Ho Či Minovo Město

Ho Či Minovo Město (Saigon): Průvodce, památky a zajímavosti

Perla Dálného jihovýchodu Asie i střídavě chaotické místo naplněné elegancí, dynamikou, exotikou, historií a úchvatnou francouzskou koloniální architekturou – to je Ho Či Minovo Město, jehož dřívější název Saigon používá stále většina tamějších obyvatel. Rušná atmosféra největšího města Vietnamu vás doslova pohltí na každém kroku, stejně jako honosnost hotelů, lesk nočních barů či úctyhodné pagody. Zapomenout ale nelze ani na výtečné pouliční jídlo a milé obyvatelstvo, které vám pobyt jen příjemní!

Návštěva Ho Či Minova Města se pro vás stane jistě milým překvapením. Na jedné straně zde uvidíte velice moderní a rušné ulice plné lákadel 21. století a na té druhé zase francouzskou koloniální architekturu, vzpomínkové odrazy Vietnamské války a běžný život obyčejných obyvatel, jenž vytváří onu specifickou vietnamskou identitu. Věřte, že se zamilujete na první pohled, ať už spatříte jakoukoliv tvář bývalého Saigonu.

Zajímavost: Už jste někdy slyšeli větu „To byl Saigon.“, a nevíte, co přesně znamená? Tento výraz je často připodobňován k chaosu, který se pojil hlavně s historií vietnamského města – konkrétně s pádem Saigonu v roce 1975 a následným koncem Vietnamské války. Tato událost totiž způsobila ve městě nepřehlednou situaci.

Autor: Iveta Reinisch

15.04.2024

Čti více
Tank - Cu Chi  tunely.
Tank - Cu Chi tunely.

Informace o Ho Či Minově Městě

  • Ho Či Minovo Město se rozkládá na ploše 2 095 km² v jižním Vietnamu a zahrnuje až 24 čtvrtí – 19 centrálních a 5 předměstských.
  • Ho Či Minovo Město zažilo v historii hned několik změn názvů. Původně bylo známé jako Prey Nokor neboli „Lesní město“, od roku 1862 se mu začalo říkat Saigon a po ukončení Vietnamské války v roce 1975 získalo stávající název po prvním vůdci komunistické vlády Ho Či Minovi.
  • K roku 2024 žije v Ho Či Minově Městě 9 567 656 lidí. Je tedy zdaleka největším vietnamských městem, po němž hned následuje Hanoj s 5 431 801 obyvateli.
  • Etnické skupiny v Ho Či Minově Městě zahrnují – etnické Vietnamce neboli Kinh (96 %), Číňany (6 %), Khmery (0,3 %) a domorodé obyvatelstvo Cham (0,1 %).
  • Ho Či Minovo Město zažívá tropické klima charakterizované dvěma odlišnými obdobími, tj. obdobím sucha od prosince do dubna a obdobím dešťů od května do listopadu.

Pohled na historickou část města.
Pohled na historickou část města.

Nejlepší místa, která v Ho Či Minově Městě stojí za vidění

Vietnam je zajímavou destinací, ve které se dokonale mísí to starověké s tím moderním. A jiné samozřejmě není ani Ho Či Minovo Město. Vydejte se za těmi nejpozoruhodnějšími atrakcemi a památkami a poznejte onen starý saigonský šarm!

KATEDRÁLA NOTRE DAME (Notre Dame Cathedral)

  • Poloha: centrum Ho Či Minova Města – na adrese 01 Cong Xa Paris, Ben Nghe Ward, District 1, Ho Chi Minh City
  • Vstupné: zdarma
  • Otevírací doba: každý den od 8:00 do 11:00 a poté od 14:00 do 16:00, mše ve všední den – 5:30 a 17:30, nedělní mše – 5:30, 6:45, 8:00, 9:30 (v angličtině), 16:00, 17:30 a 18:30
  • Potřebná doba na prohlídku: alespoň 1 hodina
  • Doprava: taxíkem (lze využít aplikaci Grab) nebo veřejnými autobusy č. 04, 120, 18, 30, 31, 36, 93
  • Nejlepší doba pro návštěvu: po celý rok

Počátky Katedrály Notre Dame v Ho Či Minově Městě se datují do konce 19. století, kdy tuto lokaci dobyli Francouzi. Francouzská vláda tehdy chtěla vybudovat velký kostel, který by sloužil komunitě a bohoslužbám pro francouzské kolonialisty. Samotná stavba byla zahájena v roce 1863 a dokončena o dva roky později. Jejím architektem byl Jules Bourard, jenž katedrálu navrhnul po vzoru Pařížské katedrály Notre Dame (ta v Ho Či Minově Městě je menší a kombinuje románský i gotický styl). Název „Saigonská hlavní katedrála“ byl poprvé použit v roce 1960, kdy tehdejší papež Jan XXIII. zřídil ve Vietnamu římskokatolické diecéze. V roce 1962 pak katedrálu pomazal a udělil jí status baziliky.

Zajímavost: Saigonská katedrála Notre Dame je dlouhá 93 metrů a obsáhne jeden hlavní sál, dvě komory, modlitebnu a 56 vitráží vyobrazujících postavy či události z Bible. Celková kapacita náboženské památky je pak 1 200 lidí.

Uvnitř katedrály můžete obdivovat například zvonici složenou ze šesti zvonů (je slyšet až 10 kilometrů daleko) nebo monumentální hodiny švýcarské výroby z roku 1887. V krásném parku před budovou pak vyniká socha Panny Marie míru nebo také „Královny míru“, která je vyrobena z bílé italské žuly a měří 4,6 metrů na výšku. Venkovní prostory je možné fotografovat, ty vnitřní ale nikoliv. Nutné je také dodržení konzervativního a uctivého stylu oblečení před vstupem.

Katedrála Notre Dame.
Katedrála Notre Dame.

PAGODA NEFRITOVÉHO CÍSAŘE (Jade Emperor Pagoda)

  • Poloha: asi 3,5 km od trhu Ben Thanh, mimo centrum Ho Či Minova Města – na adrese 73 Mai Thi Luu Street, Dakao Ward, District 1, Ho Chi Minh City
  • Vstupné: zdarma, vítaný je však jakýkoliv dobrovolný příspěvek na údržbu památky
  • Otevírací doba: denně od 8:00 do 18:00
  • Potřebná doba na prohlídku: 1 až 2 hodiny
  • Doprava: ideální volbou je taxík, zvolit ale můžete i veřejnou autobusovou dopravu
  • Nejlepší doba pro návštěvu: po celý rok – nejlépe brzy ráno (zvláštního obřadu v pagodě se ale dočkáte 9. den prvního lunárního měsíce)

Pagodu nefritového císaře známou také jako Chrám Phuoc Hai, založil počátkem 20. století Číňan Luu Minh. Ten svou rodnou zemi opustil a začal žít a podnikat ve Vietnamu. Protože však býval velmi nábožensky založený (taoista, buddhista a konfucianista), postavil pagodu, kde mohl uctívat Nefritového císaře a Buddhu. Náboženskou památku po něm převzal roku 1982 buddhistický mnich Thich Vinh Khuong a následně byla přidělena Vietnamské buddhistické asociaci. Dnes láká pagoda návštěvníky z celého světa pro svůj unikátní exteriér i interiér.

Nejvýraznějším místem je zde hlavní sál, který slouží k uctívání Nefritového císaře (důležitého božstva v čínské mytologii). Právě v této oblasti najdete velkou sedící sochu Nefritového císaře, která je obklopena dalšími „Bohy“ a mýtickými stvořeními. Uvnitř pagody lze spatřit i několik oltářů s obětinami, sochami, květinami či dekoracemi, u nichž se modlí místní i turisté. Velice zajímavá je také oblast „Deset dvorů pekla“ vyobrazující úlohu trestu a odplaty v životě za různé spáchané hříchy. A pokud se budete chtít pomodlit za své blízké, zamiřte do Síně předků. Zdaleka nejklidnějším místem jsou pak zahrady kolem pagody, které představují vítanou oázu odpočinku uprostřed rušného velkoměsta.

Jade Emperor Pagoda.
Jade Emperor Pagoda.

BUDDHISTICKÝ CHRÁM GIAC LAM (Giac Lam Buddhist Temple)

  • Poloha: asi 5 km od centra Ho Či Minova Města – na adrese 65 Lac Long Quan Street, Ward 10, Tan Binh District, Ho Chi Minh City
  • Vstupné: zdarma
  • Otevírací doba: denně od 7:00 do 21:00
  • Potřebná doba na prohlídku: 1 až 2 hodiny
  • Doprava: nejjednodušším způsobem je jízda taxíkem nebo doprava autobusem č. 27 ze zastávky Ben Thanh – vystoupit musíte na křižovatce Lac Long Quan – Au Co
  • Nejlepší doba pro návštěvu: po celý rok

Giac Lam je jednou z nejstarších pagod v Ho Či Minově Městě, tedy její historie sahá téměř 300 let zpět. Úplně první verzi této náboženské památky pod názvem Cam Son nechal postavit v roce 1744 čínský mnich Ly Thuy Long – konkrétně na Cam Son Hill. Když však pagodu o 30 let později převzal opat Vien Quang, získala nynější název Giac Lam. Od té doby slouží jako důležité centrum pro výuku buddhistických přikázání mnichům v jižním Vietnamu a k uchovávání či kopírování významných buddhistických písem.

Při vstupu do pagody Giac Lam si můžete povšimnout trojité brány postavené v roce 1955 a o pár kroků dál vás uvítá předzahrádka s pozoruhodným stromem Bodhi, který věnoval Vietnamu v roce 1953 buddhistický mnich ze Srí Lanky. Samotná budova se pak skládá z hlavní obřadní síně, oltáře patriarchů a jídelny. Spatřit v jejím interiéru můžete rovněž sbírku starožitností a více než 100 soch, z nichž některé jsou vyrobené z bronzu a jiné zase ze dřeva. Pozoruhodným prvkem komplexu je ovšem i 32 metrů vysoká buddhistická stúpa ve tvaru šestiúhelníku, která slouží jako úložiště relikvií Gautama Buddhy (ty přivezl společně se stromem Bodhi do Vietnamu mnich Narada).

Buddhistická pagoda Giac Lam.
Buddhistická pagoda Giac Lam.

BUDDHISTICKÝ CHRÁM XA LOI (Xa Loi Buddhist Temple)

  • Poloha: jen 1 km od Muzea pozůstatků války a 1,5 km od trhu Ben Thanh – na adrese No. 89, Ba Huyen Thanh Quan Street, Ward 7, District 3, Ho Chi Minh City
  • Vstupné: zdarma, ceněný je ale dobrovolný příspěvek na údržbu chrámu
  • Otevírací doba: 7:00 až 11:00 a pak 14:00 až 19:00
  • Potřebná doba na prohlídku: 1 až 2 hodiny
  • Doprava: nejpohodlněji se dostanete k chrámu taxíkem
  • Nejlepší doba pro návštěvu: po celý rok (lepší je vyhnout se návštěvě v období festivalů a svátků, kdy je chrám přeplněn)

Buddhistický chrám Xa Loi z roku 1958 představuje historicky významné buddhistické místo v Ho Či Minově Městě. V 60. letech 20. století se totiž stal ústředním bodem budhistického aktivismu a opozice proti vládě dřívějšího prezidenta Ngoa Dinha Diema. Zdaleka nejdramatičtějším byl v tomto ohledu rok 1963, kdy se na protest upálil mnich Thich Quang Duc a také odehrál násilný útok na chrám z příkazu prezidenta Diema – ten měl za následek zničení pagody, ztrátu mnoha životů či zatčení až 250 mnichů. Tato událost však ukončila nelehké období, budova byla zrekonstruována a dodnes slouží návštěvníkům jako poklidné místo pro relaxaci či symbol odolnosti a míru.

V interiéru chrámu můžete obdivovat například hlavní sál s velkou sochou Buddhy Shakyamuni, patnácti obrazy znázorňujícími Buddhovu historii nebo nefritovou věží ve tvaru listu stromu Bodhi. Výjimečné jsou ovšem i dvě tříobloukové vstupní brány (hlavní a vedlejší) - jakmile projdete hlavní bránou, spatříte záhy sedmipatrovou věž, která je vysoká asi 32 metrů a v každém patře ukrývá sochu Buddhy. Xa Loi je ale také domovem mnoha historických pokladů, jako například lakované desky se čtyřmi slovy "Dong Thuy Phap Vu", napsané královnou matkou Tu Hy nebo stříbrné stúpy obsahující relikvie nefritu.

BUDDHISTICKÝ CHRÁM THIEN HAU (Thien Hau Temple)

  • Poloha: poblíž centra města – na adrese 710 Nguyen Trai Street, District 5, Ho Chi Minh city
  • Vstupné: zdarma
  • Otevírací doba: denně od 8:00 do 17:00
  • Potřebná doba na prohlídku: 1 až 2 hodiny
  • Doprava: na pronajaté motoce, v pronajatém automobilu, taxíkem (aplikace Grab) nebo autobusem
  • Nejlepší doba pro návštěvu: po celý rok – vhodné jsou brzké ranní hodiny, abyste vyhnuli davům

Historie buddhistického chrámu Thien Hau sahá až do 18. století. Právě v té době (kolem roku 1760) byl postaven čínskými přistěhovalci na počest a k uctívání Bohyně moře „Mazu“. Od té doby je tato památka důležitým kulturním a náboženským centrem pro čínsko-vietnamskou komunitu. Obdivovat zde můžete například unikátní architekturu či složité dřevořezby, barevné keramické figurky a jemné porcelánové diorámy zdobící celou budovu. Nadšení ovšem budete i z poklidné duchovní atmosféry interiéru chrámu, přičemž vás omámí vůně kadidla a osloví několik zdobených oltářů, u kterých se modlí místní i turisté. K procházkám pak svádí nádvoří chrámu s překrásnými rostlinami a zdobenými bonsajemi.

Buddhistický chrám Thien Hau.
Buddhistický chrám Thien Hau.

OPERNÍ DŮM V HO ČI MINOVĚ MĚSTĚ (Ho Chi Minh City Opera House)

  • Poloha: asi 9,5 km od centra města – na adrese 07 Lam Son Square Street District 1, Ho Chi Minh City
  • Vstupné: venkovní prohlídka je zdarma (za vstup a konkrétní představení se platí poplatek)
  • Otevírací doba: denně od 8:00 do 22:00
  • Potřebná doba na prohlídku: do 1 hodiny (pokud půjdete na koncert, počítejte s delší časovou dotací)
  • Doprava: na motorce, automobilem, taxíkem nebo autobusem č. 02, 03, 19, 45 a 53 (zastávka je blízko Operního domu)
  • Nejlepší doba pro návštěvu: po celý rok

Operní dům v Ho Či Minově Městě je znám také jako Saigonská opera (Saigon Opera House) nebo Ho Či Minovo městské divadlo. O samotnou stavbu budovy se zasloužil v roce 1898 francouzský architekt Eugene Ferret, své brány veřejnosti však opera otevřela až o dva roky později, tj. 1. 1. 1900. Jejím hlavním účelem bylo pobavení tehdejší rostoucí střední třídy obyvatelstva, se vznikajícími nočními kluby, tanečními sály a hudebními bary ale začala být čím dál více upozaďována. Dnes se do interiéru dostanete po většinou jen tehdy, pokud si zaplatíte lístek na koncert. Prohlídka francouzské koloniální architektury zvenčí je však umožněna zdarma a kdykoliv během dne – nejlepší fotografie před operou získáte v pozdních odpoledních hodinách od 15:00 do 17:00.

Budova opery.
Budova opery.

SAIGONSKÁ CENTRÁLNÍ POŠTA (Sai Gon Central Post Office)

  • Poloha: hned vedle Katedrály Notre Dame, v centru města – na adrese No. 2, Cong Xa Paris Street, District 1, Ho Chi Minh City
  • Vstupné: zdarma
  • Otevírací doba: pondělí až pátek od 7:00 do 17:00, v sobotu od 7:00 do 18:00 a v neděli od 8:00 do 18:00
  • Potřebná doba na prohlídku: 1 hodina
  • Doprava: na motorce, v zapůjčeném automobilu, taxíkem nebo veřejným autobusem č. 03, 06, 19 a 45 (zastávka je na Cong Xa Paris Street poblíž pošty)
  • Nejlepší doba pro návštěvu: po celý rok

Centrální pošta je jednou z nestarších budov v Ho Či Minově Městě – postavena byla konkrétně mezi lety 1886 až 1891 podle návrhu slavného francouzského architekta Villedieua a jeho společníka Foulhouxe.Obdivuhodný je na první pohled exteriér této historické stavby, jenž může připomínat tak trochu zámeček. Stejně jako ostatní architektonická díla postavená během francouzského koloniálního období ve Vietnamu, má i tato budova ohromující žlutou fasádu zdobenou dekorativními reliéfy a klenutá okna. Vaší pozornosti ale neuniknou ani masivní hodiny umístěné nad vchodem do budovy pošty, které fungují neuvěřitelných 130 let!

Neméně zajímavý je současně interiér Centrální pošty v Ho Či Minově Městě, neboť hned u vstupu vás přivítá visící obrovský portrét bývalého prezidenta Ho Či Mina (ten býval také velkým vůdcem vietnamské revoluce v 20. století). A pokud svůj zrak před odchodem upřete na honosný kopulovitý strop budovy pošty, budete si připadat jako v originálním muzeu!

Uvnitř budovy pošty.
Uvnitř budovy pošty.

TRŽNICE BEN THANH (Ben Thanh Market)

  • Poloha: centrální oblast města – na adrese Le Loi Street, Ben Thanh Ward, District 1, Ho Chi Minh City
  • Vstupné: zdarma (nutná hotovost na nákupy)
  • Otevírací doba: denně od 6:00 do 18:00, noční trh je otevřen od 17:00 do 22:00
  • Potřebná doba na prohlídku: 2 a více hodin
  • Doprava: zapůjčeným vozem nebo na motorce, taxíkem nebo autobusem č. 3, 04, 152, 19, 20, 39, 53, 93 a 96
  • Nejlepší doba pro návštěvu: po celý rok

Tržnice Ben Thanh byla původně postavena již v 17. století poblíž řeky Ben Nghe a umístěna v Citadele Gia Dinh. Odtud také vznikl její název – „ben“ totiž znamená „říční přístaviště“ a „thanh“ se překládá jako „citadela“. Původní trh byl vyroben z cihel, dřeva a doškových střech, tudíž začal vlivem klimatických změn rychle chátrat. Pro potřeby návštěvníků tak v roce 1912 začali francouzští imperialisté budovat trh nový – na místě, kde se nachází dnes (dokončen byl roku 1914).

Na trh můžete vstoupit buď jedním ze čtyř hlavních vchodů nebo jedním z dvanácti vedlejších. Za prozkoumání pak stojí zcela jistě jedinečný architektonický styl tržnice Ben Thanh, ochutnávka delikátních vietnamských jídel u stánkařů či koupě originálních suvenýrů v podobě vietnamských klobouků, hedvábných šátků, dřevěných řemeslných výrobků, keramiky, lakovaného zboží a oděvů. Velmi oblíbeným zbožím nejen mezi turisty je na tržnici i koření, zrnková káva nebo sušené čajové lístky. Upozornění: protože je trh velký, vezměte si na jeho prohlídku pohodlné boty. Také si dávejte pozor na své cennosti a zkuste s trhovci vyjednávat o ceně.

TRŽNICE BINH TAY (Binh Tay Market)

  • Poloha: asi 8 km od centra města – na adrese No. 57A, Thap Muoi Street, Ward 2, District 6, Ho Chi Minh City
  • Vstupné: zdarma (nutná hotovost na nákupy)
  • Otevírací doba: denně od cca 6:00 do 18:00
  • Potřebná doba na prohlídku: 2 až 3 hodiny
  • Doprava: na motorce, automobilem, taxíkem nebo autobusem č. 05, 68, 91, 94, 103 a 139 (zastávka na Thap Muoi Street, což je jen kousek od trhu)
  • Nejlepší doba pro návštěvu: dopolední hodiny, jinak celoročně

Tržnice Binh Tay je jednou z nejstarších ve Vietnamu – může se pochlubit téměř stoletou historií. Její výstavba byla zahájena v roce 1928 a úspěšně dokončena roku 1930. Od té doby se stal trh symbolem živého obchodu a centrem obchodních aktivit v regionu. Protože však toto rušné a zajímavé místo začalo chátrat, prošlo v roce 1992 kompletní renovací (svůj historický ráz si ale zachovává stále). Nadšení zde budete z unikátní architektury budovy tržnice ale také z impozantní hlavní věže situované v centru trhu. Velmi osvěžující svou poklidností je pak nádvoří se sochou obchodníka jménem Quach Dam, jenž vybudoval trh Binh Tay.

Obzvlášť výjimečným zážitkem je však procházka mezi samotnými trhovci v Binh Tay! Omámeni tu budete voňavým kořením, šikovností řemeslníků a unikátností jejich výrobků nebo typickými vietnamskými klobouky non la a barevnými šaty. Na své si ale přijdou rovněž milovníci exotických pokrmů! Při návštěvě stánků nezapomeňte ochutnat vietnamské speciality jako třeba nudle s grilovaným vepřovým masem, jarní závitky či palačinky. A při tom všem nakupování a ochutnávání nezapomeňte s respektem a přátelským úsměvem vyjednávat o lepších cenách.

Ben Thanh Market.
Ben Thanh Market.

RADNICE V HO ČI MINOVĚ MĚSTĚ (People’s Committee Building)

  • Poloha: centrum města – na adrese 86 Le Thanh Ton Street, Ben Nghe ward, District 1, Ho Chi Minh City
  • Vstupné: zdarma
  • Otevírací doba: 7:00 až 17:00
  • Potřebná doba na prohlídku: 1 hodina
  • Doprava: pěšky po ulici Nguyen Hue nebo pak na kole, skútru, motorce, automobilem, taxíkem či autobusem
  • Nejlepší doba pro návštěvu: po celý rok

Radnice v Ho Či Minově Městě je též známá jako Budova lidového výboru a pojí se s ní zajímavá historie. Původně se stavba z roku 1909 jmenovala Hôtel de Ville a za její architekturou stál Francouz Paul Gardès – budova zahrnovala pouze sál s hodinovou věží a dvě jednopatrové konstrukce na každé straně hlavního sálu. Tehdy také fungovala jako sídlo městské rady Saigonu, avšak po Dni znovusjednocení 30. 4. 1975 se stala Radnicí Ho Či Minova Města a byla rozšířena na dvě podlaží.

Návštěvy interiéru Radnice Ho Či Minova Města mohou být omezené, neboť se jedná o vládní administrativní budovu. Doporučeno je tedy ověření přístupnosti veřejnosti u příslušných úřadů. Obdivovat však můžete radnici i zvenčí. Její unikátní francouzská koloniální architektura vás ohromí, stejně jako okolní náměstí, sochy, pomníky a zahrady nabízející poklidnou oázu uprostřed velkoměsta.

ULICE PHAM NGU LAO (Pham Ngu Lao Street)

  • Poloha: na západním okraji okresu 1 (District 1), asi 3,1 km od Saigon Railway Station
  • Vstupné: zdarma (vhodná je hotovost na případné nákupy)
  • Otevírací doba: 24 hodin denně
  • Potřebná doba na prohlídku: 1 hodina a více, v závislosti na zvolených aktivitách
  • Doprava: pěšky z centra, taxíkem nebo autobusem
  • Nejlepší doba pro návštěvu: po celý rok

Ulice Pham Ngu Lao je také známá jako „čtvrť pro baťůžkáře“. Právě zde můžete intenzivně nasát autentickou atmosféru vietnamské kultury prostřednictvím rozmanitých aktivit. Velkým lákadlem bude například voňavé a k tomu navíc levné pouliční jídlo nebo posezení v jednom z místních barů. Velice příjemné jsou ale i tamější restaurace a kavárny, kde se Vietnamcům velmi přiblížíte. A vězte, že se s vámi budou chtít dát do řeči i přes komunikační bariéru. Mějte však neustále pod dohledem své cennosti kvůli zvýšené koncentraci lidí! Pokud pak budete hledat v Ho Či Minově Městě levnější ubytování, porozhlédněte se právě v ulici Pham Ngu Lao, která je přímo vyhlášená dostupností hotelů, penzionů či motelů. Na tomto místě zažijete skutečný Vietnam a nezatížíte tím svůj cestovatelský rozpočet.

Radnice
Radnice

SAIGONSKÁ ZOOLOGICKÁ A BOTANICKÁ ZAHRADA (Saigon Zoo and Botanical Gardens)

  • Poloha: centrum města, naproti Paláci nezávislosti – na adrese 2 Nguyen Binh Khiem Street, Ben Nghe Ward, District 1, Ho Chi Minh city
  • Vstupné: návštěvníci s výškou od 1,3 m zaplatí 60 000 VND, návštěvníci s výškou 1 až 1,3 m zaplatí 40 000 VND (vietnamských dongů) a děti do 1 m mají vstup zdarma (pokud se budete chtít zúčastnit her/jiných aktivit v zoo, musíte počítat s dalšími poplatky)
  • Otevírací doba: denně od 7:00 do 18:30
  • Potřebná doba na prohlídku: 2 a více hodin
  • Doprava: na motorce, v automobilu, taxíkem nebo autobusem č. 05 z autobusového nádraží Cho Lon na autobusové nádraží Bien Hoa
  • Nejlepší doba pro návštěvu: prosinec až duben, kdy je chladněji a prší méně často

Saigonská zoologická a botanická zahrada byla založena v roce 1864 francouzskou koloniální správou, patří tak mezi nejstarší zoologické zahrady na světě. Návštěvníci mohou v prostorách vidět více než 100 druhů savců, plazů, ptáků a přes 1 800 druhů rostlin, včetně orchidejí a okrasných dřevin. Kromě příjemné procházky se pak naskýtá příležitost prozkoumat zoo a botanickou zahradu prostřednictvím elektrického vláčku nebo tramvaje – tento způsob dopravy je vhodný zejména pro rodiny s malými dětmi. A aby toho nebylo málo, prostory Saigonské zoologické a botanické zahrady nabízí také bezplatná umělecká představení zahrnující například kouzelnické show, tance či koncerty – tyto kulturní zážitky se konají zejména o víkendech a svátcích.

TEMATICKÝ PARK SUOI TIEN (Suoi Tien Theme Park)

  • Poloha: asi 19,5 km od centra města, na adrese 120 Xa Lo Ha Noi, Tan Phu Ward, District 9, Ho Chi Minh city
  • Vstupné: návštěvník s výškou nad 1,4 m zaplatí 150 000 VND a návštěvník s výškou 1 až 1,4 m zaplatí 80 000 VND (vietnamských dongů)
  • Otevírací doba: denně od 8:00 do 17:00
  • Potřebná doba na prohlídku: 2 a více hodin
  • Doprava: z Ho Či Minova Města jste zapůjčeným automobilem na místě asi za 40 minut, využít lze i taxík nebo autobus č. 19, 50, 52, 53 a 150 (zastavení u parku je na znamení/zmínku u řidiče)
  • Nejlepší doba pro návštěvu: po celý rok – ideální měsíc je ale únor (a brzké ranní hodiny či všední dny, o víkendech totiž bývá park přeplněný)

Tematický park Suoi Tien byl v Ho Či Minově Městě otevřen roku 1995. Daleko před tímto zábavním projektem se na původní ploše rozkládala jen řídce osídlená a divoká krajina s potůčky. Stačilo ovšem pár investic několika nadšenců a byla vybudována přední turistická destinace ve Vietnamu. Návštěvníci si zde mohou užít například koupaliště s mořskou vodou, pláž s bílým pískem, zoologickou zahradu, akvárium s více než 100 druhy živočichů, sněhový hrad umožňující osvěžení až v mínus 5 °C, horskou dráhu, jízdu v terénním vozu a různé hry, které pobaví zejména děti. V prostoru parku se pak konají každoročně i festivaly. Oslovit vás může třeba Jarní festival na začátku prvního lunárního měsíce nebo Letní festival konající se v červnu, jenž propaguje vietnamské ovoce.

Botanická zahrada.
Botanická zahrada.

PALÁC NEZÁVISLOSTI (Independence Palace)

  • Poloha: centrum města – na adrese 135 Nam Ky Khoi Nghia Street, Ben Nghe Ward, District 1, Ho Chi Minh City
  • Vstupné: dospělý zaplatí 40 000 VND, student s průkazkou 20 000 VND a dítě pak 10 000 VND (vietnamských dongů)
  • Otevírací doba: denně od 8:00 do 16:30
  • Potřebná doba na prohlídku: 2 až 3 hodiny
  • Doprava: taxíkem, automobilem, na motorce nebo autobusem (pokud se ubytujete v centru, lze dojít do paláce pěšky)
  • Nejlepší doba pro návštěvu: po celý rok

Palác nezávislosti v Ho Či Minově Městě je také známý jako Palác znovusjednocení. Počátky této stavby se datují do roku 1868, kdy Francouzi dobyli šest provincií v jižním Vietnamu a nechali postavit tzv. Palác Norodom. Ten užíval po několik let francouzský guvernér – i proto byl tehdy nazýván jako Místodržitelský palác. Od roku 1887 do roku 1945 pak palác užívali jako své bydliště i pracoviště všichni generální guvernéři Francouzské Indočíny. Budova však v dalších letech zažila mnoho náročných historických okamžiků. Roku 1945 ji osídlili Japonci, v roce 1962 čelila povstaleckému bombardování a v roce 1966 prošla obnovou na popud tehdejšího prvního vietnamského prezidenta, kterým byl Ngo Dinh Diem. V roce 1975 (u konce Vietnamské války) pak poničily tanky zdi Paláce nezávislosti a nastal pád Vietnamské republiky.

I přes složitou historickou linii má dnes Palác nezávislosti, co nabídnout. V udržované budově mohou návštěvníci vidět 2 hlavní patra, 2 mezipatra, terasu a suterén s asi stovkou pokojů v různých stylech (sloužily pro různé účely). Zajímavá je například kabinetní místnost, ve které se pořádaly schůze a slavnostní akce nebo také státní hodovní síň, kde se konaly významné akce až pro sto lidí. Součástí paláce je pak i sídlo prezidentské rodiny, komnata velvyslanců, knihovna, kino, zábavní salonek anebo třeba kasino. Okouzlující jsou ovšem i venkovní prostory s oválným trávníkem či jezerem s lotosy a lekníny.

Palác nezávislosti.
Palác nezávislosti.

TUNELY CU CHI (Cu Chi Tunnels)

  • Poloha: asi 70 km od centra města – na adrese TL15, Phu Hiep, Cu Chi District, Ho Chi Minh City
  • Vstupné: stojí na osobu od 24 USD (593 623 VND – vietnamských dongů), ceny se mohou lišit v závislosti na typu prohlídky
  • Otevírací doba: denně od 7:30 do 17:00
  • Potřebná doba na prohlídku: 1 až 2 hodiny
  • Doprava: taxíkem z Ho Či Minova Města za 1,5 hodiny nebo také na motorce, v automobilu, na lodi, skútru a autobusem za 2,5 hodiny (č. 13 a č. 94 z autobusového nádraží Ho Či Minova Města na nádraží Cu Chi)
  • Nejlepší doba pro návštěvu: v období sucha, tj. od listopadu do dubna

Cu Chi tunely nacházející se v džungli na předměstí Ho Či Minova Města, představují rozsáhlý komplex, který se táhne v délce více než 120 kilometrů. Vybudovány byly mezi 40. až 60. lety 20. století komunistickými vojáky. Tyto sofistikované podzemní chodby sehrály klíčovou roli zejména v nechvalně známé Vietnamské válce – poskytovaly totiž strategickou a bezpečnou síť pro vojáky Vietkongu (Národní fronta pro osvobození jižního Vietnamu). Složitý systém tunelů připomíná dodnes jakési podzemní vesnice s plnohodnotnými obytnými oblastmi, kuchyněmi, nemocnicemi, sklady munice, velitelskými místnostmi a kryty proti bombám.

Tunelový komplex Cu Chi je rozdělen do dvou sousedních lokalit, tj. Ben Dinh a Ben Duoc, které nabízejí různé zážitky z hlediska konstrukce, míry návštěvnosti a aktivit. Ben Dinh je prominentní částí Cu Chi tunelů a může se pochlubit rozšířenými průchody pro snadný přístup či různými možnostmi vyžití zahrnujícími střelnici s historickými zbraněmi, paintball, jízdu na kajaku nebo třeba cyklistiku (tato oblast bývá také turisticky nejvytíženější). Ben Duoc je pak drsnější část s užšími i méně pohodlnými vstupy a je určena spíše pro dobrodružnější návštěvníky, kteří preferují méně lidí.

V tunelech Cu Chi.
V tunelech Cu Chi.

ŘEKA SAIGON (Saigon River)

  • Poloha: protéká třemi vietnamskými provinciemi, kterými jsou Tay Ninh, Binh Duong a Ho Či Minovo Město (považována je také za hranici mezi Binh Duong a Ho Či Minovým Městem)
  • Vstupné: zdarma (za aktivity na řece, jako např. plavby, musíte počítat s poplatky)
  • Otevírací doba: 24 hodin denně
  • Potřebná doba na prohlídku: 1 a více hodin, v závislosti na preferované aktivitě
  • Doprava: k řece Saigon se můžete dostat buď pěšky, na motorce, automobilem nebo taxíkem – proudí Ho Či Minovým Městem a nejblíže je například k Pagodě Giac Lam nebo k Chrámu Cao Dai
  • Nejlepší doba pro návštěvu: po celý rok – lépe se vyhnout období dešťů mezi květnem až listopadem

Řeka Saigon je, řekněme, letitým strážcem, pečovatelem a také svědkem historických událostí dnešního Ho Či Minova Města. Tento vodní tok představoval ještě v 17. století jediný způsob dopravy do tehdejší oblasti Gia Dinh. V 18. a 19. století, když se Saigon dostal pod kontrolu francouzských kolonialistů, důležitost řeky významně vzrostla. Stala se totiž místem k založení prvního obchodního přístavu na Dálném východě s názvem Nha Rong Port.

Dnes je řeka Saigon velkým lákadlem pro turisty, neboť nabízí například výletní okružní plavby. Ty jsou nejkrásnější při západu slunce – z lodi získáte úžasný výhled na Ho Či Minovo Město a řadu příležitostí ke skvělým fotografiím. Velkou turistikou atrakcí je však i vodní autobus Saigon (Saigon Waterbus) s 66 místy k sezení, jenž vyplouvá obvykle v časech mezi 8:30 až 18:00 z doku Bach Dang do pěti dalších doků v různých částech města, jmenovitě do Binh An, Thanh Da, Hiep Binh Chanh a Linh Dong Docks.

Řeka Saigon, pohled na budovu Bitexco.
Řeka Saigon, pohled na budovu Bitexco.

FINANČNÍ VĚŽ BITEXCO A VYHLÍDKOVÁ PLOŠINA SAIGON SKYDECK (Bitexco Financial Tower/Saigon Skydeck)

  • Poloha: centrum Ho Či Minova Města – na adrese 36 Ho Tung Mau Street, Ben Nghe Ward, District 1, Ho Chi Minh City
  • Vstupné: dospělý zaplatí za vstup na vyhlídkovou plošinu 240 000 VND, dítě od 4 do 12 let, senior nad 65 let a zdravotně handicapovaný 160 000 VND (vietnamských dongů) a děti do 4 let mají vstup zdarma
  • Otevírací doba: vyhlídková plošina je otevřena denně od 9:30 do 21:30
  • Potřebná doba na prohlídku: 1 až 2 hodiny
  • Doprava: pěšky z centra, na motorce, skútru, automobilem, taxíkem nebo veřejným autobusem
  • Nejlepší doba pro návštěvu: po celý rok

Finanční věž Bitexco je se svými 262 metry nejvyšší budovou Ho Či Minova Města a také městskou ikonou, jejíž architektura byla inspirována vietnamskou národní květinou – lotosem. Evokuje tedy krásu, pokrok, velký potenciál Vietnamu a globální aspirace. Otevřena byla v roce 2011 a svým návštěvníkům nabízí zábavu zejména v podobě vyhlídkové plošiny Saigon Skydeck, která se nachází v 49. patře budovy (celkem má 68 pater). Odtud spatříte 360stupňový pohled na město a jeho okolí. Do 49. patra vás pak doveze ultrarychlý výtah – dokáže urazit až 7 metrů za sekundu! V přízemí Finanční věže Bitexco pak najdete nákupní centrum ICON68, v 6. patře lobby, v 7. až 48. patře kancelářské prostory, nad 49. patrem také restauraci s barem a v 52. patře se nachází přistávací plocha pro vrtulníky.

Moderní část Ho Či Minova Města s řekou Saigon.
Moderní část Ho Či Minova Města s řekou Saigon.

VODNÍ LOUTKOVÉ DIVADLO ZLATÝ DRAK (The Golden Dragon Water Puppet Theatre)

  • Poloha: asi 5 minut chůze od radnice Ho Či Minova Města – na adrese 55B Nguyen Thi Minh Khai Street, District 1, Ho Chi Minh City
  • Vstupné: ceny vstupenek se liší podle druhu představení – většinou se pohybují od 200 000 VND na osobu (vietnamských dongů)
  • Otevírací doba: denně 9:00 až 11:30 a 13:30 až 18:00 (představení se konají každé úterý, pátek a neděli od 17:30)
  • Potřebná doba na prohlídku: odvíjí se dle délky vybraného představení, které většinou trvá 50 minut
  • Doprava: na pronajaté motorce, pěšky po ulici Le Thanh (jihozápadně) nebo taxíkem
  • Nejlepší doba pro návštěvu: po celý rok

Vodní loutkové divadlo Zlatý drak je kulturním klenotem Ho Či Minova Města a nabízí jedinečný zážitek pro milovníky hudby, umění a tance. Pro unikátnost jej dokonce UNESCO uznalo jako nehmotné kulturní dědictví světa! Na tomto jedinečném místě můžete zhlédnout různá představení odehrávající se v bazénu o rozloze 4 metry čtvereční. Na vodní hladině se vystřídá hned několik loutek, mezi něž lze zařadit například vodní víly, farmáře anebo draky. Vše pak doplňuje tradičními písněmi a hudbou živý orchestr. Loutky jsou vyrobeny zpravidla z lehkých materiálů a dřeva, aby se na vodě nadnášely. Pokud cestujete do Ho Či Minova Města s dětmi, určitě toto zajímavé a okouzlující divadlo nevynechejte.

Vietnamské loutky.
Vietnamské loutky.

BIOSFÉRICKÁ REZERVACE CAN GIO (Can Gio Mangrove Biosphere Reserve)

  • Poloha: ostrov Can Gio je vzdálený asi 60 km od centra Ho Či Minova Města – adrese je Can Gio District, Ho Chi Minh City
  • Vstupné: za vstup jedné osoby do ekoturistické zóny Vam Sat se platí částka od 60 000 VND (vietnamských dongů), včetně ekologického kyvadlového vozidla, děti od 6 do 11 let mají poloviční vstupné a děti do 6 let mohou vstoupit zdarma
  • Otevírací doba: denně od 7:00 do 17:00
  • Potřebná doba na prohlídku: několik hodin až jeden den
  • Doprava: na pronajaté motorce, v pronajatém automobilu, taxíkem nebo autobusem č. 20 z trhu Ben Thanh (vystoupíte u Binh Khanh Ferry, převezete se trajektem a pokračujete autobusem č. 90 na ostrov Can Gio)
  • Nejlepší doba pro návštěvu: po celý rok

Biosférická rezervace Can Gio (od roku 2000 v UNESCO), známá také jako opičí ostrov Can Gio, je výjimečnou oblastí Ho Či Minova Města, tudíž by ji neměl vynechat žádný turista. Je to v podstatě spletitý systém vodních kanálů a řek, který zahrnuje zejména mokřady, mangrovové lesy, pláž a „opičí“ ostrov – v oblasti totiž žije více než 2 tisíce opic! Vidět však lze v rezervaci i krokodýly, netopýry a různé druhy měkkýšů či jiných živočichů. Na své si zde přijdou i nadšenci do historie, neboť Can Gio je domovem bývalé bojové zóny za Vietnamské války, která nadále uchovává rozmanité artefakty v podobě vojenských dílen, vojenské věznice, pozorovacího stanoviště a podobně. A pokud do této lokality zamíříte, nezapomeňte také na ochutnávku místních specialit, jako jsou grilované ústřice, krevety a jiné lahodné mořské plody!

Sušení vonných tyčinek ve Vietnamu.
Sušení vonných tyčinek ve Vietnamu.

MUZEUM POZŮSTATKŮ VÁLKY (War Remnants Museum)

  • Poloha: 10 minut jízdy od trhu Ben Thanh, nebo 10 minut chůze od Paláce nezávislosti a Želvího jezera – na adrese 28 Vo Van Tan, District 3, Ho Chi Minh City
  • Vstupné: základní vstupné pro 1 osobu je 40 000 VND (vietnamských dongů), 50% slevu mají děti od 6 do 16 let či studenti, děti do 6 let a zdravotně handicapovaní mohou vstoupit zdarma
  • Otevírací doba: denně od 7:30 do 17:30
  • Potřebná doba na prohlídku: 1 až 2 hodiny
  • Doprava: nejlépe se na místo dostanete taxíkem (výhodná je aplikace Grab) nebo autobusy č. 14 ze stanice Mien Dong, č. 28 z trhu Ben Thanh a č. 06 ze stanice Cho Lon
  • Nejlepší doba pro návštěvu: po celý rok

Muzeum pozůstatků války je v Ho Či Minově Městě jednou z nejnavštěvovanějších atrakcí. Založeno bylo v roce 1975 a ročně přivítá miliony návštěvníků. Je živým svědectvím a významným historickým památníkem, který vypráví příběh o brutální realitě druhé války v Indočíně a jejím hlubokém dopadu na vietnamský lid. Ve třech patrech muzejních prostor však můžete vidět i předměty dokumentující francouzsko-koloniální období a konflikty s Čínou. Některé filmy, dobové fotografie a jiné artefakty mohou být zneklidňující, a tak důkladně zvažte vstup svých dětí. Za prozkoumání pak stojí i venkovní expozice, kde je vystavena vojenská technika včetně letadel, vrtulníků či tanků.

MUZEUM HO ČI MINOVA MĚSTA (Museum of Ho Chi Minh City)

  • Poloha: centrum Ho Či Minova Města – na adrese 65 Ly Tu Trong Street, District 1, Ho Chi Minh City
  • Vstupné: za 1 osobu zaplatíte v základu 30 000 VND (vietnamských dongů), návštěvníkům s fotografickým vybavením je také účtován poplatek navíc ve výši 20 000 VND
  • Otevírací doba: denně od 8:00 do 17:00
  • Potřebná doba na prohlídku: 2 až 3 hodiny
  • Doprava: pešky, taxíkem, na motorce, v automobilu nebo ideálně autobusem č. 04, 18 a 36 – zastávka je jen 50 metrů od muzea
  • Nejlepší doba pro návštěvu: po celý rok

Muzeum Ho Či Minova Města, dříve známé jako Palác Gia Long, bylo postaveno v roce 1885 váženým francouzským architektem Alfredem Foulhouxem. Původně se mělo jednat o sídlo Muzea komerčního obchodu vystavující živé produkty a zboží jižního Vietnamu, později se ale jeho účel změnil. Během japonské okupace sloužila budova například jako rezidence japonského guvernéra a v dalších letech dokonce jako sídlo prozatímní vlády státu Vietnam (v období před válkou ve Vietnamu). Vše změnil rok 1978, kdy se odehrála severovietnamská komunistická invaze do jižního Vietnamu – právě tehdy byl palác označen za Revoluční muzeum Ho Či Minova Města.

Dnes najdete uvnitř muzea celkem devět galerií, z nichž každá nabízí pohled do různých historických období vývoje města. Mezi artefakty lze spatřit například fotografie, mapy, diagramy a další zajímavosti. Fascinující je například výstava s názvem „Perla Dálného východu“ nebo také výstava tradičních řemeslných odvětví, kterým se v Ho Či Minově Městě nadále daří. Vidět ale můžete v muzejní sbírce i předměty připomínající válečná období nebo mince a bankovky odrážející historii měny.

Ho Chi Minh City Museum .
Ho Chi Minh City Museum .

MUZEUM VÝTVARNÉHO UMĚNÍ V HO ČI MINOVĚ MĚSTĚ (Ho Chi Minh City Museum of Fine Arts)

  • Poloha: centrum města, asi 500 metrů od trhu Ben Thanh – na adrese No. 97A, Pho Duc Chinh Street, Nguyen Thai Binh Ward, District 1, Ho Chi Minh City
  • Vstupné: dospělý zaplatí 30 000 VND a dítě od 6 let + student s průkazkou 15 000 VND (vietnamských dongů), děti do šesti let a senioři od 60 let výše mají vstup zdarma – fotografování fotoaparátem je zpoplatněno částkou 300 000 VND
  • Otevírací doba: denně od 8:00 do 17:00
  • Potřebná doba na prohlídku: 2 až 3 hodiny
  • Doprava: pokud jste ubytovaní v centru, můžete dojít k muzeu pěšky – jinak je výhodný taxík anebo také autobus č. 03, 04, 152, 18, 19, 53, 56, 93 a 96 (zastávka je blízko muzea)
  • Nejlepší doba pro návštěvu: po celý rok

Muzeum výtvarného umění v Ho Či Minově Městě bylo postaveno roku 1929 pod záštitou francouzského architekta Rivery. Později se tato budova stala rodinným sídlem Hua Bon Hoa, jenž býval prominentním čínských obchodníkem a jedním z nejbohatších mužů té doby v jižním Vietnamu – v Ho Či Minově Městě vlastnil hned několik dalších nemovitostí, jako například Nemocnici Tu Du, Majestic Hotel a Nouzové centrum Ho Či Minova Města. Po znovusjednocení Vietnamu v roce 1975 byla budova opuštěna a roku 1987 ji převzala vietnamská vláda.Oficiálně tedy Muzeum výtvarného umění vzniklo roku 1987 a roku 1992 bylo zpřístupněno poprvé veřejnosti.

Dnes mohou návštěvníci v muzejní sbírce rozmístěné ve třech podlažích obdivovat více než 20 000 uměleckých děl, mezi které patří nejen obrazy, ale například i starověké bronzové sochy, obrazy místních tvůrců, vietnamská keramika či historické umělecké artefakty.

MUZEUM HISTORIE HO ČI MINOVA MĚSTA (History Museum of Ho Chi Minh City)

  • Poloha: centrum města (jen kousek od Katedrály Notre Dame nebo Paláce nezávislosti) – na adrese 2 Nguyen Binh Khiem, Ben Nghe ward, District 1, Ho Chi Minh City
  • Vstupné: 30 000 VND (vietnamských dongů), děti a studenti mají 50% slevu a děti do 6 let + zdravotně handicapovaní mohou vstoupit zdarma
  • Otevírací doba: každý den kromě pondělí od 8:00 do 17:00 (polední přestávka od 11:30 do 13:00)
  • Potřebná doba na prohlídku: asi 2 hodiny
  • Doprava: automobilem, na motorce, taxíkem nebo autobusem č. 05, 06, 14 a 56
  • Nejlepší doba pro návštěvu: po celý rok

Muzeum historie Ho Či Minova Města bylo založeno 23. srpna 1979. Tomuto datu však předcházel také rok 1929, kdy během koloniální éry Francouzské Indočíny založili Francouzi první muzejní budovu spojenou s historií zvanou „Musée Blanchard de La Brosse“ – muzeum bylo tehdy pojmenované po francouzském historikovi a archeologovi, který se jmenoval Etienne Blanchard de La Brosse. Jako návštěvníci zde můžete obdivovat až 15 galerií s vystavenými artefakty a starožitnostmi, které odráží historii města a okolního regionu od prvních lidských stop až po rok 1930. Mezi předměty lze spatřit třeba tradiční oděv, textil nebo keramiku. Unikátní je však i samotná francouzská koloniální architektura muzejní budovy nebo udržované zahrady s tropickými stromy kolem ní, jež jsou poklidnou oázou pro každého nadšence přírody.

MUZEUM JIHOVIETNAMSKÝCH ŽEN (South-Vietnamese Women Museum)

  • Poloha: centrum města, asi 2 km od trhu Ben Thanh a 700 metrů od Muzea pozůstatků války – na adrese 202 Vo Thi Sau Street, District 3, Ho Chi Minh City
  • Vstupné: zdarma
  • Otevírací doba: denně od 7:30 do 11:30 a pak od 13:30 do 17:00
  • Potřebná doba na prohlídku: 1 až 2 hodiny
  • Doprava: pěšky z centra, autobusy č. 04, 30, 54, 91, 150 a 152 nebo ideálně taxíkem (výhodná je taxi aplikace Grab)
  • Nejlepší doba pro návštěvu: po celý rok

Muzeum jihovietnamských žen v Ho Či Minově Městě bylo postaveno 29. dubna 1985. Celkem zahrnuje plochu 5 410 metrů čtverečních včetně šesti galerií, ve kterých se konají výstavy na různá témata, sálu s kapacitou až 1 000 osob a skladu o ploše 700 metrů čtverečních. Muzejní sbírka pak čítá více než 31 tisíc artefaktů, z nichž k vidění je pouze 930 kusů – zbylé předměty jsou uchovávány ve skladových prostorách. Konkrétně v prvním patře mohou návštěvníci vidět tradiční řemesla a ao dai – elegantní vietnamský národní oděv (zde jsou popisky také ve francouzštině a angličtině). V dalších dvou patrech jsou vystaveny fotografie a příběhy vietnamských žen v historii, stejně jako role těchto žen během války (zde je většina popisků ve vietnamštině).

Muzeum výtvarného umění.
Muzeum výtvarného umění.

Historie a současnost Ho Či Minova Města

Ještě, než oblast dnešního Ho Či Minova Města začala patřit Vietnamu, byla součástí Khmerské říše pod názvem Prey Nokor – to se překládá jako „Lesní království“. A skutečně tato lokalita věrně korespondovala s tehdejším názvem, jednalo se totiž v podstatě o hustě zalesněnou buš (než ji začali modernizovat a přetvářet ve vietnamské území osadníci, vojáci, průkopníci a uprchlíci z války Trinh-Nguyen).

Nejdůležitější historické milníky:

  • 17. století bylo na dnešním území Ho Či Minova Města ve znamení dynastie Nguyen a v roce 1698 bylo poprvé založeno město Saigon Gia Dinh.
  • 19. století se pojí francouzským koloniálním obdobím. Přesněji roku 1859 vtrhla francouzská vojska na území a získala kontrolu nad Saigonem. Během následujících let se stala oblast Saigon Gia Dinh centrem obchodu a podnikání v oblasti jihovýchodní Asie.
  • Francouzi během 19. století na území dnešního Ho Či Minova Města také vybudovali několik budov v západním stylu, jako například Katedrálu Notre Dame, Saigonskou poštu nebo trh Ben Thanh.
  • V éře francouzských kolonialistů získalo poprvé město Saigon přívlastek „Perla Dálného východu“.
  • Roku 1955 byla v jižním Vietnamu založena Vietnamská republika a Saigon stále zůstával jejím hlavním městem a centrem obchodu.
  • V 60. a 70. letech 20. století dobyly americké jednotky jižní Vietnam a přinesly americkou kulturu obyvatelům Saigonu.
  • 30. dubna 1975 svrhly Ho Či Minovy vojenské síly (ze Severního Vietnamu) jihovietnamský režim a znovu sjednotily celou zemi. Následně na to, v roce 1976, byl Saigon přejmenován na Ho Či Minovo Město – na počest národního hrdiny Ho Či Mina.

Dnes představuje Ho Či Minovo Město moderní metropoli, největší vietnamské město a také světem respektované obchodní, vzdělávací, ekonomické, kulturní, technologické i vědecké centrum. Každoročně se sem sjíždí miliony turistů, aby obdivovali někdejší stopy francouzské architektury a kultury či vytrvalost a sílu vietnamského národa, která se odráží ve velmi složité historii města.

Chrám Cao Dai u řeky Saigon.
Chrám Cao Dai u řeky Saigon.

Co potřebujete vědět před odletem do Ho Či Minova Města

Před odletem do Ho Či Minova Města si musíte zkontrolovat cestovní pas, který by měl být platný ještě aspoň 6 měsíců – při vstupu na území Vietnamu. Nutné je také vyřízení platného turistického víza – to probíhá primárně formou elektronické žádosti (země má systém E-víz). Negativní PCR/antigenní test na COVID-19 nebo očkovací certifikát pak není od roku 2022 ze strany Vietnamu vyžadován.

UPOZORNĚNÍ: Než odletíte do Vietnamu (Ho Či Minova Města) na dovolenou, zajistěte si komplexní cestovní pojištění u renomované pojišťovny – to vám umožní případné krytí výloh spojených s ošetřením po úraze/v nemoci v čínských nemocnicích či na ambulancích + také repatriaci.

Více informací o cestování do Vietnamu se dočtete na oficiálních webových stránkách Ministerstva zahraničních věcí ČR.

Kdy navštívit Ho Či Minovo Město

Ideálními měsíci pro návštěvu Ho Či Minova Města jsou prosinec, leden, únor, březen a duben, kdy panuje období sucha a teploty se pohybují od příjemných 20 °C do 32 °C. Tento časový rámec vám poskytne příznivé klimatické podmínky pro poznávání městských památek a okolní zeleně. S obdobím dešťů od května do listopadu se následně pojí značné srážky a vysoká vlhkost vzduchu (někdy až 83 %), která pobyt může znepříjemňovat.

Kostel Tan Dinh.
Kostel Tan Dinh.

Jazyk a lidé

Úředním jazykem Vietnamu je vietnamština – tedy i tu po většinou v Ho Či Minově Městě uslyšíte. V celé zemi však existuje více jak 100 různých dialektů a jazyků. Nejrozšířenějšími „západními“ jazyky jsou angličtina a francouzština. Co se pak týká povahy obyvatel Ho Či Minova Města, lze jednoduše říct, že jsou to velice otevření a přátelští lidé. Snadno se tak s „domorodci“ seznámíte u dobrého jídla, lahodné kávy nebo vychlazeného piva. Vietnamci též oplývají velkou energií a pracovitostí – dokážou skutečně „tvrdě dřít“. Na druhou stranu mají rádi zábavu, což je vidět zejména u mladší generace po setmění. Noční život v bývalém Saigonu je neuvěřitelně rušný.

Bezpečí

Ho Či Minovo Město je obecně bezpečnou lokalitou pro turisty – setkat se v něm můžete spíše jen s drobnou kriminalitou. Je však dobré být ostražitý, jako v každé jiné destinaci. Natrefit totiž můžete ve vietnamské metropoli na tyto podvody:

  • Taxi: někteří taxikáři se snaží obelstít cestujícího nepoužíváním taxametru nebo záměrným prodlužováním trasy, poté mu naúčtují přemrštěnou částku podle sebe
  • Cyklo rikši: u najímání rikši buďte opatrní, neboť řidič vám může účtovat nesmyslné poplatky navíc, nebo dokonce uvést přemrštěnou cenu za službu
  • Pouliční prodejci: při prozkoumávání města můžete snadno natrefit na pouliční prodejce, kteří nabízí falešné zboží za závratné částky, ty raději zdvořile odmítněte a jděte dál
  • Falešní průvodci: setkat se můžete zejména u památek Ho Či Minova města s falešnými průvodci, kteří s vás pouze chtějí dostat co nejvíce peněz – ve skutečnosti ale o atrakci/památce nic neví
  • Směna peněz: peníze si na vietnamské dongy nikdy neměňte na ulici od někoho neznámého – vždy volte oficiální směnárny, banky nebo bezpečný výběr hotovosti z bankomatu

Bezpečnostní tipy pro každého cestovatele

Abyste zůstali v Ho Či Minově Městě po celou dobu dovolené v bezpečí, nepodceňte ani tyto racionální cestovatelské tipy:

  • Zůstaňte ve střehu a mějte neustále po dozorem své cennosti.
  • Používejte zásadně jen renomované a seriózní taxislužby (ideální je aplikace Grab) a trvejte na zapnutí taxametru před zahájením jízdy. To samé platí i při využívání jiných dopravních prostředků s řidičem.
  • Pokud se budete pohybovat v oblasti s vyšším výskytem lidí, mějte své osobní věci vždy blízko u těla, abyste zabránili případné krádeži.
  • Před koupí pouličního jídla si všímejte hygienických podmínek u stánku i počtu návštěvníků. Pokrm nikdy nejezte, aniž by byl důkladně uvařen.
  • Před procházkou po Ho Či Minově Městě se oblečte uctivě a skromně. Vietnam je stále velmi konzervativní země. Krom toho některé náboženské památky si žádají zakrytá ramena a kolena.

Čínská čtvrť v Ho Či Minově Městě.
Čínská čtvrť v Ho Či Minově Městě.

Doprava v Ho Či Minově Městě

Do Ho Či Minova Města létají z Letiště Václava Havla v Praze pravidelné linky společností Qatar Airways, Emirates, Lufthansa nebo například Turkish Airlines. Cílem je Mezinárodní letiště Tan Son Nhat (Tan Son Nhat International Airport – SGN) vzdálené od centra Ho Či Minova Města asi 6 km. Toto letiště také platí za největší ve Vietnamu.Počítat musíte během letu z Prahy vždy alespoň s jedním mezipřistáním, které bývá zpravidla v Dubaji, Dauhá nebo ve Frankfurtu nad Mohanem. Cena zpáteční letenky se odvíjí od termínu letu, počtu mezipřistání i vybrané letecké společnosti – ta nejlevnější se pohybuje kolem 20 000 Kč/k roku 2024.

A jak se přepravovat přímo v Ho Či Minově Městě? Využít můžete po příletu do města nebo během svého pobytu následující dopravní prostředky:

Motocykl

Zdaleka nejběžnější dopravou ve Vietnamu je jízda na motocyklu. V Ho Či Minově městě tedy také natrefíte na tisíce lidí projíždějících na motorce. Pokud i vy budete chtít poznávat krásy této lokality jakožto samostatný motorkář, musíte vlastnit platný řidičský průkaz. Kromě toho národního musíte v půjčovně motocyklů předložit i mezinárodní řidičský průkaz (IDP), který je ve Vietnamu uznáván. Zaplatit před půjčením motocyklu musíte rovněž vratnou zálohu (buď v hotovosti nebo kartou) – některé půjčovny mohou dokonce vyžadovat kopii cestovního pasu nebo jeho originál (této variantě raději předejděte). Obecně pak Ministerstvo zahraničních věcí ČR nedoporučuje jízdu na motorce ve Vietnamu řidičům nezkušeným.

TIP: jestli si nejste jistí při jízdě na motorce, obáváte se hustého provozu v Ho Či Minově Městě nebo prostě jen nevlastníte řidičský průkaz, můžete si motorkářskou jízdu též užít! Pronajměte si motocykl i s řidičem a užívejte si bezstarostnou jízdu ze zadního sedadla.

Automobil

Stejně tak, jako motocykl, můžete si ve Vietnamu zapůjčit i automobil. V autopůjčovně však musíte předložit platný národní řidičský průkaz, ten mezinárodní (IDP) a také cestovní pas. Nutné bude současně složení zálohy buď v hotovosti nebo debetní/kreditní kartou. Mezi známé půjčovny automobilů v Ho Či Minově Městě patří například Saigon Car Rental, Vietnam Trust Car Rental Company nebo Vietnam Rent A Car. Jestli se na řízení vozu v Ho Či Minově Městě necítíte, lze si jej pronajmout i se zkušeným řidičem – to ostatně doporučuje i Ministerstvo zahraničních věcí ČR. Provoz ve velkých vietnamských městech bývá totiž dosti chaotický a nebezpečný pro neznalé.

Taxi

Preferujete-li soukromí a pohodlí, je pro vás jako stvořená jízda taxíkem. V Ho Či Minově Městě na taxikáře natrefíte v podstatě na každém kroku. Nejbezpečnější co do prevence podvodů je používání aplikace, díky níž si taxi přivoláte. Velmi oblíbené jsou v lokalitě Grab, Xanh SM nebo Be. Pokud si pak budete brát taxi z ulice, všímejte si primárně těchto značek: Mai Linh, Vinasun a Xanh SM – řidič musí v takovém případě spustit taxametr. Doporučení:cenu nikdy nesmlouvejte předem a plaťte v co nemenších bankovkách místní měny (vietnamský dong = VND). Základní cena u 4místného taxi za 1 km se pohybuje kolem 15 000 VND.

Klasický veřejný autobus nebo vodní autobus

Autobusová doprava v Ho Či Minově Městě platí stále za tu nejlevnější. Proto, pokud chcete šetřit rozpočet, vsaďte na veřejné autobusy. Orientace v tomto systému dopravy však může být pro cizince poněkud matoucí, neboť všechny nápisy bývají ve vietnamštině. Standardní autobusy jsou zelené či modré barvy a ty letištní + kyvadlové pak žluté. Platba za jízdenku probíhá zpravidla vepředu u řidiče a pohybuje se od 7 000 VND do 40 000 VND v závislosti na typu autobusu a vzdálenosti. Když budete chtít vystoupit, musíte použít červené signalizační tlačítku ve voze (jakmile bude autobus asi 20 metrů od vašeho cíle). Samostatnou kapitolou je pak vodní autobus, kterým lze absolvovat překrásnou vyhlídkovou plavbu po řece Saigon.

Další způsoby dopravy po Ho Či Minově Městě

Po Ho Či Minově Městě se pak můžete pohybovat i pěšky, musíte ale počítat s hustým a nebezpečným provozem – zde vás jen zřídka kdy pustí řidiči na přechodu. Pronajmout si pak můžete i kolo, skútr nebo rikšu. Od července roku 2024 by pak mělo město uvést do provozu i první linku metra (č. 1), která povede mezi trhem Ben Thanh v okrese 1 a depem Long Binh. V dalších letech je plánováno rozšíření sítě metra.

Vlakové nádraží v Ho Či Minově Městě

Pokud se budete chtít „romanticky“ přepravit z Ho Či Minova Města do měst, jako jsou například Hanoj, Hue, Danang, Nha Trang nebo třeba Mui Ne, můžete nasednout na vlak. Vlakové nádraží (Saigon Railway Station) je od centra města vzdálené asi 1 kilometr a patří mezi jedny z nejrušnějších ve Vietnamu. Dostat se na něj můžete bez problémů taxíkem nebo autobusem č. 149 z okresu 1.

Motorky v Ho Či Minově Městě.
Motorky v Ho Či Minově Městě.

Peníze, ceny a spropitné v Ho Či Minově Městě

Oficiální měnou Vietnamu je vietnamský dong (VND, ₫) – tedy jedině tím budete v Ho Či Minově Městě platit za zboží či služby. Nejčastěji používané jsou bankovky v nominální hodnotě 1 000, 2 000, 5 000, 10 000, 20 000, 50 000, 100 000, 50 000, 200 000 a 500 000 VND – mince se téměř nepoužívají. Před odletem si směňte české koruny ideálně na americké dolary, které pak směníte přímo v Ho Či Minově Městě za vietnamské dongy – použít lze směnárny nebo banky s výhodným kurzem a v případě směny USD i některé hotely či klenotnictví. Ostatní měny jako britské libry, eura, australské dolary či jiné lze měnit jen v bankách.

Hotovost však můžete získat i výběrem z bankomatů, které jsou běžně dostupné téměř na každém kroku v Ho Či Minově Městě. Vietnamské bankomaty mají obecně limity pro výběr dané od 2 000 000 do 10 000 000 VND (v centru města) nebo do 2 000 000 VND na periferiích a ve venkovských oblastech. Počítat pak musíte také s poplatkem za výběr hotovosti, který se pohybuje řádově od 40 000 do 100 000 VND. Vlastníte-li pak kartu VISA nebo Mastercard, nebudete mít problém ji použít v bankomatu ani u místních obchodníků – jsou obecně akceptované. Menší podniky či stánkaři na trzích mohou ale vyžadovat pouze platbu v hotovosti. Drobné se také hodí k platbě taxikáři nebo předání spropitného (pokud se pro něj rozhodnete).

Směnný kurz k 3/2024: 1 CZK = 1 070 VND, 1 USD = 24 795 VND

Spropitné

Ve Vietnamu je běžné předat spropitné za dobré služby v restauracích, barech, kavárnách či hotelech – zejména v turistických a obchodních oblastech. Pokud netušíte, kolik peněz navíc je vhodné, můžete se orientovat podle následujících tipů:

  • Restaurace, kavárny a bary: obecně se předává kolem 10 % z celkového účtu za dobré služby, za vynikající služby pak můžete předat klidně i 15 až 20 %.
  • Hotely: mnoho ubytovacích zařízení si účtuje automaticky servisní poplatek za pobyt cca 10 až 15 %, předat spropitné ale můžete za odnos zavazadla poslíčkům (kolem 10 000 až 20 000 VND za zavazadlo) nebo i pokojským za úklid hotelového pokoje (20 000 až 50 000 VND). Za výjimečné služby lze předat spropitné i recepční, a to kolem 10 000 až 20 000 VND.
  • Taxi: ve Vietnamu taxikáři spropitné neočekávají, pokud však budete spokojeni s cestou a přístupem řidiče, můžete částku jízdného zaokrouhlit nahoru na nejbližších 10 000 VND nebo dát 5 až 10 % navíc z ceny jízdného.
  • Průvodce: pronajmete-li si soukromého průvodce k poznávání Ho Či Minova Města, je zvykem mu dát spropitné za den skvělé služby ve výši 100 000 až 200 000 VND. Jedná-li se o skupinu, předává se nejčastěji navíc v případě spokojenosti 50 000 až 100 000 VND na osobu a den.

Jaké ceny čekat?

Život v Ho Či Minově Městě je v průměru o 38,4 % levnější než v Praze. Měsíční náklady na jednu osobu bez nájmu se zde pohybují v přepočtu kolem 11 510 Kč. A jaké jsou ceny jednotlivých položek?

  • Jídlo pro 1 osobu v levné restauraci: 50 000 VND (cca 47 Kč)
  • Jídlo pro 1 osobu ve fast foodu: 120 000 VND (cca 112 Kč)
  • Točené pivo (0,5 l): 27 160 VND (cca 25 Kč)
  • Káva/cappuccino: 48 400 VND (cca 45 Kč)
  • Lahev vody (0,33 l): 8 530 VND (cca 8 Kč)
  • Cigarety (20 ks): 30 000 VND (cca 28 Kč)
  • Jednosměrná jízdenka místní dopravou: 7 000 VND (cca 7 Kč)
  • Taxi (1 km): 15 610 VND (cca 15 Kč)

Vietnamské rolky.
Vietnamské rolky.

Časové pásmo a délka letu do Ho Či Minova Města

Ho Či Minovo Město je v časovém pásmu UTC +7 (ICT – indočínský čas). V Praze je tedy v zimním čase o 6 hodin méně, než v Ho Či Minově Městě a v letním čase o 5 hodin méně. Jinak v tamější lokalitě neprobíhá změna času z letního na zimní a naopak, tak jako u nás. Průměrná délka letu z Prahy do Ho Či Minova Města je pak odhadována na 15 až 16 hodin, vždy ale záleží na počtu mezipřistání a preferované letecké společnosti (obvykle je jen jedno).

Možnosti ubytování

Ho Či Minovo Město vás přivítá s otevřenou náručí a poskytne vám úchvatné památky, poklidné zelené oázy, skvělé jídlo a pití nebo pohostinnost místních obyvatel. Abyste při tom všem byli v naprostém komfortu, zasluhujete si pohodlné ubytování. Kde ho ale zvolit, když je bývalý Saigon tak ohromný a obsáhne až 24 obvodů? Zdaleka nejlepší hotely vhodné pro turisty se nachází v okresech 1, 2, 3 a 5 (Districts 1, 2, 3, 5). Pojďme si tedy představit každou tuto oblast a konkrétní ubytovací možnosti:

  • Okres 1 (District 1): je to velice strategická oblast pro turisty, neboť se v ní nachází řada památek – například Palác nezávislosti, Katedrála Notre Dame, Saigonská pošta či Pagoda nefritového císaře. Ubytovat se zde můžete v luxusním 5hvězdičkovém hotelu Sedona Suites Ho Chi Minh City, v 4hvězdičkovém hotelu střední kategorie M Hotel Saigon nebo v levnějším 2hvězdičkovém hotelu Little Saigon Boutique Hotel.
  • Okres 2 (District 2): tato oblast v Ho Či Minově Městě patří k těm o něco klidnějším. V okrese 2 máte na dosah například Pagodu Hue Nghiem či ostrov Kim Cuong. Ubytování si zde můžete dopřát buď v luxusním 4hvězdičkovém hotelu Villa Song Saigon, v hotelu střední kategorie Amanaki Thao Dien nebo v levném hotelu Mecozy Apartel.
  • Okres 3 (District 3): v okrese 3 se ubytujte, pokud chcete obdivovat staré budovy postavené ve francouzském koloniálním stylu a užívat si jedinečné kavárny či skvělá místa s živou hudbou. Poblíž budete mít také věhlasné místní památky jako Muzeum pozůstatků války, Pagodu Xa Loi nebo třeba Muzeum jihovietnamských žen. Luxus zažijete v 5hvězdičkovém hotelu Mai House Saigon Hotel, služby střední kategorie vám dopřejí v hotelu Hotel Le Vela Saigon a rozpočet ušetříte v hotelu M Village The Boutique.
  • Okres 5 (District 5): tento okres je také znám jako obchodní čtvrť „Cho Lon“, kde natrefíte na největší čínskou komunitu obecně ve Vietnamu. Nechcete-li se proplétat davy v centru města a toužíte mít vlastní cestu, ubytujte se zde. Luxus vám poskytne 4hvězdičkový hotel Zazz Urban Ho Chi Minh, služby ve střední cenové kategorii pak získáte v hotelu Lam Kinh a rozpočet ušetříte v levném ubytování Luxurious Chinatown Hideaway.

Tao Dan Park.
Tao Dan Park.

Jídlo a pití v Ho Či Minově Městě

Ho Či Minovo Město vás nadchne, co se týká jídla, neboť jde o gurmánský ráj! Jeho ulice jsou doslova lemované pouličními stánky či restauracemi s lahodnými a voňavými pokrmy, ve kterých se mísí lokální tradice se západními trendy. Ochutnávka tzv. saigonské kuchyně vám rozhodně nemůže uniknout – patří doslova mezi povinné atrakce v největším vietnamském městě! Dopřejte si například tyto speciality:

  • Cơm Tấm neboli lámaná rýže: jídlo se skládá nejen z vařené rýže, ale také z grilovaného vepřového masa, sázeného vejce – to vše si můžete dochutit rybí omáčkou a přidat čerstvá rajčata nebo okurky
  • Nudlová polévka Pho: dopřát si ji můžete obvykle s hovězím či kuřecím masem – silný vývar je také doplněn o pořádnou porci zeleniny a bylinek
  • Vietnamský sendvič Banh Mi: jedná se v podstatě o bagetu pomazanou paštikou s majonézou, která je naplněná kousky vepřového masa, vietnamskou klobásou, pálivým chilli (omáčkou) a nakládanou zeleninou
  • Bò Lá Lốt neboli masové závitky: pokrm se skládá se šťavnatého hovězího masa, které je zabalené do betelového listu a grilováno
  • Tradiční vietnamská polévka Bún Riêu: základem této polévky je rajčatový vývar, který se podává s masovými koláčky z krabího masa, rýžovými nudlemi a někdy také s tofu nebo vietnamskou vepřovou klobásou – mezi klasické přísady patří i limeta či chilli
  • Bún Chả: jde o výtečný grilovaný vepřový bůček s rýžovými nudlemi – občas se podává se zeleninou

Na své si v Ho Či Minově Městě ale přijdou i milovníci sladkého! Za ochutnání stojí například sladká vietnamská polévka Che (vyrábí se zpravidla z tapioky, fazolí, kokosového mléka, lepkavé rýže a ovoce), vietnamský koláč Banh Pia, smažené banány v těstíčku Chuoi chien nebo sladký tofu pudink Tao Pho a mnoho dalších dobrot!

TIP: Jídlo si v Ho Či Minově Městě dopřávejte jen tehdy, pokud je důkladně tepelně zpracované a připravené z čerstvých surovin (musí být vábné na pohled a voňavé). Kvalitní podniky poznáte podle velkého množství zákazníků v jakýkoliv čas.

Nejlepší restaurace a pouliční stánky v Ho Či Minově Městě

  • Banh Mi Bay Ho: v tomto stánku koupíte výtečné vietnamské sendviče Banh Mi
  • Banh Mi Huynh Hoa: zde prodávají ty nejlepší sendviče Banh Mi v Ho Či Minově Městě
  • Quan An Ngon: zde můžete ochutnat různé speciality vietnamské kuchyně
  • The Deck Saigon: tato restaurace u řeky Saigon nabízí fusion pokrmy panasijského typu
  • The Refinery Restaurant: zde ochutnáte zejména francouzské pokrmy
  • Quán Thuý 94 - Miến Cua: pokud milujete mořské plody a ryby, zavítejte do této restaurace

Nápoje

Co se týká nápojů, bude vás jistě jako první zajímat pitelnost kohoutkové vody. V Ho Či Minově Městě se k pití hygienicky upravuje povrchová voda z řek Dong Nai a Saigon, pro cizince ale nemusí být bezpečná. Proto si raději kupujte vodu v PET lahvích. Dále můžete ochutnat i některý z těchto lokálních nápojů:

  • Vietnamská káva (Ca Phe): je velmi kvalitní a chuťově výrazná – připravuje se nejčastěji filtrací, Vietnamci pak mají nejraději ledovou kávu s kondenzovaným mlékem, která se nazývá Ca Phe Sua
  • Šťáva z cukrové třtiny (Nuoc Mia): je to osvěžující sladkokyselý nápoj (díky přídavku šťávy z kumquatu), který oceníte zejména v horkých dnech
  • Čerstvá kokosová šťáva (Nuoc Dua): seženete ji na kterémkoliv vietnamském trhu – popíjí se přímo z kokosu, skvěle zažene žízeň a dodá minerály i vitamíny
  • Ovocné smoothie (Sinh To): ve Vietnamu se zpravidla vyrábí z exotického dračího ovoce, gravioly, zapoty obecné nebo třeba z jackfruitu (chlebovníku) - k ovoci se ještě přidává kondenzované mléko a led, což z výsledného smoothie dělá i skvělou a osvěžující svačinku
  • Pivo (Bia): ve Vietnamu je tento alkoholický nápoj populární zhruba od roku 1900 – ochutnat v Ho Či Minově Městě můžete třeba značky Saigon Red nebo Saigon Special

Z alkoholických nápojů je pak ve Vietnamu obecně populární například Rhum Belami, Lady Trieu Gin, Sampan Rhum nebo vietnamské květinové giny Song Cai.

Nejlepší bary v Ho Či Minově Městě

  • Chill Skybar Saigon (nejlepší střešní bar v okrese 1)
  • Above Sky Bar (nejznámější bar v Ho Či Minově Městě)
  • Soul Classic Pub (podnik se skvělými koktejly a živou hudbou)
  • CLIMB – Hidden Cocktails Bar (bar s výjimečnou atmosférou a lahodnými koktejly)
  • Layla – Eatery & Bar (příjemný bar s lahodnými koktejly, živou hudbou a výtečným jídlem)

Typické vietnamské jídlo.
Typické vietnamské jídlo.

Zajímavosti o Ho Či Minově Městě na závěr aneb Věděli jste, že…

  • Ho Či Minovo Město má rušnou motorkářskou kulturu? Motorky jsou zde primárním způsobem dopravy a vytváří jedinečnou a energickou pouliční atmosféru. Odhadem je jich ve městě asi 7 milionů a každý den jich přibude více než 1 000!
  • káva je nejoblíbenějším nápojem v Ho Či Minově Městě? Tento kofeinový nápoj si můžete dopřát ve stovkách kaváren rozmístěných po celém městě. Místní nejraději popíjejí ledovou černou kávu s kondenzovaným mlékem, k dostání je ale i mnoho jiných druhů.
  • Ho Či Min (podle něhož je město pojmenované) býval nejen revolučním vietnamským vůdcem, ale také dobrým spisovatelem? Napsal například řadu prací o revoluční teorii, nacionalistické ideologii a o boji za nezávislost.
  • Ho Či Minovo Město je říčním přístavem na řece Saigon? Vně i uvnitř města můžete nalézt mnoho větších lodních terminálů nebo menších doků. Říční systém pak vede do moře u města Vung Tau nebo do delty Mekongu.
  • původní název města „Saigon“ se překládá z vietnamštiny jako „palivové dřevo z bavlníku“? „Sai“ totiž znamená „palivové dřevo“ a „Gon“ odkazuje na „stromy bavlníku“.


Všechny články autora

Iveta Reinisch

Iveta je srdcem i duší dobrodruh. Její povaha se ostatně promítá i do jejího profesního života. Jednoho dne se prostě rozhodla, že pověsí kariéru zdravotní sestřičky na hřebík a stane se redaktorkou. Psaní je totiž její životní vášní - miluje ho zkrátka už od dětství. Avšak Iveta má i jinou vášeň, a to je cestování! Zatím ještě nenavštívila všechna vytoužená místa - ale má ambice, to napravit... Její cestovatelský seznam přání je dost dlouhý, a tak věří, že jej brzy začne zase odškrtávat a pozná fascinující místa na planetě Zemi. Iveta spolupracuje s CK SEN od roku 2022.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole