Výhled z letadla.

Jak zvládnout první let letadlem

Všechno má své „poprvé“ a výjimkou není ani přeprava letadlem. Proto jsme pro vás připravili malou pomůcku, díky které váš první let zvládnete bez zbytečných stresů.

Autor: Pavel Fellner

08.07.2021

Čti více
Západ slunce a letadlo na letišti.
Západ slunce a letadlo na letišti.

Standardní proces absolvování úspěšného letu probíhá v postupné řadě několika kroků.

Cestovní doklady

Před odletem je snad nejdůležitější ujistit se, že máte platné cestovní doklady. Pro cesty v rámci EU by vám měl stačit občanský průkaz, avšak u mnoha jiných destinací budete potřebovat platný cestovní pas a případně cestovní víza. Mnohé země vyžadují, aby byla platnost vašeho cestovního dokumentu alespoň o 6 měsíců delší než plánované datum vašeho návratu z dané země.

O potřebě víz se vždy v dostatečném předstihu informujte na stránce Ministerstva zahraničních věcí (MZV), protože doba potřebná na jejich vybavení do některých zemí se může natáhnout i na několik týdnů.

Kvůli pandemické situaci od vás mohou na letišti požadovat další dokumenty jako COVID-pass, potvrzení o očkování, o překonání COVIDu, nebo potvrzení o provedení PCR nebo antigenního testu. Dejte si proto záležet, abyste měli všechny dokumenty požadované aktuálními nařízeními. Informace o nutnosti konkrétních dokumentů by měly být přístupné, jak na stránce vašeho přepravce, tak i na stránce MZV.

Výhled z letadla na pobřeží.
Výhled z letadla na pobřeží.

Jak se sbalit

Každá letecká společnost má jiné podmínky na povolené rozměry zavazadel. Nízkonákladové aerolinie mají většinou povolené pouze malé příruční zavazadlo a jakékoliv větší musí být přikoupeno za extra poplatek. Zjistěte si proto ještě před odletem, jaký objem zavazadel obsahuje vaše letenka, abyste byli schopni se adekvátně na balení připravit.

Zavazadla připravena na cestu.
Zavazadla připravena na cestu.

Dejte si také pozor, abyste si nedopatřením nepřibalili žádné nepovolené předměty. V příručním zavazadle například nejsou povoleny žádné ostré předměty, a tak se snadno může stát, že vaše, jinak neškodné, oblíbené manikúrní nůžky skončí v odpadkovém koši při kontrole. Také nejsou povoleny tekutiny s objemem nad 100 ml na jednu nádobku a přibližně 1000 ml dohromady. Nádobky by měly být uloženy pohromadě, v průhledném, uzavíratelném sáčku. Ujistěte se, že nádobky, ve kterých případné tekutiny převážíte, mají 100 ml a méně a jejich objem je jasně označen, jakákoliv pochybnost při kontrole může znamenat, že přijdete například o váš drahý parfém.

Malé nádobky do 100 ml vhodné na cestu do letadla.
Malé nádobky do 100 ml vhodné na cestu do letadla.

Notebooky, tablety a podobná elektronická zařízení by měly být převáženy vždy v palubním zavazadle a měly by být snadno přístupné pro kontrolu, která vás v mnoha případech vyzve, abyste je vytáhli.

Při balení si zkontrolujte i zakázané předměty, které do zavazadla nepatří. Základní pravidlo je, že elektroniku si vždy berte s sebou do příručního zavazadla. Věděli jste, že ani powerbanka nepatří do podpalubního zavazadla? Seznam všech zakázaných předmětů si můžete prostudovat i na oficiální stránce letiště Vídeň nebo Praha.

Příjezd autem na letiště v Praze.
Příjezd autem na letiště v Praze.

Kdy na letiště před odletem

Všechny doklady máte platné a připravené, je na čase vyrazit na letiště. Na letišti se doporučuje být alespoň 2 hodiny před odletem, v případě delších zaoceánských letů není na škodu přijet i o trochu dříve, zvláště pokud cestujete poprvé.

Dopravit na letiště se dá několika způsoby, my jsme se zaměřili na ty nejčastější, které vás dostanou na letiště v Praze a ve Vídni.

Jak na letiště Praha

Osobní auto – na letiště se dostanete po rychlostní silnici R7. Na dopravním značení sledujte piktogram letiště. Příjezd k terminálům je barevně označen na vozovce nebo i na dopravních značkách:

Terminál 2 – červené značení

Terminál 1 – modré značení

Příjezd na letiště v Praze.
Příjezd na letiště v Praze.

Kde zaparkovat u letiště Praha

Pokud vás někdo na letiště doveze, můžete využít možnost 15 minutového parkování zdarma. Pokud se zdržíte déle, krátkodobé parkování nad 15 minut vás vyjde na 60 Kč na hodinu a v případě, že chcete auto zaparkovat během celé vaší dovolené, je i možnost dlouhodobého parkování. V posledním případě se ceny různí podle toho, kde a jak dlouho chcete své auto parkovat (např. 7 denní parkování vás vyjde okolo 1000-1300 Kč).

Kryté parkování na letišti v Praze.
Kryté parkování na letišti v Praze.

Využít lze i jiné možnosti parkování:

Krátkodobé parkování v částce 360 ​​Kč na hodinu.
Krátkodobé parkování v částce 360 ​​Kč na hodinu.

Zaparkovat můžete i na tomto parkovišti, kde za hodinu zaplatíte 60 Kč.

Krátkodobé parkování v částce 60 Kč na hodinu.
Krátkodobé parkování v částce 60 Kč na hodinu.

Na rychlé vyložení cestujících nebo čekání na cestovatele vám poslouží i parkoviště u terminálu 1, kde můžete parkovat 15 minut.

15 minutové parkoviště u terminálu 1.
15 minutové parkoviště u terminálu 1.

Taxi – na letiště se můžete dostat i pomocí taxi. V tomto případě existuje mnoho společností, které vás odvezou za fixní cenu, tato se však odvíjí od místa nástupu, počtu pasažérů a samozřejmě aktuálního ceníku taxislužby. Doporučujeme vám kontaktovat více taxi služeb a vybrat si pro vás nejvhodnější variantu.

Dálkový autobus – na pražské letiště se dostanete i dálkovými autobusy, přímo v rámci Prahy stojí mimo letiště i na autobusovém nádraží Florenc.

Autobus MHD – můžete využít i možnost přepravy MHD. Na letiště vás odvezou linky 100, 119, 191 a noční spoje 907 a 910. Před jízdou je třeba zakoupit si klasický lístek na MHD. Pro více informací o trasách zmíněných linek navštivte stránku dopravního podniku města Praha (www.dpp.cz).

Východ z terminálu 1 na letišti v Praze.
Východ z terminálu 1 na letišti v Praze.

Jak na letiště do Vídně

Osobní auto – vídeňské letiště Schwechat je snadno dostupné z Vídně po rychlostní silnici A4. Sledujte dopravní značení, které vás navede na „Flughafen“.

Příjezd autem na letiště ve Vídni.
Příjezd autem na letiště ve Vídni.

Kde zaparkovat u letiště Vídeň

Parkování do 10 minut je zdarma, 15 minut vás vyjde na 2 EUR. Ostatní ceny parkování se pohybují přibližně od 3.90 EUR na hodinu, v závislosti na době parkování. Dlouhodobé parkování se pohybuje mezi 80-120 EUR na týden. Pro aktuální ceník a možnosti parkování doporučujeme navštívit přímo stránky letiště na www.viennaairport.com, která je přístupná i v českém jazyce.

Vstup na parkoviště letiště Vídeň.
Vstup na parkoviště letiště Vídeň.

Taxi – tak jako v případě pražského letiště, i na to vídeňské jezdí hodně taxi služeb za fixní ceny. Cena z Prahy stojí okolo 6000 Kč až 15000 Kč, závisí to však na místě vyzvednutí, počtu pasažérů, objemu zavazadel a samozřejmě na společnosti poskytující odvoz. Opět doporučujeme zkontaktovat několik firem a vybrat si pro vás nejvýhodnějšího poskytovatele.

Dálkový autobus – z několika míst v Česku jezdí pravidelné spoje i na vídeňské letiště. Tento způsob dopravy patří k nejdostupnějším a také poměrně spolehlivým. Z Prahy vás odvezou linky více přepravců a cena se pohybuje od 500-600 Kč a zabere vám asi 5 hodin. Autobusy odjíždějí několikrát denně ze stanice Florenc, nebo z Hlavního nádraží.

Z Brna se na vídeňské letiště dostanete za cenu 340-400 CZK a cesta vám bude trvat 2 a půl hodiny.

Vlak – vlakem se přímo na letiště z Prahy ani z Brna nedostanete. Můžete se však svézt do centra Vídně (Hauptbanhof) a odtud se přesunout buď přestupem na vlak, který jede přímo z téže stanice, taxíkem, pomocí S-bahn, nebo vlakem City Airport Train (CAT).

Cesta vlakem z Prahy do centra Vídně vás vyjde od cca 490-700 Kč a trvá asi 4 a půl hodiny.

Vlak ze stanice Hauptbanhof jezdí cca každých 30 minut a cesta na letiště zabere asi 15 minut. Cena je okolo 4,10 EUR.

City Airport Train (CAT) – jezdí ze stanice Wien Mitte, cesta trvá cca. 16 minut a cena je okolo 12 EUR.

S-bahn – na letiště ve Vídni jezdí linka S7 kterou se dostanete z centra Vídně (např. zastávka Wien-mitte) za přibližně 23 minut a cesta vás vyjde na 4,20 EUR. Lístek si zakoupíte na stanici v automatu, nezapomeňte si ho však na nástupišti ještě před cestou označit. Pro více informací o lince S7 a její zastávkách navštivte stránku www.oebb.at.

Směrové tabule na různé druhy dopravy na letišti Vídeň.
Směrové tabule na různé druhy dopravy na letišti Vídeň.

Na letišti

Terminál 1 letiště Praha.
Terminál 1 letiště Praha.

Ještě před příjezdem na letiště si ověřte, ze kterého terminálu odlétáte, tato informace by měla být dostupná u vašeho přepravce, jakož i na stránce letiště, ze kterého odlétáte.

Vstup do terminálu 2 v Praze.
Vstup do terminálu 2 v Praze.

Příjezd na letiště v Praze a ve Vídni je dobře označen, takže určitě nebudete mít problém najít váš terminál.

Příjezd autem k terminálu 1 ve Vídni.
Příjezd autem k terminálu 1 ve Vídni.

Ve Vídni uvidíte po levé straně před terminálem parkovací místa na krátkodobé stání.

Příjezd autem k terminálu 3 ve Vídni.
Příjezd autem k terminálu 3 ve Vídni.

Po příchodu na správný terminál vyhledejte přepážku na check-in. Většina leteckých společností nabízí možnost online check-inu ještě před odletem. Určitě doporučujeme udělat si online check-in předem.

Pasová kontrola v terminálu 1 v Praze.
Pasová kontrola v terminálu 1 v Praze.

Pokud jste si ještě nevybrali sedadlo v letadle, během online check-inu budete mít tuto možnost a po úspěšném ukončení se vám vygeneruje „boarding pass“. Ten vám přijde do emailu, sms nebo si ho rovnou můžete vygenerovat z webové stránky dané aerolinie.

Boarding pass iPhone.
Boarding pass iPhone.

Na boarding passu máte zobrazeno vaše jméno, odkud a kam letíte, číslo letu, datum, čas „boardingu“ (čas, kdy začíná nastupování do letadla) a sedadlo. Boarding pass si nemusíte tisknout, bude vám stačit pouze elektronická verze.

Boarding pass Android.
Boarding pass Android.

Pokud jste si neudělali online check-in ještě doma, nemusíte se obávat, všechno jste schopni vyřídit i přímo na letišti.

Upozornění: Zejména nízkonákladové letecké společnosti nabízejí možnost online check-inu. Ujistěte se, zda je to i váš případ, abyste se vyhnuli poplatku za check-in na místě. Pokud není možnost online check-inu, poplatek za check-in na místě se samozřejmě neplatí.

Kontrola boarding passu na letišti ve Vídni.
Kontrola boarding passu na letišti ve Vídni.

Když jste sbalení jen do příručního zavazadla („carry-on“) a máte vybavený online check-in z domu, k přepážce na letišti nemusíte vůbec jít a můžete rovnou pokračovat na bezpečnostní kontrolu. Pokud však máte podpalubní zavazadla, musíte je odevzdat na přepážce vaší společnosti, která váš let vyřizuje. Vyhledejte tabuli se seznamem odletů „Departures“. Na tabuli najděte svůj let, u kterého budou informace o čísle přepážky.

Tabule odletů v Praze.
Tabule odletů v Praze.

Budete také potřebovat vaše cestovní doklady a mějte připraveny i jakékoli další dokumenty požadované na cestování během pandemie (např. COVID pass, výsledky COVID testu, doklad o očkování). Pokud máte podpalubní zavazadla, předejte je na přepážce, kde budou zvážena a připravena k naložení do podpalubí letadla. V některých případech je možné, že vám zváží i palubní zavazadla, tak dbejte na to, aby splňovala podmínky vašeho přepravce. Nadváha, případně větší rozměry mohou vést k nemalému nedoplatku, který budete muset uhradit.

Tabule s COVID opatřeními na letišti ve Vídni.
Tabule s COVID opatřeními na letišti ve Vídni.

Po úspěšném vyřízení dostanete palubní vstupenku (boarding pass), se kterou můžete dále pokračovat na bezpečnostní kontrolu (pokud jste ji už neměli předem připravenou z online check-in).

Boarding pass.
Boarding pass.

Samoobslužné automaty

Samoobslužné automaty v terminálu 2 v Praze.
Samoobslužné automaty v terminálu 2 v Praze.

Samoobslužné automaty jsou na letištích již běžnou součástí, většinou jsou označeny názvem „self check-in“. Registrace v těchto automatech je velmi jednoduchá a rychlá.

Samoobslužné automaty ve Vídni.
Samoobslužné automaty ve Vídni.

Pokud chcete využít tuto možnost, na displeji automatu jsou zobrazena loga aerolinií, pro které jsou automaty přístupné. Registrace v automatu je velmi jednoduchá a pokyny na displeji vám jasně vysvětlí, co máte stisknout a jaké údaje od vás potřebují.

Samoobslužné automaty na letišti Vídeň.
Samoobslužné automaty na letišti Vídeň.

Pokud máte podpalubní zavazadla, automat vám na ně vytiskne ústřižek, který si podle pokynů nalepíte na držák kufru. Dále už jen přejdete k pultu na předání zavazadel.

Samoobslužný automat ve Vídni.
Samoobslužný automat ve Vídni.

Samoobslužné odbavení zavazadel

Na letišti ve Vídni a Praze je již dostupná nová služba a podpalubní zavazadla si můžete zaregistrovat a předat sami („self-service bag drop“). Samozřejmě, pokud byste měli s čímkoliv problém, v blízkosti jsou vždy zaměstnanci letiště, kteří vám ochotně pomohou.

Hlavní tabule odletů v terminálu 2 v Praze.
Hlavní tabule odletů v terminálu 2 v Praze.

Vídeň: Tuto službu mají v nabídce zatím jen aerolinie Austrian, Lufthansa, Swiss a Brussels Airlines. Po registraci v samoobslužném automatu a připevnění štítku na zavazadla jen přejdete do zóny na předávání zavazadel. Zavazadla položíte na přijímací pás, čtecím zařízením načtete čárový kód a zavazadla se automaticky posunou dále.

Samoobslužné odbavení zavazadel ve Vídni.
Samoobslužné odbavení zavazadel ve Vídni.

Praha: Samoobslužné automaty na předání zavazadel jsou umístěny v odletové hale terminálu 2 (4. patro) a aktuálně jsou dostupné pro aerolinie Air France, Brussels Airlines, České aerolinie, KLM, Scandinavian Airline System (SAS) a SmartWings. V automatu naskenujete čárový kód boarding passu a po potvrzení všech údajů už jen položíte zavazadla na odbavovací pás. Poslední krok je potvrzení, že nemáte v zavazadle žádné zakázané předměty, automat vám pak vytiskne štítek, který si připevníte na zavazadla a naskenujete jeho kód a zavazadla postupuje dále.

Hlavní tabule odletů v terminálu 1 v Praze.
Hlavní tabule odletů v terminálu 1 v Praze.

Bezpečnostní a pasová kontrola

S palubní vstupenkou se vydáte na bezpečnostní kontrolu, kde zkontrolují vás a vaše zavazadla. Ještě před příchodem na kontrolu doporučujeme zbavit se jakýchkoli nepotřebností v kapsách, dopít a vyhodit nápoje, které jste si vzali na cestu a mince si uložit buď do peněženky, nebo zavazadla.

Pasová kontrola v terminálu 2 v Praze.
Pasová kontrola v terminálu 2 v Praze.

Po příchodu na kontrolu budete vyzváni k vyložení vašeho zavazadla na pás. Také vás požádají o vyložení jakýchkoli tekutin ze zavazadel separátně (detaily v sekci Jak se sbalit výše), vyložení elektronických přístrojů, jako notebook nebo tablet a vyložení všech kovových předmětů z vašich kapes (mince, klíče, ale také opasek, prsteny, hodinky apod.) Je důležité poslouchat pokyny zaměstnanců pracujících na kontrole, v některých případech vás mohou vyzvat i k vyzutí bot.

Občerstvení v salonku na letišti Vídeň.
Občerstvení v salonku na letišti Vídeň.

Když máte vše vyložené v nádobkách na pásu, čekáte, dokud vás nevyzvou projít přes detektorovou bránu. Pokud jste vše vyložili, jak vás instruovali, počkáte na druhé straně kontroly na sken vašeho zavazadla. Pokud je i ten v pořádku, pokračujete do tranzitního prostoru, ve kterém se nacházejí restaurace, kavárny, letištní salonky či takzvané duty-freeobchody.

Duty free obchod na letišti v Praze.
Duty free obchod na letišti v Praze.

Pokud vám zbývá dostatek času, můžete ho využít na nákup suvenýrů nebo na oběd. Mějte však v paměti, že se musíte včas dostavit (minimálně 40 minut před odletem) k odletové bráně (tzv. „Gate“), ze které následně nastoupíte na vaše letadlo.

Kavárna a restaurace s rychlým občerstvením v Praze.
Kavárna a restaurace s rychlým občerstvením v Praze.

Když cestujete s malými dětmi, na mnoha letištích najdete i malé dětské koutky. Takto vypadá například dětský koutek v Praze:

Dětský koutek na letišti v Praze.
Dětský koutek na letišti v Praze.

V letištní hale uvidíte množství informačních tabulí s odlety, na kterých bude i ten váš spolu s číslem odletové brány.

Tabule odletů na letišti v Praze.
Tabule odletů na letišti v Praze.

Vyhledejte vaši bránu na navigačních cedulích, které vás k ní nasměrují. Počítejte s tím, že cesta k některým branám může trvat i 15 či 20 minut.

Rozcestník za kontrolou v terminálu 1 v Praze.
Rozcestník za kontrolou v terminálu 1 v Praze.

Odletová brána nebo „GATE“

Například takto vypadají směrové tabule na letišti v Praze k jednotlivým odletovým branám:

Směrové tabule na brány A a letištní salonky v Praze.
Směrové tabule na brány A a letištní salonky v Praze.

Na směrových tabulích je často vyznačený čas, kolik vám bude trvat cesta k jednotlivým branám.

Směrová tabule k branám B v Praze.
Směrová tabule k branám B v Praze.

Při každé odletové bráně je sezení, kde můžete v klidu počkat.

Směrová tabule k branám C a D v Praze.
Směrová tabule k branám C a D v Praze.

Vždy si zkontrolujte, kde se nachází váš gate, abyste si vyhradili dostatek času na přesun.

Chodba k branám C na letišti v Praze.
Chodba k branám C na letišti v Praze.

Po cestě k vaší odletové bráně uvidíte mnoho obchodů a restaurací, když máte dostatek času, můžete strávit volné chvíle nakupováním nebo na kávičce s časopisem.

Směrová tabule k branám D v Praze.
Směrová tabule k branám D v Praze.

Když se konečně dostavíte na váš „gate“, počkejte na začátek nastupování nebo „boarding“-u. Není nutné stát v řadě půl hodinu před začátkem nástupu, místa v letadle je dost pro každého cestujícího. Personálu předložíte vaše cestovní doklady spolu s letenkou (boarding pass) a následně se přesunete do letadla (sledujte pokyny personálu). Podle toho, kde je zaparkované letadlo, se bude lišit i způsob nastupování. Většinou pracovníci letiště připojí spojovací tunel mezi „gate-em“ a letadlem a přejdete přímo do letadla.

Schůdky do letadla.
Schůdky do letadla.

Jindy projdete chvilku pěšky v doprovodu letištního personálu nebo vás odvezou autobusem přímo k letadlu, do kterého nastoupíte přes schůdky.

Před nástupem do letadla ještě jednou palubní personál zkontroluje vaši letenku a nasměruje vás na vaše místo. Častokrát však už v letadle letenky nekontrolují a jen vás při vstupu pozdraví.

Tunel do letadla.
Tunel do letadla.

V letadle

V letadle jsou místa označená číslem (řada) a písmenem (sedadlo), čili například 29C bude 29. řada, sedadlo C. Najděte si to své a zavazadla si uložte buď do prostoru nad hlavou, nebo pod sedadlo před vámi. Označení míst najdete přímo nad sedadly, podle kterých se velmi snadno zorientujete.

Číslování sedadel v letadle.
Číslování sedadel v letadle.

Když už se pohodlně usadíte, připoutejte se a podívejte se kolem sebe, abyste se seznámili s letadlem, kde se nacházejí toalety a které jsou nejbližší únikové východy. V mnoha případech je v sedadle před vámi k nahlédnutí i plán pro nouzové situace, a ačkoli je létání jedním z nejbezpečnějších druhů přepravy, doporučujeme si ho prostudovat.

Před odletem následuje krátká bezpečnostní demonstrace, během které vás seznámí s nouzovými východy, s umístěním a používáním plovacích vest a ostatními pravidly bezpečnosti v letadle. Prosím věnujte této demonstraci vaši plnou pozornost.

Palubní personál vás požádá o vypnutí vašich mobilních telefonů a jiných elektronických zařízení, případně o jejich uvedení do letového režimu.

Během vzletu musíte být připoutáni, rolety na oknech musí být vytaženy a pultíky na jídlo sklopené. Po pár minutách po vzletu zhasne kontrolka připoutání a vy si můžete začít vychutnávat let.

Během letu se nic zvláštního neděje. Některé společnosti mají jídlo v ceně letenky, u jiných je zase možnost zakoupení si občerstvení během letu. U některých společností jsou k dispozici monitory na každém sedadle, přes které se dají sledovat filmy, poslouchat hudba, nebo hrát videohry. Užívejte si let a neopakovatelné výhledy z okénka a v případě jakýchkoliv dotazů a požadavků kontaktujte palubní personál, který vám ochotně vše vysvětlí.

Po přistání

Než začne váš vysněný odpočinek v místě dovolené, čeká vás ještě případná pasová a vízová kontrola a vyzvednutí si podpalubních zavazadel.

Pasová kontrola po příletu na letiště v Praze.
Pasová kontrola po příletu na letiště v Praze.

Vaše zavazadla naleznete v zavazadlové hale, kde budou vyložena na pásy, ze kterých si je vyzvednete.

Zavazadlový pás na letišti v Praze.
Zavazadlový pás na letišti v Praze.

Po vystoupení z letadla sledujte tabule s nápisem „Baggage“ – ty vás dovedou k vašim zavazadlům.

Směrová tabule na předání větších zavazadel a dětských kočárků ve Vídni.
Směrová tabule na předání větších zavazadel a dětských kočárků ve Vídni.

Informace o tom, na kterém pásu je zavazadlo z vašeho letu, jsou k dispozici na informačních tabulích.

Zavazadlová hala a místo na proclení ve Vídni.
Zavazadlová hala a místo na proclení ve Vídni.

Ve výjimečných případech, pokud by se vaše zavazadla náhodou nenašla, vyhledejte přepážky vaší letecké společnosti, kde vám poskytnou pomoc, vezmou si údaje o vašich zavazadlech a zkontaktují vás hned, jak je úspěšně lokalizují. Také vám je zašlou na adresu vašeho pobytu. Pokud cestujete s přestupem, po vystoupení z letadla sledujte značky "Transfer."

Směrová tabule na transfer na letišti Vídeň.
Směrová tabule na transfer na letišti Vídeň.

Doprava z letiště záleží na místě příletu, ověřte si proto její možnosti na oficiální stránce letiště.

Východ z letiště Praha.
Východ z letiště Praha.

Věříme, že poskytnuté informace vám usnadní přípravu na váš první let a na vás zůstane plnohodnotné užití si dovolenkové destinace.

Východ z letiště Vídeň.
Východ z letiště Vídeň.

Více fotografií z letiště v Praze s popisem najdete ve fotogalerii pod článkem.

Cestujte na své první poznávací zájezdy s CK SEN do celého světa.

Hala mezi terminálem 1 a 2.
Hala mezi terminálem 1 a 2.
<
>
Obchody a směrové tabule na letišti v Praze.Směrové tabule k relaxační zóně na letišti v Praze.Rozcestník na letišti v Praze.Směrové tabule k terminálu 1 v Praze.
Všechny články autora

Pavel Fellner

Průkopník našich cest do Indonésie a Polynésie. Několikrát absolvoval cestu kolem světa, průvodcuje jižní Ameriku, Barmu, Thajsko, Indii, Čínu, Tibet, Nepál, Bhután, Etiopii, Keňu, Tanzanii, Namibii, JAR...., miluje Stolové hory ve Venezuele, koupe se s tučňákama na Antarktidě a vyběhne na každou sopku, kterou spatří. Bohém s odbornými znalostmi z řízení a marketingu si na zájezdech vychutnává každý moment. Okouzlí Vás nejen dojemnou hrou na klavír, vědomostmi, ale i talentem zorganizovat věci tak, abyste si vaši dovolenou dokonale užili. Velmi dobře vaří a v restauraci vám rád pomůže najít přesně to víno, na které máte chuť. Z dovolené, kde vás provází, se vám nebude chtít odejít.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole