Budova kongresu.

Buenos Aires: 22 míst, které musíte vidět

Nejživější a nejrozmanitější město Latinské Ameriky, které má ke všemu okouzlující až svůdnou energii. Řeč je o dynamickém Buenos Aires, v němž se mísí evropský styl s jihoamerickým vkusem. Ne nadarmo se tomuto smyslnému místu říká „Paříž Jižní Ameriky“. Pochlubit se může výjimečnou architekturou, pulzující zábavou, prvotřídními obchody, rozlehlými a zelenajícími se parky, výtečnou kuchyní či pestrým výběrem historických památek. Zde nebudete vědět, kam dřív skočit!

Buenos Aires chytne za srdce každého zapáleného cestovatele, který se nechá s radostí unášet těmi nejpříjemnějšími požitky. V argentinské metropoli tak ochutnáte ty nejdelikátnější a nejšťavnatější steaky i vína světové třídy, na vlastní oči spatříte nejlepší tanečníky tanga na světě, užijete si luxus v tamějších hotelech, nebo se potěšíte sledováním fotbalových zápasů, které Argentinci tolik milují! Vydejte se na cestu, jež vám vlije notnou dávku energie do žil a rozhodně vás nenechá chladnými. 

Autor: Iveta Reinisch

27.10.2023

Čti více
Pohled na Buenos Aires.
Pohled na Buenos Aires.

22 míst, která v Buenos Aires stojí za vidění

Jeden jediný výlet vám nebude stačit, abyste Buenos Aires prozkoumali křížem krážem. Každý kout hlavního města Argentiny vás totiž nadchne natolik, že se jen těžko budete přesouvat k dalšímu. V „Paříži jihu“ se snadno zasníte třeba při procházce překrásnou zenovou zahradou Paseo del Rosedal nebo během putování barevnou uličkou Caminito. Ponořte se do latinskoamerického víru společně s námi a objevujte toho co nejvíce!

Parky v Buenos Aires.
Parky v Buenos Aires.

OBELISK (El Obelisco) na Avenida 9 de Julio

Ikonický obelisk je největším symbolem města Buenos Aires, stejně jako Eiffelova věž v Paříži nebo Socha svobody v New Yorku. Postaven byl k čtyřstému výročí založení Buenos Aires (v roce 1536 jej založil Pedro de Mendoza) a slavnostně otevřen v roce 1936. Od té doby se stal strategickým centrálním bodem – pod obeliskem se propojují tři linky metra a na úrovni ulice kolem něj prochází vyhrazený koridor pro autobusy. Pomník ve tvaru lichoběžníku stojí na místě, kde byla poprvé vztyčena argentinská státní vlajka, měří na výšku 67,5 metru a jeho tvůrcem je argentinský architekt Alberto Prebisch. Zajímavý je ovšem i jeho vnitřní prostor, jenž obsáhne až 206 schodů vedoucích na vyhlídkovou plošinu – ta má okna na každé ze čtyř stran (veřejnosti je ale tento prostor nepřístupný).

Zajímavost: Buenosaireský obelisk nebyl mezi obyvateli vždy oblíbený, a tak pouhé tři roky po jeho otevření posvětily úřady demolici. Tu ale naštěstí zrušil tehdejší starosta města.

Jak se k obelisku dostat? Pomník „El Obelisco“ najdete na křižovatce dvou nejdůležitějších ulic Buenos Aires, tj. na Avenida 9 de Julio (je nejširší ulicí ve městě, obsáhne až 16 jízdních pruhů) a Avenida Corrientes. Dostat se na místo můžete buďto taxíkem anebo pak metrem (linka C) – vystoupit musíte na zastávce Diagonal Norte. V blízkosti obelisku staví například i autobusy č. 59 (zastávka Lavalle) nebo č. 45 (zastávka Mitre Bartolome).

Obelisk na Avenida 9 de Julio.
Obelisk na Avenida 9 de Julio.

LA BOCA

Módní čtvrť na jihu Buenos Aires plná butiků a uměleckých galerií nebo první přirozený městský přístav – i tak lze nazvat La Boca. Jakmile se zde budete procházet, nezbavíte se pocitu návratu v čase. Dlážděné ulice jsou totiž lemované domy neobvyklé architektury a všude kolem spatříte umělce či tanečníky tanga. Poprvé čtvrť La Boca ožila v době imigrace, tedy mezi 40. až 80. lety 19. století. Tehdy se zde usadilo mnoho italských přistěhovalců, jejichž kultura v oblasti žije dodnes. Během procházky vaši pozornost jistě upoutají nejen barevné a jedinečné domy, ale i schody vedoucí nahoru téměř do každé budovy. Ty byly vybudovány z praktického důvodu – jako prevence škod při případných záplavách. Nejaktivnější je život v La Boca zejména kolem poledne – proto směřujte svou návštěvu na tento čas. A co určitě musíte vidět? Například malou a barevnou uličku Caminito, Muzeum umění Fundación PROAnebo trojúhelníkové náměstí Vuelta de Rocha. Opomenout však nemůžete ani fotbalový stadion Estadio Alberto J. Armando, jenž je domovem místního fotbalového klubu Boca Juniors!

Jak se dostat do La Boca? Nejlepším způsobem, jak se dostat do čtvrti, je využití taxíku nebo autobusu číslo 29 a 64. Chůze z jiných čtvrtí do La Boca se z bezpečnostních důvodů příliš nedoporučuje.

Barevné domy ve čtvrti La Boca.
Barevné domy ve čtvrti La Boca.

OPERNÍ SCÉNA TEATRO COLÓN

Honosný operní dům Teatro Colón z roku 1908 vás zvenčí ohromí na první pohled. A co teprve, když zavítáte dovnitř a necháte se unášet dechberoucími operními představeními obklopeni neméně oslnivou architekturou v podobě mramorových schodišť v italském stylu, francouzských vitráží nebo benátských mozaik. Již dříve divadlo hostilo představení umělců světové úrovně, jako například Luciana Pavarottiho, Igora Stravinského nebo Richarda Strausse. Avšak i dnes sem (od dubna do prosince) můžete na operu zavítat, anebo se jen tak projít s průvodcem a obdivovat zajímavou historii a architekturu – každý den od 10:00 do 16:45 (prohlídka v angličtině je zahájena ve skupinách o max. 34 osob v 11, 12 a 15 hodin a trvá asi 50 minut). Otevřeno je v divadle od pondělí do soboty v čase 9:00 až 20:00 a v neděle a svátky pak od 9:00 do 17:00.

Doprava a vstupné: Divadlo Colón se nachází v centru Buenos Aires, jen několik bloků od Plaza del Mayo. Snadno se na místo dostanete například metrem (linka D) – vystoupíte na stanici Tribunales – Teatro Colón. Vstupenky na komentované prohlídky divadla je možné získat buďto osobně nebo online na oficiálních webových stránkách. Jejich ceny (k r. 2023) se pohybují následovně: dospělý zaplatí 10 000 ARS (cca 665 Kč) a student či senior s průkazem pak 1 500 ARS (cca 100 Kč). Děti do sedmi let a lidé s průkazem ZTP/P včetně doprovodu neplatí vstupné.

Teatro Colón.
Teatro Colón.

HŘBITOV LA RECOLETA (Cementerio de la Recoleta)

Hřbitov La Recoleta je jednou z hlavních atrakcí v Buenos Aires. Až jej navštívíte, záhy pochopíte, proč vlastně. Je totiž nejen místem posledního odpočinku mnoha významných politických osobností a elit v argentinské historii, ale i architektonickým skvostem. Na náhrobních kamenech umístěných mezi četnými mramorovými anděly a jinými sochami najdete slavná jména, které ve společnosti rezonují dodnes. Jsou jimi například Eva María Duarte de Perón neboli „Evita“, Rufina Cambacérès nebo David Spinetto. Samotná procházka hřbitovem zahrnuje prohlídku sedmdesáti hrobek i mauzoleí a je rozdělena do sekcí po deseti hrobkách – na oficiálních webových stránkách hřbitova najdete průvodce v elektronické podobě. Prohlídky s osobním průvodcem v angličtině jsou konané vždy v úterý a čtvrtek ráno, s výjimkou nepřízně počasí. Volným tempem projdete místo zhruba za dvě hodiny. Otevřeno má hřbitov La Recoleta 365 dní v roce od 9:00 do 17:00.

Zajímavost z historie: Hřbitov La Recoleta se stal prvním veřejným hřbitovem v Buenos Aires roku 1822. Jeho název je odvozen od mnichů, kteří si říkali Recollect – právě jim do té doby pozemek patřil.

Doprava a vstupné: K hřbitovu La Recoleta se dostanete snadno buď autobusem z centra Buenos Aires (č. 108, 101, 124, 37 a 60) nebo podzemní dráhou/metrem (linka H) na stanici Facultad de Derecho. Na místo pak jezdí i příměstská železniční doprava, např. Belgrano Norte, Mitre nebo Sarmiento. Vstupné je na hřbitov pro Argentince zdarma, zahraniční turisté musí zpravidla zaplatit drobný poplatek.

Hřbitov Recoleta.
Hřbitov Recoleta.

PLAZA DE MAYO

Nejstarší veřejné náměstí a také dějiště mnoha významných historických událostí v Buenos Aires, to je Plaza de Mayo. Místo je pojmenované po argentinské revoluci, která začala v roce 1810. Přesně 25. května téhož roku totiž Argentina vyhlásila nezávislost na španělské koloniální nadvládě. Jedním z hlavních lákadel náměstí (ve východním cípu) je například Casa Rosada neboli „Růžový dům“, jenž je sídlem vlády a prezidenta. Právě odtud z balkonu kdysi promluvila k chudé dělnické třídě v Buenos Aires i slavná Evita (manželka někdejšího prezidenta Peróna). Za vidění zde ovšem stojí také Metropolitní katedrála, kde nynější papež František sloužil mši dlouhých dvacet let nebo památník (i nejstarší památka Buenos Aires) zvaný Pirámide de Mayo, jenž byl postaven na památku povstání země.

Jak se dostat na Plaza de Mayo? Náměstí je umístěné mezi luxusní čtvrtí Monserrat a přístavem Puerto Madero. Na místo se dostanete nejlépe metrem – linkou A do stanice Plaza de Mayo, linkou D do stanice Catedral nebo linkou E do stanice Bolivar.

Plaza de Mayo.
Plaza de Mayo.

RŮŽOVÝ DŮM (Casa Rosada)

Dominantou buenosaireského náměstí Plaza de Mayo je Casa Rosada neboli Růžový dům, jenž přestavuje sídlo argentinské národní vlády a prezidentské kanceláře. Postaven byl na místě původní koloniální pevnosti Buenos Aires, která byla založena Španěly v roce 1580. Tu řadu let využívali španělští koloniální místokrálové. Po dosažení nezávislosti však byla pevnost přestavěna na celnici britským architektem Edwardem Taylorem a roku 1862 vybrána jako sídlo vlády. Architektonickou štafetu posléze převzal Domingo Faustino Sarmiento, jenž budovu rozšířil a údajně ji nechal natřít na růžovo – tato barva měla rozmělnit politické napětí (smíchala se červená představující stranu federálů a bílá představující unitáře). Má se ale i za to, že fasáda byla natřena kvůli vlhkosti kravskou krví – a tak vznikla růžová. Zde se můžeme jen domnívat, kde byla pravda. Prohlídky v prezidentském paláci Casa Rosada trvají asi hodinu a je nutná online rezervace předem (aspoň dva týdny). Prostory jsou veřejnosti zpřístupněny v sobotu, neděli i svátky od 10:00 do 18:00 s průvodcem (počet míst je omezen) – v angličtině od 12:30.

Muzeum: V Casa Rosada můžete navštívit i zajímavé muzeum, které bylo slavnostně otevřeno v roce 2011. Zahrnuje sbírku až 12 tisíc exponátů, jako například dokumenty, textilie, nábytek, umělecká díla, medaile či předměty, jež patřily dřívějším prezidentům. Otevřeny jsou brány muzea v Casa Rosada od středy do neděle (včetně svátků) v čase 10:00 až 18:00, přičemž poslední vstup je umožněn v 17:30.

Zajímavost: Jediný prezident, který žil v Casa Rosada v letech 1910 až 1914, byl Roque Sáenz Peña.

Doprava a vstupné: Nejsnáze se dostanete ke Casa Rosada metrem „subte“ (linka A) – vystoupit musíte na stanici Plaza de Mayo, odkud je to jen kousek pěšky. Poblíž budovy jsou také autobusové zastávky, jako Rivadavia Av. (bus č. 111 a 146) nebo Alem Leandro N. Av. (bus č. 126). Vstupné je do Růžového domu zdarma.

Casa Rosada - prezidentský palác.
Casa Rosada - prezidentský palác.

METROPOLITNÍ KATEDRÁLA BUENOS AIRES (Catedral Metropolitana de Buenos Aires)

Hlavní místo katolické církve v Argentině s výhledem na Plaza de Mayo – to je Metropolitní katedrála Buenos Aires.Právě zde nynější papež František sloužil mši do roku 2013 (jako arcibiskup Jorge Bergoglio), než převzal úřad ve Vatikánu. Na jeho počest se v katedrále nachází i muzeum (Museo Cardenal Jorge M. Bergoglio), které vystavuje některé jeho osobní či liturgické předměty a otevřené je návštěvníkům od pondělí do pátku v čase 10:00 až 14:00. Historie samotné katedrály je pak velice komplikovaná a bouřlivá. První stavba byla vybudována zakladatelem Buenos Aires – Juanem de Garayem roku 1593. Poté ji ale sedmkrát přestavěli a přepracovali. Teprve od roku 1752 byla zahájena stavba nynější podoby katedrály, která však byla dokončena až v polovině 19. století. V interiéru katedrály můžete obdivovat například podlahy pokryté benátskými mozaikami, oltářní obraz z pozlaceného dřeva (vyobrazuje Nejsvětější Trojici) nebo původní německé varhany Walcker z roku 1871, které obsahují až 3 500 píšťal. Katedrála je otevřena denně – přijít můžete na mši, prohlídku či ke zpovědi.

Zajímavost: v Metropolitní katedrále Buenos Aires spatříte i velmi netradiční obraz s názvem „Kristus fotbalistů“ (původně znám také jako „Cristo de Buen Amor“ neboli Kristus dobré lásky), který církvi darovali v roce 1979 dva bývalí fotbaloví reprezentanti, tj. Héctor Scotta a Daniel Bertoni.

Jak se dostat k Metropolitní katedrále Buenos Aires? Využít můžete autobusové linky č. 50, 146, 105, 91 nebo pak metro „subte“ – linka A (stanice Plaza de Mayo), linka C (stanice Avenida de Mayo), linka D (stanice Catedral) a linka E (stanice Bolívar).

Metropolitní katedrála.
Metropolitní katedrála.

KNIHKUPECTVÍ EL ATENEO GRAND SPLENDID

Budova El Ateneo Grand Splendid nebyla vždy knihkupectvím, které dnes obdivují turisté z celého světa. Její počátky se začaly psát již v roce 1919, kdy byla zpřístupněna návštěvníkům jako divadlo El Grand Splendid. Sloužila dokonce jako kino, rozhlasová stanice nebo sídlo nahrávací společnosti Odeon. Až teprve v roce 2000 byla budova přestavěna na věhlasné knihkupectví, jenž si zachovalo původní architekturu včetně kupole, kterou vymaloval Ital Nazareno Orlandi. V samotné prodejně s unikátním interiérem najdete více jak 120 tisíc knih, CD nebo DVD. Na místě bývalého jeviště je pak k dispozici bar, kde si můžete dát při čtení zajímavého knižního titulu kávu. Knihkupectví Ateneo má i suterénní prostory s dětskými knihami a horní patro vyčleněné pro výstavy a expozice. Otevřeno je zde od pondělí do čtvrtku v čase 9:00 až 22:00, v pátek a sobotu od 9:00 do 00:00 a v neděli od 12:00 do 22:00.

Jak se dostat ke knihkupectví El Ateneo Grand Splendid? Známé buenosaireské knihkupectví najdete ve čtvrti Recoleta. Na místo se můžete dopravit buď taxíkem anebo třeba autobusem č. 12, 39 a 152 – zastávka Santa Fe Av.

Knihkupectví Ateneo.
Knihkupectví Ateneo.

SAN TELMO

Jedna z nejstarších a nejreprezentativnějších čtvrtí nacházející se jižně od centra Buenos Aires, to je San Telmo. Obdivovat zde můžete původní architekturu, historická sídla, dlážděné uličky i terasy s fontánami. Za návštěvu zde stojí například Casa Ezeiza, což je nákupní centrum se skvělými obchůdky plnými starožitností. Původně to však býval soukromý dům rodiny Ezeizových postavený v italském stylu. Každou neděli pak čtvrť San Telmo ožívá i pestrými trhy s ovocem, zeleninou či masem na starém náměstí Plaza Dorrego, které také neopomeňte! A pokud vám z toho velkolepého nakupování vyhládne, zavítejte třeba do skvělé restaurace Parrilla La Brigada na vynikající steak. O bujarou noční zábavu se pak postarají četné taneční kluby a noční bary, kterých má San Telmo přímo na rozdávání. Mezi nimi vyniká především El Viejo Almacén, kde můžete při dobrém jídle a pití shlédnout energickou tango show nebo tango bar La cumparsita.

Jak se dostat do čtvrti San Telmo? Nejjednodušším způsobem je využít přepravu taxíkem. Zvolit však můžete i dopravu metrem (linka C) na nedalekou stanici Independencia.

Čtvrť San Telmo.
Čtvrť San Telmo.

AVENIDA CORRIENTES

Chcete-li navštívit jednu z nejznámějších a nejkulturnějších ulic v Buenos Aieres jež „nikdy nespí“, zamiřte do Avenida Corrientes. Vine se kolem Puerto Madero a pokračuje přes 70 bloků, jako je například Almagro, San Nicolás, Balvanera, Villa Crespo a Chacarity. Pojmenováno bylo toto místo po městě Corrientes, které jako první mimo Buenos Aires podpořilo nezávislost Argentiny. Zde si užijete přehršel zábavy v podobě divadelních a tanečních představení nebo také posezení v kavárnách i barech. Zajímavostí je, že ulice měla velký význam během zlatého věku tanga – právě v Avenida Corrientes se setkávali světoví hudebníci i tanečníci a pořádali svá velkolepá představení. Na své si ovšem přijdou v ulici i milovníci architektury, neboť je domovem proslulého divadla Teatro Colón nebo monumentálního obelisku.

Jak se dostat na Avenida Corrientes? Nejjednodušším způsobem je přepravit se metrem (linka D) na stanici Tribunales – Teatro Colón. Využít však můžete i taxi z jakéhokoliv místa v Buenos Aires.

Avenida Corrientes.
Avenida Corrientes.

PUERTO MADERO

Pokud si chcete udělat v Buenos Aires romantickou večerní procházku, zamiřte do přístavu Puerto Madero.Kdysi toto okouzlující místo sloužilo k obchodování s Evropou a dnes překypuje zábavou. Užít si zde můžete taneční představení, v nichž hraje hlavní roli tango. Skvělým kabaretním klubem je například Rojo Tango nebo noční a taneční klub Asia de Cuba. Zkrátka ale nepřijdou ani ti, co zatouží po lahodném jídle. Nespočet steakových restaurací nabízí ve svém menu kus šťavnatého hovězí masa či čerstvé mořské plody – v tomto ohledu navštivte třeba podnik Cabaña Las Lilas a Estilo Campo Restaurante. Přístav Puerto Madero je ovšem rájem i pro fotografy a obdivovatele moderního umění. Za zvěčnění na snímku určitě stojí zdejší lanový most Puente de La Mujer, který vypadá tak trochu jako z jiného světa.

Jak se dostat do Puerto Madero? Většina tamějších oblastí je snadno dostupných pěšky z Plaza de Mayo, což je hlavní náměstí a historické centrum Buenos Aires. Do okolí přístavu pak jezdí i četné autobusové linky, jako například autobus č. 211, 280, 2801, 2821, 283, 2843 a T2. V docházkové vzdálenosti je též stranice metra L. N. Alem (linka B). Zdaleka nejrychleji se pak dostanete do Puerto Madero taxíkem – ten bývá v Buenos Aires levný a bezpečný, vybírejte však vozy s označením „Radio Taxi“.

Moderní čtvrť v noci.
Moderní čtvrť v noci.

PALERMO

Čtvrť Palermo se rozkládá na severu Buenos Aires a zahrnuje tři hlavní části, tj. Palermo Chico, Palermo Alto a Palermo Viejo – to se ještě dělí na Palermo Hollywood a Palermo Soho. Každá z těchto oblastí má svá vlastní specifika. V Palermo Chico můžete například obdivovat extravagantní sídla či hojně vyhledávané Muzeum latinskoamerického umění. Palermo Alto je zas známé především městskými parky a zelení, do které lze zařadit oblíbenou Botanickou zahradu Carlose Thayse. Nejdynamičtější je však čtvrť Palermo Viejo neboli „Staré Palermo“, která žije rušnými kavárnami či bary, luxusními butiky, filmovými studii a venkovními trhy. Zde na vás dýchne pohodová a uvolněná atmosféra nesoucí v sobě autentický obraz argentinské kultury.

Jak se dostat do čtvrti Palermo z letiště? Máte dvě možnosti – za prvé můžete přijet soukromým transferem či taxíkem z Mezinárodního letiště Ezeiza (vzdálené je od Palerma v Buenos Aires asi hodinu), nebo využijete vnitrostátní let a přistanete na Letišti Jorgeho Newberyho, které se nachází přímo v Palermu. V rámci města se pak na místo snadno přesunete například buenosaireským metrem (linkou D na stanici Bulnes).

Park Palermo.
Park Palermo.

Nejlepší tango kluby v Buenos Aires

Tango je jakýmsi argentinským pokladem, který musíte vidět na vlastní oči aspoň jednou za život. A kde jinde si dopřát podívanou na tento smyslný tanec, než v autentickém tango klubu v Buenos Aires! Vybrali jsme pro vás pár nejlepších podniků:

  • El Querandi: tento klub nabízející tango show se zaměřením na příběh najdete v buenosaireské čtvrti San Telmo, asi pět minut chůze od Plaza de Mayo. Před samotným představením si zde můžete dopřát i skvělou tříchodovou večeři doprovázenou vynikajícími argentinskými víny.
  • El Viejo Almacen: podnik, ve kterém se snoubí výtečné jídlo a nezapomenutelná tango show s živou hudbou a obvykle čtyřmi tanečními páry. Atmosféra je zde velmi útulná s kulatými stolky a svíčkami. El Viejo Almacen najdete v nejstarší čtvrti Buenos Aires – v San Telmo.
  • Cafe de Los Angelitos: tento tango klub, který je zároveň i kavárnou a čajovnou, naleznete hned vedle kongresu v Buenos Aires – je tedy snadno dostupný taxíkem nebo veřejnou dopravou. Představení je obvykle vedeno sedmi tango páry, jež doprovází dva zpěváci a kvintet. Přidanou hodnotou je i nabídka lahodného menu o několika chodech.
  • Tango Porteño: umělecká scéna s tango tanečníky a živou hudbou se nachází v centru Buenos Aires hned vedle Teatro Colón a ikonického obelisku – na nejširší ulici Avenida 9 de Julio. Zde vás oslní přímo broadwayská atmosféra, se kterou se vrátíte do 20. let.
  • Caminito Tango Show: tento podnik najdete ve čtvrti La Boca. Návštěvníkům poskytne přes den vynikající jídlo v podobě šťavnatých steaků, taštiček empanadas a dalších dobrot. Večer pak atmosféra ožívá živou hudbou i tancem.

Historie tanga

Tango se vyvinulo kolem roku 1880 v tanečních sálech (a má se za to, že i v nevěstincích) umístěných v chudších čtvrtích Buenos Aires. Je to směs španělského tanga, odlehčeného druhu flamenca a argentinské milongy. Tanec ale zřejmě ovlivnila i kubánská habanera. Tango začalo být společensky přijatelné až počátkem 20. století a konkrétně roku 1915 se stalo doslova módním šílenstvím v evropských kruzích. Zajímavostí také je, že raná tanga byla temperamentní a živá, avšak od roku 1920 se tango hudba stala intenzivně melancholickou (včetně textů).

Tango v Buenos Aires.
Tango v Buenos Aires.

PARK ROSEDAL (Paseo del Rosedal)

Pokud jste milovníci růží, nemůžete návštěvu Parku Rosedal v Buenos Aires opomenout. Je to totiž jedno z nejkouzelnějších a nejromantičtějších míst v argentinské metropoli, kde si budete připadat jako v pohádce. Svým návštěvníkům přináší park unikátní pohledy na více než osmnáct tisíc růží rozmanitých barev a druhů. Historie Paseo del Rosedal se začala psát již v roce 1914, kdy se tvorby zahradní architektury ujal mladý Benito Carrasco pod patronací slavného francouzského architekta Carlose Thayse. A precizní práce je zde cítit na každém kroku – ať už se projdete přes bílý Řecký most klenoucí se přes jezero, nebo spatříte více jak dvacet bust slavných básníků, mezi nimiž se objevuje například Dante Alighieri. Tohle místo je ostatně samo o sobě poetické a svádí nejen k odpočinku, ale i ke kreativní tvorbě.

Zajímavost: V roce 2012 byl Park Rosedal oceněn cenou Garden Excellence Award, kterou uděluje Světová federace společností růží (WFRS).

Doprava a vstupné: Paseo del Rosedal najdete ve čtvrti Palermo (konkrétně se rozkládá v Parque Tres de Febrero) – jednoduše se sem dostanete třeba metrem/linkou D v Buenos Aires (stanice Plaza Italia). Zavítat do království růží můžete každý den kromě pondělí v čase 10:00 až 18:00 – existovat mohou i sezónní odchylky. Vstupné je zdarma.

Park Rosedal.
Park Rosedal.

BOTANICKÁ ZAHRADA CARLOSE THAYSE (Jardín Botánico Carlos Thays)

Pokud budete v Buenos Aires hledat odpočinek od městského shonu, určitě zavítejte do Botanické zahrady, kterou v 90. letech 19. století navrhnul francouzsko-argentinský krajinář Carlos Thays. Zelená plocha s šesti tisíci druhy stromů a rostlin, římskými, francouzskými i orientálními zahradami, pěti skleníky a s botanickou knihovnou vám jistě poskytne dokonalé útočiště. Unikátní je v botanické zahradě také architektura, neboť na každé kroku můžete obdivovat zajímavé sochy – celkem jich je 30 a zahrnují například díla italského sochaře Ernesta Biondiho nebo Argentinky jménem Lola Mora. Za vidění zde stojí i busta Josého de San Martína, což býval generál, jenž vedl Argentinu a další jihoamerické země k nezávislosti na Španělsku. Opomenout však nemůžete ani tamější architektonický skvost v podobně zahradního sídla v anglickém stylu – to bylo postaveno v roce 1881 Polákem Jordanem Wysockym. V budově se dnes konají bezplatné hudební akce a výstavy umění.

Otevírací doba: Botanická zahrada Carlose Thayse má otevřeno každý den kromě pondělí od 8:00 do 17:30, o víkendech pak od 9:30 do 17:30.

Doprava a vstupné: Pakliže se rozhodnete rozjímat v Botanické zahradě Carlose Thayse, musíte zamířit do čtvrti Palermo. Jet můžete buďto metrem (linka D) na stanici Plaza Italia anebo využít taxi z centra Buenos Aires – na místě jste za cca 15 minut.

Botanická zahrada.
Botanická zahrada.

JAPONSKÁ ZAHRADA (Jardín Japonés)

V buenosaireské čtvrti Palermo se skrývá zelenající se klenot v podobě Japonské zahrady (Jardín Japonés), která je největší japonskou zahradou mimo Japonsko. Byla vybudována v roce 1967 u příležitosti návštěvy tehdejšího japonského císaře Akihita a je jeho manželky Michiko. O deset let později, roku 1977, byla zahrada přestavěna krajinářem Yasuou Inomatem. A co vás v interiéru tohoto pohádkového místa čeká? Například okouzlující a nezapomenutelná procházka mezi bonsajemi, orchidejemi, azalkami či lucernami, které autenticky evokují asijský svět nebo třeba čajový obřad v tradiční japonské čajovně (Chashitsu). V areálu je k dispozici též příjemná restaurace s japonskou kuchyní a obchody s řemeslnými výrobky i bonsajemi. Otevřeny jsou brány japonské zahrady každý den od 10:00 do 18:45.

Doprava a vstupné: do Japonské zahrady Buenos Aires se snadno dostanete buď autobusy č. 10, 15, 37, 59, 60, 67, 93, 65, 102, 108, 110, 118, 128, 130, 141, 160 a 188 – nejblíže jsou zastávky busů 67 a 108. Přijet však můžete i metrem (linka D) do stanice Plaza Italia. Vchod do Japonské zahrady je z Berro Avenue na rohu Casares Avenue. Všeobecné vstupné činí 690 pesos, děti do 12 let mají vstup zdarma.

Japonská zahrada.
Japonská zahrada.

STADION DIEGY ARMANDA MARADONY (Estadio Diego Armando Maradona)

Počátky tohoto stadionu se datují do roku 1940, kdy byl známý jako Estadio Argentinos Juniors. Změny přišly až v roce 2003, kdy byl objekt kompletně zrekonstruován a přejmenován na počest slavného argentinského fotbalisty Diegy Maradony – ten zde v roce 1976 (v pouhých 15 letech) začínal svou kariéru. Půda slavného stadionu však byla „osudová“ i pro dnes světově známého fotbalistu Lionela Messiho, který si zde poprvé zahrál v roce 2004. Od roku 1904 až dodnes je Estadio Diego Armando Maradona domovem fotbalového klubu Argentinos Juniors a nově čítá až 26 000 míst k sezení pro diváky.

TIP: Pokud na stadion zamíříte, můžete si kromě jiného zpestřit den i po fotbalovém zápasu. Za návštěvu totiž stojí tamější „Chrám fotbalu“ neboli Muzeum "El Templo del Fútbol". Během prohlídky s průvodcem se tak dozvíte mnohé o historii klubu Argentinos Juniors, spatříte centrální halu, šatny, tribuny a projdete se po hrací ploše. Muzeum je otevřené v úterý, čtvrtek a sobotu od 10:00 do 16:00 a komentované prohlídky v angličtině můžete absolvovat v 10:30, 12:15 a ve 14:00. Vstupné činí cca 334 Kč (5 000 argentinských pesos).

Jak se k Stadionu Diegy Armanda Maradony dostat? Budova stadionu se nachází západně od města Buenos Aires (asi 9 km od centra) ve čtvrti Villa General Mitre. Snadno se sem dostanete autobusy č. 113, 133, 135, 109 nebo například 110. Nejbližší zastávky jsou Garcia Juan Agustin, Gavilan či Boyaca.

Stadion Boca juniors.
Stadion Boca juniors.

DOSTIHOVÉ HŘIŠTĚ V BUENOS AIRES (Hipodromo Argentino de Palermo)

Myslíte si o sobě, že máte štěstí ve hře? Pak zamiřte na dostihové hřiště v Buenos Aires (zvané také jako Palermský hipodrom), kde se každý měsíc pořádá 10 koňských dostihů. V místě však najdete také kasino, skvělé francouzské restaurace nebo nákupní zónu. Závodiště bylo pro návštěvníky otevřeno již v roce 1876 a najdete jej v samotném srdci Buenos Aires. Oficiální tribuna La Paris, která je současně i restaurací, byla prohlášena architektonickým dědictvím města – zachovala si původní fasádu zhotovenou skvělým francouzským architektem Louisem Faure Dujarricem. Nenechte si tedy ujít nejdůležitější dostihové dráhy v Latinské Americe a impozantní zelené plochy, na nichž soutěží po celý rok plnokrevní koně. Otevřeny jsou brány Palermského hipodromu 24 hodin denně.

Jak se dostat k Palermskému hipodromu? Od centra Buenos Aires je závodiště vzdálené pouhých pět minut chůzí. Pokud se nacházíte dál, můžete využít dopravu autobusy č. 10, 34, 130, 160 a 166 na Avenida del Libertador a Dorrego Avenue, vlak na zastávku 3 de Febrero a Lisandro de la Torre nebo lze popojet i metrem (linka D) na stanici Ministro Carranza a Palermo.

Hipodromo Argentino de Palermo.
Hipodromo Argentino de Palermo.

MUZEUM LATINSKOAMERICKÉHO UMĚNÍ BUENOS AIRES (Museo de Arte Latinoamericano de Buenos Aires)

Kocháte se s oblibou uměním? Pak určitě navštivte Muzeum latinskoamerického umění Buenos Aires (MALBA), které ukrývá sbírku avantgardních děl z 19. a 20. století – návštěvníky vítá od roku 2001 a je tak jedním z nejmladších muzeí ve městě. Vytaveny jsou zde obrazy například od Fridy Kahlo, Wifreda Lama, Roberta Matta, Jorgeho de la Vegy, Antonia Berniho nebo Diega Rivery. Museo de Arte Latinoamericano de Buenos Aires je však krom jiného i domovem soukromé sbírky Eduarda Costaniniho, což byl realitní magnát se smyslem pro unikátní umění. Po celý rok pak probíhají v muzejních interiérech i četné přednášky nebo promítání filmů – součástí komplexu je totiž také kino. Otevřeno je v muzeu každý den kromě úterý od 12:00 do 20:00. Ve středu je otevírací doba prodloužena o hodinu, tj. otevírá se již v 11:00.

Doprava a vstupné: Museo de Arte Latinoamericano de Buenos Aires se nachází na Avenue Figueroa Alcorta v módní čtvrti Palermo a dostat se sem můžete buďto autobusy č. 67, 102, 130 a 124 nebo taxíkem (nejrychlejší varianta), vlakem, metrem a příměstskou železnicí. Vstupenky je vhodné zakoupit předem online přes oficiální webové stránky muzea, cena pro dospělého (k roku 2023) je 3 000 ARS (cca 200 Kč) a pro děti, studenty, učitele a seniory s průkazem pak 1 500 ARS (cca 100 Kč). Děti do pěti let mají vstup zdarma, stejně tak zdravotně handicapovaní návštěvníci.

TIP: Chcete za vstup do Muzea latinskoamerického umění Buenos Aires ušetřit? Pak jej navštivte ve středu, kdy prodlužuje otevírací dobu o hodinu a nabízí vstupné pro všechny za 1 500 ARS (cca 100 kč).

Museo de Arte Latinoamericano.
Museo de Arte Latinoamericano.

MUZEUM EL ZANJÓN DE GRANADOS

V buenosaireské čtvrti San Telmo se ukrývá jeden velký klenot, který si musíte při návštěvě argentinské metropole nutně zařadit do itineráře. Je to muzeum El Zanjón de Granados, v němž nahlédnete do pět set let staré historie Buenos Aires. Exteriér budovy vás může tak trochu zmást – na první pohled spatříte honosné sídlo, uvnitř však dříme historický poklad v podobě starých tunelů, stok a cisteren vybudovaných dle všeho již v roce 1730! Muzeum dnes mohou navštěvovat turisté z celého světa jen díky jistému Jorgemu Ecksteinovi, který budovu původně zakoupil pro obchodní účely v roce 1986. Jakmile ale historické ruiny objevil, jal se je renovovat do nynější podoby – což trvalo ve spolupráci s archeology celých 20 let. Muzeum otevírá své brány každý den od 11:00 do 17:00 – na jeho prohlídku si vyčleňte asi 1 až 2 hodiny času.

Zajímavá historie muzea El Zanjón de Granados: budova s podzemním komplexem byla původně postavena pro majetnou španělskou rodinu v 19. století. Záhy byla ale opuštěna kvůli žluté zimnici a začaly ji obývat pouze početné chudé rodiny. Nakonec budova zůstala roky opuštěná a začala chátrat do té doby, než ji objevil Jorge Eckstein.

Doprava a vstupné: Do muzea El Zanjón de Granados se dostanete buďto metrem (linka C, zastávka Independencia), taxíkem nebo autobusem č. 24, 29, 130 a 152. Vstupné pouze do muzea El Zanjón stojí pro turisty (k roku 2023) 9 000 ARS, což je v přepočtu asi 597 Kč a prohlídky je možné rezervovat i v angličtině – v určité dny.

Muzeum El Zanjón de Granados.
Muzeum El Zanjón de Granados.

NÁRODNÍ MUZEUM VÝTVARNÝCH UMĚNÍ (Museo Nacional de Belles Artes)

Milovníci moderního i středověkého umění si nemohou nechat ujít návštěvu dechberoucího Národního muzea výtvarných umění v Buenos Aires, které nabízí exkluzivní podívanou na obrazy světových malířů, jako býval například Rembrandt, Picasso, Modigliani, Manet nebo Goya. Muzejní sbírka je však dalek rozsáhlejší a můžete ji obdivovat až ve třiceti galeriích a ve třech patrech – v tom prvním bývá stálá sbírka latinskoamerického a argentinského umění.Samotné muzeum bylo otevřeno již v roce 1896 na Florida Street, avšak roku 1933 se přestěhovalo na své stávající místo.

Doprava a vstupné: Národní muzeum výtvarných umění v Buenos Aires sídlí na Avenida del Libertador ve čtvrti Recoleta – nachází se tedy v pěší vzdálenosti od hřbitova La Recoleta. Dostat se přímo před muzeum můžete i autobusy č. 17, 61, 62, 67, 92, 93, 110, 124 a 130 z centra Buenos Aires, nebo je možné jet metrem/podzemní dráhou (linka H) na stanici Facultad de Derecho. Vstupné je zdarma. Otevírací doba muzea je následující – od úterý do pátku v čase 11:00 až 20:00 a o víkendu od 10:00 do 20:00.

DĚTSKÉ MUZEUM (Museo de los Niños)

Cestujete-li do argentinské metropole s dětmi, nemůžete toto pohádkové místo vynechat. Museo de los Niños nabízí dětem do 12 let neuvěřitelné možnosti zábavy a poznávání v jednom. Muzeum je vlastně rozlehlým krytým hřištěm složeným z několika místností, kde děti prozkoumávají miniaturní Buenos Aires. Najdou zde tedy nemocnici, redakci, televizní stanici, městské repliky nebo třeba poštu. Zdaleka nejoblíbenější atrakcí je pak imitace vodovodního systému nebo možnost, stylizovat se do různých „dospěláckých“ profesí. Dítka si tak s radostí zahrají na doktora, pošťáka, kuchaře, námořníka, kameramana, redaktora, prodavače či někoho jiného. V muzejních prostorách je pak k využití i speciální prostor pro batolata do tří let. Otevřeno je zde každý den kromě pondělí od 12:30 do 20:00. Na plnohodnotnou zábavu si jako rodina vyčleňte aspoň dvě hodiny času.

Doprava a vstupné: Dětské muzeum se nachází v nákupním komplexu Abasto Shopping Center snadno přístupném z Corrientes Avenue. Na místo se můžete dostat buďto taxíkem, metrem (linka B) – vystoupíte na stanici Carlos Gardel, příměstskou železnicí San Martín a Sarmiento anebo také autobusem č. 124, 168, 146, 24, 26 a 71. Vstupenky je možné koupit online na oficiálních webových stránkách muzea. Cenově se v roce 2023 pohybují od 2 300 argentinských pesos pro děti (cca 153 Kč) a od 1 700 argentinských pesos pro dospělého (cca 113 Kč).

Museo Nacional de Belles Artes.
Museo Nacional de Belles Artes.

VELETRH MATADEROS (Fería de Mataderos)

Jindy klidná čtvrť Mataderos každou neděli a ve státní svátky od 10:00 do 20:00 ožívá bujarým folklórním festivalem, který si určitě nenechte ujít! Veletrh plný řemeslných stánků, tradičních i smyslných tanců, hudebních vystoupení, zajímavých soutěží, skvělého domácího jídla a pití se nachází na předměstí Buenos Aires před Mercado Nacional de Hacienda (Národní trh s dobytkem) a pokaždé zláká k návštěvě více jak 15 tisíc lidí z řad místních nebo turistů. Fería de Mataderos vám krom jiného umožní poznat i typické argentinské „kovboje“ na majestátních koních, kterým se zde říká gaučové. Ti na veletrhu návštěvníkům standardně předvádí ukázky jízdy na koni v klasickém kovbojském oděvu, nebo spolu vzájemně soutěží při různých hrách (velmi tradiční je hra corrida de sortija neboli prstenový závod).

Doprava a vstupné: Na veletrh Fería de Mataderos se snadno dostanete buďto taxíkem – nachází se asi hodinu jízdy na západ od centra Buenos Aires nebo autobusem č. 126 z vlakového nádraží Retiro. Z Palerma pak na místo jede také autobus č. 55. Vstupné na veletrh je zdarma, je však vhodné mít s sebou nějaké peníze, abyste mohli ochutnat argentinské pochoutky v podobě empanadas nebo třeba vydatného guláše locro.

Historie a současnost Buenos Aires

Buenos Aires, jakožto jedno z nejdůležitějších měst Jižní Ameriky, má velmi dlouhou a zajímavou historii.Nejednou žilo ve stínu tajné policie, bylo napadeno cizími mocnostmi a současně prožilo i nešťastné bombardování vlastním námořnictvem. Bývalo také domovem bezohledných diktátorů, bystrých idealistů a mnoha významných spisovatelů či umělců Latinské Ameriky. Co se pak týká ekonomické stránky, prožilo si město nejen časy ohromujícího bohatství, ale i propad do chudoby.

Fería de Mataderos v Buenos Aires.
Fería de Mataderos v Buenos Aires.

Nejdůležitější historické milníky:

  • Město Buenos Aires bylo založeno celkem dvakrát. Dříve bývalo osadou, kterou prvně založil roku 1536 španělský dobyvatel Pedro de Mendoza a pojmenoval ji „Nuestra Señora Santa María del Buen Aire“. Útoky indiánů (i nedostatek zásob) však obyvatele přinutily přestěhovat se do Asunciónu v Paraguayi už po třech letech. Roku 1841 byla nakonec osada vypálena a zcela opuštěna. Po téměř padesáti letech, tj. roku 1580, se na místo vrátil politik a objevitel Juan de Garay, který zde založil druhou definitivní podobu města. Ta nakonec vydržela, a tak se Buenos Aires pozvolna začalo rozrůstat.
  • Růst města pokračoval i v 17. století, přitahoval však různé piráty a lupiče z Evropy. Důležité je také podotknout, že rozmach Buenos Aires býval v počátcích spjat s nezákonným obchodem, neboť oficiální obchodování se Španělskem muselo probíhat přes Limu.
  • V 18. století se stal velmi lukrativním chov dobytka na pastvinách kolem Buenos Aires. Nejvíce těžilo město z prodeje hovězích kůží do Evropy – což časem vyústilo v ekonomický rozmach a založení Místokrálovství (r. 1776) z několika bývalých závislých území Peru, které se rozprostíraly na území Río de la Plata. Hlavním sídlem bylo právě Buenos Aires.
  • Počátkem 19. století na Buenos Aires zaútočila Británie, protože chtěla oslabit Španělsko a získat nové kolonie. Toto snažení bylo ale neúspěšné a Britové museli ustoupit. Zajímavé ovšem je, že během invazí město bránili pouze jeho obyvatelé. Španělská vláda jej ponechala svému osudu.
  • Nejvíce se o nezávislost Argentiny na Španělsku zasloužil vůdce José de San Martín. Ten ale nakonec odešel do dobrovolného exilu v Evropě.
  • 20. století bylo symbolem rozsáhlé imigrace. Do Buenos Aires tedy přicházeli ve velkém Italové, Španělé, Velšané, Britové, Židé i Němci. Za působení prezidenta Peróna (v letech 1946 až 1955) mohli dokonce do Argentiny emigrovat i nacističtí váleční zločinci – včetně nechvalně známého doktora Mengeleho.
  • Jedním z nejtemnějších dnů Buenos Aires je 16. červen roku 1955. Tehdy odpůrci prezidenta Peróna nařídili argentinskému námořnictvu bombardovat náměstí Plaza de Mayo, kde se setkávali prezidentova příznivci. Věřili totiž, že tak způsobí převrat a Peróna sesadí. Při tomto neštěstí zahynulo více jak 360 lidí a stovky jich bylo zraněných. Odstavena byla od moci tehdejší hlava státu o tři měsíce později – kvůli další vzpouře.

Historická část Buenos Aires.
Historická část Buenos Aires.

Současnost Buenos Aires

I přes velmi bouřlivá historická fakta se Buenos Aires stalo klidným, prosperujícím a sofistikovaným hlavním městem Argentiny, které lze nazvat i uměleckým a kulturním centrem. Životní náklady v metropoli jsou však nejvyšší v celé Latinské Americe, a tak zde žije stále nějaké to procento Argentinců v chudobě. Bezpečné je pro návštěvu především centrum města (samozřejmě s dodržováním jistých opatření), ostatní části jsou poměrně exponované kapesními krádežemi, přepadeními či jinými zločiny. To ale žádného turistu nemusí odrazovat. Při používání selského rozumu a rozvahy si zde užijete jednu z nejunikátnějších dovolených!

Co potřebujete vědět před odletem do Buenos Aires

Než se vydáte za neopakovatelnými zážitky do vášnivého, kosmopolitního, pulzujícího a umělecky zaměřeného Buenos Aires, zjistěte si o něm co nejvíce informací. Budete tak skvěle připraveni na nejedny cestovatelské nástrahy.

Avenida 9 de Julio.
Avenida 9 de Julio.

Dokumenty

Před odletem do Buenos Aires si zajistěte platný cestovní pas. Vízum do argentinské metropole nepotřebujete, pakliže do ní cestujete jako turisté na dovolenou. Délka vašeho pobytu však nesmí přesáhnout 90 dní. Ti, co míří do Buenos Aires za studentským či pracovním účelem, si musí vízum zajistit. Pokud jste pak řidičem a chcete si v místě pobytu půjčit vůz, musíte vlastnit mezinárodní řidičský průkaz, jenž doplníte tím českým. Přihlašovací povinnost v Argentině není nutná a povinné již není ani prokazování se očkovacím certifikátem ani negativním testem na COVID-19 (argentinské úřady ale doporučují neočkovaným turistům absolvování kontrolního testu po příletu).

Další důležité informace ohledně vycestování do Argentiny naleznete na oficiálních webových stránkách Ministerstva zahraničních věcí ČR.

UPOZORNĚNÍ: Než odletíte do Buenos Aires na dovolenou, zajistěte si komplexní cestovní pojištění – to je zde bezpodmínečně nutné. Cizinci jsou sice ošetřováni ve veřejných nemocnicích obvykle zdarma, úroveň péče ale není příliš dobrá. Proto bez pojištění, které vám pokryje náklady na případné ošetření, neodlétejte!

Památník padlým v boji o Malvíny.
Památník padlým v boji o Malvíny.

Kdy navštívit Buenos Aires?

Nejlepší doba k návštěvě Buenos Aires je buďto od dubna do června (podzim) nebo pak od září do prosince (jaro). Obě tato období oceníte pro nižší ceny hotelů, mírné teploty i absenci davů v ulicích. Leden a únor naopak představují hlavní turistickou sezónu v Buenos Aires (je zde léto), proto očekávejte úměrně k tomu vyšší ceny hotelů i větší počet lidí v metropoli.

  • Podzim v Buenos Aires (duben až červen): ulice města zdobí podzimní barevné listí a venkovní teploty jsou nanejvýš příjemné. Pohybují se průměrně mezi 14 až 23 °C. Noci však bývají chladnější, proti si přibalte pár teplých svršků.
  • Zima v Buenos Aires (červenec a srpen): „zimní“ teploty se v metropoli Argentiny pohybují průměrně mezi 8 až 16,5 °C, proto žádné mrazy nečekejte. Sníh je velice neobvyklý především v centru města, zažít ho ale můžete při troše štěstí v okolních oblastech.
  • Jaro v Buenos Aires (září až prosinec): jarní měsíce zde bývají nejdeštivější, déšť však netrvá nijak dlouho. Průměrné teploty se pak drží mezi příjemnými 13 až 23 °C, připravte se ale na to, že jaro bývá v Buenos Aires poměrně proměnlivé a teploty mohou během dne kolísat.
  • Léto v Buenos Aires (leden až březen): letní teploty se ve městě pohybují v průměru mezi 19 až 29 °C. Připravte se ale i na četné horké dny s vysokou vlhkostí vzduchu. TIP: V hlavní turistické sezóně cestujte do Buenos Aires jen tehdy, pokud se na takové počasí dobře adaptujete a nevadí vám návaly jiných turistů.

Graf počasí, Buenos Aires.
Graf počasí, Buenos Aires.

Jazyk, lidé a bezpečí

Přestože nemá Argentina oficiální jazyk, nejrozšířenější je mezi lidmi španělština. V Buenos Aires se však snadno domluvíte i v angličtině. Co se pak týká samotných obyvatel argentinské metropole (těm se říká lidově „Porteños“), můžete se těšit na opravdovou autentičnost, přátelskost a vřelost. Jsou to energičtí lidé, kteří své názory komunikují hlasitě, hrdě ale přesto stále pokorně. Budete se tu tedy cítit nanejvýš příjemně, pokud máte rádi neformální a otevřené prostředí.

Bezpečnostní tipy

Buenos Aires má pověst města, které nikdy nespí. V důsledku toho bývá poměrně bezpečné trávit i noci v ulicích (ostatně argentinská metropole během pozdních hodin doslova pulzuje energií), je však nutné přijmout jistá preventivní opatření. I přes prosperitu se zde totiž stále vyskytují propastné ekonomické rozdíly obyvatel, a tak může nezřídka kdy dojít ke krádežím a jiným kriminálním činům. Snažte se tedy příliš nevyčnívat v davu jako turista a noste veškeré své cennosti blízko u těla – například v dobře uzavřeném batohu (otočeném dopředu), ledvince nebo kabele umístěné přes prsa. Dále se můžete řídit následujícím:

  • Do ulic nechoďte s drahými šperky, hodinkami ani jinými „lákadly“. Raději je nechte v trezoru.
  • Také nenoste s sebou příliš velké množství hotovosti. Zvážit můžete dokonce jakousi „fiktivní peněženku“, ve které budete mít malé bankovky a nebude vám líto ji předat v případě krádeže/přepadení zlodějem. Tak se můžete ochránit před případným závažnějším incidentem či uloupením vaší skutečné peněženky.
  • Do ulic Buenos Aires noste raději jen fotokopie cestovního pasu a jiných důležitých dokladů. Originály umístěte do hotelového trezoru.
  • Pohybujte se, pokud možno, jen v dobře osvětlených a rušnějších ulicích. Pokud se snad musíte přesunout v ne příliš bezpečné oblasti, raději využijte taxi.
  • Buďte neustále ve střehu a důvěřujte svým instinktům. Můžete se tak dobře vyhnout případným incidentům.
  • Pakliže budete chtít jet taxíkem, dejte si pozor na neférové praktiky řidičů – cenu jízdného raději vyjednejte předem anebo zjistěte, zda má taxikář spuštěný taxametr.
  • Vyhněte se všem demonstracím a jiným protestům, které se mohou snadno zvrhnout v násilí.

Nejbezpečnějšími oblastmi Buenos Aires jsou čtvrť Palermo, Recoleta nebo Retiro. Naopak v noci se vyhněte pohybu po barevné čtvrti La Boca. Další bezpečnostní tipy si můžete přečíst i na webu Ministerstva zahraničních věcí ČR.

Metropolitní katedrála uvnitř.
Metropolitní katedrála uvnitř.

Doprava

Do Buenos Aires se dostanete letem z Prahy (z Letiště Václava Havla), který může mít jedno či více mezipřistání. Cílem je Mezinárodní letiště Ministro Pistarini Ezeiza (EZE), které je vzdálené od centra argentinské metropole asi 32 km. Přímo v Buenos Aires pak naleznete Letiště Jorge Newbery alias Aeroparque (AEP). To obsluhuje pouze vnitrostátní lety a také ty do okolních států – nachází se ve čtvrti Palermo.

Letecké spojení z České republiky do Argentiny zajišťují zpravidla aerolinky KLM, Iberia, Air France, Turkish Airlines nebo Vueling.

A jak se přepravovat přímo v Buenos Aires? Využít můžete po příletu do města nebo během svého pobytu následující dopravní prostředky:

  • Taxi: Buenos Aires je přímo zaplaveno licencovanými černožlutými taxíky, tedy na vůz nebudete nikdy čekat příliš dlouho. Ke všemu je tato přeprava také velmi bezpečná a praktická. Odchytit si můžete taxikáře třeba na ulici – volný automobil je obvykle označen svítícím nápisem na čelní skle ve znění „libre“ (volno). Licencované taxíky pak jezdí výhradně s taxametry, podle nichž si řidiči účtují cenu jízdného. Platí se pouze v argentinských pesos. Běžné je udávat směr řidiči prostřednictvím křižovatky. Když třeba potřebujete na adresu Corrientes 585, řekněte raději „Corrientes y Florída“, neboť Florída je nejbližší křižovatka dané adresy.
  • Zapůjčený automobil: autopůjčovny najdete primárně na letištích (Ministro Pistarini Ezeiza a Jorge Newbery) anebo i v centru Buenos Aires. Pronajmout vůz si mohou ve městě pouze řidiči od 21 let, kteří vlastní mezinárodní řidičský průkaz (hlavně turisté) a mají dostatečné finanční prostředky na platební kartě k zaplacení. Vyžadováno bývá zpravidla i předložení domovského řidičského průkazu a cestovního pasu. Než vyrazíte na tamější silnice, pečlivě si prozkoumejte pravidla silničního provozu v Argentině.
  • Metro: síti podzemních vlaků se v Buenos Aires říká „subte“. Ve městě je to nejrychlejší způsob přepravy z bodu A do bodu B. K dispozici je cestujícím celkem šest linek (A, B, C, D, E, H), které spojují hlavní městské třídy či autobusová a vlaková nádraží. Všechny linky se pak sbíhají do centra. Vlakové soupravy jezdí každé tři minuty až deset minut od pondělí do pátku v čase 5:30 až 23:30, v sobotu od 6:00 do 00:00 a v neděli či o svátcích od 8:00 do 22:30. V ranních hodinách kolem 8:00 až 9:00 a ještě také mezi 17:00 až 19:00 počítejte s dopravní špičkou – metro bývá tehdy dost přeplněné. Přidanou hodnotou cestování buenosaireským metrem je Wifi zdarma ve všech stanicích.
  • Autobus: využití autobusů (Argentinci je nazývají „colectivos“) je v Buenos Aires levným a efektivním způsobem přepravy z bodu A do bodu B. Busy jezdí 24 hodin denně, 365 dní v roce a na zastávky (některé mají Wifi zdarma) natrefíte v podstatě na každém kroku. Jakmile do vozu nastoupíte, řekněte řidiči, kam máte namířeno a on vám stanoví adekvátní cenu jízdného podle cíle. Zajímavost: V argentinské metropoli se pak můžete setkat i s pojmem „Metrobus“ – je to v podstatě systém rychlé autobusové dopravy, který využívá vyhrazené jízdní pruhy ke zkrácení doby jízdy. Ty najdete jen na několika hlavních městských tepnách.

TIP: Skvělým způsobem, jak poznat Buenos Aires, je přeprava tzv. turistickým autobusem. Ten vás proveze nejznámějšími čtvrtěmi města a poskytuje také službu Hop On/Hop Off – tedy vystoupit a nastoupit můžete kolikrát jen chcete.

  • Příměstský vlak: tímto ekonomickým dopravním prostředkem můžete jet, pokud se chcete dostat do vzdálenějších destinací v provincii Buenos Aires, jako je například Tigre a říční delta. Vlaky odjíždějí z vlakového nádraží Retiro, linka se nazývá „Mitre“ a samotná cesta vám zabere hodinu.
  • Trajekt: dalším způsobem přepravy je trajekt, který se plaví pravidelně mezi Buenos Aires, Montevideem a městem Colonia del Sacramento v Uruguayi. Buenosaireské terminály naleznete v přístavu Puerto Madero a ve čtvrti La Boca. Využít můžete tyto trajektové společnosti – Buquebus, SeaCat nebo Colonia Express.

DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ K DOPRAVĚ AUTOBUSEM A METREM: pokud budete chtít využít v Buenos Aires přepravu autobusem či metrem „subte“, musíte si koupit dobíjecí cestovní kartu SUBE a nabít ji zároveň i kreditem. Seženete ji, jak v centrech turistické pomoci kdekoliv po městě, tak i v mnoha prodejnách tabáku. K dispozici jsou k jejímu prodeji rovněž kiosky s automatickými terminály nebo dokonce online e-shop na oficiálních stránkách SUBE – pokud kartu nechcete složitě shánět na místě.

Pohled na Buenos Aires z vody.
Pohled na Buenos Aires z vody.

Peníze, ceny a spropitné v Buenos Aires

Argentinskou národní měnou je argentinské peso (ARS), které má stejný symbol jako americký dolar, tj. $ - proto se nenechte zmást. Místní měnu získáte jedině až po příletu, v Česku totiž není k sehnání. Proto si v tuzemsku směňte české koruny ideálně na dolary, eura nebo libry a po příletu vyměňte za pesos. K tomuto účelu lze využít jak směnárny na mezinárodním letišti (zde bývají ale nevýhodné kurzy) nebo pak spíše v hotelech, oficiálních směnárnách ve městě (casas de cambio) a ve většině buenosaireských bank. Na všech zmíněných místech budete muset před výměnou měny předložit cestovní pas (průkaz totožnosti).

Argentinské peso snadno získáte i výběrem z bankomatů v Buenos Aires. Ty fungují 24 hodin denně, najdete je téměř na každém kroku a přijímají mezinárodní karty. Nezapomeňte však nahlásit plánované výběry a platby kartou své bance – ještě před odletem do Argentiny!

Pozor! Zahraniční turisté mají nárok na vrácení daně za nákupy (DPH) v Buenos Aires – platí jen za zboží v ceně vyšší jak 70 ARS (nákupy musí být uskutečněny v prodejnách, které patří Global Blue Argentina). Všechny takové účtenky si tedy pečlivě uschovejte a při opouštění země vyplňte příslušné formuláře na celnici.

Spropitné

Drobné (1, 2, 5 a 10 pesos) se vám bude hodit při předávání spropitného. V Argentině není spropitné povinné, jako například v USA, je však vhodné, pokud budete se službami spokojeni. A jak se tedy pohybují argentinské poměry v tomto ohledu?

  • Taxi: taxikáři v Buenos Aires spropitné neočekávají. Bude však zdvořilé, když cenu jízdného zaokrouhlíte na celá pesa, tj. například 773 pesos na 780 nebo 800 pesos.
  • Restaurace, kavárny a bary: obvyklé je nechat o 10 % navíc z účtu. Vyšší spropitné bývá považované za velkorysé a vzácné.
  • Tango show: ceny za vstupenky (zahrnují zábavu a zpravidla i jídlo) zaplatíte zřejmě předem, pokud ale bude na místě nějaká obsluha, je menší spropitné milým gestem.
  • Pokojská: za úklid hotelového pokoje se obvykle nechává 2 až 5 pesos denně.
  • Vrátný/nosič zavazadel: standardně se nechává spropitné 2 až 3 pesos za tašku, a ne více jak 5 pesos.
  • Průvodce: obvyklé je ponechání spropitného kolem 10 % za den a osobu (z ceny výletu). Pokud jste ale opravdu nadšení, můžete dát ještě něco málo navíc.

Jaké ceny čekat?

Život v Buenos Aires je zhruba o 57 % levnější než v Praze. Měsíční náklady na jednu osobu bez nájmu se zde pohybují v přepočtu kolem 10 480 Kč. A jaké jsou ceny jednotlivých položek?

  • Jídlo v restauraci pro jednu osobu (levnější): v přepočtu cca 165 kč
  • Jídlo ve známých fast foodech pro jednu osobu: v přepočtu cca 120 Kč
  • Točené pivo (půl litru): v přepočtu cca 47 Kč
  • Káva/espresso: v přepočtu cca 41 Kč
  • Lahev vody (330 ml): v přepočtu cca 20 Kč
  • Cigarety (20 ks v krabičce): v přepočtu cca 47 Kč
  • Jednosměrná jízdenka místní dopravou: v přepočtu cca 4 Kč (měsíční průkaz stojí cca 200 Kč)
  • Taxi (1 km): v přepočtu cca 12 Kč

Argentínský Malbec.
Argentínský Malbec.

Časové pásmo a délka letu do Buenos Aires

Buenos Aires je v časovém pásmu UTC -3, ve městě je tedy o 4 hodiny méně než v Praze (v zimním čase) a o 5 hodin méně (v letním čase). Poznámka: Buenos Aires nemá od roku 2009 letní čas. Co se pak týká délky letu z Prahy do Buenos Aires, připravte se, že v letadle strávíte v průměru 17 hodin. Pakliže let zahrnuje více mezipřistání, může být délka letu i delší. Přímé lety z ČR do argentinské metropole neexistují.

Možnosti ubytování

To, kde se ubytujete, zcela jistě ovlivní váš zážitek z Buenos Aires. Proto volte hotel, hostel nebo i penzion uvážlivě a pečlivě prozkoumejte destinaci, kde se během dovolené chcete usadit. Přinášíme vám několik tipů na ubytování v konkrétních čtvrtích argentinské metropole.

  • El Centro: Buenos Aires Marriott (luxusní 5hvězdičkový hotel), Tango de Mayo Hotel (butikový hotel kousek od Plaza de Mayo), Che Juan Hostel (levný, moderní a stylový hostel)
  • Palermo Soho: Be Jardín Escondido by Coppola (luxusní 5hvězdičkový hotel), Hotel Palermitano by DOT Boutique (butikový 4hvězdičkový hotel), Malevo Muraña Hostel (levný hostel s příjemným personálem)
  • Palermo Hollywood: Home Hotel (jeden z nejlepších 4hvězdičkových hotelů v Buenos Aires se svěží zahradou a lázněmi), Hotel Fierro (příjemný 4hvězičkový hotel se střešním bazénem a dobrými cenami), Boutique Suites Palermo (hotel s apartmány a nízkými cenami)
  • San Telmo: L’Adresse Hôtel Boutique (4hvězdičkový hotel s přátelským personálem), UPOINT (butikový hotel s velkými apartmány), America del Sur Hostel (příjemný a čistý hostel s milým personálem na recepci)
  • Recoleta: Four Seasons (luxusní 5hvězdičkový hotel s bazénem, lázněmi a výtečnou restaurací), Dazzler by Wyndham (příjemný 4hvězdičkový hotel s ochotným personálem), Casa Franca Recoleta Hostel (levný a krásný hostel v historické budově)
  • Puerto Madero: Hotel Faena (luxusní 5hvězdičkový hotel, kde se s radostí ubytovávají i celebrity), Hotel Madero (příjemný 4hvězdičkový hotel s dobrými cenami), Modern Apartments in Puerto Madero (levné a moderní lofty vybavené podobně jako hotel)

Poznatek: Za noc v buenosaireském hostelu zaplatíte částku pohybující se v přepočtu mezi 300 Kč 1 000 Kč. 4hvězdičkový hotel vás pak na noc bude stát kolem 1 500 Kč a ten 5hvězdičkový za noc asi 3 700 Kč.

Floralis Generica v Buenos Aires.
Floralis Generica v Buenos Aires.

Jídlo a pití v Buenos Aires

Když se řekne „Argentina“, možná vás jako první napadne grilovaný šťavnatý steak z hovězího a lahodné červené víno. V Buenos Aires však natrefíte na daleko širší paletu gastronomických zážitků, které mohou být, řekněme, i multikulturní – vždyť město ovlivnilo i mnoho imigrantů z Evropy. Výjimkou tedy není italská zmrzlina, empanadas ze Španělska, francouzské víno, německá klobása nebo třeba yerba mate (bylinný čaj) pocházející z Jižní Ameriky. Pojďme se ale podívat na tu opravdovou argentinskou kuchyni.

Argentinci jsou největšími spotřebiteli hovězího masa na světě. Ostatně, tradice grilovaného steaku v zemi bývala i historicky daná takzvanými gauči, kteří se jen tak potulovali na pampských pastvinách (gaučové = kovbojové). Grilování masa i samotnému lahodnému pokrmu pak Argentinci říkají „asado“. A co dalšího byste měli rozhodně v Buenos Aires ochutnat?

  • Milanesa de carne: jídlo podobné českému řízku – je to však hovězí filet obalený ve vajíčkách a strouhance. Poté se dozlatova smaží na tuku a podává nejčastěji pokapaný citronovou šťávou společně s hranolky a smaženým vejcem.
  • Empanadas: taštičky z listového těsta, které se plní různými druhy náplní. Nejoblíbenější je maso, šunka, sýr a humita (kukuřičná směs typická pro argentinskou kuchyni).
  • Locro: chuťově nabitý, hustý a vydatný guláš, který se vaří z fazolí, kukuřice, klobás, zeleniny a kousků masa – jeho barva je charakteristicky žlutočervená.
  • Choripán: sendvič s vepřovou klobásou, který má mnoho různých variací. Podávat se může jak se zeleninovým salátem, tak třeba jen s majonézou nebo hořčicí.
  • Arroz con leche: tradiční dezert z pomalu vařené rýže v mléce, ke které se přidává skořice a vanilka.
  • Pastelitos: taštičky z listového těsta, které jsou obvykle plněné kdoulovým džemem. Jde o velice sladký dezert.

Argentínsky steak.
Argentínsky steak.

Nejlepší steakové restaurace v Buenos Aires

Protože je Argentina proslulá především výtečným hovězím masem, byla by věčná škoda, kdybyste v Buenos Aires neochutnali proslulý argentinský steak pečlivě připravený na grilu. Níže jsou ty zdaleka nejlepší steakové restaurace, kterým Argentinci říkají „parrillas“:

  • Fogón Asado: menší, avšak velmi luxusní steaková restaurace s otevřenou kuchyní ve čtvrti Palermo – zde můžete argentinského kuchaře sledovat při práci u grilu.
  • El Ferroviario: jeden z nejlepších steakových podniků v Buenos Aires, kde se vyplatí rezervace – čekat na místo zde kvůli oblibě mezi lidmi můžete klidně i dvě hodiny. Restauraci najdete ve čtvrti Liniers na okraji Buenos Aires.
  • La Cabrera: luxusní steaková restaurace ve čtvrti Palermo Soho, která vás potěší nejen výtečným jídlem ale i útulným interiérem.
  • Don Julio: v srdci buenosaireské čtvrti Palermo najdete tuto skvělou restauraci, která je hodnocena také jako nejlepší v Latinské Americe. Nutná je rezervace předem, což můžete udělat i online.

Nápoje v Buenos Aires

V Buenos Aires můžete krom skvělého jídla ochutnat i nezapomenutelné a výjimečné alkoholické či nealkoholické drinky:

  • Ananá Fizz: alkoholický ananasový nápoj podobný moštu, který se podávaná zejména v zimě
  • Torrontés: argentinské bílé víno (suché) s květinovým a ovocným aroma, ve kterém můžete rozpoznat bílou broskev, grapefruit nebo mandarinku
  • Malbec: argentinské červené víno s intenzivní tmavou barvou, ovocnou chutí a sametovou texturou – podává se nejčastěji ke grilovanému hovězímu
  • Argentinské pivo: k taštičkám empanadas i steaku se hodí hlavně světlý ležák Quilmes (na argentinském trhu je již více jak 130 let), jinak můžete ochutnat i piva Imperial, Schneider, Otro Mundo či Antares
  • Fernet Branca: tmavý likér s konzistencí sirupu a chutí černé lékořice pochází z Itálie a do Argentiny se dostal koncem 19. století, tradičně se míchá s Coca Colou.
  • Yerba maté: osvěžující, a hlavně velmi zdravý bylinný nápoj bez alkoholu, který se popíjí brčkem
  • Cafe con Leche: káva s mlékem, kterou Argentinci s oblibou snídají
  • El Submarino: horké mléko s kouskem hořké čokolády, která se nechá rozpustit – možné dochutit cukrem a vanilkou

Maté.
Maté.

Zajímavosti na závěr aneb Věděli jste, že…

  • Buenos Aires má nejvíce knihkupectví na světě v přepočtu na obyvatele? Nejznámějším ve městě a také nekrásnějším (na celém světě) je knihkupectví El Ateneo Grand Splendid.
  • Buenos Aires je domovem největší japonské zahrady mimo Japonsko? Jardín Japonés se nachází ve čtvrti Palermo a je naprostou oázou harmonie a klidu.
  • V Buenos Aires najdete nejširší ulici na světě? Avenida 9 de Julio se táhne 140 metrů na šířku a protíná město od severu k jihu. Celkově měří asi 3 km na délku a zahrnuje 12 jízdních pruhů.
  • Buenos Aires se může pochlubit největší univerzitou v Argentině a druhou největší v Latinské Americe? University of Buenos Aires byla založena v roce 1821 a řadí se mezi sto nejlepších univerzit na světě.
  • Buenos Aires se pyšní nejstarší podzemní sítí v Latinské Americe? Síť metra „subte“ zde byla vybudována již v roce 1913 a je také 13. nejstarší na světě.

Budova Caminito.
Budova Caminito.

Všechny články autora

Iveta Reinisch

Iveta je srdcem i duší dobrodruh. Její povaha se ostatně promítá i do jejího profesního života. Jednoho dne se prostě rozhodla, že pověsí kariéru zdravotní sestřičky na hřebík a stane se redaktorkou. Psaní je totiž její životní vášní - miluje ho zkrátka už od dětství. Avšak Iveta má i jinou vášeň, a to je cestování! Zatím ještě nenavštívila všechna vytoužená místa - ale má ambice, to napravit... Její cestovatelský seznam přání je dost dlouhý, a tak věří, že jej brzy začne zase odškrtávat a pozná fascinující místa na planetě Zemi. Iveta spolupracuje s CK SEN od roku 2022.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole