Halong Bay.

Zátoka Ha Long, Vietnam: Průvodce, tipy a zajímavosti

Zátoka Ha Long je celosvětově známá pro svůj rozmanitý komplex vápencových ostrovů, nedotčené pláže a nádherný jeskynní systém. Svou jedinečností si také vysloužila čestný statut světového dědictví UNESCO. V oblíbené destinaci severovýchodního Vietnamu si však turisté užijí nejen ohromující přírodní krásy, ale i perfektní moderní zázemí, které poskytuje nedaleké stejnojmenné město. Vydejte se tedy do výjimečné krajiny roztodivných skalních útvarů se smaragdovou vodou, kde se vám bude jistojistě tajit dech!

Stále váháte, zda navštívit ikonickou zátoku Ha Long? Pravděpodobně vás přesvědčí její snadná dostupnost, finanční přívětivost, čerstvost místní kuchyně nebo nevyčerpatelné množství aktivit. Kromě nezapomenutelných denních a nočních plaveb si pak v oblasti užijete třeba i skvělou pěší turistiku džunglí, potápění a šnorchlování!Dovolenkový ráj plný bezkonkurenčních zážitků již čeká.

Autor: Iveta Reinisch

30.04.2024

Čti více
Dračí zuby ze břehu.
Dračí zuby ze břehu.

Informace o zátoce Ha Long

  • Zátoka Ha Long má rozlohu cca 1 553 km², rozkládá se ve vietnamské provincii Quang Ninh a tvoří ji 1 960 velkých a malých vápencových ostrovů – ty jsou příznačně pojmenované podle toho, co tvarem připomínají (např. Ga Choi „Bojující kohout“ nebo Mai Nha „Střecha“).
  • V srdci zálivu Ha Long se rozkládá město Ha Long (Ha Long City) s více než 300 000 obyvateli. Turistům nabízí skvělé hotely, restaurace, bary i památky.
  • Roku 1994 byla zátoka Ha Long zapsána do světového dědictví UNESCO. O několik let později pak byla zařazena na seznam nových sedmi přírodních divů světa.
  • V místním jazyce se Ha Long Bay překládá jako „Zátoka sestupujících draků“. Tento název vychází z legendy o dracích, které vyslali bohové na ochranu Vietnamu před nepřátelskými loděmi.
  • Etnické skupiny v zátoce Ha Long zahrnují zejména Vietnamce (Kinh). Mezi další obyvatele provincie Quang Ninh patří například i Jaové nebo Tayové.
  • V zátoce Ha Long žije k roku 2024 kolem 1 600 obyvatel. Ti obývají zejména plovoucí vesnice Cua Van, Ba Hang, Cong Tau a Vung Vieng, neboť většina ostrovů v zátoce je neobyvatelných.
  • Zátoka Ha Long má typicky vlhké a tropické monzunové klima se čtyřmi zřetelnými ročními obdobími, což z něj činí celoroční destinaci. Průměrná roční teplota v zátoce Ha Long je pak příjemných 23,7 °C.

Prohlédněte si zátoku Ha Long na mapě a naplánujte snadno výlet.

SEN v zátoce Ha Long.
SEN v zátoce Ha Long.

Nejlepší místa, která v zátoce Ha Long a okolí stojí za vidění

Žádný výlet na sever Vietnamu se neobejde bez plavby po úchvatné zátoce Ha Long. Tedy připravte si fotoaparáty, dobrodružného ducha a vzhůru za nejkrásnějšími životními okamžiky! Čekají na vás majestátní jeskyně, kulturně zajímavé plovoucí vesnice, dechberoucí zálivy i různě tvarovaná vápencová skaliska podněcující tu nejbujnější fantazii. A jestliže zatoužíte po „pevné půdě pod nohama“, pohodlném ubytování a historických památkách, zamiřte do příjemného města Ha Long.

JESKYNĚ SUNG SOT (Sung Sot Cave)

  • Poloha: v srdci zátoky Ha Long, která se nachází přibližně 14 km od turistického přístaviště v Bai Chay ve městě Ha Long
  • Vstupné: na 1 den 290 000 VND/osoba, na 2 dny a 1 noc 590 000 VND/ osoba, na 3 dny a 2 noci 790 000 VND/ osoba – počítat také musíte s dopravným (za kánoi zaplatíte asi 1 200 000 VND/hodina a za výlet lodí cca 200 000 VND/osoba)
  • Otevírací doba: 24 hodin denně
  • Potřebná doba na prohlídku: 2 hodiny či více dle aktivit
  • Doprava: z centra města Ha Long můžete jet zapůjčeným automobilem nebo taxíkem do turistického přístaviště Bai Chay – odtud máte na výběr kánoi nebo výletní loď
  • Nejlepší doba pro návštěvu: od dubna do července

Jeskyně Sung Sot byla objevena Francouzi v roce 1901 (pro její úžasný a možná i překvapivý vzhled jí říkali „Grotte des Surprises“), rozkládá se na ploše větší jak 12 000 metrů čtverečních a platí za nejrozsáhlejší i nejoblíbenější vápencovou jeskyni v zátoce Ha Long. Konkrétně se nachází na ostrově Bo Hon v centrální oblasti zátoky Ha Long, kam se turisté dopravují na kánoích nebo výletních lodích. Od plavidel se pak vydávají vzhůru po 50 schodech lemovaných bujnými stromy, dokud se nedostanou k ústí jeskyně.

Samotná jeskyně Sung Sot se dělí na dvě komory – první komora je známá jako „Čekárna“ a obdivovat v ní můžete rozsáhlé prostory se stalagmity a stalaktity. Jakmile se vydáte úzkým průchodem dál, otevře se před vámi prostranství druhé komory, které se říká „Poklidný hrad“. Zde vás zaujmou zejména honosné prostory, vysoké stropy a mnoho zajímavých skalních útvarů – ty vzbuzují zcela určitě bujnou fantazii (některým návštěvníkům připomínají zvířata). U východu z jeskyně se pak nachází plocha zvaná „Královská zahrada“ s klidným jezírkem a krásnými fíkovníky banyány. Při troše štěstí právě zde spatříte poskakující opice, jež přímo svádí k fotografování.

Jeskyně Sung Sot.
Jeskyně Sung Sot.

OSTROV TI TOP (Ti Top Island)

  • Poloha: zátoka Ha Long, asi 7 až 8 km od turistického přístaviště v Bai Chay ve městě Ha Long
  • Vstupné: musíte si zakoupit lístek na okružní plavbu po zátoce Ha Long – ten stojí 150 000 až 250 000 VND/osoba (lze realizovat i pronájem celé lodi v ceně 500 000 až 700 000 VND/hod.), pokud zvolíte let hydroplánem, zaplatíte cca 1,5 až 2,5 milionu VND/osoba
  • Otevírací doba: 24 hodin denně
  • Potřebná doba na prohlídku: půl dne či více dle aktivit
  • Doprava: výletní lodí/na jachtě z města Ha Long nebo hydroplánem (ten startuje z ostrova Tuan Chau a vznáší se ve výšce asi 300 metrů)
  • Nejlepší doba pro návštěvu: po celý rok, pokud se však chcete vyhnout davům, je ideální doba mimo červen a červenec + prosinec až únor

V minulosti byl ostrov Ti Top známý jako ostrov Hong Thap Tu nebo také „Hřbitovní ostrov“. Tento název vzniknul na základě tragického potopení francouzské nákladní lodi v roce 1905 – tehdy všichni členové posádky zahynuli a byli pohřbeni na tomto ostrově. Na konci 19. století pak ostrov opět změnil název – tehdy se mu říkalo „Cat Nang“. Vše změnil až 22. listopad roku 1962, kdy území navštívil tehdejší vietnamský prezident Ho Či Min a sovětský kosmonaut Gherman Titov. Právě na památku této přátelské události mezi Sovětským svazem a Vietnamem pojmenoval Ho Či Min ostrov Ti Top (po sovětském kosmonautovi).

Jakmile vystoupíte z výletní lodi na ostrově Ti Top, budete oslněni jeho krásou. Užít si zde můžete příjemné opalování na plážích s jemným pískem, skvělé koupání v průzračné vodě, plavbu na kajaku, drinky v plážovém baru, pěší turistiku členitým ostrovním terénem, úchvatné panoramatické výhledy na zátoku Ha Long nebo třeba paragliding. Na ostrově krom jiného získáte i dokonalé foto snímky, proto si nezapomeňte fotoaparát.

Ostrov Ti Top.
Ostrov Ti Top.

JESKYNĚ THIEN CUNG (Thien Cung Cave)

  • Poloha: asi 4 km od přístavu Tuan Chau, na ostrově Dau Go (jihozápadně od zálivu Ha Long)
  • Vstupné: nutné je zakoupení vstupenky na vyhlídkovou trasu č. 1, která tuto jeskyni zahrnuje – její cena je kolem 440 000 VND/osoba
  • Otevírací doba: 24 hodin denně
  • Potřebná doba na prohlídku: 2 hodiny či více dle aktivit
  • Doprava: zapůjčeným automobilem nebo taxíkem z města Ha Long do přístavu Tuan Chau, odtud pak lodí na vyhlídkovou trasu č. 1
  • Nejlepší doba pro návštěvu: po celý rok

Jeskyně Thien Cung je považována za jednu z nejkrásnějších jeskyní v zátoce Ha Long a její název je překládán jako jeskyně „Nebeského paláce“. Objevena byla poměrně pozdě, neboť ji zahalovala hustá džungle. Poprvé se tedy do jeskyně podívali v roce 1993 místní rybáři, kteří se zde ukrývali před bouří – ti také její prostory náležitě prozkoumali. Pro veřejnost byla následně jeskyně otevřena až v roce 1998 a svým návštěvníkům nabízí především pohled na unikátní stalaktity a stalagmity (krápníky).

Samotná cesta k jeskyni Thien Cung se táhne kolem skalnatých útesů i statných stromů. Jakmile ji úspěšně zdoláte, dostanete se k úzkému vchodu, jenž vede do rozsáhlých jeskynních prostor zahrnujících až 10 000 metrů čtverečních. Jeskyně se dělí na tři komory – její centrální část můžete vidět v druhé komoře, kde stojí čtyři ohromující sloupy v různých tvarech. Pozoruhodná a nesmírně fotogenická je však třetí komora jeskyně, kam proniká slabý sluneční svit. Zde se také nachází krásné stalaktity a rybníky s celoročně tekoucí čistou vodou.

Jeskyně Překvapení.
Jeskyně Překvapení.

JESKYNĚ DAU GO (Dau Go Cave)

  • Poloha: na ostrůvku Dau Go, vedle jeskyně Thien Cung – asi 3 km od ostrova Tuan Chau a 6 km od turistického přístavu v Bai Chay ve městě Ha Long
  • Vstupné: kolem 40 000 VND/osoba – přičíst si však musíte i dopravné lodí (za lístek po trase č. 1 zaplatíte cca 290 000 VND na osobu)
  • Otevírací doba: 24 hodin denně
  • Potřebná doba na prohlídku: 2 hodiny či více dle aktivit
  • Doprava: výletní lodí z města Ha Long v rámci vyhlídkové plavby po stejnojmenné zátoce nebo pronajatou soukromou lodí
  • Nejlepší doba pro návštěvu: od října do prosince

Vědci se domnívají, že jeskyně Dau Go vznikla asi před 2 miliony let – přibližně ve stejnou dobu jako jeskyně Thien Cung, která je vzdálena pouhých 300 metrů. V zátoce Ha Long platí Dau Go za největší jeskyni, kterou za rok navštíví obrovské množství lidí. Pokud i vy zatoužíte tuto krásnou oblast vidět, musíte zdolat 90 skalnatých schodů – ty vás dovedou k úzkému vchodu. Jakmile jím projdete, překvapí vás vyšší vlhkost vzduchu, díky níž se jeskyně těší rozmanité flóře a fauně. Vidět zde tedy můžete například ryby, mořské řasy, korály, písečné červy a různé druhy rostlin včetně dřevin, mechů či kapradin.

Obdivuhodné jsou ovšem i samotné prostory jeskyně Dau Go, které se dělí na 3 komory, tj. tu vnější, střední a vnitřní. Největší komorou je ta vnější, kde můžete vidět stalagmity a stalaktity v různých tvarech (většina z nich připomíná lidské bytosti – místní věří, že jsou to jeskynní strážci). Střední komora je daleko temnější než ta vnější, má oslnivou krystalovou strukturu a obsáhne 1,4 metru širokou cestu, jež vás dovede konečně do poslední třetí komory s barevnými stalagmity, stalaktity a obřími kamennými sloupy. Na konci jeskyně se také nachází jezero s čistou sladkou vodou, kde žije mnoho různých mořských živočichů.

JESKYNĚ LUON (Luon Cave)

  • Poloha: na severovýchodní straně ostrova Bo Hon v zátoce Ha Long (více než 1 km od jeskyně Sung Sot)
  • Vstupné: návštěva jeskyně je zahrnuta v ceně lístku na výletní plavbu – ten stojí cca 290 000 VND/osoba (přičíst si pak musíte také případný pronájem kajaku k proplutí jeskyně – cca 50 000 VND/osoba)
  • Otevírací doba: 24 hodin denně
  • Potřebná doba na prohlídku: 2 hodiny až půl dne dle aktivit
  • Doprava: výletní lodí (trasa č. 2) z turistického přístaviště Bai Chay ve městě Ha Long, která staví před jeskyní – poté lze k proplutí jeskyně zvolit kajak nebo bambusovou loďku
  • Nejlepší doba pro návštěvu: od dubna do června

Přestože není jeskyně Luon tak velká jako ostatní, vznikala po několik milionů let díky vlivu mořského větru a vody. Eroze úpatí vápencové hory zde vytvořila dechberoucí přírodní tunel (asi 100 m dlouhý, 4 m široký a 3 m vysoký), který můžete proplout na pronajatém kajaku nebo v bambusové loďce. Během plavby lze pozorovat na horských útesech například fosilní schránky ústřic, hlemýžďů či krabů a také při troše štěstí rozdováděné horské opice, jejichž domovem je právě ostrov Bo Hon i jeskyně Luon. Přírodní scenérie jsou v oblasti natolik uchvacující, že byste si určitě neměli zapomenout fotoaparát – jistě získáte bezkonkurečně krásné snímky.

Jaskyně Dau Go.
Jaskyně Dau Go.

PLOVOUCÍ VESNICE CUA VAN (Cua Van Floating Village)

  • Poloha: obec Hung Thang v zátoce Ha Long – asi 20 kilometrů od turistického přístaviště Tuan Chau
  • Vstupné: zdarma – počítat však musíte s poplatky za dopravu (např. pronájem kajaku za cca 100 000 VND/hodina) a případného průvodce (cca 60 000 VND/hodina)
  • Otevírací doba: 24 hodin denně
  • Potřebná doba na prohlídku: půl dne či více dle aktivit (doporučuje se 1 den a 1 noc)
  • Doprava: výletní lodí z turistického přístaviště Tuan Chau nebo přístaviště Bai Chay ve městě Ha Long – poté na pronajaté kánoi nebo v bambusové loďce
  • Nejlepší doba pro návštěvu: duben až červen

Plovoucí vesnice Cua Van nabízí návštěvníkům jak ohromující přírodní scenérie a lahodné mořské plody, tak i vhled do pulzujícího života místních domorodců. Vesnice se rozkládá mezi zátokou Ha Long a zálivem Lan Ha a představuje domov pro cca 176 rodin, jejichž hlavní obživou je rybolov. Tyto rodiny zde žijí v malých barevných domcích postavených na vorech, a co do prostoru se musí dost uskromnit – každé obydlí je totiž velké maximálně 30 metrů čtverečních.

V oblasti netradiční ale unikátní vesnice byste pak neměli vynechat návštěvu Plovoucího kulturního centra Cua Van (Cua Van Floating Culture Center), kde se můžete seznámit s historií obce prostřednictvím rozsáhlých archeologických sbírek, včetně starověkých rybářských nástrojů, dokumentů a fotografií. Místní obyvatelé pak ocení, když se s nimi dáte do řeči – i přesto, že třeba hovoří jen vietnamsky nebo nepatrně anglicky. Ostatně, někdy je stačí jen pozorovat při každodenních činnostech, jako je rybolov, vaření, konverzace v rodině, zpěv a podobně (je to velký zážitek). Těšit se zde můžete na skutečnou laskavost, vřelost a pohostinnost – proto nezapomeňte ochutnat jejich speciality z mořských plodů! A pokud v sobě máte kus dobrodruha, vypravte se na plavbu v kajaku a prozkoumejte okolní jeskyně.

PLOVOUCÍ VESNICE CUA VAN (Cua Van Floating Village)

  • Poloha: obec Hung Thang v zátoce Ha Long – asi 20 kilometrů od turistického přístaviště Tuan Chau
  • Vstupné: zdarma – počítat však musíte s poplatky za dopravu (např. pronájem kajaku za cca 100 000 VND/hodina) a případného průvodce (cca 60 000 VND/hodina)
  • Otevírací doba: 24 hodin denně
  • Potřebná doba na prohlídku: půl dne či více dle aktivit (doporučuje se 1 den a 1 noc)
  • Doprava: výletní lodí z turistického přístaviště Tuan Chau nebo přístaviště Bai Chay ve městě Ha Long – poté na pronajaté kánoi nebo v bambusové loďce
  • Nejlepší doba pro návštěvu: duben až červen

Plovoucí vesnice Cua Van nabízí návštěvníkům jak ohromující přírodní scenérie a lahodné mořské plody, tak i vhled do pulzujícího života místních domorodců. Vesnice se rozkládá mezi zátokou Ha Long a zálivem Lan Ha a představuje domov pro cca 176 rodin, jejichž hlavní obživou je rybolov. Tyto rodiny zde žijí v malých barevných domcích postavených na vorech, a co do prostoru se musí dost uskromnit – každé obydlí je totiž velké maximálně 30 metrů čtverečních.

V oblasti netradiční ale unikátní vesnice byste pak neměli vynechat návštěvu Plovoucího kulturního centra Cua Van (Cua Van Floating Culture Center), kde se můžete seznámit s historií obce prostřednictvím rozsáhlých archeologických sbírek, včetně starověkých rybářských nástrojů, dokumentů a fotografií. Místní obyvatelé pak ocení, když se s nimi dáte do řeči – i přesto, že třeba hovoří jen vietnamsky nebo nepatrně anglicky. Ostatně, někdy je stačí jen pozorovat při každodenních činnostech, jako je rybolov, vaření, konverzace v rodině, zpěv a podobně (je to velký zážitek). Těšit se zde můžete na skutečnou laskavost, vřelost a pohostinnost – proto nezapomeňte ochutnat jejich speciality z mořských plodů! A pokud v sobě máte kus dobrodruha, vypravte se na plavbu v kajaku a prozkoumejte okolní jeskyně.

Plovoucí vesnice Cua Van.
Plovoucí vesnice Cua Van.

RYBÁŘSKÁ VESNICE VUNG VIENG (Vung Vieng Fishing Village)

  • Poloha: v centru zátoky Bai Tu Long (malá zátoka vedle zátoky Ha Long), asi 30 km od turistického přístaviště v Bai Chay ve městě Ha Long
  • Vstupné: zdarma, počítat ale musíte s poplatky za dopravu lodí
  • Otevírací doba: 24 hodin denně
  • Potřebná doba na prohlídku: 2 hodiny či půl dne dle aktivit
  • Doprava: v rámci výletní plavby z města Ha Long (trasa č. 4), a poté do vesnice na kánoi nebo v člunu
  • Nejlepší doba pro návštěvu: od října do září

Zátoka Bai Tu Long byla v minulosti známou obchodní bránou přeplněnou čínskými i jinými zahraničními loděmi a čluny, které sem připlouvaly za účelem výměny zboží. Konkrétně Vung Vieng pak představovala bohatou rybářskou vesnici, kde se daly sehnat pravé perly. Dnes tato oblast sice není tak proslulá jako v minulosti, přesto ji ale někteří zvídaví turisté vyhledávají pro klid, autentickou vietnamskou kulturu a krásné přírodní scenérie.

Už před vplutím do rybářské vesnice Vung Vieng můžete obdivovat jeskyni Cao, která je jakýmsi symbolickým vchodem do oblasti. Tudy se dostanete pouze na bambusové loďce nebo na kajaku, což je sám o sobě velký zážitek. Skvělé je také sledování každodenního života místních rybářů a strávení noci mezi nimi. Ujít si ale nemůžete nechat ani návštěvu perlové farmy – zde jistě neodoláte koupi nádherných perlových šperků, které se stanou originálním suvenýrem.

Rybářská vesnice Vung Vieng.
Rybářská vesnice Vung Vieng.

ZÁLIV BAI TU LONG (Bai Tu Long Bay)

  • Poloha: severovýchodně od zátoky Ha Long v Tonkinském zálivu (Jihočínské moře)
  • Vstupné: zdarma – počítat musíte s poplatky za dopravu lodí a jiné atrakce
  • Otevírací doba: 24 hodin denně
  • Potřebná doba na prohlídku: půl dne či více dle aktivit
  • Doprava: výchozím bodem plaveb do zálivu Bai Tu Long je přístav Hon Gai ve městě Ha Long – odtud poplujete výletní lodí
  • Nejlepší doba pro návštěvu: leden až květen nebo říjen až listopad

Bai Tu Long je nejen zálivem ale také pozoruhodným národním parkem rozkládajícím se vedle zátoky Ha Long. Nedotčenou přírodní oblast tvoří několik ostrovů, ostrůvků i rozmanité ekosystémy – vidět zde můžete například tropické pralesy, korálové útesy nebo mangrovové lesy. K prozkoumání ovšem svádí i rybářské vesnice Vung Vieng a Cong Dam! Pokud však dáváte přednost naprosté relaxaci, zamiřte na pláž Ban Chan, kde si užijete bezvadné koupání v křišťálově čisté vodě, šnorchlování či příjemné opalování na jemném bílém písku

V zálivu Bai Tu Long ale existuje daleko více míst, jež byste měli rozhodně poctít svou návštěvou! Zajímavá je třeba jeskyně Thien Canh Son nebo Národní park Bai Tu Long, který je obklopený gigantickými vápencovými horami a představuje domov pro rozmanitou faunu i floru.

Zátoka Bai Tu Long.
Zátoka Bai Tu Long.

ZÁLIV LAN HA (Lan Ha Bay)

  • Poloha: Tonkinský záliv v Jihočínském moři, jižně od zátoky Ha Long a východně od ostrova Cat Ba – Lan Ha Bay je nejmenší ze tří tamějších zálivů (před ním je Ha Long Bay a Bai Tu Long Bay)
  • Vstupné: zdarma – počítat musíte s poplatky za dopravu lodí a jiné atrakce
  • Otevírací doba: 24 hodin denně
  • Potřebná doba na prohlídku: půl dne či více dle aktivit
  • Doprava: výletní lodí – strategickým a výchozím bodem pro plavby do zálivu Lan Ha je ostrov Cat Ba
  • Nejlepší doba pro návštěvu: mezi březnem a červnem nebo říjnem a listopadem

Záliv Lan Ha zahrnuje více než 300 vápencových ostrovů či ostrůvků a dá se říct, že se vzhledem velmi podobá zátoce Ha Long – tedy krom toho, že je po většinu času téměř liduprázdný, což může ovšem lákat milovníky klidu. Za prozkoumání stojí v oblasti jistojistě ostrov Cat Ba, který je také výchozím bodem k plavbám po zálivu. Zde vás oslní husté lesy, nedotčené pláže nebo třeba barevné korály. Pokud se pak budete chtít přiblížit místní kultuře, určitě zavítejte do rybářské vesnice Cua Van, kde si můžete dokonce vyzkoušet zarybařit. V oblasti zálivu Lan Ha však stojí za vidění i ostrov Nam Cat s půlkilometrovou pláží, ostrov Cat Dua neboli „Opičí ostrov“ s vysokou populací opic nebo úchvatná pláž Van Boi, kde si užijete skvělé koupání i relaxaci.

Zátoka Lan Ha.
Zátoka Lan Ha.

MĚSTO HA LONG (Ha Long City)

  • Poloha: severní část Vietnamu, v centru provincie Quang Ninh (je to hlavní město provincie) – asi 160 km od hlavního města Hanoje
  • Vstupné: neplatí se – pouze v konkrétních atrakcích a památkách
  • Otevírací doba: 24 hodin denně
  • Potřebná doba na prohlídku: 1 den či více dní dle plánovaných aktivit
  • Doprava: ideálně z Hanoje – buď autobusem nebo zapůjčeným vozem, cestovat lze ale i letecky třeba z Da Nangu nebo Ho Či Minova Města přímo na Mezinárodní letiště Van Don v provincii Quang Ninh, které je nejblíže k zátoce i městu Ha Long a využít z něj můžete taxík, půjčený vůz nebo autobus (vzdálenost je asi 50 km)
  • Nejlepší doba pro návštěvu: po celý rok

Město Ha Long se nachází v srdci provincie Quang Ninh (asi 160 km od hlavního města Hanoje) a svým návštěvníkům nabízí nejen důležitá přístaviště umožňující výlety lodí do zátoky Ha Long. Turisté zde totiž získají i skvělé ubytování v moderních hotelech, výtečné jídlo ve vybraných restauracích a pestré možnosti kulturního vyžití. Když už se v tomto poměrně velkém městě s více jak 300 tisíci obyvateli ocitnete, určitě zauvažujte o prozkoumání těchto zajímavých míst:

  • Sunworld Halong Complex: jde o sofistikovaný zábavní komplex pro všechny věkové kategorie. Je rozdělen do tří hlavních zón, tj. obsáhne Dragon Park (Dračí park s dobrodružnými aktivitami), Water Park (Vodní park s různými tobogány a skluzavkami) a Queen Cable Cars & Sun Hills (oblast se systémem lanovek a skvělými hrami).
  • Hora Bai Tho: má výšku pouhých 200 metrů, a tak přímo svádí k nenáročné a příjemné pěší turistice či horolezectví.
  • Muzeum Quang Ninh: budova muzea zaujme už při pohledu zvenku svou černou barvou, která má avizovat uhlí – horninu, kterou je provincie Quang Ninh známá. Artefakty si můžete prohlédnout ve třech patrech, z nichž první vystavuje díla odrážející zázraky přírody a moře, druhé pravěké předměty a třetí dokumenty o významných úspěších provincie Quang Ninh.
  • Pláž Bai Chay: s jemným bílým pískem a křišťálově čistou vodou přitahuje mnoho turistů. Nabízí nejen skvělé koupání, ale i opalování, surfování či plavbu na kánoích.
  • Pagoda Long Tien: je největší pagodou/buddhistickým chrámem ve městě Ha Long a nachází se na úpatí hory Bai Tho.

OSTRŮVKY BA TRAI DAO (Ba Trai Dao Islet)

  • Poloha: 22 km jižně od turistického přístaviště v Bai Chay ve městě Ha Long
  • Vstupné: zdarma – zaplatíte pouze za pronájem preferovaného plavidla a jiné vybrané služby
  • Otevírací doba: 24 hodin denně
  • Potřebná doba na prohlídku: půl dne či více dle aktivit
  • Doprava: na pronajaté výletní lodi nebo kánoi z města Ha Long
  • Nejlepší doba pro návštěvu: od února do června a od září do října

Ostrůvky Ba Trai Dao se nachází v zátoce Lan Ha – ta se rozkládá přímo na jihovýchodní straně zátoky Ha Long. Název ostrovů „Ba Trai Dao“ se překládá z vietnamštiny jako „Tři broskve“, neboť skalnaté výběžky skutečně toto ovoce v obří podobě připomínají. A co konkrétního v této oblasti dělat? Věnovat se můžete třeba vodním radovánkám v tamější plážové oblasti, která vás potěší jemným bílým pískem a křišťálově čistou vodou. Velice populární je však i plavba na kajaku nebo fotografování okolních přírodních krás. Potěšující je krom jiného fakt, že ostrůvky nebývají turisty příliš vyhledávané, tudíž zde naleznete chvíli naprostého klidu a relaxace.

Upozornění: Na ostrůvcích a pláži Ba Trai Dao se můžete koupat jen dvě nebo tři hodiny denně kvůli přílivu, tedy se důkladně informujte u místních. Také počítejte s tím, že oblast nenabízí mnoho restaurací či turistických služeb – a tak si zabalte pro jistotu svačinu a dostatek pití.

Městečko Ha Long.
Městečko Ha Long.

Historie a současnost zátoky Ha Long

Dle historických záznamů vznikla zátoka Ha Long již před více než pěti sty miliony lety, kdy seismická aktivita v oblasti Tonkinského zálivu zvedla horniny z mořského dna. Prvotní osídlení destinace pak probíhalo pravděpodobně v období 18 000 až 7 000 př. n. l. – tehdy žili v Ha Long Bay lidé Soi Nhu. Po této civilizaci pak nastoupila kultura Cai Beo, která zde vzkvétala v období od 7 500 do 5 000 př. n. l. a dále také civilizace Ha Long (3 000 až 1 500 př.n. l.), jejíž obyvatelé vyráběli sekyry, nástroje s čepelí, keramiku nebo třeba dekorace z měkkýších lastur, rybích kostí či kamenů.

Než však zátoka Ha Long dosáhla své nynější slávy, musela být objevena jinými civilizacemi. O to se v roce 1883 postarali francouzští kolonialisté a oblast také v 19. století oficiálně pojmenovali jako „Ha Long Bay“ – místní ovšem tento název používali po staletí předtím (což se odvíjelo z prastaré legendy o sestupujících dracích).

Dnes se řadí překrásná zátoka Ha Long v Tonkinském zálivu do světového dědictví UNESCO (od roku 1994) a také představuje jeden ze sedmi nových přírodních divů světa (od roku 2011). Pochlubit se může rozlohou až 1 500 metrů čtverečních a více jak devatenácti sty krasovými a vápencovými ostrovy s bohatou geologickou historií.

Nádhera zátoky Ha Long.
Nádhera zátoky Ha Long.

Co potřebujete vědět před odletem k zátoce Ha Long

Před odletem k zátoce Ha Long si musíte zkontrolovat cestovní pas, který by měl být platný ještě aspoň 6 měsíců – při vstupu na území Vietnamu. Nutné je také vyřízení platného turistického víza – to probíhá primárně formou elektronické žádosti (země má systém E-víz). Negativní PCR/antigenní test na COVID-19 nebo očkovací certifikát pak není od roku 2022 ze strany Vietnamu vyžadován.

UPOZORNĚNÍ: Než odletíte do Vietnamu (k zátoce Ha Long) na dovolenou, zajistěte si komplexní cestovní pojištění u renomované pojišťovny – to vám umožní případné krytí výloh spojených s ošetřením po úraze/v nemoci v čínských nemocnicích či na ambulancích + také repatriaci.

Více informací o cestování do Vietnamu se dočtete na oficiálních webových stránkách Ministerstva zahraničních věcí ČR.

Kdy navštívit zátoku Ha Long

Nejlepší doba k návštěvě zátoky Ha Long je od října do prosince, kdy v oblasti panují příjemné teploty a je nízká pravděpodobnost srážek. Velmi jasné slunečné dny pak zažijete v destinaci zejména během listopadu a prosince – tyto měsíce jsou ideální na okružní plavby po zátoce i plážové radovánky na ostrovech. Teploty se v tomto období pohybují mezi 18 až 28 °C.

Jazyk a lidé

Úředním jazykem Vietnamu je vietnamština – tedy i tu po většinou v zátoce Ha Long a okolí uslyšíte. V celé zemi však existuje více jak 100 různých dialektů a jazyků. Nejrozšířenějšími západními jazyky jsou angličtina a francouzština. Obyvatelé zátoky Ha Long jsou pak velice otevření, přátelští a společenští, a tak se s nimi snadno seznámíte – například při návštěvě plovoucích rybářských vesnic, které představují jejich domov.

Bezpečí

Zátoka Ha Long je obecně bezpečnou turistickou destinací s relativně nízkou mírou drobné kriminality – ta může zahrnovat zejména kapesní krádeže v místech s vyšší kumulací lidí, proto mějte své osobní věci neustále pod kontrolou a blízko sebe. Dále byste měli dodržovat základní bezpečností doporučení, která se vztahují k okružním plavbám po zátoce i plavání v ní:

  • Bedlivě naslouchejte bezpečnostní instruktáži od manažerů plaveb, kterou absolvujete před okružní plavbou po zátoce Ha Long. Během ní se dozvíte například to, kde jsou umístěny záchranné vesty a jak postupovat v případě nouze.
  • Před výletem na lodi si obujte pohodlné boty s přilnavou podrážkou a nezůstávejte na otevřené palubě během silného deště či při silném větru.
  • Než vyrazíte na okružní plavbu, raději všechny cennosti včetně šperků ponechejte v hotelovém trezoru (pokud jste ubytovaní například v některém z hotelů v Ha Long City).
  • Zůstaňte při požívání alkoholických nápojů opatrní – tedy pijte s mírou, abyste zůstali nadále v bezpečí. Za žádnou cenu se pak nechoďte do zátoky koupat, pokud budete opilí!
  • Než budete něco jíst rukama, otřete si je náležitě dezinfekčními ubrousky, nebo řádně umyjte vodou a mýdlem. Průběžná hygiena rukou je však žádoucí kdykoliv – jako prevence nejrůznějších nemocí.
  • Pokud zvolíte prozkoumávání zátoky na bambusovém člunu nebo kánoi, nasaďte si raději záchrannou vestu a respektujte doporučení vůdce plavidla.
  • Jakmile se vylodíte na jakékoliv pláži, raději nechoďte plavat sami – z bezpečnostních důvodů je lepší jít do moře ve skupinkách lidí, kteří mohou pomoci v případě nouze.
  • Neplavte do neznámých vod se silnými proudy.
  • Jestliže máte s sebou děti, nikdy je nenechávejte při plavání v zátoce bez dozoru!
  • Na plavání v zátoce Ha Long vsaďte ideálně během dopoledních a odpoledních hodin – vyhnout byste se mu pak měli brzy ráno a pozdě v noci, kdy je voda nejchladnější.

Vietnamské pivo.
Vietnamské pivo.

Doprava do oblasti zátoky Ha Long

K zátoce Ha Long se můžete přepravit letecky z Letiště Václava Havla v Praze, přičemž existuje hned několik možností odletu:

  • Mezinárodní letiště Van Don (VDO): toto letiště leží asi 50 km od zátoky Ha Long a 20 km od města Cam Pha. Z Letiště Václava Havla v Praze létají do této oblasti například aerolinky Air France, Vietnam Airlines či Emirates. Samotný let zahrnuje vždy aspoň dvě mezipřistání – nejčastěji v Paříži nebo Dubaji a pak v Ho Či Minově Městě.
  • Mezinárodní letiště Cat Bi (HPH): toto letiště leží cca 60 km od zátoky Ha Long a 4 km od města Hai Phong. Z Letiště Václava Havla v Praze létají do této oblasti například aerolinky Air France, Vietnam Airlines, Emirates a Lufthansa. Samotný let zahrnuje vždy aspoň dvě mezipřistání – nejčastěji v Paříži, Dubaji nebo Frankfurtu nad Mohanem a pak v Ho Či Minově Městě.
  • Mezinárodní letiště Noi Bai (HAN): toto letiště leží asi 180 km od zátoky Ha Long a cca 35 km od centra Hanoje. Z Letiště Václava Havla v Praze létají do této oblasti například aerolinky Emirates, Qatar Airways, Turkish Airlines, Air France a Vietnam Airlines. Samotný let pak zahrnuje zpravidla jen jedno mezipřistání, tj. v Dubaji, Istanbulu nebo Dauhá.

UPOZORNĚNÍ: Ať už doletíte na jakékoliv blízké mezinárodní letiště, musíte následně pokračovat taxíkem, autobusem, zapůjčeným automobilem nebo soukromým transferem do města Ha Long, které je výchozím bodem k plavbám po zátoce Ha Long.

Cena zpáteční letenky se pak odvíjí od vybraného letiště, termínu letu, počtu mezipřistání i vybrané letecké společnosti – počítat tedy můžete s částkou pohybující se v cenové relaci 21 000 až 30 000 Kč/k dubnu roku 2024.

Doprava ve městě Ha Long a poblíž zátoky Ha Long

A jak se přepravovat přímo v oblasti zátoky Ha Long a v jejím okolí? Využít můžete hned několik dopravních prostředků, které jsou k dispozici primárně ve městě Ha Long:

Motocykl

Zdaleka nejběžnější dopravou ve Vietnamu je jízda na motocyklu. Tedy i ve městě Ha Long natrefíte na tisíce lidí projíždějících na motorce. Pokud i vy budete chtít poznávat krásy této lokality jakožto samostatný motorkář, musíte vlastnit platný řidičský průkaz. Kromě toho národního musíte v půjčovně motocyklů předložit i mezinárodní řidičský průkaz (IDP), který je ve Vietnamu uznáván. Zaplatit před půjčením motocyklu musíte rovněž vratnou zálohu (buď v hotovosti nebo kartou) – některé půjčovny mohou dokonce vyžadovat kopii cestovního pasu nebo jeho originál (této variantě raději předejděte). Obecně pak Ministerstvo zahraničních věcí ČR nedoporučuje jízdu na motorce ve Vietnamu řidičům nezkušeným.

TIP: Jestli si nejste jistí při jízdě na motorce, obáváte se chaotického a neznámého provozu, nebo prostě jen nevlastníte řidičský průkaz, můžete si motorkářskou jízdu též užít! Pronajměte si motocykl i s řidičem a užívejte si bezstarostnou jízdu ze zadního sedadla.

Automobil

Stejně tak, jako motocykl, můžete si ve Vietnamu zapůjčit i automobil – buď hned po příletu na vybrané letiště nebo až ve městě Ha Long. V autopůjčovně však musíte předložit platný národní řidičský průkaz, ten mezinárodní (IDP) a také cestovní pas. Nutné bude současně složení zálohy buď v hotovosti nebo debetní/kreditní kartou. Mezi autopůjčovny ve městě Ha Long patří například Xe Hạ Long, Công ty TNHH Minh Minh, Dịch Vụ Cho Thuê Xe Tân Phát nebo Thuê Xe Tự Lái HL Auto. Jestli se necítíte na samostatné řízení vozu, lze si jej pronajmout i se zkušeným řidičem – to ostatně doporučuje i Ministerstvo zahraničních věcí ČR. Provoz v centrech vietnamských měst bývá totiž dosti chaotický a nebezpečný pro neznalé.

Taxi

Pokud si chcete přepravu po městě Ha Long zjednodušit, určitě vsaďte na taxi služby. Ty jsou v destinaci bezpečné a také poměrně levné. Nastupujte ovšem jen do vozů osvědčených a renomovaných místních společností, jako jsou třeba Ha Long Taxi, Mong Cai Taxi, Bai Chay Taxi, Hong Gai Taxi anebo Mai Linh taxi a také se ujistěte, že řidič zapnul taxametr. Taxi vozy snadno najdete v turisticky exponovaných oblastech, u přístavišť, na letištích a v centru města. Vůz vám pak může po domluvě přivolat k hotelu i recepční. Výhodné jsou rovněž lokální taxi aplikace podobné Uberu, jako např. Grab, Be a GoViet.

Autobus

Veřejné autobusy v oblasti slouží spíše jako dopravní prostředek mezi městem Ha Long a okolími destinacemi – proto se k dopravě po městě samotném nedoporučují. Pro vyhlídkový zážitek (na zátoku Ha Long) můžete ale využít autobusovou linku č. 1 (Ha Long Bay) z autobusového nádraží Bai Chay, která jede na letiště Van Don a zpět. A pak je zde k dispozici skvělý hop-on hop-off autobus, díky němuž si můžete užít v klidu a pohodě dechberoucí panoramatické pohledy na zátoku či krásná městská zákoutí.

Další způsoby dopravy

Prozkoumat město Ha Long a kochat se dokonalými přírodními scenériemi zátoky Ha Long můžete i ze sedla bicyklu, jenž si snadno zapůjčíte v některé z místních půjčoven. K dispozici bývají jak klasická kola, tak i ta elektrická. A pokud jste spíše milovníkem pěší turistiky, můžete se vydat na příjemnou procházku či delší túru kolem vodní plochy i samotným městem.

Na trhu.
Na trhu.

Lodní doprava – okružní/výletní plavby po zátoce Ha Long

Samostatnou kapitolou je v oblasti zátoky Ha Long lodní doprava, díky níž můžete dokonalé smaragdové vody s vápencovými ostrovy a jeskyněmi prozkoumat nejlépe. Denní plavby jsou nabízeny buď jako půldenní (4 h až 6 h) nebo celodenní (cca 8 h) a je vhodná rezervace předem. Společnosti provozující lodní dopravu po zátoce Ha Long však nabízí i několikadenní plavby s přespáním a speciální „balíčky“, které mohou zahrnovat občerstvení na palubě lodi, lázeňské procedury, outdoorové aktivity (např. plavbu na kajaku, plavbu v bambusové lodi, průzkum jeskyní, plavání) nebo kurzy vaření.

Turisté pak mohou v rámci plavby po zátoce Ha Long prozkoumat několik tras. Níže jsou některé z nejoblíbenějších:

  • Trasa 1: jeskyně Thien Cung, rybářská vesnice Ba Hang, ostrůvek Dinh Huong (Lu Huong), Bojoví kohouti (Ga Choi), rybářská vesnice Hoa Cuong
  • Trasa 2: jeskyně Sung Sot, ostrov Ti Top nebo ostrov Soi Sim, jeskyně Me Cung, jeskyně Ho Dong Tien nebo jeskyně Trong, jeskyně Trinh Nu či jeskyně Luon a jeskyně Bo Nau
  • Trasa 2 s noclehem: jeskyně Sung Sot, pláž ostrova Ti Top nebo ostrova Soi Sim, jeskyně Me Cung, jeskyně Ho Dong Tien nebo jeskyně Trinh Nu či jeskyně Luon a jeskyně Bo Na
  • Trasa 3 (také možnost noclehu): rybářská vesnice Cua Van, jeskyně Ho Dong Tien a jezero Ba Ham

Jakousi základnou pro turisty odplouvající a vracející se z výletních plaveb po zátoce Ha Long je město Ha Long. Lodě odplouvají z několika tamějších turistických přístavů – nejznámější z nich jsou:

  • Mezinárodní výletní přístav Ha Long: najdete ho v městské čtvrti Bai Chay. Skládá se ze šesti přístavišť, z nichž čtyři jsou určené pro jachty a výletní lodě do zálivu Ha Long a jedno pro velké mezinárodní lodě
  • Mezinárodní přístav Tuan Chau: je největším umělým výletním přístavem v zátoce Ha Long a výchozím bodem pro domácí i mezinárodní plavby. Nachází se na ostrově Tuan Chau, který spadá pod město Ha Long (to je vzdálené od přístavu asi 12 km).
  • Přístav Hon Gai: najdete jej v centru města Ha Long – hned vedle zábavního komplexu Sun World. Slouží jako výchozí bod pro plavby do zálivu Bai Tu Long ale také pro plavby, díky nimž prozkoumáte méně známé oblasti zátoky Ha Long.

Lodě v zátoce Ha Long.
Lodě v zátoce Ha Long.

Peníze, ceny a spropitné v okolí zátoky Ha Long

Oficiální měnou Vietnamu je vietnamský dong (VND, ₫) – tedy jedině tím budete v oblasti zátoky Ha Long platit za zboží či služby. Nejčastěji používané jsou bankovky v nominální hodnotě 1 000, 2 000, 5 000, 10 000, 20 000, 50 000, 100 000, 50 000, 200 000 a 500 000 VND – mince se téměř nepoužívají. Před odletem si směňte české koruny ideálně na americké dolary, které pak směníte přímo ve městě Ha Long za vietnamské dongy – použít lze některé hotely se směnárnami, přístaviště Tuan Chau, vybrané obchody nebo přímo lokální banky Vietinbank, VIB, MB Bank, Vietcombank a další. Poznámka: směnit peníze můžete i z EUR nebo třeba GBP (vietnamské směnárny akceptují většinu mezinárodních měn – bohužel ale ne CZK).

Hotovost však můžete získat i výběrem z bankomatů, které jsou běžně dobře dostupné zejména v centru města Ha Long. Vietnamské bankomaty mají obecně limity pro výběr dané od 2 000 000 do 10 000 000 VND/v centru města nebo do 2 000 000 VND/na periferiích a ve venkovských oblastech. Počítat pak musíte také s poplatkem za výběr hotovosti, který se pohybuje řádově od 40 000 do 100 000 VND. Vlastníte-li pak kartu VISA nebo Mastercard, nebudete mít problém ji použít v bankomatu ani u místních obchodníků – jsou obecně akceptované. Menší podniky či stánkaři na trzích mohou ale vyžadovat pouze platbu v hotovosti. Drobné se také hodí k platbě taxikáři nebo předání spropitného (pokud se pro něj rozhodnete).

Směnný kurz k 4/2024: 1 CZK = 1 068 VND, 1 USD = 24 945 VND

Spropitné

Ve Vietnamu není spropitné normou ani povinností. Za dobré služby v restauracích, barech, kavárnách či hotelech (zejména v turistických a obchodních oblastech) ale můžete něco navíc předat:

  • Restaurace, kavárny a bary: obecně se předává kolem 10 % z celkového účtu za dobré služby, za vynikající služby pak můžete předat klidně i 15 až 20 %.
  • Hotely: mnoho ubytovacích zařízení si účtuje automaticky servisní poplatek za pobyt cca 10 až 15 %, předat spropitné ale můžete za odnos zavazadla poslíčkům (kolem 10 000 až 20 000 VND za zavazadlo) nebo i pokojským za úklid hotelového pokoje (20 000 až 50 000 VND). Za výjimečné služby lze předat spropitné i recepční, a to kolem 10 000 až 20 000 VND.
  • Taxi: ve Vietnamu taxikáři spropitné neočekávají, pokud však budete spokojeni s cestou a přístupem řidiče, můžete částku jízdného zaokrouhlit nahoru na nejbližších 10 000 VND nebo dát 5 až 10 % navíc z ceny jízdného.
  • Průvodce: v tomto případě je spropitné založeno spíše na kvalitě poskytovaných služeb. Je tedy jen na vás, kolik průvodci předáte – běžně se předává cca 5 až 10 % z celkových nákladů na zájezd/výlet, zvláště pokud jste měli příjemný a poučný zážitek.

Jaké ceny čekat?

Chystáte-li si do oblasti zátoky Ha Long rozpočet, počítejte zhruba s denní útratou 1 441 667 VND/v přepočtu 1 339 Kč na osobu – tato částka je pouze orientační a zahrnuje levnější ubytování, jídlo a dopravu. Dle zkušeností minulých návštěvníků byste však měli utratit cca 401 597 VND za jídlo/den (asi 373 Kč), 352 489 VND za dopravu/den (cca 327 Kč) a 1 406 138 VND za ubytování v hotelu/den (asi 1305 Kč) – vždy ale záleží na vašich preferencích. A jaké jsou ceny jednotlivých položek?

  • Jídlo pro 1 osobu v levné restauraci: 91 167 VND (cca 85 Kč)
  • Jídlo pro 1 osobu v rychlém občerstvení: 182 335 VND (cca 169 Kč)
  • Točené pivo (0,5 l): 75 973 VND (cca 71 Kč)
  • Káva/cappuccino: 30 389 VND (cca 28 Kč)
  • Neperlivá voda v PET lahvích (spotřeba na jeden den): 45 595 VND (cca 42 Kč)
  • Cigarety (krabička 20 ks): 58 000 VND (cca 54 Kč)
  • Taxi (1 km): 12 000 VND (cca 11 Kč)

Vietnamské Pho Bo.
Vietnamské Pho Bo.

Časové pásmo a délka letu

Oblast zátoky Ha Long je v časovém pásmu UTC +7 (ICT – indočínský čas). V Praze je tedy v zimním čase o 6 hodin méně než v oblasti zátoky Ha Long a v letním čase o 5 hodin méně. Jinak v tamější lokalitě neprobíhá změna času z letního na zimní a naopak, tak jako u nás. Průměrná délka letu z Prahy do oblasti zátoky Ha Long pak závisí na tom, jaké letiště v okolí si zvolíte. Obvykle ale let trvá mezi 27 až 38 hodinami.

Možnosti ubytování

Po nezapomenutelné okružní plavbě zátokou Ha Long se chtějí leckteří turisté vrátit do komfortního a moderního ubytování. Vybírat můžete z mnoha skvělých okolních destinací:

  • Město Ha Long: pokud cestujete k zátoce Ha Long poprvé, určitě se zaměřte na ubytování ve městě Ha Long, které je její hlavní branou. Mezi nejlepší hotely zde patří Little Colmar, Halo Bay Homestay či Muong Thanh Luxury.
  • Město Cai Rong: toto město najdete na ostrově Van Don, který je nejsevernější destinací zátoky Ha Long. Ubytování zde zvažte, pokud chcete opravdu ušetřit svůj cestovatelský rozpočet. Levně ale komfortně se ubytujete v následujících hotelích – Hoang Trung Hotel nebo Hai Luu Hotel.
  • Ostrov Quan Lan: je jedním z nejvzdálenějších ostrovů v zátoce Ha Long, což z něj dělá perfektní destinaci pro rodiny s dětmi. S ratolestmi zde oceníte panoramatické výhledy na okolní přírodu či nedotčené pláže a bezvadné koupání. Ubytovat se můžete třeba v těchto hotelech – Bean Homestay a Quan Lan Nam Phong Hotel.
  • Ostrov Cat Ba: pokud jste dobrodružné povahy, jistě se vám bude zamlouvat ubytování na tomto krásném i nejoblíbenějším ostrově v zátoce Ha Long. V okolí si můžete užít cyklistické výlety, plavby na kajaku, skvělé túry či výlety lodí. K ubytování zde můžete zvolit apartmány The Ancient House nebo hostel Woodstock Jungle Camp. Zajímavý je ovšem i plovoucí hotel kousek od pobřeží Cat Ba, tj. Xinh Floating House.
  • Město Hai Phong: třetí největší vietnamské město vám může také poskytnout dokonalý ubytovací komfort, který oceníte jak před, tak i po plavbách nedalekou zátokou Ha Long – ta je vzdálena od města cca 60 až 70 km. Vsadit zde můžete buď na apartmány The Flamboyant nebo na hotely VanCao Green a Pearl River Hotel.

Vietnamské lampiony.
Vietnamské lampiony.

Jídlo a pití v okolí zátoky Ha Long

Máte-li v oblibě mořské plody a jste nenapravitelným gurmánem, budete v okolí zátoky Ha Long zcela omámeni místními extra čerstvými pochoutkami. V této destinaci jsou číslem jedna zejména mořské plody, které se připravují na ty nejrůznější způsoby (nejčastěji jen tak se solí a jemnými bylinkami). Nejpopulárnější jsou v oblasti ústřice, chobotnice, krabi, ostrorepi, humři, mušle, krevety, šneci, krevety kudlanky (krevety mantis) nebo olihně. Z konkrétních pokrmů pak ochutnejte například:

  • Banh Gat Gu: rýžová roláda plněná mletým vepřovým masem a smaženou cibulkou, podává se s rybí omáčkou
  • Ngan (Austriella Corrugata): druh výtečných měkkýšů, kteří se připravují buď v páře, vařením nebo pečením, často jsou tyto škeble podávány s nudlemi
  • Čerstvé ústřice: jsou jedním z nejlepším pouličních i restauračních jídel v okolí zátoky Ha Long, dopřát si je můžete i pečené nebo vařené v páře
  • Cha Muc: pokrm, který se připravuje z nakrájené chobotnice a podává se nejčastěji s rýží
  • Kuře Tien Yen Hill: výtečný pokrm z kuřete, které volně pobíhalo v přírodě – má sytou žlutou barvu a pevné, nasládlé a jemné maso
  • Sa Sung (Sipunculus Nudus): druh písečného červa, který se peče s česnekem a podává nejčastěji s pivem
  • Sam (Podkovový krab): lahodné krabí maso, které se podává nejčastěji s nudlemi – existují ale také variace se salátem
  • Bun Be Be: nudle s krevetami kudlankami – někde se k pokrmu přidává smažené tofu, krevety a grilované sekané chobotnice

Nejlepší restaurace v okolí zátoky Ha Long

  • Papa's BBQ Restaurant
  • Nhà Hàng Cua Vàng Bãi cháy
  • Avocado Restaurant
  • MAY CORNER
  • Co Ngu Ha Long Restaurant
  • Phuong Nam Grill Restaurant

Nápoje

Co se týká nápojů, bude vás jistě jako první zajímat bezpečnost pití kohoutkové vody. V oblasti zátoky Ha Long byste ji raději neměli pít, abyste předešli případným zažívacím problémům. Proto si raději kupujte zdravotně nezávadnou vodu v PET lahvích – ve městě je velmi levná a snadno dostupná. Dále pak můžete ve městě ochutnat i místními zbožňovanou vietnamskou kávu (Ca Phe), kterou Vietnamci nejraději konzumují ledovou a s kondenzovaným mlékem. Populární vietnamské nápoje ale zahrnují například i čerstvou vodu z kokosu, ovocné smoothie, bylinkový čaj, sodovku s limetkovou šťávou nebo limonádu z cukrové třtiny.

Z alkoholických nápojů je ve Vietnamu, tedy potažmo i v oblasti zátoky Ha Long, velmi oblíbené rýžové víno.Neodmyslitelné místo ve vietnamské kultuře má ovšem pivo. I v Ha Long Bay a Ha Long City tedy natrefíte na celou řadu zajímavých lokálních značek, mezi něž patří například 333, Bia Hanoi, Saigon Green a Saigon Red, Biere Larue, Huda, Zorok či Tiger. Ve Vietnamu je ale ještě populárnější točené pivo, tzv. „bia hoi“, které seženete téměř v každé restauraci nebo baru za velmi nízkou částku. Opomenout ale nelze ani řemeslné pivo vyráběné z různých ingrediencí (např. kávových zrn, kakaových bobů, ovoce apod.) – to ale bývá častokrát drahé.

Nejlepší bary v okolí zátoky Ha Long

  • H Club
  • 45A PUB Coffee Bar
  • NEW SQUARE Bar
  • New Hạ Long Club
  • Chill Beach Bar – Hạ Long

Vietnamské jídlo.
Vietnamské jídlo.

Zajímavosti o zátoce Ha Long na závěr aneb Věděli jste, že…

  • zátoka Ha Long hrála významnou roli během války ve Vietnamu? Právě zde totiž vietnamští vojáci ukrývali svá námořní plavidla před nálety americké armády.
  • v zátoce Ha Long žije pozoruhodný a ohrožený druh delfína? Nazývá se delfín indočínský a má narůžovělou barvu kůže.
  • po zátoce Ha Long se můžete plavit i v ikonické dřevěné džunce? Tato loď je vietnamským kulturním dědictvím.
  • díky nezaměnitelné přírodní kráse se zátoka Ha Long objevila i v celé řadě filmových snímků? Kong: Ostrov lebek z roku 2017 je asi nejznámější.
  • v oblasti zátoky Ha Long se každoročně pořádá festival na podporu turistického ruchu? Nazývá se „Ha Long Bay Carnival“, koná se zpravidla od 25. 4. do 1. 5. a zahrnuje pouliční aktivity, koncerty a čtvrthodinovou přehlídku ohňostrojů.

Panoramata zátoky Ha Long.
Panoramata zátoky Ha Long.

Všechny články autora

Iveta Reinisch

Iveta je srdcem i duší dobrodruh. Její povaha se ostatně promítá i do jejího profesního života. Jednoho dne se prostě rozhodla, že pověsí kariéru zdravotní sestřičky na hřebík a stane se redaktorkou. Psaní je totiž její životní vášní - miluje ho zkrátka už od dětství. Avšak Iveta má i jinou vášeň, a to je cestování! Zatím ještě nenavštívila všechna vytoužená místa - ale má ambice, to napravit... Její cestovatelský seznam přání je dost dlouhý, a tak věří, že jej brzy začne zase odškrtávat a pozná fascinující místa na planetě Zemi. Iveta spolupracuje s CK SEN od roku 2022.


Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole