Thajsko, bezpečná exotika

5 důvodů, proč se nebát cestovat do exotiky

Jaká je situace v exotických zemích? Je skutečně v současné době nebezpečné cestovat? Tady je pět důvodů, proč se nebát vyrazit objevovat svět.

Autori: Michaela Bučková, Pavel Fellner

29.01.2017

Čti více
Thajsko, bezpečná exotika
Thajsko, bezpečná exotika

V oblíbených exotických destinacích panuje klid

Ve většině exotických destinací panuje klid. Je důležité vyvarovat se zemím, kde probíhá občanská válka nebo jiné nepokoje - jako v Sýrii nebo Jemenu, Venezuele sužované ekonomickou krizí a dlouhodobě nestabilním zemím rovníkové Afriky. Mezi oblíbenými exotickými destinacemi ale není země, kde hrozí vysoké nebezpečí terorismu a útoků. Pokud bychom se začali bavit o tropických chorobách jako ebola nebo virus zika, o možných zemětřeseních, tsunami a podobně, počet zemí se sníží. Ale to už je na každém z nás, jak moc se bojíme, anebo zda převládne touha po dobrodružství. Co by doporučil? Země jako Thajsko, Vietnam či Kubu, ty jsou mekkou bezpečí a turisté jsou zde s nadšením vítáni. Paradoxem současné doby je, že strávit dovolenou v Evropě je vlastně nebezpečnější. Všem se nám to ovšem špatně vyslovuje nahlas.

letiště Václava Havla, Praha
letiště Václava Havla, Praha

Letiště v Praze a ve Vídni jsou bezpečná

Asi 90 procent Čechů odlétá na dovolenou za exotikou z pražského nebo vídeňského letiště. To jsou letiště zemí, která nejsou v hledáčku teroristických útočníků, a nikdy se zde nic nestalo. Pokud je třeba přestupovat na dálkový let v některé z dalších evropských zemí, cestující zůstává v tak zvaném tranzitu, uvnitř letiště, kam pasažéři vstupují až po důkladné prohlídce. Pravděpodobnost, že by se zde stal nějaký incident, je minimální.

letecká doprava
letecká doprava

Letecká přeprava je nejbezpečnější na světě

Kdo pravidelně jezdí po české dálnici D1, ví, že každá cesta z Brna do Prahy je velkým dobrodružstvím. A to nejen kvůli opravě dálnice, ale také „pirátům“ silnic a rostoucí kamionové dopravě. To potvrzují i statistiky, ze kterých jednoznačně vyplývá, že letecká doprava je tou nejbezpečnější na světě. Mnohem více nehod se stane na autobusovém zájezdu, kde unavený šofér usne. A piloti leteckých společností dnes už dobře vědí, jak se vyhýbat bouřkám, sopkám, a pravděpodobnost pádu letadla se výrazně snižuje.

hygiena na cestách
hygiena na cestách

Hygiena v exotických zemích stoupá

Jednou z největších obav cestovatelů je míra hygieny v exotických destinacích. To se ale rychle mění a situace v restauracích, na záchodcích i v hotelech se každým rokem zlepšuje, za posledních deset let se udál velký skok. „Také cestovatelé jsou poučení. Vědí, že se nemá jíst v prázdné restauraci, že se chodí tam, kde je plno. Tam se jídla točí, jsou čerstvá. Také naší ekonomice se daří a český cestovatel nemusí přemýšlet, kolik za oběd utratí. Kdo dlouho necestoval za exotikou, bude změnou hygienických pravidel mile překvapen.

bezpečná exotika
bezpečná exotika

Kriminalita se dá uhlídat

Mnoho lidí se také bojí kriminality v dalekých zemích. Přitom v Praze v tramvaji číslo 18 nebo na Královské cestě okradou mnoho českých turistů. Pravda je taková, že ve většině exotických destinací jsou velmi milí a úslužní lidé. Drobné krádeže se sice stávají, ale dá se jim ubránit tím, že se budete chovat opatrně. Jako když cestujete po Praze. Peníze je dobré mít v kapsičce na krku a tu si pravidelně hlídat. Když v Indonésii nenosíte batoh na jednom rameni, motorkářský gang zlodějů vám ho nevytrhne. Na pláž v Rio de Janeiru se chodí jen s pár drobnými v kapse, zbytek se nechává v sejfu hotelu… Stačí dodržovat základní pravidla. Minulý týden jsem se svými turisty cestoval po Nepálu, který loni zasáhlo ničivé zemětřesení. Jeho následky jsou už odstraněné a jediné problémy, které naši turisté měli, bylo usmlouvat dobrou cenu za trička a koření.

Machu Picchu v Peru
Machu Picchu v Peru

Existuje mnoho dalších důvodů, proč jet na exotickou dovolenou, stejně jako existuje mnoho důvodů proti. Je na každém z nás, abychom se rozhodli. „Pro mě se ale nic nemění. Já budu cestovat dále. Příští týden například odjíždím s celou rodinou do Peru a Chile,“ dodává Pavel Fellner.

Vydejte se i vy na poznávací zájezdy s CK SEN, nebudete litovat!


Všechny články autora

Pavel Fellner

Průkopník našich cest do Indonésie a Polynésie. Několikrát absolvoval cestu kolem světa, průvodcuje jižní Ameriku, Barmu, Thajsko, Indii, Čínu, Tibet, Nepál, Bhután, Etiopii, Keňu, Tanzanii, Namibii, JAR...., miluje Stolové hory ve Venezuele, koupe se s tučňákama na Antarktidě a vyběhne na každou sopku, kterou spatří. Bohém s odbornými znalostmi z řízení a marketingu si na zájezdech vychutnává každý moment. Okouzlí Vás nejen dojemnou hrou na klavír, vědomostmi, ale i talentem zorganizovat věci tak, abyste si vaši dovolenou dokonale užili. Velmi dobře vaří a v restauraci vám rád pomůže najít přesně to víno, na které máte chuť. Z dovolené, kde vás provází, se vám nebude chtít odejít.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole