Pohled na Hanoj od jezera.

Hanoj: Průvodce, památky, zajímavosti a co všechno vidět?

Kultura Vietnamu je pro našince více než pozoruhodná, neboť je nabitá intenzivními vůněmi, rozmanitými barvami i tisíciletými tradicemi. A to vše hrdě odráží Hanoj, jakožto energické a divoce tepající srdce země. Hlavní vietnamské město sice co do počtu obyvatel značně převyšuje vzdálené Ho Či Minovo Město, avšak právě v hanojských ulicích natrefíte na čirou autentičnost vietnamského lidu a atmosféru, jež vás snadno přenese o stovky let zpět. Poznejte svůdnou exotickou metropoli, ráj fotografů, gurmánské nebe a historií nabitý klenot na vlastní oči!

Dějiny nejstaršího hlavního asijského města se datují více než tisíc let zpět. A poznamenaly jej více, než by se na první pohled mohlo zdát. Energická metropole Severního Vietnamu však ustála okupaci Číny, Francie i Japonska se zdviženou hlavou a přetvořila své vzpomínky na dechberoucí kulturní hodnoty, které budou s láskou obdivovat ještě další lidské generace. Vnořte se tedy do víru pouličních stánků s aromatickými pokrmy, nechte se omámit vůní kadidla v tamějších chrámech a prozkoumejte historii Vietnamu třeba ve Staré čtvrti Hanoje, která se nevyrovná žádné jiné na světě.

Autor: Iveta Reinisch

07.04.2024

Čti více
Vietnamské dítě na oslavách.
Vietnamské dítě na oslavách.

Informace o Hanoji

  • Hanoj se rozkládá na ploše 3 329 km² v Severním Vietnamu a zahrnuje až 30 správních obvodů – ty se skládají z 12 městských čtvrtí, 17 venkovských okresů a města Son Tay.
  • Během historie město vystřídalo hned několik názvů. Prvně jej lidé nazývali Long Do, za dynastie Song se mu říkalo Song Ping, poté Great La, Thang Long neboli „Létající drak“ a nakonec Hanoj neboli „Město mezi řekami“.
  • K roku 2024 žije v Hanoji 5 431 801 obyvatel, je tedy druhým největším městem ve Vietnamu – hned po Ho Či Minově Městě.
  • Etnické skupiny v Hanoji zahrnují zejména Vietnamce (Kinh), kterých žije na území města kolem 98,6 %. Mezi další obyvatele patří i Muongové (0,77 %) a Tayové (0,24 %).
  • Přestože se počasí v Hanoji obecně dělí na období dešťů od ledna do září a období sucha od října do dubna, díky přechodným měsícům zažívá všechna čtyři roční období. Na jaře naměříte 15 °C až 20 °C, v létě v průměru 32 °C, na podzim 25 °C a v zimě 10 až 17 °C.

Pouliční jídlo v Hanoji.
Pouliční jídlo v Hanoji.

Nejlepší místa, která v Hanoji a okolí stojí za vidění

Až se ocitnete v Hanoji, nebudete vědět, kam se dívat dříve. Ulice se jen hemží zajímavými budovami pestré architektury, ve které se odráží nejen vietnamský styl, ale i ten čínský a francouzský. Vaší pozornosti ale neuniknou ani starověké buddhistické památky, fascinující muzea, rušné ulice či válečné památníky. Vydejte se vstříc hanojskému dobrodružství!

PAGODA TRAN QUOC (Chua Tran Quoc)

  • Poloha: na ostrově Kim Ngu (jihovýchodní břeh Západního jezera), asi 4 km od centra Hanoje – na adrese 46 Thanh Nien Street, Yen Phu Ward, Tay Ho District, Hanoi
  • Vstupné: zdarma
  • Otevírací doba: denně od 7:30 do 17:30 (zavřeno je od 11:30 do 13:30)
  • Potřebná doba na prohlídku: 1 až 2 hodiny
  • Doprava: na pronajaté motorce, v pronajatém automobilu, taxíkem nebo autobusem č. 33 a č. 50 (zastávky se nachází v blízkosti pagody)
  • Nejlepší doba pro návštěvu: po celý rok – lepší je se vyhnout svátku Tet, kdy bývá pagoda přeplněná

Pagoda Tran Quoc existuje téměř 1 500 let, a tak patří mezi jedny z nejstarších náboženských památek ve Vietnamu. Dle historických záznamů byla tato budova prvně postavena na břehu Rudé řeky v roce 541 n. l. a její původní název zněl Khai Quoc. V 17. století však byla památka přesunuta na současné místo, kterým je ostrov Kim Ngu (Zlatá ryba). A co na ploše více než 3 tisíce metrů čtverečních prozkoumat? Pozoruhodná je například jedenáctipatrová stúpa (věž) Bao Thap, která vás přivítá hned po vstupu do prostor pagody.

Dále je k vidění i mnoho dalších oblastí, jako například Přední dům (Tien Duong) s velkým množstvím jedinečných soch Buddhů, Dům pálení kadidla (Nha Thieu Huong) nebo Horní dům (Thuong Dien), za nímž se nachází zvonice. Vynechat ovšem nemůžete ani Dům stél (Nha Bia), kde uvidíte 14 stél s vyrytými básněmi tehdejších slavných učenců anebo dlouholetý strom Bodhi v zahradě, jenž byl v roce 1959 darem Vietnamu od bývalého indického prezidenta Rajendra Prasada – má se za to, že je odnoží posvátného stromu, u něhož Buddha meditoval a získal své osvícení před 2 500 lety v Indii.

Pagoda Tran Quoc.
Pagoda Tran Quoc.

CHRÁM LITERATURY (Temple Of Literature)

  • Poloha: centrum Hanoje, jižně od císařské citadely Thang Long – na adrese No. 58, Quoc Tu Giam Street, Dong Da District, Hanoi
  • Vstupné: 70 000 VND/dospělý, 35 000 VND/student s průkazkou, senior s dokladem a zdravotně handicapovaný návštěvník, děti a mladiství do 16 let mají vstup zdarma (nutná je hotovost, neboť zde nebývají akceptovány platební karty)
  • Otevírací doba: ve všední dny od 8:00 do 17:00
  • Potřebná doba na prohlídku: cca 2 až 3 hodiny
  • Doprava: pěšky z centra Hanoje, na zapůjčené motorce, v zapůjčeném automobilu, taxíkem (ideálně přes aplikace Grab/Gojek) nebo autobusem č. 2, 23, 38, 25 a 4 (zastávky jsou poblíž chrámu)
  • Nejlepší doba pro návštěvu: po celý rok

Chrám literatury založil v roce 1070 císař Ly Thanh Tong k uctívání čínského filozofa Konfucia. Následně se stal vietnamskou univerzitou známou jako Císařská akademie (Imperial Academy) – zde se po celých 700 let učily stovky renomovaných mandarínů a učenců. Škola byla určena primárně jen pro elity, jako bývali princové, byrokraté či šlechtici. Dnes mohou chrámový komplex o rozloze 54 tisíc metrů čtverečních obdivovat i „obyčejní“ lidé.

Prostory zahrnují například pět nádvoří, Velkou střední bránu (je vstupem do prvního nádvoří se zelení), Pavilon souhvězdí, Studnu nebeské jasnosti (jedná se v podstatě o dvůr tvořený čtvercovým rybníkem), Bránu k velkému úspěchu či samotný areál Císařské akademie. Poznámka: protože se jedná o náboženskou památku, oblečte se před návštěvou uctivě a buďte spíše tišší vzhledem k probíhajícím bohoslužbám.

Chrám literatury.
Chrám literatury.

ŽELVÍ VĚŽ (Thap Rua Tower)

  • Poloha: v centru Hanoje, uprostřed jezera Hoan Kiem – na adrese Hang Trong Street, Hoan Kiem District, Hanoi
  • Vstupné: zdarma
  • Otevírací doba: 24 hodin denně
  • Potřebná doba na prohlídku: cca 1 hodina
  • Doprava: pěšky z centra, taxíkem, na motorce, automobilem nebo veřejným autobusem
  • Nejlepší doba pro návštěvu: po celý rok – nejlepší počasí je však na podzim

Želví věž byla postavena Francouzi na jezeře Hoan Kiem v roce 1886 jako místo posledního odpočinku Nguyena Ngoc Kima, který byl prostředníkem mezi Vietnamem a Francií za francouzského koloniálního období. Jakmile ale byli Francouzi poraženi vietnamskou armádou, přejmenovala se věž na Želví – na počest dávného vietnamského hrdiny Lea Loie, jenž dle legendy navrátil svaté želvě kouzelný meč (ten měl ochránit vietnamskou armádu před čínskou armádou dynastie Ming). I proto se tedy jezeru říká „Jezero navráceného meče“. S názvem se ovšem pojí různé jiné legendy, z nichž jedna například praví, že v jezeře kdysi žilo skutečně několik velkých želv.

A co na Želví věži obdivovat? Zcela určitě je to její architektura, ve které se mísí francouzský a orientální styl. Budova se skládá ze tří různě rozměrných pater – to nejnižší má délku 6,28 metrů a šířku 4,54 metrů, 10 klenutých dveří a 3 místnosti. Druhé patro je pak dlouhé 4,8 metrů, široké 3,64 metrů a zahrnuje 3 pokoje i 10 užších vchodů. Třetí patro je rozměrově nejmenší (3 metry na délku a 1,9 metru na šířku) a najdete v něm oltář nebo altán. Nad tamějšími dveřmi je k vidění také nadpis „Quy Son Thap“, jenž je překládán jako „Věž želví hory“. Kdejakého návštěvníka ale zaujme i střecha věže s ozdobnými prvky, které jsou patrné například ve starověkých východních chrámech a pagodách.

Želví věž.
Želví věž.

HO ČI MINOVO MAUZOLEUM (Ho Chi Minh Mausoleum)

  • Poloha: uprostřed náměstí Ba Dinh, asi 1 km od centra Hanoje – na adrese 2 Hung Vuong, Dien Bien Ward, Ba Dinh District
  • Vstupné: zdarma
  • Otevírací doba: každý den kromě pondělí a pátku v čase 7:30 až 10:30 (duben–říjen), 8:00 až 11:00 (listopad–březen), v sobotu/neděli a státní svátky je otevřeno v čase 7:30/8:00 až 23:00/23:30
  • Potřebná doba na prohlídku: asi 1 až 2 hodiny (čas se může prodloužit kvůli frontám u vstupu)
  • Doprava: zapůjčeným vozem, taxíkem nebo veřejným autobusem č. 09, 33, 22, 45 a 50
  • Nejlepší doba pro návštěvu: po celý rok – ideální je však vyrazit v brzkých ranních hodinách, protože se tvoří fronty

Pokud se chcete dozvědět více informací o životě vizionářského vůdce Ho Či Mina, který utvářel historii Vietnamu, zavítejte do Ho Či Minova mauzolea. Budova byla postavena mezi lety 1973 až 1975 a dodnes je hrobkou bývalého vietnamského prezidenta – jeho nabalzamované tělo je v mauzoleu vystavené ve skleněné rakvi. Inspirací byla dle všeho Leninova hrobka v Moskvě (tehdejší sovětští vědci dokonce spolupracovali s vietnamským lékařským týmem během procesu balzamování těla Ho Či Mina). Zajímavostí ovšem je, že za života si samotný Ho Či Min přál zpopelnění svých ostatků a rozptýlení po celé zemi pro záchranu úrodnosti půdy určené k zemědělství.

Architektura Ho Či Minova mauzolea je velmi sofistikovaná – budova byla totiž navržena tak, aby odolala bombardování, povodním i zemětřesení až o síle 7 stupňů Richterovy škály. Jedná se prakticky o pevný čtvercový blok vysoký 21,6 metrů, široký 41,2 metrů a skládající se ze tří vrstev. Exteriér hrobky je pokryt šedou žulou a obklopen mramorovými sloupy. 200 sad dveří bylo zase vyrobeno z vzácných dřev nashromážděných z různých koutů celé Země. Jakmile pak vstoupíte do vestibulu mauzolea, uvítají vás zdi obložené červeným a růžovým mramorem či pozlacený podpis Ho Či Mina. Celá budova je permanentně hlídaná vojáky a má přísná pravidla pro vstup.

Fascinují je ovšem i okolí Ho Či Minova mauzolea, které zahrnuje zelenající se oblast s 250 druhy rostlin. Každá květina nebo strom má zvláštní význam, jenž souvisí s životem bývalého prezidenta Vietnamu.

HO ČI MINOVO MUZEUM (Ho Chi Minh Museum)

  • Poloha: poblíž Ho Či Minova mauzolea – na adrese 19 Ngoc Ha Street, Doi Can Ward, Ba Dinh District, Hanoi
  • Vstupné: 40 000 VND/osoba
  • Otevírací doba: v pondělí a pátek zavřeno, zbylé dny od 8:00 do 12:00 a pak od 14:00 do 16:30
  • Potřebná doba na prohlídku: 2 až 3 hodiny
  • Doprava: zapůjčeným automobilem, na motorce, taxíkem nebo veřejným autobusem č. 9, 14, 33 a 45
  • Nejlepší doba pro návštěvu: po celý rok

Ho Či Minovo muzeum patří mezi nejžádanější památky Hanoje, a tak jej určitě při návštěvě města neopomeňte. Otevřeno veřejnosti bylo v 19. 5. 1990 při příležitosti stého výročí Ho Či Minova narozenin. Budova má tři patra, přičemž v tom prvním si můžete prohlédnout výstavu s devíti různými tématy mapujícími biografii bývalého vietnamského prezidenta a ve druhém lze shlédnout artefakty související s historickým vítězstvím válek odporu. Součástí muzejních prostor je však i knihovna, badatelna, zasedací místnost nebo velký sál. Popisy jednotlivých předmětů jsou rovněž v angličtině či francouzštině a existuje možnost prohlídky s průvodcem. Fotografování je v muzeu přísně zakázané.

Mauzoleum Ho Či Mina.
Mauzoleum Ho Či Mina.

JEZERO NAVRÁCENÉHO MEČE (Hoan Kiem Lake)

  • Poloha: centrum Hanoje, na adrese Hoan Kiem District, Hanoi
  • Vstupné: zdarma
  • Otevírací doba: 24 hodin denně
  • Potřebná doba na prohlídku: 1 hodina a více, záleží na zvolených aktivitách
  • Doprava: pěšky z centra, na motorce, automobilem, taxíkem nebo veřejným autobusem, který staví přímo u jezera
  • Nejlepší doba pro návštěvu: po celý rok – ideální je brzká ranní návštěva nebo při západu slunce (zejména pro fotografy)

Jezero navráceného meče neboli Hoan Kiem je z hlediska historie Hanoje pro Vietnamce velmi důležité. Představuje jeden z hlavních symbolů města, který je v duchovním životě tamějších obyvatel velmi zakořeněn. Tato fascinující vodní plocha však nenese současný název odjakživa – dříve se jí totiž říkalo „Luc Thuy Lake“ (Smaragdové jezero) díky celoročně zelené vodě nebo třeba „Thuy Quan Lake“ (Námořní jezero), protože se používalo při cvičení námořníků. Současný název Hoan Kiem nese jezero až od 15. století, kdy vládla v oblasti vietnamská dynastie Lê. S tímto názvem se rovněž pojí legenda o císaři Leovi Loiovi, který vrátil meč božské želvě po porážce čínské dynastie Ming – proto tedy ono „Jezero navráceného meče“.

Jakmile se vydáte k Jezeru navráceného meče, můžete se kochat nejen velkolepou vodní plochou (s délkou 700 metrů, šířkou 200 metrů a průměrnou hloubkou 1 až 1,4 metru) ale i četnými památkami. Zajímavý je například buddhistický Chrám nefritové hory (Ngoc Son) tyčící se z ostrůvku na jezeře, úchvatný červený most Huc spojující břeh jezera s tímto chrámem či pozoruhodná Želví věž. Také aktivit se v oblasti nabízí nespočet – okolo jezera můžete jezdit na kole, romanticky se procházet, cvičit tai-či s místními lidmi, nebo si třeba jen užívat západ slunce a ochutnávat vietnamské pochoutky.

Červený most na jezeře Hoan Kiem.
Červený most na jezeře Hoan Kiem.

KERAMICKÁ VESNICE BAT TRANG (Bat Trang Ceramic Village)

  • Poloha: cca 10 km od centra Hanoje, na břehu Rudé řeky v okrese Gia Lam
  • Vstupné: zdarma, nutná je ale hotovost na nákup/výrobu keramického zboží
  • Otevírací doba: denně od 8:00 do 17:00
  • Potřebná doba na prohlídku: 2 hodiny a více, záleží na množství prohlídek a zvolených aktivitách
  • Doprava: na pronajaté motorce, v pronajatém automobilu, taxíkem nebo veřejný autobusem č. 47 od trhu Dong Xuan do konečné zastávky Bat Trang (jízda trvá cca 30 minut)
  • Nejlepší doba pro návštěvu: po celý rok

Bat Trang je považovaná za nejstarší keramickou vesnici ve Vietnamu. Ačkoliv historické záznamy uvádějí, že byla objevena v 14. nebo 15. století, mnoho historiků předpokládá její dřívější existenci – měla by se datovat až do doby vietnamské dynastie Lý, která vládla od roku 1009 do roku 1225. Obecně se má za to, že s počátky keramické vesnice je spojen první císař dynastie Lý – Ly Thai To. Ten se tehdy rozhodl o přesunu hlavního města do Dai La (dnešní Hanoj) a tak s ním putovalo mnoho řemeslníků, kteří se chtěli usadit a vybudovat podniky v novém hlavním městě. A právě pět velkých rodin se usadilo v oblasti Bat Trang, jež měla výhodnou polohu u Rudé řeky a také přístup ke kvalitní bílé hlíně ve velkém množství.

Už jen při vstupu do keramické vesnice Bat Trang na vás dýchne zvláštní atmosféra, kterou umocňuje prastaré architektonické umění všude kolem. Některé budovy jsou skutečně letité a nelze to přehlédnout. Pokud pak zatoužíte po netypické prohlídce oblasti, můžete dokonce nasednout na buvolí vůz a nechat se svézt! Perfektní zážitek ale poskytne samostatná výroba keramiky – za tu je nutné u příslušných stánků zaplatit (stejně jako za hotový produkt). Ti, co však neholdují uměleckému tvoření, mohou prozkoumat okolní království s již hotovým keramickým nádobím, obrázky, náboženskými předměty a jiným zbožím, nebo zavítat do tamějšího muzea keramiky.

Keramická vesnice.
Keramická vesnice.

PAGODA QUAN SU (Quan Su Pagoda)

  • Poloha: ve Staré čtvrti Hanoje – na adrese 73 Quan Su Street, Tran Hung Dao Ward, Hoan Kiem District, Hanoi
  • Vstupné: zdarma
  • Otevírací doba: denně od 6:00 do 19:00
  • Potřebná doba na prohlídku: 1 až 2 hodiny
  • Doprava: pěšky z centra Hanoje, na zapůjčené motorce, zapůjčeným automobilem, taxíkem nebo veřejným autobusem č. 1, 32 a 40 (zastávky jsou poblíž pagody)
  • Nejlepší doba pro návštěvu: po celý rok – ideální je období buddhistických svátků nebo vietnamského Nového roku

Buddhistická pagoda Quan Su pochází z poloviny 15. století, kdy oblasti vládla dynastie Tran. Zpočátku sloužila jako přijímací místo pro zahraniční vyslance navštěvující tehdejší hlavní císařské město Thang Long – i proto si vysloužila název „Quan Su“ neboli „Dům vyslanců“. Zajímavostí je, že samotná budova byla kdysi součástí rozsáhlého palácového komplexu, jenž měl poskytovat náležité pohodlí pro zahraniční návštěvy. Do dnešní doby se ovšem komplex nedochoval a zůstala jen pagoda. Tu provázely během let četné přestavby či renovace. Významný je například rok 1934, kdy se pagoda Quan Su stala sídlem severní pobočky Vietnamské buddhistické asociace a v roce 1942 prošla rozsáhlou rekonstrukcí.

Dnes mohou návštěvníci vzhledem k opakovaným renovacím obdivovat u pagody Quan Su různé architektonické skvosty, jako třeba bránu s trojitým obloukem, hlavní sál se sochami Buddhů, knihovnu, příbytky mnichů a přednáškové sály. Pro turisty může být také fascinující sledování brzkých ranních modliteb a zpěvů místních buddhistů, kteří přináší na oltář různé obětiny.

One Pillar Pagoda.
One Pillar Pagoda.

ZÁPADNÍ JEZERO (West Lake)

  • Poloha: asi 3,2 km od Staré čtvrti Hanoje – okres Tay Ho
  • Vstupné: zdarma – některé aktivity jsou zpoplatněny
  • Otevírací doba: 24 hodin denně
  • Potřebná doba na prohlídku: alespoň půl dne
  • Doprava: pěšky z centra města, na pronajaté motorce, v pronajatém automobilu, taxíkem nebo autobusem č. 13, 25, 31, 33 a 55
  • Nejlepší doba pro návštěvu: po celý rok – pokud chcete vidět rozkvetlé lotosy, zamiřte k jezeru v květnu nebo červnu

Dle historických dokumentů se vznik Západního jezera datuje do 7. – 2. století př. n. l., kdy bývalo přístavištěm poblíž Rudé řeky. Geologové také následně potvrdili, že vznik jezera podpořila změna proudu této řeky – nahromaděná voda, která následně v oblasti zůstala, se stala největším sladkovodním jezerem v Hanoji. Dnes nabízí rozhlehlá vodní plocha doslova nekonečné možnosti vyžití. Kromě pěší turistiky nebo cyklistiky kolem jezera můžete dát šanci také plavbě na loďkách, šlapadlech a paddleboardech, jež si za poplatek pronajmete přímo v místě.

Nadšení pak budou u Západního jezera i fotografové, kteří zde zhotoví nejkrásnější snímky zejména při východu a západu slunce. A aby toho nebylo málo, oblast nabízí i četné možnosti chutného pouličního občerstvení, příjemné posezení v kavárnách a restauracích nebo adrenalinovou projížďku na ruském kole v rámci Ho Tay Water Parku.

Západní jezero a pagoda Tran Quoc.
Západní jezero a pagoda Tran Quoc.

VIETNAMSKÉ NÁRODNÍ MUZEUM HISTORIE (Vietnam National Museum of History)

  • Poloha: v Hanoji se nachází dvě pobočky muzea, obě jsou pak v blízkosti jezera Hoan Kiem (centrum města), první pobočku naleznete na adrese – No. 1 Trang Tien Street a druhou na adrese – No. 216 Tran Quang Khai Street
  • Vstupné: 40 000 VND/dospělý, 20 000 VND/senior a student VŠ, SŠ s průkazkou, 10 000 VND/dítě školního věku od šesti let, vstup zdarma mají děti do šesti let a těžce handicapovaní lidé (počítat také musíte s poplatkem navíc za používání fotoaparátu/15 000 VND nebo kamery/30 000 VND v muzeu)
  • Otevírací doba: denně od 8:00 do 17:00 (polední přestávka je od 12:00 do 13:30)
  • Potřebná doba na prohlídku: 2 hodiny až půl dne
  • Doprava: pěšky z centra Hanoje, na pronajaté motorce, pronajatým automobilem, taxíkem nebo veřejným autobusem č. 02, 34, 44, 49, 51 a E07 – zastávka Hanoi Opera House
  • Nejlepší doba pro návštěvu: po celý rok

Vietnamské národní muzeum historie bylo založeno v roce 2011 na základě sloučení Národního muzea vietnamské historie a Národního muzea vietnamské revoluce. Zahrnuje dvoje výstavní prostory v ulicích Tran Quang Khai a Trang Tien – ty byly ovšem postaveny daleko dříve, a to v letech 1917 a 1926, proto se jedná také o jedno z nejstarších muzeí v Hanoji. Návštěvníci mohou v muzejních prostorách obdivovat více než 200 tisíc dokumentů a artefaktů představujících historii Vietnamu od jejich prvopočátků do dnešních dní. Pobočka v ulici Trang Tien vystavuje konkrétně předměty od pravěku do konce dynastie Nguyen (1945) a pobočka v ulici Tran Quang Khai nabízí sbírku od poloviny 19. století do současnosti.

Muzeum revoluce.
Muzeum revoluce.

HANOJSKÁ OPERA (Hanoi Opera House)

  • Poloha: v centru Hanoje na náměstí Srpnové revoluce, adresa – No. 01 Trang Tien Street, Hoan Kiem District, Hanoi
  • Vstupné: buď 120 000 VND/osoba (70minutová prohlídka od pondělí do neděle – kapacita osob 20) nebo 400 000 VND/osoba (90minutová prohlídka v pondělí a ve čtvrtek – kapacita osob 250), rezervovat si můžete také samostatnou vstupenku na různá představení v Hanojské opeře – cena se pohybuje od cca 300 000 VND/osoba
  • Otevírací doba: různí se v závislosti na preferované prohlídce či představení
  • Potřebná doba na prohlídku: 2 a více hodin (dle preferované prohlídky/představení)
  • Doprava: pěšky z centra města, taxíkem, na zapůjčené motorce, v zapůjčeném automobilu nebo autobusem č. 02, 04, 34, 43, 45, 49 a 86
  • Nejlepší doba pro návštěvu: po celý rok

Jakmile v roce 1883 obsadili Francouzi Hanoj, vyvstala potřeba vybudovat ve městě centrum pro umění a kulturu – a tak tedy byla roku 1901 zahájena stavba Hanojské opery, která byla dokončena o deset let později. Návrh budovy vytvořili francouzští architekti Boyer, V. Harley a později i Francois Lagisquet (mělo jít o zmenšeninu pařížského paláce Garnier). Hanojská opera si tak dodnes zachovává klasický evropský styl architektury i svůj původní účel – bavit diváky uměním. Shlédnout v této fascinující budově můžete například komorní hudební představení, činohru, balet či operu. Obdivuhodné jsou ovšem i veřejné prostory zahrnující přední halu, zrcadlovou komoru a zdobený sál pro představení s korintskými sloupy a kapacitou pro 870 lidí.

Budova opery v Hanoji.
Budova opery v Hanoji.

STARÁ ČTVRŤ V HANOJI (Hanoi Old Quarter)

  • Poloha: centrum města, čtvrť se skládá z 36 ulic – ty se nachází na západ a sever od jezera Hoan Kiem (Jezera navráceného meče)
  • Vstupné: zdarma, peníze se budou hodit v případě návštěvy tamějších pouličních stánků, restaurací, barů a jiných podniků
  • Otevírací doba: 24 hodin denně – konkrétní podniky mají stanovenou otevírací dobu
  • Potřebná doba na prohlídku: 2 hodiny až půl dne
  • Doprava: pěšky, na pronajaté motorce, v pronajatém automobilu, taxíkem nebo autobusy č. 03, 09, 11, 14, 18, 22, 34, 36 a 40
  • Nejlepší doba pro návštěvu: po celý rok

Historie Staré čtvrti započala, když se vietnamský císař Ly Thai To rozhodl v 11. století přemístit hlavní město z Hoa Lu (Ninh Binh) do Dai La (dnešní Hanoj). Následně na to se do oblasti začali sjíždět různí řemeslníci, kteří se postupně usadili a organizovali do cechů/družstev. I proto je nynějších 36 cechovních ulic Staré čtvrti pojmenováno po dřívějších řemeslech. Navštívit můžete například Hàng Bạc (Stříbrnou ulici) známou pro prodej zlatých a stříbrných šperků, Hàng Gai (Hedvábnou ulici) s oděvním zbožím nebo voňavou ulici Lãn Ông, kde se prodávají bylinky a léky.

Kromě procházek řemeslnými uličkami se ale nabízí v oblasti Staré čtvrti i jiné atrakce a památky, jako například Jezero navráceného meče se Želví věží, Katedrála svatého Josefa či rušný trh Dong Xuan se zajímavým zbožím a chutným jídlem.

Pouliční restaurace v Hanoji.
Pouliční restaurace v Hanoji.

PŘEHRADA A VODNÍ ELEKTRÁRNA HOA BINH (Hoa Binh Dam)

  • Poloha: asi 80 km od Hanoje – v provincii Hòa Bình
  • Vstupné: zdarma – s poplatky musíte počítat, pokud si zvolíte plavbu po řece u přehrady či jiné aktivity kromě pěší turistiky
  • Otevírací doba: 24 hodin denně
  • Potřebná doba na prohlídku: půl dne až den, včetně cesty
  • Doprava: v pronajatém automobilu, na motorce nebo taxíkem
  • Nejlepší doba pro návštěvu: po celý rok

Pakliže si budete chtít udělat výlet do okolí Hanoje, zcela určitě zamiřte k přehradě Hoa Binh a tamější vodní elektrárně, která je největší svého druhu v jihovýchodní Asii. Její stavba byla zahájena pod záštitou tehdejšího Sovětského svazu v roce 1979 a dokončena o 15 let později, tj. roku 1994. Podílelo se na ní asi 40 tisíc dělníků, důstojníků, inženýrů a 750 sovětských odborníků. Samotná přehrada je dlouhá 734 metrů, 128 metrů vysoká a zahrnuje 18 stavidel, které propouští až 35 400 metrů krychlových vody za sekundu.

Sofistikovaná struktura přehrady Hoa Binh má hned několik účelů – mezi ty primární patří výroba elektřiny pro Vietnam a regulace vody jakožto prevence povodní ve Vietnamu. Při návštěvě zde můžete obdivovat monumentálnost celé oblasti a především pak 18 metrů vysokou sochu Ho Či Mina, která stojí v kopci u přehradní zdi. Na výlet k přehradě Hoa Binh pak nezapomeňte dorazit i s fotoaparátem! Naskytnou se vám totiž nejen úchvatné scenérie vodní plochy ale i krásné výhledy na vzdálené stejnojmenné město a odtékající řeku. A pokud zatoužíte po plavbě na řece za přehradou, musíte zamířit do Thung Nai (lodní doky se nachází asi 20 km jihozápadně od města Hoa Binh).

NÁRODNÍ PARK BA VI (Ba Vi National Park)

  • Poloha: asi 60 km od centra Hanoje, v okrese Ba Vi
  • Vstupné: 60 000 VND/dospělý, 30 000 VND/zdravotně handicapovaný návštěvník, 20 000 VND/student VŠ s průkazkou, 10 000 VND/student SŠ s průkazkou (s dalšími poplatky musíte počítat, pokud chcete v parku fotografovat či natáčet – částky navíc platí i početnější skupiny + zájemci o průvodce)
  • Otevírací doba: denně od 6:00 do 19:00
  • Potřebná doba na prohlídku: půl dne až celý den
  • Doprava: na zapůjčené motorce, v zapůjčeném automobilu, taxíkem nebo autobusem
  • Nejlepší doba pro návštěvu: po celý rok – hlavní sezónou je léto (v parku se během horkých dní skvěle zchladíte), outdoorové aktivity jsou nejlepší od dubna do října

Až si důkladně prohlédnete rušnou Hanoj, zamiřte za odpočinkem do vzdálené zelené oázy, která je známá jako Národní park Ba Vi. Z centra Hanoje se na místo dostanete asi za hodinu. Tato izolovaná, původně vápencová horská oblast vás dostane pro svou rozmanitost ekosystémů a také extrémně čerstvý horský vzduch! A vyžití nabízí také více než dost – posuďte sami a vydejte se například na pěší túru přes hustý les, vystoupejte na nejvyšší vrchol parku Vua Peak (1296 m) a obdivujte Chrám strýčka Ho, prozkoumejte starobylý francouzský kostel uprostřed lesní scenérie, navštivte Horní chrám (Den Thuong) v nadmořské výšce 1227 a kochejte se výhledy do okolní přírody, vyfoťte si kaktusy v Kaktusové zahradě, nebo se utábořte v borových kopcích a uspořádejte grilovací party!

Národní park Ba Vi.
Národní park Ba Vi.

VIETNAMSKÉ VOJENSKÉ A HISTORICKÉ MUZEUM (Vietnam Military History Museum)

  • Poloha: centrum Hanoje, poblíž Ho Či Minova mauzolea – na adrese No. 28A, Dien Bien Phu Street, Ba Dinh District, Hanoi
  • Vstupné: 40 000 VND/osoba (poplatek za kameru – 30 000 VND)
  • Otevírací doba: denně od 8:00 do 11:30 a pak od 13:30 do 16:30
  • Potřebná doba na prohlídku: cca 2 hodiny
  • Doprava: na pronajaté motorce, v pronajatém automobilu, taxíkem nebo autobusy č. 9A, 18, 32 a 41
  • Nejlepší doba pro návštěvu: po celý rok

Aby se zachovaly důkazy o hrdinských bojích národa, nechalo vietnamské ministerstvo obrany (pod vedením komunistické strany) vybudovat v roce 1954 Vojenské muzeum Vietnamu. Slavnostně otevřeno pro veřejnost bylo následně v den 15. výročí založení Vietnamské lidové armády, tj. 22. 12. 1959. V prosinci roku 2002 pak vydal tehdejší předseda vlády rozhodnutí o změně názvu na Vietnamské vojenské a historické muzeum, které je dosud jedním ze šesti národních muzeí ve Vietnamu.

V muzejní sbírce mohou návštěvníci sledovat šest různých historických období Vietnamu a desítky tisíc exponátů vystavených ve třech vnitřních a dvou venkovních prostorách. Naprostým unikátem je zde například Tank T54B č. 843, vyrobený Sovětským svazem, který 30. dubna 1975 zaútočil na prezidentský palác Saigon (nyní Palác nezávislosti). Mezi vystavenými předměty ale uvidíte i zbraně vyrobené Vietnamem a uvedené do provozu během odbojové války proti Američanům (v letech 1954 až 1975), vojenské letouny, dělostřelectvo, nášlapné miny a další zajímavé exponáty spojené s vojenskou tematikou.

Tradiční domek, zde bydlel Ho Či Min.
Tradiční domek, zde bydlel Ho Či Min.

VIETNAMSKÉ NÁRODNÍ MUZEUM VÝTVARNÉHO UMĚNÍ (Vietnam National Fine Arts Museum)

  • Poloha: centrum Hanoje, asi 2 km západně od Jezera navráceného meče – na adrese 66 Nguyen Thai Hoc Street, Ba Dinh District, Hanoi
  • Vstupné: 40 000 VND/dospělý, 20 000 VND/student s průkazkou, 10 000 VND/dítě od 6 do 16 let, děti do 6 let a zdravotně handicapovaní mají vstup zdarma
  • Otevírací doba: denně od 8:30 do 17:00
  • Potřebná doba na prohlídku: cca 2 hodiny
  • Doprava: pěšky z centra města, taxíkem, na zapůjčené motorce, v zapůjčeném automobilu nebo i autobusem
  • Nejlepší doba pro návštěvu: po celý rok

Původní budova dnešního Vietnamského národního muzea výtvarného umění byla postavena ještě za francouzského koloniálního období a sloužila jako internátní škola pro dcery francouzských úředníků. Roku 1962 však vietnamská vláda nařídila, aby se budova přetvořila na místo pro shromažďování, vystavování a uchovávání vzácných uměleckých děl Vietnamu (od pravěku až po současnost). Po rozsáhlé rekonstrukci se tedy veřejnosti muzeum otevřelo poprvé roku 1966 s celkovou výstavní plochou asi 3 000 metrů čtverečních – muzejní sbírka čítá asi 20 tisíc cenných uměleckých předmětů od vietnamských tvůrců. Kromě stálých výstavních prostor nabízí Vietnamské národní muzeum výtvarného umění i dočasné výstavy, kreativní prostor pro děti a příjemnou kavárnu k posezení.

Vietnamské národní muzeum výtvarného umění v Hanoji.
Vietnamské národní muzeum výtvarného umění v Hanoji.

CÍSAŘSKÁ CITADELA THANG LONG (Imperial Citadel Of Thang Long)

  • Poloha: centrum Hanoje, asi 2 km od Staré čtvrti – na adrese 19C Hoang Dieu Street, Dien Bien Ward, Ba Dinh District, Hanoi
  • Vstupné: 30 000 VND/osoba, děti do 15 let mají vstup zdarma
  • Otevírací doba: denně od 8:00 do 17:00
  • Potřebná doba na prohlídku: 2 až 3 hodiny
  • Doprava: pěšky z centra města, na pronajaté motorce, v pronajatém automobilu, taxíkem nebo autobusem
  • Nejlepší doba pro návštěvu: po celý rok

Počátky Císařské citadely Thang Long sahají až do doby starověkého hlavního města Dai La (předchůdce Hanoje) v 7. až 9. století pod nadvládou čínské dynastie Tang. Prvně však byla budova postavena v 11. století na ruinách čínské pevnosti a několik následujících století plnila funkci centra regionální politické moci. Pro svou unikátnost je dokonce tato vietnamská památka zapsána od roku 2010 do světového dědictví UNESCO.

Jako návštěvníci si zde můžete prohlédnout například hlavní bránu Doan Mon, která byla postavena z kamenů a cihel (má konstrukci písmene U) nebo architektonicky pozoruhodnou Severní bránu (Cua Bac), jež představuje jediný dochovaný vchod do Císařské citadely za dynastie Nguyen. Na vrcholu Severní brány lze také prozkoumat vyhlídkový altán, odkud dřívější císařští vojáci sledovali okolí a případné pohyby nepřítele. Opomenout ale nemůžete ani shlédnutí Hanojské vlajkové věže v ulici Dien Bien Phu (z roku 1812), na níž byla v roce 1954 poprvé vztyčena národní vlajka Vietnamu. Mezi další zajímavá místa v komplexu Císařské citadely Thang Long patří Palác Kinh Thien, Lady pavilon nebo Revoluční dům D67, jenž je známý také jako Generální ředitelství.

Císařská citadela.
Císařská citadela.

VIETNAMSKÉ MUZEUM ETNOLOGIE (Vietnam Museum Of Ethnology)

  • Poloha: asi 10 km od centra Hanoje – na adrese Nguyen Van Huyen Street, Cau Giay, Hanoi
  • Vstupné: 40 000 VND/osoba, za použití kamery se platí 50 000 VND (návštěvníci si mohou také pronajmout anglicky hovořícího průvodce za 100 000 VND)
  • Otevírací doba: denně od 8:30 do 17:30
  • Potřebná doba na prohlídku: cca 2 hodiny
  • Doprava: na pronajaté motorce, v pronajatém automobilu, taxíkem asi za půl hodiny anebo autobusem č. 14 z ulice Dinh Tien Hoang (severní břeh jezera Hoan Kiem) do oblasti Hoang Quoc Viet – odtud musíte jít k muzeu ještě kousek pěšky
  • Nejlepší doba pro návštěvu: po celý rok

Vietnamské muzeum etnologie představuje od svého vzniku v roce 1997 výzkumné centrum a také kulturní místo vystavující vše kolem etnických skupin Vietnamců – těch žije ve Vietnamu neuvěřitelných 54! V muzejní sbírce můžete dnes vidět 15 tisíc artefaktů, přes 2 tisíce diapozitivů, 42 tisíc fotografií, 237 audiokazet, 373 videokazet a 25 CD, které souvisí s multikulturním Vietnamem. Venkovní výstavní plocha se pak nese v duchu nejoblíbenějších architektonických stylů své doby, proto zde spatříte například dům na chůdách Tay, dům Yao postavený z poloviny na kůlech nebo tradiční dům Hmongů.

Vietnamské dřevěné loutky.
Vietnamské dřevěné loutky.

VYHLÍDKOVÁ PLOŠINA LOTTE (Lotte Observation Deck)

  • Poloha: centrum Hanoje – na adrese 54 Lieu Giai Street, Ba Dinh District, Hanoi
  • Vstupné: 230 000 VND/osoba, dítě a student s průkazkou pak zaplatí 180 000 VND (vietnamských dongů)
  • Otevírací doba: denně od 9:00 do 23:00
  • Potřebná doba na prohlídku: asi 2 hodiny
  • Doprava: pěšky z centra města, taxíkem (např. přes aplikaci Grab), zapůjčeným automobilem, na motorce nebo autobusem č. 09 ze zastávky u Jezera navráceného meče (Hoan Kiem)
  • Nejlepší doba pro návštěvu: po celý rok – nejlepší jsou výhledy zejména večer a v noci

Lotte Observation Deck je součástí velkolepého hanojského mrakodrapu Lotte Center, jenž představuje se svými 272 metry jednu nejvyšších výškových budov Vietnamu. Postaven byl tento nepřehlédnutelný mrakodrap v roce 2014 a zahrnuje celkem 65 pater – právě v tom nejvyšším najdete onu vyhlídkovou plošinu rozdělenou na čtyři hlavní části, tj. Romantickou zónu, Zážitkovou zónu, Uvítací zónu a zónu s atrakcemi. Součástí Lotte Center je však i restaurace, střešní bar, obchodní dům, 5hvězdičkový hotel a najdete zde také kanceláře nebo lázně.

VODNÍ PARK HO TAY (Ho Tay Water Park)

  • Poloha: asi 7 km od centra Hanoje, Zábavní park West Lake – na adrese No. 614, Lac Long Quan Street, Tay Ho District, Hanoi
  • Vstupné: návštěvníci do výšky 90 cm mají vstup zdarma, ti s výškou 90 až 135 cm zaplatí 145 000 až 160 000 VND a ti s výškou nad 135 cm zaplatí 170 000 až 190 000 VND (od 17 hodin platí nižší vstupné)
  • Otevírací doba: West Lake Park je otevřen 9:00 - 17:00 ve všední dny, 8:00 - 19:30 o víkendech a svátcích – Ho Tay Water Park má otevírací dobu od 9:00 až do 21:00
  • Potřebná doba na prohlídku: půl dne až den
  • Doprava: pronajatým automobilem, na motorce nebo ideálně taxíkem z Hanoje (aplikace Grab)
  • Nejlepší doba pro návštěvu: po celý rok – ideální jsou letní měsíce

Vodní park Ho Tay byl slavnostně otevřen v roce 2000 v rámci Zábavního parku West Lake a zahrnuje plochu až 35 560 m² s pěti různými sekcemi. Užít si zde můžete v horkých dnech sedm skluzavek o výšce 12 metrů, četné tobogány, bazén s vlnobitím, tibetský visutý most, houpací lana nebo třeba bazén se skokanskými můstky. Pro relaxaci pak bude vhodný bazén s masážními tryskami nebo plavba na nafukovacím kruhu (v bazénu s umělým proudem). Hned vedle aquaparku se také nachází další zábavná oblast zvaná Moon Park – zde se nabízí vyhlídková jízda na ruském kole (s výškou až 60 m), 3D kino, elektronické hry nebo sportovní areál, kde si lze zahrát golf, tenis, badminton, ping-pong a kulečník. Ochuzeni v areálu pak nebudete ani o možnost občerstvení v prodejních stáncích.

Vyhlídková plošina Lotte.
Vyhlídková plošina Lotte.

ULICE TA HIEN (Ta Hien Street)

  • Poloha: v centru Staré čtvrti, jen 250 metrů od jezera Hoan Kiem a 500 metrů od trhu Dong Xuan
  • Vstupné: zdarma – zaplatíte pouze za zakoupené pití a jídlo v místních podnicích
  • Otevírací doba: 24 hodin denně – konkrétní podniky mají svou otevírací dobu
  • Potřebná doba na prohlídku: 2 hodiny až půl dne (záleží na preferovaných aktivitách)
  • Doprava: nejpohodlněji se dostanete do ulice Ta Hien taxíkem (použijte ideálně aplikaci Grab) – dojít lze na místo i pešky, pokud jste ubytovaní v blízkosti Staré čtvrti Hanoje
  • Nejlepší doba pro návštěvu: po celý rok

Během francouzského koloniálního období byla ulice Ta Hien shlukem starých ulic, které byly sloučeny a pojmenovány jako Rue Géraud. Místní ale tehdejší ulici říkali spíš Quang Lac Alley, protože v ní sídlilo nejslavnější divadlo v Hanoji – Quang Lac. Už kdysi ale byla ulička velice žádaná jakožto kulturní místo s mnoha možnostmi občerstvení. Název Ta Hien získala ulice až v roce 1945 a dnes je známá pestrým nočním životem, osvěžujícím lokálním pivem i chutnými a voňavými pouličními jídly. Populární „bia hoi“ (světlé chlazené pivo) zde dostanete téměř na každém kroku – vždyť jde o „Pivní ulici“! Tak neváhejte a vkročte do jednoho z tamějších barů a užijte si k tomu třeba i živá hudební vystoupení, která se konají zejména večer o víkendech.

HANOJSKÁ BOTANICKÁ ZAHRADA (Hanoi Botanical Garden)

  • Poloha: centrum Hanoje – okres Ba Dinh
  • Vstupné: zdarma
  • Otevírací doba: denně od 5:00 do 22:00
  • Potřebná doba na prohlídku: 2 až 3 hodiny
  • Doprava: pěšky z centra, na pronajaté motorce, v pronajatém automobilu, taxíkem nebo autobusem č. 14 a č. 45
  • Nejlepší doba pro návštěvu: po celý rok

Hanojská botanická zahrada (známá také jako Bach Thao Park) představuje vzácné „zelené plíce“ vietnamské metropole – natrefíte zde nejen zelená prostranství, ale i jezírka, fontány, lávky, ostrůvky či stezky. Její počátky sahají až do roku 1890, kdy ji nechali postavit Francouzi – tehdy byla ale méně parkem a spíše rezidenční čtvrtí s mnoha nádhernými francouzskými vilami a zoologickou zahradou s různými druhy zvířat, která byla později přesunuta do zoo a dalších center v Ho Či Minově Městě (kvůli zachování vzácných rostlin dovezených například z Oceánie, Afriky nebo Ameriky).

Dnes tedy můžete v Hanojské botanické zahradě obdivovat rozmanitou vegetaci zahrnující například tropické orchideje, palmy, kokosy a jiné exotické rostliny i stromy. A pokud do zahrad vyrazíte brzy ráno nebo později večer, spatříte v nich místní obyvatele, kteří cvičí tai-či, zpívají nebo tančí – přidáte se? Oblast Hanojské botanické zahrady je však skvělá i pro naprostou relaxaci a odpočinek od ruchu velkoměsta, piknik nebo fotografování krásných scenérií.

Studentky obědvají.
Studentky obědvají.

BAO SON PARADISE PARK

  • Poloha: cca 12 km od centra Hanoje, v okrese Hoai Duc
  • Vstupné: návštěvník s výškou nad 130 cm zaplatí 200 000 VND a návštěvník do výšky 130 cm 150 000 VND, výše vstupného bývá nižší o víkendech
  • Otevírací doba: denně od 8:00 do 17:00 (do 18:00 je otevřeno o víkendech a svátcích)
  • Potřebná doba na prohlídku: půl dne až den
  • Doprava: na zapůjčené motorce, automobilem, taxíkem nebo autobusem
  • Nejlepší doba pro návštěvu: po celý rok

Bao Son Paradise je od svého otevření v roce 2008 největším zábavním a turistickým komplexem na severu Vietnamu. Zahrnuje 4 hlavní sekce, tj. tradiční řemeslné vesnice Vietnamu, ekoturistickou oblast, repliku starověkých čtvrtí Hanoje a kulinářskou část nabízející kuchyni ze všech koutů Vietnamu. Zdaleka největší rozlohu má v parku oblast ekoturistiky, jež se dále dělí na zoologickou zahradu, oceánský svět a ekologickou část. V komplexu si také můžete užít kulturní představení (tanec, zpěv), která se konají v divadle s kapacitou 500 lidí. Tato vietnamská verze „Disneylandu“ tedy zabaví jak milovníky historie a tradic, tak i gurmány či neposedné děti.

PAGODA TAY HO

  • Poloha: asi 4 km od centra Hanoje, na severním poloostrově West Lake, okres Tay Ho
  • Vstupné: zdarma
  • Otevírací doba: denně od 5:00 do 19:00 (o prázdninách je prodloužena otevírací doba až do 21:00)
  • Potřebná doba na prohlídku: 1 až 2 hodiny
  • Doprava: nejsnáze se dostanete k pagodě taxíkem z centra Hanoje, také lze jet autobusy č. 31, 33 a 55
  • Nejlepší doba pro návštěvu: po celý rok

Buddhistická pagoda Tay Ho je považována za jedno z nejposvátnějších míst v Hanoji. Postavena byla již v 17. století a zasvěcena je Bohyni Lieu Hanh neboli „Matce národa“. Už na první pohled vás zaujme krásná architektura samotné budovy, která je tvořena složitými řezbami, barevnými dekoracemi a majestátními věžemi. Interiér pak nese doslova magickou atmosféru – lidé z celé země sem míří za požehnáním a modlitbou za štěstí či mír. Pagoda svým návštěvníkům ovšem nabízí i velmi okouzlující okolní zahrady s vodními prvky, jež jsou jako stvořené pro klidné rozjímání.

Pavilon Khue Van .
Pavilon Khue Van .

VĚZEŇSKÉ MUZEUM HOA LO (Hoa Lo Prison Museum)

  • Poloha: centrum Hanoje, poblíž Jezera navráceného meče (1,1 km) – na adrese No. 1, Hoa Lo Street, Hoan Kiem District, Hanoi
  • Vstupné: 50 000 VND/osoba, 50% slevu na vstup mají studenti s průkazkou, senioři od 60 let s dokladem totožnosti a handicapovaní lidé (děti a mladiství do 16 let mají vstup zdarma, stejně jako lidé s obzvláště těžkým zdravotním handicapem)
  • Otevírací doba: denně od 8:00 do17:00
  • Potřebná doba na prohlídku: 1 až 2 hodiny
  • Doprava: pěšky z centra města, na pronajaté motorce, v automobilu, taxíkem nebo autobusy č. 2, 9, 34, 38, 40, 45 a 49
  • Nejlepší doba pro návštěvu: po celý rok

Pokud vás zajímá historie Vietnamu, určitě zamiřte na prohlídku do Vězeňského muzea Hoa Lo, které vzniklo v roce 1901 na popud Francouzů – ti věznici tehdy pojmenovali „Maison Centrale“. Toto místo sloužilo k vazbě politických vězňů bojujících za nezávislost ve válce. Roku 1954 v budově věznice pobývalo až 2 tisíce lidí, kteří byli poutáni ke zdem a žili v otřesných podmínkách. Několik vietnamských revolucionářů dokonce francouzští kolonialisté postavili před gilotinu (tu používali v celém regionu). Jakmile byli Francouzi vyhnáni z území Hanoje, byla věznice přeměněna na vietnamské zařízení – v něm bylo také drženo od roku 1964 do roku 1973 několik amerických pilotů zajatých během druhé indočínské války. Dalších cca 20 let zde pobývali ve vazbě především političtí povstalci a roku 1990 byla část věznice zbořena, aby uvolnila prostor stavbě výškové budovy.

Návštěvníci dnes mohou ve Vězeňském muzeu Hoa Lo vidět exponáty, které odkazují na dvě různá období v historii. Tím prvním jsou počátky věznice během francouzského koloniálního období (1896 až 1954) a tím druhým pak roky 1964 až 1973, kdy byli ve vazbě drženi američtí piloti až do konce druhé indočínské války. Silné povahy si pak mohou prohlédnout i děsivé mučící nástroje, železné okovy, francouzskou gilotinu nebo sochy zajatců.

Čestná stráž v mauzoleu.
Čestná stráž v mauzoleu.

Historie a současnost Hanoje

Území dnešní Hanoje bylo kdysi dávno malou osadou podél břehů Rudé řeky. Statut města mu byl přidělen až v roce 1010 za dynastie Lý, kdy na trůn nastoupil císař Ly Thai To. Ten se tehdy rozhodl přesunout hlavní město z Hoa Lu do citadely Dai La. Město však přejmenoval na Thang Long (Vzestupný či Létající drak), neboť legenda praví, že spatřil při přesunu do oblasti na nebi mrak ve tvaru draka a považoval to za dobré znamení pro nové začátky.

Thang Long si udržel pozici politického a ekonomického centra Vietnamu až do roku 1802, než na trůn nastoupil Gia Long (první císař dynastie Nguyen) – ten pro změnu přesunul hlavní město na jih do Hue. Počátky názvu města, jak jej známe dnes, se pak datují až do roku 1831, kdy císař Minh Mang přejmenoval Thang Long na Hanoi.

Nejdůležitější historické milníky:

  • V roce 1873 byla Hanoj dobyta Francouzi a stala se opět důležitým správním centrem.
  • Roku 1902 představovala Hanoj nejen hlavní město Vietnamu, ale i metropoli celé Francouzské Indočíny.
  • Roku 1940 nastala okupace Hanoje japonskými silami a osvobozena byla až v roce 1945. Tento rok také vyhlásil tehdejší prezident Ho Či Min nezávislost, zrod Vietnamské demokratické republiky a zvolil Hanoj jako hlavní město.
  • Roku 1954 francouzské síly z území Hanoje odešly a Severní Vietnam byl osvobozen (tehdy se Hanoj stala hlavním městem nově založeného komunistického státu Severní Vietnam, což trvalo i během války v letech 1955 až 1975).
  • Když byl v roce 1975 znovu sjednocen Severní Vietnam s tím Jižním, Hanoj se stala hlavním městem Vietnamské socialistické republiky.
  • Od roku 1986 zažívala Hanoj rychlý hospodářský růst a dramaticky se proměnila i v infrastruktuře (stala se jedním z nejrychleji rostoucích měst v jihovýchodní Asii).
  • V roce 1999 byla Hanoj uznána organizací UNESCO jako „Město za mír“ (City for Peace).
  • Roku 2010 oslavila Hanoj velkolepě 1 000 let od vzniku města.
  • Dnes představuje Hanoj nejen hlavní město Vietnamu, ale také druhou nejlidnatější metropoli v zemi – do Hanoje se stěhují přistěhovalci a studenti z jiných vietnamských provincií za lepším vzděláním či lépe placenou prací.

Katedrála svatého Josefa v Hanoji.
Katedrála svatého Josefa v Hanoji.

Co potřebujete vědět před odletem do Hanoje

Před odletem do Hanoje si musíte zkontrolovat cestovní pas, který by měl být platný ještě aspoň 6 měsíců – při vstupu na území Vietnamu. Nutné je také vyřízení platného turistického víza – to probíhá primárně formou elektronické žádosti (země má systém E-víz). Negativní PCR/antigenní test na COVID-19 nebo očkovací certifikát pak není od roku 2022 ze strany Vietnamu vyžadován.

UPOZORNĚNÍ: Než odletíte do Vietnamu (Hanoje) na dovolenou, zajistěte si komplexní cestovní pojištění u renomované pojišťovny – to vám umožní případné krytí výloh spojených s ošetřením po úraze/v nemoci v čínských nemocnicích či na ambulancích + také repatriaci.

Více informací o cestování do Vietnamu se dočtete na oficiálních webových stránkách Ministerstva zahraničních věcí ČR.

Kdy navštívit Hanoj

Hanoj leží v severní části Vietnamu a zažívá subtropické vlhké klima se čtyřmi ročními obdobími, z nichž každé má svá specifika. Nelze tedy definitivně říct, jaké konkrétní měsíce jsou pro návštěvu města ideální. Vždy záleží na tom, jaké aktivity preferujete:

  • Jaro v Hanoji (únor až duben): teploty se pohybují v tomto období mezi 23 až 28 °C a nahrává pohodlným outdoorovým aktivitám – v ulicích Hanoje však může být přelidněno, neboť místní obyvatelé slaví lunární Nový rok a jiné festivaly. Některé jarní měsíce ale bývají deštivější, proto si nezapomeňte přibalit pláštěnku nebo deštník.
  • Léto v Hanoji (květen až srpen): pokud máte rádi skutečně velké teplo, zamiřte do Hanoje během letních měsíců, kdy naměříte na teploměru v extrémních případech i 40 °C (běžné letní teploty se pohybují mezi 30 až 38 °C). Ani vlhkost vzduchu nebývá příliš přívětivá pro turisty, protože se pohybuje kolem 90 %. Časté v létě bývají i bouřky a vydatné srážky, které mohou způsobit záplavy a problémy v dopravě. Letní čas je tedy vhodný spíše pro ty, kteří sází raději na denní lenošení a bujarý noční život.
  • Podzim v Hanoji (září až listopad): podzimní dny jsou v Hanoji teplotně příjemné – naměříte mezi 22 až 28 °C, podobně jako na jaře. Vhodné je tedy toto období pro romantické procházky městskými ulicemi, fotografování pestrobarevné přírody a návštěvy vnitřních i venkovních atrakcí.
  • Zima v Hanoji (prosinec až leden): teploty během zimy se pohybují v rozmezí 6 až 20 °C, jsou tak stále přívětivé k procházkám mezi památkami. Navíc v zimním období není Hanoj tolik přeplněná, proto si v tamějších ulicích užijete klidnější až relaxační atmosféru. Počítat pak musíte s tím, že mohou být omezené (kvůli chladnějšímu počasí) některé aktivity a atrakce.

Palác guvernéra v Hanoji.
Palác guvernéra v Hanoji.

Jazyk a lidé

Úředním jazykem Vietnamu je vietnamština – tedy i tu po většinou v Hanoji uslyšíte. V celé zemi však existuje více jak 100 různých dialektů a jazyků. Nejrozšířenějšími západními jazyky jsou angličtina a francouzština. Těšit se pak můžete zejména na otevřenost a nápomocnost obyvatel Hanoje – jsou to obecně velmi milí a komunikativní lidé, kteří ctí dlouholetou tradici zdvořilosti a elegance. S místními „domorodci“ (stejně jako s jinými obyvateli Vietnamu) se také snadno seznámíte u chutného jídla, lahodné vietnamské kávy nebo dobře vychlazeného piva.

Bezpečí

Hanoj je obecně považovaná za bezpečnou destinaci pro turisty. Měli byste se však držet základních bezpečnostních zásad, které jsou jakousi alfou a omegou každého zodpovědného cestovatele:

  • Raději se vyhýbejte přelidněným lokalitám – pokud to není možné, dejte si pozor na kapsáře a mějte své cennosti neustále u těla a pod dohledem.
  • Vyhýbejte se samostatnému pohybu v opuštěných a potemnělých ulicích – zejména v noci. Také se nezdržujte v barech či klubech do pozdních hodin, neboť se v nich mohou objevit agresivní opilci, podvodníci, zloději a jiní narušitelé veřejného pořádku.
  • Dejte si pozor při přecházení chaotických a velmi rušných silnic v Hanoji – brázdí je totiž tisícovky motorek, které zřídka kdy přibrzdí.
  • Používejte jen taxíky renomovaných společností a vyhnete se případným podvodům. Před jízdou také zkontrolujte zapnutí taxametru, nebo dohodněte cenu jízdného předem. Řešením jsou i osvědčené taxi aplikace (například Grab).
  • Před procházkou po městě se oblečte skromně a uctivě, nebudete tak poutat jako turista zvýšenou míru pozornosti. Zakrytá ramena a kolena byste pak měli mít při vstupu do náboženských památek.
  • Pijte jen kupovanou balenou vodu z PET lahví, vyhněte se ledu v nápojích (pokud je z neznámých zdrojů vody) a jezte jídlo dobře tepelně zpracované – vyhnete se tak zažívacím potížím.
  • Informujte se pravidelně o klimatických podmínkách v Hanoji – problémem města bývá občas vysoká koncentrace smogu, při níž byste měli omezit venkovní aktivity na minimum (nebo nosit roušku/respirátor).

Prodavačka květin v Hanoji.
Prodavačka květin v Hanoji.

Doprava v Hanoji

Do Hanoje létají z Letiště Václava Havla v Praze pravidelné linky společností Qatar Airways, Emirates, easyJet, Lufthansa nebo například Air France (lety jsou často realizovány v kooperaci s aerolinkou Vietnam Airlines). Cílem je Mezinárodní letiště Nội Bài (Noi Bai International Airport – HAN) vzdálené od centra Hanoje asi 30 km. Toto letiště je druhé největší ve Vietnamu. Počítat musíte během letu z Prahy vždy alespoň s jedním či dvěma mezipřistáními. Cena zpáteční letenky se odvíjí od termínu letu, počtu mezipřistání i vybrané letecké společnosti – ta nejlevnější se pohybuje kolem částky 24 000 Kč/k březnu roku 2024.

A jak se přepravovat přímo v Hanoji? Využít můžete po příletu do města nebo během svého pobytu následující dopravní prostředky:

Motocykl

Zdaleka nejběžnější dopravou ve Vietnamu je jízda na motocyklu. I v Hanoji tedy natrefíte na tisíce lidí projíždějících na motorce. Pokud i vy budete chtít poznávat krásy této lokality jakožto samostatný motorkář, musíte vlastnit platný řidičský průkaz. Kromě toho národního musíte v půjčovně motocyklů předložit i mezinárodní řidičský průkaz (IDP), který je ve Vietnamu uznáván. Zaplatit před půjčením motocyklu musíte rovněž vratnou zálohu (buď v hotovosti nebo kartou) – některé půjčovny mohou dokonce vyžadovat kopii cestovního pasu nebo jeho originál (této variantě raději předejděte). Obecně pak Ministerstvo zahraničních věcí ČR nedoporučuje jízdu na motorce ve Vietnamu řidičům nezkušeným.

TIP: jestli si nejste jistí při jízdě na motorce, obáváte se v Hanoji hustého provozu, nebo prostě jen nevlastníte řidičský průkaz, můžete si motorkářskou jízdu též užít! Pronajměte si motocykl i s řidičem a užívejte si bezstarostnou jízdu ze zadního sedadla.

Automobil

Stejně tak, jako motocykl, můžete si ve Vietnamu zapůjčit i automobil. V autopůjčovně však musíte předložit platný národní řidičský průkaz, ten mezinárodní (IDP) a také cestovní pas. Nutné bude současně složení zálohy buď v hotovosti nebo debetní/kreditní kartou. Mezi známé půjčovny automobilů v Hanoji patří například Avis, Hertz, Enterprise Rent-A-car nebo například lokální Viet Nam Car Rental. Jestli se na řízení vozu v Hanoji necítíte, lze si jej pronajmout i se zkušeným řidičem – to ostatně doporučuje i Ministerstvo zahraničních věcí ČR. Provoz ve velkých vietnamských městech bývá totiž dosti chaotický a nebezpečný pro neznalé.

Taxi

Preferujete-li soukromí a pohodlí, je pro vás jako stvořená jízda taxíkem. V Hanoji na taxikáře natrefíte v podstatě na každém kroku. Nejbezpečnější co do prevence podvodů je používání aplikace, díky níž si taxi přivoláte – velmi oblíbená je ve Vietnamu obdoba Uberu známá jako Grab. Pokud si pak budete brát taxi z ulice, všímejte si primárně značek Hanoi Taxi, Mai Linh Taxi, Taxi CP a Vinasun – řidič musí v takovém případě spustit taxametr. Doporučení: plaťte v co nejmenších bankovkách místní měny (vietnamský dong = VND), abyste předešli případným podvodům s falešnými penězi. Základní cena u 4místného taxi za 1 km se pohybuje mezi 10 000 až 15 000 VND.

Autobus

Veřejné autobusy v Hanoji provozuje primárně státní společnost Transerco (celkem jich je v provozu více než 1 000). Vozy jsou snadno identifikovatelné podle červeného nebo žlutého zabarvení – existují ale i ty modré, oranžové a zelené. První autobus odjíždí obvykle ve 4:30 a poslední ve 22:30. Služba může být prodloužena až do 23:30 o víkendech (jen na některých trasách). Většina autobusů je pak vybavena audiosystémem pro ohlášení další zastávky a LED panely s vizuálními informacemi o průběhu jízdy a zastávkách. Cena za jízdné se pohybuje řádově od 7 000 VND do 40 000 VND – odvislá je zejména od délky trasy a také typu autobusu, ve kterém cestujete. Pro vyhledání konkrétního autobusu, jeho trasy a příjezdu/odjezdu je perfektní aplikace BusMap Hanoi – jednoduše si ji nainstalujete do mobilu přes Google Play a používáte.

Samostatnou kapitolou je pak speciální turistický autobus Hop-on Hop-off, který má dvě patra – v tom druhém je sezení pod širým nebem (bez střechy). S turisty projíždí až kolem dvaceti hanojských atrakcí a zahrnuje celkem třináct zastávek.

Další způsoby dopravy

Hanoj můžete dále prozkoumat například pěšky (okouzlující je procházka Starou čtvrtí), v tříkolovém cyklo taxíku pro dvě osoby, na zapůjčeném elektrokole nebo na skútru. Pokud pak budete chtít vycestovat mimo město, můžete jet nejen meziměstskými autobusy, automobilem a na motorce, ale také vlakem – hlavní vlakové nádraží se nachází v centru Hanoje (v ulici 120 Le Duan – asi 10 minut od Staré čtvrti).

Motorkáři v Hanoji.
Motorkáři v Hanoji.

Peníze, ceny a spropitné v Hanoji

Oficiální měnou Vietnamu je vietnamský dong (VND, ₫) – tedy jedině tím budete v Hanoji platit za zboží či služby. Nejčastěji používané jsou bankovky v nominální hodnotě 1 000, 2 000, 5 000, 10 000, 20 000, 50 000, 100 000, 50 000, 200 000 a 500 000 VND – mince se téměř nepoužívají. Před odletem si směňte české koruny ideálně na americké dolary, které pak směníte přímo v Hanoji za vietnamské dongy – použít lze směnárny nebo banky Vietcombank, Vietinbank, Agribank, Eximbank a jiné. Směnu peněz primárně z USD pak poskytují i některé hotely a klenotnictví v Hanoji.

Hotovost však můžete získat i výběrem z bankomatů, které jsou běžně dostupné téměř na každém kroku v Hanoji. Vietnamské bankomaty mají obecně limity pro výběr dané od 2 000 000 do 10 000 000 VND (v centru města) nebo do 2 000 000 VND na periferiích a ve venkovských oblastech. Počítat pak musíte také s poplatkem za výběr hotovosti, který se pohybuje řádově od 40 000 do 100 000 VND. Vlastníte-li pak kartu VISA nebo Mastercard, nebudete mít problém ji použít v bankomatu ani u místních obchodníků – jsou obecně akceptované. Menší podniky či stánkaři na trzích mohou ale vyžadovat pouze platbu v hotovosti. Drobné se také hodí k platbě taxikáři nebo předání spropitného (pokud se pro něj rozhodnete).

Směnný kurz k 3/2024: 1 CZK = 1 070 VND, 1 USD = 24 795 VND

Spropitné

Ve Vietnamu není spropitné normou ani povinností. Za dobré služby v restauracích, barech, kavárnách či hotelech (zejména v turistických a obchodních oblastech) ale můžete něco navíc předat:

  • Restaurace, kavárny a bary: obecně se předává kolem 10 % z celkového účtu za dobré služby, za vynikající služby pak můžete předat klidně i 15 až 20 %.
  • Hotely: mnoho ubytovacích zařízení si účtuje automaticky servisní poplatek za pobyt cca 10 až 15 %, předat spropitné ale můžete za odnos zavazadla poslíčkům (kolem 10 000 až 20 000 VND za zavazadlo) nebo i pokojským za úklid hotelového pokoje (20 000 až 50 000 VND). Za výjimečné služby lze předat spropitné i recepční, a to kolem 10 000 až 20 000 VND.
  • Taxi: ve Vietnamu taxikáři spropitné neočekávají, pokud však budete spokojeni s cestou a přístupem řidiče, můžete částku jízdného zaokrouhlit nahoru na nejbližších 10 000 VND nebo dát 5 až 10 % navíc z ceny jízdného.
  • Průvodce: v tomto případě je spropitné založeno spíše na kvalitě poskytovaných služeb. Je tedy jen na vás, kolik průvodci předáte – běžně se předává cca 5 až 10 % z celkových nákladů na zájezd/výlet, zvláště pokud jste měli příjemný a poučný zážitek.

Jaké ceny čekat?

Život v Hanoji je v průměru o 38,4 % levnější než v Praze. Měsíční náklady na jednu osobu bez nájmu se zde pohybují v přepočtu kolem 11 492 Kč. A jaké jsou ceny jednotlivých položek?

  • Jídlo pro 1 osobu v levné restauraci: 50 000 VND (cca 47 Kč)
  • Jídlo pro 1 osobu ve fast foodu: 125 500 VND (cca 119 Kč)
  • Točené pivo (0,5 l): 25 000 VND (cca 24 Kč)
  • Káva/cappuccino: 47 115 VND (cca 44 Kč)
  • Lahev vody (0,33 l): 6 940 VND (cca 7 Kč)
  • Cigarety (20 ks): 35 000 VND (cca 33 Kč)
  • Jednosměrná jízdenka místní dopravou: 7 000 VND (cca 7 Kč)
  • Taxi (1 km): 14 250 VND (cca 13 Kč)

Trhy s ovocem v Hanoji.
Trhy s ovocem v Hanoji.

Časové pásmo a délka letu do Hanoje

Hanoj je v časovém pásmu UTC +7 (ICT – indočínský čas). V Praze je tedy v zimním čase o 6 hodin méně, než v Hanoji a v letním čase o 5 hodin méně. Jinak v tamější lokalitě neprobíhá změna času z letního na zimní a naopak, tak jako u nás. Průměrná délka letu z Prahy do Hanoje je pak odhadována na 15 až 16 hodin, vždy ale záleží na počtu mezipřistání a preferované letecké společnosti.

Možnosti ubytování

K plnohodnotnému cestovatelskému zážitku patří krom jiného i kvalitní ubytování. Abyste si tedy historické a kulturní klenoty Hanoje mohli užít naplno, inspirujte se skvělými místy, kde lze během dovolené bezstarostně zakotvit:

  • Stará čtvrť v Hanoji: poskytuje velmi výhodnou polohu v centru města, proto to budete mít jen kousek například k Jezeru navráceného meče nebo k trhu Dong Xuan. Ubytovat se zde můžete v menších rodinných penzionech/hotelech s příjemnou atmosférou, jako jsou Rustic House, Satori Homestay nebo Annie’s Little Hanoi.
  • Čtvrť Ba Dinh: chcete-li to mít blízko do Ho Či Minova muzea, Ho Či Minova mauzolea nebo do Prezidentského paláce v Hanoji, ubytujte se právě zde. Velice příjemné jsou hotely Rua’s House H’Mong, Libre Homestay Ba Dinh nebo The Autumn Homestay.
  • Čtvrť Tay Ho: jste-li milovníci nočního života, pak je pro vás jako stvořená tato čtvrť. Poblíž také budete mít Západní jezero (West Lake) nebo pagodu Tran Quoc. Perfektní ubytování zajistí například dřevěné domky Hygge Homestay nebo 2hvězdičkový hotel Hanoi Lake View Homestay.
  • Francouzská čtvrť: tato oblast nacházející se jihovýchodně od Jezera navráceného meče, je ideální pro ty turisty, kteří chtějí obdivovat pozůstatky francouzské architektury v Hanoji. K návštěvě zde bude lákat třeba Hanojská opera nebo Vietnamské národní muzeum historie. Příjemný je k ubytování 3hvězdičkový hotel Hanoi Balcony Homestay nebo apartmány BC Family Homestay.

Policista v Hanoji.
Policista v Hanoji.

Jídlo a pití v Hanoji

Hanoj je politickým a zejména pak kulinářským centrem Vietnamu. Odjet z tohoto fascinujícího asijského města tedy nemůžete, aniž byste neokusili hned několik lokálních pokrmů! Připravte se na explozi chutí, vůní i pastvu pro oči – mezi hlavní ingredience vietnamských jídel patří hlavně rýže, nudle, bylinky, maso a zelenina. A co víc, občerstvení, ať už v restauraci nebo u pouličního stánku, je v Hanoji velice levné (jídlo ve městě koupíte už od 25 000 VND). Zkuste tyto dobroty:

  • Bun Cha: grilovaný vepřový bůček – podává se obvykle s rýžovými nudlemi
  • Bun Rieu Cua: tradiční vietnamská polévka s nudlemi, rajčaty a krabím masem
  • Bun Oc: šnečí nudlová polévka
  • Cha Ca: grilovaná ryba (předtím naložená v marinádě s obsahem kurkumy), která se podává nejčastěji s koprem, jarní cibulkou a nudlemi
  • Bun Ca: vietnamská kapří polévka s rýžovými nudlemi
  • Pho Cuon: rolky z rýžového těsta, které jsou nejčastěji plněné hovězím masem, bylinkami, mungo klíčky a jinými chutnými surovinami
  • Pho Chien Phong: smažené čtvercové rýžové nudle, které se podávají s hovězím masem, omáčkou a bylinkami
  • Pho Bo: tradiční vietnamská polévka (silný a aromatický vývar) s hovězím masem, nudlemi, bylinkami, jarní cibulkou, chilli, klíčky a dalšími chutnými surovinami
  • Bun Thang: hanojská kuřecí nudlová polévka
  • Banh Cuon: dušené palačinky z rýžové mouky, které jsou plněné mletým masem a houbami
  • Banh Mi: vietnamský sendvič

Hanojské dezerty

  • Che Chuoi: krémový pudink vyrobený z kokosového mléka, tapiokových perel, grilovaných banánů a různých polev
  • Bo Bia Ngot: rolky z tenkého rýžového papíru, které jsou nejčastěji plněné drceným cukrem, strouhaným kokosem a sezamovými semínky
  • Banh Chuoi Chien: smažené banánové lívanečky
  • Che Bap: vietnamský sladký kukuřičný pudink
  • Sua Chua Nep Cam: lepkavý rýžový pudink
  • Kem Thai Dừa: zmrzlinový pohár podávaný v kokosovém ořechu

Hanojské pouliční jídlo

  • Oc Luoc: vietnamští vaření šneci s citronovou trávou
  • Nem Chua Ran: smažená fermentovaná vepřová klobása
  • Banh Tom: smažené krevetové koláčky
  • Nom Thit Bo Kho: salát ze sušeného hovězího masa

Nejlepší restaurace a pouliční stánky v Hanoji

  • Pho 49 Bat Dan
  • Bo To Quan Moc
  • Pho Cuon Huong Mai
  • Banh Mi Dan To
  • Quan An Ngon
  • Maison Sen Buffet
  • Cha Ca Anh Vu

Vietnamské Pho Bo.
Vietnamské Pho Bo.

Nápoje

Co se týká nápojů, bude vás jistě jako první zajímat pitelnost kohoutkové vody. V Hanoji se k pití hygienicky upravuje povrchová voda pocházející z Rudé řeky a řeky Da, přesto však může obsahovat škodlivé patogeny. Proto si raději kupujte zdravotně nezávadnou vodu v PET lahvích (kohoutkovou vodu lze také řádně převařit, přefiltrovat nebo použít čistící tabletu). Dále můžete ochutnat i některý z těchto lokálních nápojů:

  • Vietnamská káva (Ca Phe): je velmi kvalitní a chuťově výrazná – připravuje se nejčastěji filtrací, Vietnamci pak mají nejraději ledovou kávu s kondenzovaným mlékem, která se nazývá Ca Phe Sua
  • Vaječná káva (Ca Phe Trung): je nejoblíbenějším nápojem v Hanoji – vyrábí se z vietnamské černé kávy přelité lehkou a vzdušnou pěnou z vaječných žloutků (na závěr se přilévá ještě kondenzované mléko)
  • Šťáva z drakontomelonu: protože je tato šťáva nakyslá, doplňuje se také cukrem a zázvorem (drakontomelon je sezónní exotické ovoce, které se sklízí v Hanoji jen v červnu a červenci)
  • Ledový čaj: v Hanoji je velmi oblíbený – vyrábí se obvykle z vody, citronové šťávy a cukru
  • Pivo: ve Vietnamu je obecně velmi populární točené pivo „bia hơi“, které se podává dobře vychlazené (má asi 3 % alkoholu) – natrefit můžete i na lidi popíjející pivo s ledem, dále je také oblíbené lahvové/plechovkové pivo značky Hanoi Beer, 333 Vietnamese Beer nebo Saigon Special
  • Koktejl Pho: natrefit můžete v hanojských barech také na velice nezvyklý koktejl Pho, který má svou vůní připomínat polévku Pho – a skutečně v něm najdete skořici, badyán, koriandr, chilli, plátek limetky a k tomu ještě gin a ovocný likér Cointreau

Nejlepší bary v Hanoji

  • 1900 Club Hanoi
  • Prague Pub
  • Terraço Sky Bar
  • Top of Hanoi
  • Hero Club Hanoi
  • Lighthouse Sky Bar

Vietnamské pivo.
Vietnamské pivo.

Zajímavosti o Hanoji na závěr aneb Věděli jste, že…

  • se v Hanoji neplatí daň z velikosti domu ale z jeho šířky? Proto mnozí tamější obyvatelé sází na stavby velmi úzkých, třebaže vysokých budov, aby na dani z nemovitosti ušetřili peníze.
  • psí maso je v Hanoji stále běžně dostupné i přes plošné zákazy – na základě tlaku „Západu“? Pokud jste tedy milovníkem těchto domácích mazlíčků, raději se některým pouličním stánkům vyhněte obloukem.
  • vodní loutkářství pochází právě ze Severu Vietnamu, kam spadá i Hanoj? Jeho tradice sahá až 1 000 let zpět!
  • v hanojských pravidlech silničního provozu jen stěží najdete pojmy jako „světelná signalizace“ nebo „přechod pro chodce“? Přejít silnici ve vietnamské metropoli tedy není vskutku nic snadného. Ne nadarmo se říká: „pokud dokážete přežít dopravní špičku v Hanoji, můžete přežít kdekoli“.

Sušení vonných tyčinek ve Vietnamu.
Sušení vonných tyčinek ve Vietnamu.

Všechny články autora

Iveta Reinisch

Iveta je srdcem i duší dobrodruh. Její povaha se ostatně promítá i do jejího profesního života. Jednoho dne se prostě rozhodla, že pověsí kariéru zdravotní sestřičky na hřebík a stane se redaktorkou. Psaní je totiž její životní vášní - miluje ho zkrátka už od dětství. Avšak Iveta má i jinou vášeň, a to je cestování! Zatím ještě nenavštívila všechna vytoužená místa - ale má ambice, to napravit... Její cestovatelský seznam přání je dost dlouhý, a tak věří, že jej brzy začne zase odškrtávat a pozná fascinující místa na planetě Zemi. Iveta spolupracuje s CK SEN od roku 2022.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole