Rakouský kontrast města a hor.

Rakousko – náš cool soused

Co máme společného s naším jižním sousedem Rakouskem, snad ani netřeba připomínat. Spojuje nás společný kus historie v jednom státě, slavné obrovské monarchie. Jejich panovníci byli naši panovníci, jejich dějiny jsou již navždy tak trochu i naše.

Možná si už v té všednosti a přístupnosti ani neuvědomujeme, jaké různorodé poklady tato malebná alpská krajina ukrývá pro celý svět, jakou rajskou dovolenou dokáže nabídnout i nejnáročnějšímu turistovi. Dokonale čistá příroda, lesy, hory, řeky, jezera, služby excelentní úrovně, proslulá gastronomie, sahající ještě do receptů a zvyků monarchie, ty nejlepší vína, snové lyžování, perfektní cyklistické trasy, nádherná architektura, muzea, hrady a zámky, města s hlubokým kulturním dědictvím, kde psali své noty největší hudební velikáni dějin.

Autor: Jozef Zelizňák

26.11.2020

Čti více
Ochutnávka rakouských specialit.
Ochutnávka rakouských specialit.

Jedna z nejlepších metropolí světa!

No a sladká Vídeň! Císařská Vídeň, elegantní Vídeň, přátelská Vídeň, město valčíků, kosmopolitních bulvárů, voňavých kaváren, sachru, štrúdlu, ... Historická, monarchistická, zelená, ale také moderní a avantgardní, když chce. Její život se točí kolem nádherného gotického Dómu svatého Štěpána se 137 metrovou zvonicí, odkud se můžete vydat kam jen chcete, a vždy objevíte něco úchvatného. Honosný panovnický palác Hofburg s bohatou knihovnou i muzeem, věnovanému Sissi, Muzeum Albertina s díly Klimta, Picassa, Chagala, Moneta, či Raffaella, jeden z největších lunaparků světa Prater, neopakovatelná barevná čtvrť, jíž vtiskl pečeť podivínský architekt Hundertwasser, jeden z nejkrásnějších evropských zámků Schönbrunn. Nebo se jen tak procházet podél Dunaje a vdechovat atmosféru jednoho z nejlepších hlavních měst světa!

Výhled na Dunaj a krajinu.
Výhled na Dunaj a krajinu.

Země dobrého vína, jídla a elegantních míst

Za obdiv stojí pohádkové údolí Wachau, které patří pod dědictví UNESCO. Množství tras na výborný trekking, lesy, vinice, kostely a opatství, malebné osady podél toku Dunaje. No nejen zde se dělají špičková vína na světové úrovni, ty najdete také v Burgenlandu – úzkém štíhlém regionu, táhnoucím se podél východních hranic s Maďarskem. Tento kraj je proslulý vypracovaným agroturismem, dobrými hotely, penziony, spa, tematickými zájezdy spojenými s ochutnávkou zdejších vín a gastronomie. Zkrátka božský relax pro všechny smysly!

Krásné údolí Wachau.
Krásné údolí Wachau.

Nevynechejte Salzburg, dýchající v rytmu vznešené klasické hudby. Je celoročně dějištěm mnoha hudebních festivalů, ale i městem krásné architektury a šarmu, jehož ztělesněním je dóm na centrálním náměstí. Viz dům, kde žil Mozart, pokud máte čas, vyběhněte na pevnost Hohensalzburg. Další perlou mezi rakouskými městy je také Graz – nádhera, rovněž chráněna patronátem UNESCO. Pěší procházka jeho ulicemi je hotový estetický zážitek, mnohé architektonické styly, vyprávějící svědectví slavné historie. Vyfoťte si barokní dóm, či symbol města – impozantní věžní hodiny.

Výhled na město Salzburg.
Výhled na město Salzburg.

V pohádkovém zimním ráji

Pohádkovým rájem zimních sportů jsou Tyrolské Alpy. Lyžování, snowboarding, ski-alpinismus, běžkování a jiné. K tomu skvělé služby v typických útulných penzionech, roztroušených na alpských svazích. Odskočte si do Innsbrucku s impozantními skokanskými můstky, císařským palácem a symbolem města – Zlatou střechou ze 16. století. Navštivte některý z mnoha aqua-parků – ideální rodinná dovolená, naučných stezek, jezer, přírodních parků, které najdete po celém Tyrolsku. A všude ty nádherné výhledy na Alpy!

Nejsladší třešničkou cesty po Rakousku se může stát krajina pod Dachsteinem – tvořena štíty, jeskyněmi a nádhernými jezery. Městečka a vesnice v této oblasti (Hallstatt, Bad Goisern, Gosau) jsou malebnější, než si dokážete představit. Je zde mnoho archeologických i kulturně významných míst, k tomu dech vyrážející příroda. Ztělesnění toho nejkrásnějšího a nejryzejšího z krásné rakouské země – našeho souseda, který má nepochybně co nabídnout na odiv celému světu.

Výhled na zasněžené hory.
Výhled na zasněžené hory.

Věděli jste, že ...

  • Rakousko je typická vertikální země? Dvě třetiny leží výše než 500 metrů nad mořem, 63 procent území pokrývají Alpy.
  • již tradičně se Rakousko objevuje na předních příčkách světových žebříčků zemí, kde se nejlépe žije?
  • Rakousko je zemí hudby s takovými rodáky jako Mozart, Haydn, Liszt, Strauss, či Schubert? Vznikl zde i tradiční valčík.
  • jedna třetina lesů země je pod přísnou ochranou?
  • v útrobách zámku Schönbrunn se nachází až 1440 pokojů?
  • ve zdejších Alpách najdete třináct vrchů, vyšších než tři tisíce metrů a třicet čtyři nad dva tisíce metrů?


Všechny články autora

Jozef Zelizňák

Již 20 let průvodce CK SEN, pravý světoběžník a vynikající překladatel ze skandinávských jazyků. Četli jste Stiega Larssona nebo Jo Nesba? Vystudoval norštinu a švédštinu, miluje Buenos Aires, ale jeho srdeční záležitostí se stala oblast východní Asie, kterou od roku 2001 navštívil nesčetněkrát. Vedl prvoexpedice do Bangladéše, Guyan a Surinamu i Severní Koreje, první naši cestu na Antarktidu. Jozef je top manažer v kanceláři a kromě bezproblémového řízení zájezdů má na starosti marketing i ostatní průvodce.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole