Koktejly

Objevte těchto 9 letních drinků a koktejlů z celého světa

Míchané koktejly si mezi lidmi našly v průběhu let velmi pevné místo. Zřejmě je to dané tím, že spojují přátele, vytváří atmosféru dovolené a chuťovým pohárkům dopřávají explozivní zážitky. Dá se však také říct, že koktejly jsou z podstaty vlastně jako samotní lidé, protože se v nich odráží rozmanitost a přeci v něčem tak trochu podobnost. Pokud rádi cestujete, objevujete s nadšením nové chutě a chcete poznat odraz kultury či historie různých koutů světa, namíchejte si společně s námi svérázné, osvěžující a nezapomenutelné drinky.

Autor: Iveta Reinisch a Pavel Fellner

10.07.2024

Čti více
Long drink.
Long drink.

1. Islandská černá smrt

Za poněkud děsivým názvem Islandská „černá smrt“ se primárně skrývá populární islandský destilát Brennivín, jenž se vyrábí z fermentovaných brambor či obilí a dochucuje se kmínem. Kmín je ostatně jedním z mála druhů koření, které dokáže v drsných islandských podmínkách přežít. Název „černá smrt“ je odvozen od faktu, že přílišná konzumace této silné pálenky způsobila v dřívějších dobách mnoho mdlob či dokonce úmrtí. Ostatně, Brennivín je v základu akvavitem (čistým alkoholem typickým pro Skandinávii) s obsahem alkoholu 37,5 %, proto by tedy měla být jeho samostatná konzumace mírnější. Přijatelnější pak bývá v míchaných koktejlech, a tak se jedním z nich inspirujte.

Recept na míchaný koktejl s pálenkou Brennivín

Na islandský míchaný koktejl si připravte tyto ingredience:

  • 30 ml destilátu Brennivín
  • 10 ml cukrového sirupu
  • 10 ml citronové šťávy
  • 50 ml oblíbeného džusu/šťávy (ideálně rybíz nebo brusinka)
  • 190 ml ledových kostek

Potřebovat budete na přípravu koktejlu s Islandskou „černou smrtí“ sklenici o objemu asi 300 ml. Na její dno pak poklaďte ledové kostky a přilijte destilát Brennivín. V dalším kroku vlijte do sklenice citronovou šťávu, cukrový sirup, a nakonec i preferovaný ovocný džus. Vše řádně promíchejte dlouhou lžící a ihned podávejte. Hotový míchaný koktejl má obsah alkoholu asi 11 %.

Další zajímavosti o Islandské „černé smrti“

  • Destilát Brennivín neboli Islandská „černá smrt“ byl na islandský trh uveden v 30. letech 20. století po dvacetileté prohibici v zemi. Na lahvi býval původně černý štítek s obrázkem lebky, což mělo případné pijáky odrazovat – odtud také přezdívka „černá smrt“. Efekt byl však opačný a alkoholický nápoj se stal mezi Islanďany nejpopulárnějším. Nutno podotknout, že lebku časem nahradila na štítku mapa Islandu.
  • Tradičně se destilát Brennivín podával na islandském zimním festivalu Þorrablót a lidé jím zapíjeli lokální pokrm hákarl (fermentovaná žraločí specialita).
  • Samotný název „Brennivín“ se překládá jako „hořící víno“, neboť alkohol se vyrábí v destilačních zařízeních nad otevřeným plamenem.
  • Brennivín je možné konzumovat také samotný ve formě panáku, musí být ale kvalitně vychlazený. Někteří lidé jej pijí i s kolovým nápojem.
Brennivín, Island.
Brennivín, Island.

2. Hemingway

Ernest Hemingway býval nejen skvělým spisovatelem, ale také horlivým koktejlovým fanouškem. A právě s tímto mužem jsou spojené počátky skvělého míchaného koktejlu „Hemingway Daiquiri“, který je často přezdíván i jako „Papa Doble“ (během pobytu v Havaně lidé Hemingwaye láskyplně přezdívali „Papa“). Vraťme se ale na začátek, do jedné parné noci v baru El Floridita na předměstí Havany, v němž zněly mamba tóny v pozadí a uprostřed vřavy posedával životem protřelý Ernest Hemingway usrkávající nakyslý nápoj s ledem. Když však ochutnal Daiquiri od barmana poprvé, doporučil mu, že by si drink raději dopřál bez cukru a s dvojitou dávkou rumu – což v podstatě zavdalo důvod k výrobě upravené variace proslulého koktejlu. Ochutnáte ho i vy?

Ernest Hemingway kdysi prohlásil: „Neobtěžujte se návštěvami vládních budov, kostelů, památek či náměstí. Pokud chcete skutečně poznat kulturu měst, stravte noc v jejich barech.“

Recept na Hemingway Daiquiri

Na Daiquiri podle Ernesta Hemingwaye budete potřebovat tyto ingredience:

  • 45 ml kvalitního bílého rumu
  • 15 ml likéru Maraschino
  • 30 ml grapefruitové šťávy (nejlépe čerstvě vymačkané)
  • 10 ml limetkové šťávy
  • 100 ml ledových kostek

K přípravě míchaného koktejlu Hemingway Daiquiri si obstarejte určitě kvalitní šejkr, abyste dobře promíchali všechny suroviny. Jakmile jej budete mít k dispozici, vložte do něj ledové kostky, vlijte bílý rum i Maraschino likér, přidejte grapefruitovou šťávu, limetkovou šťávu, šejkr dobře uzavřete a chvíli protřepávejte. Podávejte ihned a ideálně v nachlazené sklenici typu coupé o objemu 120 ml, která je vhodná na Daiquiri. Výsledný drink má obsah alkoholu asi 22 %.

Další zajímavosti o Hemingway Daiquiri

  • Míchaný koktejl Hemingway Daiquiri symbolizuje hlubokou lásku Hemingwaye ke Kubě. Spisovatel přiletěl do země v roce 1928 a strávil v ní více než dvacet let.
  • Barman, který Ernestovi Hemingwayovi namíchal skvělý koktejl Daiquiri, se jmenoval Constantino Ribalaigua Vert. Tento muž, původem z Katalánska, se na Kubu přistěhoval roku 1914 a v roce 1918 se stal majitelem proslulého baru El Floridita (dříve známého jako Restaurante Bar La Florida).
  • Ernest Hemingway miloval koktejl Daiquiri tak moc, že jednu noc jich vypil až 16!
  • Daiquiri si můžete dopřát buď jako samostatné osvěžení nebo i k jídlu. Pro svou citrusovou a osvěžující povahu se hodí například k rybí pochoutce zvané ceviche, ke krevetovému koktejlu, ke grilovaným rybám nebo k salátu z tropického ovoce.

Když ve Floriditě ochutnáváme s našimi klienty koktejly, jen málo kdo si dá Papa Hemingway 2krát. Je to opravdu příliš silný a kyselý drink.

Hemingway
Hemingway

3. Mexická Michelada

Na první pohled se podobá populárnímu míchanému koktejlu Bloody Mary, je však v jedné zásadní ingredienci odlišný – to je drink Michelada neboli „Krvavé pivo“, který Mexičané naprosto zbožňují. Oblíbený je tento mexický koktejl na různých party a také proti kocovině. Variací Michelady existuje nespočet, neboť její složení se liší region od regionu. Dle legendy se vznik tohoto nezaměnitelného nápoje datuje do roku 1910, kdy mexické městečko San Luis Potosí navštívil generál Don Augusto Michel se svými vojáky k odpočinku. Vyhledal tedy místní kantýnu a jal se objednávat pivo s limetkou a pálivou omáčkou pro povzbuzení svých mužů znavených bojem. A tak údajně vznikl název „Michelada“, tj. spojením jména „Michel“ a slova „chelada“ neboli „studená“. Zkusíte také tento netradiční koktejl?

Recept na mexickou Mega Micheladu

Na pikantní variaci Michelady budete potřebovat tyto ingredience:

  • 150 ml světlého/lehkého piva (nejlépe mexický ležák)
  • 10 ml Tabasco omáčky
  • 10 ml worcesterské omáčky
  • 10 ml sójové omáčky
  • 10 ml limetové šťávy (čerstvé)
  • 30 ml tomatové šťávy/džusu
  • 70 ml ledových kostek
  • trochu soli

Než zahájíte přípravu míchaného koktejlu Michelada, vyberte sklenici o objemu asi 300 ml. Její okraj přetřete kouskem limetky, pak obsypte trochou soli a dovnitř hoďte ledové kostky. Následně vlijte světlé pivo a dochuťte Tabasco omáčkou, worcesterem, sójovou omáčkou, limetovou šťávou, tomatovou šťávou a lehce promíchejte. Doostřit drink můžete dle obliby trochou nakrájené chilli papričky jalapeños. Podávejte ihned. Hotový koktejl má obsah alkoholu kolem 3 %.

Další zajímavosti o mexické Micheladě

  • Vznik Michelady je krom jiného přisuzován i prohibici v Mexiku během 40. let 20. století, kdy kvalita tamějšího piva nebyla zrovna konzistentní. Mexický pivní mok se tedy dle všeho ochucoval limetkou a kořenícími přípravky, aby byl atraktivnější.
  • Míchaný koktejl Michelada je v Mexiku natolik populární, že ho nabízí prakticky na každém rohu. Objednat si ho můžete v místních jídelnách/kantýnách, barech, restauracích, v pouličních stáncích, v plážových barech nebo také na trzích.
  • Mexické čtvrti Tepito a Lagunilla jsou typické pro svou speciální Micheladu podávanou v mixérových nádobách místo klasických sklenic – tento druh koktejlu se nazývá Licuachela a bývá bohatě ozdoben dalšími pochutinami.
  • Společné popíjení Michelady je v Mexiku oslavou života a také symbolem přátelství či sounáležitosti s rodinou ale i s cizími lidmi.
Michelada, Mexiko.
Michelada, Mexiko.

4. Singapore Sling

Světlo světa spatřil míchaný koktejl Singapore Sling poprvé v roce 1915, kdy jej vytvořil barman Ngiam Tong Boon v Long Baru pod singapurským hotelem Raffles. Pokud byste dnes pátrali po původní receptuře tohoto vyhlášeného drinku, asi byste se nedopracovali k nějakému výsledku – recept na originální Singapure Sling zůstává totiž tajný. V oběhu jsou však jeho velice podobné variace, které jsou neméně chutné. Nadšené z tohoto exotického koktejlu budou zejména dámy, neboť v základu se nachází gin, který dokonale doplňují sladké šťávy. Ostatně, s ženami se pojí i prapůvod vzniku drinku Singapure Sling. V dřívějších dobách totiž etiketa zakazovala ženám pití alkoholu na veřejnosti a odkazovala je pouze na čaje nebo ovocné šťávy. Ngiam však udělal kompromis a vytvořil nápoj, jenž se na první pohled tváří jako nealkoholický svou narůžovělou barvou, avšak je plný skvělých doplňků. Necháte se tímto koktejlem také oslnit?

Recept na Singapore Sling

Dopřejte si doslova letní opojení v tomto barevném hořkosladkém drinku! Potřebovat budete následující ingredience:

  • 30 ml ginu
  • 15 ml třešňového likéru
  • 120 ml ananasové šťávy
  • 15 ml šťávy z limetek
  • 7,5 ml pomerančového likéru Cointreau
  • 7,5 ml bylinného likéru Bénédictine DOM
  • 10 ml sirupu Grenadina
  • 1 kapka Angostura Aromatic Bitters
  • 1 plátek ananasu na ozdobu
  • 1 koktejlová třešeň na ozdobu
  • ledové kostky

Nejprve si připravte šejkr, do kterého vložte několik kostek ledu. Dále přilijte gin, třešňový likér, ananasovou šťávu, šťávu z limetek, pomerančový likér Cointreau, bylinný likér Bénédictine DOM, Grenadinu a doplňte kapkou Angostura Aromatic Bitters. Šejkr pak uzavřete a důkladně protřepejte obsah, aby se propojily všechny chutě. Hotový Singapure Sling nalévejte do větší sklenice a ihned podávejte – dozdobit můžete koktejl plátkem čerstvého ananasu a koktejlovou třešní.

Další zajímavosti o Singapore Sling

  • Ve svém prvopočátku se koktejl Singapure Sling podával ve sklenici typu Hurricane, neboť vysoké a zakřivené sklo dodávalo drinku noblesní nádech a umožňovalo použití více ledových kostek i ozdob.
  • V 5hvězdičkovém singapurském hotelu Raffles si můžete dodnes dopřát ikonický koktejl Singapure Sling. Tamější hotel se stal doslova poutním místem pro koktejlové nadšence.
  • Singapure Sling je vhodný svým lehčím složením i pro koktejlové začátečníky anebo ty, kteří příliš neholdují silným alkoholickým nápojům.
  • Singapure Sling není jen koktejl, ale také mezinárodní symbol Singapuru. Tento nápoj ostatně reprezentuje singapurskou pohostinnost ale i bohaté kulinářské dědictví.

Naši klienti milují srkat Singapore Sling v hotelu Marina Bay u bazénu s výhledem na město. Úžasný zážitek!

Sling, Singapur.
Sling, Singapur.

5. Patagonské Baileys

Jste-li milovníky kakaa, čokolády a sladkých nápojů, jistě vám zachutná Patagonské Baileys, které je mimořádné už jen proto, že obsahuje v originálu ledové kostky z ledovce – a samozřejmě také vynikající whisky a kakao. Je nám však jasné, že takový led se v tuzemských podmínkách skutečně nedá sehnat, proto jsme pro vás tuto klasiku Patagonie připravili v upravené, a přesto lahodné varianci. Dopřejte si osvěžení a pochoutku v jednom, která je poctou ohromující, krásné a divoké Patagonii!

Recept na Patagonské Baileys

Ať už se budete chtít odměnit něčím sladkým, anebo zatoužíte po netradiční vzpruze s whisky, je Patagonské Baileys tím pravým! Upravenou „domácí“ variaci můžete připravit z těchto ingrediencí:

  • 50 ml irského likéru Baileys Irish Cream
  • 30 ml kvalitní whisky
  • 15 ml kakaového likéru
  • 10 ml čerstvé smetany
  • 1 lžička neslazeného kakaového prášku
  • ledové kostky
  • strouhaná hořká čokoláda na ozdobu

K přípravě Patagonského Baileys budete potřebovat šejkr, do kterého nejprve vložte ledové kostky. Poté je doplňte o irský likér Baileys, kvalitní whisky, kakaový likér, čerstvou smetanu a kakaový prášek. Šejkr důkladně uzavřete a ingredience v něm protřepejte, aby se chutě propojily. Hotový koktejl přelijte do větší skleničky a ihned popíjejte.Povrch drinku můžete posypat strouhanou čokoládou a dle chuti dozdobit šlehačkou.

Další zajímavosti o Patagonském Baileys

  • Originální Patagonské Baileys obsahuje ledové kostky z prastarých patagonských ledovců, které jsou známé svou naprostou čistotou. Takovýto „přírodní“ led dodává autentickému koktejlu na jedinečné chuti a zároveň je intenzivním odrazem drsné i okouzlující patagonské přírody.
  • V originálním koktejlu naleznete také velmi často patagonskou whisky, k jejíž výrobě se využívá voda z lokálních řek či ledovců a zejména ječmen. Zářným příkladem patagonské whisky je například La Alazana.
  • Do autentického Patagonského Baileys přidávají Patagonci nejčastěji horké kakao z kvalitního neslazeného kakaového prášku a plnotučného mléka, které je velmi často využíváno k zahřátí v chladných měsících uprostřed drsné krajiny.

Patagonie bývá někdy nehostinná a někdy se nám stane, že během túr a vycházek zmokneme. A tehdy nastoupí Patagonské Baileys, zahřeje a dodá energii, naši klienti ho doslova milují.

Baileys, Patagonie.
Baileys, Patagonie.

6. Jihoamerické Pisco Sour

Jako s každým koktejlem, i s Pisco Sour se pojí hned několik možných tezí jeho vzniku. Zdaleka nejčastěji se hovoří o příběhu, který je spjat s Američanem Victorem Vaughenem Morrisem. Tento muž se v roce 1903 přestěhoval do Peru a otevřel bar Morris, v němž se údajně první nápoj Pisco Sour zrodil. Prvně byl drink alternativou ke koktejlu Whisky Sour a až koncem 20. století se zrodila díky barmanovi Mariovi Bruigeovi modernější variace Pisco Sour s vaječným bílkem a nápojem Angostura Bitters. Nicméně, základem dnešního jihoamerického drinku je silný destilát Pisco z vinných hroznů, jenž byl vyvinut španělskými dobyvateli v 16. století! Objevte netradiční chuť tohoto koktejlového klenotu.

Recept na Pisco Sour

Jihoamerické koktejlové potěšení s nádechem léta si můžete připravit z těchto ingrediencí:

  • 45 ml likéru Pisco
  • 20 ml šťávy z limetek
  • 10 ml cukrového sirupu
  • 15 ml vaječného bílku
  • 100 ml ledových kostek

Do šejkru nejprve vložte ledové kostky. Poté k nim nalijte likér Pisco, citronovou šťávu, cukrový sirup a doplňte vaječným bílkem. Šejkr důkladně uzavřete a všechny suroviny dobře protřepejte, aby se spojily chutě. Hotový koktejl Pisco Sour nalévejte do koktejlových coupé skleniček o objemu asi 120 ml. Výsledný drink má obsah alkoholu kolem 21 %.

Další zajímavosti o Pisco Sour

  • Nejvyhlášenější koktejl Pisco Sour můžete údajně ochutnat v English Baru, který se nachází v 5hvězdičkovém Country Club Lima Hotelu v peruánské Limě.
  • Likér Pisco, který je nezbytnou součástí míchaného koktejlu Pisco Sour, byl v roce 1988 uznán Národním institutem kultury (dnes Ministerstvem kultury Peru) za kulturní dědictví Peru – vzhledem k jeho historii sahající až do 16. století.
  • Tradičně se sice do Pisco Sour přidává limetková šťáva, není ale neobvyklá výroba koktejlu s citronovou nebo grapefruitovou šťávou.
  • V Pisco Sour se prolínají různé kulinářské vlivy, tj. americké, domorodé i španělské. Pít nápoj pak můžete díky osvěžující chuti jako aperitiv.

Peru vymyslelo ceviche, které ochutnáváme v celé jižní Americe a v nádherných barech Limy i Santiago de Chile ho zapíjíme právě koktejlem Pisco Sopur. Objevili jsme tak výbornou kombinaci nakyslého ceviche a nápoje Pisco Sour.

Pisco Sour, Peru.
Pisco Sour, Peru.

7. African Brew

Míchaný koktejl African Brew není příliš známý, určitě ale stojí za vyzkoušení! Pokud máte v oblibě čokoládovou zmrzlinu, banány a sladké krémové likéry, jistě se v tomto nadčasovém drinku najdete. Pojmout ho ostatně můžete i jako dezert po lahodné večeři. Základem tohoto unikátního koktejlu je likér Amarula, jenž se vyrábí z plodů afrického stromu marula od roku 1989. Jeho předchůdcem byl ale v roce 1983 stejnojmenný čirý destilát z fermentované šťávy a dužiny peckovin. Od roku 1994 pak společnost vyrábějící Amarulu zahájila mezinárodní distribuci a likér se stal jihoafrickým národním hitem. Krémový likér si můžete koupit i na tuzemském trhu, a tak vám nic nebrání v tom, vyzkoušet autentický koktejl African Brew třeba na grilovací party!

Recept na African Brew

S koktejlem African Brew uděláte radost nejednomu mlsnému dospělému. Na jeho přípravu budete potřebovat tyto ingredience:

  • 45 ml krémového likéru Amarula
  • ½ hrnku ledových kostek
  • ½ hrnku kvalitní čokoládové zmrzliny
  • 1 malý banán

K ruce si vezměte mixér a vhoďte do něj ledové kostky. Poté přidejte krémový likér Amarula, čokoládovou zmrzlinu a dužinu z banánu nalámanou na kousky. Hotový koktejl African Brew přelijte ideálně do sklenice na bílé víno a ihned popíjejte. Jako ozdoba může posloužit plátek banánu, který namočíte v rozpuštěné čokoládě a necháte ztuhnout.

Další zajímavosti o African Brew

  • Nezbytnou součástí koktejlu African Brew je likér Amarula, který se vyrábí z ovoce amarula – to má silnou slupku, šťavnatou dužinu a vzhled podobný liči. Texturou je ovoce podobné mangu, má pikantní aroma a jeho chuť je citrusová (připomíná meloun a guavu).
  • Slon africký není symbolem likéru Amarula jen tak. Firma Southern Liqueur Company of South Africa totiž založila díky úspěchu likéru neziskovou společnost Amarula Trust, která trvale podporuje projekt Amarula Elephant Research Project. Ten má za úkol chránit ohroženou sloní komunitu.

Plody Amaruly milují sloni a Amarulu naši klienti. Je národním nápojem Jižní Afriky, a hlavně v barech Kapského Města se stává i naším národním nápojem.

Amarula, Jižní Afrika.
Amarula, Jižní Afrika.

8. Caipirinha

Příběh Caipirinhy začal dle všeho na konci 1. světové války, kdy ve světě řádila španělská chřipka. Říká se totiž, že lidé tehdy poprvé namíchali „léčivou“ kombinaci alkoholu Cachaça s limetkou, česnekem a medem, aby se ochránili před viry. S postupem času však česnek a med šly stranou a začala vznikat úrodná půda pro dnešní podobu osvěžující Caipirinhy, kterou miluje celý svět. Pokud bychom se bavili o zemi původu tohoto skvělého drinku, museli bychom zamířit do slunné Brazílie – ostatně, Caipirinha se stala brazilským národním nápojem a koncem 20. a začátkem 21. století představovala hit nejen v tamějších barech a restauracích. Na horké letní večery je tento drink naprostým ideálem, a tak si ho můžete nyní namíchat. Garantujeme, že se obratem budete cítit jako na brazilské pláži Copacabana v Riu de Janeiru!

Recept na Caipirinhu

Příprava Caipirinhy je velmi jednoduchá a její složení nijak komplikované, proto ji zvládnete během chviličky. Potřebovat budete tyto ingredience:

  • ¾ čerstvé limetky (nakrájené na měsíčky)
  • 20 ml cukrového sirupu
  • 40 ml alkoholu Cachaça
  • ledové kostky (do ještě lépe ledová tříšť)

Do sklenice o objemu asi 200 ml vložte nakrájenou limetku a rozmačkejte ji lžičkou nebo vidličkou, aby se uvolnila šťáva a silice. Poté přilijte cukrový sirup, alkohol Cachaça a přidejte ledové kostky/tříšť. Všechny suroviny důkladně promíchejte a hotovou Caipirinhu ihned podávejte. Jeden koktejl mívá kolem 25 až 30 % obsahu alkoholu, pro je vhodné pít Caipirinhu pozvolna a opatrně vzhledem k množství.

Další zajímavosti o koktejlu Caipirinha

  • Hlavní složkou koktejlu Caipirinha je destilát Cachaça, který se vyrábí z fermentované šťávy získané z cukrové třtiny a často se mu přezdívá „brazilský rum“. Příběh tohoto alkoholu se začal psát za dob, kdy Portugalci do Brazílie přivezli cukrovou třtinu, tj. v roce 1502.
  • Klasický recept na Caipirinhu sice vyžaduje limetku, připravit tento koktejl lze ale i z jiného ovoce, jako například maracuji, jahod, kiwi nebo ananasu.
  • Koktejl Caipirinha má dokonce svůj vlastní národní den, ve který jej Brazilci oslavují jako kulturní dědictví – jde konkrétně o 13. září. A aby toho nebylo málo, Caipirinha se stala také předmětem uměleckého tvoření. Stejnojmenný obraz s postavou svírající tento osvěžující koktejl namaloval v roce 1923 brazilský malíř Tarsila do Amaral.

Během karnevalu v Rio de Janeiru se pije Caipirinha na litry. Tuto tradici jsme nejednou vyzkoušeli i my s našimi klienty. No hádejte, jak jsme dopadli.

Caipirinha, Brazílie.
Caipirinha, Brazílie.

9. Manhattan

Míchaný koktejl Manhattan je stejně tak velkolepý jako jeho kolébka zrození New York City – tedy aspoň se to o něm říká. Jedna z tezí hovoří o tom, že jeho zářná budoucnost byla zahájena právě ve stejnojmenném newyorském klubu „Manhattan“ na počátku 70. let 19. století. Právě zde pořádala matka Winstona Churchilla, spisovatelka Jennie Jerome, banket na počest amerického politika Samuela J. Tildena, jenž se v roce 1876 ucházel o prezidentské křeslo. Jedním z hostů banketu byl i Dr. Iain Marshall, který se sebevědomě ujal přípravy koktejlů pro ostatní, a právě pod jeho rukama vznikal nápoj pojmenovaný podle místa konání akce, tedy „Manhattan Cocktail“.

V souvislosti se zrodem populárního koktejlu Manhattan se však pojí i mnoho dalších příběhů (stejně jako u většiny klasických koktejlů), všechny se ale soustředí do Spojených států amerických. Okusíte také kus Ameriky z pohodlí domova?

Recept na Manhattan

Manhattan můžete připravit snad v desítkách různých variací, my jsme si ale pro vás připravili originální recept. Zabodujte na party a připravte nezapomenutelný koktejl z těchto ingrediencí:

  • 50 ml žitné whisky
  • 20 ml suchého vermutu
  • 10 ml nápoje Angostura Bitters
  • asi 100 g ledových kostek
  • koktejlová třešnička na ozdobu

K ruce si vezměte větší „míchací“ sklenici, kterou naplňte ledem. Poté přilijte žitnou whisky, suchý vermut a přidejte nápoj Angostura Bitters. Všechny ingredience důkladně promíchejte a hotový koktejl Manhattan přelijte do koktejlové sklenice coupé. Drink můžete dozdobit koktejlovou třešní nebo citronovou kůrou. Výsledný koktejl má obsah alkoholu kolem 35 %, je tedy poměrně silný.

Další zajímavosti o koktejlu Manhattan

  • Koktejl Manhattan lze připravit nejen ze suchého vermutu, ale také z toho sladkého nebo kombinace obou dvou. Existuje ale i verze Rob Roy, která vyžaduje skotskou whisky nebo verze Metropolitan, v níž je nahrazena whisky brandy.
  • Daleko důvěryhodnějším příběhem spojeným se vznikem koktejlu Manhattan (nejvíce mu věří i historici zabývající se koktejly) je ten, který se pojí s mužem jménem George Black – ten vlastnil v 60. letech 19. století bar s názvem Black pod Houston Street na Broadwayi.
  • Odborníci na přípravu koktejlu Manhattan doporučují ingredience pouze míchat a netřepat. Protřepávání totiž může rozbít led, zředit chuť nápoje a vytvořit vzduchové bubliny, které způsobí jeho „zakalenost“.
Manhattan, USA.
Manhattan, USA.

Historie míchaných koktejlů

Historické záznamy týkající se míchaných koktejlů jsou poměrně rozličné. Ví se však, že průkopníkem byla v tomto smyslu Amerika. Název „koktejl“ byl prvně použit v New Yorku roku 1806, kdy jistý tamější barman namíchal redaktorovi místních novin drink s obsahem lihoviny, cukru, vody a hořké lihoviny bitters. A právě tehdy se rozjel koktejlový kolotoč, jenž ve Spojených státech přibrzdila prohibice na dlouhých třináct let. Prvním pojmenovaným koktejlem se následně stal „Sazerac“, který se míchal z brandy, absintu, cukru a hořké lihoviny bitters. Tento drink se ostatně míchá dodnes a svůj původ má údajně v neworleanské lékárně.

Zajímavost: Jakmile v USA skončila prohibice, automaticky stoupl zájem veřejnosti o míchané koktejly. Svůj díl na tomto zájmu měl dokonce i známý spisovatel Ernest Hemingway, který často a rád psal o své lásce k whisky se sodou, Daiquiri nebo Negroni. A opomenout nelze ani značný vliv filmové série o agentovi Jamesovi Bondovi, jenž proslul při objednávání Martini hláškou „protřepat, nemíchat“.

Gintonic
Gintonic

Všechny články autora

Iveta Reinisch

Iveta je srdcem i duší dobrodruh. Její povaha se ostatně promítá i do jejího profesního života. Jednoho dne se prostě rozhodla, že pověsí kariéru zdravotní sestřičky na hřebík a stane se redaktorkou. Psaní je totiž její životní vášní - miluje ho zkrátka už od dětství. Avšak Iveta má i jinou vášeň, a to je cestování! Zatím ještě nenavštívila všechna vytoužená místa - ale má ambice, to napravit... Její cestovatelský seznam přání je dost dlouhý, a tak věří, že jej brzy začne zase odškrtávat a pozná fascinující místa na planetě Zemi. Iveta spolupracuje s CK SEN od roku 2022.


Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole