Anchorage, Aljaška.

Anchorage: Co vidět a zažít v největším městě Aljašky?

Když se řekne Aljaška, představí si mnoho lidí nehostinnou chladnou zemi, ve které toho není moc k vidění. Opak je ale pravdou! Zářným příkladem je právě Anchorage jakožto největší aljašské město, které má bezpochyby zvláštní kouzlo. Právě zde se snoubí pohodlí městských zdrojů s nespoutanou divokostí venkovské přírody. A ta je opravdu na dosah ruky. Město lemují z východní strany horské vrcholky Státního parku Chugach a z té jižní pak Turnagain Arm – dechberoucí vodní cesta, jejíž hladina se v době přílivu zvyšuje až o 12 metrů!

Faktem také je, že v Anchorage žije téměř polovina obyvatel Aljašky, tedy na přátelské domorodce tu natrefíte doslova na každém kroku. A vězte, že jejich srdečná povaha vás opravdu dostane! Společně s lidmi však město obývá i početná medvědí tlupa – v okolní divočině žije asi 250 medvědů černých a 60 medvědů hnědých, kteří si vesele pochutnávají na lovených lososech. V tamějších křišťálově čistých vodách jich je mimochodem také požehnaně. Nechte se tedy unést panenskou krásou tohoto výjimečného místa a vydejte se za nevšedními zážitky! 

Autor: Iveta Reinisch

10.01.2024

Čti více
Socha Jamese Cooka v Anchorage.
Socha Jamese Cooka v Anchorage.

20 míst, která v Anchorage stojí za vidění

Ať už zatoužíte po dobrodružné výpravě do srdce nespoutané a divoké Aljašky nebo moderních, historických a kulturních zážitcích, své sny si v Anchorage a jeho okolí rozhodně splníte. Inspirujte se úžasnými místy, které ve vás jistě zanechají hlubokou stopu.

ANCHORAGE MARKET (Tržnice v Anchorage)

Největší trh pod širým nebem na Aljašce – to je Anchorage Market! Nakoupit zde můžete umělecké předměty, fotografie, oblečení, čerstvé produkty, exotické zboží nebo třeba aljašské suvenýry. Výběr je vskutku pestrý – vždyť trhu se každoročně účastní více než 100 různých prodejců, kteří jsou rozmístění na jižní straně Dimond Center Mall. Opomenout ale nemůžete při své návštěvě ani ochutnávky výtečných lokálních pokrmů anebo prozkoumání dětského trhu – ten je vhodný pro všechna dítka od osmi let ale i dospívající do 17 let (ke koupi jsou v místě hračky, dětské ručně vyráběné předměty, cukrovinky a další skvělé věci). Na trh v Anchorage můžete zavítat každý rok od cca poloviny května do poloviny září – otevřeny bývají stánky prodejců pouze v sobotu od 10:00 do 18:00 a neděli od 11:00 do 17:00. Vstup je zdarma.

Doprava: K tržnici v Anchorage nacházející se na 88th Avenue, se snadno dostanete buďto taxíkem, zapůjčeným automobilem (parkovací místa jsou k dispozici) nebo autobusem People Mover – v její blízkosti se nachází přestupní stanice Dimond Center.

KINCAID PARK (Městský park Kincaid)

Kincaid Park je ideální destinací pro ty, kteří chtějí uniknout do divočiny, aniž by opustili město Anchorage.Tato zelená plocha se rozkládá na více než patnácti stech hektarech a představuje domov pro desítky cyklistických, turistických i běžeckých tras. V parku se též můžete kochat rozlehlými a uklidňujícími zahradami či divokou zvěří v podobě černých medvědů, hnědých medvědů, losů a dikobrazů (z bezpečné vzdálenosti). Romantické povahy zas budou u vytržení z dechberoucích výhledů na Ohnivý ostrov a hory Susitna, Denali nebo Foraker. Z Kincaid Parku ovšem zažijete i ty zdaleka nejpůsobivější západy slunce nad Anchorage! Ať už sem tedy zamíříte za jakýmikoliv aktivitami, určitě si na ně vyhraďte aspoň 2 hodiny času. Otevřeno má park každý den od 10:00 do 22:00 a vstup je zdarma.

Doprava: Kincaid Park se nachází na adrese 9401 Raspberry Road a nejlépe se k němu dostanete zapůjčeným automobilem nebo i veřejnou autobusovou dopravou. Možný je také příjezd na kole po Tony Knowles Coastal Trail.

Ryby na tržnici v Anchorage.
Ryby na tržnici v Anchorage.

LAKE HOOD SEAPLANE BASE (Základna hydroplánů Lake Hood)

Lake Hood je největší a nejrušnější základnou hydroplánů na světě a je součástí Mezinárodního letiště Teda Stevense v Anchorage (Ted Stevens Anchorage International Airport – ANC). Základna hraje hlavní roli v komerčním i rekreačním letectví a podporuje ekonomické aktivity v Anchorage či obchodní operace na Aljašce. Lake Hood je domovem celkově tisícovky jednomotorových letadel a 33 vícemotorových hydroplánů – je zde tedy co objevovat! Každoročně z jezera vlétnou krom jiného tisícovky návštěvníků, kteří v rámci leteckého výletu poznávají kouzlo aljašské přírody – budete mezi nimi i vy? Opomenout ovšem nemůžeme ani zajímavou historii Základny hydroplánů! Ta se začala tvarovat již v roce 1938, kdy byla vybudována štěrková dráha a kanál spojující jezera Hood a Spenard. Roku 1957 se pak Základna hydroplánů Lake Hood stala nejvytíženější na Aljašce a nejrušnější v USA. Zásadním rokem byl ale 1975, jenž přinesl značné zlepšení místní infrastruktury – byla totiž vybudována nová delší přistávací dráha – konkrétně na severovýchodní straně jezera Hood. Ta nahradila starou štěrkovou přistávací dráhu jižně od kanálu. Na prohlídku tohoto zajímavého místa si vyhraďte aspoň 1 až 2 hodiny svého času.

Doprava: Lake Hood Seaplane Base se nachází asi 9,6 kilometrů od centra města Anchorage, snadno se tedy k základně dostanete buďto zapůjčeným automobilem, taxíkem nebo veřejnou dopravou. V místě se dokonce můžete ubytovat – na východním konci jezera Hood stojí moderní hotel, odkud budete mít hydroplány na dosah ruky i na dohled.

Základna hydroplánů Lake Hood.
Základna hydroplánů Lake Hood.

ALASKA ZOO (Aljašská zoologická zahrada)

Pokud jste nesví z představy blízkých setkání s divokými zvířaty ve volné přírodě Aljašky, navštivte Zoologickou zahradu Alaska v Anchorage. Spatřit zde můžete na vlastní oči například medvědy, losy, tuleně, tygry amurské, velbloudy nebo horské kozy. Tamější ZOO však nabídne mnohem více arktických či subarktických živočišných druhů – představuje domov pro více než 50 druhů savců a 100 druhů ptáků. Zajímavostí také je, že Aljašská zoologická zahrada působí (od roku 1969) jako nezisková organizace, která pečuje o osiřelá a raněná zvířata. Zatoužíte-li tedy podpořit správnou věc, přijeďte sem a zaplaťte za sebe a rodinu vstupné. Brány ZOO jsou otevřeny denně od 10:00 do 16:00 – otevírací doba se může lišit dle sezóny. Na prohlídku prostorů si vyčleňte aspoň 1 až 2 hodiny.

Doprava a vstupné: Alaska Zoo se nachází jihovýchodně od centra Anchorage – ve čtvrti Hillside (podél silnice O'Malley Road). Dostat se na místo můžete buď zapůjčeným automobilem, taxíkem nebo bezplatnou kyvadlovou dopravou. Vstupné pak činí pro dospělého návštěvníka (18+) 20 USD, pro děti a mládež (3 až 17 let) 10 USD a pro seniora (65+) 15 USD. Vstup zdarma mají děti do dvou let.

Samec losa.
Samec losa.

ALASKA BOTANICAL GARDEN (Aljašská botanická zahrada)

Aljašská botanická zahrada protkaná smrkovými a březovými lesy se rozkládá na více jak 44 hektarech půdy. Je to zelený ráj, v němž se daří stovkám druhů trvalek ale i desítkám endemických rostlin, tj. ty najdete pouze na Aljašce. Kochat se zde můžete například překrásnými pivoňkami nebo zahradou Anchorage Heritage Garden, která demonstruje zahradnické postupy z historie. Za vidění ovšem stojí i dvacet let stará bylinková zahrada působící na všechny smysly návštěvníků, subarktická skalka či stezka lemovaná divokými květinami! Na jižním konci botanické zahrady pak najdete naučnou stezku rodiny Lowenfels-Hoersting (její délka je cca 1,7 km) nebo bublající potok Campbell Creek, v němž žijí lososi královští. Nenechte si tedy ujít tento přírodní klenot uprostřed města Anchorage! Otevřeno je dle sezóny – zpravidla jen čtvrtky, pátky a soboty od 10:00 do 16:00. Na prohlídku si vyčleňte ideálně 1 až 2 hodiny.

Doprava a vstupné: Aljašskou botanickou zahradu naleznete na adrese 4601 Campbell Airstrip Road – asi 4 km jihovýchodně od University of Alaska Anchorage. Přijet sem můžete buď zapůjčeným automobilem (parkoviště je sdíleno se střední školou Bennyho Bensona), taxíkem nebo veřejnou kyvadlovou dopravou – autobusy People Mover. Vstupné pro dospělého, studenta a seniora činí 5 USD, děti do 6 let mají vstup zdarma.

Botanická zahrada v Anchorage.
Botanická zahrada v Anchorage.

ANCHORAGE MUSEUM (Muzeum Anchorage)

Muzeum Anchorage otevřelo své brány prvním návštěvníkům 18. července roku 1968 a v průběhu let se rozrostlo do nynější podoby. Na Aljašce jde o zdaleka největší muzeum, díky kterému se ponoříte do historie jedné z nejkouzelnějších a nejzajímavějších zemí světa. Muzejní sbírka čítá více než 600 artefaktů, řemeslných výrobků a exponátů původních obyvatel Aljašky ze Smithsonova institutu (Smithsonian Institut) v USA. Nové kříslo budovy pak nabídne Galerii umění severu, která zahrnuje nejen obrazy, ale také videa, fotografie a další média. To ale není zdaleka vše! Perličkou je také Discovery Center, jež seznamuje návštěvníky všech věkových kategorií s Aljaškou a Antarktidou prostřednictvím vědy (najdete zde interaktivní instalace, nádrže s mořskými živočichy, různé technologie a další úchvatné věci). A co víc, muzeum se může pochlubit i planetáriem nebo příjemnou kavárnou! Zde se opravdu nudit nebudete, a tak si na prohlídku všech prostor vyhraďte aspoň půl dne. Otevřeno je každý den kromě svátků od 10:00 do 18:00 a v neděli od 12:00 do 18:00. Každý první pátek v měsíci je otevírací doba prodloužena do 21:00.

Doprava a vstupné: Muzeum Anchorage najdete v centru města Anchorage na adrese 625 C Street, dojít k němu tedy můžete snadno pěšky, přijet veřejnou městskou dopravou nebo dojet zapůjčeným automobilem – parkoviště je u budovy k dispozici. Vstupné pak stojí pro dospělého 20 USD, pro seniory 65+, studenty s průkazkou do 17 let a vojáky v aktivní službě 15 USD, pro děti od 6 do 12 let 10 USD a děti do 5 let mají vstup zdarma.

ALASKA AVIATION MUSEUM (Letecké muzeum na Aljašce)

Největší roli v rozvoji Aljašky sehrálo letectví, neboť přistávací dráhy na plážích, štěrkových cestách, a dokonce i na loukách předcházely vybudování tamější silniční sítě. A právě letadla, se kterými se kdysi létalo, si můžete zblízka prohlédnout v Leteckém muzeu Aljašky, jež bylo založeno v roce 1988 - nachází se jen kousek od města Anchorage. Letecká sbírka umístěná ve čtyřech hangárech obsahuje jak civilní, tak i vojenské exponáty. Při návštěvě muzejních prostor se však dozvíte také pestré informace o slavných aljašských pilotech a sebevzděláte se o roli Aljašky ve 2. světové válce. K dispozici jsou krom jiného interaktivní expozice, letecké simulátory, memorabilie, fotografie či filmy! Na prohlídku Leteckého muzea si vyčleňte alespoň 1 až 2 hodiny. Otevřeno je zde každý den od 10:00 do 17:00.

Doprava a vstupné: Letecké muzeum na Aljašce se nachází zhruba 6 km od centrální obchodní čtvrti Anchorage – konkrétně na světově nejrušnější Základně hydroplánů Lake Hood (Lake Hood Seaplane Base). Dostat se na místo z Anchorage můžete buďto autobusy č. 40 a 65, taxíkem nebo třeba zapůjčeným automobilem. Vstupné pro dospělého stojí 17,50 USD, pro seniory a veterány 14,50 USD a pro děti od 3 do 13 let 10,50 USD. Možné je také zakoupení rodinné vstupenky (2 dospělí a 3 děti) za 48 USD.

Anchorage Museum.
Anchorage Museum.

MATANUSKA GLACIER (Ledovec Matanuska)

Matanuska je největším a nejstarším ledovcem Aljašky (snadno dostupný automobilem), který se rozprostírá zhruba 150 km severovýchodně od města Anchorage. Jeho šířka dosahuje 6,4 kilometrů a výška činí celých 3,9 kilometrů – proto jej snadno zahlédnete také z dálnice. Návštěvníci si mohou tuto fascinující ledovou masu prohlédnout ze Státního rekreačního areálu Matanuska Glacier, jenž disponuje dvanácti kempy na štěrkové cestě, vodní pumpou, ohništi, toaletami či piknikovými stoly. Parkování je v místě také možné (do 30 minut bývá zdarma). Absolvovat lze i naučnou stezku Edge Nature Trail, která začíná na odpočívadle a poskytuje dvacetiminutovou procházku lesem k vyhlídkovým plošinám na ledovec. Turisté si v okolí užijí letní radovánky v podobě pěší turistiky, trekkingu po ledovci nebo raftingu. V zimě je pak oblíbené lyžování nebo výlety na sněžnicích. Na prohlídku ledovce si vyčleňte půl dne až celý den.

PORTAGE GLACIER (Ledovec Portage)

Ledovec Portage se nachází v Národním lese Chugach (Chugach National Forest), vzdálený je od Anchorage asi 80 km a představuje jednu z nejnavštěvovanějších atrakcí na Aljašce. Do jeho blízkosti se turisté dostanou po dálnici Seward Highway a osmikilometrové silnici Portage Glacier Road – ta lemuje několika kempů a také vede okolo populárního návštěvnického centra Begich, Boggs Visitor Center. Tuto fascinující ledovou masu si můžete prohlédnout buďto prostřednictvím vyhlídkové plavby anebo během pěší túry na některé z mnoha naučných stezek.

Zajímavost: Před několika stovkami let se ledovec Portage táhl přes oblast, kde se dnes nachází dálnice Seward Highway. Pozůstatkem této doby je však překrásné údolí Portage (Portage Valley), jež se rozprostírá na 22 kilometrech a spojuje poloostrov Kenai s pevninskou částí Aljašky.

Ledovec Matanuska.
Ledovec Matanuska.

ALASKA CENTER FOR THE PERFORMING ARTS (Aljašské centrum múzických umění)

Aljašské centrum múzických umění je dominantou a ikonou velkoměsta Anchorage více než 30 let (založeno bylo již v roce 1988). Právě sem lidé chodí, pakliže zatouží zhlédnout poutavé divadelní představení, koncert nebo muzikál. V interiéru se tedy nachází nejen divadla Discovery a Sydney Laurence, ale i koncertní síň Atwood nebo síň Elvery Vothové. Ať už vás zde tedy potká jakýkoliv hudební zážitek, vyčleňte si na něj aspoň dvě hodiny – společně s prohlídkou prostor raději počítejte s půl dnem. Otevřeno je v pokladně centra od úterý do soboty od 12:00 do 20:00 a v neděli pak od 13:00 do 17:00 – vstupenky na různá zajímavá představení je však možné zakoupit i online.

Doprava a vstupné: Aljašské centrum múzických umění se nachází na adrese 621 W. 6th Avenue – tedy v centru města Anchorage. Snadno sem tedy dojdete z hotelu pěšky, nebo se můžete přepravit taxi, zapůjčeným automobilem a autobusem People Mover.

CHUGACH STATE PARK (Státní park Chugach)

Státní park Chugach je třetím největším státním parkem na Aljašce, který se rozprostírá na téměř 201 tisících hektarech. K dispozici tedy mají návštěvníci více než dost možností volnočasových aktivit – nabízí se například turistické stezky, oblasti pro lyžování, místa pro lezení na skalách a jiná přírodní stanoviště, kde lze nalézt kus klidu. Od města Anchorage je park coby kamenem dohodil – po pouhých dvaceti minutách jízdy automobilem se můžete kochat tamější nedotčenou aljašskou přírodou. Vstupné se do oblasti neplatí, počítat ovšem musíte s poplatkem za parkování. Na důkladnou prohlídku parku si vyčleňte nejlépe více jak jeden den.

Los na golfovém hřišti v Anchorage.
Los na golfovém hřišti v Anchorage.

ALASKA RAILROAD (Aljašská železnice)

Pokud jste romantické duše, jistě budete okouzleni vlakovým výletem uprostřed dechberoucí aljašské krajiny. Z okénka můžete pozorovat horské hřebeny vytesané ledovci, tyrkysové vody i divoké scenérie vystřižené jako z katalogu! S více než 756 kilometry železničních tratí, jež spojují nejlepší destinace a dva národní parky na Aljašce, se rozhodně dočkáte nezapomenutelného dobrodružství. Vlaky vyjíždí od poloviny května do poloviny září z Anchorage denně – z historického železničního depa v centru města, možné jsou ale i mimosezónní jízdy konkrétními spoji (Aurora Winter Train jezdí sezónně v zimě a Hurricane Turn Train jezdí celoročně). Mezi zastávky patří například Talkeetna, Denali, Fairbanks, Whittier, Girdwood, Spencer Whistle Stop či Wasilla. Stačí si tedy jen vybrat destinaci a vyrazit! Jízdenky si snadno rezervujete na oficiálních webových stránkách Aljašské železnice, kde se též dozvíte podrobné informace o konkrétních vlakových spojích.

Zajímavost: Železnice na Aljašce funguje od roku 1915 – tedy poté, co si tehdejší prezident Woodrow Wilson uvědomil, že země potřebuje železniční systém k propojení jižního přístavu s dalekým vnitrozemím.

ANCHORAGE COASTAL WILDLIFE REFUGE (Pobřežní přírodní rezervace v Anchorage)

Pobřežní přírodní rezervace v Anchorage se táhne 41,8 km mezi Point Woronzof a Potter Creek. Obsáhne rozsáhlé přílivové pláně, bažiny ale také olšové pralesy, které jsou dokonalým domovem pro více než 130 druhů ptáků. Pozorovat v této rozmanité a pohádkově krásné oblasti však můžete i jinou divokou zvěř typicky žijící na Aljašce, jako jsou například ondatry, losi a bobři. Spatřit v místních vodách pak lze i divoké lososy a jiné druhy zajímavých ryb. Nejoblíbenějším místem v přírodní rezervaci je promenáda Potter Marsh – 800 metrů dlouhá dřevěná stezka, jež vede přes močály a umožňuje dokonalé výhledy do okolí (buď pomocí vyhlídkových bodů nebo dalekohledů). Na toto kouzelné místo si rozhodně nezapomeňte vzít fotoaparát! Do Anchorage Coastal Wildlife Refuge se snadno dostanete z centra města automobilem nebo i taxíkem – parkovací místa jsou k dispozici.

Anchorage Coastal Wildlife Refuge.
Anchorage Coastal Wildlife Refuge.

ALASKA NATIVE HERITAGE CENTER (Centrum přírodního dědictví Aljašky)

Alaska Native Heritage Center (ANHC) je živé kulturní centrum nacházející se v Anchorage na Aljašce. Jeho hlavním cílem je podpora kultury a tradic aljašských domorodých kmenů. Jakmile sem zavítáte na prohlídku, čekají vás tři hlavní části centra, tj. galerie vystavující tradiční artefakty z každodenního života domorodců, sál pro představení a jezero Tiulana s venkovním seskupením šesti tradičních obydlí. Na návštěvu Centra přírodního dědictví Aljašky si vyčleňte ideálně 2 hodiny až půl dne svého času. Otevřeno zde bývá od pondělí do pátku v čase 9:00 až 17:00.

Doprava a vstupné: Alaska Native Heritage Center leží východně od centra Anchorage (podél Glenn Highway) a snadno je dostupné například automobilem, taxíkem nebo i veřejnou dopravou. Základní zimní vstupné pak činí pro jednotlivce 5 USD, v letní sezóně ale může být vyšší.

TONY KNOWLES COASTAL TRAIL (Pobřežní stezka Tonyho Knowlese)

Tony Knowles Coastal Trail je dlážděná stezka pojmenovaná po bývalém guvernérovi Aljašky Tonym Knowlesovi. Dlouhá je zhruba 17,7 km a vede z centra Anchorage až na jih do Kincaid Parku. Procházky po této snadné pobřežní stezce jsou vhodné pro všechny věkové kategorie a nabízejí úchvatné výhledy například na Cookův záliv, horu Susitna nebo pohoří Aljašky a studené bahnité vody Pacifiku. Zahlédnout při troše štěstí ale můžete (z bezpečné vzdálenosti) i medvědy, losy, orly bělohlavé a velryby v oceánu. Pokud však nejste na pěší turistiku, můžete si na obou koncích stezky zapůjčit i kolo a projet trasu na něm. V zimním období je pak možné na trase běžkovat! Stezka je otevřena veřejnosti 24 hodin denně a všechny sezóny.

Krásy Aljašky nedaleko Anchorage.
Krásy Aljašky nedaleko Anchorage.

EARTHQUAKE PARK (Park zemětřesení)

Earthquake Park umožňuje návštěvníkům nahlédnout do jednoho z klíčových momentů v historii Aljašky. Tím bylo Velkopáteční zemětřesení, které se v zemi událo 27. března 1964 a mělo magnitudu 9,2 – zapsalo se tak neblaze do dějin Severní Ameriky jako jedno z nejsilnějších zemětřesení. V místě najdete informační cedule vysvětlující celou tragickou událost. Podniknout zde můžete procházku podél pěší stezky (je přístupná z parkoviště a také z Tony Knowles Coastal Trail) nebo také cyklovýlet. Zimní měsíce jsou pak ve znamení běžkování. Park je snadno dostupný z centra Anchorage pěšky, automobilem, taxíkem nebo také autobusem. Otevřeno je každý den od 6:00 do 23:00 a vstup je zdarma.

ALASKA MUSEUM OF SCIENCE & NATURE (Aljašské muzeum vědy a přírody)

Aljašské muzeum vědy a přírody je skrytým klenotem ve městě Anchorage – jeho historie se začala tvarovat již v roce 1994, kdy byly vystaveny první exponáty v nákupním středisku v Eagle River. S postupem času však získalo muzeum svou vlastní budovu, jež sídlí na adrese 201 N Bragaw Street severně od Glenn Highway. Mezi nynějšími exponáty se můžete kochat třeba drahokamy, vzácnými fosiliemi, horninami, minerály, prehistorickými dinosaury, medvědy z doby ledové, mamuty, vlky nebo jinými savci. Muzeum je vhodné pro všechny věkové kategorie a nabízí i interaktivní zážitky – některých vystavených předmětů je možné se dotýkat! Na prohlídku muzea si vyčleňte aspoň dvě hodiny svého času. Zavítat do budovy je pak možné vždy od čtvrtka do soboty v čase 10:00 až 16:00.

Doprava a vstupné: K Aljašskému muzeu vědy a přírody se snadno dostanete zapůjčeným automobilem, taxíkem nebo autobusem People Mover. V blízkosti budovy muzea se pak nachází bezplatné parkoviště. Dospělí (19+) při vstupu zaplatí 8 USD, děti a mládež (3 až 18 let) 6 USD, senioři (60+) 7 USD a děti do tří let mají vstupné zdarma.

Koupání v jezerech nedaleko Anchorage.
Koupání v jezerech nedaleko Anchorage.

GIRDWOOD

Až se budete chtít ukrýt před ruchem velkého města Anchorage, můžete k relaxaci zvolit nedaleké horské městečko Girdwood. To leží asi 61 km jižně od Anchorage a je obklopené bujnými lesy i vrcholky pohoří Chugach. Krom toho, že je toto kouzelné a malebné místo oblíbeným lyžařským střediskem, má i velice zajímavou historii, odrážející se doslova v lesku zlata. Girdwood totiž před lety fungoval jako zásobovací tábor pro obrovský příliv těžařů zlata. To ale není zdaleka vše! Městečko totiž v roce 1964 postihlo devastujícím způsobem tzv. Velkopáteční zemětřesení, proto muselo být zcela přestavěno na jiném místě – nyní se tedy rozprostírá o 4 km dál v údolí. Mezi další oblíbené zimní aktivity jinak patří i jízda na sněžných skútrech a v létě se pak můžete oddávat cyklistice, rybaření, vyhlídkovým letům, turistice, pozorování divoké zvěře nebo raftingu.

TURNAGAIN ARM (Vodní cesta na Aljašce)

Vodní cesta Turnagain Arm je pravděpodobně jedním z nejkrásnějších úseků dálnice v Americe. Rozprostírá se jižně od města Anchorage a je lemována nejen malebnou Seward Highway, ale i velkolepými vrcholky Státního parku Chugach. Toto místo je naprosto dokonalé k fotografování, pozorování divoké zvěře nebo k pěší turistice. Nejvíce si však místo užijete prostřednictvím scénické a vyhlídkové jízdy v zapůjčeném automobilu. Obdivovat můžete z vozu například Cookův záliv, ledovec Portage nebo Centrum ochrany přírody na Aljašce. Na tento výlet si rozhodně vyčleňte minimálně půl dne.

Vodní cesta na Aljašce.
Vodní cesta na Aljašce.

ALASKA WILDLIFE CONSERVATION CENTER (Centrum ochrany přírody na Aljašce)

Centrum ochrany přírody na Aljašce se nachází zhruba 80 km jižně od města Anchorage – na konci malebné vodní cesty Turnagain Arm. Zařízení o rozloze téměř 81 hektarů představuje domov pro zvířata a ptáky, kteří již nejsou schopni přežít ve volné přírodě. Vidět tedy můžete v centru například zachráněné vlky, medvědy, losy, pižmoně, rysy, lišky či stáda bizonů. Návštěvníkům se k pozorování divoké zvěře ostatně nabízí zhruba čtyřkilometrová smyčka, kterou lze projít buďto pěšky anebo projet na kole a v autě. Na prohlídku si vyčleňte ideálně 2 hodiny až půl dne svého času. Otevřeno mívá centrum dle sezóny, zpravidla ale od pátku do pondělí v čase 10:00 až 16:00.

Doprava a vstupné: Přijet můžete k Centru ochrany přírody na Aljašce automobilem, taxíkem nebo autobusem. Vstupné pro dospělého stojí 20 USD, pro děti a mládež (5 až 17 let) 16 USD a děti do 4 let mají vstup zdarma. Alaska Wildlife Conservation Center je neziskovou organizací, proto určitě stojí za to, podpořit dobrou věc!

Cyklostezky kolem Anchorage.
Cyklostezky kolem Anchorage.

Co potřebujete vědět před odletem do Anchorage

Než se vydáte za nezapomenutelnými zážitky do rozmanitého města Anchorage, zjistěte si o něm co nejvíce informací. Budete tak skvěle připraveni na nejedny cestovatelské nástrahy. Níže můžete získat pár základních turistických informací, které jistě využijete.

Dokumenty

Před odletem do města Anchorage, které je součástí amerického státu Aljaška, si zajistěte platný cestovní pas a vyplňte elektronický formulář ESTA. Vízum nepotřebujete, pakliže do oblasti cestujete jako turisté na dovolenou.Délka vašeho pobytu však nesmí přesáhnout 90 dní. Ti, co míří do USA (na Aljašku) za studentským či pracovním účelem, si musí vízum zajistit. Pokud jste pak řidičem a chcete si v místě pobytu půjčit vůz, musíte vlastnit mezinárodní řidičský průkaz, jenž doplníte tím českým. Prokazování očkovacím certifikátem ani negativním testem na COVID-19 již není povinné. Počítat však musíte s případným vyplněním příjezdového formuláře. Více podrobnějších informací se dozvíte na webových stránkách Ministerstva zahraničních věcí ČR v sekci cestování do USA.

UPOZORNĚNÍ: Než odletíte do Anchorage na dovolenou, zajistěte si komplexní cestovní pojištění u renomované pojišťovny – to sice není povinné, je ale důrazně doporučované, neboť případné ošetření na území USA se může dost prodražit (USA nemá s ČR uzavřenou dohodu o bezplatné zdravotní péči).

Kdy navštívit Anchorage?

Nejlepší doba k návštěvě města Anchorage je červen až srpen. Právě v těchto letních měsících totiž panuje zdaleka nejteplejší počasí. V tento čas si krom jiného do sytosti užijete slavné aljašské „půlnoční slunce“, díky kterému jsou dny dlouhé a noci krátké. Oslňující jsou ovšem v okolní přírodě i rozkvetlé zahrady a květinové záhony. Avšak nečekejte, že byste zažili počasí do plavek – lehké oblečení doplněné dle potřeby o teplejší svršky to jistí. Letní teploty se v maximech pohybují kolem 20 °C a v minimech pak okolo 10 °C. Na podzim (od září do října) očekávejte teploty mezi 0 až 13 °C s barevnými scenériemi a v zimě mezi -12 až -2 °C. Jaro je pak ve znamení poměrně příjemných teplot pohybujících se v rozmezí -1 až 14 °C.

Jazyk, lidé a bezpečí

Základním jazykem v Anchorage je angličtina. Tou hovoří přibližně 84 % obyvatelstva. Dalším nejpoužívanějším jazykem je španělština, kterou mluví asi 3,5 % obyvatelstva města. Slyšet mezi lidmi ale můžete i indoevropské nebo asijské jazyky. Co se pak týká povahy obyvatel jednoho z největších aljašských měst, můžete se těšit na vlídnost a přátelskost. I přesto, že je město velice multikulturní, mají v něm všichni k sobě respekt. Otevřený a neformální přístup je ale patrný i vůči cizincům, proto se zde budete cítit uvolnění (skoro jako doma). A pokud máte rádi v hospodách a restauracích veselé spolustolovníky, jistě si v Anchorage přijdete na své! Tamější lidi totiž tuze rádi klábosí u dobrého piva nebo destilátu.

Bezpečnostní tipy

Než poletíte na dovolenou do Anchorage, měli byste si zjistit o ledové a nehostinné Aljašce co nejvíc adekvátních informací. Z obecného hlediska lze ale říct, že samotné město je poměrně bezpečné – pakliže budete dodržovat základní bezpečnostní tipy vhodné pro každého cestovatele:

  • Mějte na paměti, že aljašská divoká příroda je velmi tvrdá, proto nepodceňte přípravy na túru, plavbu lodí nebo kempování, tj. zajistěte si teplé oblečení, kvalitní teplou obuv, dostatek tekutin i jídla, příp. záchrannou vestu a další potřebnosti dle charakteru výletu.
  • Když už budete ve volné přírodě, můžete se dostat do nechtěného blízkého kontaktu s divokou zvěří (medvědi a losi nejčastěji). Pro tyto případy se instruujte u zkušených průvodců na Aljašce a noste také v batohu sprej na medvědy. Prevence je ale základ, proto udržujte dostatečnou vzdálenost od všech volně žijících zvířat.
  • Pokud se budete pohybovat v centru města, nenechávejte své cennosti nikdy bez dozoru – můžete tak předejít kapesním a jiným krádežím.
  • Na procházky po městě a okolí se oblékejte skromně a nenápadně – snažte se zapadnout mezi místní obyvatele. Vše, co se vymyká (drahé šperky, luxusní oděvy a podobně), může přitáhnout pozornost případných zlodějů.
  • Raději se vyhněte rizikovějším čtvrtím v Anchorage, kterými jsou Mountain View, Fairview a Airport Heights.
  • Nikdy necestujte do neznámých oblastí sami a spíše se domluvte s místním průvodcem.

Doprava

Po Anchorage se můžete pohybovat hned několika způsoby. První možností je prozkoumání městských zákoutí pěšky – to je ale nejpohodlnější v teplejších měsících. Dobrou infrastrukturu má však centrum města, proto se i v zimních měsících snadno ukryjete (a zahřejete) v restauraci, baru, muzeu, galerii, nákupním centru nebo jiném obchodu. Druhou možností je pronájem automobilu, což vám poněkud rozváže ruce – parkoviště jsou krom jiného dobře dostupná. Musíte mít ale mezinárodní řidičský průkaz k tomu tuzemskému. A jaké další možnosti můžete využít?

  • Autobus: veřejná doprava v Anchorage propojuje letiště, hotely, parky, farmářské trhy, muzea, divadla a další zajímavé atrakce. Spolehlivé a čisté jsou například autobusy People Mover. Některé cestovní společnosti ve městě také poskytují službu vyzvednutí kyvadlovou dopravou u hotelu – autobus s průvodcem vás tedy zaveze na konkrétní exkurzi.
  • Kolo: v centru města Anchorage natrefíte i na mnoho půjčoven bicyklů. V teplých měsících se tedy můžete vydat na cyklovýlet třeba po populární stezce Tony Knowles Coastal Trail.
  • Vlak: Aljašská železnice (Alaska Railroad) poskytuje pro místní i turisty celou řadu úchvatných vyhlídkových jízd přírodou – pravidelné vlaky míří na jih směrem na Seward a na sever do Denali. Stačí si tedy vybrat místo, do kterého se chcete z Anchorage vydat.
  • Taxi: v Anchorage působí společnosti Uber i Lyft, které jsou zdaleka nejspolehlivější k přepravě mezi atrakcemi. Využít ale můžete i místní taxislužby, jako například City Taxi, Savvy´s Taxi a další. K dispozici jsou krom jiného i letecká „taxi“!

Spenard Lake, Anchorage.
Spenard Lake, Anchorage.

Historie a současnost města Anchorage

Dle archeologických nálezů je známo, že oblast kolem nynějšího města Anchorage obývali již před 6 000 lety Eskymáci Alutiiq. Ti v ní pobývali dle všeho pouze sezónně. Později je vystřídal aljašský domorodý lid zvaný Chugach a nakonec mezi lety 500 až 1 600 n. l. domorodý kmen Dena'ina. Ten sestával z nomádských lidí, kteří neměli stálá sídla a migrovali po celé oblasti dle sezónních zdrojů potravy. Teprve od 18. století se do této aljašské oblasti dostávali postupně evropské expedice. Jednou z prvních byla peruť ruského císařského námořnictva. Expedici tehdy vedl dánský mořeplavec Bering a ruský velitel Čirikov – nutno podotknout, že Aljašku si od prvních objevů nárokovalo Rusko. V roce 1778 se pak jako první podíval do Cookova zálivu známý britský objevitel James Cook.

Nejdůležitější historické milníky:

  • Mezi lety 1837 až 1840 usmrtila epidemie neštovic více než polovinu populace kmene Dena'ina.
  • V roce 1867 koupily Spojené státy americké od Ruska Aljašku.
  • V 90. letech 19. století přijíždělo do okolí Cookova zálivu mnoho amerických hledačů zlata v důsledku „zlaté horečky“.
  • Roku 1914 bylo založeno město Anchorage jako sídlo aljašské železnice.
  • Během druhé světové války se Anchorage stalo klíčovým leteckým a obranným centrem.
  • 27. března 1964 postihlo město Anchorage silné zemětřesení, které způsobilo rozsáhlé škody na majetku a zabilo několik desítek lidí.

Současnost města Anchorage

Dnes je město Anchorage kulturně nejrozmanitějším americkým městem, největším městem Aljašky (žije zde více jak 290 000 lidí) a také důležitým obchodním centrem. Jeho ekonomika je založena zejména na obranných projektech a využívání přírodních zdrojů – včetně ropy. Návštěvníky z celého světa láká pro svou nezaměnitelnou přírodu a četné možnosti volnočasového vyžití (oblíbená je v oblasti pěší turistika, ale i trekking po ledovcích, rybolov, pozorování divoké zvěře, kempování či lyžování a běžkování v zimě). Je také domovem vynikajících restaurací, pestré umělecké scény, zajímavých muzeí i divadel. Velkým lákadlem však bývají též řemeslné nebo farmářské trhy s lokálními aljašskými pochutinami a produkty.

Medvědi hnědí u Anchorage.
Medvědi hnědí u Anchorage.

Peníze, ceny a spropitné v Anchorage

V Anchorage se platí americkými dolary (USD), na které si můžete české koruny rozměnit již před odletem do USA (na Aljašku). Deklarovat pak musíte při převozu pouze hotovost převyšující 10 000 USD. Pokud nebudete mít dostatek hotovosti, je možný také výběr z bankomatů v Anchorage – ty jsou dostupné ve většině obchodních center, v bankách, na letišti, v některých večerkách a na jiných veřejných místech. Bankomaty, stejně jako řada obchodníků, přijímají po většinou debetní a kreditní karty Visa, Mastercard, American Express a Discover. Poznámka: než začnete na Aljašce svou platební kartu používat, informujte o tom svou banku. Zabráníte tak její případné blokaci ze strany bankovních úředníků.

Směnný kurz k 12/2023: 1 USD = 22,37 CZK

Spropitné

V Anchorage je spropitné běžné v restauracích, barech, hotelech ale i u taxikářů. Běžně se nechává dýško mezi 8 až 20 % ze služby – v závislosti na spokojenosti zákazníka. Poslíčkům se pak standardně dává kolem 2 USD za jedno odnesené zavazadlo a pokojským za denní úklid hotelového pokoje něco mezi 2 až 5 USD. Reálná výše spropitného může být ale dle vašeho uvážení i vyšší, pakliže budete mimořádně spokojení.

Jaké ceny čekat?

Než poletíte na dovolenou do Anchorage na Aljašku, pečlivě si naplánujte svůj rozpočet, pokud jej chcete mít opravdu pod kontrolou. Obecně byste měli za den pobytu (1 osoba) ve městě utratit kolem 191 USD, což je v přepočtu asi 4 273 Kč. V ceně je zahrnuté jídlo, veřejná doprava a ubytování – na Aljašce bývají služby a potraviny mnohem nákladnější než ve zbytku USA. Připočíst si ovšem musíte i zpáteční letenku, která z Prahy do Anchorage stojí v průměru kolem 30 000 Kč na osobu/v závislosti na sezóně může být daleko vyšší. A jaké jsou ceny jednotlivých položek?

  • Jídlo v restauraci pro jednu osobu (levnější): 20 USD (cca 447 Kč)
  • Jídlo ve známých fast foodech pro jednu osobu: 10,50 USD (cca 235 Kč)
  • Točené pivo (půl litru): 7 USD (cca 157 Kč)
  • Káva/espresso: 5,25 USD (cca 118 Kč)
  • Lahev vody (1,5 l): 2,25 USD (cca 50 Kč)
  • Cigarety (20 ks v krabičce): 10,80 USD (cca 242 Kč)
  • Jednosměrná jízdenka místní dopravou: 3 USD (cca 67 Kč)
  • Taxi (1 km): 2,50 USD (cca 56 Kč)

Časové pásmo a délka letu do Anchorage

V Anchorage se střídá letní a zimní čas. Městu tedy přísluší dvě časová pásma, tj. UTC -9 (zimní čas) a UTC -8 (letní čas). V Praze je tedy v závislosti na ročním období buď o 10 nebo 9 hodin více. Co se pak týká délky letu z Prahy do Anchorage, připravte se, že v letadle strávíte v průměru 20 hodin. Pakliže let zahrnuje více jak 2 mezipřistání, může se ještě protáhnout – nejčastějšími přestupními body jsou letiště ve Frankfurtu nad Mohanem, v Mnichově nebo ve Varšavě a dále pak v Seattlu či Chicagu. Přímé lety z ČR na Aljašku neexistují.

Možnosti ubytování

Anchorage poskytuje turistům také rozsáhlé možnosti příjemného ubytování jak v luxusních hotelech, tak i v těch levnějších, které ocení zejména cestovatelé s omezeným rozpočtem. Inspirovat se můžete následujícími tipy:

  • Aspen Suites Hotel Anchorage: zdaleka nejlepší 2hvězdičkový hotel
  • Hotel Captain Cook: luxusní 4hvězdičkový hotel
  • Dimond Jewel: skvělé ubytování s apartmány vhodnými pro rodiny s dětmi
  • Historic Anchorage Hotel: nejlepší butikový 3hvězdičkový hotel
  • La Quinta Inn & Suites by Wyndham Anchorage Airport: výborný 2hvězdičkový hotel v blízkosti letiště
  • Aptel Studio Hotel: dobrý hotel s přijatelnými cenami
  • Alyeska Resort: nejlepší resort/4hvězdičkový hotel v Anchorage

Aljašské lokální pivo.
Aljašské lokální pivo.

Jídlo a pití v Anchorage

Při návštěvě města Anchorage nezapomeňte také ochutnat výtečné pokrmy, které obnáší zejména následující:

  • Mořské plody: Aljaška je doslova proslulá extra čerstvými lososy, treskami, halibuty, škeblemi, hřebenatkami, ústřicemi či královskými kraby! Určitě si žádnou z těchto pochoutek nenechte v Anchorage ujít, budete se oblizovat až za ušima.
  • Sobí klobásy: tuto jemně pikantní lahůdku snadno zakoupíte v pouličních stáncích města Anchorage. Nejčastěji se podává s čerstvým pečivem a restovanou cibulkou.
  • Bobulovité plody: pokud zatoužíte po ochutnávce čerstvých malin, borůvek, brusinek nebo třeba po rybízu, zamiřte například na farmářské trhy v Anchorage! Výtečně chutná toto ovoce i v křehkých a voňavých koláčích nebo v džemech a zmrzlinách.

Nejlepší restaurace v Anchorage

  • 49th State Brewing: jedna z nejlepších restaurací na Aljašce, ve které se snoubí vynikající jídlo s lokálně vařenými pivy.
  • Fletcher's: americká restaurace, kde si dopřejete jedny z nejlepších jídel ve městě. Krom mořských plodů můžete ochutnat i bezkonkurenční hamburgery, pizzy nebo těstoviny.
  • Crow’s Nest: zážitková restaurace, která se nachází v nejvyšším patře Hotelu Captain Cook. Kromě gurmánského požitku nabízí i panoramatické výhledy do okolí.
  • The Deck at Lake Hood: gril restaurace a bar v jednom, kde se nejen skvěle najíte. Podnik je totiž umístěn v klidné části města, odkud se můžete kochat také hydroplány na jezeře Hood.

Nápoje v Anchorage

Pokud si budete chtít dopřát v Anchorage kohoutkovou vodu, neměli byste mít žádné zdravotní problémy. Tato voda totiž musí splňovat normy stanovené Agenturou pro ochranu životního prostředí (EPA). Lidé s citlivějším zažíváním však mohou dát přednost vodě kupované z PET lahví. A jaké další nápoje v největším aljašském městě ochutnat? Vsadit můžete třeba na výtečná řemeslná piva, jejichž hlavní ingrediencí je křišťálově čistá aljašská voda. Nejlepšími lokálními pivovary jsou Anchorage Brewing Company, Midnight Sun Brewing Co., Glacier Brewhouse, King Street Brewing Company, Matanuska Brewing Midtown nebo Cynosure Brewing.

Dopřát si ale můžete v Anchorage i celou škálu lahodných míchaných koktejlů, vína, destiláty, cidery, domácí limonády, výtečnou kávu a různé druhy čajů. Každý si zde najde svůj oblíbený alkoholický či nealkoholický nápoj.

Zajímavosti na závěr aneb Věděli jste, že…

  • původní obyvatelé Anchorage patřili k indiánskému kmeni Dena’ina a v oblasti žili více než 1000 let?
  • neoficiální sport v Anchorage je o rybách? V největším aljašském městě se koná každoročně olympiáda Slippery Salmon, ve které lidé soutěží v chytání divokých lososů.
  • na losy natrefíte v Anchorage skutečně všude, tedy i na frekventovaných komunikacích? V tamější přírodě jich žije více než 1 500 a častokrát bývají příčinou zpožděného příchodu do práce.
  • v letních měsících zažívají lidé v Anchorage až 22 hodin denního světla? Může za to jev zvaný „půlnoční slunce“, který se v oblasti vyskytuje v souvislosti s vysokou zeměpisnou šířkou a blízkostí polárního kruhu.
  • za jasného dne můžete z Anchorage vidět šest různých pohoří, tj. Aljašku, Tordrillo, Chugach, Kenai, Talkeetna a Aleut?
  • město Anchorage, stejně jako většina Aljašky, leželo před více než 20 000 lety pod ledovcem?

Steak z divokého lososa.
Steak z divokého lososa.

Všechny články autora

Iveta Reinisch

Iveta je srdcem i duší dobrodruh. Její povaha se ostatně promítá i do jejího profesního života. Jednoho dne se prostě rozhodla, že pověsí kariéru zdravotní sestřičky na hřebík a stane se redaktorkou. Psaní je totiž její životní vášní - miluje ho zkrátka už od dětství. Avšak Iveta má i jinou vášeň, a to je cestování! Zatím ještě nenavštívila všechna vytoužená místa - ale má ambice, to napravit... Její cestovatelský seznam přání je dost dlouhý, a tak věří, že jej brzy začne zase odškrtávat a pozná fascinující místa na planetě Zemi. Iveta spolupracuje s CK SEN od roku 2022.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole