ulice Wangfujing v Pekingu

Žába, had či škorpion? I tak se vaří ve světě.

Žáby, hadi, škorpioni, kobylky, potkani, pavouci – to vše se může objevit jako vybraná pochoutka na talíři během cest po Asii a dalších kontinentech. Některé speciality jsou jen pro otrlé, na jiných si pochutnáte.

Autor: průvodci CK SEN a Pavel Fellner

30.01.2017

Čti více
ulice Wangfujing v Pekingu
ulice Wangfujing v Pekingu

Thajsko

V thajském Bangkoku na ulici Khaosan road můžete ochutnat kobylky. Když jsou dobře upečené, chutnají docela dobře. Jen je třeba jim utrhnout nožičky, ty mohou poškrábat krk a hltan. Stačí se projít po vyhlášené streetfoodové uličce a ochutnáte během chvilky ty nejbizarnější jídla, které jste kdy jedli. V nabídce najdete i červy, které jsou upražené a chutnají jako chipsy. V Malajsii zase servírují žáby, nejlépe chutnají na kari. Nejdříve žábu nasekají na kousky, přidají wok omáčku, kousky oříšků a obrovské chilli papričky. Vše se párkrát zamíchá a je hotovo. Chutná to jako jemnější kuřecí maso a je to výborné.

žabí stehýnka
žabí stehýnka

Barma

A co třeba pečený potkan? Takovouto „pochoutku“ si může cestovatel dopřát v Barmě. Když ho nabídnou poutníkovi, který byl týden bez masa, může se stát, že neodolá. Na stolech místních lidí se objevují také kobylky, švábi a brouci, které připravují na pánvi wok. Místní si je často dávají jako předkrm, na kterém si vždy rádi pochutnají. V Barmě rozhodně vynechejte místní kukuřičné doutníky, jedná se totiž o nejhorší kuřivo na světě, které dokáže turistu i prohnat. Ale vypadají lákav a kouří je zde i ženy.

asijský street food
asijský street food

Vietnam a Filipíny

Ve Vietnamu na ostrově Unicorn můžete ocutnat hada na kari. S oblibou ho na počkání připravují v deltě řeky Mekong. Není třeba se jídla bát, hlava s jedovatými žlázami se před přípravou odstraní. Připravují ho různě, velmi chutný je například had na kari, dušený na kokosovém mléku s cibulí, zázvorem a koriandrem. Hadí maso je jemné, chutná jako něco mezi kuřetem a rybou. Jen pozor, had má hodně kostí! Také hadí srdce s krví je vyhlášenou vietnamskou pochoutkou. Ovšem jen pro otrlé! Ti se mohou na Filipínách „pustit“ i do balutu. Je to nevylíhnuté káčátko uvařené ve skořápce. Že je to nemorální? V Indii je zase nemyslitelné jíst hovězí maso. Z balutu se jí jen embryo, někdy se podává s octovým nálevem a v pikantní omáčce. Chutná to jako vybraná francouzská paštika.

Peru - žabí džus
Peru - žabí džus

Peru

V Peru je jednou z nejbizarnějších specialit „jugo de rana“ – žabí džus. Ve stánku s ovocem a zeleninou si vyberete příchuť – avokádo, banán, jablko, pomeranč, mango či guavo. Prodavačka to vše nahází do mixéru, pak přidá malou žabku z terária. Přihodí ji k ovoci, přikryje poklop a mixér pustí. Za 30 sekund máte džus v plastovém kelímku. Je to prý vynikající lék na migrénu, anémii, pomáhá léčit bronchitidu a vyživovat mozek. Pokud byste neměli zrovna chuť na žábu, můžete si dát pečené morče. Je to vyhlášená peruánská specialita, kterou vám připraví téměř všude. Tzv. Guinea pig si nejčastěji vychutnáte grilované nebo pečené se spoustou zeleniny a brambor.

pavouci a hadi na špejli, Čína
pavouci a hadi na špejli, Čína

Čína

Čína je proslavená jak vynikajícím jídlem, tak i nejroztodivnějšími výstřednostmi. Na slavné ulici Wangfujing v Pekingu je možné ochutnat bource morušového, velké masité pavouky, škorpióna, larvy, penis bůhví z čeho. Můžete zde s přáteli soutěžit, kdo sní nejodpornější věc. Speciální kapitolou jsou pálenky po světě. Jednou z nejhorších je nejlevnější čínská rýžová pálenka. Je tak odporná, že ani v deseti lidech nejste schopni vypít láhev s obsahem tři deci. Podobná, třtinová, se vyrábí v palírně na ostrově Flores. Dělají ji ve dvou kvalitách, jedna se nedá pít vůbec, druhá úplně stejně. Úplně nejhorší na světě je ovšem barmská pálenka plná škorpionů a jedovatých housenek. Ti nejodvážnější cestovatelé ovšem mohou vyzkoušet idalší extrémní zajímavosti jako jsou velbloudí moč či žaludek. Ale Evropanům se to spíše nedoporučuje.


Všechny články autora

Pavel Fellner

Průkopník našich cest do Indonésie a Polynésie. Několikrát absolvoval cestu kolem světa, průvodcuje jižní Ameriku, Barmu, Thajsko, Indii, Čínu, Tibet, Nepál, Bhután, Etiopii, Keňu, Tanzanii, Namibii, JAR...., miluje Stolové hory ve Venezuele, koupe se s tučňákama na Antarktidě a vyběhne na každou sopku, kterou spatří. Bohém s odbornými znalostmi z řízení a marketingu si na zájezdech vychutnává každý moment. Okouzlí Vás nejen dojemnou hrou na klavír, vědomostmi, ale i talentem zorganizovat věci tak, abyste si vaši dovolenou dokonale užili. Velmi dobře vaří a v restauraci vám rád pomůže najít přesně to víno, na které máte chuť. Z dovolené, kde vás provází, se vám nebude chtít odejít.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole