Ruské kolo v Pripjati

Průvodci odkrývají tajemství Černobylu: Otázky, které jste se báli zeptat

Zaujala tato unikátní lokalita i vás? Uvažujete nad její návštěvou a nevíte, co přesně očekávat? 

Nahlédněte do střeženého pásma černobylské katastrofy, přiblíženého očima dvou zkušených průvodců tímto tajuplným místem.
Na otázky nám odpověděli naši průvodci J. Zelizňák a J. Ondrejčík, kteří sem provázejí zájezdy již několik let.

Autor: Juraj Ondrejčík

15.07.2019

Čti více
Ruské kolo v Pripjati
Ruské kolo v Pripjati

Co říkáte na seriál od HBO - Chernobyl, viděli jste ho? Zarazilo vás něco v seriálu, co nebylo pravdivě zpracováno?

Seriály, které divákovi poutavým způsobem přiblíží reálná fakta, jsou skvělé. Minisérie Chernobyl k nim bezesporu patří a mírné odchylky od stoprocentní pravdy jsou v rámci kreativního autorského procesu akceptovatelné.

Zábavní park v Pripjati
Zábavní park v Pripjati

Co všechno ze seriálu uvidí lidé během návštěvy, kterou je provázíte?

Navštíví město Černobyl, kde se dnes již téměř normálně žije, a v ostrém kontrastu s ním také Pripjať - město duchů, ve kterém procítí tu neuvěřitelnou atmosféru obrovské tragédie. K tomu ještě například impozantně působící největší radar světa Duga.

Dosimetr v Pripjati
Dosimetr v Pripjati

Můžete nám říci více na téma bezpečnosti, jak je to se zářením? Není to jen ututlané, aby se vydělali peníze?

Není. Na prohlídky Černobylu a Pripjati chodíme už 10 let, vždy probíhají s dozimetrem v ruce a člověk přesně ví, v jakém stupni radiace se právě nachází. Na většině míst je srovnatelná, nebo dokonce nižší, než v kterémkoliv velkoměstě. Pravděpodobnost, že si vyvrtnete kotník na nerovném povrchu je vyšší, než šance, že se z černobylské oblasti vrátíte ozáření.

Zničený obchod v Pripjati
Zničený obchod v Pripjati

Co vás tam nejvíce zaskočilo? Co jste nečekali?

Ten obrovský kontrast mezi vírou ve světlou budoucnost mladých lidí, kteří v Pripjati v převážné míře žili, a náhlým zlomem, který připravil mnohé o život a zdraví a ostatním život radikálně změnil.

A co nejvíce překvapuje návštěvníky je, že Pripjať je stále svědectvím své doby - jakýsi skanzen nebo urbanistická maketa v měřítku 1: 1. Nerušeně si tu lze prohlédnout, jak se plánovalo město pro 50 000 prominentních občanů, ba místy přímo procítit, jak se jim žilo.

Představte si vysídlení obrovského sídliště během tří dnů. Všichni odejdou, nechají nedovařený oběd, pootvírané skříně, vše tak, jak jim odpadlo od ruky. A vy tam pak přijedete za 30 let, kolem vás rezavé karoserie Škodovek, reklamní plakáty na tehdejší kulturní akce a produkty a mnoho věcí přesně na stejném místě, kde je majitelé zanechali.

Školní třída v Pripjati
Školní třída v Pripjati

Je tam ještě vůbec něco reálné, nebo spíše je vše naaranžované pro lidi?

Velmi reálná je v první řadě elektrárna, která stále funguje. Původní charakter si zachovala i Pripjať. Ale protože jde o místo přitahující fotografy, najde se tam mnoho naaranžovaných zátiší, podbarvující emoce. Například před školkou vyložené dětské boty. Jsou však původní a byly tam opravdu zanechány. Ve skutečnosti je tam ale podobných zásahů daleko méně, než na jiných podobných místech.

Dětské postýlky v Pripjati
Dětské postýlky v Pripjati

Kde přesně a jak blízko se dá dostat k místům, kde byl natáčen seriál? Je to jen na vlastní riziko a dá se na vlastní riziko dostat ještě blíže?

Člověk se dostane v podstatě všude. Na některých místech se ale, vzhledem k vyšší radiaci, může zdržovat jen krátce.

Opuštěné lavice ve škole v Pripjati
Opuštěné lavice ve škole v Pripjati

Jsou tam už oblasti, kde žijí lidé, kteří se vrátili? Nebo tam i někdo zůstal žít?

Do uzavřené zóny se vrátili desítky starousedlíků, avšak v Pripjati nežije nikdo.

Viděli jste tam nějaké abnormality, jako jsou dvouhlavé žáby nebo obrovská jablka?

Ne. Sumci v řece u elektrárny jsou přerostlí, neboť je lidé vykrmují, ne kvůli genetickým anomáliím. Ale v roce 1993 jsem ve Finsku viděl skoro půlmetrové hřiby.

Ruské kolo v Pripjati
Ruské kolo v Pripjati

Žijí tam vůbec nějaká zvířata? Pokud ano, je na nich něco zvláštního?

V zóně žije mnoho druhů zvířat, ale nic neobvyklého jsem na nich dosud nepostřehl.

Prý při silné radiaci má člověk pocit pálení a tepla, zažili jste ho někdy v této oblasti?

Nic podobného jsme dosud nikdy necítili, podobné pocity se vyskytly pouze při samotné katastrofě. Radiace v oblasti už opravdu není vysoká, při krátkých návštěvách doslova zanedbatelná.

Co si tam nejvíce vaši turisté fotí?

Momentky, evokující reálný svět krátce před katastrofou - kolotoče, co pustili jen chvíli po tragédii, obrazy Lenina na stěnách a podobně.

Zničený klavír v Pripjati
Zničený klavír v Pripjati

Selhala vám tam někdy elektronika?

Ne, nikdy se to nestalo.

Kde se tam přespává? A byli jste i v noci venku? Musí tam být asi neuvěřitelné ticho? Je to asi strašidelné, že? Hrozí tam něco v noci?

Nocleh je v jednoduchém hotelu v Černobylu, kde jsme byli i v noci venku. Nehrozí tam žádné nebezpečí a město ani nepůsobí strašidelně, spíše než běžné město, vylidněné během svátků. V Pripjati nelze přespávat, ani se v noci pohybovat.

Památník na hrdiny katastrofy Černobylu
Památník na hrdiny katastrofy Černobylu

Kolik lidí přibližně zemřelo v Černobylu?

Odhady se velmi liší, ale oficiálně je to prý okolo 4 tisíc lidí. Je však třeba přihlížet i na to, kolik lidí by zemřelo na následky spojené s katastrofou dříve, než by se dožili, kdyby k ní nedošlo. Stejně i na počet dětí s vrozenými vadami. Mohou to být další tisíce, možná desetitisíce.

Kontrolní centrum třetího reaktoru v Černobylu
Kontrolní centrum třetího reaktoru v Černobylu

Bude podle vás někdy Černobyl znovu obyvatelný?

Ano, město Černobyl je už obyvatelné i nyní. Otázka je, kolik lidí si ho vybere mezi jinými alternativami a proč by to dělali. Pripjať už zřejmě obyvatelná nikdy nebude.

Jaké jsou hlavní důvody, proč byste lidem doporučovali výlet do Černobylu-Pripjati?

Kyjev je jedno z nejzajímavějších evropských měst a určitě stojí za návštěvu. Výlet do Černobylu je z Kyjeva velmi jednoduchý. Tragédie v elektrárně byla zřejmě katastrofou největšího rozsahu, jakou si naše generace pamatuje a je důležité vidět to a uvědomit si, na jakých křehkých nohách stojí naše moderní civilizace.

Radar Duga
Radar Duga

Viděli jste i pověstný největší radar na světě? Je ve skutečnosti opravdu tak obrovský, jak ho všichni popisují?

Radar Duga je součástí prohlídky. Je gigantický a stojíce pod ním si člověk uvědomí, jak obrovské rozměry měla studená válka.

Třetí reaktor v Černobylu
Třetí reaktor v Černobylu

Která místa jsou lidem nepřístupná? Byli jste někdy i na těchto místech, které jsou zakázány?

Byli jsme jen na všech místech, která jsou přístupná a zajímavá pro turistu.

Je možné používat mobilní telefon a volat z něj, když jste v Černobylu?

Ano, je to možné a povolené.

Známy výrok Lenina Učit se, učit se, učit se
Známy výrok Lenina Učit se, učit se, učit se

Předpokládám, že suvenýry se tam neprodávají, a nějaké věci si také asi nemohu odtud vzít (kámen, hlínu apod.) Kvůli radiaci, že? Nebo se mýlím a přece jen tam prodávají i suvenýry?

V potravinách v Černobylu koupíte i magnetky. Nejsou sice velké kvality, ale o to zajímavěji budou vypadat na vaší chladničce. Když jsme tam byli naposledy, suvenýrové obchody jsme ještě neregistrovali, ale obávám se, že seriál HBO to změní.

Telocvična ve škole v Pripjati
Telocvična ve škole v Pripjati

Je mnoho bezpečnostních kontrol při vstupu? A čeho se ukrajinská vláda obává?

Kontrola při odchodu je spíše pro uklidnění turistů. Aby viděli, že se opravdu něco dělá, při výstupu jim změří ozáření a potvrdí, že je nízké. Měřením projde oblečení, obuv, osobní věci, i dopravní prostředky.

Celkově je dobré držet celé území pod kontrolou. Tak je jeho návštěva bezpečná a předchází se pohybu šílenců, kteří by byli ochotni pro fotku na Instagram nebo vychloubání se na Twitteru, ohrozit sebe i ostatní.

Koupaliště v Pripjati
Koupaliště v Pripjati

Co není povoleno pro návštěvníky?

Omezení je několik. V první řadě, pohyb je možný výhradně s průvodcem. Nesmí se například požívat alkoholické nápoje, nosit zbraně, jíst či kouřit v otevřeném prostoru, sedět na zemi, dotýkat se budov a vegetace, umísťovat na zem jakékoliv zařízení kromě stativů, odnášet ze zóny předměty včetně plodů rostlin, pít vodu z vodních zdrojů (výhradním zdrojem pitné vody je černobylský vodovod), přinášet nebo vynášet zvířata a porušovat předpisy ohledně oděvu (žádné sukně, krátké kalhoty a otevřené boty).

Abeceda ve škole v Pripjati
Abeceda ve škole v Pripjati

Jsou Černobyl a Pripjať místy masového cestovního ruchu, nebo spíše osamělým zážitkem?

Stále jde o osamělý zážitek, zvláště pokud se na něj vydáte v privátní skupině. Zčásti je to fenoménem tohoto místa, protože nejde o turistickou atrakci v běžném slova smyslu. Nejsou tam vybudována záchytná parkoviště, ani dostatek toalet, zmíněných suvenýrových obchodů, kavárniček či restaurací. Na oběd chodíme do závodní jídelny v elektrárně a jíme to, co mají zaměstnanci elektrárny v daný den na menu. Bývá to chutné a vydatné jídlo.

Soukromé podnikání v zóně neexistuje. Služby jsou tam pro domácí, vojáky a zaměstnance elektrárny.

Pokud se přidáte k větší, smíšené skupině turistů z celého světa, budete se během návštěvy pohybovat spolu s počtem lidí, které pojme autobus.

Raději doporučuji menší skupinu, která postupuje rychleji a za dva dny uvidí i třikrát víc, než velké skupiny, které mají v programu pár povinných zastávek.

Opuštěné dětské botičky v Pripjati
Opuštěné dětské botičky v Pripjati

Jaký máte názor na aktuální trend influencerů, kteří dělají kvůli lajkům na Instagram nebezpečné fotky? Případně chodí do zóny na "vlastní pěst" a podobně.

Myslím si, že každý rozumný člověk to musí odsoudit. Bohužel, svět je už jednou takový a asi to nic nezmění.

Jaká jsou pravidla chování při prohlídce Černobylu a Pripjati?

Základní humánní pravidlo říká, respektovat odkaz obětí této tragédie a chovat se přiměřeně. Jinak platí držet se ve skupině a sledovat, kudy kráčí průvodce.

Zničené obrazy v Pripjati
Zničené obrazy v Pripjati

Co ve vás evokuje slovo Pripjať? Jak byste popsal svůj první pocit po přečtení tohoto slova?

Obrovskou tragédii moderní civilizace, smutek obětí a odporné mlžení ze strany kolabujícího impéria, pro které byla pýcha důležitější než člověk.

Ovládání kontrolního centra třetího reaktoru v Černobylu
Ovládání kontrolního centra třetího reaktoru v Černobylu

Co se vás turisté nejčastěji ptají a co chtějí nejvíce vidět?

Většinou se ptají na osudy běžných lidí, na to, zda tam záchranáři šli dobrovolně na smrt, nebo zda netušili, co je čeká. Před návštěvou určitě doporučuji přečíst si skvělou knihu vydavatelství Absynt od Světlany Alexijevič Černobylská modlitba.

Kontrolní panel třetího reaktoru v Černobylu
Kontrolní panel třetího reaktoru v Černobylu

Je zdraví škodlivé jít na takovou tour?

Není. Většina mých kolegů je vystavena silnější dávce radiace během interkontinentálního letu do Asie, než jako turista při výletu do Černobylu.

Turisté, kteří jedou na zájezd, navštíví většinou Černobyl jen jednou za život. Jak je to však s vámi, jako průvodcem? Máte nějaký limit, kolikrát do roka můžete jít do Černobylu? Nebojíte se dělat průvodce v takové "radiační" zóně?

Ani průvodci neabsolvují tuto "tour" více než párkrát do roka a tato frekvence není nebezpečná.

Les v Černobylu
Les v Černobylu

Mohl bych sníst například lesní plody rostoucí v zóně nebo je to velmi nebezpečné? A jak je na tom vůbec celá vegetace, roste tam všechno (plody apod.)?

Na první pohled tam roste leccos. Kromě toho, že konzumovat lesní plody je zakázáno, bych to ani nedoporučoval.

Sarkofág Černobylské jaderné elektrárny
Sarkofág Černobylské jaderné elektrárny

Jsou nějaké legendy, kterými je oblast opředená? A potvrdili se vám někdy některé z nich?

Dosud nevím o žádných.

Kdy budou moci otevřít betonový sarkofág? Za sto, dvě stě let?

Životnost sanačního sarkofágu je přibližně 100 let. Po jejich uplynutí se změří záření a rozhodne se co dál.

Město Pripjať
Město Pripjať

Zajímavé informace o Pripjati

Budování městečka Pripjať na dolním toku stejnojmenné řeky, nedaleko ukrajinsko-běloruské hranice, začalo v roce 1970 a mělo velmi konkrétní účel - poskytnout ubytování a služby zaměstnancům plánované jaderné elektrárny Černobyl. Jelikož Pripjať měla zároveň sloužit i jako "výstavní vitrína" sovětského budovatelského ducha, dokladující úspěchy a prosperitu pracujícího lidu, rychle přibyly nemocnice, moderní nádraží, přístav, či kulturní a sportovní střediska.

Značky zaniklých míst po katastrofě v Černobylu
Značky zaniklých míst po katastrofě v Černobylu

Populace Pripjati narostla v průběhu jedné dekády z původních 14 tisíc na téměř 50 tisíc a statut města se eviduje od roku 1979, dva roky po spuštění elektrárny. Jak dokumentují dobové fotografie, život v satelitu nukleárního kolosu byl na tehdejší poměry relativně idylický. Vše nasvědčovalo tomu, že s postupným dokončováním šesti plánovaných reaktorů kráčí město vstříc příslovečným světlým zítřkům.

Opuštěná restaurace v Pripjati
Opuštěná restaurace v Pripjati

Poté, dne 26. dubna 1986, zkolaboval během bezpečnostního testu reaktoru v Černobylu číslo 4, důsledkem čehož v ovzduší skončilo 55 tun radioaktivního uranu a Pripjať byla v průběhu následujících dní kompletně evakuována. S uvědomováním si rozsahu škod a ohrožení se následně vysídlení rozšířilo i na další okolní urbanistické oblasti a do roku 2000 z černobylského regionu odešlo celkem 350 000 lidí.

Zničená budova v Pripjati
Zničená budova v Pripjati

Do Pripjati se obyvatelé už nikdy nevrátí. Prázdné betonové budovy pomalu mizí pod zarůstající vegetací a po rozpadu ZSSR bylo důkladně vyrabované vše hodnotnější, co v nich po havárii zůstalo. Zůstaly jen propagandistické malby na stěnách. Oblast města i elektrárny jsou dnes uzavřeny a jsou pod správou ukrajinského Ministerstva pro nouzové stavy. Usadit se tam není možné.

Oplocená zóna, ačkoli je "zakázaná", není v žádném smyslu slova mrtvá - spíše naopak, v současnosti vzkvétá čilým ruchem.

Množství plynových masek v Pripjati
Množství plynových masek v Pripjati

Specifická forma turismu, inspirovaná jako zájmem o historii a vědu, tak i post-apokalyptickou literaturou, Tarkovského filmem Stalker, zda počítačovými hrami začala vzkvétat hned od roku 2011, kdy byla zóna poprvé zpřístupněna. Počet návštěvníků se vyšplhal na 75 tisíc ročně a tato nevšední destinace se začala dostávat i do povědomí širší veřejnosti. A když v květnu tohoto roku HBO uvedlo svou mimořádně úspěšnou minisérii Chernobyl, narostl v průběhu měsíce turistický ruch o 40%.

 Vrakoviště autobusů
Vrakoviště autobusů

Na co myslet před cestou

Pokud se chystáte do černobylské oblasti, zde je několik praktických věcí, které je dobré vědět už před odjezdem.

 Opuštěné město
Opuštěné město

  • Na návštěvu Ukrajiny je potřebný cestovní pas platný minimálně 6 měsíců po plánovaném odjezdu a musí mít alespoň jednu volnou stranu.
  • Pas je potřebný i při samotném vstupu do zóny. Proto si pas v den výletu nesmíte zapomenout vzít s sebou.
  • Místní cesty jsou obvykle v dobrém stavu a trasa z Kyjeva trvá asi 2 hodiny.
  • Radiace v černobylské zóně je pouze zlomkem toho, co bylo naměřeno bezprostředně po havárii. Radioaktivní izotopy klesají každým rokem hlouběji do země o přibližně 1 cm. Prostředí proto není životu nebezpečné.
  • V řeči čísel, během jednoho dne v zóně dostane vaše tělo dávku o síle přibližně 2 - 3 mikrosieverty. To je 1000 krát méně než při RTG celého těla v nemocnici a přibližně stejně jako během 3 - 4 hodinového mezikontinentálního letu letadlem. Pro srovnání, podle regulace pro pracovníky elektráren v ČR je stále bezpečná dávka záření 100 mikrosievertů za den.
  • Kvůli možné přítomnosti radioaktivních, no ne nebezpečných mikročástic, se doporučuje oblečení po návratu ze zóny vyprat.
  • Návštěva oblasti není možná pro osoby mladší 18 let a nedoporučuje se těhotným ženám, ani lidem s problematickým krevním obrazem.


Všechny články autora

Juraj Ondrejčík

Juraj vystudoval cestovní ruch a své znalosti jako průvodce uplatňuje již od roku 2006. Není divu, že poznávací zájezdy jako Čína, Tibet, Nepál, Indie, Vietnam, Kambodža, Kuba, Bhútán, či Jordánsko, Libanon, ale i Nový Zéland prošel všechny již několikrát. Zároveň provází cesty do Pákistánu, Laosu, do Barmy, na Taiwan, Srí Lanku, do Severní Koreje, Bruneje, USA i Indonésie i polárních oblastí. Tvrdí, že navštívené země nepočítá, ale má jich aktivně procestovaných více než 100. Určitě ho zaskočíte otázkou "Kde se Ti nejvíc líbilo?". Manželku požádal o ruku na palubě Boeing 777 někde nad Nassau a na svatební cestu vyrazil do Centrální Austrálie. Sbírá palubní lístky z leteckých cest a přátelům přinesl jako suvenýr již více magnetek než pokryje deset chladniček. V současnosti se věnuje výběru a výchově nových průvodců a v kanceláři školí kolegyně při prodeji a při řízení kancelářských procesů je známý pozitivní energií. Jeho zkušenosti jsou neuvěřitelné, ale vždy je připraven přizpůsobit se požadavkům klienta. Pokora je pro cestovatele nezbytná stejně, jako při budování vztahů mezi lidmi. Jeho oblíbenou specialitou je indický dal makhni a česnekový chléb naan.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole