papa Daiquiri, Kuba

9 koktejlů na léto

Víte, co je Černá smrt, Michelada nebo Papa Daiquiri? Na všechny tyto drinky můžete narazit při letních cestách po světě. Jak chutnají? A dají se připravit i doma na zahradě?

Autor: průvodci CK SEN

01.03.2018

Čti více
papa Daiquiri, Kuba
papa Daiquiri, Kuba

1. Islandská Černá smrt

Na Islandu, ostrově gejzírů a elfů, vám bude chutnat islandská pálenka slegendární přezdívkou Černá smrt. Doma si po návratu smíchejte brennevin (islandskou pálenku podobnou naší kmínce), šťávu z černého rybízu a citronovou šťávu v poměru 3: 2: 1, přidejte cukrovou vodu podle chuti, míchejte s ledem a v ústech se vám otevřou islandské vzpomínky.

Brennevin, Island
Brennevin, Island

2. Papa Daiquiri

Daiquiri ve formě drceného ledu, limetky, cukru a rumu zná každý. Vyzkoušejte svého barmana, jestli umí namíchat Papa Daiquiri. Hemingway byl diabetik, a když viděl přípravu tohoto nápoje, zeptal se, jestli by to nešlo bez cukru. A tak nový drink dostal pojmenování papa, jak všichni Ernestovi familiárně říkali na Kubě. Daiquiri bez cukru, zato s dvojitou dávkou rumu.

Michelada, Mexiko
Michelada, Mexiko

3. Mexická Michelada

Máte rádi bizarní chutě světa? V tom případě bude pro vás tento zvláštní koktejl jako dělaný. Velké pivo v orosené sklenici, kterou zevnitř potřete něčím pořádně štiplavým a hranu namočíte v soli. Mexičané svůj podivný radler zbožňují a pijí jej při téměř každé příležitosti.

Sling, Singapur
Sling, Singapur

4. Singapore Sling

Být v Singapuru a nedat si Singapore Sling v Dlouhém baru elegantního hotelu Raffles je hřích. Tento koktejl vymyslel kolem roku 1915 Číňan Ngiam Tong Boon z největšího čínského ostrova Hainan a pokud nemáte dokonale zásobenou chladničku, ani ho doma nezkoušejte. Koneckonců, originál je jen jeden – v Singapuru – a skládá se z 3 cl ginu, 1,5 cl cherry brandy, 0,75cl Cointreau, 0,75cl DOM Bénédictine (bylinkový likér), 1 cl grenadiny, 12 cl ananasového džusu, 1,5 cl čerstvého limetkového džusu a kapky Angostura bitters.

Baileys, Patagonie
Baileys, Patagonie

5. Patagonské Baileys

Za tímto nápojem musíte procestovat pořádný kus světa. V nejvzdálenějších fjordech Patagonie vám před návratem z túry na vaši expediční loď nalijí do sklenice whisky, přidají horké kakao a zasypou spoustou tisíce let starého ledu z ledovce. Je to neopakovatelná chuť vdokonale kouzelném prostředí.

Pisco Sour, Peru
Pisco Sour, Peru

6. Jihoamerické Pisco Sour

Dnes se těžko věří, že Peru a ne Chile bylo v 16. století centrem výroby vína v Jižní Americe. A už tehdy Španělé z hroznové šťávy pálili Pisco, které dostalo svůj název podle přístavu, z něhož ho vyváželi do Evropy. Smíchejte Pisco s vaječným bílkem, cukrovou vodou, citrónem a máte dokonalý a efektivní drink na léto.

Amarula, Jižní Afrika
Amarula, Jižní Afrika

7. African Brew

Amarula, krémový likér vyráběný zbobulí, které milují sloni, je symbolem Jižní Afriky. Míchá se s kopečkem čokoládové zmrzliny, drceným ledem a trochou zralého rozmačkaného banánu, podává se ve sklenici na víno azdobí čokoládovou tyčinkou. Perfektní dezert po grilování na terase.

Caipirinha, Brazílie
Caipirinha, Brazílie

8. Caipirinha

Nelze ji nezmínit. Máme pro vás však tip. Nepijte ji doma. Pojeďte do brazilského Rio de Janeira, posaďte se na plastovou židli v jednom ze stánků slavné pláže Copacabana, nebo se zapojte do večerních mejdanů ve čtvrti Ipanema. Je to božský zážitek nechat si ji namíchat místním barmanem při západu slunce.

Manhattan, USA
Manhattan, USA

9. Manhattan

Když matka Winstona Churchilla organizovala v roce 1874 banket v New Yorku, netušila, že dala podnět pro vznik drinku, který bude po 150 letech pít (nejen) americká smetánka. Během prohibice americkou whisky nahrazovala kanadská, ale mix whisky, italského vermutu a angostury bitter se zachoval dodnes. Nejlépe chutná s výhledem na Manhattan


Všechny články autora

Jozef Zelizňák

Již 20 let průvodce CK SEN, pravý světoběžník a vynikající překladatel ze skandinávských jazyků. Četli jste Stiega Larssona nebo Jo Nesba? Vystudoval norštinu a švédštinu, miluje Buenos Aires, ale jeho srdeční záležitostí se stala oblast východní Asie, kterou od roku 2001 navštívil nesčetněkrát. Vedl prvoexpedice do Bangladéše, Guyan a Surinamu i Severní Koreje, první naši cestu na Antarktidu. Jozef je top manažer v kanceláři a kromě bezproblémového řízení zájezdů má na starosti marketing i ostatní průvodce.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole