Hobitín z Pána prstenů

Po stopách Pána prstenů

Nový Zéland je od uvedení filmu Pán prstenů synonymem mýtické Středozemě a skvělým příkladem toho, jak dokáže Hollywood změnit image celé země.

Autor: Pavel Fellner

29.09.2019

Čti více
Hobitín z Pána prstenů
Hobitín z Pána prstenů

„V díře v zemi žil hobit.“ byla věta, kterou z nevysvětlitelného rozmaru napsal Tolkien rukou do indexu jednoho ze svých studentů na Oxfordské univerzitě. Údajně tehdy ještě ani sám nevěděl, kdo to ten hobit vlastně je, ale nedalo mu to a postavu ve volných chvílích dále rozvíjel. Netrvalo dlouho a vznikla kniha, která nesla jméno této mýtické bytosti. Určená byla zpočátku jen jeho vlastním dětem, ale v úzkém rodinném kruhu nezůstala dlouho. Brzy se dostala do pozornosti vydavatelství George Allen & Unwin a ihned po vydání si získala obrovskou popularitu. Její pokračování již Tolkien psal na objednávku. Jmenovalo se Pán prstenů a do dnešního dne je jednou z nejprodávanějších knih všech dob (150 milionů prodaných kusů).

Jezero Wakatipu
Jezero Wakatipu

Čím si tento pilíř literárního žánru fantasy, i přes absenci moderního důrazu na „vnitřní svět postav“, získává srdce stále nových generací není žádnou záhadou: Klasický, nikdy nekončící boj dobra se zlem měl Tolkien šanci zažít na vlastní kůži jako voják Britské armády v první světové válce. Fantastické postavy a prostředí, ve kterém se pohybují, postavil na svých obsáhlých poznatcích z mytologie. A nezapomenutelná jména nebo názvosloví byly plody fantazie dlouholetého profesního filologa a lingvisty.

Trilogie knih Pán prstenů
Trilogie knih Pán prstenů

J. R. R. Tolkien

John Ronald Reuel Tolkien se narodil v roce 1892 v Jižní Africe anglickým rodičům. Jeho matka ho za tři roky, spolu s mladším bratrem, vzala zpět do Anglie. Usadili se nedaleko města Birmingham. Otec mu zemřel krátce na to v Jižní Africe a matka, když měl 12 let. Dětství prožil ve skromných podmínkách a do dospělosti ho přivedli jeho tety a místní katolický kněz. Byl skvělým studentem a v roce 1915 úspěšně absolvoval Oxford se zaměřením na filologii, a zkoumal také cizí a archaické jazyky. Rok na to se oženil se svou múzou a živou inspirací pro pozdější literární postavy Lúthien a Arwen, Edith Brattovou. Měli spolu čtyři děti. Do armády narukoval dobrovolně, čtyři měsíce strávil v zákopech ve Francii (zde vidí experti paralelu s cestou Froda a Sama do Mordoru) a překonal také tyfus. Jeho prvním zaměstnáním po válce byla práce na novém slovníku anglického jazyka v Oxfordu, kde později začal i vyučovat a spřátelil se s C. S. Lewisem. Na Oxfordu zůstal Tolkien až do důchodu. Zemřel v roce 1973. Během života trpěl poruchou řeči a někdy mu nebylo během přednášek rozumět. Měl velmi svébytný humor – jednou prý přišel do společnosti převlečený za polárního medvěda. Jeho odpovědí na dopis německého vydavatele, zaslaného v souladu s tehdejším nacistickým zákonem, v němž se ptal, zda může Tolkien potvrdit svůj árijský původ, Tolkien odpověděl, že lituje, že nemá žádných židovských předků. Na Oxfordu kromě vyučování a psaní založil i literární diskusní kluby a jeho zálibou bylo vymýšlet nové jazyky.

Pohled na Mlžné hory z letadla
Pohled na Mlžné hory z letadla

Filmové lokace

Pokusů o zfilmování Tolkienova slavného románu nebylo mnoho a každému, kdo knihu četl, je jasné proč. Množství postav a dějových linií, nákladná výprava a jen těžko napodobitelné, přímo pohádkové exteriéry vyžadují investora, který sáhne hlouběji do kapsy. Pokud si tvůrci nechtěli udělat ostudu a příběh důstojně ztvárnit, museli si nejprve zajistit spolehlivý zdroj financování. Až hollywoodská produkce na přelomu tisíciletí si rozpočtově troufla na tento náročný podnik.

Domek Bilba Pytlíka v Hobitíně
Domek Bilba Pytlíka v Hobitíně

Hobitín - Matamata, Waikato

Kolik detailů a různých komplikací může příprava na tak velké natáčení přinést si běžný divák dokáže představit asi jen velmi těžko. Nicméně jedna věc se jeví jako samozřejmá a očividná i úplnému laikovi – Středozem je Nový Zéland. Při troše nadsázky lze říci, že hlavní postavou a skutečným hrdinou, stojícím za úspěchem trilogie celovečerních filmů v režii Petera Jacksona, byl právě tento magický ostrov. Jeho úžasná krajinná diverzita dovolila tvůrcům natočit tam všechny vnější scény.

Vesnička Hobitín
Vesnička Hobitín

Vesnička Hobitín (v originálu Hobbiton) vznikla nedaleko městečka Matamata, ležícího v regionu Severního ostrova, zvaného Waikato. Lokace Alexandrovy farmy padla Jacksonovi do oka už při průzkumu terénu v roce 1998. Vzpomíná: „Vypadala přesně jako kus staré Anglie“ a scénograf Alan Lee dodává, že to tam „vypadalo, jako by již hobiti začali hloubit díry“.

Hobití dům
Hobití dům

Po roce vyjednávání s majiteli pozemků se mohlo začít s výstavbou. Novozélandská armáda nejprve vybudovala 1,5 kilometru dlouhou přístupovou cestu, pak se pokračovalo 37 hobitími podzemními sídly, mostem, zahradami a vztyčením 29 tunového obrovského dubu. Vesnička neměla být permanentní a po skončení natáčení Pána prstenů byla část rozebrána a zůstalo jen 17 domků. V roce 2009 se filmaři vrátili zpět s natáčením trilogie Hobit, celou vesničku upravili, předělali a vytvořili 44 permanentních domků. Dokonce prosadily strom a připevnili k němu umělé listy, aby byly správně uspořádány a té správné barvy.

Dům v Hobitíně
Dům v Hobitíně

Hobitín, rozprostírající se na 5,5 hektarech, stále stojí a je možné ho i navštívit, což představuje ultimátní cíl nejednoho fanouška LOTR (The Lord of The Rings).

Mount Ngauruhoe
Mount Ngauruhoe

Hora Osudu - Mount Ngauruhoe, Národní park Tongariro

Hora Osudu, sopka v Mordoru, kde byl prsten ukován, anebo Mount Ngauruhoe leží na Centrální planině Severního ostrova. Tato sopka byla naposledy aktivní v roce 1977. Je přístupná pro turisty a zajímavá tím, že hornina tefrit, z níž se skládá, v létě měkne a drtí se pod nohama. To dělá horu přístupnější spíš v zimě než v létě.

Cesta k Hoře Osudu z Mt. Ruapehu na Mt. Ngaruhoe
Cesta k Hoře Osudu z Mt. Ruapehu na Mt. Ngaruhoe

Mount Ruapehu, Národní park Tongariro

O kousek jižněji se tyčí Mount Ruapehu a na jejích svazích lyžařská sjezdovka Tukino - místo, kde Frodo, Sam a Glum spatří brány Mordoru. Tato v létě nehostinná kamenná řeka je v zimě rájem zimních sportů.

Řeka Kawarau
Řeka Kawarau

Bájná řeka Anduin - Kawarau, Otago

Soutěska na řece Kawarau, to je dechberoucí série zatáček bájné řeky Anduin. Tu splavuje Společenstvo prstenu, aby ho na jejím konci přivítal pár obrovských soch, jedna na každém břehu. Sochy bohužel byly přidány až v postprodukci, ale v regionu Centrálního Otaga, kterým Kawarau protéká, se dá i přesto hodně vidět a zažít.

Jezero Wakatipu
Jezero Wakatipu

Rohan - Deep Park Heights, Queenstown

Najdete zde například i hornatý kraj Deer Park Heights s holými travnatými kopci a silným větrem. Vítejte v království Rohan. Na pozadí pohoří a lyžařského střediska Remarkables, omýván vodami jezera Wakatipu, se můžete do sytosti kochat výhledy na Queenstown a okolí. I když je místo natáčení v současnosti nepřístupné, stále je zde možné nasát atmosféru příběhu.

Twizel
Twizel

Gondor - Twizel, Canterbury

Travnaté pláně a pahorky v okolí města Twizel v regionu Canterbury vás zase přenesou do Gondoru. Budete zde moci opět přežít bitvu na Pelennorských polích a z plného hrdla si do větru zakřičet váš oblíbený LOTR bojový pokřik.

Ledovec Františka Josefa
Ledovec Františka Josefa

Edoras - Mount Sunday

Z Twizelu do hlavního města Gondoru, Edorasu, to štáb neměl daleko. Nachází se ve stejném regionu, na malebné hoře Mount Sunday. Odměnou tomu, kdo vystoupí na její vrchol, bude, kromě výhledu, i příležitost vžít se na chvíli do kůže krále, soustředěně přemýšlejícího při pohledu na horizont nad dalším strategickým krokem proti Mordoru.

Bílé hory - Ledovec Františka Josefa, Národní park Westland

Výstražné majáky, které postupně vzplanuly podél Bílých hor od Gondoru až po Rohan v Návratu krále byly umístěny na hoře Mount Gunn, blízko ledovce Františka Josefa v Národním parku Westland.

Mlžné hory u jezera Tekapo
Mlžné hory u jezera Tekapo

Mlžné hory - Jižní Alpy

Každý, kdo se projde pod majestátními skalními sloupy Putangirua (region Wellington), nezůstane na pochybách, že se tam musel stát alespoň jeden hrdinský čin. A nebude se mýlit, jde o cestu Dimholt, kterou se vydali Legolas, Aragorn a Gimli, když poprvé čelili armádě „nemrtvých“. Jižní Alpy představovali Mlžné hory Středozemě, kterými muselo projít Společenstvo Prstenu v prvním dílu.

Příroda v Milford Sound
Příroda v Milford Sound

Orthank - Paradise

Když se nějaké místo jmenuje Paradise (Ráj) a nachází se na Novém Zélandu, je jisté, že nemohlo uniknout pozornosti tvůrců LOTR. A ani neuniklo, zasadili do něj věž Orthank, kam Gandalf docválal, aby se setkal se Sarumanem.

Železný pas, Lothlórien a Amon Hen - Milford Sound, Národní park Fjordland

Oblasti blízko fjordu Milford Sound v Národním parku Fjordland představovali Železný pas (Isengard), elfí království Lothlórien i vrchol Amon Hen.

Vodopády Tawhai Falls
Vodopády Tawhai Falls

Roklinka - Kaitoke Regional Park, Wellington

Spatřit na vlastní oči pohádkové město elfů, Roklinku (v originálu Rivendell), může každý. Stačí, aby prozkoumal Kaitoke Regional Park nedaleko Wellingtonu a pokochal se pohledem na nádherné scenérie lesem porostlých skalních útesů. Že fantazie zapracuje a začnou z nich vystupovat arkády a vodopády je vysoce pravděpodobné.

Gollum's Pool - Vodopády Tawhai Falls

Vodopády Tawhai Falls také známé jako Gollum’s Pool, jsou místem, kde pozoroval Faramir (mladší bratr Boromira) Gluma, jak chytá ryby. Vodopád má výšku 13 metrů a nachází se v národním parku Tongariro.

Glum v příletové hale letiště Wellington
Glum v příletové hale letiště Wellington

Filmová centrála - Weta Cave, Wellington

Filmaři na Novém Zélandu zdaleka nepracovali jen venku. Přímo v hlavním městě Wellington měli centrálu nazvanou Weta Cave, kde vznikaly scénické artefakty, kostýmy a také mnohé z počítačem generovaných zázraků finálního střihu.

Mrtvé Močály v Kepler Mire, Te Anau
Mrtvé Močály v Kepler Mire, Te Anau

Mrtvé močály - Kepler Mire, Te Anau

Kepler Mire, největší mokřady v Te Anau představovali ve filmu Mrtvé močály, kudy Glum vedl Froda a Sama.

Cesta do Tongarira a značka pozor na Kiwi
Cesta do Tongarira a značka pozor na Kiwi

Filmování

Příběh filmové adaptace Pána prstenů nebyl, jak naznačují následující anekdoty, o nic méně spletitý, než příběh, který ztvárňuje.

Fjord Milford Sound v národním parku Fjordland
Fjord Milford Sound v národním parku Fjordland

Například původní scénář procházel i během filmování množstvím revizí a úprav. Herec Sean Bean musel slavnou Boromirovu řeč před Společenstvím prstenu přečíst z papíru nalepeného na stehně. Ne, že by text zapomněl, nebo se ho nestihl naučit. Byl jen krátce před natáčením přeformulován.

Oblečení na šňůře v Hobitíně
Oblečení na šňůře v Hobitíně

Ne všechny návrhy změn scénáře byly konstruktivní. Jednou se producenti, zřejmě ve snaze ušetřit, snažili Jacksona přesvědčit, aby dílo zredukoval na jediný film. Jindy zas, kdoví proč, trvali na tom, že alespoň jeden hobit musí nutně zahynout. Místy se také mohlo zdát, že si režisér vzal na svá ramena více, než dokáže unést.

Gandalf v příletové hale letiště Wellington
Gandalf v příletové hale letiště Wellington

Ani obsazování herců se neobešlo bez dramatických momentů. Jednou z možností pro ztvárnění čaroděje Gandalfa byl i Sean Connery. No ten, jak sám přiznal, knize ne zcela porozuměl. Kdyby byl roli přijal, měl za ni údajně získat nárok na 15 % filmových příjmů. Ty činily 3 miliardy dolarů.

Národní park Tongariro
Národní park Tongariro

Aragorna měl pro změnu hrát Nicholas Cage, ale odmítl „z rodinných důvodů“. Nahradit ho měl Stuart Townsend, který se již na svou roli připravoval dva měsíce, jen aby mu produkce den před začátkem natáčení oznámila, že upřednostnila Vigga Mortensena. Pokud by si to náhodou rozmyslel i ten, Jackson preventivně oslovil i Russella Crowa. Mortensen si to nerozmyslel, ale zda udělal dobře, bylo sporné. Při natáčení Dvou věží si zlomil prst na noze a podle Elijaha Wooda přišel i o polovinu zubu, ale hrdinsky trval na dokončení scény a vyžádal si od produkce vteřinové lepidlo.

Vstup do Hobitína
Vstup do Hobitína

Vin Diesel, Ethan Hawke, Uma Thurman a Liam Neeson byli dalšími známými osobnostmi, které se zúčastnily konkurzu. Hawke a Thurmanová byli v té době manželé a aspirovali na role Faramira a Éowyn.

Most v Hobitíně
Most v Hobitíně

Kromě patálií s herci musel Jackson čelit i přírodním živlům – masivní povodeň na Novém Zélandu smetla celou scénu na fiktivní řece Anduin – a změnám v postprodukci na poslední chvíli – scéna ze závěrečné bitvy kde Aragorn bojuje s jeskynním trollem byla digitálně změněna z původního záznamu. V něm Aragorn čelil Sauronovi ve fyzické formě.

Domy v Hobitíně
Domy v Hobitíně

Jackson a jeho tým však, podobně jako Frodo a Společenství, obstáli ve všech zkouškách. Jejich trilogie je jednou z nejvýnosnějších filmových produkcí v historii, Nový Zéland se díky ní dostal do povědomí celého světa a kritici se shodují, že i přes komerční úspěch zůstali i věrni odkazu Tolkienova veledíla.


Všechny články autora

Pavel Fellner

Průkopník našich cest do Indonésie a Polynésie. Několikrát absolvoval cestu kolem světa, průvodcuje jižní Ameriku, Barmu, Thajsko, Indii, Čínu, Tibet, Nepál, Bhután, Etiopii, Keňu, Tanzanii, Namibii, JAR...., miluje Stolové hory ve Venezuele, koupe se s tučňákama na Antarktidě a vyběhne na každou sopku, kterou spatří. Bohém s odbornými znalostmi z řízení a marketingu si na zájezdech vychutnává každý moment. Okouzlí Vás nejen dojemnou hrou na klavír, vědomostmi, ale i talentem zorganizovat věci tak, abyste si vaši dovolenou dokonale užili. Velmi dobře vaří a v restauraci vám rád pomůže najít přesně to víno, na které máte chuť. Z dovolené, kde vás provází, se vám nebude chtít odejít.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole