Horseshoe Bend.

Horseshoe Bend: Tajemný zákrut řeky Colorado v Arizoně

Horseshoe Bend v Arizoně je se svými neuvěřitelnými výhledy a přírodními krásami oblíbenou turistickou atrakcí na americkém jihozápadě. Pro svůj 270° ohyb v řece Colorado se nazývá „zařezaný“ nebo „zakořeněný meandr“. Milovníci přírody a dobrodruzi sem každoročně přicházejí zkoumat, fotografovat a dozvědět se více o této úžasné části USA.

Autor: Pavel Fellner

15.11.2022

Čti více
Výhled nad propastí oblouku Horseshoe Bend.
Výhled nad propastí oblouku Horseshoe Bend.

Jméno této přírodní atrakci dala velká červená skála, kterou řeka Colorado obtéká a připomíná koňskou podkovu. Tato přírodní atrakce vznikla před miliony let, kdy se plošina kolem řeky Colorado zvedla a řeka se postupně zařezávala do pískovců až do současné hloubky 305 metrů pod úrovní terénu. Šířka „podkovy“ je 1,280 metrů.

Jak se dostat do Horseshoe Bend?

Horseshoe Bend se nachází v Národní rekreační oblasti Glen Canyon. Nejbližší město je Page, nejbližší letiště zase v Las Vegas.

V této rozlehlé krajině se představy o vzdálenostech snadno zkreslí. Pro lepší představu, zde jsou některé vzdálenosti od oblíbených míst v okolí k Horseshoe Bend:

  • Z města Page do Horseshoe Bend – 6,5 km
  • Od jezera Lake Powell – 8 km
  • Z Grand Canyon – 14,5 km od hranice národního parku
  • Z Antelope Canyon – 11 km
  • Z Národního parku Zion – 172 km
  • Z města Flagstaff – 209 km
  • Ze Sedony – 256 km
  • Z Phoenixu – 440 km
  • Z Las Vegas – 443 km

Když se dostanete do Page, nasměrujte na Route 89 na jih. Po pár kilometrech uvidíte značku „Horseshoe Bend Overlook“ a parkoviště.

Směrová tabule z parkoviště v Horseshoe Bend.
Směrová tabule z parkoviště v Horseshoe Bend.

Vstupné do Horseshoe Bend

Vstup do Horseshoe Bend je bezplatný, ale za vjezd na parkoviště, odkud vede stezka k Horseshoe Bend, se platí parkovné. Sazby určuje město Page a mohou se změnit.

V současnosti je cena 5 USD za motocykly a 10 USD za všechna ostatní osobní vozidla a zaplatit můžete v návštěvnickém centru. Pro komerční dodávky s kapacitou 14 osob nebo méně je vstupné 10 USD.

Pokud je parkoviště plné, návštěvníci se z Page k parkovišti dostanou kyvadlovou dopravou, za kterou se platí 5 dolarů a odjíždí z centra města.

Podél dálnice 89 není povoleno žádné parkování ani zastavení a zaparkovaná vozidla budou odtažena.

Fotografování v Horseshoe Bend.
Fotografování v Horseshoe Bend.

Nejvhodnější doba k návštěvě

Horseshoe Bend je otevřen celoročně od východu do západu slunce. Nejrušnější časy dne jsou od 9:00 do 11:00 a od 16:30 do 18:30 kvůli západu slunce. Není zde povoleno noční parkování ani kempování.

Ideálními ročními obdobími k návštěvě jsou podzim a časné jaro. Pro milovníky slunce je letní čas samozřejmě lepší volbou, ale nezapomeňte, že to je vrchol turistické sezóny, kdy je zde velké množství jiných návštěvníků.

Co se týče denní doby, to opravdu závisí na vaší osobní volbě. Východ i západ slunce jsou nádherné časy k návštěvě a můžete získat velmi působivé obrázky. V poledních hodinách je ale slunce na vrcholu a může způsobit, že vaše fotografie budou vybledlé a nebudete moci zachytit všechny zářivé barvy, které Horseshoe Bend nabízí.

K samotnému přírodnímu oblouku se jde vcelku pohodlně z parkoviště asi 2.4 km bezbariérovým chodníkem. Na konci chodníku se vám otevře výhled na mistrovské geologické dílo – Horseshoe Bend. Je příkladem toho, co se stane, když se voda vydá cestou nejmenšího odporu. Tady v Horseshoe Bend se nezastavitelná síla setkala s nehybným objektem, konkrétně s pískovcovým srázem. Jelikož tento skalní útvar se nepohnul, řeka udělala tu nejlogičtější věc, jakou mohla: obešla ho. Výsledkem je 270° ohyb řeky, který vidíte před sebou.

Na tomto místě můžete vidět vody řeky Colorado v celé jejich jiskřivé modrozelené kráse, jak pokračují na své pouti směrem ke Grand Canyonu. Kde jinde si můžete udělat lepší selfie s touto nadčasovou, majestátní vodní cestou v pozadí? Zastavte se na pár minut, nadechněte se čerstvého vzduchu a vychutnejte si tento nádherný výhled.

Když stoupáte na kopec, chodník se začíná vlnit a tón země nabývá jiného charakteru. Objevuje se také bělavý štěrk a písek. Jsou to zbytky vápencové vrstvy. Diagonální pruhy ve skalních útvarech vyprávějí příběh o tom, jak někdejší písečné duny zkameněly, ale zachovaly si svůj původní tvar.

Když se přiblížíte k Horseshoe Bend Overlook, všimnete si, že některé skalní útvary mají tmavé písčité uzliny. Tyto jsou známé jako „železné konkrece“. Protože železo je těžší než pískovec, mělo během procesu zkamenění tendenci se shlukovat do malých kuliček. Jak pískovec eroduje, tyto konkrementy se opět dostávají na povrch. Občas se odtrhnou od pískovcového podloží a stanou se tím, co je známo jako „Moki Marbles“. Pokud takové najdete, nedávejte si je do kapsy. Přišli jste sem obdivovat přírodu a fotografovat, ne odnášet horu!

Barevný Horseshoe Bend.
Barevný Horseshoe Bend.

Tipy pro dobrou fotografii

K dosažení nejlepších výsledků při fotografování Horseshoe Bend budete potřebovat:

  • Širokoúhlý objektiv – Pokud má váš fotoaparát full frame snímač, dokážete vtěsnat všechny ohyby Horseshoe i do 24 mm objektivu. Pro menší snímače budete muset stát víc vzadu nebo použít širší objektiv, například 16 mm. Pokud se vám líbí efekt zkreslené perspektivy, můžete použít čočku rybího oka.
  • Vysoký dynamický rozsah – V ohybu Horseshoe je mnoho kontrastu, takže k zachycení obrovského dynamického rozsahu budete muset zachytit a nasnímat mnoho různých expozic.
  • Pomůže stativ – Použijte robustní stativ, který má malou váhu. Na okraji může být pořádně větrno.
  • Použijte polarizátor – V závislosti na denní době a počasí můžete mít mnoho odlesků odrážejících se od vody, takže použijte polarizátor, abyste je potlačili a vynikly všechny barvy.

Přelet – Případně zvolte přelet nad Horseshoe Bend, abyste získali neuvěřitelný pohled z ptačí perspektivy, aniž byste se zapotili.

Horseshoe Bend z vrtulníku.
Horseshoe Bend z vrtulníku.

Co si vzít na výlet?

Bez ohledu na jiné aktivity, které máte naplánované v této oblasti, voda je jednou z nejdůležitějších věcí, které budete potřebovat k cestě. Ujistěte se, že máte alespoň 1-2 láhve s vodou pro každého.

Bez ohledu na roční období je důležité sbalit si i správné oblečení na cestu, abyste se vyhnuli spálení od slunce, nebo v chladnějších měsících, kdy teploty začínají klesat, pořádně nepromrzli.

Jelikož se jedná o pouštní prostředí, teploty mohou během léta vystoupit velmi vysoko. Důležité je myslet také na vhodnou turistickou obuv. Pokud se chystáte do Horseshoe Bend během chladnějších měsíců, vezměte si teplejší oblečení, které lze snadno sbalit do tašky nebo auta. Ráno bude chladno, ale když vyjde slunce, bude až horko. Jednou z nejdůležitějších věcí, které si můžete vzít na cestu, je klobouk, který zakryje hlavu a krk a ochrání váš obličej. Sluneční brýle vám zase pomohou chránit oči.

Dalším způsobem, jak chránit pokožku před sluncem, je přinést si opalovací krém. I v zamračených dnech mohou sluneční paprsky pronikat přes mraky a můžete se spálit. Bez ohledu na to, v jakém ročním období přijedete, opalovací krém je nutností!

Horseshoe Bend v zimě.
Horseshoe Bend v zimě.

Kam na výlet v okolí

Jakkoli budete uchváceni pohledy na Horseshoe Bend, není to jediná atrakce v okolí, kterou stojí za to navštívit. Zde je několik dalších tipů:

Lake Powell – Jezero Powell, které vzniklo při stavbě přehrady Glen Canyon Dam, je dlouhé více než 460 km a nabízí více než 3 200 km pobřeží. Stejná řeka Colorado, která tvoří Grand Canyon, vytesala nádherné struktury kaňonu jezera Powell. Představte si Grand Canyon naplněný vodou a máte krásné, čisté a svěží jezero!

Jezero Powell.
Jezero Powell.

Wahweap Marina a Antelope Point Marina – Dva přístavy, které nabízejí plavání, jízdu na člunu, vodní lyžování a pronájem hausbótů pro ty, kteří chtějí strávit čas na jezeře. Oba nabízejí zájezdy do Antelope Canyonu, zadní části přehrady Glen Canyon, plavby s večeří a prohlídky Rainbow Bridge.

Glen Canyon Dam – Prohlídky přehrady jsou k dispozici denně.

Přehrada Glen Canyon Dam.
Přehrada Glen Canyon Dam.

Jeep Tours – Vyberte si prohlídku divočiny v okolí na džípu, nebo si pronajměte džíp a prozkoumejte ho sami.

Výlety do Slot Canyon – Existuje 7 různých štěrbinových kaňonů, které si můžete prohlédnout. Všechny stojí zato!

Slot Canyon.
Slot Canyon.

Muzeum a rezervace – Nacházejí se v Downtown Page, skvělá zastávka na poznávání historie regionu.

Zahradní stezka – 45 až 60minutová túra do červené skalní jeskyně, kde visí krásná zeleň. Po příjezdu pocítíte pokles teploty o 10-20 stupňů! Skvělá túra na vyplnění času mezi jinými výlety nebo na načerpání chuti k jídlu před večeří!

Hausbóty v přístavu Wahweap Marina.
Hausbóty v přístavu Wahweap Marina.

Všechny články autora

Pavel Fellner

Průkopník našich cest do Indonésie a Polynésie. Několikrát absolvoval cestu kolem světa, průvodcuje jižní Ameriku, Barmu, Thajsko, Indii, Čínu, Tibet, Nepál, Bhután, Etiopii, Keňu, Tanzanii, Namibii, JAR...., miluje Stolové hory ve Venezuele, koupe se s tučňákama na Antarktidě a vyběhne na každou sopku, kterou spatří. Bohém s odbornými znalostmi z řízení a marketingu si na zájezdech vychutnává každý moment. Okouzlí Vás nejen dojemnou hrou na klavír, vědomostmi, ale i talentem zorganizovat věci tak, abyste si vaši dovolenou dokonale užili. Velmi dobře vaří a v restauraci vám rád pomůže najít přesně to víno, na které máte chuť. Z dovolené, kde vás provází, se vám nebude chtít odejít.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole