Jaipur

Jaipur: Průvodce, tipy a co vidět v růžovém městě Rádžastánu?

Jaipur v Indii nebo chcete – li Růžové město, jak bývá díky barvě zdejšího stavebního kamene přezdíván, je snem snad všech cestovatelů. Nabízí to nejlepší ze severní Indie. Nachází se nedaleko nejstaršího pohoří na světě Aravalli, na poušť je to coby kamenem dohodil, ale obdivovat zde můžete i zelené národní parky a jezera. Je to však i místo rozmanitého kulturního, historického a náboženského bohatství, paláců a chrámů je tu nespočet.

Nejenže zde najdeme nejvyšší budovu světa postavenou bez základů, ale také tady mají největší prezidentské apartmá v celé Asii. Stejně tak se právě zde nachází jedna z pěti indických astronomických observatoří z 18. století Jantar Mantar. Pokud dáváte přednost však živým „tělesům“, můžete se v Jaipuru vydat do levhartí rezervace! Adrenalin i zážitky zaručeny! A pro ty, kdo prožívají cestování především přes žaludek, je zde neuvěřitelně pestrá rajasthanská kuchyně, ochutnejte například Laal Maas, nebudete litovat!

Autor: Petra Špačková

12.04.2024

Čti více
Indická svatba.
Indická svatba.

HISTORIE A POLOHA JAIPURU

Jaipur (Džájpúr) je hlavním městem indického státu Rajasthan (Rádžasthán) na severu země. Bylo založeno v roce 1727 maharajou Sawai Jai Singh se záměrem přemístit sem hlavní město z nedalekého Amberu. Město je důležitým dopravním uzlem a obchodním centrem, stejně jako místem s výraznou řemeslnou tradicí.

Jaipur je považován za první severoindické detailně plánované město. Mnoho jeho budov má narůžovělou barvu, proto bývá často přezdíváno jako „Růžové město“. Kromě mnoha historických a náboženských budov, mezi nimiž i ty zapsané na Seznamu světového dědictví UNESCO, zde najdeme také University of Rajasthan založenou v roce 1947.

Jaipur je velice populárním turistickým cílem, bohužel v roce 2008 se stal také terčem teroristických útoků, ke kterým se následně přihlásila skupina Indičtí mudžahedíni.

V současné době zde našlo domov zhruba 4,3 milionu obyvatel a město se tak řadí mezi deset indických měst s nejvyšším počtem obyvatel.

Rádžasthánská žena.
Rádžasthánská žena.

ZAJÍMAVOSTI JAIPURU

  • Je slavné jako Pink City/Růžové město.
  • Jaipur má maharaju, který je také hráčem póla.
  • Je to první plánované město Indie.
  • Domov slavného Jantar Mantar.
  • Zdejší Hawa Mahal je budova bez jakéhokoli základu.
  • Město je hostitelem největšího světového bezplatného literárního festivalu.
  • Jaipur je součást indického Zlatého turistického trojúhelníku.
  • Hotel Raj Mahal Palace v Amer Jaipur má pokoj (prezidentské apartmá) s pokojovým tarifem zhruba 50 000 USD za noc. Prezidentské apartmá patří mezi největší apartmá v celé Asii.
  • Jaipur je domovem výroby textilií blokovým tiskem.

Růžový palác Hawa Mahal.
Růžový palác Hawa Mahal.

CO NEMINOUT V JAIPURU A JEHO OKOLÍ

Hawa Mahal

Petipatrový Hawa Mahal z 18. století, nejikoničtější památka Jaipuru, je architektonickým skvostem. Stejně tak je to skvělý orientační bod a výhled na něj vás zahřeje na duši, a to přes den, i v noci. V překladu znamená jeho název „Palác větrů“ a je to největší stavba světa postavená bez základů!

Postavil jej v roce 1799 maharaja Sawai Pratap Singh pro ženy, aby mohly být svědky královských průvodů a pouličního života.

Palác navrhl architekt jménem Lal Chand Usta. Architektura Hawa Mahal je definována svým pětipatrovým stupňovitým tvarem, někomu prý připomíná plástev. To je asi subjektivní, nicméně faktem je, že palác má úctyhodných 953 oken a je postaven z červeného pískovce. prvků.

Architektonický styl Hawa Mahal je neuvěřitelným spojením přístupu hinduistického (Rajput) a islámského (Mughalové).

Nádvoří Hawa Mahal.
Nádvoří Hawa Mahal.

Městský palác (City Palace)

Městský palác postavil Sawai Jai Singh, který byl vůdčí osobností klanu Kachwaha Rajput a je považován za zakladatele Jaipuru. Krásnou stavbu navrhli architekti Vidyadhar Bhattacharya a Samuel Swinton Jacob, kteří do návrhu vnesli evropský vliv. Palác byl postaven v roce 1727 v rámci plánu přemístění hlavního města z Amberu právě do Jaipuru.

Městský palác v Džájpúru,
Městský palác v Džájpúru,

Jantar Mantar

Samozřejmě i Jaipur se může pyšnit památkami zapsanými na Seznamu světového dědictví UNESCO. Jednou z nich je například Jantar Mantar, který svůj zápis získal v roce 2010. Místo je takřka povinnou zastávkou pro všechny nadšence do astronomie. V letech 1724 až 1730 postavil maharaja Sawaii Jai Singh II z Jaipuru pět astronomických observatoří. Observatoře neboli "Jantar Mantar", jak jsou běžně známy, zahrnují několik budov jedinečného tvaru, z nichž každá má speciální funkci pro astronomická měření. Jsou navrženy pro pozorování astronomických pozic pouhým okem, ztělesňují několik architektonických a instrumentálních inovací. Jedná se o nejvýznamnější, nejkomplexnější a nejzachovalejší z indických historických observatoří.

Jantar Mantar.
Jantar Mantar.

Pevnost Amber

Tato velkolepá pevnost, přezdívaná také jako Žlutá pevnost, leží na břehu uměle vybudovaného jezera Maoto zhruba 15 km od Jaipuru. V roce 2013 byla zapsána na Seznam světového dědictví UNESCO a není divu, jedná se o architektonický klenot a velké lákadlo zdejšího regionu. Stavba pevnosti započala v roce 1592 pod vedením maharaji Man Singh I. a do roku 1728 byla stavba používána jako sídlo rajasthanských maharajů, to však poté bylo přesunuto do nedalekého Jaipuru.

Skládá se z rozsáhlého palácového komplexu postaveného ze žlutého a růžového pískovce a bílého mramoru a je rozdělena do čtyř hlavních částí, z nichž každá má své vlastní nádvoří, a každá byla také využívána pro jiné účely. Najdeme zde mnoho bran, vchodů, východů, místností, nádvoří, zahrad a sálů, které podtrhují a navozují dokonalou atmosféru, která vás vezme zpět v čase.

Pevnost Amber.
Pevnost Amber.

Diwan-i-aam, Diwan-i-Khas, Jas Mandir, Char Bagh, Ganesh Pol, chrám Sila Devi, palác Man Singh I. – to jsou některé z hlavních lákadel pevnosti, nicméně asi nejznámější a nejnavštěvovanější je rozhodně Sheesh Mahal nebo chcete – li Zrcadlový palác.

Ať už přijedete jakkoli, vstoupíte do pevnosti Amber přes Suraj Pol (Sluneční brána, pokladna je přímo přes nádvoří od Suraj Pol), která vede do Jaleb Chowk (Hlavní nádvoří), kde vracející se vojsko ukazovalo v minulosti obyvatelstvu svou válečnou kořist. Ženy se však mohly dívat pouze ze zahalených oken paláce.

Rozhodně se zde také projděte k menšímu chrámu Sila Devi, který vás jistě ohromí nádhernými stříbrnými dveřmi s repoussé (vyvýšeným reliéfem).

Zamíříte-li zpět na hlavní schodiště, dostanete se na druhé nádvoří a do Diwan-i-Am (Sál veřejných audiencí), který má dvojitou řadu sloupů, na jejichž vrcholu je hlavice ve tvaru slona.

Maharajovy apartmány se pak nacházejí kolem třetího nádvoří – vcházíte přes Ganesh Pol, zdobený krásnými freskami. Zde najdeme také klenot pevnosti v podobě Sheesh Mahal (Zrcadlový palác). Je to krásný sál pokrytý zrcadlovou mozaikou nacházející se uvnitř Jai Mandir (Chrám vítězství). Takové síně jsou typickým rysem rajasthanských paláců a jsou navrženy tak, aby byly obzvláště okouzlující v noci.

Královský Bahadari pavilon v pevnosti Amber.
Královský Bahadari pavilon v pevnosti Amber.

Vyřezávané mramorové reliéfní panely kolem sálu jsou detailně propracované a zobrazují hmyz a květiny. Z Jar Mandir se také všem návštěvníkům nabídne překrásný výhled na jezero Maota, které se rozprostírá přímo pod pevností.

Naproti Jai Mandir pak najdeme Sukh Niwas (Síň potěšení), se slonovinou vykládanými santalovými dveřmi a kanálem, který kdysi vedl chladicí vodu přímo skrz tuto místnost.

Čtvrté nádvoří obklopuje Zenana (odlehlé ženské ubikace) a palác Man Singh I. (nejstarší část palácové pevnosti). Uprostřed tohoto nádvoří stojí Baradari. Tento otevřený pavilon oblouků a sloupů tvořících dvanáct vstupních „dveří“ byl místem setkání maharajových manželek, z nichž s mnohými se oženil jen proto, aby uzavřel spojenectví se sousedními územími. Každá z maharani (manželek maharaji) měla svůj soukromý byt a zahradu obehnanou zdí, postavenou po obvodu nádvoří. Manželkám bylo zakázáno se vzájemně navštěvovat „doma“, ale mohly se scházet a mluvit spolu právě pouze v Baradari. Tajná chodba udržovala maharajovy manželské návštěvy v tajnosti před těmi, kterým nebyla poskytnuta jeho večerní náklonnost.

Zvuková a světelná show Amber se odehrává za soumraku pod pevností poblíž jezera Maota a je překrásným zážitkem.

TIP: Poněvadž pevnost se nachází na kopci, je možné dopravit se k ní pomocí jeepu. Pokud můžete upřednostněte tuto variantu z humánních důvodů před jízdou na slonovi.

Zrcadlová síň.
Zrcadlová síň.

Jal Mahal

Jal Mahal je stavba, která vás dozajista ohromí! Nejen svým architektonickým provedením, ale zejména pak umístěním. Nachází se uprostřed jezera Man Sagar, při prvním pohledu se může zdát, že palác na vodě plave.

Palác není příliš vysoký a má čtyři kupolovité sloupy ve čtyřech rozích s velkým uprostřed. Jal Mahal byl kdysi střelnicí, resp. lovecký zámeček pro maharaju z Jaipuru a nyní je jednou z dominant města a jeho okolí. Byl postaven v 18. století z červeného pískovce. Barva kamene v kombinaci s barvou jezerní vody vytváří překrásný pohled.

Jal Mahal na jezeře u Džájpúru.
Jal Mahal na jezeře u Džájpúru.

Pevnost Jaigarh

Pevnost Jaigarh, která se nachází na kopci Cheel Ka Teel v pohoří Aravalli, byla postavena v roce 1726 Sawanem Jai Singhem II. a nabízí panoramatický výhled do okolí, mj. na nedalekou Amber Fort a jezero Maota. Uvnitř jeho ohromných červených kamenných zdí leží nádherné paláce, zahrady, nádvoří a chrámy. Vzhledem k množství železné rudy v okolí se krátce po dokončení v roce 1726 Jaigarh stal slévárnou děl.

Koncem 70. let se začalo proslýchat, že v Jaigarh byl ukryt chybějící poklad patřící vládcům Kachwaha z Ameru. Stát dokonce inicioval akci na nalezení pokladu, nicméně bezúspěšně. Dnes je zde nejvýznamnějším klenotem masivní a vysoce zdobený kanón Jaivana z počátku 18. století o hmotnosti padesáti tun a odpovídající padesátikilogramová dělová koule.

Je to největší dělo na kolech na světě. V pevnosti jsou různé další atrakce jako Laxmi Vilas, Lalit Mandir, Aram Mandir a Vilas Mandir.

Pevnost Nahargarh

Tato pevnost byla postavena v roce 1734 maharajou Sawai Jai Singhem II., zakladatelem Jaipuru, měla soužit nejen jako ochrana (nikdy však nebyla po útokem žádných sil), ale také aby přidala na jeho kouzlu a noblese. Původně se jmenovala ‚Sudarshangarh Fort‘ a později byla změněna na Nahargarh, což znamená ‚Příbytek tygrů‘. Pevnost se nachází na kopci a nabídne se vám tak odtud dechberoucí výhled na město a celé okolí.

Pevnost byla používána jako úkryt pro Evropany z regionu spolu s manželkami britských obyvatel, aby je chránili během indické vzpoury v roce 1857 nebo indické války za nezávislost.

V roce 1868 byla pevnost rekonstruována.

Jaigarh Fort.
Jaigarh Fort.

Kruhový park Jawahar (Jawahar Circle)

Jawahar Circle Park je známý jako největší kruhový park v Asii. Je velice oblíbeným místem pro ranní jogging, procházky či relax.

Tento park obklopený růžovou zahradou má kouzlo nejen pro dospělé, ale najdeme zde také hřiště pro děti. Taneční a hudební fontána zahrady je pak oblíbeným místem všech návštěvníků.

Zahrada byla postavena v roce 2009 a od té doby dělá radost všem obyvatelům Jaipuru i jeho návštěvníkům. Obvod zahrady je 1420 m a průměr 452 m.

Vstup do této nádherné zahrady je přes krásnou a známou bránu Patrika.

Brána Patrika (Patrika Gate)

Brána Patrika je jedním z nejkrásnějších míst v Jaipuru, která vás dostane tzv. do kolen. Je to velká brána, resp. vstup do velkého parkového areálu Jawahar Circle Park. Každý sloup brány Patrika reprezentuje důležitá fakta státu Rajasthanu. Brána Patrika v Džajpuru je slavná památka a turistická atrakce v hlavním městě Rajasthanu, přestože se jedná o poměrně novou stavbu, postavena byla v roce 2016 a byla pojmenována po místní zpravodajské společnosti s názvem Patrika.

Patrika Gate, Jawahar Circle.
Patrika Gate, Jawahar Circle.

Thikana Mandir Sri Govinddevji

Tento vaišnavistický chrám je zasvěcen Krishnovi (Govind Dev Ji) a bohyni Radha. Pro vyznavače vaišnavismu je to jeden z nejvýznamnějších svatostánků. Chrám se nachází v komplexu City Palace mezi Badal Mahal a Chandra Mahal a postaven byl v roce 1735 na příkaz maharaji Sawai Pratap Singh II.

INFO: Vaišnavismus je hinduistický náboženský směr vycházející z védské tradice založený na uctívání Vishnua a jeho avatárů.

Birla Mandir

Chrám Birla známý také jako Laxmi Narayan je svatyní Pána Vishnua a bohyně Lakšmí a je jedním z mnoha dalších chrámů postavených v různých indických městech rodinou Birla. Nadace B. M. Birla postavila chrám na tomto pozemku v roce 1988.

Architektura tohoto chrámu, postavená z bílého mramoru, odráží moderní styl se stopami tradičních prvků. Svatostánek oslavuje kulturní a náboženskou rozmanitost Indie, takže zde najdete postavy několika světců i z jiných náboženství, historiků a filozofů existujících vedle sebe s těmi z hinduismu. Chrám je směsí všech filozofií a náboženských nauk předávaných lidstvu od počátku věků.

Birla Mandir.
Birla Mandir.

Panna Meena Ka Kund

Amer je obec zhruba 10 km od Jaipuru. Je známá především pro zdejší překrásnou Amber Fort. Nicméně zkušení cestovatelé ví, že zde mají hledat ještě tak trochu skrytý poklad. Tím je Panna Meena Ka Kund ze 16. století. Jedná se o historickou studnu s překrásným schodištěm.

Studny nejsou ve státě Rajasthan ničím výjimečným, protože polovina země se rozprostírá na suché pouštní půdě. Panna Meena Ka Kund byla postavena, aby lidé z Ameru mohli sbírat cennou vodu. Kromě toho byla Panna Meena Ka Kund místem odpočinku mnoha cestovatelů – obchodníků i svatých – protože teplota uvnitř schodiště je výrazně nižší. Předpokládá se rovněž, že tato místnost byla používána pro náboženské obřady před svatbami nebo během festivalů. Věřte, že Panna Meena Ka Kund je neuvěřitelně fotogenická, pokud prahnete po snímku do rodinného alba či na Instagram.

Panna Meena Ka Kund.
Panna Meena Ka Kund.

Chrám Galta Ji (Galta JI Temple)

Chrám Galta Ji, považovaný za posvátné místo s velkým historickým významem leží 10 km východně od města Jaipur. Chrámový komplex je v podstatě soustava několika chrámů, z nichž hlavním je Galta Ji. Chrámy jsou postaveny v úzké štěrbině horského průsmyku v kopcích Aravalli, nejstaršího pohoří světa.

Chrámový komplex má několik posvátných nádrží, které se místně nazývají „kund“ a slouží hinduistickým poutníkům ke koupání a tím i smývání jejich hříchů. Nádrže jsou naplněny pomocí přírodního pramene, který vyvěrá vysoko na kopcích a razí si cestu dolů, čímž naplňuje všech sedm posvátných rezervoárů. Galta Kund je zde považován za nejposvátnější a navíc se má za to, že do dnešního dne nikdy nevyschl.

Nicméně pokud byste navštívili chrám i s dětmi, věřte, že se zde nudit rozhodně nebudou. V Galta Ji je totiž obrovská populace opic, díky čemuž se chrámu také říká „Opičí chrám“ nebo „Galwar Bagh“. Najdeme zde druhy makak rhesus a opici langur. Ač vypadají samozřejmě roztomile, jejich vzezření může být zrádné a vy můžete během chvilky přijít nejen o jídlo, ale třeba i celý batoh. Jsou drzé a dokáží být i agresivní, tj. mějte se před nimi na pozoru Makar Sankranti a Kartik Poornima

Nejvyšší počet návštěvníků v chrámu Galta Ji je zaznamenán vždy během festivalu Makar Sankranti a Kartik Poornima, kde se tisíce oddaných ponoří do posvátných nádržích. Prostředí zpříjemňují zvuky chorálů a náboženských písní. Nicméně počítejte s tím, že někdy v rezervoárech spatříte i koupající se opice.

TIP: Na Galta Ji vede turistická stezka ze západního cípu města Jaipur, která začíná na konci Suraj Pol Bazar Road. Celá túra se dá zvládnout za 30 - 45 minut.

Galtaji Temple.
Galtaji Temple.

Abhaneri

Abhaneri je malá vesnice v okrese Dausa v severním Rajasthanu, nachází se 100 km od Jaipuru. Zdejší perlou je Chand Baori, studna postavená před více než tisíci lety. Je to jedna z největších studen na světě a také jedna z nejkrásnějších. Nechal ji postavit král Chanda zhruba v 9. století.

Chand Baori není snadné najít, proto je jedním ze skrytých tajemství Indie!

Studně, nazývané také bawdi nebo baori, jsou jedinečné pro Indii. Studny mají po stranách zabudované schůdky, které vedou dolů k vodě. Chand Baori má 3500 úzkých schodů uspořádaných v dokonalé symetrii, které sestupují 20 m na dno studny.

Abhaneri
Abhaneri

Sireh Deori Bazaar

A teď něco pro všechny shopaholiky. Tento trh nesmíte prostě minout! Bazaar Sireh Deori se nachází přímo naproti slavnému Hawa Mahal a ukojí jistě vaše nákupní choutky. Je znám svými speciálními jaipurskými přehozy, koženými botami, báječným lahodným občerstvením, barevnými textiliemi a loutkami. Bazar vám dává pocit starého města spolu a dokáže vás takřka přenést do dob dávno minulých. Člověk zde může strávit příjemný čas se svou rodinou či přáteli a přitom si užít nákupy. Každopádně nezapomeňte smlouvat!

Masala Chowk

Tento otevřený food court se nachází v zahradě Ram Niwas a nabízí více než 20 stánků pod jednou střechou (resp. oblohou). Masala v překladu znamená koření a chowk v hindštině znamená otevřené prostranství nebo veřejné náměstí. Zpočátku mělo místo přitahovat primárně turisty, vzhledem k blízkosti slavného Albert Hall Museum v této oblasti. O Masala Chowk se však začalo mluvit i mezi místními obyvateli a její nabídky začali hojně využívat.

Připravte se, že nebudete vědět, co si vybrat dříve. Zde můžete rozmazlovat své chuťové pohárky indickými/jaipurskými specialitami, a to za velmi výhodné ceny.

Bazár v Džájpúru.
Bazár v Džájpúru.

Zahrada Sisodia Rani (Sisodia Rani Garden)

Pro všechny nadšence do zahradní architektury je povinnou zastávka v okolí Jaipuru rozhodně i Sisodia Rani Garden. Zhruba 10 km od města ji nechal v roce 1728 maharaja Sawai Jai vystavět jako dárek z lásky pro svou druhou královnu – princeznu z Udaipuru.

Kromě svěžích zelených stromů a květinových záhonů je krásná zahrada ve stylu Charbagh známá svým palácem, pavilony, svatyněmi, nástěnnými malbami, freskami, scénami, obrazy a fontánami. Zahrada je stejně známá mezi turisty i místními obyvateli. Po zahradě se poměrně často procházejí kromě návštěvníků také pávi. Zahrada je také častou filmovou lokací, z nichž jmenujme například film „Lamhe“, ve kterém hrál Anil Kapoor a Sri Devi.

Zahrada Ram Niwas (Ram Niwas Garden)

Tato klidná a historická zahrada Ram Niwas postavená maharajou Sawai Ram Singhem v roce 1868 se nachází přímo v srdci města Jaipur. Svým návštěvníkům nabízí dokonalý únik od shonu města.

Hosté si mohou prohlédnout Albert Hall Museum, nyní známé jako Central Museum, které ve svých útrobách schraňuje působivou sbírku umění a artefaktů. Nezbytnou návštěvou je také ptačí park a zoologická zahrada. Divadlo Ravindra Rang Manch pak nabízí zábavu pro ty, kteří hledají kulturní prožitek.

Odpočiňte si v malebném prostředí, udělejte si piknik se svými blízkými nebo si vychutnejte rajasthanské občerstvení v jedné z malebných kaváren v okolí.

Sisodia Rani Garden.
Sisodia Rani Garden.

Centrální muzeum (Albert Hall Museum)

Albert Hall Museum, navržené sirem Samuelem Swintonem Jacobem, bylo postaveno v roce 1876 a nachází se ve výše uvedené zahradě Ram Niwas. Bylo postaveno na památku návštěvy prince z Walesu Alberta Edwarda. Je to místo, kde můžete nahlédnout do královské minulosti Rajasthanu a jeho bohatého dědictví. Je to také perfektní cíl pro všechny historiky a milovníky umění.

Muzeum ve svých útrobách skýtá sbírky:

Rajasthanské umění: Muzeum má působivou ukázku rajasthanských miniaturních obrazů.

Zbraně: Muzeum má také úctyhodnou sbírku starověkých zbraní a brnění. Zde uchovávané meče a dýky jsou úchvatné a detailně propracované.

Textil: Rajasthan je známý pro své dokonale zpracované textilie a muzeum má širokou škálu tradičních oděvů, látek a kostýmů.

Sochy: Je zde i galerie soch s akcentem na sochy hinduistických bohů a bohyní.

Egyptská mumie: V muzeu můžete spatřit i egyptskou mumii.

Galerie umění Mukesh (Mukesh Art Gallery)

Idea Mukesh Art Gallery se zrodila z vize sponzorovat výjimečně talentované místní umělce. Galerie, kterou v roce 2000 založil Mukeshji Gupta, který je sám vášnivým sběratelem a znalcem umění, v současnosti spolupracuje s více než stovkami umělců a vlastní kurátorskou sbírku více než 14 000 působivých děl.

Amrapali Museum

Pokud milujete šperky a zdobné předměty, rozhodně toto poměrně nové muzeum na vašich toulkách Jaipurem navštivte. Bylo otevřeno v roce 2018 a od té doby je populárním cílem turistů.

Albert Hall Museum.
Albert Hall Museum.

Amar Jawan Jyoti

Amar Jawan Jyoti je památník nacházející se v Jan Path na silnici Jaipur Nagar Nigam. Postaven byl na památku vojáků z Jaipuru, kteří sloužili vlasti během války, především pak těch, kteří bojovali během indicko - pákistánské války v roce 1971.

Je známý svými plameny, které nikdy nepřestávají hořet. Stavba postavená z růžového pískovce na černém mramorovém je v noci nasvícena v barvách indické vlajky. Je zde rovněž zlatý kenotaf, který obsahuje slova pronesená vojáky. Večer se také koná světelná a zvuková show, která je organizována ve dvou jazycích (angličtina a hindština).

Amar Jawan Jyoti.
Amar Jawan Jyoti.

Biograf Raj Mandir (Raj Mandir Cinema)

Pokud budete chtít splynout s místními a strávit jeden večer relaxem v biografu, rozhodně zvolte Raj Mandir Cinema, které bylo v Jaipuru otevřeno v roce 1976 a od té doby je velice populárním místem pro setkávání a následné společné hodnocení promítaného filmu.

Gatore Ki Chhatriyan

Gaitore Ki Chhatriyan je královské krematorium pro Kachwaha, rajputskou dynastii, která vládla v regionu. Místo bylo určeno zakladatelem Jaipuru v 18. století. Královské kenotafy jsou roztroušeny po celém komplexu.

Gaitore Ki Chhatriyan je fascinující skrytý klenot a ideální pro ty, kteří hledají klidné a tiché místo ideální k rozjímání. Nestrávíte zde asi tolik času jako u jiných památek, ale za krátkou návštěvu místo jistě stojí. Nicméně mějte na paměti, že se jedná o pietní areál.

Gatore Ki Chhatriyan.
Gatore Ki Chhatriyan.

Chrám Moti Dungri ganesh Ji (Moti Dungri Ganesh Ji Temple)

Malý kopec s tímto klenotem se nachází v srdci Jaipuru. Na vrcholku najdete hrad, který je věrnou kopií skotského hradu. Nicméně, nenechte se zmást, stále se nacházíte v Indii. Moti znamená v překladu perla a Dungri pak malý kopec, a proto název Moti Dungri symbolizuje Perlový kopec. Palác byl v minulosti obytným prostorem Sawai Man Singh II (posledního vládce Jaipuru). Později se stal rezidencí Rajmata Gaytri Devi a jejího syna Jagat Singh. Nyní je objekt soukromým majetkem královské rodiny a omezuje veřejný vstup kromě chrámu Pána Ganesha, který je populárním turistickým cílem v této oblasti. Lidé téměř ze všech koutů světa sem přicházejí, aby vyjádřili úctu a přinesli oběti Pánu Ganeshovi.

Palác i chrám jsou skutečnými architektonickými perlami.

Palác Rambagh (Rambagh Palace)

Palác Rambagh, původně postavený v roce 1835, prošel mnoha změnami a i způsoby využití - z domova královniny oblíbené služebnice přes královský penzion a lovecký zámeček a později sloužil jako sídlo maharaji Sawai Mana Singha II a jeho královny Maharani Gayatri Devi. Dnes tento klenot nabízí 78 úžasně zrenovovaných luxusních pokojů a apartmá, které byly dříve komnaty bývalého maharaji. Ano, Rambagh Palace v současné době slouží jako luxusní hotel. V tomto nejslavnějším z paláců, které představují to nejlepší z královského dědictví Rajasthanu, najdete také nejlepší kulinářské restaurace v Jaipuru.

V průběhu let se místo stalo hostitelem několika slavných hostů, jako jsou lord Louis Mountbatten, princ Charles či Jacqueline Kennedy.

Rambagh Palace.
Rambagh Palace.

Elefantastic

Sloní záchranná stanice Elefantastic je unikátní projekt ochrany a rehabilitace slonů v Jaipuru. Nabízí mnoho zábavných aktivit pro děti i dospělé, nicméně pohodlí a důstojnost slonů není narušena. Kromě slonů indických je místo domovem dalších zvířat a drobných ptáků. Sloni jsou v Indii silně spjati s náboženským a kulturním dědictvím, které je zásadní pro historii, tradice a královský odkaz. Měli pro Indy velký význam jak v každodenním životě, tak třeba i během válek. Dnes jsou uctíváni.

INFO: Stanici můžete navštívit ve dne i v noci! Resp. můžete zde, poblíž těchto roztomilých chobotnatců, přespat a prakticky hned po probuzení jim běžet pohlédnout do jejich dobráckých a moudrých očí!

Chrám Swaminarayan (Swaminarayan Temple)

Tento chrám také známý jako Akshardham Temple je zasvěcen Pánu Narayanovi neboli Pánu Vishnuovi a je známý svou dokonalou architekturou a kulturním dědictvím. Může se pyšnit i udržovanou příjemnou zahradou. Nachází se v srdci města a je jedním z nejposvátnějších a nejoblíbenějších míst v regionu. Byl postaven někdy mezi koncem 20. století a začátkem 21. století.

 Slon v Rádžasthánu.
Slon v Rádžasthánu.

CO ROZHODNĚ V JAIPURU A JEHO OKOLÍ ZAŽÍT

Jhalana Leopard Safari Park

Jhalana Leopard Safari nebo Jhalana Leopard Safari Park je první levhartí rezervace v Indii! Oblast je obklopena pahorky Aravalli a rezervací byla ustavena v roce 2017. Kromě hlavních aktérů – levhartů – zde můžeme pozorovat však i mnoho dalších zástupců zdejší fauny a flory. Rezervace se rozkládá na ploše více než 20 kilometrů čtverečních a svým návštěvníkům má rozhodně co nabídnout.

Jhalana Leopard Safari je v současnosti domovem více než 40 levhartů! Kromě nich však můžete zahlédnout rovněž hyeny pruhované, cibetky indické, kočky pouštní, kočky pralesní, šakaly, varany a mangusty, jeleny sambarské, axise indické, nilgai a různé druhy hadů. Můžete také navštívit Shikaar Audi, třípatrový lovecký zámeček královských rodin z Jaipuru, který se nachází uprostřed parku. Je ideální k pozorování zvířat či pro rozjímání u západu slunce.

Safari v Jhalaně bylo pro návštěvníky zprovozněno již v roce 2016 a stal se z něj vyhledávaný turistický cíl. Spatřit zde levharty bývá poměrně jednoduché, levharti jsou denní zvířata a na auta jsou zde již zvyklí. Věřte, že si zde vytvoříte vzpomínky na celý život!

FAUNA A FLORA V OKOLÍ JAIPURU

Stát Rajasthan je velice bohatý na faunu a floru, jejichž zástupce zde najdeme v pestrém a hojném zastoupení. Co se fauny týká, je zde možné vidět zajímavé a někdy i endemické druhy plazů, savců a ptáků. Oblast Jodhpur je například hojně obydlena antilopou jelení a v písečných pouštích lze nalézt gazelu indickou. Na otevřených pláních lze snadno zahlédnout nilgai. Indický tygr je pak tím nejznámějším zástupcem zdejších kočkovitých šelem. Tygry, kteří jsou nyní prohlášeni za ohrožené druhy, můžete vidět například v národních parcích Sariska a Ranthambhore. Dalším ohroženým druhem je levhart. Ti se nacházejí mj. v blízkosti skalnatých výběžků Aravalli a otevřené krajiny v regionu Jodhpur.

Nicméně Rajasthan je skvělým cílem i pro pozorovatele ptactva. Oblast si každoročně vybírá za dočasný domov i mnoho stěhovavých ptáků, z nichž nejvýznamnějším je asi sibiřský jeřáb. V národním parku Keoladeo lze spatřit více než 375 druhů ptáků. Endemitem je pak například kur křovinný.

Z velkého počtu plazů regionu jmenujme například kobru indickou či krajtu tygrovitou.

Ale abychom zmínili také zástupce rajasthanské flory. Četnou vegetací viděnou v tomto státě je například prosopis cineraria neboli naditec (státní strom Rajasthanu). Ten se vyskytuje hlavně v aridní zóně a jeho plod (lusky) může být využíván rovněž jako zelenina či krmivo. V Rajasthanu najdeme i zajímavou rostlinu calotropis precera nebo chcete-li sodomské jablko či plchoplod.

K vidění jsou zde i obecně mnohé druhy stromů, keřů (často s ostny), trávy, vzácné druhy divokých růží, kapradin a orchidejí.

Národním zvířetem Indie není nikdo jiný než tygr bengálský.

Národní rostlinou země je lotos.

Rádžasthánský velbloud.
Rádžasthánský velbloud.

PODNEBÍ

Klima Jaipuru (431 m n. m.) se dá klasifikovat jako subtropické. Rok je zde rozdělen převážně na dvě hlavní období, a to na období dešťů/monzunů, které trvá přibližně od poloviny června do poloviny září a období sucha trvajícícho od konce září do začátku června.

Protože období sucha je dlouhé, okolní krajina je poměrně neúrodná. Nedaleko od města na jihozápad se rozkládá pohoří Aravalli, kde je monzun intenzivnější. V červenci a srpnu jsou povodně v nižších částech města při silných deštích proto poměrně časté. Jedny z nejhorších povodní s katastrofálními následky nastaly v roce 2012.

V zimě, od poloviny listopadu do konce února, jsou noci chladné a někdy dokonce mrazivé. V lednu 2011 teplota klesla dokonce až na 1,4 °C. Kromě toho se od listopadu do února může v noci a brzy ráno tvořit mlha, i když poměrně vzácně

Od poloviny března do poloviny června, před monzunem, bývá velmi horko, i když o něco méně než v západní části Rajasthanu. V nejteplejších obdobích může teplota dosáhnout nebo i překročit hranici 45 °C.

Nejlepší čas na návštěvu Jaipuru je tak od poloviny listopadu do poloviny února, protože nepanují tak úmorná vedra a neměli byste mít ani problémy s deštěm.

Průměrná teplota nejchladnějšího měsíce (leden) je 15,9 °C, nejteplejšího měsíce (květen) pak 34,3 °C.

Největší hodiny světa.
Největší hodiny světa.

PRAKTICKÉ INFORMACE O JAIPURU

Ať už se rozhodnete udělat si vyjížďku mimo Jaipur vlakem, autobusem, v zapůjčeném vozidle či s řidičem, zde přinášíme pro představu vzdálenosti mezi jednotlivými městy/lokalitami.

Jaipur – Bombaj – 1170 km

Jaipur – Kalkata – 1580 km

Jaipur – Dillí – 270 km

Jaipur – Bengalúru – 1930 km

Jaipur – Ágra – 240 km

UPOZORNĚNÍ: Řízení automobilu v Indii může být často velice náročné, na silnicích zde panuje čilý ruch a většinou i poměrně nepřehledná situace. Místní řidiči si s pravidly silničního provozu navíc moc hlavu nelámou. Proto dobře zvažte vaše zkušenosti i odolnost proti stresu.

TIP: Automobil si lze v Indii často vypůjčit i s řidičem, což může být vhodná varianta pro ty, kteří si do indického provozu netroufnou nebo kteří vůbec nevlastní řidičský průkaz. Někomu může činit problémy i fakt, že v Indii se řídí vlevo.

Spropitné:

Spropitné je v Indii obvyklé a očekávané. Zaměstnanci jej rádi přijmou a ocení. Nejčastěji se nechává 10 % z celkové útraty. Samozřejmě to závisí na kvalitě služeb, pokud oceníte personál vyšším procentem, jistě bude rád, platy v Indii nepatří k těm nejvyšším.

Malování henou.
Malování henou.

Etiketa:

  • Tradičním způsobem pozdravu a rozloučení je vřelý pozdrav namaste nebo formálnější namaskar. Položte dlaně k sobě a mírně se ukloňte, zvláště při setkání se starší osobou. Muži a ženy se obvykle nedotýkají, takže se vyhněte potřesení rukou, pokud vám to osoba, kterou zdravíte, nenabídne jako první.
  • Se staršími by se mělo zacházet vždy s výraznou úctou.
  • Ukažte svou rozvahu a trpělivost a zdržte se jakýchkoli projevů hněvu.
  • Mějte na paměti, že kráva je zde posvátným zvířetem, rozhodně v Indii zapomeňte také na hovězí maso.
  • Nepodceňujte veřejně indický kriketový tým. Indové tento sport milují a jakékoli pochybnosti o něm ponesou s nevolí.
  • Veřejné projevy větší náklonnosti se nedoporučují. Někde může vzbudit pohoršení i držení se za ruce.
  • Oblékejte se skromně a decentně. Odhalování by se měly vyhýbat především ženy. To znamená žádné košile nebo tílka bez rukávů nebo s hlubokým výstřihem a žádné šortky. Ujistěte se, že máte zakrytá kolena. V Dillí, Bombaji či ve státu Goa obecně panují uvolněnější pravidla, avšak v rurálních oblastech je doporučováno striktní dodržovaní zahalování většiny části těla.
  • Nedávejte a nepřebírejte věci levou rukou, která je v indické kultuře považována za nečistou a určena jen k úkonům jako k očistě po vykonání potřeby apod.
  • Fotografujte osoby nebo předměty pouze po obdržení povolení. Vždy se nejprve zeptejte, a pokud řeknou „ne“, respektujte to a nefoťte.
  • V mnoha hinduistických chrámech nesmějí nehinduisté chodit do určitých částí chrámového komplexu.
  • Neupínejte se na přesnost! Čas je zde vnímán jiným – relativním – způsobem. Pokud například na večírek dorazíte o 30 minut později, stále budete jistě mezi prvními a nikdo se nad vaším „zpožděním“ nepozastaví.
  • Lidé často dávají obětiny chrámovým božstvům, jako jsou lotosové květy a kokosové ořechy, a vy můžete od kněze na oplátku obdržet prasad – obvykle malou sladkost nebo ovoce (nezapomeňte si ho vzít pravou rukou!).
  • Kožené předměty, jako jsou peněženky, opasky a tašky, jsou v mnoha hinduistických chrámech zakázány. Buďte si vědomi toho, že se jedná o posvátná místa, kam lidé přicházejí, aby vzdali úctu, a uvědomte si, že fotografování může být nevhodné.
  • Nikdy neukazujte ukazováčkem, zvláště na posvátné předměty nebo obrazy.
  • Při návštěvě chrámů nebo vstupu do indického domova si sundejte obuv a klobouky. Oblékejte se konzervativně způsobem, který vyjadřuje úctu k místu bohoslužby nebo domácnosti.
  • Umyjte si ruce před a po jídle.
  • Nedotýkejte se lidí levou rukou, protože je to považováno za nečisté a způsobí to urážku!
  • Dotýkejte se jídla pouze pravou rukou. Levá ruka však může být použita k držení nádobí, sklenic a misek.
  • Nohy a boty jsou považovány za špinavé. Nepřekračujte osobu sedící nebo ležící na podlaze, protože je to urážlivé. Nikdy se ničeho nedotýkejte nohama a nemiřte spodní částí nohou na náboženské oltáře nebo na lidi. Abyste tomu zabránili, sedněte si se zkříženýma nohama nebo klekněte na podlahu v chrámu nebo na svatém místě. Pokud musíte natáhnout nohy, namiřte je pryč od posvátných ikon. Nikdy se neotáčejte zády k náboženské soše.
  • Pokud jste pozváni k někomu domů, je zvykem přinést malý dárek, jako je například krabička sladkostí.
  • Nenechte se urazit, když se vás Indové zeptají na osobní otázky týkající se platu, rodinného stavu a počtu dětí. Takové otázky jsou v Indii považovány za běžnou konverzaci.
  • Nikdy (nebo s rozvahou) nedávejte peníze žebrajícím dětem a ženám. Pokud dáte, byť jen malou minci, většinou se ihned objeví mnohem více lidí a dav vás může agresivně následovat.
  • Mějte na paměti, že svatí muži v blízkosti chrámů a posvátných řek mohou požádat o „odškodnění“ poté, co si kolem zápěstí uvážete obarvenou červenožlutou nit a na čelo vám přitlačí tečku červené kurkumy.
Lotosová láska.
Lotosová láska.

CO V JAIPURU OCHUTNAT

Indická kuchyně je vyhlášená a má své příznivce po celém světě. Jen v málokteré metropoli kdekoli na Zemi nenajdete indickou restauraci. Pokud máte rádi aromatická jídla a exotické koření a nepotřebujete mít v každém chodu maso, vězte, že si indické pokrmy rozhodně zamilujete. V uličkách Jaipuru najdete široké spektrum restaurací, od těch luxusních až po pokrmy prodávané na trhu. Ať tak či tak, určitě byste měli během vašeho pobytu ve městě vyzkoušet následující:

Dal Baati Churma

Dal Baati Churma je tradiční pochoutka ze státu Rajasthan. Je spojena s festivaly Makar Sankranti a Diwali v regionu Dhundhand. Připravuje se také při zvláštních příležitostech, jako jsou například svatební obřady. Dal je čočka, baati je pečená pšeničná koule a churma je prášková slazená cereálie (je to hrubě namletá pšenice, rozdrcená a uvařená s ghí a cukrem).

Laal Maas

Tento populární masový recept z Rajasthanu je vlastně lahodným masovým kari. Základem je kopové maso vařené v zázvorovo - česnekové pastě, jogurtu a kurkumě. Pokrm je pálivý, vyrábí se z kombinace kašmírských červených chilli papriček a dalšího oblíbeného koření státu Rajasthan. Toto výborné kari se může podávat spolu s horkými celozrnnými parathas a jeera pulao.

Vada Pav

Vada pav je vegetariánské pouliční jídlo. Oblíbené jídlo se skládá ze smaženého bramborového knedlíku uvnitř měkké housky doplněné chutney a zelenými chilli papričkami.

Vada pav, nazývaná také Bombay Burger, byla vytvořena v polovině 20. století jako cenově dostupné a výživné jídlo pro dělníky a zaujímá důležité místo v kultuře a politické historii města. Světový den Vada Pav se každoročně slaví 23. srpna.

Pakora

Pakora, mimo jiné také známá jako bhaji, jsou kořeněné zeleninové lívanečky smažené a konzumované jako svačina, pouliční jídlo nebo předkrm. Tyto křupavé lívance jsou často doprovázeny tamarindovou omáčkou, chutney nebo raitou a jsou oblíbeným jídlem na indických svatbách.

Pani Puri

Pani puri je jedinečný zážitek z indického pouličního jídla, který má mnoho jmen po celé zemi v závislosti na regionu, ale předpokládá se, že pochází ze severovýchodního státu Bihár.

Vychutnávání pani puri je interaktivní zážitek, při kterém palcem propíchnete díru do jedné strany kulatého, dutého puri, smaženého křupavého chleba, který je poté naplněn směsí ochucené vody, chilli prášku, chaat masala, tamarindové chutney, brambory, cizrna nebo cibule — ačkoli koření a náplně se v různých regionech liší. Vložte celé puri do úst a zažijte explozi chutí a textur.

Massala Chai

Pravděpodobně nejznámějším indickým nápojem je horká masala chai. Čaj je oblíbený v celé Indii, přičemž jedním z nejoblíbenějších je tento výrazný černý čaj smíchaný s indickými bylinkami a kořením, jako je kardamom, skořice, hřebíček, zázvor a zrnka černého pepře. Tato kořeněná čajová směs se smíchá s mlékem a vznikne teplý, krémový šálek klasického masala chai.

Lassi

Tento osvěžující nápoj je perfektním doplňkem k pikantnímu indickému jídlu. Krémové lassi na bázi jogurtu, často smíchané s ovocem, jako je mango, banán nebo jahoda, je jemně sladký a pikantní způsob, jak se zchladit v horkém dni.

TIP: Za skvělou severoindickou kuchyní můžete vyrazit například do Suvarna Mahal.

TYPICKÉ INDICKÉ JÍDLO.
TYPICKÉ INDICKÉ JÍDLO.

CO V JAIPURU NEVYNECHAT

Sloní festival (Elephant Festival)

Indie je domovem majestátního slona indického a v životě Indů měl tento savec vždy výsadní postavení. A to jak v každodenním životě (pomoc při těžké práci), tak i v duchovní rovině. Tento festival je věnován prezentaci slona coby královského zvířete. Pořádají se zde taneční vystoupení krásně nazdobených slonů a k vidění jsou i obrazy slonů, kočáry, textilie a jídlo.

Protože se veletrh koná během Holi, celonárodně slaveného festivalu, lidé si také mohou hrát s barvami a vodou. Vrcholem festivalu jsou pak sloní závody a utkání ve sloním pólu.

Zúčastnit se festivalu překrásných chobotnatců v Jaipuru můžete v březnu.

Teej Festival

Tento festival známý také jako Festival houpaček je zasvěcený čisté lásce hinduistických božstev, Pánu Shivovi a bohyni Párvatí, a je oblíbený mezi ženami z celé severní Indie.

Součástí festivalu je příprava chutných jídel, převlékání se žen do tradičních šatů, aplikace henny a rovněž houpání na houpačkách (často ozdobených květinami), a to vše za zpěvu lidových písní. K vidění bývá také ghoomar, tradiční tanec státu Rajasthan.

Datum festivalu spadá na období srpna či září.

Obchod se šperky.
Obchod se šperky.

DOPORUČENÍ:

Hotel: The Leela Palace Jaipur, cena pro 2 osoby se snídaní cca 6000 Kč/noc.

Letenky: Dostat se do Jaipuru lze mnoha leteckými společnostmi, letenka se dá pořídit již od 21 000 Kč například s British Airways, KLM či Air France. Z České republiky v současné době neexistuje žádný přímý let, počítejte proto minimálně se dvěma mezipřistáními. Cesta z pražské Ruzyně do Jaipuru trvá v závislosti na délce přestupů minimálně 18 hodin.

Rozhodně nenechávejte nákup letenek na poslední chvíli. Ideální doba je pár měsíců před plánovaným odletem. Nejen, že budete mít dostatek společností a časů, ze kterých vybírat, ale také cena bude nižší.

Dokumenty: Jak uvádí Ministerstvo zahraničí ČR, občané České republiky potřebují v současné době k cestě platný cestovní pas ČR s platností alespoň 6 měsíců ode dne vstupu do země, platné indické vízum a vyplněnou příjezdovou kartu. Veškeré aktuální informace najdete na stránce Ministerstva zahraničí ČR.

Oslava svatby v Džájpúru.
Oslava svatby v Džájpúru.

Všechny články autora

Petra Špačková

Petra absolvovala česko-italské gymnázium a Fakultu sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze, kde vystudovala mezinárodní vztahy. Mluví italsky, anglicky, německy a trochu  španělsky. Pracovala coby analytik v Kanceláři prezidenta republiky a na mateřské se věnovala překladům z/do italštiny. Má manžela a dvě dcery a nemyslí si, že děti by byly při cestování jakoukoli překážkou. Naopak, společně navštívili již všechny kontinenty a Petra projela přes 50 zemí světa. V zahraničí se nezaměřuje v prvé řadě na památky, ale především na běžný život a pozorování místních obyvatel, ať už se jedná o uspěchané businessmany v Tokiu či rozjímavé surfaře na Gold Coast. Věří, že právě povaha obyvatel utváří ráz a pověst dané země. Miluje zvířata a při každé cestě se snaží s těmi místními, ideálně endemity, setkat. Petra ráda lyžuje a umí ocenit dobrou kávu. Petra začala psát zajímavé Blogy z celého světa pro CK SEN v roce 2022.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole