Angkor Wat.

Angkor Wat: Průvodce největším náboženským komplexem na světě

Magický chrám Angkor Wat je středobodem Archeologického parku Angkor v Kambodži, národním symbolem, úchvatným architektonickým dílem a také jednou z největších náboženských památek na světě, na jejíž výjimečnost a důležitost odkazuje vyobrazení na kambodžské státní vlajce nebo zápis do světového dědictví UNESCO. Tento historický klenot je však i hluboce duchovním místem, kde můžete zklidnit svou mysl nebo relaxovat při pozorování buddhistických obřadů. Pokud tedy hledáte unikátní destinaci k načerpání sil a absolutnímu odpočinku, právě jste ji našli.

Angkor Wat uhnízděný uprostřed džungle je dechberoucím dědictvím starověké khmerské civilizace a odrazem její neuvěřitelné vynalézavosti a umělecké zdatnosti. Výjimečnou architekturou buddhistického chrámu budete ohromeni zejména při východu nebo západu slunce. Poleťte si tedy za těmi nejlepšími zážitky!

Autor: Iveta Reinisch

14.03.2024

Čti více
Angkor Wat.
Angkor Wat.

Základní informace o chrámu Angkor Wat

  • Angkor Wat se nachází v severozápadní Kambodži, asi 230 km vzdušnou čarou od hlavního města Phnom Penh.
  • Chrám Angkor Wat se rozkládá na ploše cca 1,6 km² a je součástí Archeologického parku Angkor v Kambodži – ten má rozlohu větší než 400 km².
  • Angkor Wat se překládá z khmerštiny jako „Město chrámů“ nebo „Hlavní město chrámů“.
  • Chrám Angkor Wat je na kambodžské vlajce vyobrazován od roku 1850 a dokonce se objevuje i na národní měně. To vypovídá o tom, jak moc jsou na tuto památku Kambodžané hrdí.
  • Hlavním přístupovým bodem do chrámu Angkor Wat je druhé největší kambodžské město Siem Reap, které je od památky vzdálené asi 5,5 km.
  • Angkor Wat má tvar tzv. quincunxu, což je symbol pěti bodů, které jsou rozloženy do čtverce (pátý je uprostřed).
  • Chrám Angkor Wat je chráněn vodním příkopem a zdí, která uzavírá chrámovou oblast. Tato zeď je vysoká 4,5 metru a má čtyři gopury (vstupní věže) na každé světové straně.

Mapa Archeologického parku Angkor.
Mapa Archeologického parku Angkor.

ARCHEOLOGICKÝ PARK ANGKOR

Archeologický park Angkor je nejen slavným chrámovým komplexem v Kambodži ale také největší starověkou náboženskou památkou na světě a někdejším sídlem Khmerské říše – přesněji mezi 9. až 15. stoletím. Počátkem století šestnáctého byl užitný k uctívání Buddhy pouze chrám Angkor Wat, neboť ostatní desítky hinduistických a buddhistických komplexů i stovky menších staveb pohltila džungle. Park znovuobjevil až v roce 1860 francouzský přírodovědec Herri Mouhot. Dodnes je tak vyhledávanou starověkou památkou, jež přitahuje turisty z celého světa díky nejznámějším chrámům Angkor Wat, Ta Prohm a Bayon. Od roku 1992 je rovněž součástí světového dědictví UNESCO.

Archeologický park Angkor zůstává obydlený – na jeho ploše je roztroušeno několik vesnic, ve kterých bydlí i předkové původních obyvatel. Ti se živí zejména zemědělstvím, tedy pěstují hlavně rýži.

Hinduističtí  démoni Asuri.
Hinduističtí démoni Asuri.

CHRÁM ANGKOR WAT

  • Poloha: Archeologický park Angkor, necelých 6 km od kambodžského města Siem Reap
  • Otevírací doba: každý den od 5:00 do 17:30
  • Potřebná doba na prohlídku: 2 hodiny až půl dne
  • Nejlepší doba pro návštěvu: v období sucha – od listopadu do května (ideální jsou brzké ranní hodiny)

Hlavní atrakcí Archeologického parku Angkor je bezesporu chrám Angkor Wat, ke kterému se každoročně sjíždějí miliony turistů. Tato monumentální stavba pocházející z první poloviny 12. století byla postavena pro khmerského krále Suryavarmana II. a též se stala místem jeho posledního odpočinku. Má se za to, že stavební práce na chrámu trvaly více jak 30 let a podílelo se na nich 300 tisíc khmerských dělníků a 6 tisíc slonů – přesto nebyl komplex nikdy zcela dokončen. Prohlédnout si můžete chrám buď v rámci Malého okruhu (zahrnuje hlavní chrámy Archeologického parku Angkor) nebo v rámci Velkého okruhu (zahrnuje také chrámy mimo centrální oblast parku).

  • Malý okruh (Small Circuit): jedná se o prohlídkovou trasu v centrální oblasti Archeologického parku Angkor, která zahrnuje přesně 14 míst včetně chrámů Angkor Wat, Ta Prohm, Ta Keo nebo oblasti Angkor Thom (s chrámem Bayon). Prohlídku lze zvládnout za jeden den s jednodenní vstupenkou Angkor Pass. Malý okruh je také výchozím bodem pro pokračování na Velký okruh – v tomto případě ale musíte zakoupit vícedenní Angkor Pass.
  • Velký okruh (Grand Circuit): tato prohlídková trasa je vlastně kombinací Malého okruhu a několika dalších míst mimo centrální oblast, jako jsou například chrámy Pre Rup, Ta Som nebo Preah Khan. Velký okruh tak zahrnuje celkem 22 poznávacích bodů (14 z Malého okruhu + 8).

Služby a vybavení: U západního vchodu najdete velké bezplatné parkoviště a Angkor Parvis Complex s kavárnami, stánky, úschovnou zavazadel, invalidními vozíky, toaletami či půjčovnou kočárků.

Prohlídka chrámu Angkor Wat

Většina návštěvníků vstupuje do chrámu Angkor Wat západním vchodem, který je hlavní a nejvelkolepější.Tento vchod je nazýván jako Západní gopura (monumentální vstupní věž), jejíž délka od severu k jihu činí 240 metrů, šířka pak 35 metrů. Před gopurou také vede 350 metrů dlouhá hráz protínající příkop – ta končí u Terasy cti vedoucí k hlavnímu vchodu do chrámu. Po obou stranách hráze si můžete povšimnout dvou rybníků či dvou knihoven a také stánků s občerstvením na severu. Dále sestává vlastní chrám ze tří úrovní:

  • 1. úroveň: zde jsou pozoruhodné zejména stěny galerií s rozmanitými basreliéfy, dvě knihovny, frontony (štítové dekorativní nástavce – obvykle nad dveřmi či okny), křížová chodba s jezírky či řady soch Buddhy. Jedním z nejposvátnějších míst v chrámu Angkor Wat je právě zdejší křížová chodba Preah Poan neboli „Síň tisíce bohů“.
  • 2. úroveň: jakmile projdete schody, dostanete se do druhé úrovně chrámu, která sice není tak bohatá na basreliéfy jako ta první, stále však obsahuje stovky jemných rytin apsar a scén z hinduistické mytologie. Vidět zde můžete i několik soch, které uzavírají další dvě knihovny a terasu.
  • 3. úroveň: schody z druhé úrovně chrámu vás dovedou do nejvyššího třetího patra, které se nazývá Bakan. Zde uvidíte například čtyři sochy Buddhy, z nichž každá je obrácena na jinou světovou stranu a získáte i skvělý výhled na okolí chrámu Angkor Wat či spodní patra.

Buddhistický mnich v chrámu Angkor Wat.
Buddhistický mnich v chrámu Angkor Wat.

Struktura chrámu Angkor Wat

Z dálky se vám může chrám Angkor Wat jevit jako obrovská masa kamene, zblízka jsou ale patrné věže, kryté galerie, komory, verandy či nádvoří spojená na různých úrovních schodišti. Povšimnout si můžete i velmi specifické khmerské architektury, jejíž nejzásadnější prvky je vhodné nastudovat předem.

Nejznámější architektonické prvky chrámu Angkor Wat

  • Pyramida a galerie: jedním ze základních kamenů khmerské architektury je pyramida s vnitřními galeriemi. Tedy i samotný chrám Angkor Wat je tvořen pyramidou tří stupňovitých teras. Každá terasa je pak ohraničena krytým ochozem s věžemi na každém rohu. Uprostřed chrámu lze zase spatřit téměř 21 metrů vysokou věž.
  • Věže: pomyslnou korunou chrámu Angkor Wat je pět věží (čtyři rohové věže a jedna nejvyšší centrální), které mají připomínat Mount Meru – dle hinduistické a buddhistické víry je tato hora domovem Bohů. Na každé z věží jsou také patrné vyřezávané vzory připodobněné lotosovým poupatům.
  • Basreliéfy: plastická výtvarná díla jsou zřejmá téměř na každé pískovcové stěně chrámu Angkor Wat – obsáhnou až 1 200 metrů čtverečních plochy a odrážejí hinduistickou symboliku s obrazy apsar (apsary = mytické ženské bytosti). Mezi reliéfy lze najít například dva epické hinduistické příběhy Rámájany a Mahábháraty či dokonce obraz samotného khmerského krále Suryavarmana II., jak zadal stavbu chrámu.
  • Příkop: při návštěvě chrámu Angkor Wat si jistě povšimnete, že je obklopen obrovským vodním příkopem – jeho šířka dosahuje téměř 189 metrů a délka činí více jak 4,8 kilometrů. I tento prvek má pro buddhistickou a hinduistickou víru význam – představuje totiž oceány obklopující Zemi. Vodní příkop byl však postaven také pro ochrannou funkci, neboť existuje jen jedna hráz spojující místo s okolní zemí.

Stavební materiál

Stavba Angkor Wat obsáhne 6 až 10 milionů bloků pískovce, z nichž každý má průměrnou hmotnost 1,5 tuny.Tyto bloky byly vytěženy z hory Phnom Kulen (asi 50 kilometrů od památky) a splaveny na vorech po řece Siem Reap. Kromě pískovcových bloků používali khmerští dělníci i jiné stavební materiály. Například na vnější stěny a skryté konstrukční prvky se používal lokální typ jílu, tzv. laterit.

Detail rytin.
Detail rytin.

Turistické tipy v Angkor Wat

  • Naplánujte si návštěvu památky Angkor Wat a zbylého chrámového komplexu předem. V potaz berte otevírací dobu a dle toho si naplánujte svůj denní itinerář. Otevřeno má chrám Angkor Wat denně od 5:00 do 17:30 a Archeologický park Angkor od 5:00 do 19:00. Většina zbylých chrámů pak otevírá své brány v 7:30 a zavírá v 17:30.
  • Vstupenky si zakupte ideálně den předem – ve večerních hodinách přímo na pokladně Angkor Park Pass. Vyhnete se tak frontám, které se začínají tvořit již v 4:30 ráno. Otevřena je pokladna každý den od 5:00 do 17:30. S sebou mějte cestovní pas.
  • Respektujte předepsaný dress code, neboť se jedná o náboženskou památku. Před vstupem do Angkor Wat a zbylého komplexu byste si měli obléknout triko zahalující ramena a kalhoty zakrývající kolena. Hodit se pak bude i kšiltovka nebo klobouk proti spalujícímu slunci.
  • Při prohlídce chrámového komplexu dávejte pozor na volně se pohybující opice. Mají tendence brát turistům jídlo nebo pití a občas bývají agresivní (mohou kousnout). Mějte tedy oči na stopkách, pokud budete jíst nebo pít.
  • Přineste si na místo dostatek hotovosti, abyste si mohli koupit pití a občerstvení. Zejména doplňování tekutin je nutné, neboť lokalita kolem Angkor Wat je po celý rok velmi horká s omezenými možnostmi míst ve stínu.
  • Zvažte místního průvodce, který vám v angličtině odprezentuje památky v chrámovém komplexu Angkor. Toho můžete dohodnout kdekoliv ve městě Siem Reap.

Oblíbené aktivity v Angkor Wat

Kolem chrámu Angkor Wat můžete provozovat i několik oblíbených aktivit, díky nimž si prohlídku náboženské památky velmi zpestříte. Inspirujte se:

  • Pronajměte si tuk-tuk a užijte si východ slunce u Angkor Wat. Není krásnějšího zážitku než si u chrámu počkat na východ slunce. S sebou si určitě vezměte i fotoaparát a snímek romantické scenérie pořiďte ideálně z levé strany „odrazového bazénu“. A proč zrovna tuk-tuk? Je to totiž jeden z nejpraktičtějších a nevýhodnějších dopravních prostředků k prozkoumání celého chrámového komplexu Angkor.
  • Vylezte na chrámovou horu Phnom Bakeng a pozorujte Angkor Wat při západu slunce. Tento 60metrový kopec najdete asi 1,3 km od chrámu a pořídíte z něj opět bezkonkurenčně skvělé foto snímky. Mějte však na paměti, že toto místo je hojně vyhledávané turisty – na kopec je vpuštěno vždy max. 300 lidí, aby nedocházelo k poničení prostředí. Vyrazte tedy na túru k chrámové hoře o něco dříve.
  • Kochejte se chrámem Angkor Wat a dalšími památkami z jiné perspektivy. Dokonalý je například pohled z nebeských výšin, kam vás dostane například heliový balón nebo pronajaté letadlo. Desetiminutový let balónem je ekonomicky přijatelnější a můžete jej absolvovat přes Angkor Balloon. Nákladnější osmi nebo čtrnáctiminutový vyhlídkový let pak poskytuje Helistar Cambodia například ze Siem Reap.
  • Přijměte požehnání od buddhistického mnicha. Tímto úkonem se prý zbavíte smůly, slabého ducha i neštěstí. Před požehnáním se musíte posadit naproti mnichovi na podložku, sundat si obuv i pokrývku hlavy a předat mu malý dar v krabičce. Poté mnich pokropí vaši hlavu vodou doplněnou jasmínem i lotosem a odříká tři svaté modlitby. Nakonec své požehnání dokončí úvazem červeného provázku na vaše zápěstí (červená nit je symbol štěstí a prosperity).

Vstup do komplexu.
Vstup do komplexu.

10 dalších nejlepších míst v Archeologickém parku Angkor

Jelikož je Angkor Wat chrámem nacházejícím se v rozsáhlém Archeologickém parku Angkor, lze očekávat i mnoho dalších památek v okolí. K prozkoumání se jich nabízí stovky, my jsme však pro vás vybrali ty nejlepší. Co tedy neopomenout?

ANGKOR THOM

V Archeologickém parku Angkor patří Angkor Thom k nejoblíbenějším oblastem – jde o zachovalé pozůstatky hlavního města starověké Khmerské říše, jehož stavitelem byl král Jayavarman VII. koncem 12. století. Nalézá se jen několik minut severovýchodně od chrámu Angkor Wat a čtvrt hodiny od města Siem Reap a jeho rozloha činí asi 9 km². Samotný název oblasti se překládá jako „Velké město“ a zahrnuje několik chrámů a starověkých míst.Vidět zde můžete kromě Terasy slonů a Terasy malomocného krále například i chrámy Bayon, Baphuon a Phimeanakas, Severní bránu Angkor Thom či Jižní bránu Angkor Thom. Na prohlídku budete potřebovat 4 hodiny až 1 den.

CHRÁM BAYON

V centru Angkor Thom najdete jeden z nejoblíbenějších chrámů komplexu Angkor, kterým je Bayon. Je v podstatě druhým nejnavštěvovanějším hned po chrámu Angkor Wat. Postaven byl za vlády krále Jayavarmana VII. buď koncem 12. století nebo počátkem 13. století. Povšimnout si zde můžete především věží s vytesanými usměvavými tvářemi, které se nachází se na horní terase. Celkem se jich dochovalo z 49 původních jen 37 a obsáhnou až 200 různých tváří – dodnes se spekuluje, komu vlastně patřily. Fascinující je však i série basreliéfů nacházející se ve čtvercových galeriích prvního a druhého patra. Na prohlídku budete potřebovat 30 minut až 2 hodiny.

Angkor Thom - chrám tváří Bayon.
Angkor Thom - chrám tváří Bayon.

CHRÁM BAPHUON

Dalším chrámem oblasti Angkor Thom je Baphuon, který najdete severně od chrámu Bayon. Postaven byl v 11. století králem Udayadityavarmanem II. jako třístupňová chrámová hora a zasvěcen Šivovi. Do tohoto místa zamiřte určitě tehdy, pokud budete chtít uniknout davům turistů. Baphuon je totiž často návštěvníky přehlížen, a tak si zde užijete klid a ničím nerušené kochání okolím. Mezi nejzajímavější prvky chrámu patří například rozlehlá vstupní terasa, socha ležícího Buddhy na západní straně areálu či působivé basreliéfy kolem vstupních věží (gopur). Na prohlídku budete potřebovat 30 minut až 1 hodinu.

CHRÁM BANTEAY KDEI

Tento starověký chrám byl postaven mezi 12. až 13. stoletím za vlády krále Jayavarmana VII. Jeho název se překládá jako „Citadela komor“ – je tedy ve skutečnosti komplexem složitých komnat a chodeb. Banteay Kdei najdete nedaleko oblasti Angkor Thom a jižně od chrámu Ta Prohm – hned vedle něj se rozprostírá umělá starověká nádrž Srah Srang. Toto místo stojí rozhodně za návštěvu, neboť není tolik zaplněné turisty. Získáte tak odsud několik perfektních příležitostí na fotografování, rozjímání či klidné pozorování východu slunce. Na prohlídku budete potřebovat 30 až 60 minut.

Tváře na chrámu.
Tváře na chrámu.

CHRÁM BANTEAY SAMRE

Tento chrám je poměrně daleko od těch hlavních – například Angkor Wat je od něj vzdálený více než 10 kilometrů a Ta Prohm asi 8,5 kilometrů. Přesto ale Banteay Samre stojí za návštěvu, neboť je jakousi menší verzí chrámu Angkor Wat – byl postaven ve stejném stylu. Krom jiného poskytuje poklidné prostředí na rozjímání či fotografování bez davů. Historie této hinduistické náboženské památky se datuje do 12. století, kdy ji nechali postavit králové Suryavarman II. a Yasovarman II. Pokud se sem vydáte na prohlídku tuk-tukem, taxíkem či na kole, bude vám stačit 30 až 60 minut času.

CHRÁM PREAH KHAN

Buddhistický chrám Preah Khan (v překladu Královský nebo Svatý meč) nechal ve 12. století postavit král Jayavarman VII. na počest svého otce – konkrétně jej najdete asi 3,2 km severně od starobylého khmerského města Angkor Thom a 6,3 km od chrámu Angkor Wat. I když se nemusí zdát na první pohled tato džunglí pohlcená památka atraktivní, má určitě co nabídnout. Za prvé jsou to skvělé fotografické příležitosti a za druhé i klidné prostředí k rozjímání, a to především v odpoledních hodinách (těsně před uzavřením parku). Zajímavý je však Preah Khan také z historického hlediska – býval totiž dle dochovaných záznamů i královským městem ukrývajícím mnoho budov pro mnichy, dělníky či studenty a hlavním náboženským chrámem přístupným pouze pro krále a jejich guruy. Na prohlídku si vyčleňte ideálně 1,5 až 2 hodiny času.

Preah Khan.
Preah Khan.

CHRÁM PRE RUP

Hinduistický chrám Pre Rup pochází z 10. století a postaven byl khmerským králem Rajendravarmanem. Tuto krásnou cihlovou stavbu s pěticí věží mnoho návštěvníků vynechává, vy však můžete být výjimkou a zhotovit si zde zejména při západu slunce skvělé foto snímky – sluneční paprsky odrážející se od cihlových zdí a lateritu kouzlí úžasné teplé barvy. Památku najdete asi 5 kilometrů severovýchodně od chrámu Angkor Wat a na její prohlídku vám postačí standardně asi 40 minut času.

CHRÁMOVÁ HORA PHNOM BAKHENG

Jen 400 metrů od starověké oblasti Angkor Thom a 1,3 kilometru od chrámu Angkor Wat naleznete chrámovou horu Phnom Bakheng, která je zasvěcena Šivovi. Postavena byla tato památka králem Yasovarmanem v 9. století na 65 metrů vysoké vyvýšenině – z té můžete pozorovat dechberoucí východy a západy slunce u Angkor Wat. Zajímavost:tento výjimečný výhled z kopce byl mimo jiné použit ve filmu Lara Croft: Tomb Raider. Vchod do chrámu je po východním schodišti a hned naproti němu naleznete stánky s nápoji nebo toalety. Na prohlídku si vyčleňte nejlépe 1 až 2 hodiny.

Basreliéfy v chrámu Angkor Wat -
Basreliéfy v chrámu Angkor Wat -

CHRÁM TA KEO

Ta Keo je jedním z největších chrámů postavených během Khmerské říše a najdete jej asi 6,5 km od chrámu Angkor Wat. Jako státní chrám jej začal budovat někdejší khmerský král Jayavarman V. již v roce 975 – jeho stavba tedy započala několik set let před chrámem Angkor Wat. Prohlédnout si tento oblíbený chrám můžete například v rámci absolvování Malého okruhu (Angkor Small Circuit Tour), jenž zahrnuje nejdůležitější náboženské budovy v parku. I přesto, že chrám Ta Keo nebyl nikdy zcela dokončen, přitahuje pozornost návštěvníků i fotografů z celého světa díky své rozlehlosti i zelenajícímu se okolí. Na prohlídku si vyčleňte asi 30 až 60 minut.

CHRÁM TA PROHM

Jedním z nejnavštěvovanějších chrámů v Archeologickém parku Angkor je Ta Prohm. Najdete jej asi 3 kilometry severovýchodně od chrámu Angkor Wat a 12 kilometrů od kambodžského města Siem Reap. Tento starobylý buddhistický komplex byl postaven v roce 1186 n. l. za vlády khmerského krále Jayavarmana VII. a posmrtně zasvěcen jeho matce. Mezi návštěvníky je chrám oblíbený zejména díky scenériím, které se objevily ve filmovém snímku Lara Croft: Tomb Raider z roku 2001 (občas je mu tedy přezdíváno „Chrám Tomb Raider“ nebo „Chrám Angeliny Jolie“). Proto místo navštivte raději brzy ráno – vyhnete se tak velkým davům. Na prohlídku budete potřebovat 1 až 2 hodiny.

Banteay Srei.
Banteay Srei.

Co dalšího vidět v okolí chrámu Angkor Wat

Po důkladné a nezapomenutelné prohlídce Archeologického parku Angkor v čele s chrámem Angkor Wat se můžete vydat za dalšími zážitky! Okolí starobylého komplexu pohlceného džunglí je totiž doslova nabité dalšími zajímavými atrakcemi. Inspirujte se.

SIEM REAP

Hlavním turistickým centrem v Kambodži je Siem Reap, neboť představuje nejbližší město k chrámovému komplexu Angkor (vzdálenost mezi těmito dvěma body je cca 6 km). Samotný název města se překládá jako „Siamská porážka“ a odkazuje na vítězství Khmerské říše nad armádou Thajského království v 17. století. Siem Reap najdete v severozápadní Kambodži, na jihu stejnojmenné provincie a na břehu jezera Tonle Sap, které je považované za největší rezervaci sladké vody v celé jihovýchodní Asii.

Kromě výtečných restaurací, pohodlných hotelů, pouličních trhů či butiků si zde můžete užít i mnoho památek a atrakcí. Velmi zajímavé je ve městě například Národní muzeum Angkor s tisícovkou artefaktů ze starověké Khmerské říše nebo Historické muzeum miniaturních replik chrámů Angkor. Za návštěvu pak stojí i taneční show Apsara, kterou pořádá několik restaurací či hotelů v Siem Reap (zahrnuje 4 žánry tradičního khmerského tance).

MUZEUM NÁŠLAPNÝCH MIN

Jste-li zapálení do historie a chcete se o té kambodžské dozvědět něco více, zamiřte k Muzeu nášlapných min, které se nachází asi 25 kilometrů severně od města Siem Reap. Toto místo založil bývalý dětský voják Aki Ra, jehož rodiče byli zabiti Rudými Khmery. První provizorní muzeum vzniklo v roce 1997, to současné pak v roce 2007. Muzejní sbírka obsahuje nášlapné miny a tanky, které byly na území Kambodže nalezeny po různých válečných konfliktech. Zajímavost: v Kambodži se stále nachází asi 4 až 6 milionů nevybuchlých nášlapných min a válečných pozůstatků.

Kambodžská žena ze Siem Reap.
Kambodžská žena ze Siem Reap.

PLOVOUCÍ VESNICE KAMPONG PHLUK

Asi 16 kilometrů jihovýchodně od města Siem Reap (v záplavové oblasti) natrefíte na rybářskou a plovoucí vesnici Kampong Phluk, jež je postavená na kůlech kolem jezera Tonle Sap. Na místo se tedy dostanete pouze pronajatou lodí. Během prohlídky spatříte autentický život Kambodžanů, kteří jsou zaměstnaní vařením, rybařením na dřevěných loďkách nebo třeba praním prádla – v celé oblasti bydlí zhruba tři tisíce lidí. Okolí vesnice je zase obklopené mangrovovým lesem, jenž je domovem různých druhů zvěře (vidět v nich můžete makaky, jejichž potravou jsou i krabi).

NÁRODNÍ PARK PHNOM KULEN

Budete-li chtít uniknout z ruchu města Siem Reap do poklidné přírody, můžete popojet asi hodinu a půl (kolem 50 km) k Národnímu parku Phnom Kulen – od Angkor Wat je park vzdálený asi 41,7 km. Toto místo považuje mnoho hinduistů a buddhistů za posvátné, a tak přichází vykonat pouť na tamější stejnojmennou horu. Za pozornost ale stojí i vodopád Kulen, který zpestří koupání v řece nebo buddhistická pagoda Preah Ang Thom, v níž je umístěná nejvyšší sochy ležícího Buddhy v Kambodži. Příznivým faktem je, že do Národního parku Phnom Kulen nemíří tolik turistů, a tak si zde božsky odpočinete.

Dveře z filmu Tomb Raider s Angelinou Jolie.
Dveře z filmu Tomb Raider s Angelinou Jolie.

Historie a současnost Angkor Wat

Nejen za chrámem Angkor Wat stojí sáhodlouhá historie. Ta se pojí v podstatě s celým Archeologickým parkem Angkor, a tak si ji krátce představme.

  • Khmerská říše ovládala většinu pevninské jihovýchodní Asie a vládla více jak 600 let, tj. od roku 802 až do roku 1431 n. l. Jejím hlavním sídlem byl Angkor (dnes známý jako Archeologický park).
  • Během Khmerské říše se u moci vystřídalo mnoho králů. Mezi některé z nich patří Jayavarman II. (založil království Angkor), Yasovarman I. (založil hlavní město Yasodharapura na místě, kde dnes stojí Angkor Wat) nebo Suryavarman II., který navrhnul stavbu chrámu Angkor Wat v 12. století a zasvětil jej Bohu Višnuovi.
  • 13. a 14. století bylo pro Khmery obdobím úpadku. Obzvlášť zničující byla válka s Thajci. Khmerská říše nakonec skončila v roce 1431, když království Ayutthaya dobylo starobylé město Angkor Thom.
  • Angkor Wat býval původně hinduistickým chrámem. Zhruba v 16. století se však stal buddhistickým památníkem – předcházel tomu rok 1432, kdy se hlavní kambodžské město přestěhovalo do Phnom Penh a o stavbu se tehdy starali buddhističtí mniši.
  • Po dlouhém období zapomnění znovuobjevil chrámový komplex Angkor (v polovině 19. století) francouzský přírodovědec a průzkumník Henri Mouhot. Ten inspiroval francouzskou vládu k tomu, aby zachovala tyto cenné památky v Kambodži.
  • V 20. století probíhal na území bývalého království Angkor rozsáhlý archeologický výzkum vedený Francouzi. Též došlo k značné obnově chrámu Angkor Wat.
  • Výzkum a restaurátorské práce v Angkoru přerušila kambodžská občanská válka v čele s Rudými Khmery v 70. a 80. letech 20. století. Chrámový komplex ale naštěstí neutrpěl závažná poškození.
  • V 21. století je primárním symbolem Kambodžanů a zdrojem velké národní hrdosti chrám Angkor Wat. Stále zůstává uctívaným buddhistickým místem a vyhledávanou destinací mezi turisty z celého světa (ročně jej navštíví více než 2 miliony lidí).

Buddhističtí mniši v chrámu Angkor Wat.
Buddhističtí mniši v chrámu Angkor Wat.

Co potřebujete vědět před návštěvou Angkor Wat?

Než vycestujete do Kambodže za velkolepým chrámem Angkor Wat, zajistěte si cestovní pas, který musí být platný ještě minimálně 6 měsíců od vstupu na území. Potřebovat budete také platné vízum, které si můžete vyřídit buď elektronicky nebo osobně po příletu na některém z kambodžských mezinárodních letišť (možností je i návštěva zastupitelského úřadu Kambodžského království v zahraničí). Turistické vízum se vydává na 30 dní s možností měsíčního prodloužení. Negativní testy na COVID-19 či očkovací certifikáty není třeba předkládat. Více informací o cestování do Kambodže se dozvíte na webových stránkách Ministerstva zahraničních věcí ČR.

Kdy navštívit Angkor Wat

Vybrat si vhodný čas pro návštěvu chrámu Angkor Wat může být poněkud složité. Často totiž budete volit mezi deštivým obdobím způsobujícím blátivé podmínky v chrámovém komplexu a slunečným obdobím, které je spojené s davy turistů. Když už ale budete hledat skutečně ty nejlepší měsíce, vyberte si konec listopadu, prosinec, leden, únor, březen a začátek dubna, kdy v Kambodži panuje období sucha. Vyhnout byste se pak měli návštěvě během měsíce dubna a v květnu – právě tehdy totiž zažijete v Kambodži nesnesitelná horka.

TIP: Chcete získat perfektní fotografie a vyhnout se přelidnění v chrámovém komplexu Angkor? Potom jej nenavštěvujte v době Festivalu Lunárního Nového roku, který připadá obvykle na leden nebo únor.

Podnebí u Angkor Wat

Klima u chrámu Angkor Wat je typicky tropické. Během roku se pohybuje průměrná denní teplota od 31 °C do 36 °C a ta noční od 21 °C do 26 °C. V oblasti pak prší asi 220 dní, přičemž ročně spadne asi 1 178 mm srážek.

Centrální chrám.
Centrální chrám.

Jazyk a lidé

Jakmile zamíříte do Kambodže obdivovat chrámový komplex Angkor, natrefíte na mnoho lidí hovořícím khmerštinou. Ta je totiž oficiálním jazykem Kambodžanů. Slyšet mezi místními obyvateli ale můžete i vietnamštinu, francouzštinu a angličtinu – anglickým jazykem se tedy ve většině případech jako turista domluvíte. U památek obvykle bývají jak khmerské popisky, tak ty anglické.

Co se pak týká samotných Kambodžanů, jsou to velmi odolní lidé s notnou dávkou přátelskosti, přívětivosti či zdvořilosti. Je vcelku obdivuhodné, že si zachovávají milou, nápomocnou a společenskou povahu i přes nelehkou historii plnou válek (velmi krutá byla např. válka vedená Rudými Khmery v letech 1975 až 1979) či chudobu.

Bezpečí

Návštěva Angkor Wat je obecně bezpečná, pokud však budete vědět o nejběžnějších podvodných jednáních a nejčastějších kriminálních činech. Pozor si dejte na následující:

  • Podvody s tuk-tuky: jsou poměrně běžné a nejčastěji začínají už na letišti (nebo autobusovém nádraží), kdy turistu řidič přemluví k výhodné jízdě do hotelu/nebo nabídne dokonce cestu zdarma. Poté bude vyjednávat o výletu ke komplexu Angkor v dalším dnu, avšak smluvenou cenu na místě už nedodrží. Abyste tomuto podvodu předešli, je nutné si tuk-tuk (především ke komplexu Angkor) rezervovat přes hotel předem na požadovaný den.
  • Kapsáři: před těmi buďte obezřetní zejména ve městě Siem Reap – někteří zloději se mohou vyptávat ze zvědavosti na to, jak vypadají peníze z vaší země. Jakmile ale rozptýlí vaši pozornost, neváhají vám zcizit peněženku, mobil či jinou cennost.
  • Falešní strážci: občas můžete v okolí komplexu Angkor natrefit i na podvodníky vydávající se za kontrolory vstupenek. Pokud po vás někdo takový bude chtít navíc peníze i přesto, že jste již zaplatili za Angkor Pass, vyhněte se mu obloukem a nic mu nedávejte.
  • Falešní průvodci: nepoctivce můžete najít i mezi rádoby průvodci po komplexu Angkor. Těm se vyhněte obloukem. Oficiální průvodce s vámi musí uzavřít smlouvu, dohodnout přesnou cenu a prokázat se svými iniciály, pověřením a znalostmi.
  • Falešní mniši: někdy může být složité vyznat se v tom, který buddhistický mnich je v komplexu Angkor vlastně tím pravým. Podvodníci budou vždy vyžadovat peníze za „požehnání“, anebo dar od vás strčí do kapsy a odejdou bez jakéhokoliv slova. Pravý mnich po vás nebude nikdy nic požadovat.
  • Dětští prodejci: těmi se to hemží nejen kolem chrámového komplexu Angkor ale i v jiných kambodžských zákoutích. Vyhněte se koupi čehokoliv, ať už to zní sebevíc lákavě. Tyto děti často „hrají na city“ a sdělují turistům, že potřebují peníze do školy. Avšak situace je přesně opačná – čím více jim turisté dají, tím je větší pravděpodobnost, že už se do školy nevrátí.

Abyste se vyhnuli nepříjemnostem spojeným se ztrátou cenností či peněz, vždy s sebou k památkám noste maximálně kopii cestovního pasu a jiných dokladů (originál nechte v hotelovém trezoru) + jen nezbytnou hotovost. Větší obnosy peněz, šperky a kreditní/debetní karty ponechte raději v hotelovém trezoru. Vhodné je rovněž jakési udržení skromnosti – nikdy se tedy nechlubte na veřejnosti ničím cenným, penězi či fotoaparátem. Jinak mějte ostatní věci bedlivě pod dozorem.

Khmerské tanečnice.
Khmerské tanečnice.

Doprava k Angkor Wat

Pokud se chcete dostat k chrámu Angkor Wat, musíte nejprve letět na Mezinárodní letiště Siem Reap Angkor (SAI) v Kambodži – to je od Angkor Wat vzdálené asi 40 km a od města Siem Reap zhruba 50 km. Z Letiště Václava Havla v Praze létají na toto místo pravidelné linky společností Turkish Airlines, Czech Airlines či Lufthansa. Počítat během přeletu musíte standardně s dvěma nebo třemi mezipřistáními. Celý let pak trvá v průměru kolem 24 hodin. Nejlevnější zpáteční letenku pro jednu osobu do Siem Reap seženete od cca 23 000 Kč, záleží však na termínu letu i typu zvolené aerolinky.

Cesta z Mezinárodního letiště Siem Reap Angkor (SAI) do města Siem Reap

Jakmile přiletíte na Mezinárodní letiště Siem Reap Angkor, jistě se budete chtít přepravit do města Siem Reap k ubytování. Právě toto místo je nejpraktičtějším výchozím bodem k návštěvě Angkor Wat – poskytne nejen hotely, ale i dobré restaurace, bary a pestré množnosti vyžití. Transfery nabízí letištní kyvadlová doprava, soukromá kyvadlová doprava nebo taxi. Všechny transfery je vhodné rezervovat předem po domluvě s hotelem. U vozu je též lepší provést rezervaci předem online cestou. Cesta z letiště do města trvá asi 60 až 90 minut.

UPOZORNĚNÍ: Dle Ministerstva zahraničních věcí ČR nelze v Kambodži zapůjčit vůz a řídit v případě, že do země cestujete jen na turistické vízum. V zemi totiž potřebujete přímo kambodžské řidičské oprávnění, a to je vydávané na základě žádosti jen lidem s uděleným pracovním vízem.

Cesta ze Siem Reap k chrámu Angkor Wat

Až se plnohodnotně ubytujete ve svém hotelu, budete určitě zvažovat přepravu ke komplexu Angkor v následujícím dnu po příletu (nebo ještě tentýž den). Máte následující možnosti:

  • Tuk-tuk: je to zdaleka nejběžnější a nejlevnější způsob přepravy ze Siem Reap k chrámu Angkor Wat. Řidič vás také může odvézt k jiným chrámům v rámci prohlídky Archeologického parku Angkor. Rezervace tuk-tuku je vhodná předem přes hotel či pomocí aplikací Grab nebo Passapp (abyste předešli případným podvodům). Jednodenní pronájem tuk-tuku vás bude stát cca 15 až 20 USD (asi 60 742 až 80 989 kambodžských rielů/KHR).
  • Kolo: pokud jste zapálený cyklista, můžete si v Siem Reap půjčit kolo a k chrámu Angkor Wat jet svým vlastním tempem – je to nejlevnější ale také nejpomalejší varianta přepravy. V horkých dnech pak může být cyklistika poměrně nepraktická a nepříjemná. Dle typu bicyklu zaplatíte za den pronájmu od cca 6 do 15 USD (asi 24 296 až 60 742 kambodžských rielů/KHR).
  • Minivan: vyžadujete-li určité pohodlí, pak můžete komplex Angkor prozkoumat prostřednictvím klimatizovaného minivanu. Jeho pronájem na den stojí zhruba 35 USD (to je asi 141 731 kambodžských rielů/KHR).

Dále můžete využít také služeb taxikářů, kteří si obvykle na den účtují asi 20 až 30 USD. Musíte však počítat s možnou přirážkou za různé další výlety do okolí komplexu Angkor (mimo hlavní okruh) a menší svobodu cestování.

Vzdálenost Angkor Wat od okolí

  • Siem Reap: cca 6 km
  • Angkor Thom: 3 km
  • Ta Prohm: 8 km
  • Ticket Office (pokladna, kde koupíte Angkor Pass): 7 km
  • Phnom Penh: 319 km

SEN v Angkor Wat.
SEN v Angkor Wat.

Peníze, ceny a spropitné

Vycestujete-li k chrámu Angkor Wat, můžete se setkat s místní oficiální měnou, kterou je kambodžský riel (KHR) – v oběhu jsou obvykle bankovky v nominální hodnotě 100, 500, 1 000, 2 000, 5 000, 10 000, 20 000, 50 000 a 100 000 KHR. Mince se obecně nepoužívají. Platit v Kambodži ale můžete bez obav i americkým dolarem (USD) – ten je akceptován zejména v turistických oblastech. Dolary si můžete přivézt již z Česka nebo si je vybrat z místních bankomatů za poplatek – ty najdete především ve větších městech (vydávají také kambodžské riely). Akceptovány jsou běžně karty VISA a Mastercard.

Směnný kurz: 1 USD = 4 041 KHR (k 3/2024), 1 CZK = 175 KHR (1 KHR = 0,01 CZK)

I přesto, že je v Kambodži americký dolar široce přijímán, místní měna v KHR se vám bude hodit zejména při placení na vesnických trzích anebo v menších obchodech. Platby v USD jsou spíše obvyklejší v lepších restauracích, u turistických památek, v hotelech či v prodejnách se suvenýry. Nikdy tak nespoléhejte zcela na jednu či druhou měnu a klidně mějte při ruce obě.

Spropitné

V Kambodži není spropitné povinné, je ale ceněné zejména ve službách. V restauracích tedy můžete nechat navíc asi 5 až 10 % z celkového účtu. Některé luxusní podniky si však mohou spropitné účtovat automaticky, a tak si předtím raději zkontrolujte účtenku. Zaokrouhlení částky nahoru je pak doporučováno například u celodenního pronájmu tuk-tuku. U krátkých výletů není spropitné obvyklé. Poznámka: když už budete chtít nějaké drobné navíc předat (při spokojenosti za služby), učiňte tak diskrétně. Kambodžané jsou totiž velmi skromní lidé a mohlo by je to přivést do rozpaků.

Devi - andělské bytosti stráží Angkor Wat.
Devi - andělské bytosti stráží Angkor Wat.

Vstupné do Angkor Wat

Před vstupem do Archeologického parku Angkor (jehož součástí je i Angkor Wat) si musíte zakoupit vstupenku zvanou Angkor Pass. Bez ní riskujete tučnou pokutu pohybující se mezi 100 až 600 USD. K dispozici je na pokladně:

  • Jednodenní Angkor Pass: k roku 2024 stojí 37 USD a má platnost 5 na sebe navazujících dní, což znamená, že jej na celý den můžete použít jednou během těchto pěti dní – platnost začíná běžet okamžikem nákupu.
  • Třídenní Angkor Pass: k roku 2024 je jeho cena 62 USD a má platnost 10 na sebe navazujících dní, což znamená, že jej můžete použít na jakékoliv celé tři dny během tohoto desetidenního období od okamžiku nákupu.
  • Sedmidenní Angkor Pass: k roku 2024 je jeho cena 72 USD a má platnost 30 na sebe navazujících dní, což znamená, že jej můžete použít sedm celých dní během měsíce.

Vstupenky si můžete zakoupit osobně na oficiální pokladně Angkor Wat (najdete ji na Apsara Road – asi 5 km severně od centra Siem Reap). Přijímána je hotovost v kambodžských rielech, amerických dolarech, eurech i thajských bahtech (drobné vám však vrátí jen v místní měně – KHR). Akceptovány jsou ale také debetní/kreditní karty Visa, Mastercard, Union Pay, JCB a Diners Club. Otevřeno zde mají denně od 5:30 do 17:30, počítat však musíte s frontami a rizikem, že nestihnete východ slunce u chrámu – lepší je dorazit až hodinu předem. K dispozici je v místě 48 přepážek rozdělených dle typu Angkor Passu. Všichni návštěvníci jsou vyfotografováni – fotografie obličeje je součástí každé vstupenky. Pas není třeba předkládat – výjimku tvoří jen děti do 12 let. Ti mohou vstoupit zdarma, pokud je prokázán jejich věk dokladem.

Provést nákup Angkor Passu však můžete i online přes portál Angkor Enterprise. Nutná je zde registrace, při níž vyplňujete jméno, příjmení, e-mail, pohlaví a určujete své heslo pro přihlášení. Poté si zvolíte konkrétní typ Angkor Passu, nahrajete svou pasovou fotografii, zaplatíte poplatek a vstupenka vám bude doručena uvedený e-mail (pak si ji můžete stáhnout v elektronické podobě nebo vytisknout) – vyhnete se tak čekání ve frontách i u pokladny a pouze se vstupenkou prokážete u kontrolního stanoviště.

UPOZORNĚNÍ: Angkor Pass mějte vždy při ruce, neboť v chrámovém komplexu probíhají namátkové kontroly platných vstupenek. Pokud ale strážný bude požadovat nějaké peníze navíc, nic mu nedávejte. Jedná se s největší pravděpodobností o podvodníka!

Angkor Wat z dronu.
Angkor Wat z dronu.

Jaké ceny čekat v nedalekém městě Siem Reap?

Den dovolené v Siem Reap by vás měl vyjít přibližně na 81 USD (na osobu), což je v přepočtu asi 1 875 Kč – týden tak vyjde na cca 567 USD (13 128 Kč). Částka zahrnuje jídlo, ubytování, dopravu a prohlídky památek, může se ale významně lišit podle vašich konkrétních preferencí. A jaké jsou ceny jednotlivých položek?

  • Jídlo v levné restauraci (pro jednu osobu): 2,43 USD (cca 56 Kč)
  • Rychlé občerstvení (pro jednu osobu): 6,78 USD (cca 157 Kč)
  • Točené pivo (půl litru): 0,97 USD (cca 22 Kč)
  • Káva/cappuccino: 1,35 USD (cca 31 Kč)
  • Lahev vody (0,33 l): 0,35 USD (cca 8 Kč)
  • Cigarety (20 ks v krabičce): 1,50 USD (cca 35 Kč)
  • Jednosměrná jízdenka místní dopravou: 1,50 USD (cca 35 Kč)
  • Taxi (normální tarif, 1 km): 1 USD (cca 23 Kč)

Pokud se rozhodnete navštívit chrám Angkor Wat, nemusí být snadné najít v jeho okolí chutné a cenově příznivé jídlo. Seč jsou v blízkosti památky stánkaři, ceny jejich zboží bývají dosti přemrštěné. S tím tedy musíte počítat při případné koupi něčeho k snědku a k pití. Když už se budete chtít dobře a výhodně nasytit, raději zvolte prodejce o kus dál mimo turistickou oblast chrámového komplexu.

Hinduističtí bohové Višnu v chrámu Angkor Wat.
Hinduističtí bohové Višnu v chrámu Angkor Wat.

Možnosti ubytování v okolí Angkor Wat

Strategickým výchozím bodem pro návštěvu Archeologického parku Angkor je město Siem Reap. To vám dokáže poskytnout naprostý komfort, co se týká ubytování. Vybírat můžete mezi těmito čtvrtěmi/potažmo hotely:

  • Old French Quarter (Stará francouzská čtvrť): tato oblast v Siem Reap je vhodná zejména pro naprosté nováčky. Díky ní si užijete město do sytosti – čtvrť je známá modlitebním místem Preah Ang Chek Preah Ang Chorm Shrine nebo Národním muzeem Angkor. Ubytovat se zde můžete třeba v luxusním hotelovém resortu La Rivière d’ Angkor Resort, v 4hvězdičkovém hotelu Chateau d’Angkor nebo v levnějším The Twizt – Lifestyle Hostelu.
  • Taphul Village: jestli cestujete do Siem Reap s dětmi, určitě zvolte městskou čtvrť Taphul Village, která se nachází západně od Staré francouzské čtvrti. Je podstatně klidnější a skvěle vybavená co do veřejné dopravy ke komplexu Angkor. Ubytovat se tu můžete v 3hvězdičkovém hotelu Aroma Angkor, v 5hvězdičkovém Angkor Paradise Hotelu nebo v levnějším Bokre Angkor Hostelu.
  • Pub Street: milujete noční život, skvělé drinky a lahodná jídla? Potom je pro vás zdaleka nejvhodnější Pub Street v Siem Reap. Ubytovat se v této čtvrti můžete v Central Suite Residence, v 4hvězdičkovém Steung Siemreap Hotelu nebo v lacinějším hotelu Siem Reap City Angkor Boutique.

Hotely v blízkosti chrámu Angkor Wat

Pakliže je vaším jediným cílem v Kambodži chrám Angkor Wat, budete jistě preferovat co nejbližší ubytování – mimo rušný Siem Reap. V tomto případě lze zvolit tyto hotely:

  • Luxus: 5hvězdičkový hotel Sofitel Angkor Phokeethra Golf & Spa Resort – nachází se asi 10 minut jízdy od Angkor Wat
  • Střední kategorie: 5hvězdičkový hotel Lotus Blanc Resort – nachází se asi 20 minut jízdy od chrámu Angkor Wat
  • Levné: 3hvězdičkový Shining Angkor Boutique Hotel – nachází se asi 10 minut jízdy od Angkor Wat

Jayavarman VII Leprový král.
Jayavarman VII Leprový král.

Jídlo a pití

Vězte, že po návštěvě chrámu Angkor Wat vám značně vyhládne a dostanete chuť na místní speciality. Khmerská neboli kambodžská kuchyně má každému co nabídnout – je to jedna z nejstarších gastronomií na světě a také jedna z nejzdravějších. Hlavními kulinářskými ingrediencemi bývá vařená lepkavá rýže, fermentovaná rybí pasta „prahok“, chilli paprička, černý pepř, kampotský pepř, kardamom či tamarind. Kambodžské pokrmy jsou však také plné zdravé zeleniny, ovoce, ryb, vepřového masa nebo nudlí.

TIPY: Pro účely občerstvení návštěvníků vybudovali místní obchodníci mnoho podniků a stánků přímo v chrámovém komplexu Angkor, počítejte zde ale s vysokými cenami za jídlo a pití. Vhodné tedy je, když se vybavíte předem aspoň dostatečným množstvím vody v PET lahvích (v lepším případě i trvanlivou svačinou). Lepší podmínky pak poskytují prodejci pouličního (často grilovaného) jídla opodál u parkoviště – zde koupíte chutné pokrmy, na které se nevztahují „turistické taxy“.

Kambodžské speciality

Až se ocitnete v Kambodži, určitě nezapomeňte ochutnat tyto lahůdky:

  • Amok: národní jídlo vyrobené z ryb, kokosového mléka a kari pasty
  • Samlor machu trey: polévka z ryby, česneku, citronové trávy, celeru, tamarindové šťávy, fazolových klíčků, ananasu, místního sladkého koření, rybí omáčky a soli – podává se s čerstvou pokrájenou chilli papričkou a čerstvými nasekanými bylinkami
  • Char kroeung sach ko: smažené hovězí maso připravované s pastou kroeung (vyrábí se hlavně z citronové trávy a dalších bylinek), zeleninou a česnekem
  • Twa ko: kambodžská klobása, která je vyrobena z hovězího i vepřového masa a různých bylinek
  • Nom banh chok: khmerské rýžové nudle podávané se zelenou rybí omáčkou a hromadou zeleniny
  • Bai sach chrouk: vepřové maso marinované v kokosovém mléce nebo česneku – poté se griluje a podává s lámanou rýží
  • Kuy teav: nudlová polévka s rýžovými nudlemi, vepřovým i hovězím masem, zelenou cibulkou a fazolovými klíčky – lze doplnit také mořskými plody, rybími kuličkami či různými omáčkami
  • Lok lak: tradiční khmerské jídlo, které se skládá ze smaženého hovězího masa a hnědé omáčky – podává se s rýží nebo zelným salátem

Na své si ale v Kambodži přijdou i milovníci sladkého. Pochutnat si po prohlídce chrámu Angkor Wat tedy můžete například na khmerském želé čaji, domácí zmrzlině, sladkých rýžových kuličkách Nom Plae Ai, kambodžských koblihách Nom Korng, dýňovém pudinku Sankhya Lapov nebo na kokosovém dezertu Nom Lort.

Nápoje

Kambodža je velmi teplou destinací, a tak nezapomeňte při prohlídce chrámového komplexu Angkor na pravidelné doplňování pitného režimu. Dostatečné zásoby vody v PET lahvích to jistí. Kohoutková voda v tamějších končinách není bezpečná, pokud ji důkladně nepřefiltrujete pomocí tablet nebo nepřevaříte. Krom vody si pak můžete dopřát i:

  • Čerstvý kokos s chlazenou šťávou: toto je velmi osvěžující záležitost, na kterou natrefíte u mnoha pouličních prodejců – dokonce i v okolí chrámového komplexu
  • Sladká ledová káva: vyrábí se ze silné kambodžské kávy a kondenzovaného mléka, tedy vás vzpruží vás a zároveň osvěží – Kambodžané ji milují
  • Šťáva z čerstvé drcené cukrové třtiny: podává se na ledu a je velmi osvěžující i sladká

Při delším pobytu na slunci se pak nedoporučuje pití alkoholických nápojů – dopřát si je ale můžete po prohlídce chrámového komplexu do sytosti. K dispozici je v Kambodži například výtečné řemeslné pivo, které se podává nejčastěji s ledem. Dostupné jsou na místním trhu tři hlavní značky piva, tj. Anchor, Angkor a Cambodia.

UPOZORNĚNÍ: Máte-li citlivé zažívání, vynechte led v nápojích. Někteří prodejci jej totiž mohou vyrábět z místní kohoutkové vody.

Nejlepší restaurace v okolí Angkor Wat

  • Malis Restaurant Siem Reap
  • Cuisine Wat Damnak
  • Blue Pumpkin – Angkor Cafe
  • Mahob Cuisine
  • Khmer Grill

Jak je to s domácími mazlíčky?

Od roku 2006 nemohou turisté a ani místní do Archeologického parku Angkor vodit své psy či jakékoliv jiné domácí mazlíčky. Bylo tak rozhodnuto pro zachování čistého prostředí památného místa. Proto svého mazlíčka ponechejte doma, pokud chcete chrámový komplex včetně Angkor Wat vidět.

Khmerské jídlo Char Kroeung - vepřové maso se zeleninou .
Khmerské jídlo Char Kroeung - vepřové maso se zeleninou .

Zajímavosti na závěr o Angkor Wat aneb Věděli jste, že…

  • k chrámu Angkor Wat byli kdysi turisté přepravováni na slonech? Tato atrakce ale byla z humánních důvodů zrušena, neboť ve velkém horku někteří sloni hynuli. Dnes spokojeně žijí tato zbývající zvířata v nedalekém komunitním lese.
  • Angkor Wat je velkým symbolem Kambodžanů a objevuje se dokonce i na tamějších krabičkách cigaret, lahvích s vodou nebo na plechovkách od piva?
  • artefakty z chrámu Angkor Wat lze vidět v Národním muzeu Kambodže (National Museum of Cambodia)?
  • Angkor Wat zůstává aktivním buddhistickým chrámem a důležitým poutním místem v jihovýchodní Asii?
  • v roce 2017 došlo k navýšení ceny vstupenky do chrámového komplexu Angkor a také ke stanovení přísnějšího stylu oblékání před návštěvou památky? Stalo se tak údajně poté, co se na sociálních sítích objevily fotografie nahých turistů v chrámu Angkor Wat.

Khmerské písmo na zdi chrámu.
Khmerské písmo na zdi chrámu.

Všechny články autora

Iveta Reinisch

Iveta je srdcem i duší dobrodruh. Její povaha se ostatně promítá i do jejího profesního života. Jednoho dne se prostě rozhodla, že pověsí kariéru zdravotní sestřičky na hřebík a stane se redaktorkou. Psaní je totiž její životní vášní - miluje ho zkrátka už od dětství. Avšak Iveta má i jinou vášeň, a to je cestování! Zatím ještě nenavštívila všechna vytoužená místa - ale má ambice, to napravit... Její cestovatelský seznam přání je dost dlouhý, a tak věří, že jej brzy začne zase odškrtávat a pozná fascinující místa na planetě Zemi. Iveta spolupracuje s CK SEN od roku 2022.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole