydratace a ochrana před slunečním zářením jsou důležité.

Bazilika svatého Petra ve Vatikánu.
Bazilika svatého Petra ve Vatikánu.

Trasa převážně vede po asfaltových cestách, které umožňují pohodlný běh po historické části města.

Římský maraton je považován za středně náročný, s několika kopcovitými úseky, které mohou být výzvou pro běžce. Maratón v Římě se v roce 2024 koná 17. března.

Jozef Zelizňák s medailí po ukončení maratonu v Římě před Koloseem.
Jozef Zelizňák s medailí po ukončení maratonu v Římě před Koloseem.

Midnight Sun Marathon, Tromsø, Norsko

Midnight Sun Marathon je jedinečným zážitkem, neboť se koná v jednom z nejsevernějších měst světa, Tromsø v Norsku. Běžci mají příležitost proběhnout přes arktickou zemi během polárního dne, kdy slunce téměř nezapadá. Trasa vede kolem scénického pobřeží a historických částí Tromsø, včetně katedrály a mostu, který nabízí nádherný výhled na okolní hory a moře.

Přístav a barevné domky ve městě Tromsø.
Přístav a barevné domky ve městě Tromsø.

Běžci zažijí pohodové úseky u pobřeží s úchvatnými výhledy na moře a náročnější úseky při výstupu na kopce. Tromsø leží na pobřeží moře, a tak i nejnižší bod trasy je přibližně na jeho úrovni. Nejvyšší body jsou na kopcích v okolí města.

I když se běží v létě, běžci by měli být připraveni na chladné a proměnlivé počasí. Ochrana před větrem a správně vrstvené oblečení jsou nezbytné pro zvládnutí klimatických podmínek.

Západ slunce na pláži v Tromsø.
Západ slunce na pláži v Tromsø.

Midnight Sun Marathon se běží v červnu, v době polárního dne, kdy slunce nezapadá, což umožňuje účastníkům běhat za světla 24 hodin denně.

Průměrné teploty v červnu se pohybují od 5 do 15 °C. Trasa je většinou asfaltová, nicméně některé úseky mohou zahrnovat chodníky a cesty s kamenným povrchem. Běžci se setkávají s náročnými kopcovitými úseky a mohou být ovlivněni chladným počasím. Fyzická příprava na výškové podmínky je důležitá.

Večerně osvětlené město Tromsø.
Večerně osvětlené město Tromsø.

New York City, USA

New York City Marathon patří mezi nejprestižnější maratony světa a jeho trasa prochází betonovou džunglí New Yorku. Zažijete na ní kombinaci urbanizovaného prostředí a nezaměnitelné energie velkoměsta.

Panorama mrakodrapů New Yorku.
Panorama mrakodrapů New Yorku.

Trasa vede kolem ikonických míst, jako jsou Times Square, Brooklyn Bridge a končí v Central Parku. Těžší úsekyzahrnují běh přes mosty, jako Verrazano-Narrows Bridge a Queensboro Bridge, které vyžadují od běžců úsilí. Lehčí úseky se nacházejí v parcích a širokých ulicích Manhattanu.

Most Verrazano-Narrows Bridge v New Yorku.
Most Verrazano-Narrows Bridge v New Yorku.

Nejnižším bodem může být úroveň moře při běhu přes mosty, nejvyšším bodem je část v okolí Harlemu.

Běžci by měli být připraveni na výrazné převýšení a značné množství účastníků. Chladné počasí v listopadu vyžaduje teplé odolné oblečení. New York City Marathon se koná první neděli v listopadu, kdy město zažívá podzimní počasí se středními teplotami kolem 10 °C.

Většina trasy vede po asfaltových cestách a chodnících, což umožňuje stabilní podmínky v městských ulicích.

Most Queensboro Bridge v New Yorku.
Most Queensboro Bridge v New Yorku.

New York City Marathon patří mezi náročnější maratony vzhledem ke kopcovitým částem a převýšení na trase, ale všechny se dají zvládnout, pokud budete dobře držet tempo (a vytáhnete si z uší sluchátka, abyste slyšeli povznášející davy). Maraton je unikátním a nezapomenutelným způsobem, jak zažít toto úžasné město. Běžci by měli být dobře fyzicky připraveni na náročný běh přes celé město.

Neopakovatelný zážitek představuje finiš v Central Parku za podpory tisíců diváků, kteří vás povzbuzují při překonávání posledních metrů. Maraton v New York City se v roce 2024 koná v neděli 3. listopadu.

Central Park v New Yorku.
Central Park v New Yorku.

Velká čínská zeď, oblast Huangya, Čína

Maraton na Velké čínské zdi je jedním z nejexotičtějších a nejnáročnějších běžeckých akcí na světě. Trasa vede přes ikonickou Čínskou zeď, která je symbolem historie a odvahy Číny.

Běžci mají jedinečnou příležitost obdivovat rozsáhlou síť Čínské zdi, která se vine přes kopce a údolí. Těžší úseky jsou spojeny se strmými stoupáními a klesáními na nerovném terénu Čínské zdi. Lehčí úseky mohou sestávat z běhu přes okolní kopce a údolí.

Velká čínská zeď.
Velká čínská zeď.

Běžci by měli být připraveni na náročná stoupání a klesání na nepravidelném terénu. Čínská zeď může být náročná, a tak je důležité dávat pozor na své kroky a udržovat rovnováhu.

Maraton se obvykle koná v květnu, kdy je klima Číny příjemné s teplotami od 15 do 25 °C.

Schody stoupající do kopců na Velké čínské zdi.
Schody stoupající do kopců na Velké čínské zdi.

Trasa vede přes různé typy povrchů, včetně terénu Čínské zdi, kamenných cest a kopcovitých stezek.

Maratón na Čínské zdi je považován za velmi náročný kvůli terénu a převýšení. Fyzická příprava je klíčová. Maraton na Velké čínské zdi se v roce 2024 bude konat dne 18. května.

Převýšení a stoupání schodů Velké čínské zdi.
Převýšení a stoupání schodů Velké čínské zdi.

Machu Picchu, Peru

Machu Picchu Marathon je jedním z nejvýjimečnějších maratonů světa, neboť nabízí příležitost proběhnout kolem legendárního inckého sídla Machu Picchu v peruánských Andách.

Trasa vede přes kopcovitou krajinu s úchvatnými výhledy na Machu Picchu a okolní hory. Běžci mohou obdivovat starobylé incké stavby a pocity mystické historie tohoto místa.

Machu Picchu v Peru.
Machu Picchu v Peru.

Těžké úseky zahrnují stoupání a sestup k Machu Picchu, kde mohou být chodníky strmé a nepravidelné. Lehčí úsekymohou proběhnout přes rovinaté pasáže a starověké kamenné stezky.

Machu Picchu leží ve výšce přibližně 2430 metrů nad mořem. Běžci by měli být připraveni na výzvy v důsledku výškových rozdílů a nepravidelného terénu. Chladné ráno může později nahradit horké odpoledne, takže vrstvení oblečení je důležité.

Maraton se obvykle koná v srpnu, kdy je peruánská zima a teploty se pohybují od 5 do 20 °C.

Trasa může zahrnovat různé povrchy včetně kamenných stezek, hliněných cest a nepravidelných terénů, které jsou charakteristické pro andské prostředí.

Maratón na Machu Picchu je náročný pro běžce kvůli výškovým rozdílům, ale také kvůli unikátní topografii a složité trase. Maratón Inca Trail Machu Picchu v roce 2024 se koná 14. června.

Výhledy na okolní přírodu Machu Picchu.
Výhledy na okolní přírodu Machu Picchu.

Berlín, Německo

Berlínský maraton je významnou sportovní událostí, která každoročně přitahuje tisíce běžců a diváků z celého světa. Tento maratón, který se koná každý rok v září, je znám svou rychlostí a rekordními časy, díky čemuž se řadí mezi nejoblíbenější maratony na světě. Pořádá se již od roku 1974 a kromě maratonu zde mají sportovci možnost zúčastnit se závodu na kolečkových bruslích, či soutěžit v běhu i na invalidním vozíku nebo ručně poháněném kole.

Trasa maratonu vede úchvatnými berlínskými ulicemi, nabízející běžcům možnost obdivovat slavné památky, jako Braniborská brána, Reichstag, Berlínskou katedrálu či Potsdamer Platz. Běžci začínají a končí svou cestu poblíž ikonické Braniborské brány, což vytváří nezapomenutelnou atmosféru.

Jozef Zelizňák probíhající přes finální úsek Braniborské brány maratonu v Berlíně.
Jozef Zelizňák probíhající přes finální úsek Braniborské brány maratonu v Berlíně.

Nejnižším bodem trati je start a cíl v okolí Braniborské brány, který se nachází v relativně rovinatém terénu města. Na rozdíl od jiných maratónů, zde nenajdete žádné velké kopce, což přispívá k jeho rychlému profilu a oblíbenosti mezi rekordními běžci.

V zářijovém termínu, kdy se maratón běží, jsou počasí a teploty obvykle ideální pro dlouhé běhy, teploty se pohybují kolem 10-20 °C.

Rovinatý profil a široké cesty umožňují plynulý pohyb velkého počtu běžců. Atmosféra během maratonu je elektrizující, s tisíci diváky povzbuzující běžce podél celé trasy, čímž vytvářejí nezapomenutelný zážitek pro každého účastníka. Berlínský maraton 2024 se uskuteční 29. září 2024.

Braniborská brána v Berlíně.
Braniborská brána v Berlíně.

Chicago, USA

Chicagský maratón, známý také jako Bank of America Chicago Marathon, je jednou z největších a nejpopulárnějších maratónských událostí na světě. Tato prestižní akce se koná každoročně v říjnu, přičemž přiláká tisíce běžců a diváků z celého světa, čímž se řadí mezi světová maratónská velkoměsta. První maratony se organizovaly v Chicagu již během let 1905 až 1920, ale současné maratony se datují až od roku 1977.

Chicagský maratón je znám svým rovinatým a rychlým terénem, ​​který přispívá k jeho pověsti jako jednoho z nejrychlejších maratónů na světě.

Jozef Zelizňák během maratonu v Chicagu.
Jozef Zelizňák během maratonu v Chicagu.

Trasa maratonu nabízí úchvatný pohled na rozmanitou architekturu a kulturní místa Chicaga. Začíná a končí v Grant Parku, přičemž prochází přes 29 různých chicagských čtvrtí. Běžci mají možnost obdivovat mnohé významné památky, jako například Willis Tower, Lincoln Park, Chinatown a Navy Pier. Tato různorodost zajišťuje, že každý kilometr tratě je jedinečný a památný.

Nejnižším bodem trati je startovní a cílová oblast v Grant Parku, přičemž celkový profil trati je velmi rovinatý. To umožňuje běžcům dosáhnout rychlejších časů, a proto je tento maraton oblíbený mezi těmi, kteří chtějí dosáhnout osobních rekordů nebo dokonce světových rekordů.

Grant Park v Chicagu a mrakodrapy v pozadí.
Grant Park v Chicagu a mrakodrapy v pozadí.

Říjnové počasí v Chicagu může být dosti proměnné, přičemž teploty se obvykle pohybují mezi 5-15 °C. Ideální maratónské podmínky umožňují běžcům využít chladnějších teplot k dosažení nejlepšího výkonu.

Obvykle se zde zúčastní maratonu více než 40 000 běžců a atmosféra s davy diváků povzbuzujících běžce je úžasná. Pocit komunity a podpory, který se rozšiřuje po celé trase, činí z Chicagského maratonu jednu z nejzapamatovatelnějších běžeckých událostí na světě. Přechod přes cílovou čáru v Grant Parku je pro každého účastníka okamžikem hrdosti a radosti, který symbolizuje nejen fyzický výkon, ale také ducha Chicaga. Bank of America Chicago Marathon 2024 se koná v neděli 13. října 2024. Obecná registrace byla uzavřena 16. listopadu 2023.

Jozef Zelizňák s medailí po ukončení maratonu v Chicagu.
Jozef Zelizňák s medailí po ukončení maratonu v Chicagu.

Všechny články autora

Pavel Fellner

Průkopník našich cest do Indonésie a Polynésie. Několikrát absolvoval cestu kolem světa, průvodcuje jižní Ameriku, Barmu, Thajsko, Indii, Čínu, Tibet, Nepál, Bhután, Etiopii, Keňu, Tanzanii, Namibii, JAR...., miluje Stolové hory ve Venezuele, koupe se s tučňákama na Antarktidě a vyběhne na každou sopku, kterou spatří. Bohém s odbornými znalostmi z řízení a marketingu si na zájezdech vychutnává každý moment. Okouzlí Vás nejen dojemnou hrou na klavír, vědomostmi, ale i talentem zorganizovat věci tak, abyste si vaši dovolenou dokonale užili. Velmi dobře vaří a v restauraci vám rád pomůže najít přesně to víno, na které máte chuť. Z dovolené, kde vás provází, se vám nebude chtít odejít.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole