Jak se sbalit na cesty

Jak správně sbalit kufr, když na dovolenou cestujete letadlem?

Léto se blíží, čeští turisté finišují s výběrem dovolené a první z nich se už začínají balit na leteckou dovolenou. Tady je návod pro cestovatele, jak správně sbalit kufr, aby se vyvarovali problémům a nenadálým výdajům na letišti.

Autor: Pavel Fellner a Michaela Bučková

29.01.2017

Čti více
Jak se sbalit na cesty
Jak se sbalit na cesty

Povolená váha

Na pravidelných linkách může odbavený kufr vážit nanejvýš 23 kilogramů. U nízkonákladových společností je to od patnácti do dvaceti kilo, velmi často je ovšem zdarma jen příruční zavazadlo, za odbavené se připlácí. Cestující pár může mít jeden velký kufr, jeho hmotnost ovšem nesmí přesáhnout 30 kg. Každá aerolinka to má trochu jinak, to samé platí pro toleranci nadváhy zavazadel. Pokud cestující potřebuje vézt více věcí, je dobré si dopředu zjistit, kolik se připlácí. Turistům ve třídě business je povoleno těžší zavazadlo a u některých společností dokonce dva kusy bez příplatku. K váze se nepřipočítává to, co si koupíte v duty free obchodech na letišti po odbavení. Kufr je dobré na letišti omotat fólií (výjimkou jsou lety do USA, kde mají právo kufr otevřít, případně dokonce vyrvat zámky, pokud je zavřený). Nezapomeňte na visačky se jménem, telefonním číslem a adresou.

příruční zavazadlo do letadla
příruční zavazadlo do letadla

Příruční zavazadlo

Pokud je to možné, snažte se věci sbalit do příručního zavazadla. Vyhnete se možné ztrátě a u nízkonákladových společností i případnému doplatku. Příruční zavazadlo má u většiny společností tyto maximálně přípustné rozměry: 55 x 40 x 20 cm a může vážit osm až deset kilo (u Travel Servisu je to pouze pět kilo). Pracovníci letiště jsou většinou benevolentní, kufry přeměřují až ve chvíli, když vidí, že praská ve švech. U nízkonákladových společností se však váží a přeměřuje mnohem častěji. Povolené je jen jedno příruční zavazadlo těchto rozměrů, a k tomu malá kabelka nebo foťák na krku.

jak sbalit kufr na dovolenou
jak sbalit kufr na dovolenou

Jak správně zabalit příruční zavazadlo?

V příručním kufru, tašce nebo malém batohu se nesmí vozit ostré předměty, zbraně, ani větší balení tekutin. Můžete přepravovat potraviny (například obložené bagety, chleba, keksy, chipsy nebo instantní polévky), ale i látky tekuté povahy v objemu 100 ml nebo 100 gramů. Součet tekutin nesmí přesáhnout litr a všechny musí být uložené v uzavíratelném plastovém sáčku. Nejčastěji letecký personál z příručních kufrů vyhazuje manikúrní nůžky, nůž, příbor, žiletky, nářadí a tekutiny (včetně zubních past) nad 100 ml. To vše patří do kufru, který prochází odbavením. Na palubu se doporučuje vzít fotoaparát, kameru a mobilní telefon, který musí být vypnutý (nebo alespoň v režimu letadlo).

tipy a rady na sbalení kufru
tipy a rady na sbalení kufru

Tipy na praktické balení

A jak postupovat při samotném balení? Nejlepší je nachystat si vše na jednu hromadu. Ručníky, kalhoty, boty patří na dno, trička je dobré rolovat a košile položit nahoru. Spodním prádlem, ponožkami či plavkami lze vyplnit mezery. Krémy, pasty na zuby a šampóny raději zabalte do igelitového sáčku. Nezapomeňte kufr zamknout.

zavazadla do letadla
zavazadla do letadla

Ztracené zavazadlo

Každé letecké společnosti se stane, že čas od času nepřeloží zavazadla včas. Zažil jsem spoustu kuriózních případů. Například jednou v Indii jsme pokračovali z Dillí na sever Kašmíru a do Ladaku. Jedna paní neviděla svůj kufr přes dva týdny. Letecká společnost jí ho neměla kam do Himaláje poslat. A protože jsou Indové štíhlí a malého vzrůstu, nemohla si ani na sebe nic náhradního koupit. Doporučujeme tedy cestovatelům, aby si do příručního zavazadla zabalili věci alespoň na první den po příletu: spodní prádlo, třičko, ponožky, zubní kartáček, pro jistotu si sebou vezměte i všechny léky. Také peníze a doklady je dobré mít vždy u sebe, nikdy je nedávejte do zavazadla, které na letišti odevzdáváte.

jak se obléci do letadla
jak se obléci do letadla

Jak se obléci do letadla?

V letadle bývá často klimatizace puštěná naplno, dlouhé kalhoty, zavřené boty a mikina jsou tím nejlepším oblečením. Jedná se navíc o těžší oblečení, za které pak ušetříte místo v zavazadle. Do teplých zemí, kde je velká vlhkost, si přibalte více triček. A k moři plavky. Pokud se sbalíte rychle, můžete využít naši nabídku last minute.

Poznávací zájezdy do celého světa s CK SEN.


Všechny články autora

Pavel Fellner

Průkopník našich cest do Indonésie a Polynésie. Několikrát absolvoval cestu kolem světa, průvodcuje jižní Ameriku, Barmu, Thajsko, Indii, Čínu, Tibet, Nepál, Bhután, Etiopii, Keňu, Tanzanii, Namibii, JAR...., miluje Stolové hory ve Venezuele, koupe se s tučňákama na Antarktidě a vyběhne na každou sopku, kterou spatří. Bohém s odbornými znalostmi z řízení a marketingu si na zájezdech vychutnává každý moment. Okouzlí Vás nejen dojemnou hrou na klavír, vědomostmi, ale i talentem zorganizovat věci tak, abyste si vaši dovolenou dokonale užili. Velmi dobře vaří a v restauraci vám rád pomůže najít přesně to víno, na které máte chuť. Z dovolené, kde vás provází, se vám nebude chtít odejít.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole