Everst Beer, Nepál

Nepálská kuchyně pálí, ale chutná výborně

Ať už se do Nepálu chystáte na vysokohorský trek nebo za památkami UNESCO, těšte se na místní kuchyni. Maso, zelenina, smažené taštičky, rýže – vše prvotřídně ochucené, například místním kořením masala. Zejména vegetariáni si zde přijdou na své, ale i masožravci budou spokojeni. Čeká vás plejáda chutí a vůní pro nás exotických jídel. Hlady zde rozhodně neumřete.

Autori: Michaea Bučková, Pavel Fellner

01.03.2018

Čti více
Everst Beer, Nepál
Everst Beer, Nepál

Pálivé jídlo jedině s Everest Beer

V Nepálu se setkávají dvě velké kulinářské kultury, indická a čínská. Stejně jako jinde v Asii, i v Nepálu platí, že je třeba dbát přísné hygieny. Nepít kohoutkovou vodu, vyhnout se čerstvé zelenině, vybírat vařená a smažená jídla, jíst ve stáncích na ulici, a restauracích, kde je plno. Voda se podává k jídlu automaticky, pokud však nechcete riskovat, je vždy lepší si objdnat vodu balenou. Národním nápojem je čaj, který se připravuje s mlékem a obrovským množstvím cukru, případně s kardamonem a skořicí. V Nepálu máte na výběr od typických jídelen až po luxusní restaurace. Místní restaurace jsou velmi jednoduché, často bez menu, ale najíte se zde za pár korun. V turistických restauracích zaplatíte za jídlo zhruba jako u nás. Místní jídlo je vynikající a kupodivu tu mají i dobré pivo - například Everest Beer, vyrobené na počest 50. výročí dobytí Mt. Everestu. Můžete si ho vychutnat v 650 ml lahvi, která je v Asii běžnou velikostí piva.

nepálská kuchyně
nepálská kuchyně

Typické jídlo Dal Bhát

Hinduističtí Nepálci si maso dopřávají jen občas. Na jejich stole se nejčastěji objevuje rýže, čočka, dušená zelenina, cizrna a další luštěniny, což budou nejčastější přílohy i pro vás. Říkají tomu bhát a čočku (dal) připravují buď jako polévku anebo hustší variantu. Nepálci jedí dal bhát každý den, a to minimálně dvakrát, dopoledne a pak znova večer. Dal bhát se vaří většinou na ohni a servíruje se na plechových talířích se speciálními přihrádkami pro jednotlivé přílohy. Základ pokrmu tvoří rýže (bhát) v páře, k tomu pálivá čočková polévka (dal), někdy i fazole. Další nezbytnou součástí je tarkari, osmahnutá zelenina s chili a pickles, velmi pálivá naložená zelenina. Nepálci nejprve vše smíchají dohromady a jednou rukou vše snědí. Turisté většinou dostanou lžíci. V typické nepálské domácnosti se u jídla sedí na zemi. Někdy je možné dostat k dal bhátu i nasekané kuře na kousky, ale to bývá velmi zřídka.

gastronomické zážitky, Nepál
gastronomické zážitky, Nepál

Místní jídelny i luxusní restaurace

V restauracích, a zejména v Káthmándú, si však můžete dopřát i maso. Masovému menu vévodí kuřecí maso. Hovězí – kráva je posvátné zvíře – nabízejí jen velmi výjimečně a v typicky turistických restauracích. Maso se často peče v hluboké hliněné peci tandúrí a chutná parádně. Nepálská kuchyně je podobná indické a patří ke světové špičce. V Káthmándú si můžete dopřát cokoliv v turistických restauracích, včetně vídeňského řízku. Nepálská strava je hodně pálivá, i když pro turisty se vaří méně kořeněné varianty. Doporučujeme k němu Everest Beer nebo Tuborg. Připravte se však, že pivo bude vždy nejdražší položkou na vašem účtě.Cena piva roste souměrně se zvyšující se nadmořskou výškou. Mezi Nepálci je oblíbená domácí pálenka z pšenice - rakši, kterou si nepálské rodiny pálí doma dle svých rodinných receptů.

čočkový dhal bat
čočkový dhal bat

Nepál - ráj koření

S rýží to zde opravdu umějí, servírují ji vždy a ke všemu, stejně jako moučné placky čapátí. K tomu si ovšem připočítejte kvalitní koření; nepálskému jídlu vévodí anýz, čili, šafrán, kurkuma, skořice, zázvor, kmín a muškátový oříšek. Samozřejmě v té nejvyšší kvalitě. Pokud si chcete vůně Nepálu dopřát i doma, přivezte si koření masala ((obsahuje koriandr, římský kmín, nové koření, muškátový oříšek, pepř, kardamom, hřebíček, fenyklový a bobkový list) – je to velmi chutná směs.

Samosa plněné taštičky, Nepál
Samosa plněné taštičky, Nepál

Dopřejte si Samosu přímo z ulice

Ochutnat musíte také samosu nebo pakoru. Jedná o typické pouliční dobroty. Samosa je smažená trojhranná taštička plněná bramborou směsí, pro naplnění samosy má každá domácnost nebo restaurace svůj osvědčený recept. Pakora je smažená směs zeleniny a těsta z cizrnové mouky. Dopřát si také můžete thukpu, hustou polévku s masem, zeleninou a nudlemi. Oblibě se těší i indické placky parathy plněné zeleninovou kaší a čapátí, které se servírují jako příloha ke všem pokrmům. Nepálci milují sladkosti, které je pro nás až příliš sladké. Barevné kostičky a koule všech druhů najdete na každém rohu. Sladkosti se připravují též na ulici a často se podávají ještě horké. V Kátmándú v turistické čtvrti Thamel nejdete nepřeberné množství pekáren, kde si můžete pochutnat na štrůdlu nebo pořádném cheesecaku.

momo knedlíčky
momo knedlíčky

Tibetské Momo knedlíčky milují i Nepálci

Další specialitou nepálské kuchyně jsou momo knedlíčky, které pochází z Tibetu. Jedná se o taštičky plněné zeleninou, jačím sýrem nebo mletým masem. Ty se buď smaží, nebo vaří v páře. Těsto je připraveno jednoduše z mouky, vody a soli a knedlíčky se paří ve speciálních obrovských hrncích. Servírují se s pikantní omáčkou. Je to nejpopulárnější street food. Díky turistům ze západu tenhle pokrm nabral na popularitě.


Všechny články autora

Pavel Fellner

Průkopník našich cest do Indonésie a Polynésie. Několikrát absolvoval cestu kolem světa, průvodcuje jižní Ameriku, Barmu, Thajsko, Indii, Čínu, Tibet, Nepál, Bhután, Etiopii, Keňu, Tanzanii, Namibii, JAR...., miluje Stolové hory ve Venezuele, koupe se s tučňákama na Antarktidě a vyběhne na každou sopku, kterou spatří. Bohém s odbornými znalostmi z řízení a marketingu si na zájezdech vychutnává každý moment. Okouzlí Vás nejen dojemnou hrou na klavír, vědomostmi, ale i talentem zorganizovat věci tak, abyste si vaši dovolenou dokonale užili. Velmi dobře vaří a v restauraci vám rád pomůže najít přesně to víno, na které máte chuť. Z dovolené, kde vás provází, se vám nebude chtít odejít.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole