Antelope canyon.

Světlo a stín v Antilopím kaňonu: Fotografický ráj v Arizoně

Antilopí kaňony neboli Antelope Canyon jsou nejbarevnější kaňony USA a jednou z nejkrásnějších přírodních památek planety a přitahují jak geology, tak i turisty a fotografy z celého světa.

Autor: Pavel Fellner

14.10.2022

Čti více
Antilopí kaňon s oblohou.
Antilopí kaňon s oblohou.

Místní indiáni, Navahové, pojmenovali oblast podle stád antilop, která se pasou v této oblasti.

Antilopí kaňony se nachází v severní části státu Arizona a sestávají ze dvou samostatných kaňonů: Horního a Dolního kaňonu. Horní je znám jako „The Crack“ - štěrbina a spodní jako „The Corkscrew“- vývrtka. Samotní Navahové horní kaňon nazývají Tsé bighánílíní – místo, kde voda protéká skalami a spodní Hazdistazí - spirálové skalní oblouky.

Z geologického hlediska jde o štěrbinové kaňony, které začaly vznikat již v době dinosaurů v jurském období (cca před 180 miliony let). Ve štěrbinách se v době přívalových dešťů nahromadí voda a ta si postupně i během dnešních dnů proráží cestu trhlinami a vyhlubuje kaňony do větších hloubek. K tomu se přidal vítr a ten pískovec dokonale vyhladil. V současnosti mají kaňony hloubku až 37 metrů a na některých místech jsou úzké jen 1 metr. Kaňony mají nádherné oranžovo-červené zbarvení, které způsobují směsi usazenin oxidu železa a navátého písku a nacházejí se přibližně ve výšce 1350 m. n. m.

Neví se přesně, kdo objevil Antilopí kaňon jako první. Jedna teorie říká, že se zde ukryla pronásledovaná skupina Indiánů v roce 1864 a druhý, romantičtější příběh, vypráví o indiánské dívce Sue Tsosie z kmene Navaho, které objevilo kaňon při pasení ovcí v roce 1931. Pro turisty byly kaňony zpřístupněny až v roce 1997.

Vstup do kaňonu je povolen pouze s průvodcem z kmene Navaho – na základě povolení od roku 1997, kdy se stal kmenovým parkem Navahů. Navahové se před vstupem do kaňonu na chvíli zastaví, aby do něj vstoupili se správným stavem mysli.

Zákoutí horního kaňonu.
Zákoutí horního kaňonu.

Horní Antelope Canyon

Horní Antelope Canyon přitahuje více návštěvníků, protože je přístupnější, bezbariérový, hlubší a fotografové říkají, že barevnější. Indiánský šofér vás ke vchodu přiveze autem a vy si bez námahy můžete vychutnávat jeho krásu. Každá skupina má svého průvodce samozřejmě z kmene Navahů, a ten vám ukazuje nejkrásnější zákoutí, nejlepší místa pro fotografie. Zeptá se vás na typ mobilu a poradí vám nastavení parametrů tak, aby byly fotografie co nejbarevnější. Zkušenější fotografové si zase hrají s ISO, s clonou, časem. Do kaňonů je však zakázáno brát selfie tyče na mobily, stativy (a také domácí zvířata).

Pro lovce unikátních fotografií doporučujeme specializované prohlídky, neboť u těch standardních se vám snadno stane, že nebudete mít čas vyladit clonu a expozici, nastavit filtry a podobně. Při takových prohlídkách je možno přibalit si do výbavy i stativ a další pomůcky.

K fotoaparátu je dobré přidat také foukač, pomocí kterého dokážete odstranit z aparátu a objektivů všudypřítomný prach.

Chcete-li fotografovat při běžné prohlídce, ukáže se nevýhoda horního kaňonu. Spočívá v tom, že zpět jdete stejnou cestou naproti další skupině a kromě toho, že se v úzkých prostorách musíte navzájem vyhýbat, překážíte jim v ideálních úhlech nejkrásnějších záběrů. Délka kaňonu je cca 400 metrů a prohlídka trvá celkem 1,5 hodiny.

Mimochodem, nejdražší fotografie na světě, která se prodala za neuvěřitelných 6,5 milionu dolarů, se podařila pořídit fotografovi Petru Likovi a pochází právě z Antelope Canyon. Obrázek se spirituální atmosférou zobrazuje paprsek světla z vrcholu sahajícího až ke dnu kaňonu.

Úchvatné tvary Antelope canyons.
Úchvatné tvary Antelope canyons.

Spodní Antelope Canyon

Spodní Antelope Canyon je průchozí, skupinky chodí v časových rozestupech, a tak máte pocit větší svobody a kaňon si více vychutnáte. Vstupuje se do něj schody směrem dolů a postupně se jde v jednotlivých úsecích po kaskádách, které jsou spojeny kovovými schody směrem nahoru. Většinou zde bývá méně lidí právě kvůli větší náročnosti prohlídky. Nejde však o žádnou túru, ale o nezapomenutelnou procházku mezi nádhernými barevnými přírodními útvary. Spodní antilopí kaňon se nachází přibližně 7 km od horního, směrem k městečku Page u jezera Powell. Délka kaňonu je asi 800 metrů, celkově však ujedete přibližně 1800 metrů, jelikož po východu z kaňonu druhou stranou se musíte vrátit zpět k autu.

Spodní Antilopí kaňon.
Spodní Antilopí kaňon.

Antelope Canyon X

Méně známý, méně navštěvovaný, ale krásný Antilopí kaňon X se nachází jen 2 km východně od horního kaňonu. Jeho velkou výhodou je mnohem nižší cena vstupného (cca 40 USD). Antelope Canyon X dostal své jméno podle nápadného tvaru „X“ skalního stropu. Kaňon X je hlubší než Horní nebo Dolní, takže se při návštěvě budete skutečně cítit jako ponoření hlouběji v útrobách země. Kaňon je menší než jeho dva větší bratři, nenáročný, komunita indiánů akceptuje i menší skupiny a nabízí osobnější přístup. Jeho návštěvou strávíte přibližně jednu hodinu.

Kdy je nejlepší navštívit Antilopí kaňony?

Do kaňonů se dá jít celoročně, avšak v době bouří (i vzdálenějších) je zákaz vstupu, protože hrozí riziko nebezpečných přívalových dešťů. Mezi 20. březnem a 7. říjnem je v kaňonech nejlepší světlo. Ráno je lepší světlo v dolním kaňonu a kolem oběda slunce doslova vstupuje do hlubin horního kaňonu. Právě v této době je zde největší nával turistů a vstupné nejdražší. Během roku existuje i několik termínů přístupných pouze pro profesionální fotografy, zarezervovat si termín je však třeba i celý rok předem.

Vstupné do každého z kaňonů je 100-120 USD, přičemž rezervaci termínu je lepší provést předem přes oficiální stránky. Každý z kaňonů však vlastní jiná skupina Navahů a při troše štěstí stihnete za 1 den jak horní, tak spodní kaňon.

Pokud se ptáte sami sebe, jestli to stojí za to, odpověď je jednoznačná – ano, stojí!

Antelope kanňon X.
Antelope kanňon X.

Fotografování v Antelope kaňonu

Antilopí kaňony jsou jistě jedněmi z nejfotografovanějších přírodních úkazů na světě. Neskutečná hra světla tvarů a barev láká davy amatérských fotografů i profesionálů, aby zde ulovili unikátní záběry. A mnozí jsou zklamáni z výsledku, protože fotit v kaňonu je složité nejen pro množství lidí a krátkost času (na jeden záběr můžete počítat tak maximálně dvě minuty), ale také poměrně komplexní a stále se měnící světelné podmínky. Co tedy doporučují zkušení fotografové?

Nepodceňujte přípravu. Seznamte se s možnostmi svého fotoaparátu, případně si vezměte s sebou dva – každý s jiným objektivem. Odborníci jednoznačně preferují širokoúhlý objektiv (čím širší, tím lepší) a druhý zoom 12-40 mm.

Pro nejlepší fotografie byste měli určitě fotografovat do formátu RAW, nikoli do JPEG, získáte tak mnohem větší flexibilitu při následném zpracování, pokud náhodou pokazíte expozici.

Dále nastavte fotoaparát do manuálního režimu, abyste měli možnost nezávisle vybrat ISO, clonu a rychlost uzávěrky. ISO se doporučuje mezi 400 a 1 000 (při použití stativu může být nižší), rychlost uzávěrky obvykle kolem 1/60 s. Použijte úzkou clonu, aby byla celá scéna ostrá (mezi f/11 a f/18). Rychlost uzávěrky vyberte podle expozimetru fotoaparátu. Na filtry zapomeňte, na to nebudete mít dost času.

Nejbarevnější kaňony USA.
Nejbarevnější kaňony USA.

Ubytování v okolí Antilopích kaňonů

Nejbližší místo pro ubytování je městečko Page ležící u jezera Powell, vzdálené jen 10 km severozápadně od kaňonů. Je zde větší množství hotelů, od levnějších až po 4-hvězdičkové pro náročnější cestovatele. V okolí je několik restaurací. Dalších 7 km severně vedle jezera se nachází také kemp pro karavany. Směrem od kaňonů k Page se nachází i čerpací stanice.

Výlet lodí Antelope Canyon

Nemáte chuť na pěší turistiku? Oblast Antelope Canyon nabízí také výlet lodí a úžasné barevné pískovcové stěny můžete obdivovat přímo z paluby. Prohlídky odjíždějí buď z přístavu Antelope Point v Lake Powell nebo přístavu Wahweap v resortu Lake Powell. Budete moci vidět několik kilometrů stěn kaňonu, až dokud se nezúží a dále je neprůjezdný.

Máte-li dobrodružnější povahu, pak můžete tento přírodní zázrak pozorovat ze zcela nové perspektivy – z kajaku. Půjčovny jsou k dispozici v Lake Powell a nabízejí také populární paddleboardy.

Zákoutí Antilopího kaňonu.
Zákoutí Antilopího kaňonu.

Další zajímavosti v okolí Antelope kaňonu

Arizona je nesmírně bohatá na přírodní atrakce. Pokud si naplánujete delší cestu, tak kromě Antilopích kaňonů můžete v blízkém okolí obdivovat i další úchvatné scenérie.

Horseshoe Bend

Tvoří součást národní rekreační oblasti Glen Canyon. Řeka Colorado teče z Glen Canyonu a Lake Powell, přes Horseshoe Bend (a mnoho dalších ohybů) až do Grand Canyonu, který většina lidí zná. Nachází se jen 15 km od Antilopího kaňonu. Horseshoe Bend (v překladu ohyb podkovy) je také oblíbeným cílem turistů a fotografů, jelikož Bend (ohyb) je dobrým místem pro pozorování nádherného výhledu na řeku Colorado. Samotná vyhlídka se nachází 20 minut chůze od parkoviště.

Co se týče nejlepšího času na focení, platí, že ačkoli sluneční světlo je důležité, ještě důležitější je počasí. Máte-li jasný den, získáte dobré fotky a vzhledem ke tvaru kaňonu (kruhový s kolmými stěnami) je ve skutečnosti obtížné vyhnout se stínům úplně.

Rainbow bridge

Duhový most je nejvyšší přírodní most na světě, má délku asi 84 metrů, je 13 metrů silný a 10 metrů široký. Také toto místo považují Navahové za velmi posvátné a žádají, abyste dodržovali všechny protokoly a respektovali přirozené prostředí. Ke vstupu do této oblasti a do všech oblastí kmenových parků Navajo je třeba povolení k pěší turistice, takzvané Backcountry permit.

Cardiac Canyon

I šestihodinová přehlídka Cardiac Canyonu je vzrušujícím dobrodružstvím. Prohlídka začíná v rezervaci Navajo. Po asi 10 kilometrové jízdě vás dovezou ke vchodu do kaňonu. Vy a váš průvodce pak sklouznete po strmém chodníku Cardiac Sand Dune do kaňonu, dlouhého asi 2,5 míle a plného úkazů, které můžete vidět a fotografovat! Tento odlehlý kaňon daleko od davů poskytne jedinečný zážitek.

Horseshoe bend.
Horseshoe bend.

Vermilion Cliffs

Národní památník Vermilion Cliffs, domov vlny The Wave, nabízí to nejlepší z divočiny severní Arizony. Jedny z nejneobvyklejších geologických útvarů v okolní krajině jsou ohraničeny chráněnými lesy Kaibab a národní rekreační oblastí Glen Canyon. Přírodě trvalo miliony let, než vytvořila toto kouzelné místo, zakotvené v izolovaném bludišti skalních útvarů známých jako Vermilion Cliffs. Ve skutečnosti je tato oblast tak vzdálená od lidské činnosti, že útesy byly vybrány jako místo pro reintrodukci kondora kalifornského do volné přírody. K cestě na jeden z nejexkluzivnějších výletů v zemi jsou potřebná povolení.

Neskutečné geologické formace Vermilion Cliffs vyžadují určité úsilí, ale stojí za to naplánovat si trek na tuto nedotčenou přírodní oblast v severní Arizoně. Tato neobvyklá skalní krajina, která je výsledkem milionů let vodní a větrné eroze na starých vrstvách pískovce, nabízí 3000 metrové útesy, štěrbinové kaňony a mohutné útvary vyčnívající ze země. Sledujte petroglyfy na stěnách útesů a stopy dinosaurů zapuštěné v sedimentu, zatímco se vydáte na prohlídku jednoho z nejúžasnějších geologických útvarů na Zemi.

Coyote Buttes, místo, kde je známá The Wave (vlna), používá loterijní systém k omezení počtu turistů za den. Přístup k tomuto přírodnímu zázraku vede přes drsný, nemilosrdný terén se štěrbinovými kaňony náchylnými k bleskovým záplavám.

Jiné oblasti v divočině Paria Canyon-Vermilion Cliffs Wilderness jsou dostupné s povolením k jednodenní turistice. Například Paria Canyon a Buckskin Gulch nabízejí pravděpodobně nejlepší zážitek z pěší turistiky v kaňonu na jihozápadě.

Vermilion Cliffs.
Vermilion Cliffs.

Národní park Zion

Národní park Zion leží poblíž města Sprongdale ve státě Utah na rozhraní tří geografických oblastí – Colorado Plateau, Great Basin a Mojave Desert. Území parku dříve patřilo indiánům z kmene Anasazi. V 19. století mormoni, kteří se zde usadili, říkali tomuto území Nebeské božské místo. Území bylo v roce 1909 vyhlášeno prezidentem Taftem za národní památník Mukuntuweap National Monument, který byl po různých změnách definitivně v roce 1919 vyhlášen národním parkem Zion National Park. V roce 1937 byl ještě rozšířen o Kolob Canyon, který je na severozápadě parku. Z původních 61,5 km2 se park postupně rozrostl až na dnešních 593 km2.

Nejvyšší nadmořské výšky dosahují Coalpits Wash - 1 117 m a Horse Ranch Mountain - 2 660 m. Národní park Zion patří k nejvyhledávanějším místům jak kvůli krásným geologickým útvarům, tak i pro svou faunu a flóru. Návštěvníkům přináší překrásné scenérie kaňonu Zion s řekou Virgin River. Vše je zde zbarveno do tmavě červené, dokonce i asfaltové cesty.

Národní park Zion.
Národní park Zion.

Grand Canyon

Velkolepý kaňon, který byl vymodelován kolem řeky Colorado, představuje symbol Arizony a turistickou atrakci číslo jedna. Grand Canyon je dlouhý přibližně 446 kilometrů, široký více než 20 kilometrů a hluboký 1500 metrů. Díky své jedinečnosti byl tento přírodní div zapsán na Seznam světového dědictví UNESCO. V kombinaci s vyhlídkovým přeletem nabízí návštěva tohoto místa zážitek na celý život. Točily se zde filmy jako Tenkrát na západě, Návrat do budoucnosti II. a III., Forrest Gump nebo Transformers. A hlavní atrakcí rezervace je Scenic Drive - 17 mil dlouhá trasa, kterou můžete projet terénním autem a prohlédnout si u ní jedny z nejkrásnějších skal Ameriky.

Grand kaňon.
Grand kaňon.

Monument Valley

Tento region v oblasti severoamerické Koloradské plošiny je charakteristický množstvím červených pískovcových skalních útvarů, které se tyčí z plochého údolí. Nejvyšší z nich dosahuje 300 metrů nad údolní plošinou. Nachází se na jižní hranici státu Utah se severní Arizonou. Jedná se o turisticky velmi atraktivní místo, které je hojně navštěvováno lidmi z celého světa. Zdejší romantická krajina mnohokrát posloužila jako exteriér při natáčení slavných amerických filmů.

Monument Valley.
Monument Valley.

Bryce Canyon

Skalnaté útvary malebného národního parku Bryce Canyon uchvacují širokou paletou barev a rozmanitostí tvarů. Území národního parku je protkáno labyrintem věžovitých formací zvaných „hoodoos“. Jedná se o největší sbírku tohoto druhu na světě. Zdejší pískovcové věžičky utvářela voda již před více než 140 miliony let.

Nároní park Bryce kaňon.
Nároní park Bryce kaňon.

Všechny články autora

Pavel Fellner

Průkopník našich cest do Indonésie a Polynésie. Několikrát absolvoval cestu kolem světa, průvodcuje jižní Ameriku, Barmu, Thajsko, Indii, Čínu, Tibet, Nepál, Bhután, Etiopii, Keňu, Tanzanii, Namibii, JAR...., miluje Stolové hory ve Venezuele, koupe se s tučňákama na Antarktidě a vyběhne na každou sopku, kterou spatří. Bohém s odbornými znalostmi z řízení a marketingu si na zájezdech vychutnává každý moment. Okouzlí Vás nejen dojemnou hrou na klavír, vědomostmi, ale i talentem zorganizovat věci tak, abyste si vaši dovolenou dokonale užili. Velmi dobře vaří a v restauraci vám rád pomůže najít přesně to víno, na které máte chuť. Z dovolené, kde vás provází, se vám nebude chtít odejít.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole