Žena s nevolnostmi během jízdy autem.

Kinetóza – jak se zbavit nevolnosti při cestování

Kinetóza, nazývaná také „cestovní nemoc“, je nepříjemná a může ztrpčit život, zvláště pokud se cestování nemůžete vyhnout. Ke kinetóze dochází, když se pohyb, který vidíte, liší od toho, co vnímá vaše vnitřní ucho. To může způsobit závratě, nevolnost a zvracení. Nevolnost z pohybu můžete dostat v autě, ve vlaku, letadle, na lodi nebo třeba v zábavním parku.

Autor: Pavel Fellner

11.02.2024

Čti více
Bledě modré osobní auto.
Bledě modré osobní auto.

Kinetóza, známá také jako nevolnost, je stav charakterizovaný cestovními okolnostmi v souvislosti s příznaky, které se objevují s pohybem změny polohy v prostoru. Tato podmínka se nejčastěji vyskytuje při cestování veřejnou dopravou, ale může se vyskytnout i při jiných činnostech, které obvykle vyvolávají nesoulad mezi pohybovými a vestibulárními (rovnovážnými) podněty.

Jak předcházet příznakům kinetózy?

Neexistuje jen jediné vysvětlení, proč kinetózu dostávají jen někteří lidé nebo proč ji mohou dostat jen v některých situacích, ale ne v jiných. Sepsali jsme pro vás jednoduché strategie, které mohou pomoci předcházet symptomům nebo je zmírnit. Lidé, kteří mají citlivý vestibulární systém, nebo ti, kteří mají vysokou psychologickou citlivost na pohyb, jsou náchylnější k rozvoji kinetózy. Genetické faktory také mohou hrát roli v tom, proč někteří lidé trpí kinetózou více než jiní.

Existuje několik opatření, která můžete podniknout k prevenci kinetózy nebo alespoň snížit její příznaky. Zde jsou některé způsoby, jak předcházet kinetóze:

Sledujte horizont

Dívání se na pevný bod v dálce, například na horizont, může pomoci minimalizovat nesoulad mezi vizuálními a vestibulárními podněty.

Výhled z auta z pohledu řidiče.
Výhled z auta z pohledu řidiče.

Vyhýbejte se čtení

Čtení během cesty, zejména při delších cestách, může zvýšit riziko kinetózy. Zkuste proto čtení během pohybu vynechat.

Čtení knihy v autě.
Čtení knihy v autě.

Větrejte prostor

Čerstvý vzduch pomáhá předcházet i překonávat příznaky kinetózy, proto, pokud je to možné, větrejte a spojte to s hlubokým bráničním dýcháním.

Otevřené okno spolujezdce v autě.
Otevřené okno spolujezdce v autě.

Vyhněte se těžkým jídlům a alkoholu

Těžká jídla a alkohol mohou zhoršit příznaky kinetózy. Pokud vám někdo radí před cestou se posílit skleničkou tvrdého alkoholu, ignorujte ho! Před cestou se těžkým jídlům a alkoholu určitě vyhněte.

Sklenička alkoholu.
Sklenička alkoholu.

Lehká a zdravá jídla

Nejhorší, co můžete udělat je, že nebudete vůbec jíst. Dejte si lehká a zdravá jídla, malé porce a zabalte si na cestu i ovoce. Rovněž nezapomeňte na pití dostatečného množství vody.

Sedněte si dopředu

Máte nevolnost, když sedíte vzadu v autě? Jste v pořádku ve vlaku, ale v autobusech vám bývá špatně? Poznání svých spouštěčů vám může pomoci vyhnout se jim. Například v autě nebo autobusu může pomoci sezení vpředu. Sedadlo řidiče a spolujezdce má stabilní polohu a méně výkyvů v porovnání se zadními sedadly.

Přední sedadla v autě.
Přední sedadla v autě.

Ve vlaku si vyberte sedadlo tak, aby váš obličej směřoval dopředu ve směru jízdy, vyhýbejte se sedadlům, která směřují dozadu. Pokud letíte, sedněte si blízko ke křídlu letadla.

Sedadla ve vlaku.
Sedadla ve vlaku.

Speciální tip pro cestovatele lodí

Pokud cestujete lodí, vyberte si sezení uprostřed lodi, tato část lodi je nejstabilnější a nejméně zde budete cítit pohyb lodi. Důležitý tip je soustředit se na jeden vzdálený bod, je-li vidět pobřeží. Toto pomůže vašemu mozku sladit vnímání pohybu s tím, co vidíte, díky čemuž se zmírní pocit nevolnosti.

Loď na Severním ledovém oceánu.
Loď na Severním ledovém oceánu.

Pokud jste na lodi, kde je možné vyjít na vnější palubu, určitě toho využijte, protože dýchání čerstvého vzduchu pomáhá zmírnit příznaky kinetózy.

Zkušení cestovatelé, kteří se často vydávají na výlety lodí, si velmi pochvalují náplasti za ucho. Ty se aplikují 6 až 8 hodin před cestou.

Vnitřek lodi na plavbě u pobřeží Antarktidy.
Vnitřek lodi na plavbě u pobřeží Antarktidy.

Naklánějte hlavu do zatáček

Synchronizace vašeho těla s pohybem může pomoci snížit kinetózu. Zatáčky a rotační pohyb mají tendenci způsobit závažnější kinetózu než pohyb lineárním pohybem. Naklánění hlavy do směru zatáčky (a ne pryč od zatáčky) a s otevřenýma očima příznaky kinetózy dokáže zmírnit.

Cvičte brániční dýchání

Brániční dýchání přináší větší variabilitu srdeční frekvence (ukazatel aktivity autonomního nervového systému) a menší nevolnost z pohybu než normální dýchání.

Zkuste kořen zázvoru

Pomoc nabízí také přírodní lékárna. Často používaný lék na nevolnost, kořen zázvoru, se může užívat ve formě pastilek, čaje, kapslí, tablet, krystalizovaného kořene, bonbonů nebo zázvorového piva.

Kořen zázvoru.
Kořen zázvoru.

Zdřímnutí

Zdřímnutí při jízdě autem, v letadle či autobuse vám může pomoci překonat cestu.

Mějte žvýkačku

Žvýkání žvýkačky může také pomoci zabránit kinetóze, nebo zmírnit její příznaky. Při žvýkání se uvolňují určité chemikálie, které vám mohou pomoci odvrátit pozornost.

Balíček žvýkaček.
Balíček žvýkaček.

Poslouchejte hudbu

Poslech hudby je skvělý způsob, jak zajistit, abyste nepociťovali nevolnost z pohybu. Je to také mnohem lepší alternativa ke čtení knihy a používání telefonu, pokud se chcete zaměstnat. Při poslechu hudby se uvolňují chemikálie a hormony, díky kterým se cítíte povzneseně. Poslech hudby vás může dokonce vyléčit z jakýchkoli již existujících příznaků nevolnosti při cestování.

Relaxační hudba připravená na telefonu.
Relaxační hudba připravená na telefonu.

Konverzujte

Přílišné přemýšlení nebo nadměrná stimulace mohou způsobit kinetózu. Jedním z nejlepších způsobů, jak udržet svou mysl odvrácenou od problému s kinetózou, je udržovat konverzaci se spolucestujícími. Pokud cestujete sami, zavolejte příteli.

Využijte akupresuru

Pomoc při nežádoucích příznacích nabízí také východní medicína. Akupresurní náramky nebo masáž určitých bodů mohou pomoci odstranit příznaky kinetózy.

Vyzkoušejte trénink

Postup zvykání na pohyb může pomoci najít citlivost na kinetózu. Například, začněte krátkými cestami a postupně prodlužujte jejich délku.

Vyhněte se těsnému prostoru

Pokud je to možné, vyhněte se přeplněným nebo uzavřeným a malým stísněným prostorům.

Odborná pomoc

Pokud se příznaky kinetózy opakují a jsou závažné, konzultujte s lékaři možnosti odborné léčby a rady.

Konzultace u lékaře.
Konzultace u lékaře.

Skutečná účinnost těchto opatření může být individuální, a proto je důležité experimentovat a najít to, co funguje na vás.

Ve velké míře ovlivňuje vznik a průběh kinetózy psychika. Pokud začínáte svou cestu s neodbytnou myšlenkou, že se vám během ní udělá špatně, máte na problém zaděláno. Pokud se ale dokážete naladit pozitivně, pak máte velkou šanci, že se nemoc nedostaví a vy budete mít o příjemný zážitek víc.

Léky na kinetózu

V některých případech a u některých lidí nezabírají ani předchozí doporučení. Obvykle je třeba vyhledat pomoc u lékaře. Existuje několik dostupných léků, některé jsou na předpis, některé naleznete také ve volném prodeji, které mohou pomoci při kinetóze. Je však důležité konzultovat jejich užívání s lékařem.

Léky lze použít k prevenci nebo léčbě nevolnosti z pohybu, ale pamatujte na to, že mnohé z nich způsobují ospalost. Neordinujte si je proto sami, ale určitě se poraďte se zdravotnickým pracovníkem, abyste se rozhodli, zda byste léky na kinetózu měli užívat.

Zvláštní ohled na děti

Pohybová choroba je běžnější u dětí ve věku od 2 do 12 let. Některé léky používané k prevenci nebo léčbě kinetózy se dětem nedoporučují. O lécích a správném dávkování léků na kinetózu u dětí se poraďte se svým lékařem. Podávejte vždy jen doporučené dávkování.

Malé dítě nakloněné z okna auta trpící nevolnostmi z jízdy autem.
Malé dítě nakloněné z okna auta trpící nevolnostmi z jízdy autem.

Přestože léky proti kinetóze mohou způsobit, že lidé budou ospalí, na některé děti mohou mít opačný účinek, což způsobí, že budou hyperaktivní. Zeptejte se svého lékaře, zda byste měli před cestou dát svému dítěti testovací dávku.


Všechny články autora

Pavel Fellner

Průkopník našich cest do Indonésie a Polynésie. Několikrát absolvoval cestu kolem světa, průvodcuje jižní Ameriku, Barmu, Thajsko, Indii, Čínu, Tibet, Nepál, Bhután, Etiopii, Keňu, Tanzanii, Namibii, JAR...., miluje Stolové hory ve Venezuele, koupe se s tučňákama na Antarktidě a vyběhne na každou sopku, kterou spatří. Bohém s odbornými znalostmi z řízení a marketingu si na zájezdech vychutnává každý moment. Okouzlí Vás nejen dojemnou hrou na klavír, vědomostmi, ale i talentem zorganizovat věci tak, abyste si vaši dovolenou dokonale užili. Velmi dobře vaří a v restauraci vám rád pomůže najít přesně to víno, na které máte chuť. Z dovolené, kde vás provází, se vám nebude chtít odejít.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole