Velké barevné bubliny z bublifuku v Kodani.

Den v Kodani, nejšťastnějším městě světa

Vítejte v Dánsku, vítejte v Kodani. Nejpohodovější a nejkosmopolitnější městě ve Skandinávii. Věděli jste, že Dánové jsou podle průzkumů jedním z nejspokojenější národů na světě? Zdravá ekonomika, nízká nezaměstnanost, fungující veřejná doprava, nízká kriminalita – toho všeho je Kodaň živým příkladem. A pravidelně se umisťuje na prvním místě v hlasováních o nejšťastnější hlavní město světa. Kodaň je tak akorát – ani velká, ani malá (půl milionu obyvatel), ozdobné historické budovy střídají linie moderní architektury a všechno to do sebe tak jaksi krásně pasuje. Plejáda michelinských restaurací i sympatická bistra, kde je kvalita a estetika jídla základem.

Autor: Zuzana Hábeková

17.06.2020

Čti více
Kodaň je městem kol a vody
Kodaň je městem kol a vody

Začínáme příletem na Letiště Kodaň Kastrup v 9:00 ráno. Vstávání bylo časné, během krátkého letu jsme si však přece jen trochu odpočinuli a pouštíme se do našeho objevování Kodaně. Uvidíme a zažijeme hodně, na co budeme večer v posteli příjemně vysílení vzpomínat. Náš soukromý SEN autobus, který máme k dispozici během celého zájezdu, nás z letiště zaveze k prvnímu bodu, kde startujeme naši prohlídku (cesta cca 30 minut). Vezmeme si mapy, vodu a něco na sebe – v Kodani musíme být na déšť připraveni vždy.

Sluneční Nyhavn je dánská pohádka
Sluneční Nyhavn je dánská pohádka

Do přístavu za pohádkou

Stojíme v kodaňském přístavu, u nejznámějšího symbolu města – Malé mořské panny. Pro mnohé, kteří ji vidí poprvé, je socha překvapením. Opravdu jde o MALOU mořskou pannu. 106 letá soška je vysoká jeden a čtvrt metru, a je inspirovaná pohádkou jednoho z nejznámějších a největších Dánů – pohádkáře Hanse Christiana Andersena. Představení Malá mořská panna navštívil roku 1909 v Královském divadle dánský filantrop a zakladatel pivovaru Carlsberg Carl Jacobsen. Baletka Ellen Price ho v něm fascinovala natolik, že se rozhodl nechat její půvab zvěčnit jako sochu. Najal si sochaře Edvarda Eriksena a pověřil ho tímto úkolem, přičemž ten jako model použil svou ženu Eline, protože baletka odmítala pózovat nahá. Přestože Malá mořská panna láká turisty z celého světa, míří k ní bohužel i vandalové, byla již několikrát počmáraná fixy, barvami, a v nedávné minulosti jí, chuděrce uřízli hlavu. V létě 2017 ji dokonce ekologičtí aktivisté natřeli červeně na protest proti lovu delfínů a velryb na Faerských ostrovech. Dánové se jako většina Skandinávců nebojí vyjádřit svůj názor, často i nekonvenčním způsobem.

Socha Malá mořská panna v kodaňském přístavu.
Socha Malá mořská panna v kodaňském přístavu.

Když se dostatečně vynadíváte na její krásu, otočíme se Malé mořské panně zády a směřujeme doprava k zatáčce, kde nás vysadil autobus. Kráčíme rovnou (cca dva minuty), dokud po levé straně přes cestu neuvidíme můstek přes vodu. To už jsme v prostorách městské citadely, tzv. Kastellet. Sejdeme dolů a staneme před bránou, kde si vysvětlíme, proč tu stojí kasárny (byly postaveny v r. 1624 na obranu města, posloužily během britského bombardování Kodaně v r. 1807, které bylo součástí napoleonských válek), a že se prakticky dodnes používají jako baráky a vojenské kanceláře. Je proto dost velká pravděpodobnost, že tu vojáky někde i zahlédneme. Kromě nich se to tu však hemží i běžci a piknikujícími domácími, kteří si v parku užívají typickou kodaňskou pohodu. Na mapě, kterou jsme si vzali z letištní haly při zavazadlovém pásu, si ukážeme zajímavý hvězdicovitý tvar kasáren i nejbližší trasu prohlídky. Kasárny jsou tiché, takže nás zde při výkladu nic neruší.

Kasárny v Kodani.
Kasárny v Kodani.

Hned po vstupu se po levé ruce nachází minimalistický památník se jmény padlých vojáků s věčným ohněm. Kráčíme mezi pitoreskní červené domky. Na otevřeném nádvoří při vlajce Dannebrog si řekneme o tom, jak Dánové svou vlajku získali, i že je nejstarší konstantně fungující vlajkou na světě. Po pravé straně vidíme v pozadí vrtuli mlýna, kudy se můžeme projít.

Mlýn v areálu kasáren.
Mlýn v areálu kasáren.

Křesťanští mučedníci i pohanské bohyně

Vrátíme se zpět na nádvoří a pokračujeme rovně a ven. Vedle sochy partyzánského vojáka, zahneme doleva a směřujeme ke věžím krásného anglikánského Kostela svatého Albana. Ten byl mezi lety 1885–1887 postavený pro stále rostoucí počet anglikánských věřících ve městě. Tradiční kostel v neogotickém slohu má i svůj příběh. Podle legendy byl Alban římským vojákem, který v době pronásledování křesťanů, ačkoli byl sám pohan, ukryl ve svém domě kněze. Čas, který s ním strávil, ho hluboce ovlivnil a Alban se obrátil na víru. Když vojáci přišli kněze zatknout, vzal si Alban jeho šaty a nechal se odvést namísto něj. Na záměnu se přišlo a Alban mohl zachránit obětováním pohanského boha, což však už jako správný věřící křesťan odmítl. Cestou na popraviště se voják, který ho vedl, obrátil na víru, a byl sťat také.

Než se na sever Evropy rozšířilo křesťanství, věřilo obyvatelstvo ve vlastní bohy a bytosti. Studnice severské mytologie je téměř bezedná a zanechala ve městě své stopy. Nádherným dílem jen pár metrů od kostela je Gefionina fontána, údajně ta nejkrásnější v celém městě, s bohyní Gefionou a čtyřspřežím býků. Podle legendy prý této bohyni švédský král přislíbil tolik země, kolik si dokáže během jediné noci vyorat. Bohyně proto proměnila své čtyři syny na býky a ze Švédska s jejich pomocí vytrhla kus země, který pak vytvořil dánský ostrov Sjaelland. Díru ve Švédsku, která tak vznikla, zaplnilo největší švédské jezero Vänern. Nic, na co se podíváte, tu zkrátka není jen tak!

Kostel svatého Albana a Gefionina fontána.
Kostel svatého Albana a Gefionina fontána.

Od fontány pokračujeme po příjemné promenádě Langelinie, po pravé straně máme sídlo dánské přepravní společnosti Maersk, až se po patnácti minutách ocitáme na zajímavé křižovatce. Díváme se na kodaňskou operu před sebou, za zády máme Amalienborg – dánský královský rezidenční palác. Moderní budova opery, postavená za zhruba půl milionu amerických dolarů, je darem městu od zmíněné přepravní společnosti Maersk. Opera žije na 41 000 čtverečních metrech a čtrnácti patrech, přičemž hlavní sál pojme až tisíc čtyři sta diváků. Architekt Henning Larsen vytvořil vskutku impozantní dílo.

Kodaňská opera v noci.
Kodaňská opera v noci.

Otočíme se o 180 stupňů a kolem vydatně chlorované fontány kráčíme ke Amalienborg. Po pravé straně od fontány se přes mini parčík dostaneme na parkoviště s obchůdkem se suvenýry a WC. Možnost zastavit se v něm bude za chvíli, ale v případě nouze dobré vědět.

Královský palác Amalienborg.
Královský palác Amalienborg.

Nejstarší královská dynastie v Evropě

Amalienborg tvoří čtyři rokokové paláce postavené po roce 1750. Původně měla královská rodina obývat jen několik místností, ale když v roce 1794 vzplanul požár v jejich dosavadním sídle Christiansborg, plány se změnily a celý královský dvůr se přestěhoval právě sem. Přicházíme přesně v poledne, abychom zažili výměnu královských stráží s typickými vysokými čepicemi, zvanými 'medvěd'. Věděli jste, že dánská panovnická dynastie je nejstarší v Evropě? Její kořeny sahají přes 1000 let do minulosti, až k vikingským králům z 10. století.

Dánská královna Markéta nebo Margrethe Alexandrine Thórhildur Ingrid je panovnicí Dánského království od 14. ledna 1972. Usednout na trůn mohla díky novelizaci ústavy v roce 1953, protože do té doby mohly být panovníky jen muži. Královna je u svého lidu extrémně populární. Dánové ji znají i jako umělkyni, ilustrátorku knihy Pán prstenů od JRR Tolkiena, jakož i mnohých pohádek od Hanse Christiana Andersena, či překladatelku francouzské feministky Simone de Beauvoir. Sympatická žena. A rovněž tuhá kuřačka.

Grácii náměstí doplňuje i dominantní evangelický Mramorový kostel – Frederikskirken s rozpětím kopule až třicet jeden metrů, čímž je největší kostelní věží celé Skandinávie. Dáme si rozchod na pěkné fotky a pár minut výměny stráže a opět se setkáváme ve 12:10 při jezdecké soše krále Frederika.

Mramorový kostel v blízkosti královského paláce v Kodani.
Mramorový kostel v blízkosti královského paláce v Kodani.

Z parkoviště u suvenýrové obchůdku na Amaliengade nás náš autobus vezme k zámku Rosenberg s přilehlými královskými zahradami. Postaven byl v roce 1606 ve stylu holandské renesance asi nejvýznamnějším dánským králem Kristianem IV., který zde i zemřel. Dnes slouží jako muzeum korunovačních klenotů a královská pokladnice.

Renesanční zámeček Rosenborg v královských zahradách.
Renesanční zámeček Rosenborg v královských zahradách.

Panoráma města z Kulaté věže

Když se pokocháme vší tou krásou, otočíme se Rosenborgu zády a směřujeme doprava, k nejbližšímu východu. Přejdeme přes cestu a kráčíme rovnou vedle supermarketu Netto a kostele Svaté Trojice (dnes už jen kulturní centrum, světélko nad svatostánkem v něm neuvidíte) a ke Kulaté věži nebo Rundetaarn. Tato třicet čtyři metrů vysoká stavba je nejstarší fungující observatoří v Evropě (r. 1600), ukrývá ve svých útrobách i pracovnu slavného dánského hvězdáře Tychona de Brahe. Na věž s širokým točitým výstupem bez schodů se nechal vozem vyvézt i samotný ruský car Petr Veliký. Vy to můžete udělat po vlastních a vychutnat si shora 360-stupňové panorama města.

Na tomto místě si dáme do 14.45 rozchod (je to lehký orientační bod, navíc, pokud by pršelo, dá se počkat v suchu pod arkýři přesně naproti věži). Na oběd doporučujeme tradiční dánskou restauraci Det Lille Apotek – nejstarší restauraci v Kodani, kde jedl i samotný Hans Christian Andersen (Store Kannikestræde 15).

Kulatá věž uprostřed města.
Kulatá věž uprostřed města.

Pokud však chcete jen zahnat vlčí hlad, můžete tak učinit na Dána – hot dogem, oblíbeným fast foodem domácích. Pokud se díváte na vstup do Kulaté věže, po pravé straně při bustě Tycha de Brahe uvidíte DOP – stánek s organickými hot dogy. Pozor, opravdu to nejsou jen takové ledajaké hot dogy! Klasický Polsat tvoří typická červená, lehce kořeněná klobása z vepřového masa v pečivu. Cítíte v ní muškátový oříšek? Správně. Kromě této speciality máte na výběr z celé řady dalších, i vegetariánských a veganských klobás. Určitě vyzkoušejte! Cena se pohybuje kolem šesti eur. Ve stánku můžete platit i kartou. Tento streetfoodový hot dog stánek je jednoznačně náš nejoblíbenější v celém městě! A to jich není málo. Po obědě se můžete projít po ulici Købmagergade nebo opačným směrem na náměstíčko Kulturtorvet, či nakoupit suvenýry.

Autobus nás vyzvedává na konci Købmagergade, je čas jít se ubytovat. Trochu si odpočineme a zamíříme na zbytek pěší prohlídky městem. Ke všem nejkrásnějším místům se z hotelu totiž dostaneme po vlastních. Kromě toho – Kodaň je snad nejrozkopanějším městem v Evropě, věčně se zde něco předělává, renovuje, opravuje, a jízda autobusem, či autem podle toho i může vypadat. Ale na druhé straně – díky té usilovné rekonstrukci Kodaň jednoznačně stárne do krásy. Od roku 1994, kdy jsme tady ve Skandinávii byli poprvé, to můžeme jen potvrdit.

Spirálovitý výstup v interiéru Kulaté věže v Kodani.
Spirálovitý výstup v interiéru Kulaté věže v Kodani.

Pěšky po stopách velkého Andersena

Naši pěší procházku Kodaně začínáme na nejdůležitější dopravní tepně města – bulváru Hanse Christiana Andersena. Slavný Dán pocházel z chudé venkovské rodiny, přičemž do světa pohádek nahlédl díky svému otci, který mu je vyprávěl. Jeho matka byla pradlena, která na neštěstí rodiny propadla alkoholu. A tak si Hans Christian odbíhal z nelehké reality do světa fantazie. Když byl starší, odešel z Odensee do Kodaně, kde se mu po počátečních neúspěších podařilo získat přízeň mecenášů a tvořit. Lidové i autorské pohádky ho postupně proslavili po celém světě a Dánové jsou na něj patřičně hrdí. Vyfotit se s jeho zvěčněnou podobiznou můžete na Radničním náměstí Rådhuspladsen.

Panoráma města Kodaň.
Panoráma města Kodaň.

Od Rådhuspladsen se projdeme podél druhého nejstaršího zábavního parku na světě – Tivoli. Pokud vás parky baví, zůstaňte. Jeho atmosféra se zářícími světýlky, kolotoče, jezírky, koncertní síní, či divadlem vás dostane. Po vstupu si zaplatíte každou atrakci, kterou chcete navštívit, samostatně. (Základní vstup 16 eur, „all inklusive“ balíček s obědem 72 eur). Vstupy do parku jsou z bulváru i zboku. Každou sobotu se obloha nad Tivoli rozzáří veselým ohňostrojem.

Tradiční dánský hot dog.
Tradiční dánský hot dog.

Kde bývá dánská moc

Po návratu do dětských let na kolotočích kráčíme vedle Tivoli ke Glyptotek (200 metrů rovně), od ní zahneme doleva a pokračujeme vedle Národního muzea. Blížíme se k ostrovu Slotsholmen, kde je naším cílem Christiansborg – bývalý královský palác a do roku 1794 i královská rezidence. Dnes je místo zajímavé nejen z historického, ale i politického hlediska. Je totiž sídlem dánského parlamentu – Folketingu, jakož i Nejvyššího soudu a úřadu vlády. Na jediném místě sdružuje všechny tři složky státní moci. Do areálu vcházíme zezadu přes královskou jízdárnu.

Radniční náměstí s Dračí fontánou, kterou místní nazývali Plivátko.
Radniční náměstí s Dračí fontánou, kterou místní nazývali Plivátko.

A proč tu dnes královská rodina nebydlí? Po požáru v roce 1974 se přesunuly do Amalienborg, který jsme navštívili ráno, a ve kterém se všichni dánští králové kromě Frederika VII. rozhodli zůstat. Udělali dobře. V roce 1884 totiž Christianborg opět vyhořel. Současná podoba impozantní stavby tak díky mnohým přestavbám a rekonstrukcím kombinuje několik architektonických stylů. Když Christianborg přejdeme, po pravé ruce stojí krásná budova burzy, postavená pro krále Kristiána IV. A protože pro něj nebyla dostatečně pompézní, nechal si k ní postavit i 54 metrů vysokou věž, která vznikla zapletením ocasů čtyř draků.

Zábavní park Tivoli.
Zábavní park Tivoli.

Zde už na druhé straně silnice stojí Holmens Kirke – evangelický kostel, který byl nejprve postaven jako dílna na výrobu kotev a později přeměněn na námořní kostel. Dnes je známý tím, že v roce 1967 hostil svatbu Margarety II. Dánské, současné královny Dánska s princem Henrikem.

Od kostela zamíříme doleva vedle jednoho z mnoha vodních kanálů. Dostáváme se na náměstí Amagertorv se známou Čapí fontánou. Pokud se do Skandinávie vydáte začátkem léta, možná budete mít štěstí a zažijete tu maturantské oslavy Studenten. Prozradí jejich hudba z repráků, oduševnělý křik stovek dánských studentů a barevné vozy – studenterkørsel, olepené slogany, názvy tříd a vtipnými hesly. Studenti vymóděni v bílém, mají na hlavách bílé čepice – studenterhuer a nebojácně skáčou do známé Čapí fontány na Amagertorv. Zchladí nás vodní sprškou, nabídnou poloteplého Carlsberga a dále oslavují ukončení středoškolského mládí. Takto vypadají studentské oslavy v praxi.

Budova burzy v Kodani.
Budova burzy v Kodani.

Na vysoké noze na Strøgete

Při TGI Friday 's zabočíme doprava. Stojíme na nejdelší - 1,1 kilometrové nákupní ulici Strøget, kde můžete své peněženky odlehčit v luxusních prodejnách dánských i světoznámých značek, jako Prada, Max Mara, Gucci, Louis Vuitton, Mulberry, ale i dostupnějších H&M, Vero Moda či COS.

Náměstí Amagertorv s Čapí fontánou na pěší zóně Strøget.
Náměstí Amagertorv s Čapí fontánou na pěší zóně Strøget.

Nakoupit můžete také v nejstarším obchodním domě Magasin du Nord na náměstí Kongens Nytorv, kam se spolu projdeme. Stačí kráčet rovně a otevře se před vámi největší náměstí ve městě, do kterého ústí jedenáct ulic. Sídlí zde například i nádherná budova Národního divadla. Náměstí bylo v minulosti vojensky velmi důležité. Ke všem bodům opevnění města z něj bylo totiž zhruba stejně daleko, a tak se tu pohodlně radili vojenské oddíly. Stojí na něm i nejstarší jezdecká socha ve Skandinávii. Na koni tu sedí král Kristián V.

A tady už nám začíná další nejfotografovanější "památka" po Malé mořské panně. Ze Strøget zamíříme doprava, míjíme Magasin du Nord, kráčíme přes silnici vedle Národního divadle a jsme tam. Na začátku Nyhavnu, lemu vodního kanálu bývalého rušného přístavu a jedné z nejznámějších ulic, kterou miloval i Andersen. Až natolik, že zde bydlel 22 let. Víte, ve kterých z kouzelných barevných domků?

Nákupní ulice Strøget a luxusní obchod Louis Vuitton.
Nákupní ulice Strøget a luxusní obchod Louis Vuitton.

Kde se v Kodani navečeřet

V Nyhavne si opět dáme rozchod, abyste si jeho atmosféru vychutnali naplno. Chcete-li se vrátit zpět do centra, po Strøget jednoduše trefíte až na Radniční náměstí. Dobrým nápadem po celodenní prohlídce je i výborná večeře v jedné z restauraci v přístavu. Ceny jsou tu – jak se dá čekat – o něco vyšší (20+ eur).

Skandinávská kuchyně v Cap Horn - losos s bramborami.
Skandinávská kuchyně v Cap Horn - losos s bramborami.

Doporučujeme tyto restaurace:

Hummer

nebo Humr, sídlí na adrese Nyhavn 63A. Místní jedí humry po celý rok. Nenechte se zmást, nemusí stát celý majetek. Můžete si ho vybrat jako předkrm, hlavní jídlo (grilovaný humr), či součást hamburgeru (hovězí s humrem). K exkluzivnímu korýšů se hodí i lehké bílé víno či bublinky. Výběr z vinné karty je bohatý. Skvělé jsou i pokrmy z jiných mořských živočichů a ryb.

Cap Horn

Restaurace v námořnickém stylu servíruje místní speciality, které si můžete vychutnat na terase, v rustikální jídelně i moderní přístavbě na druhém patře. Perfektně vystihuje koncept "hygge". Doporučujeme například jehněčí kotletu na česneku, rozmarýnu a tymiánu s grilovaným zelím, jarní cibulkou, rebarborovým kompotem a jarními brambůrky (27eur) se sklenkou červeného.

Vaffelbageren

nebo Pekař waflí funguje v Nyhavne již od poloviny 20. století. Jejich recept na sladký dezert se však datuje již do roku 1920. Sedněte si na sluníčko a vychutnejte sladkou odměnu s šálkem čerstvé kávy, nebo nejlepší zmrzlinu v přístavu.

Čtvrt Christiania a graffiti na budově proti tvrdým drogám.
Čtvrt Christiania a graffiti na budově proti tvrdým drogám.

Království hippies, kde se zastavil čas ...

Poslední zastávkou pro zájemce bude Svobodné město Christiania. Z pravé strany Nyhavnu vychází most pro cyklisty a chodce. Přejdeme přes něj a zahneme doprava vedle hausbótu a ulicí se dvěma zajímavými moderními budovami (Prinsessgade). Přejdeme přes přechod a spatříme jeden ze dvou vchodů do Christiania. Zde si vysvětlíme, oč v ní vlastně jde a objasníme pár pravidel.

A jak tento zvláštní svět uprostřed města vznikl? Koncem šedesátých let minulého století se rozhodlo o zrušení kasáren na území kodaňského předměstí s názvem Christianshavn. Opuštěné baráky se staly domovem komunity hippies, až je v roce 1971 novinář Jacob Ludvigsen prohlásil za experimentální samosprávnou squatterskou komunu. Přestože žije Christiania takříkajíc mimo světa pravidel, pár jich přece má. Ludvigsen spolu s městskou radou vyhlásili například právo užívat marihuanu a hašiš (ne tvrdé drogy), stavět bez povolení, toleranci homosexuality, či zákaz nošení zbraní a motorových vozidel. Také byste v ní neměli běhat ani fotit. Z pochopitelných důvodů. Vágní struktura fungování se stala přirozeně půdou pro jedince, kteří tu anarchii pochopili po svém. Proto je místo dodnes i cílem policejních razií a drobnohledem. Dnes je jeho hlavním zdrojem příjmů vybírání vstupného od turistů, organizování akcí a koncertů, prodej ekologicky pěstované zeleniny, jakož i různých uměleckých děl. Osvícenost či zhýralost? Udělejte si názor sami :)

Zpět na hotel vyrážíme opět z parkoviště u Amalienborg (sedm minut pěšky z Nyhavn), nebo můžete vyzkoušet kodaňské taxíky (chytíte je na Kongens Nytorv), metro nebo autobus ze stanice Christianshavn St. asi deset minut od pravé brány Christian vedle kostele Krista spasitele.

Loučíme se s městem královským i volnomyšlenkářským, kde se vznešená historie snoubí s tepem moderní metropole, kde kolem zahrad a parků malebné ulice neustále křižují stovky kol. Kde má v přístavu rande s městem Baltské moře a můžete se zde po stopách Andersena vrátit do pohádek dětství, abyste si mohli říct – jsem v nejšťastnějším městě světa ...

Západ slunce v Nyhavn
Západ slunce v Nyhavn

TOP 10 Kodaně

  1. Indre by

Nebo Centrum s dlážděnými stezkami, fantastickou architekturou, skvělými restauracemi a bary, plejádou obchodů a designových chuťovek. Všude se bez problémů dostanete pěšky nebo na kole.

  1. Město na dvou kolech

Pokud existuje metropole, která je na kolo jako stvořená, je to Kodaň. V provozu jich tu uvidíte víc než aut. V sukních, podpatcích, vedrech i mrazech, domácí se mohou pochlubit 350 kilometry bezpečných cyklostezek a chodníků na praktickou přepravu i odpočinkové vožení.

  1. Nejlepší restaurace na světě

Restaurace Noma si vysloužila čtyřnásobný titul nejlepší na světě. Umění vaření je na severu výrazně napřed.

  1. Christiania

Kousek nezávislého světa uprostřed uspořádané metropole. 850 obyvatel žijících podle vlastních pravidel vám ukáže netradiční pohled na život.

  1. Všude jste na skok k moři

Celé město omývá voda, co si člověk naplno uvědomí až na výletní lodičce. Kodaň se se Stockholmem pře o titul Benátek Severu už odnepaměti.

  1. Skvělá káva

Příprava kávy je o preciznosti, trpělivosti a jednoduchých procesech. A protože ty mají Dánové dokonale „zmáknuté“, výsledek se pokaždé zhmotní ve skvělým šálku v kavárně, či na terase bistra.

  1. Pivečko a drinky v Nyhavne

Barevné domky v bývalém rušném přístavu hostí jedny z nejlepších restaurací a barů ve městě. Stačí jen tak posedávat, popíjet a vychutnávat si atmosféru kolem.

  1. Dávka umění

Národní Galerie, Glyptotek, Muzeum moderního umění Louisiana, Thorvaldsenovo muzeum, Kunsthalle Charlottenborg ale i Impromptu expozice a instalace v opuštěných industriálních prostorech a jiných nečekaných místech. Kodaň má co říct i náročným milovníkům umění.

  1. Streetfood

Od května 2018 sídlí království streetfoodu na ostrově Refshaleøena. V Reffen najdete více než 50 start-upů ve formě stánků z celého světa, barů a tvůrčích dílen. Vychutnejte si to nej z dánského kvalitního a nápaditého streetfoodu s top výhledem na kodaňský přístav. Dostanete se na něj lodí Strömma / Canal Tours z centra města, na kole (15 minut od Nyhavn), autem, veřejnou autobusovou linkou 9A (každých 5-10 minut) nebo přístavními autobusy 991 a 992.

  1. Hygge

Fenomén, který člověk pochopí, když ho zažije. Umění udělat si život příjemným a mít se zkrátka fajn. Pokud je v Dánsku něco "hyggeligt", je to absolutní vrchol toho, co může být. Pojďte okusit atmosféru nejšťastnějšího města na světě na vlastní kůži!

 Kodaňská botanická zahrada
Kodaňská botanická zahrada

Co vidět navíc

  1. První tip navíc je z podzemí. Z městské jeskyně. Řeč je o cisternách. Dávno zapomenuté podzemní nádrži na zásoby 16 milionů litrů pitné vody. Od vykopávek v roce 1856 městu pomáhaly řešit problém s pitnou vodou až do r. 1981, když je vypustili. V návaznosti na to, jak se stala Kodaň evropským hlavním městem kultury, se majitel galerie Max Seidenfaden spolu s vedením města dohodli, že prostory Cisteren poslouží jako výstavní prostory pro muzeum moderního sklářství. Dnes jsou nedílnou součástí Frederiksbergských muzeí jako prostor pro umělecké výstavy a akce. Jedinečnost architektury a atmosféry je nezpochybnitelná. Podzemní prostor se nachází pod vrškem Frederiksberg v srdci parku Søndermarken. Cisterny jsou jedinou krápníkovou jeskyní v Dánsku. Přirozená tvorba stalaktitů a stalagmitů není pro betonové stavby neobvyklá, ale málokterá se v rozmanitosti vyrovná tím v cisternách.

  1. Tivoli se sobotním ohňostrojem. Zábavní park Tivoli z roku 1843 je snovou symfonií klasických kolotočů, zářících pavilonů a tichých zákoutí, kde se do dětství přenesou i starší generace. Každou sobotu večer doplněnou ohňostrojem.

  1. Muzeum moderního umění Louisiana. Poloha na pobřeží Sundského průlivu (Øresund) a fantastická sbírka moderního umění dělají z Louisiany jedno z nejhodnotnějších muzeí v Kodani. Obdivovat můžete mimo jiná díla Pabla Picassa, Vasilije Kandinskijheo a Andyho Warhola. Součástí komplexu je také zahrada se sochami, kavárnou s terasou a výhledem až do Švédska.

  1. Návštěva pivovaru Carlsberg s ochutnávkou vás přenese do roku 1847, kdy se v Dánsku zrodilo umění moderního pivovarnictví. Experti se s vámi podělí o tajemství úspěchu rodiny "Carlsbergových" ingrediencí i samotného vaření. A vy zatím ochutnáváte.

  1. Večer v jazzovém baru. Ačkoli to mnozí nevědí, tradice jazzové hudby sahá v Dánsku už do počátku dvacátého století. Odkdy zde vznikly první jazzové hudební vydavatelství, je scéna živá díky koncertům pod širým nebem, ale také v barech v centru města, kterým se jazzové melodie line do časných ranních hodin. SEN doporučuje: La Fontaine, Kompagnistræde 11, Cafe Hvide Lam, Kultorvet 5, Jazzhus Montmartre, Store Regnegade 19A, Jazz Cup, Gothersgade 107

  1. Pro milovníky kultury doporučujeme návštěvu Národní Galerie nedaleko Pickwick a Královských zahrad. Najdete v ní stálou sbírku národních i světových děl z posledních sedmi století, jakož i nestálé expozice a instalace současných autorů k aktuálním tématům.

  1. Věž paláce Christiansborg, bývalého rezidenčního sídla dánské královské rodiny, je se svými 106 metry nejvyšší v Kodani. Městskou radnici trumfla o 40 centimetrů. Nabízí krásný výhled na – až na pár výjimek – nízkou panoramu města. Ve věži se nachází také skvělá restaurace Taarnet. Rezervaci doporučujeme udělat si dopředu.

  1. Královská knihovna. Nedaleko Christiansborg najdete i královskou knihovnu rozdělenou na dvě části. Původní budovu z poloviny 17. století a moderní přístavbu dokončenou v r. 1999. Novou budovu na břehu přístavu domácí nazývají Černý diamant kvůli jejímu černému mramorovému finiši. Najdete zde téměř každou knihu vytištěnou od konce 15.století, ale i zajímavé výstavy a foto expozice.

  1. Kodaňská botanická zahrada v centru města se rozprostírá na ploše deseti hektarů. Známá je zejména svým komplexem historických skleníků z r. 1874. Najdete zde přes 13000 rostlinných druhů a sedmadvacet skleníků. V nejzajímavějším – palmovém – vysokém šestnáct metrů si můžete po točitých schodech vyjít až do výšky korun stromů.

  1. Pokud již máte již centru města oběhnuté, zkuste Amagerstrand. Stačí se kolem / metrem odvést na zastávku Amager Strand (5 km od centra města), kde najdete množství cyklistických i běžeckých tras. Jde o uměle vybudovaný ostrůvek se 4,6 kilometry pláží.


Všechny články autora

Zuzana Hábeková

Zuzana vystudovala skandinávské jazyky a angličtinu a kromě provázení pro SEN se věnuje překládání švédských detektivek a fotografování. Miluje turistiku, či už v kambodžské džungli nebo v Tatrách, na vlastní pěst, ale i v dobré partě. Setkáte se s ní na zájezdech v Japonsku, Vietnamu, Kambodži, Thajsku, Malajsii, Singapuru, ale i v Norsku, Dánsku, Švédsku, Estonsku, Lotyšsku a na Islandu. Klienti si na Zuzaně váží její empatii, trpělivosti, profesionálního a příjemného vystupování. Cestování jí dává rozhled, komplexnější světonázor, příležitost učit se a rozvíjet, možnost zažívat genius loci - atmosféru místa na vlastní kůži. Její nejoblíbenější jídla jsou japonské saké nigiri, vietnamské bun bo nam bo s krevetami, kambodžský fish amok a thajský tom yum.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole