Horská dráha v zábavním parku.

Výběr nejlepších zábavních parků na světě

Výlety do zábavních parků jsou nezapomenutelným zážitkem nejen pro děti, ale i dospělé. Podívejte se s námi blíže na ty nejlepší.

Autor: Pavel Fellner

01.08.2023

Čti více
Růžový princeznovský zámek v Disneylandu.
Růžový princeznovský zámek v Disneylandu.

Zábavní parky jsou místem, kde se doslova na každém kroku přemístíte do jiného světa a kde o nové zážitky nebudete mít nikdy nouzi. Na celém světě existuje několik ohromujících míst, která přinášejí radost a vzrušení milionům návštěvníků. V tomto článku se podíváme na ty nejlepší z nich. Každý z těchto parků nabízí jedinečné zážitky, fascinující atrakce a tajné tipy, které vám pomohou zažít neopakovatelné dobrodružství.

Lidé na kolotoči v zábavním parku během západu slunce.
Lidé na kolotoči v zábavním parku během západu slunce.

Disneyland, Anaheim, Kalifornie, USA

Začneme s tím nejznámějším zábavním parkem na světě – Disneyland v Kalifornii. Toto kouzelné místo, které otevřelo své brány v roce 1955, je domovem Disneyho klasických postav a jejich půvabu. Tento park je jediný, který byl navržen a zkonstruován pod přímým dohledem samotného Walta Disneyho. Návštěvníci zde mohou zažít řadu nepopsatelných atrakcí, včetně jízd na zábavných vláčcích, skákání do budoucna v „Tomorrowlandu“ nebo dobrodružství v pohádkovém „Fantasylandu“. Tento park si zaslouží místo v seznamu nejlepších pro svoji kouzelnou atmosféru, kvalitní show a neustálou snahu o úsměv na tvářích návštěvníků.

Tajný tip: Dobře si prohlédněte plán parku předem a využijte tzv. „FastPass“ systém, který vám umožní přeskočit dlouhou řadu na některé z nejoblíbenějších atrakcí.

Zábavní park Disneyland v Kalifornii.
Zábavní park Disneyland v Kalifornii.

Universal Studios, Hollywood, Kalifornie, USA

Dalším zábavním parkem v Kalifornii jsou Universal Studios, které nabízí jedinečný zážitek spojený s filmovým průmyslem. Tento park umožňuje návštěvníkům zažít, jak se filmy a televizní seriály vytvářejí z druhé strany objektivu kamery. Kromě dalších zajímavých atrakcí můžete sledovat také skvělé novinky, které pro vás Hollywood a producenti neustále přinášejí.

Top atrakce zahrnují 3D svět Harryho Pottera, adrenalinové rollercoastery a zákulisí známých filmových studií. Universal Studios je propojeno s Universal CityWalk, kde můžete najít různé restaurace, obchody a noční život.

Tajný tip: Máte-li zájem o vytoužené autogramy a setkání s filmovými hvězdami, sledujte rozpis setkání a autogramiád, které se mohou měnit ze dne na den.

Svět Harryho Pottera v zábavním parku Universal Studios.
Svět Harryho Pottera v zábavním parku Universal Studios.

Europa-Park, Rust, Německo

Europa-Park je největší zábavní park v Německu a jedna z nejlepších destinací pro zábavu v celé Evropě. Jeho unikátní koncept je založen na různých evropských zemích a kulturách, což vytváří rozmanité prostředí pro návštěvníky.

Park je domovem špičkových atrakcí, jako například „Silver Star“ – jedna z nejvyšších a nejrychlejších horských drah v Evropě, „Euro-Mir“ – vesmírná atrakce, či „Blue Fire Megacoaster“ – s více otočeními. Kromě toho nabízí také bohatou nabídku různých show, a nespočet hotelů.

Tajný tip: Máte-li možnost, navštivte park mimo hlavní sezónu, kdy je tam menší množství návštěvníků a kratší čekací doby na atrakce.

Osvětlené horské dráhy a kolotoče během noci v zábavním parku Europa-Park.
Osvětlené horské dráhy a kolotoče během noci v zábavním parku Europa-Park.

Tokio Disneyland, Tokio, Japonsko

Nedaleko od Tokia, v Japonsku, se nachází další kultovní destinace pro milovníky Disneyho postaviček – Tokyo Disneyland. Tento park přináší unikátní skvělou japonskou kulturu s klasickými Disneyho postavami a příběhy. Má velmi podobný design jako Disneyland v Kalifornii, ale zároveň obsahuje několik unikátních atrakcí, které jej činí osobitým.

Mezi nejoblíbenější atrakce patří „Poohs Hunny Hunt“ – jedinečná 3D jízda s postavičkami Medvídka Pú a jeho přátel, a „Monsters, Inc. Ride & Go Seek“ - interaktivní atrakce se strašidly z animovaného filmu. DisneySea je jedinečný svou námořní tématikou, fantastickými zeměmi a krásnými částmi inspirovanými pobřežím Středozemního moře, arabským a americkým pobřežím.

Tajný tip: V parku najdete spoustu nádherných zahrad a květinových dekorací, takže nezapomeňte navštívit některé z těchto míst, kde si odpočinete a zrelaxujete.

Zábavní park Disneyland v Tokiu.
Zábavní park Disneyland v Tokiu.

Magic Kingdom, Orlando, Florida, USA

Magic Kingdom je srdcem zábavního komplexu Walt Disney World Resort v Orlandu, Florida. Podobně jako v Disneylandu v Kalifornii, i zde můžete potkat ikonické postavy Disneyho, má však vlastní design a unikátní atrakce.

Mezi nejznámější atrakce patří „Popelka“ – symbol parku, „Piráti z Karibiku“ – klasická jízda lodí s padouchy, nebo „Vesmírná hora“ – temná horská dráha ve vesmíru.

Tajný tip: Nezapomeňte si s sebou vzít láhev na vodu – v parku se dá snadno naplnit a ušetříte na balených vodách, a ještě šetříte životní prostředí.

Zámek v zábavním parku Magic Kingdom v Orlandu.
Zámek v zábavním parku Magic Kingdom v Orlandu.

Efteling, Kaatsheuvel, Nizozemsko

Pokud je vaším snem zábavní park s atmosférou a originálními atrakcemi, Efteling v Nizozemsku je tou správnou volbou. Tento park je jedním z nejstarších na světě a má dlouhou historii, která začala již v roce 1952.

Efteling je známý pohádkovými zónami, jako například „Pohádkový les,“ kde najdete sochy a scény z různých pohádek, ale i moderními atrakcemi, jako je „Baron 1898“ – rychlá horská dráha se stoupáním do výšky 37 metrů a strmým sjezdem.

Tajný tip: Na začátku dne se vyplatí jít přímo na nejoblíbenější atrakce, abyste později nemuseli čekat ve frontě.

Pohled shora na zábavní park Efteling.
Pohled shora na zábavní park Efteling.

PortAventura Park, Salou, Španělsko

PortAventura Park je jeden z největších a nejlepších zábavních parků v Evropě. Nachází se v blízkosti slunečného pobřeží Costa Dorada ve Španělsku a nabízí skvělé atrakce, jedinečnou show a mnoho různých jízd.

Park je rozdělen do několika tematických oblastí včetně „Mediterrània“, „China“, „México“, „Far West“ a „SésamoAventura“, což poskytuje množství zážitků pro všechny návštěvníky.

Mezi top atrakce patří „Shambhala,“ jeden z nejvyšších a nejrychlejších hypercoasterů v Evropě, a „Furius Baco,“ která je známá svou rychlostí a akrobatickými jízdami.

Tajný tip: Vstupenky si zakupte předem přes internet, což vám umožní ušetřit čas v řadách a získáte i přístup k některým exkluzivním nabídkám.

Horské dráhy v zábavním parku PortAventura Park.
Horské dráhy v zábavním parku PortAventura Park.

Cedar Point, Ohio, USA

Cedar Point je synonymem pro adrenalin a horské dráhy. Tento park se nachází na břehu Erijského jezera v Ohiu, USA, a v současnosti drží rekord s nejvíce horskými dráhami na jednom místě na světě – více než 17 drah!

Nejrychlejší a nejvýznamnější horské dráhy „Top Thrill Dragster“ – dráha, která dosahuje rychlosti 190 km/h 128 metrů, nebo „Millennium Force“ – byla první dráhou na světě, která byla 90 metrů vysoká.

Tajný tip: Pokud jste nadšenci horských drah, rozhodně si zakupte vstupenku na dva dny, abyste si našli čas na všechny atrakce.

Dřevěná horská dráha v zábavním parku Cedar Point.
Dřevěná horská dráha v zábavním parku Cedar Point.

Alton Towers, Staffordshire, Velká Británie

Alton Towers je jedním z nejlepších zábavních parků na Britských ostrovech s bohatou nabídkou vynikajících horských drah a rodinných atrakcí. Park se nachází v nádherné scenérii ve Staffordshiru, kde můžete najít krásné zahrady a jezera.

Mezi nejoblíbenější atrakce patří „Oblivion“ – první horská dráha na světě se svislým sjezdem, „Wicker Man“ – dřevěná horská dráha se zvláštním efektem ohně, a „The Smiler“ – dráha se šílenými 14 zatáčkami.

Tajný tip: Navštivte park během týdne, kdy je menší počet návštěvníků, což vám umožní více jezdit bez dlouhých čekacích dob.

Horská dráha v zábavním parku Alton Towers.
Horská dráha v zábavním parku Alton Towers.

Liseberg, Göteborg, Švédsko

Tento park je největším zábavním parkem ve Švédsku a nabízí více než 40 atrakcí pro návštěvníky všech věkových kategorií.

Mezi nejznámější atrakce patří „Balder,“ jedna z nejlepších dřevěných horských drah na světě, „Helix,“ která se vyznačuje hladkými zatáčkami a rychlostí a „Lisebergbanan,“ klasická horská dráha se špičkovou atmosférou.

Tajný tip: Nezapomeňte si užít výhled na krásné město Göteborg z vrcholu některých horských drah, který je jedinečným zážitkem.

Noční světelná výzdoba zábavního parku Liseberg ve Švédsku.
Noční světelná výzdoba zábavního parku Liseberg ve Švédsku.

Disneyland Paris, Paříž, Francie

Disneyland Paris, který se nachází v Marne-la-Vallée ve Francii, je magickou a okouzlující destinací přinášející milovaný Disney zážitek na evropské pobřeží. Byl otevřen v roce 1992 a je jedním z nejpopulárnějších a nejznámějších zábavních parků v Evropě, který každoročně přitahuje miliony návštěvníků z celého světa.

Top atrakce: Disneyland Park a Walt Disney Studios Park – země pohádek s nekonečným množstvím atrakcí, jako je Ratatouille: The Adventure, Big Thunder Mountain, a Twilight Zone Tower of Terror.

Tajný tip: Sedněte si na poslední sedadlo horské dráhy Big Thunder Mountain, kde je největší zábava!

Růžový zámek v zábavním parku Disneyland v Paříži.
Růžový zámek v zábavním parku Disneyland v Paříži.

Tivoli Gardens, Kodaň, Dánsko

Tivoli Gardens je oblíbený zábavní park v srdci Kodaně v Dánsku. Byl založen v roce 1843 a patří mu titul jednoho z nejstarších fungujících zábavních parků na světě, který okouzluje návštěvníky již po celé generace.

Tivoli Gardens se nachází velmi blízko centru města a pyšní se jedinečnou směsí klasického šarmu a moderního vzrušení. Jeho malebné zahrady, ozdobené barevnými květinami a osvětlené tisíci světly, vytvářejí pohádkovou atmosféru, která uchvátí domácí i turisty.

Top atrakce: Star Flyer - jedno z nejvyšších kol světa, The Demon - horská dráha s převraty, a nostalgické Rutschebanen - jedna z nejstarších dřevěných horských drah na světě.

Tajný tip: Navštivte park v noci, kdy je osvětlen tisíci světly, což mu dodává příjemnou atmosféru.

Zábavní park Tivoli Gardens v Kodani.
Zábavní park Tivoli Gardens v Kodani.

Gardaland, Castelnuovo del Garda, Itálie

Gardaland, který se nachází v Castelnuovo del Garda v Itálii, je předním zábavním parkem, lákajícím návštěvníky vzrušujícími jízdami, podmanivými atrakcemi a pocitem úžasu. Nachází se na malebném břehu jezera Garda a je jedním z nejoblíbenějších zábavních parků v Itálii a každoročně přitahuje miliony hostů.

Gardaland, otevřený v roce 1975, se rozrostl v obrovskou zábavnou destinaci, která nabízí rozmanitou škálu zážitků pro návštěvníky všech věkových kategorií. Od horských drah a vodních jízd až po rodinné atrakce a živá vystoupení, park zajišťuje nezapomenutelné dobrodružství pro každého.

Hlavní atrakce: Oblivion: The Black Hole – tajuplná horská dráha, Blue Tornado – závodní horská dráha a I Corsari – dobrodružná pirátská plavba kolem světa.

Tajný tip: Vyhněte se víkendu a prázdninovým termínům, pokud upřednostňujete kratší fronty.

Horská dráha v zábavním parku Gardaland v Itálii.
Horská dráha v zábavním parku Gardaland v Itálii.

Park Futuroscope, Poitiers, Francie

Futuroscope, který se nachází v Poitiers ve Francii, je jedinečný a futuristický zábavní park, který nabízí špičkovou směs zábavy, technologie a tvořivosti. Od svého otevření v roce 1987 je v popředí inovací a uchvacuje návštěvníky svými pohlcujícími zážitky a vzrušujícími atrakcemi.

Na rozdíl od tradičních zábavních parků se Futuroscope zaměřuje na multimediální a audiovizuální zážitky, přičemž využívá nejmodernějších technologií pro přepravu hostů do imaginativních světů. Architektura a design parku jsou pozoruhodné a obsahují futuristické struktury a pavilony, které navozují atmosféru světa zázraků a dobrodružství.

Jednou z nejvyhledávanějších atrakcí je „Time Voyager“ - ohromující jízda v čase, která vás zavede do minulosti i budoucnosti. Na palubě speciálního vozidla vás převeze přes historické epochy a podíváte se do života příštích generací.

Tajný tip: „TechZone“ - tajemný koutek v parku, který skrývá nejnovější technologické pokroky a interaktivní zážitky. Tady si můžete vyzkoušet prototypy a technologie budoucnosti, které ještě nemáte šanci vidět nikde jinde!

Walibi Belgium, Wavre, Belgie

Walibi Belgium, dříve známý jako Walibi Wavre, je populární zábavní park, který se nachází nedaleko Bruselu. Je to jeden z největších a nejznámějších zábavních parků v Belgii, který nabízí vzrušující škálu jízd, atrakcí a zábavy pro návštěvníky všech věkových kategorií.

Najdete zde adrenalinové dráhy, jako „Pulsar“ a „Kondaa“, ale také interaktivní jízdy a tematické oblasti pro mladší návštěvníky, Walibi Belgium zajišťuje vzrušující a příjemný zážitek pro každého.

Kromě bláznivých jízd se v parku během celého roku konají pravidelné akce, koncerty a speciální oslavy, které umocňují celkovou atmosféru a zvyšují zábavu a vzrušení. Kromě toho mohou návštěvníci prozkoumat různé možnosti stravování a obchody, což z něj činí kompletní destinaci na celý den zábavy.

Díky své rozmanité škále atrakcí, živé atmosféře a výhodné poloze v blízkosti Bruselu zůstává Walibi Belgium oblíbenou destinací pro místní obyvatele i turisty, kteří hledají nezapomenutelný den plný dobrodružství a zábavy.

Tajný tip: Chcete-li si park užít v plné parádě, doporučujeme jej navštívit brzy ráno nebo pozdě odpoledne. Tyto časy bývají méně rušné a bez dlouhých čekacích front.

Horská dráha v zábavním parku Walibi v Belgii.
Horská dráha v zábavním parku Walibi v Belgii.

Universal Studios Singapore, Singapur

Zábavní park světové třídy, který se nachází na ostrově Sentosa v Singapuru. Jako součást většího komplexu Resorts World Sentosa je to jedna z nejoblíbenějších a nejikoničtějších atrakcí v regionu, která každoročně přitahuje miliony návštěvníků z celého světa.

Universal Studios Singapore, otevřeno v roce 2010, je prvním a jediným zábavním parkem Universal Studios v jihovýchodní Asii. Nabízí vzrušující a pohlcující zážitek pro hosty všech věkových kategorií. Park je rozdělen do několika tematických zón, z nichž každá představuje jiný filmový trhák nebo televizní show z rozsáhlého portfolia Universal Studios.

Od futuristického panoramatu města „Sci-Fi“ až po okouzlující svět pohádek ve „Far Away“, návštěvníci mohou vstoupit do svých oblíbených filmů a televizních seriálů s propracovanými scénami, detailními tématy a milovanými postavami, které ožijí. Ikonické atrakce, jako je jízda na Transformers, jízda na dráze Battlestar Galactica a dobrodružství Jurassic Park Rapids Adventure poskytují adrenalinové vzrušení, zatímco jízdy vhodné pro rodiny jako Shrek 4-D Adventure a Madagaskar: A Crate Adventure nabízejí zábavu pro všechny věkové kategorie.

Kromě horských drah nabízí Universal Studios Singapore strhující živá vystoupení, pouliční vystoupení a setkání a pozdravy postav, díky čemuž mají hosté mnoho příležitostí k interakci se svými oblíbenými hrdiny a darebáky na obrazovce.

Mimořádně tajným tipem je objevování zákoutí a méně známých atrakcí v parku. Například pokud se vydáš do animačního studia, můžeš si vyzkoušet hlasové nahrávání pro známé animované postavy.

Zábavní park Universal Studios v Singapuru.
Zábavní park Universal Studios v Singapuru.

IMG Worlds of Adventure, Dubaj, SAE

IMG Worlds of Adventure je obrovský krytý zábavní park v Dubaji ve Spojených arabských emirátech. S rozlohou více než 1,5 milionu čtverečních stop se jedná o největší krytý zábavní park na světě a je důkazem reputace Dubaje pro majestátnost a inovace.

IMG Worlds of Adventure, který byl otevřen v roce 2016, je rozdělen do čtyř jedinečně tematických zón, z nichž každá vychází z populárních zábavných franšíz. Návštěvníci se mohou vydat na vzrušující dobrodružství ve vesmíru Marvel, kde se mohou setkat s ikonickými superhrdiny jako Spider-Man, Iron Man a Hulk. Partnerství parku s Cartoon Network oživuje milované postavy z představení jako Ben 10, Adventure Time a The Powerpuff Girls ve vzrušujícím a pohlcujícím prostředí.

Pro fanoušky dinosaurů a prehistorických dobrodružství nabízí zóna Lost Valley – Dinosaur Adventure cestu zpět v čase, aby se setkali s živými animatronickými dinosaury a zažili vzrušující jízdy zasazené do prehistorického světa. Čtvrtá zóna, IMG Boulevard, je navržena jako pulzující panorama města s tematickými obchody a kulinářskými zážitky.

IMG Worlds of Adventure se může pochlubit rozmanitou škálou atrakcí, od horských drah a pohlcujících temných jízd až po interaktivní zážitky a živá zábavná představení. Pozornost věnovaná detailům v tématice a kvalita atrakcí z něj činí podmanivou destinaci pro návštěvníky všech věkových kategorií, ať už jde o milovníky vzrušení nebo rodiny hledající den zábavy.

Tajný tip: Návštěva mimo víkendy, pokud je to možné, plánujte svou návštěvu během pracovního dne.

Lotte World, Soul, Jižní Korea

Lotte World je podmanivý a rozsáhlý zábavní komplex nacházející se v Soulu v Jižní Koreji. Otevřený v roce 1989 se stal jedním z nejpopulárnějších zábavních parků v zemi, nabízí širokou škálu atrakcí, jízd a zábavy pro návštěvníky všech věkových kategorií.

Lotte World se skládá ze dvou hlavních částí: krytého zábavního parku Adventure a venkovního Magic Island. Krytý park se může pochlubit rozsáhlým vnitřním prostorem, který umožňuje hostům vychutnat si atrakce parku bez ohledu na počasí. Nabízí vzrušující jízdy, živá vystoupení, tematické oblasti a řadu aktivit vhodných pro rodiny, které vyhovují různým zájmům a preferencím.

Magic Island, vnější část, se nachází ve středu malebného jezera a nabízí úžasný výhled na panorama Soulu. Tato oblast je domovem některých z nejvzrušivějších jízd parku, včetně ikonických Gyro Drop a Gyro Swing, které poskytují adrenalinové zážitky a úchvatné výhledy.

V Lotte World se nachází také největší kryté kluziště na světě, díky čemuž je oblíbenou destinací pro nadšence bruslení a rodiny, které si chtějí užít jedinečnou aktivitu.

Kromě jízd, park nabízí řadu doprovodných programů, prohlídek a sezónních akcí, které zvyšují vzrušení a vytvářejí pro návštěvníky živou a slavnostní atmosféru.

Tajný tip: Pro návštěvu Lotte World existuje speciální vstupenka, díky které nemusíte stát ve frontách.

Zábavní park Lotte World v Jižní Koreji.
Zábavní park Lotte World v Jižní Koreji.

Ferrari World, Abu Dhabi, SAE

Další velkolepý zábavní park nacházející se na ostrově Yas ve Spojených arabských emirátech. Otevřený v roce 2010, je držitelem titulu prvního zábavního parku značky Ferrari na světě a nabízí jedinečný a vzrušující zážitek pro návštěvníky všech věkových kategorií.

Středobodem Ferrari World je ikonická Ferrari Rossa, nejrychlejší horská dráha na světě, která dosahuje rychlosti až 240 km/h (149 mph) za pouhých 4,9 sekundy a poskytuje adrenalinovou jízdu pro milovníky vzrušení.

Kromě vzrušující dráhy nabízí park řadu atrakcí včetně simulátorů, interaktivních zážitků a jízd pro rodiny, které předvádějí ducha Ferrari a jeho legendárních aut.

Tajný tip: Chcete-li porazit davy a užít si kratší čekací doby na oblíbené atrakce, zvažte návštěvu Ferrari World během pracovních dnů a mimo hlavní sezónu (mimo velké prázdniny a školní přestávky).

Pohled shora na obrovský zábavní park Ferrari World v Abu Dhabi.
Pohled shora na obrovský zábavní park Ferrari World v Abu Dhabi.

Filmový svět Warner Bros, Gold Coast, Austrálie

Okouzlující zábavní park, který oživuje kouzlo Hollywoodu. Byl otevřen v roce 1991 a je jedním z nejoblíbenějších zábavních parků v regionu, který nabízí podmanivou směs filmových atrakcí, vzrušujících jízd a živé zábavy.

Park je domovem široké škály atrakcí inspirovaných ikonickými filmy a televizními pořady Warner Bros. Návštěvníci se mohou ponořit do svých oblíbených dobrodružství na obrazovce, od setkání s milovanými superhrdiny DC Comics, jako Batman a Wonder Woman až po objevování rozmarného světa postav Looney Tunes.

Filmový svět Warner Bros obsahuje vzrušující horské dráhy, jako je DC Rivals HyperCoaster, která je nejvyšší, nejdelší a nejrychlejší HyperCoaster na jižní polokouli, a která poskytuje vzrušující zážitek pro milovníky adrenalinu.

Tajný tip: Chcete-li co nejlépe využít svůj den ve filmovém světě Warner Bros, zvažte zakoupení permanentky Fast Track. Tento průkaz vám umožňuje přeskočit pravidelné fronty na vybrané atrakce, což vám ušetří čas a umožní vám zažít více jízd během dne.


Všechny články autora

Pavel Fellner

Průkopník našich cest do Indonésie a Polynésie. Několikrát absolvoval cestu kolem světa, průvodcuje jižní Ameriku, Barmu, Thajsko, Indii, Čínu, Tibet, Nepál, Bhután, Etiopii, Keňu, Tanzanii, Namibii, JAR...., miluje Stolové hory ve Venezuele, koupe se s tučňákama na Antarktidě a vyběhne na každou sopku, kterou spatří. Bohém s odbornými znalostmi z řízení a marketingu si na zájezdech vychutnává každý moment. Okouzlí Vás nejen dojemnou hrou na klavír, vědomostmi, ale i talentem zorganizovat věci tak, abyste si vaši dovolenou dokonale užili. Velmi dobře vaří a v restauraci vám rád pomůže najít přesně to víno, na které máte chuť. Z dovolené, kde vás provází, se vám nebude chtít odejít.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole