Velká pětka není největší

Východní Afrika je jednoznačně jednou z top destinací na pozorování divokých zvířat ve volné přírodě. Biodiverzita je zde mimořádná. Tolik rozmanitých zvířat, rostlin a ptáků pohromadě budeme asi jen těžko hledat na jiných místech naší planety. Díky obrovskému úsilí při zachování divoké přírody můžeme chráněná území východní Afriky opravdu považovat za klenot.

Autor: Pavel Fellner

22.06.2018

Čti více

Věděli jste o tom, že "velká pětka" nejsou největší zvířata, která můžeme v Africe potkat? Tento název pochází totiž z dávných dob, kdy se odvážní lovci vydávali na dobrodružné výpravy do divoké přírody pěšky a zvířata velké pětky byla považována za nejcennější loveckou trofej. Některá z nich se těžko hledali, jako například leopard, jiná zvířata znamenala pro nešikovného lovce jistou smrt. Do velké pětky patří lev, leopard, slon, nosorožec dvourohý a buvol. Existují však i jiná zvířata, která se podle tohoto vzoru zařazují do pětek. Ve východní Africe najdeme i "ošklivou pětku" - hyenu, pakoně, supa, prase bradavičnaté a čápa marabu. Safari, mimochodem, znamená ve svahilštině, což je uměle vytvořený jazyk, se kterým se domluvíte ve východní Africe, cesta nebo výlet. V původním významu tedy nemělo s pozorováním zvířat nic společného. Na svoje cesty se vydávali nejdříve lovci velkých zvířat a později se přenesl tento význam i na cestování, při kterém se africká zvířata pozorovala a fotila.

Národní přírodní rezervace Maasai Mara je součástí obrovského chráněného území Serengeti-Mara, přičemž Serengeti (mimochodem 10x větší než Maasai Mara) se nachází v Tanzanii a jeho menší sestra Mara v Keni. Jsou to nekonečné savany, travnaté území poseté keři, z čehož pochází i její název. Mara znamená v jazyce původních obyvatel - Masajů - tečkovaná. Za chráněné území byla vyhlášena v roce 1961 a její plocha činí více než 1500 kilometrů čtverečních. Vzhledem ke svému charakteru - nekonečné otevřené planině - je to jedna z nejlepších destinací na pozorování divoké zvěře na světě. Snad všichni slyšeli o velké migraci, kdy se z jihu Serengeti vydá na dlouhou strastiplnou pouť za potravou vydá právě do Maasai Mary více než 1,5 milionu pakoňů, které doprovází 200 tisíc zeber, 80 tisíc antilop losích a desetitisíce gazel, Impalata a jiných býložravců. Velká migrace je samozřejmě obrovskou příležitostí pro dravé šelmy - 3000 lvů, množství leopardů, gepardů, krokodýlů, ale i šakalů či supů si přijde na své.

Masai Mara však není jen o zvířatech. V jejím okolí totiž žije i jeden z nejznámějších kmenů východní Afriky - Masajové. Patří mezi nilotické kmeny, které přicházely do východní Afriky ze severu v 15. století. Hovoří jazykem Maa (Maa-sai = ten, co hovoří jazykem Maa) a jsou příbuzní súdánským Dinkům nebo keňským Samburu ("bílá Masajka" se ve skutečnosti zamilovala do Samburu, ale Masaj zní lépe). Jsou to převážně pastevci a do mezinárodního povědomí se zapsali zejména svým pestrým oblečením (které jim shodou okolností přinesli skotští misionáři až v 19. století), zvyklostmi ale zejména tím, že si vydobyli možnost žít svým tradičním způsobem života na okrajích národních parků. Návštěva masajské vesnice je proto mimořádným zážitkem a příjemným zpestřením samotného safari.

Národní park kolem jezera Nakuru má úplně jiný charakter. Nekonečné savany vystřídá keřový porost a akáciové háje kolem známého jezera. Kdysi tu bývalo obrovské množství plameňáků, protože voda v jezeře je alkalická. Začala však z nevysvětlitelných příčin stoupat a plameňáci se odstěhovali několik desítek kilometrů dále na jezero Bogoria. Ani tento fakt však Nakuru (což v místním jazyce znamená prašné místo) neubralo na svém kouzlu. Žijí zde totiž jiná zajímavá zvířata. Z mnoha je třeba zmínit rotchieldovu žirafu, která se od své masajské příbuzné liší kresbou a také má světlé "podkolenky" a nosorožce dvourohého, ale také tuponosého. Nosorožec tuponosý byl přivezen z Jižní Afriky a je to jejich jižní poddruh, ty severské jsou díky pytlákům bohužel na pokraji vyhynutí. Na světě jsou poslední dvě samice.

Dalším zajímavým místem je jezero Naivasha, které určitě znáte z příběhů o lvici Elze, kterou právě na tomto místě vychovala Joy Adamsonová se svým manželem Georgem a podařilo se jim ji úspěšně vrátit do přírody. Bylo to však i místo, kde na svatební cestu přišla na počátku dvacátého století dánská spisovatelka Karen Blixen, která o svých zážitcích napsala světoznámou knihu Vzpomínky na Afriku. Ta byla také úspěšně zfilmována a v hlavních rolích vystupovali Robert Redford a Meryl Streepová. Na jezeře Naivasha lze spatřit rodiny hrochů, pozorovat některé z více než 300 druhů ptáků, které zde hnízdí - kormoráni, pelikáni nebo Orel jasnohlasý.

Komu však safari v Keni nestačí, může se vydat dál do Tanzanie. Nejzajímavějším místem je kráter Ngorongoro. Je to kaldera miliony let vyhaslé sopky s plochou 200 kilometrů čtverečních. Žije zde více než 20 tisíc velkých zvířat, a protože prostor je tvořen převážně travnatými plochami a je ohraničen stěnami kráteru, zvířata jsou opravdu všude. Často zde spatříte nosorožce dvourohého, vždy množství pakoňů, buvolů, zeber a gazel, ale zejména obrovských lvů, kteří si užívají hojnost potravy. Plní zážitků můžete pak odjet na ostrov Zanzibar s jeho plážemi s bílým pískem a tyrkysovou vodou.


Všechny články autora

Pavel Fellner

Průkopník našich cest do Indonésie a Polynésie. Několikrát absolvoval cestu kolem světa, průvodcuje jižní Ameriku, Barmu, Thajsko, Indii, Čínu, Tibet, Nepál, Bhután, Etiopii, Keňu, Tanzanii, Namibii, JAR...., miluje Stolové hory ve Venezuele, koupe se s tučňákama na Antarktidě a vyběhne na každou sopku, kterou spatří. Bohém s odbornými znalostmi z řízení a marketingu si na zájezdech vychutnává každý moment. Okouzlí Vás nejen dojemnou hrou na klavír, vědomostmi, ale i talentem zorganizovat věci tak, abyste si vaši dovolenou dokonale užili. Velmi dobře vaří a v restauraci vám rád pomůže najít přesně to víno, na které máte chuť. Z dovolené, kde vás provází, se vám nebude chtít odejít.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole