Nauru

10 nejméně navštěvovaných zemí světa

Organizace spojených národů (UNWTO - UN World Tourism Organisation) vede dlouhá léta statistiky počtu turistů v zemích celého světa. Nejvíce navštěvovanou zemí je za posledních 10 let Francie. Podle těchto statistik bylo v roce 1990 ve světě 435 milionů turistů ročně, nyní počet turistů navzdory terorismu, pádu letadel, chorobám stoupl na 1 235 milionů turistů ročně. Ročně po světě cestuje miliarda a čtvrt lidí. Nejvíce za poslední rok narostl turismus v Africe. Africké státy bohužel obsazují první místa v negativních tabulkách: nejchudší země světa, nejmenší HDP na obyvatele, nejméně toalet na obyvatele, nejvíce AIDS, Ebola atd. V tomto negativním hodnocení – nejméně navštěvovaných zemí světa však Africe první příčka nepatří.

Autori: Luboš Fellner, CK SEN

07.03.2018

Čti více
Nauru
Nauru

Nejvíce navštěvované země dneška jsou:

1. Francie (82.6 milionů turistů ročně), 2. USA (75.6 milionů ročně), 3. Španělsko (75.5 milionů ročně), 4. Čína (59.3 milionů ročně), 5. Itálie (52.4 milionů ročně), 6. Velká Británie (35.8 milionů ročně), 7. Německo (35.6 milionů ročně), 8. Mexiko (35.1 milionů ročně), 9. Thajsko (32.6 milionů ročně), 10. Turecko (29.7 milionů ročně)

Turecko se dlouho drželo na 6. místě, ale nyní se propadlo. Malajsie z původně 9. místa klesla o několik míst níže. Po sérii teroristických útoků se očekává propad i v návštěvnosti Francie. Naopak Thajsko si výrazně polepšilo.

Bhútán
Bhútán

Nejméně navštěvované země světa:

10. Gabon (16 000 turistů ročně), 9. Turkmenistán (12 500 turistů ročně), 8. Afghánistán (12 000 turistů ročně), 7. Svatý Tomáš a Princův ostrov (8000 turistů ročně), 6. Marshallovy ostrovy (7000 turistů ročně), 5. Kiribati (4000 turistů ročně), 4. Tuvalu (2000 turistů ročně), 3. Somálsko (1600 turistů ročně), 2. Rovníková Guinea (430 turistů ročně), 1. Nauru (200 turistů ročně)

Sestavit tabulku nejvíce navštěvovaných zemí světa je vcelku snadné. U nejméně navštěvovaných je to tvrdší oříšek a musím dělat kompromisy. Na jedenáctém místě nejméně navštěvovaných zemí světa jsou Šalamounovy ostrovy. Ptám se Chrise Nemaie z rady cestovního ruchu země, kolik turistů mají ročně. Odpovídá, že do 20 000, ale z toho je polovina businessmanů, takže opravdových turistů jako my je 10 000. Mnohá čísla, co tu mám, jsem sepsal poté, co jsem hovořil s lidmi odpovědnými za turismus. I na Nauru je číslo, které jsem uvedl, správně. Průměrný počet turistů za posledních 10 let na Nauru je kolem 170 ročně. 200 lidí je nynější stav. Komory navštíví ročně 26 000 turistů. Východní Timor, na kterém jsem byl před měsícem, má 72 000 turistů ročně, což je 2x víc, než před 5 lety. Moldavsko stouplo letos na 121 000. Demokratická republika Kongo má 135 000, Bhútán 210 000 a Brunej 219 000 turistů ročně.

málo navštěvované země, Afrika
málo navštěvované země, Afrika

Guinea Bisaw nadiktovala 44 000 turistů, ale všichni vědí, že v zemi s neustálými převraty, je to vymyšlené číslo. Teď se to provalilo, skandál se snaží ututlat. Oficiální číslo, na kterém se prý dohodnou, bude zřejmě 18 000 turistů. Ale reálně je skutečného počtu turistů pouze zlomek. Dlouhá léta Guinea Bisaw diktovala 7500 turistů ročně. A nyní to takto nahoru nemohlo skočit! Tisíce pašeráků a narkobaronů přece nelze počítat za turisty.

Středoafrická republika
Středoafrická republika

Nejméně turisty navštěvované země světa jsou ty ve válečném stavu, v občanské válce. I moje tabulka není tedy zcela správná. Zahrnul jsem státy, které se dnes dají navštívit. Kdysi jsem navštěvoval Sýrii a Jemen opakovaně, ale nyní do těchto zemí turista nevkročí. Podobně je to s Libyí, Irákem, Středoafrickou republikou. Všechny tyto země jsou dnes podle mě počtem turistů hluboko pod Afghánistánem. Středoafrická republika a Jižní Súdán by měli být namísto Gabonu. Ale nedá se sem pro většinu turistů vycestovat. Probíhá zde občanská válka. Tabulku jsem sestavil na základě průměru za posledních 10 let. Není přece možné, že návštěvnost skočí ze 160 - 200 turistů ročně, které daná země uvádí posledních 7 let za sebou, na 2000 turistů v průběhu jednoho roku. To bych považoval za statistickou chybu. A i když tato země poslední rok čísla nedodala, tak předpokládám, že se její návštěvnost rapidně nezměnila. V tabulce Organizace Spojených Národů jsou přece jen určité politické zájmy.

Rovníková Guinea
Rovníková Guinea

Mnoho zemí statistiku poslední rok nedodalo. To však neznamená, že je z mé tabulky vyloučím. Určitě jsou (nejméně navštěvované země v mé tabulce) méně navštěvované než San Marino. Tabulka OSN toto nezohledňuje a v některých zahraničních médiích právě tato tabulka, která není dogmatem, nýbrž pomůckou, vytvořila absolutní bludy. Pokud některá země nedodala čísla, tak ji nebrali, že existuje a některé země jako Sýrie, Jemen, Rovníková Guinea čísla nedodaly. Rovníková Guinea nemá zájem v těchto statistikách být. Dalším problémem je, že mnohé země uvádějí falešná čísla. Chtějí vypadat atraktivněji (viz čísla Gabonu, která jsou vymyšlená a skutečných turistů je zde minimum. Tento rok jsem cestoval po celé zemi a nepotkali jsme ani jednoho - v celém národním parku 4x větším, než Vysoké Tatry. Luango national park je přitom tím nejznámějším, tak jako na Slovensku Vysoké Tatry.)

Ale první dvě příčky nejméně navštěvovaných zemí jsou správné. Nejde o nebezpečné země. Ale jako turista nedostanete víza – posledních 10 let nejste v těchto zemích vítán. Na Nauru i v Rovníkové Guineji potkáte na letišti mnoho bělochů. Nejde však o turisty. Náš hotel Menem na Nauru má podle mého odhadu 200 pokojů, je to mnoho budov, jde o vládní hotel. Chtěli jsme vyměnit jeden pokoj, ale nešlo to. Nabízeli jsme, že doplatíme cokoliv - přitom noc zde stojí 190 australských dolarů - ale volný pokoj nenašli. Hotel je absolutně plný. Nás deset přitom představuje jediné turisty!!! Dostali jsme víza a přesně nám vyčlenili pokoje. Jsme tu pod větším drobnohledem, než jsme byli v Severní Koreji.

Pro srovnání, Česká republika má 12 milionů turistů ročně, Slovensko má nad 6 milionů, Rakousko 28 milionů.

Cestujte na poznávací zájezdy s CK SEN do celého světa.

<
>
Všechny články autora

Luboš Fellner

Neznáme člověka, který aktivně procestoval více zemí než Luboš. Již 25 let připravuje prvoexpedice z Čech, Slovenska a v mnoha případech i z dalších zemí střední Evropy. Sedm sester severovýchodní Indie, Středoafrická republika, Kongo, Čad-Ennedi a severní i jižní Súdán jsou ty nejposlednější. Cesta po stopách slavných cestovatelů a hledání pramene Nilu. Výstup na nejvyšší horu Severní Koreje. V roce 2012 zorganizoval u příležitosti 100. výročí dobytí Jižního pólu plavbu na Antarktidu. Procestoval i sever od Grónska, Zemi Františka Josefa na severní pól. Mnohokrát procestoval Oceánii - Polynésii, Melanésii i Mikronésii. Jako vystudovaný lékař s atestací se věnuje cestovatelské medicíně a zrealizoval cesty s názvem Ebola tour (Západní Afrika 2015) a Zika tour (Brazílie 2016). na starosti bezpečnost našich klientů.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole