Hrad Trakai v Litvě.

Litva – v jednom z nejkrásnějších středů Evropy

Šarmantní pobaltská země, připravena okouzlit vás svými pěknými městy, kulturním i přírodním bohatstvím, zajímavými tradicemi... Litva je pro svět stále vyhledávanější turistickou destinací, a zdaleka nejen pro svou dobrou geografickou i dopravní přístupnost. 

Autor: Alexandra Tinkova Pavel Fellner

27.05.2021

Čti více
Gediminasův hrad.
Gediminasův hrad.

V jedné věci je nám Litva určitě konkurentem. I my, i Litevci rádi tvrdíme, že právě v našich zemích se nachází střed Evropy. K tomu se o tento titul ucházejí ještě i Poláci, Slováci, Estonci, v minulosti i Rakušané, Němci, Sověti. Rozsoudit tento spor není snadné, protože existuje řada metodik a principů, podle kterých se geografický střed kontinentu určuje. Jisté je, že francouzští vědci v roce 1989 geografický střed Evropy přisoudili obci Purnuškés, 26 kilometrů severně od Vilniusu, a takto je uveden i v Guinessově knize rekordů. Od roku 2004 je zde dokonce vztyčený vznešený sloup z bílého granitu, na vrchu s korunou a hvězdami. Proč nezačít návštěvu Litvy právě zde – ve středu Evropy?

Věděli jste, že….

  • Litevská republika má rozlohu 65 300 km2?
  • zde žije 2 821 000 obyvatel?
  • ve 14. století bylo Litevské velkoknížectví jedním z nejmocnějších států východu? Pak se spojilo s Polskem, od konce 18. století si je začali přisvojovat Rusové.
  • země vyhlásila nezávislost v roce 1990?
  • zdejší jantar je jeden z nejcennějších na světě? Podél baltského pobřeží se vine 98 km Jantarová cesta, v rámci, které můžete navštívit Jantarový záliv, tematická muzea a galerie.
  • Litva byla první země, která se odtrhla od bývalého Sovětského svazu?
  • je největší z pobaltských zemí, která zároveň jako jediná nemá hranice s Ruskem? Proto i nebyla vystavena silné rusifikaci – Rusů zde žije málo a katolicismus tu stále převládá nad ortodoxní vírou.
Kostel svatého archanděla Michaela.
Kostel svatého archanděla Michaela.

Ze středu Evropy do metropole

Litevci si opravdu dávají záležet, aby jim svět uvěřil, že střed Evropy je právě u nich. Kolem slavného sloupu v Purnuškési, symbolizující tento střed, je vybudován celý elegantní areál s amfiteátrem, ale také luxusním golfovým hřištěm. Najdete zde kámen s vytesanými koordináty geografického středu - 54 stupňů 54 minut severní šířky a 25 stupňů 19 minut východní délky, jsou zde také umístěny stožáry s vlajkami evropských států. Kolem je vybudován Kartografický národní park - Střed Evropy, jehož součástí je i starověké hradiště Bernotai a pohřebiště starých pohanů.

Když už jsme tak blízko metropole, pojďme se rovnou podívat do půvabného Vilniusu. Příjemné bohémské město Baltu, známé svým pouličním uměním i dobrým pivem z lokálních domácích pivovarů. Nikde jinde se tak vkusně nesnoubí historie se současností. Nadchne vás historické centrum, patřící do seznamu světových dědictví UNESCO, ale i trendy kavárny a restaurace, nádherné barokní kostely zde střídají modernistické budovy. Můžete navštívit některou z mnoha galerií, obdivovat množství skulptur přímo na ulici. Vilnius se pyšní krásnou radnicí, prezidentským palácem, či katedrálami sv. Anny a sv. Kazimíra.

Určitě zajděte na Katedrální náměstí s impozantní Katedrálou sv. Stanislava a sv. Vladislava ještě ze 14. století, se třemi sochami na vrchu. Na náměstí najdete i kamennou pamětní desku, připomínající událost z roku 1989, kdy se mezi Vilniusem a estonským Tallinnem vytvořil lidský řetěz na protest proti sovětské okupaci. O půl roku se Litva stala svobodnou. Dnes se toto místo s deskou na náměstí nazývá i stebuklas – zázrak, a prý přináší štěstí, třeba si tu proto něco přát.

Když jste si Vilnius pěkně prošli, dejte si ještě drink nahoře ve sky baru hotelu Radisson, který odhaluje nádherný výhled na metropoli.

Nejstarší Gediminasův hrad ve městě Vilnius.
Nejstarší Gediminasův hrad ve městě Vilnius.

Trakai – hrad uprostřed jezer

Asi třicet kilometrů od Vilniusu najdete městečko Trakai. Už jeho poloha je exkluzivní – leží na poloostrově, sevřeném vzájemně pospojovanými jezery, uprostřed krásné přírody. Trakai byl kdysi vojenským i politickým sídlem země, se dvěma impozantními hrady. Jeden z nich se zachoval dodnes, a je jedním z nejkrásnějších hradů Evropy. Je romanticky obklopený jezerem, na který se dostanete dřevěným můstkem, což jen umocňuje silnou atmosféru Trakaie. Prohlédněte si jeho úchvatné síně i zajímavé nádvoří. Zajděte si na konec města, zužujícího se do jediné uličky, pozorujte rybáře na jezeře. Zajímavostí je, že patronem malebného městečka je český svatý Jan Nepomucký. Mimochodem, Litva se kdysi nazývala i jako „království dřevěných hradů“- pevností zde bylo opravdu nepočítaně, většinou stáli na kopcích a měli ochraňovat těžce zkoušené území a její obyvatele před četnými nepřáteli.

Výhled na hrad Trakai.
Výhled na hrad Trakai.

Kaunas – nádherné město na soutoku řek Nemunas a Neris, druhé největší v Litvě. Město s pohnutou minulostí, které zažilo požáry, útoky Napoleona, Sověty, nacistů, ... O to více se snaží vyrůstat do krásy. Najdete zde tedy mnoho moderních budov, ale i kus vzácné historie. Za návštěvu určitě stojí středověký zámek, či Kostel sv. Jiří, i zde najdete množství prvků zajímavého street-artu. V Kaunasu je i nejstarší gotický kostel Litvy – Kostel sv. Gertrudy – skutečný klenot svého druhu. Ve zdejší chórové synagoze zas prý uvidíte nejkrásnější oltář v evropském židovském světě.

Litevci jsou velmi hrdí na zdejší stadion Žalgirio Arena, i na vyhlášený domácí basketbalový tým. Pokud se nebojíte, navštivte unikátní Muzeum ďáblů, plné soch lidí, o kterých se hovořilo že mají něco společného s ďáblem. Více než tři tisíce exponátů je sebraných z celého bývalého Sovětského svazu. Zajděte si i do místní Zoo.

Středověký hrad v Litvě.
Středověký hrad v Litvě.

Jazyk z písku, chráněný UNESCO

Vilnius či Kaunas jsou typickými ukázkami městské, architektonické a historické krásy země, ale Litva má i svou okouzlující přírodu. Je lesnatá, na každého obyvatele zde připadá 0,5 hektaru lesu. Má pět národních a 30 regionálních parků, 254 přírodních a kulturních rezervací, stovky řek a asi šest tisíc jezer.

Jedním z nejkrásnějších přírodních míst Litvy je Kuršský záliv – oddělený od moře úzkým písčitým jazykem – poloostrovem nazývaným jako Kuršská Kosa. Tento útvar byl prý vytvořen ledovcem už před pěti tisíci lety. Nádherná zalesněná krajina s jedním z největších písečných dun v Evropě a malebnými vesničkami je rezervace, rovněž pod ochranou UNESCO. Nedaleko Kuršské Kosy je Klaipéda – asi nejvýznamnější přístav země, třetí největší město. Válkou zničené město dnes vyrůstá do krásy. Najdete zde spoustu divadel, galerií, Muzeum hodin, Muzeum kovářských výrobků či Vlastivědné muzeum. Zpracovává se zde jantar, pocházející ještě z třetihor.

Písečný poloostrov Kuršská Kosa.
Písečný poloostrov Kuršská Kosa.

Nejvíce jezer – až 126 na ploše 407 km2 zase najdete v Národním parku Aukštaitija, vzácném pro svou biodiverzitu. Až 60 procent všech rostlin, které existují v Litvě, naleznete právě v okolí tohoto parku. Nachází se zde také včelařské muzeum, vodní mlýn, součástí rezervace je dřevěný kostel v Palušé, či původní domy, kde uvidíte lidi oblečené v krojích. Nejkrásnější procházky jsou v okolí jezera Baluosas. Skvělým tipem jsou také pláže ve městě Palanga u Baltského moře. Krásné písečné pobřeží nabízí zejména v létě perfektní dovolenou.

Hora křížů je důležité poutní místo země – umělý pahorek, který se nachází severně od města Šiauliai. Pohled na pahorek s tisíci křížů může působit dost zvláštní, ale jde o jednu z nejpopulárnějších atrakcí Litvy. Kdysi právě zde údajně stal hrad livonských rytířů. Kříže zde přibývaly na počest několika krvavých událostí v historii země – od listopadového polského povstání až po boje se sovětskými okupanty, ale turisté sem přinášejí stále další kříže.

Právě zde můžete symbolicky ukončit toulky Litvou. Zemí, nesmírně hrdou na svou státnost, jazyk, tradice, historii, v níž byla vždy vystavena cizím vlivům, ale dokázala si zachovat to svoje – litevské. I proto je dnes unikátní, svéráznou zemí, která má jednoznačně co nabídnout světovému turismu.

Hora křížů.
Hora křížů.

Všechny články autora

Pavel Fellner

Průkopník našich cest do Indonésie a Polynésie. Několikrát absolvoval cestu kolem světa, průvodcuje jižní Ameriku, Barmu, Thajsko, Indii, Čínu, Tibet, Nepál, Bhután, Etiopii, Keňu, Tanzanii, Namibii, JAR...., miluje Stolové hory ve Venezuele, koupe se s tučňákama na Antarktidě a vyběhne na každou sopku, kterou spatří. Bohém s odbornými znalostmi z řízení a marketingu si na zájezdech vychutnává každý moment. Okouzlí Vás nejen dojemnou hrou na klavír, vědomostmi, ale i talentem zorganizovat věci tak, abyste si vaši dovolenou dokonale užili. Velmi dobře vaří a v restauraci vám rád pomůže najít přesně to víno, na které máte chuť. Z dovolené, kde vás provází, se vám nebude chtít odejít.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole