Vinárstvo Babich.

Babich – perla vín na Novém Zélandu

Pro milovníky vína je dnes zemí, která je znakem nejvyšší kvality, vinařských inovací a nezapomenutelné chuti zdejších odrůd. Přestože se na vinařské mapě světa ocitl Nový Zéland relativně nedávno, už zhruba před čtyřiceti lety se mu podařilo přepsat poučky o tom, jak voní a chutná Sauvignon blanc. Vytvořil tak vinařskou klasiku, která dnes patří k těm nejoblíbenějším na světě.

 

Autor: Róbert Taraba

24.01.2022

Čti více
Krásné scenérie Nového Zélandu doplňují vinice s tím nejlepším vínem.
Krásné scenérie Nového Zélandu doplňují vinice s tím nejlepším vínem.

Skvělá novozélandská vína jsou pochopitelně neodmyslitelnou součástí této kouzelné země. Po noci, strávené ve městě Kaikoura na Jižním ostrově, jehož jméno v překladu z maorštiny znamená pokrm z langust, vyrážíme hned ráno do nejznámější vinařské oblasti Nového Zélandu. Náš cíl je jasný, chceme tyto famózní langusty zalít tím nejlepším, co tato země nabízí.

Výletní loď na pozorování velryb a velryba ve vodě v Kaikouře.
Výletní loď na pozorování velryb a velryba ve vodě v Kaikouře.

Marlborough – kraj umělců vína

Ukázalo se, že ranní vstávání se vyplatilo – stihli jsme fascinující pozorování velryb, pro které je zátoka u Kaikoura známa. Úžasný zážitek ve formě dvou a půl hodinové plavby – exkluzivního mořského safari, které nadchne všechny. Vidíme velryby a unikátní delfíni dusky, které jsou endemické právě pro Nový Zéland. Podíváme se na místo, kde odpočívají tuleni, čeká nás příjemná cesta východním pobřežím Jižního ostrova, která nás po dvou hodinách jízdy přivede do největší a nejznámější vinařské oblasti Marlborough. Rozprostírá se ve dvou úrodných údolích Wairau a Awatere, kde 2395 hodin ročně svítí slunce. Kraj je proslulý dvěma odrůdami Sauvignonu Blanc a Pinot Noir, kterým se zde daří jednoznačně nejvíce. Unikátní povětrnostní podmínky, hory, příjemné přímořské klima a dostatek slunce jsou skvělé podmínky, které umožňují místním vinařům přistupovat ke každé jedné lahvi jako k uměleckému dílu. Do Marlborough jezdíme pravidelně na oblíbené ochutnávky, které bývají opravdu velkým zážitkem a spojují v sobě lásku k výbornému jídlu a dokonalému vínu.

Krásné hory Nového Zélandu.
Krásné hory Nového Zélandu.

Jak to celé začalo? - Révu přinesl do země James Busby, rodák ze Skotska, považovaný za otce australského vinařského průmyslu. O další rozvoj vína se zde postarala, možná překvapivě, katolická církev. Právě zdejší duchovní zde totiž založili vinařství v Hawke 's Bay – Mission Estate Winery, které začalo jako první víno prodávat a prodává jej dodnes. Z hlediska vinařské historie je Nový Zéland stále úplným nováčkem, vždyť ještě v roce 1960 disponovala necelými 400 hektary vinic. Vinohrady se rozprostíraly převážně v Aucklandu a podél zátoky Hawke 's Bay. V roce 1980 již plocha vinic činila 5 600 hektarů. V současnosti je na Novém Zélandu vysazeno více než 30 000 hektarů vinic. Na Novém Zélandu je několik oblastí, kde se vínu skvěle daří. Celkově zde najdeme deset hlavních vinařských oblastí, které se táhnou napříč Severním i Jižním ostrovem, ale nejznámější oblastí je jednoznačně Marlborough.

Cesta pobřežím směrem na sever do oblasti Malborough.
Cesta pobřežím směrem na sever do oblasti Malborough.

Rozmachu zdejšího vinařství pomohl do značné míry úspěch dnes proslulého novozélandského Savignone Blanc na londýnské výstavě v roce 1976. I když první doložená zmínka o této odrůdě na ostrově je již před více než dvě stě lety. Anglické noviny tehdy psali: "ovčáci z Nového Zélandu dali na frak Francouzům" a světem se šířilo, že "ani Austrálie neumí udělat takový jiskřivý Sauvignon s trochou džezu a sexu v chuti."

Od roku 2007 nepřetržitě stoupá vývoz a obliba novozélandského vína ve světě, přičemž objem exportu vína Nového Zélandu v posledních letech vzrostl natolik, že překonává i exporty ovčí vlny.

Vinice Malborough.
Vinice Malborough.

Celebrita mezi víny – Babich

V roce 1916, kdy byl novozélandský vinařský průmysl ještě v plenkách, vyrobil svou první láhev vína jistý Josip Babich. Tím odstartoval jeden z nejslavnějších vinařských příběhů země. Josip přišel spolu se svými bratry na Nový Zéland za lepším životem jako 14letý, v roce 1910. Když jeho rodiče viděli, že v Dalmácii je nečeká radostná budoucnost, za pomoci kněze a celé vesnice se složili na palubní lístky a pět ze sedmi synů poslali na zaslíbený Nový Zéland ... Přešly roky a dnes patří vinařství Babich k nejprominentnějším novozélandským rodinným vinařstvím, vyrábějícím třináct různých druhů vín.

Vinohrady oblasti Malborough.
Vinohrady oblasti Malborough.

Značka Babich je v současnosti klíčovým hráčem novozélandského vinařského průmyslu s pověstí výrobce opravdu světových vín, vyvážených do více než 35 zemí světa. Joe Babich, známý jako jeden z nejtalentovanějších a nejrespektovanějších novozélandských výrobců vína a odborníků na tento mok, se připojil k otci a bratrovi Petrovi, pracujícím v rodinné firmě v roce 1958 jako šéf výroby. Dnes je 70letý Joe výkonným ředitelem vinařství Babich, přičemž je stále aktivně zapojen do výroby vína. Jeho bratr Peter je prezident společnosti a Petrův syn David je generální ředitel. K rodinné firmě se zanedlouho připojí již třetí generace jména Babich. Přestože se centrála společnosti Babich a také hi-tech vinařství nachází ve východní části Aucklandu, Babich má 50% podílů i v Marlboroughském vinařství a vlastní sedm vinic, strategicky situovaných po celé zemi tak, aby dopěstovali to nejkvalitnější víno. Jméno Babich dnes mnohonásobně přesáhlo původní sny zakladatele vinařství Josipa Babiche, který na počátku minulého století začal vysazovat na svazích tohoto krásného kraje první sazenice révy.

Vinařství Babich.
Vinařství Babich.

Nové trendy a edice Sauvignon

K aktuálním pokladům vinařství Babich patří nová edice Te Henga – velmi příjemné, lehké a k tomu i cenově dostupné víno, které perfektně odráží klasický novozélandský styl Sauvignon. Jeho výrazně ovocný buket s tóny angreštu, marakuji, černého rybízu, limetky a citrónové trávy plynule přechází do velmi svěží, neskutečně šťavnaté chuti, která téměř identicky kopíruje vůni. Víno si získalo svůj jedinečný název Te Henga díky maorskému pojmenování lokální pláže Bethell 's, kterou rodina Babichových po mnohé generace navštěvovala. Díky její blízkosti k samotnému vinařství dodnes tráví Babichovi na Te Henga mnohé společné chvíle. Víno doporučujeme servírovat jako aperitiv, nebo v kombinaci s grilovaným kuřecím masem, mořskými plody či sladkovodními rybami. Servírujte dobře vychlazené při teplotě 8-10 ° C.

Sklenice připravené k ochutnávce vín.
Sklenice připravené k ochutnávce vín.

Všechny články autora

Róbert Taraba

Robo je dlouhá léta velký cestovatelský fanda a nejpravděpodobněji vás bude provázet v celém regionu jižní Afriky, na Madagaskaru, ale také v Thajsku, Indonésii, Filipínách, na Novém Zélandu, USA a když se potřebuje zchladit a odpočinout si od exotiky, rád provází Island a země severní Evropy. Tím, jak je zcestovalý, dokáže nejen vyprávět o zemi, ale také ji začlenit a porovnat s širším regionem, světem. Klienti si ho váží pro jeho empatii, trpělivost, řešení a zvládání krizových situací, schopnost rozesmát lidi a udržet je v dobré náladě. Miluje fotografování, adrenalinové sporty a poznávací zájezd Vanuatu a Nová Kaledonie ve spojení s Austrálií. Jeho oblíbenou pochoutkou je thajské Masaman kari.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole