Dítě stojící před letadlem na zasněžené přistávací dráze.

Víte, jak si vybrat nejlepší sedadlo v letadle?

Jak si rezervovat ta nejlepší místa v letadle, která sedadla jsou nejbezpečnější i cosi o tom, kam si sednout, pokud cestujete s dětmi, se dozvíte v našem článku.

Autor: Pavel Fellner

26.12.2022

Čti více
Výhled z letadla na pobřeží.
Výhled z letadla na pobřeží.

Podařilo se vám zakoupit výhodné letenky na vytouženou dovolenou a přemýšlíte, ve které části letadle vám bude nejpohodlněji? Připravili jsme pro vás srovnání různých sedadel, jejich výhody a nevýhody, abyste, když dočtete následující řádky, byli opět o něco chytřejší a vybírali si to nejvíce vyhovující místo.

Sedadla v letadle.
Sedadla v letadle.

Jak si rezervovat sedadla?

V dnešní době stále více leteckých společností nabízí možnost online rezervace sedadel. Zvolit si vyhovující sedadlo je tak možné již většinou při vytvoření rezervace, nebo později při online odbavení (check-inu).

U mnoha nízkonákladových společností dokonce jiná možnost rezervace než online ani neexistuje. Bez ohledu na to, s jakými aeroliniemi letíte, pokud máte silné preference na konkrétní místo, doporučujeme vám tuto možnost využít co nejdříve, protože sedadla se mohou rychle vyprodat a vy skončíte sedět někde, kde si to nepřejete.

Rezervace sedadel v Ryanair.
Rezervace sedadel v Ryanair.

Pamatovat je však třeba i na to, že rezervované místo vám přepravce negarantuje a vyhrazuje si právo na jejich změnu. Může k tomu dojít z různých důvodů, například může společnost před odletem změnit typ letadla a rozmístění sedadel nebude korespondovat s vaší předchozí rezervací. Častým důvodem změny sedadel bývá i jednoduše potřeba správného rozmístění jiných cestujících se speciálními potřebami. Je to ovšem velmi ojedinělý případ a nestává se to velmi často.

Tak či onak, je třeba být připraven i na situaci, že místo, které jste očekávali, bude přiděleno někomu jinému. V podobném případě se vždy můžete obrátit na personál aerolinií, se kterými letíte a zkusit se domluvit na kompromisu. Když to bude možné, určitě vám rádi vyhoví.

Výhled na Himaláje z letadla.
Výhled na Himaláje z letadla.

Samozřejmě, mnoho aerolinií stále nabízí možnost volby sedadla při osobním odbavení na letišti, pokud však vaše společnost nabízí i online check-in, případně dorazíte-li na odbavení příliš pozdě, může se stát, že všechna vyhovující sedadla již budou obsazena a vám alokují kterékoli, které bude volné.

Rezervace sedadel v Austrian Airlines.
Rezervace sedadel v Austrian Airlines.

Okno, střed nebo ulička?

Na tuto otázku neexistuje univerzální odpověď, neboť závisí zejména na vašich osobních preferencích. Jediné, co platí téměř univerzálně je, že je v zájmu většiny cestujících vyhnout se sedadlu uprostřed. Kromě toho, že vedle vás mohou sedět větší cestující a vy se budete cítit stísněně, budete muset vstávat kdykoli bude chtít spolucestující u okna opustit své sedadlo, a také budete muset překračovat dalšího spolusedícího, když ho budete chtít opustit vy.

Máma stojící v uličce letadla se dvěma dětmi.
Máma stojící v uličce letadla se dvěma dětmi.

Sedadlo u okna má výhodu neopakovatelných výhledů, které se neomrzí ani po tisících nalétaných kilometrů. Navíc vstávat musíte, pouze pokud chcete sedadlo opustit vy, vaši spolucestující vás nijak neovlivňují. Pokud si chcete zdřímnout, můžete se také opřít o stěnu, což ostatní sedadla nenabízejí. Toto místo doporučujeme hlavně lidem, kteří zvládnou sedět na místě i během delšího letu a kteří preferují nerušený let před neustálým pouštěním vedlejšího pasažéra.

Malé dítě dívající se z okna letadla na výhled.
Malé dítě dívající se z okna letadla na výhled.

Pokud však patříte k lidem, kteří si potřebují natáhnout nohy a častokrát se projít či navštěvujete pravidelně toaletu, rozhodně zvažte sedadlo v uličce. Nemusíte se na něm prodírat přes ostatní spolucestující a chcete-li mít možnost rychle opustit letadlo po přistání, toto místo je pro vás ideální. Počítat je však třeba s tím, že ostatní pasažéři a vozík s občerstvením o vás může během průchodu přes uličku nejednou zavadit.

Malé dítě s rouškou na tváři v letadle.
Malé dítě s rouškou na tváři v letadle.

Přední, střední nebo zadní část letadla?

Přední část letadla je většinou komfortnější a méně hlučná než ostatní části. Právě vpředu bývá v mnoha letadlech umístěna první třída (nebo business class) čili pokud máte to štěstí, že jste si zakoupili letenky právě v ní, nebo jste získali upgrade, jinou možnost, než sedět vepředu mít nebudete.

Pavel Fellner v business class v Turkish Airlines.
Pavel Fellner v business class v Turkish Airlines.

Výhodou sezení v přední části může být právě rychlejší vystoupení z letadla, které oceníte, zejména pokud potřebujete stihnout přestupný let a nechcete strávit ve frontách ke kontrole po přistání věčnost. Rozdíl mezi vybavením kontroly lidí z předních řad, oproti lidem sedících v zadní části letadla, může být v některých případech i více než 30 minut. Toto samozřejmě neplatí, je-li vystupování z letadla vybavováno více východy, ani pokud na vás před letadlem čeká autobus, který vás převeze na terminál.

Dvě děti sedící v první řadě letadla.
Dvě děti sedící v první řadě letadla.

Hodně nevýhod sezení vepředu neexistuje, ale pokud se létání bojíte, statisticky nejnebezpečnější sedadla jsou právě ta vepředu a jejich bezpečnost roste, čím více dozadu pokračujete. Sedadla v přední části letadla mají podle statistik kolem 49 % šanci přežití v případě nehody, uprostřed je to kolem 56 % a v zadní části až 69 %. I zde však jde spíše o statistiky a vše závisí na konkrétním případě nehody. Například v případě vznícení palivové nádrže hrozí největší nebezpečí ve středu letadla. Nemalujme však čerta na zeď, šance že vaše letadlo bude mít nehodu je menší, než že vyhrajete loterii pouze s jedním losem, nebo že do vás udeří blesk.

Dítě s rouškou na tváři dívající pohádky na displeji v letadle.
Dítě s rouškou na tváři dívající pohádky na displeji v letadle.

Ve střední části letadla zažijete také poměrně vysoký komfort, a i hladina hluku je zde v normě. Podle některých analýz je dokonce nejlepší sezení zhruba na konci první čtvrtiny letadla, která je již součástí jeho střední části. Nejméně zde pocítíte případné turbulence během letu a také manévrování a přistávání by mělo být snesitelnější. Nad křídly se nacházejí únikové východy, které mají také mírně odlišné vlastnosti než jiná sedadla v letadle, o čemž si povíme trochu později.

Vnitřek letadla a letuška v uličce.
Vnitřek letadla a letuška v uličce.

Zadní část je nejhlučnější a nejvíce v ní pocítíte již zmíněné turbulence a manévry letadla. Avšak výhodou zadní části je, že v prázdnějších letech bývá méně často obsazována čili se snáze stane, že nebudete mít vedle sebe žádné spolusedící. Dalším benefitem může být již také zmiňovaný pocit bezpečí, jelikož údajně nejbezpečnější sedadla jsou právě středová sedadla v zadní části. Navíc u některých letů se na vystupování z letadla používá i zadní východ, takže se na odbavení ke kontrole také dostanete dříve jako například pasažéři uprostřed.

Maminka s obědem a spící dítě v letadle.
Maminka s obědem a spící dítě v letadle.

Sedadla u únikových východů

Tato sedadla nabízejí zpravidla více prostoru pro nohy, avšak při volbě sedadel u únikových východů je třeba pamatovat i na to, že je v nich zakázáno skladování jakéhokoli příručního zavazadla pod sedadly. U letů, které nabízejí obrazovky s multimediálním centrem, bývají na těchto sedadlech obrazovky většinou menší a složené v opěrkách sedadla. Totéž platí o podnosech, které si také budete muset vytáhnout a rozložit z vaší opěrky.

Při sezení na těchto místech musí cestující dávat obzvláště dobrý pozor při bezpečnostním upozornění před letem a dobře si nastudovat přiložené infografiky. V případě použití nouzových východů musí pečlivě následovat poskytnuté pokyny.

Letuška vysvětlující bezpečnostní pokyny v letadle.
Letuška vysvětlující bezpečnostní pokyny v letadle.

Kromě extra místa na nohy bývá výhodou těchto míst i to, že na nich nemohou být usazeny děti, což oceníte hlavně, pokud si chcete být jisti, že vás ze spánku neprobudí ratolest vašeho spolucestujícího, která se vám snaží přelézt přes nohy, aby se podívala z vašeho okénka, nebo která se vás rozhodne kopat během celého letu do sedadla.

Označení únikových východů v letadle.
Označení únikových východů v letadle.

Sedadla u předělových stěn

Ve větších letadlech je možnost sezení i u předělových stěn. Tyto separují různé části letadla, a tak před sebou nebudete mít další pasažéry, ale rovnou stěnu. Přestože před sebou nemáte žádné sedadlo, prostor pro nohy se vám může zdát na první pohled prostorný, ale zjistíte, že natáhnout si nohy není možné jako na obyčejném sedadle. Váš podnos bude na těchto místech, podobně jako na místech u únikových východů, uložen v loketní opěrce sedadla.

Sedadla v blízkosti toalet nebo kuchyňky

Tato místa si vybírejte opravdu, jen pokud nemáte na výběr, případně máte-li problémy s častými návštěvami toalet. Sezení u toalet má hned několik nevýhod. Kromě toho, že kolem vás bude neustále někdo chodit, v jejich okolí se často setkáte i s nepříjemným zápachem.

Z podobného důvodu nedoporučujeme ani sezení v blízkosti kuchyňky. Neustálý pohyb personálu letadla ani světla, která se v kuchyňce nacházejí, nejsou nejlepší přátelé klidného odpočinku během letu.

Sedadla vyhrazena pro letušky.
Sedadla vyhrazena pro letušky.

Let s dětmi

Pokud plánujete letět s vašimi dětmi, sedadla si vybírejte, podle již zmíněných rad. Jedna rada navíc však je, že pokud letíte přes den, vybírejte sedadla, která budou na slunné straně. Pokud si vaše dítě bude chtít zdřímnout, můžete zatáhnout roletku, aby na něj nesvítilo slunce.

Spící dítě v letadle v business class.
Spící dítě v letadle v business class.

Pokud však bude svítit z druhé strany, můžete se setkat s neochotou spolucestujících stáhnout tu jejich. Proto letíte-li na východ, rezervujte si sedadla na pravé straně letadla, pokud na západ, tak na levé (opačně to platí na jižní polokouli).

Máma s malým dítětem v letadle.
Máma s malým dítětem v letadle.

Doplatky za sedadla

Některé společnosti nabízejí výběr specifického sedadla za doplatek. Pokud je to případ i vašeho letu rozmyslete si, jestli vám to za doplatek stojí. Hlavně u krátkých nízkonákladových letů mnoho cestujících preferuje ušetřené peníze a doufá, že jim přidělí automaticky vhodné sedadlo. Pokud však chcete mít jistotu většího komfortu, rozhodně se nebojte těch pár korun navíc investovat, zvláště pokud jde o delší let, během kterého si potřebujete odpočinout.

Nohy dítěte a prostor pro nohy v letadle v business class.
Nohy dítěte a prostor pro nohy v letadle v business class.

SeatGuru

Před rezervováním sedadel vám doporučujeme zkontrolovat také stránku SeatGuru, kde naleznete podrobnosti o sedadlech pro téměř každé letadlo v každé velké letecké společnosti po celém světě. Mapy sedadel jsou barevně označeny pro snadnou identifikaci – červenému sedadlu byste se měli vždy vyhnout, žlutá sedadla mají určité nevýhody, zelená sedadla jsou ideální a bílá sedadla jsou normou.

Sedadlo v business class.
Sedadlo v business class.

Změna sedadel v letadle

Pokud se vám nepodařilo rezervovat sedadlo, které jste si vybrali a zbylo na vás pouze středové místo, případně jinak nevyhovující sezení, nezoufejte. Stále je možnost, že se někteří pasažéři na let nedostanou, a když už je dokončeno nastupování do letadla, poproste personál, zda byste si na volné místo nemohli přesednout.

Dítě dívající se z okna během cesty letadlem.
Dítě dívající se z okna během cesty letadlem.

Věříme, že při vašem nejbližším letu si vzpomenete na naše rady a podaří se vám rezervovat to nejvíce vyhovující sedadlo. V případě potřeby jakékoli asistence se obraťte na personál, který vám s ochotou pomůže. Buďte k nim milí, s přátelským přístupem toho dosáhnete vždy víc. Přejeme vám šťastnou cestu a pohodlný let!

Letuška v letadle předávající dítěti malé dárky od společnosti Emirates.
Letuška v letadle předávající dítěti malé dárky od společnosti Emirates.

Všechny články autora

Pavel Fellner

Průkopník našich cest do Indonésie a Polynésie. Několikrát absolvoval cestu kolem světa, průvodcuje jižní Ameriku, Barmu, Thajsko, Indii, Čínu, Tibet, Nepál, Bhután, Etiopii, Keňu, Tanzanii, Namibii, JAR...., miluje Stolové hory ve Venezuele, koupe se s tučňákama na Antarktidě a vyběhne na každou sopku, kterou spatří. Bohém s odbornými znalostmi z řízení a marketingu si na zájezdech vychutnává každý moment. Okouzlí Vás nejen dojemnou hrou na klavír, vědomostmi, ale i talentem zorganizovat věci tak, abyste si vaši dovolenou dokonale užili. Velmi dobře vaří a v restauraci vám rád pomůže najít přesně to víno, na které máte chuť. Z dovolené, kde vás provází, se vám nebude chtít odejít.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole