CO V JAIPURU OCHUTNAT
Indická kuchyně je vyhlášená a má své příznivce po celém světě. Jen v málokteré metropoli kdekoli na Zemi nenajdete indickou restauraci. Pokud máte rádi aromatická jídla a exotické koření a nepotřebujete mít v každém chodu maso, vězte, že si indické pokrmy rozhodně zamilujete. V uličkách Jaipuru najdete široké spektrum restaurací, od těch luxusních až po pokrmy prodávané na trhu. Ať tak či tak, určitě byste měli během vašeho pobytu ve městě vyzkoušet následující:
Dal Baati Churma
Dal Baati Churma je tradiční pochoutka ze státu Rajasthan. Je spojena s festivaly Makar Sankranti a Diwali v regionu Dhundhand. Připravuje se také při zvláštních příležitostech, jako jsou například svatební obřady. Dal je čočka, baati je pečená pšeničná koule a churma je prášková slazená cereálie (je to hrubě namletá pšenice, rozdrcená a uvařená s ghí a cukrem).
Laal Maas
Tento populární masový recept z Rajasthanu je vlastně lahodným masovým kari. Základem je kopové maso vařené v zázvorovo - česnekové pastě, jogurtu a kurkumě. Pokrm je pálivý, vyrábí se z kombinace kašmírských červených chilli papriček a dalšího oblíbeného koření státu Rajasthan. Toto výborné kari se může podávat spolu s horkými celozrnnými parathas a jeera pulao.
Vada Pav
Vada pav je vegetariánské pouliční jídlo. Oblíbené jídlo se skládá ze smaženého bramborového knedlíku uvnitř měkké housky doplněné chutney a zelenými chilli papričkami.
Vada pav, nazývaná také Bombay Burger, byla vytvořena v polovině 20. století jako cenově dostupné a výživné jídlo pro dělníky a zaujímá důležité místo v kultuře a politické historii města. Světový den Vada Pav se každoročně slaví 23. srpna.
Pakora
Pakora, mimo jiné také známá jako bhaji, jsou kořeněné zeleninové lívanečky smažené a konzumované jako svačina, pouliční jídlo nebo předkrm. Tyto křupavé lívance jsou často doprovázeny tamarindovou omáčkou, chutney nebo raitou a jsou oblíbeným jídlem na indických svatbách.
Pani Puri
Pani puri je jedinečný zážitek z indického pouličního jídla, který má mnoho jmen po celé zemi v závislosti na regionu, ale předpokládá se, že pochází ze severovýchodního státu Bihár.
Vychutnávání pani puri je interaktivní zážitek, při kterém palcem propíchnete díru do jedné strany kulatého, dutého puri, smaženého křupavého chleba, který je poté naplněn směsí ochucené vody, chilli prášku, chaat masala, tamarindové chutney, brambory, cizrna nebo cibule — ačkoli koření a náplně se v různých regionech liší. Vložte celé puri do úst a zažijte explozi chutí a textur.
Massala Chai
Pravděpodobně nejznámějším indickým nápojem je horká masala chai. Čaj je oblíbený v celé Indii, přičemž jedním z nejoblíbenějších je tento výrazný černý čaj smíchaný s indickými bylinkami a kořením, jako je kardamom, skořice, hřebíček, zázvor a zrnka černého pepře. Tato kořeněná čajová směs se smíchá s mlékem a vznikne teplý, krémový šálek klasického masala chai.
Lassi
Tento osvěžující nápoj je perfektním doplňkem k pikantnímu indickému jídlu. Krémové lassi na bázi jogurtu, často smíchané s ovocem, jako je mango, banán nebo jahoda, je jemně sladký a pikantní způsob, jak se zchladit v horkém dni.
TIP: Za skvělou severoindickou kuchyní můžete vyrazit například do Suvarna Mahal.