Pohled na Los Angeles.

Los Angeles: Zajímavosti, památky a co všechno vidět?

Město andělů

Kulturně rozmanité město plné neomezených možností, i tak bychom mohli nazvat Los Angeles. Je známé především díky Hollywoodu, který přitahuje pozornost nejednoho začínajícího herce nebo herečky. A na co nesmíme zapomenout, je to i jakási meka stávajících celebrit! Doslova fascinujícími jsou i tamější rozlehlé písčité pláže a téměř nikdy neutuchající hřejivé sluneční paprsky. „Město andělů“ je splněný sen všech, kteří touží po relaxaci, dobrodružství i poznávání historie. Zaleťte si do L. A., kreativního centra USA!

Autor: Iveta Reinisch

14.11.2022

Čti více
Divadlo Dolby, místo udělování Oscarů.
Divadlo Dolby, místo udělování Oscarů.

25 míst, které byste v Los Angeles neměli opomenout

Ať už v L. A. zavítáte při své dovolené kamkoliv, budete v úžasu. A vězte, že úsměv z tváře vám jen tak nezmizí. Krásné počasí, milí lidé, dechberoucí památky a příjemná místa, to vše vás utvrdí v tom, že jste si vybrali správně. Kam tedy vaše kroky povedou nejdříve?

Hvězda Davida Bowieho.
Hvězda Davida Bowieho.

UNIVERSAL STUDIOS HOLLYWOOD

Jste zapálenými filmovými fanoušky? Pak musíte zcela určitě zavítat do zábavního parku a filmového studia Universal Studios Hollywood, kde se zrodily a stále rodí ty nejslavnější filmové trháky! Tady zažijete opravdickou jízdu svého života. Čekají vás dvě zóny (Upper lot and Lower lot) vzájemně propojené eskalátory, kterým se říká Starway. V nabídce je momentálně 10 jízd s nejrůznějšími interaktivními kulisami, sedm show a dvě hrací zóny. Ocitnout se tak můžete záhy například v Kouzelnickém světě Harryho Poterra nebo v Jurském světě. Velmi oblíbené jsou i výpravy mezi rodinku Simpsonových nebo za Transformers! Stačí si jen vybrat, jaké dobrodružství chcete zažít. Na prohlídku si vyčleňte alespoň půl dne nebo ideálně celý den.

Z historie Universal Studios Hollywood: Počátky zábavního parku v L. A. se začaly rýsovat už v roce 1914, kdy německý imigrant Carl Laemmle koupil Taylor Ranch v San Fernando Valley a vybudoval z něj gigantické studio se ZOO, které mělo vlastní policii, vlastního starostu i obyvatele (původní Američany). V březnu roku 1915 pak Laemmle slavnostně otevřel Universal Studios veřejnosti. Původní vstupné bylo pět centů a zahrnovalo dokonce oběd – krabičku s kuřecím masem. Zajímavostí pak také je, že zábavní park v průběhu let ustál až 9 požárů!

Vstupné: Universal Studios Hollywood je velmi oblíbenou turistickou destinací v Los Angeles, a tak musíte počítat s návalem lidí. Předejít čekání ve frontách však můžete koupí online vstupenky. Vhodná je ta s názvem Universal Express, která zajistí jednorázový expresní přístup na všechny atrakce či představení v sedě. Cena této vstupenky se pohybuje od 189 dolarů. Více informací o filmovém studiu a cenách získáte na webových stránkáchwww.universalstudioshollywood.com

Vchod do Universal Studios.
Vchod do Universal Studios.

GRIFFITHŮV PARK A GRIFFITHOVA OBSERVATOŘ (Griffith Park and Griffith Obervatory)

Griffithův Park se nachází ve východní části pohoří Santa Monica a je největším městským parkem v Los Angeles. Vstup do něj je zdarma (včetně parkování), avšak s placeným vstupným se můžete setkat u některých jednotlivých atrakcí či zařízení. Najdete tu například losangeleskou ZOO a botanickou zahradu, planetárium, golfová hřiště, tenisové kurty, jezdecké centrum (poskytuje jízdy na koni), turistické stezky nebo řecké divadlo. Park je též „domovem“ Griffithovy observatoře, do níž je také vstup zdarma. Zde můžete pozorovat Měsíc nebo jiné planety prostřednictvím dalekohledu Zeiss. Prohlídka parku i observatoře vám zabere dvě hodiny až půl dne. Park je otevřen lidem sedm dní v týdnu od 5:00 do 22:30. Zaleží na vás, kolik času zde budete chtít trávit. Oficiální webové stránky: www.griffithobservatory.org

Zajímavost z historie: V roce 1896 věnoval městu Los Angeles něco málo přes 12 km2 půdy americký vizionář, průmyslník a filantrop jménem Griffith J. Griffith. Ve své závěti zároveň daroval L. A. i finanční prostředky k vybudování výstavní síně, observatoře a planetária (chtěl, aby byly vystavěné na darovaném pozemku). Jeho cílem bylo zpřístupnit astronomii veřejnosti.

Griffitova observatoř.
Griffitova observatoř.

GETTY CENTER

Getty Center je z architektonického hlediska velmi působivé místo v L. A. Rozlehlý a moderní kampus se rozkládá uprostřed pohoří Santa Monica. Najdete zde budovu muzea (konstruovanou z betonu a oceli), ve které jsou vystavena ta nejlepší umělecká díla z celého světa – tedy barokní sochy, historické rukopisy, americké fotografie 20. století i renesanční malby. Muzeum bylo zpřístupněno pro veřejnost v roce 1997. Vstup do muzea je zdarma a není nutná rezervace. Platí se jen za parkování od 10 do 20 dolarů. K dispozici jsou též občerstvovací stanice v podobě kaváren a restaurace. Na prohlídku Getty Center si vyčleňte zhruba 2 hodiny svého času. Můžete zde však strávit klidně i půl dne. Otevřeno je od úterý do neděle v čase 10:00 až 17:30. V sobotu pak do 21:00. Oficiální webové stránky: www.getty.edu

TIP: Doporučena je prohlídka Getty Center s průvodcem, který vám ukáže i ta zákoutí muzea, jež byste sami neobjevili.

Getty Center.
Getty Center.

MOLO A PLÁŽ SANTA MONICA (Santa Monica Pier and Beach)

Na západ od centra Los Angeles se před vámi rozprostře nádherná dlouhá pláž Santa Monica. Zde se ku příkladu natáčel známý seriál Pobřežní hlídka. Těšit se můžete v místě na měkký písek, hřejivé sluneční paprsky, velké množství skvělých restaurací i bujarý noční život. Okolí je možné prozkoumat například na kole. Svůj den pak můžete završit jízdou na ruském kole, které naleznete na mole. To však není jediná atrakce, kterou pláž a molo Santa Monica nabídne! Návštěvníci se mohou prohánět třeba i na horské dráze, sledovat pouliční představení, nebo se zúčastnit karnevalových her. Molo je otevřeno pro veřejnost 24 hodin denně. Lišit se však může otevírací doba místních podniků sloužících k občerstvení.

Doprava na pláž a molo Santa Monica: Na turisticky oblíbené místo se dostanete buď autobusem Big Blue Bus nebo metrem Expo Line a jedná se o zastávku Downtown Santa Monica.

Pláž Santa Monica.
Pláž Santa Monica.

HOLLYWOODSKÝ CHODNÍK SLÁVY A ČÍNSKÉ DIVADLO TCL (Hollywood Walk of Fame and TCL Chinese Theatre)

Nejprve začněme představením čínského divadla TCL, které sídlí na Hollywood Boulevard. To bylo dříve známé jako Graumanovo čínské divadlo (na počest Sida Graumana, který divadlo nechal postavit). Svůj nynější název získalo po uzavření partnerství s jedním z největších čínských výrobců elektroniky TCL. Poprvé bylo otevřeno v roce 1927 a je odkazem na zlatý věk Hollywoodu. Každoročně se zde koná na 50 filmových premiér a speciálních akcí na červeném koberci. Na nádvoří divadla naleznete například otisky rukou a stopy v cementu – ty patří nejedné známé osobnosti/celebritě. Oficiální webové stránky: www.tclchinesetheatres.com

TIP: Pokud si budete chtít prohlédnout interiér čínského divadla TCL, můžete tak učinit se vstupenkou na VIP prohlídku. V rámci té se dozvíte něco o hvězdné historii čínského divadla a poslechnete si také příběhy či zábavná fakta jak o celebritách, tak ze světa filmu. Návštěvu však můžete pojmout i jako kino zážitek. Divadlo promítá filmy v rozlišení IMAX a MX4D.

A když už tedy navštívíte čínské divadlo TCL, je téměř nutností projít se také po hollywoodském chodníku slávy. Vstup je zdarma a na zhruba pětikilometrovém úseku najdete přes 2600 hvězd, které jsou poctou největším osobnostem filmové, hudební či televizní scény. Oficiální webové stránky: www.walkoffame.com

Hollywoodský chodník slávy.
Hollywoodský chodník slávy.

MUZEUM UMĚNÍ OKRESU LOS ANGELES (Los Angeles County Museum of Art)

Muzeum umění v L. A. je též známé pod zkratkou LACMA a nachází se na Wilshire Boulevard v západní části Los Angeles. Veřejnosti bylo otevřené v roce 1965 a vystavuje přes 150 tisíc děl (jak islámské artefakty, impresionistické malby, tak i moderní umění). Nadchne vás jistě nejen samotná výstava, ale i nezaměnitelná architektura budovy. Ročně muzeum navštíví kolem milionu lidí. Na prohlídku si vyčleňte 2 hodiny až půl dne. Oficiální webové stránky: www.lacma.org

Zajímavost: Nejoblíbenějším uměleckým dílem muzea LACMA v Los Angeles je poměrně nové umělecké dílo (zpřístupněno r. 2008) s názvem Chris Burden's Urban Lights. Jedná se o 202 litinových pouličních lamp z 20. a 30. let, které kdysi osvětlovaly ulice L. A.

Vstupné: V pondělí, úterý a ve čtvrtek je muzeum otevřené od 10:00 do 17:00. Prodloužená otevírací doba je pak v pátek, a to do 20:00. O víkendech se mírně liší a otevřeno je zde od 10:00 do 19:00. Vstupenka pro dospělého stojí 25 dolarů, pro děti a dospívající od 13 do 17 let pak 10 dolarů. Dítka do 12 let mohou budovu navštívit zdarma.

Muzeum umění.
Muzeum umění.

PLÁŽ VENICE (Venice Beach)

Při návštěvě Los Angeles stojí jistě za vidění i proslulá Venice Beach, která je nazývána globální turistickou destinací nebo také kulturním centrem známým svými výstřednostmi. V místě je velmi oblíbená zejména promenáda vedoucí podél pláže (Venice Beach Boardwalk) známá též jako Ocean Front Walk. Denně prý toto místo navštíví kolem 30 tisíc lidí. Za vidění tu ale stojí i tzv. Benátské kanály (The Venice Canals), od nichž se vám nabídne úchvatný pohled na plážové domky či klenuté mosty. Celkem jsou tři a lemují bloky Dell Avenue. Velice zajímavý je pak i skate park, Muscle Beach (plážová posilovna pro kulturisty) nebo třeba Mosaic Tile House na Palms Blvd, ve kterém bydlí manželé s uměleckou duší Cheri Pann a Gonzalo Duran. Ti během deseti let proměnili zcela obyčejné obydlí na fascinující uměleckého dílo. Prohlídky domu jsou možné vždy v sobotu od 12:00 do 15:00 (nutná je rezervace e-mailem). Vstupné činí 20 dolarů.

TIP: Pokud se budete chtít v okolí Venice Beach občerstvit jídlem či pitím, můžete navštívit bulvár Abbot Kinney Boulevard, kde se nachází nejen jedny z nejlepších losangeleských butiků a galerií, ale i kavárny, restaurace a bary.

Venice beach.
Venice beach.

KALIFORNSKÉ VĚDECKÉ CENTRUM (California Science Center)

V Kalifornském vědeckém centru budou nadšení nejen děti, ale i dospělí. Najdete zde hned několik tematicky zaměřených expozic, které jsou v mnoha případech interaktivní. Zajímavá je například expozice „Air & Space“ s raketoplánem a kapslí Gemini 11 nebo třeba sekce „Ecosystems“, kde se návštěvníci dozvědí vše o ekosystému planety Země (řeky, lesy, ostrovy a podobně). Navštívit vědecké centrum můžete zdarma. Zpoplatněné jsou však některé speciální výstavy a také promítání v tamějším kině IMAX. Otevřeno zde mají každý den od 10:00 do 17:00. Za parkování před budovou zaplatíte 12 dolarů. Jet však můžete do vědeckého muzea i metrem Expo Line a vystoupíte na stanici Expo Park/USC. Návštěva centra vám zabere kolem dvou hodin času až půl dne. Oficiální webové stránky: www.californiasciencecenter.org

SUNSET BOULEVARD

Sunset Boulevard je ulice lemovaná palmami, kluby, bary i restauracemi, která spojuje L. A. s Hollywoodem, Beverly Hills a Pacific Coast Highway. Její délka je přibližně 35 kilometrů. S oblibou byla použita jako kulisa do nejednoho filmového snímku. Při pozdní projížďce místem si můžete vychutnat například nádherný západ slunce, a to i když nemáte půjčené auto. Po hlavní tepně L. A. totiž jezdí i městské autobusy (No. 2/302).

TIP: Necelé tři kilometry dlouhý úsek ulice Sunset Boulevard, který doslova dýchá nočním životem, se nazývá Sunset Strip. Naleznete zde například The Comedy Store, jeden z významných komediálních klubů, ve kterém vystupovali známí komici jako Robin Williams, Eddie Murphy nebo David Letterman. Za vidění však stojí i noční klub The Roxy Theatre otevřený v roce 1972, kde se setkávali a koncertovali v průběhu let známí hudebníci – což stále trvá. V minulosti tu zahrála třeba kapela Genesis v čele s Peterem Gabrielem, Frank Zappa, Bruce Springsteen nebo Joe Cocker. Oficiální webové stránky: www.theroxy.com

Sunset Boulevard.
Sunset Boulevard.

NÁPIS HOLLYWOOD (Hollywood sign)

Proslulý nápis Hollywood je jedním z amerických orientačních bodů a zároveň kulturní ikonou. Nachází se v Griffith Parku na jižním svahu kopce Mount Lee. Jednotlivá písmena jsou vysoká téměř 14 metrů a všechna dohromady mají na délku něco málo přes 106 metrů. Směrem od nápisu mají návštěvníci úžasný výhled na celé město Los Angeles a také zde můžete vytvořit fascinující fotografie. A jak se na místo dostat? Existuje několik možností: 1. vyrazte z Lake Hollywood Park, 2. vydejte se po stezce Wonder View Trail, 3. jděte po stezce Mount Hollywood Trail z parkoviště u Griffithovy observatoře, 4. vydejte se ze Sunset Ranch Hollywood na Beachwood Drive. Oficiální webové stránky s více podrobnostmi najdete zde: www.hollywoodsign.org

Z historie: Co se týká světoznámého nápisu „Hollywood“ nacházejícího se v Griffith Parku na jižním svahu Mount Lee, pojí se s ním v samém prvopočátku dvě důležitá jména – a to Harvey Henderson Wilcox a Daeida "Ida" Hartell (druhá Wilcoxova manželka). Manželé v roce 1887 pojmenovali svůj ranč ležící západně od L. A. jako Hollywood – ostatně bylo to i místo pro komunitu, kde se měli scházet stoupenci jakéhosi hnutí střídmosti. Názvem se měla Daeida údajně inspirovat od neznámé ženy ve vlaku, která jí vyprávěla o svém stejnojmenném letním sídle. Tak se poprvé Hollywood dostal na světlo světa. V roce 1910 se následně stal čtvrtí, která je dodnes „domovem“ mnoha filmových studií.

Přelomovým se pak stal rok 1923, kdy byl na jižním svahu kopce Mount Lee vystavěn nápis „Hollywoodland“. Jednalo se původně o reklamu pro realitní společnost, která zde měla stát jen rok a půl. Avšak město se do nápisu zamilovalo, a tak byl dřevěný nápis nahrazen o několik let později celoocelovou trvalou konstrukcí. Již ale neobsahoval písmena L, A, N a D. Více o historii nápisu se dozvíte na výše uvedených oficiálních webových stránkách.

Hollywood.
Hollywood.

RODEO DRIVE

Pokud vás v Los Angeles zachvátí nákupní horečka, můžete zavítat do ulice v Beverly Hills zvané Rodeo Drive, kterou proslavil známý filmový trhák Pretty Women v hlavní roli s Julií Roberts. Najdete tu nejen značkové obchody, ale i malé soukromé butiky. Nutno však podotknout, že se jedná o místo vyšší cenové relace. Turisté sem tedy chodí především proto, že doufají v zahlédnutí celebrit a módních ikonnikoliv za nákupy. Většina majitelů tamějších podniků pro movitou klientelu je však na tuto skutečnost zvyklá, obávat se pouhé procházky po Rodeo Drive tedy rozhodně nemusíte. Oficiální webové stránky: www.rodeodrive-bh.com

Rodeo Drive.
Rodeo Drive.

HOLLYWOOD BOWL

V Los Angeles si můžete užít ve velmi příjemné atmosféře i koncert! Hollywood Bowl je venkovní amfiteátr na Highland Avenue fungující od roku 1922, ve kterém se konají různá hudební představení. Vystupovala zde například kapela The Beatles, Rolling Stones, zpěvačka Tina Turner, Madonna či zpěvák Elton John. Návštěvníci zde chválí kvalitu zvuku i fascinující scénický výhled. V místě je možné též navštívit Hollywood Bowl Museum, kde se seznámíte s historií amfiteátru i speciálními exponáty představujícími umělce, kteří zde vystupovali. Muzeum je přístupné zdarma a otevřené je od června do poloviny září. Oficiální webové stránky: www.hollywoodbowl.com

LA BREA TAR PITS

Toto místo může oslnit především ty nejmenší, neboť se pojí s dobou ledovou. Jedná se o významné naleziště fosilií, kde můžete vidět tzv. dehtové jámy (v těch prehistorická zvířata uvízla a zkameněla). Ty tady „bublají“ už více jak 40 tisíc let. Pro paleontology je toto místo stále významné, co se týká výzkumu. La Brea Tar Pits je registrovanou národní přírodní památkou a najdete jej hned vedle Muzea umění v Los Angeles. Otevřeno tu mají denně od 9:30 do 17:00 (kromě svátků) a vstup je zdarma. Na prohlídku si vyčleňte zhruba dvě hodiny až půl dne. Oficiální webové stránky: www.tarpits.org

TIP: La Brea Tar Pits se nachází v Hancock Parku a patří k němu i George C. Page Museum of La Brea Discoveries, kde jsou vystaveny úchvatné paleontologické objevy. Vstupné do muzea činí pro dospělého 15 dolarů (v ceně je zahrnut i přístup na toalety a parkování). Senioři, studenti a děti platí snížené vstupné.

La Brea Tar Pits.
La Brea Tar Pits.

MUZEUM THE BROAD

The Broad nacházející se na Grand Avenue je poměrně „mladé“ muzeum v Los Angeles, které v roce 2015 založili filantropové Eli a Edythe Broad. Budova vás na první pohled zaujme svým vzhledem. Má totiž tvar včelí plástve. V muzeu můžete obdivovat sbírku umění od 50. let 20. století až po současnost (téměř 2 000 uměleckých děl). Vstup je zdarma. Některé speciální výstavy však mohou vyžadovat poplatek. Na prohlídku si vyčleňte alespoň dvě hodiny svého času. Oficiální webové stránky: www.thebroad.org

PARAMOUNT PICTURES STUDIOS

Nyní opět zajásají filmoví fanouškové, neboť Paramount Pictures Studios na Melrose Avenue v Los Angeles umožní náhled do zákulisí nejednoho filmového snímku světového formátu! Studio poskytlo zázemí například pro film Mission: Impossible nebo Titanic. Na prohlídku interiéru s průvodcem (v golfovém vozítku) si vyčleňte alespoň dvě hodiny svého času. Prohlídky přes den jsou umožněné nejen dospělým, ale i dětem (ovšem až od desíti let), po setmění pak mohou studio navštívit pouze dospívající od 16 let a výše. Vhodné je si prohlídku rezervovat předem. Počítat musíte se vstupným od 60 dolarů/osoba. Oficiální webové stránky: www.paramountstudiotour.com

WALT DISNEY CONCERT HALL (Koncertní síň Walta Disneyho)

Na Grand Avenue můžete spatřit od roku 2003 impozantní budovu, jejíž fasáda je zkonstruována z nerezové oceli. Jedná se o koncertní síň Walta Disneyho s kapacitou 2265 míst, ve které vystupuje například i Losangeleská filharmonie. Absolvovat zde můžete prohlídku interiéru i exteriéru s průvodcem, která trvá hodinu a je zdarma. Uvnitř haly je obchod se suvenýry, občerstvení i toaleta. U budovy se dá též parkovat za poplatek (zpravidla 9 dolarů za automobil).

Z historie: Možná se nyní ptáte, proč nese koncertní síň název podle známého filmového tvůrce Walta Disneyho. Je to z toho důvodu, že i on se nepřímo podílel na její výstavbě. V roce 1987 totiž darovala vdova po Waltovi – Lillian Disney městu Los Angeles 50 milionů dolarů na její výstavbu.

Koncertní síň Walta Disneyho.
Koncertní síň Walta Disneyho.

GREYSTONE MANSION AND PARK

Greystone Mansion and Park patří mezi největší sídla v Beverly Hills a představuje zlatý věk v americké kinematografii. Jako svatební dar jej v roce 1926 dostal Ned Doheny od svého otce Edwarda L. Dohenyho, který byl ropným magnátem. Stavba sídla však započala až v roce 1927 a trvala tři roky. Známé je toto místo také proto, že se na něm natáčela celá řada známých seriálů a filmů, jako např. Gilmorova děvčata, Krotitelé duchů nebo film Big Lebowski. Momentálně je však interiér sídla uzavřen a slouží jen ke speciálním prohlídkám a akcím.

TIP: Greystone Mansion and Park můžete jako turista navštívit v rámci dvouhodinové prohlídky, která se koná od ledna do dubna první sobotu v měsíci a také první neděli v měsíci v březnu a dubnu. Vstup stojí kolem 20 dolarů na osobu. Samotný venkovní areál je ovšem možné vidět i bezplatně každý den od 10:00 do 17:00. K dispozici je i bezplatné parkoviště.

Greystone Mansion and Park.
Greystone Mansion and Park.

BEVERLY HILLS

Beverly Hills je město v okrese Los Angeles, ve kterém žije mnoho celebrit. Najdete tu také nespočet luxusních hotelů a již zmíněnou nákupní čtvrť Rodeo Drive. Založeno bylo v roce 1914 skupinou investorů, kteří v místě nenalezli ropu nýbrž vodu. Původně ale šlo o mexický ranč, kde se pěstovaly fazole. A co zde vidět? Například silnici Mulholland Drive, v jejímž okolí bydlí celá řada hollywoodských celebrit v honosných vilách a domech. Dechberoucí je pak i Virginia Robinson Gardens – historické sídlo s botanickou zahradou nebo Franklin Canyon Park – městský park v Beverly Hills, kde najdete vytoužený klid mezi duby, jezery a pastvinami. Oficiální webové stránky města: www.beverlyhills.org

Beverly Hills - hlavní ulice.
Beverly Hills - hlavní ulice.

PLÁŽ ZUMA (Zuma Beach)

Zuma Beach je jednou z nejoblíbenějších a největších pláží v Malibu (okres Los Angeles). Pro čistotu vody se také řadí mezi ty nejzdravější pláže. Konají se zde každoročně například surfařské akce. Vhodná je však i k jiným plážovým i vodním radovánkám a sportům. Lidé tu provozují i kiteboarding nebo hrají plážový volejbal. Na jihovýchodní straně pláže Zuma se pak nachází ohraničený úsek zvaný Westward Beach, který je primárně určen jen pro velmi dobré plavce. Vlny jsou tu totiž mohutnější.

MALIBU

S Los Angeles se pojí i několik fascinujících měst, které naleznete v jeho okolí. Kromě již zmíněného Beverly Hills stojí za vidění jednoznačně i Malibu – plážové město ležící v pohoří Santa Monica. Od centra L. A. je vzdálené zhruba 48 km (směrem na západ). Na tomto místě naleznete kromě Zuma Beach i jiné pozoruhodné pláže jako Topanga Beach, Malibu Beach, Broad Beach nebo například Big Rock Beach. A co v Malibu vidět? Zajímavé jsou třeba skalní útvary zvané El Matador. Velice krásný je i státní park Malibu Creek s dramatickými soutěskami a rozlehlými pastvinami. Milovníci památek zase ocení hinduistický chrám Malibu schovaný v pohoří Santa Monica. Pokud sem dorazíte o víkendu, dostanete také něco k snědku – vaří se tu totiž vegetariánské pokrmy. Více o infrastruktuře města se dozvíte na oficiálních webových stránkách: www.malibucity.org

Co dalšího stojí za vidění? Malibu je doslova rájem pro milovníky přírodních scenérií. Velmi uklidňujícím místem je třeba prostranství u vodopádu Escondido, který patří mezi jedny z největších vodopádů v jižních Kalifornii.

Pláž Zuma.
Pláž Zuma.

THE ORIGINAL FARMERS MARKET AND THE GROVE

Jedná se o nejpopulárnější farmářský trh v L. A., který by bylo škoda minout. Otevřen je tu už od roku 1934 a najdete jej jižně od West Hollywoodu. Pro čerstvé produkty a voňavé občerstvení k přímé spotřebě sem míří (nejen) turisté z celého světa. Vstup je zdarma, avšak u jednotlivých farmářů zaplatíte za zboží, které si nakoupíte. Pokud na trh pojedete autem, prvních 90 minut parkování je bez poplatku. Počítat však musíte s vyšším počtem návštěvníků a čekání na stůl k jídlu, neboť toto místo je vskutku vyhlášené! Pokud stojíte o modernější zážitek z nakupování, zamiřte do The Grove – což je obrovský zábavní a obchodní komplex sousedící s The Original Farmers Market. Najdete tu nejen restaurace, ale i známé obchodní řetězce či kino. Oficiální webové stránky farmářského trhu: www.farmersmarketla.com a The Grove: www.thegrovela.com

RUNYON CANYON PARK

Runyon Canyon Park je turisty často přehlížený městský park nacházející se dva oloky od Hollywood Boulevard. Přitom ale svým návštěvníkům nabídne nádherné výhledy do okolí. Najdete zde nespočet turistických stezek a když budete mít štěstí, možná v parku potkáte i nějakou tu celebritu (při cvičení, běhání a podobně). Známé osobnosti sem totiž rády chodívají za pohybovou aktivitou. Před procházkou parkem si zajistěte dostatek tekutin – po cestě nenatrefíte na žádné občerstvení. Pozor – túra může být náročnější i pro fyzické zdatné jedince především kvůli suchému a horkému počasí! Nutné také je, držet se jen značených tras, jelikož se ocitnete v městské divočině! Ovšem, až dojdete na vytoužený vrchol kaňonu, rozprostře se před vámi krásný výhled na údolí San Fernando. Oficiální webové stránky Runyon Canyon Parku

DODGER STADIUM

Pokud jste fanouškové baseballu, v Los Angeles určitě navštivte Dodger Stadium, jeden z nejstarších baseballových stadionů. Postaven byl během tří let za 23 milionů dolarů a otevřen veřejnosti v roce 1962. Vytesán je do mělkého kaňonu Chavez Ravine a budete z něj mít skvělý výhled na L. A. i pohoří San Gabriel. Prohlídky stadionu mají kapacitu 56 000 míst a trvají asi hodinu a půl. Dozvíte se zde například o historii stadionu a můžete se dokonce projít po hřišti či nahlédnout do VIP restaurace a salónku. Dodger Stadium Tour je pro turisty nabízeno ve vybraných termínech a časech 10:00, 11:30 a 13:00. Oficiální webové stránky stadionu Dodger

Vstupné: Dospělí za prohlídku Dodger Stadium zaplatí 20 dolarů, děti do 14 let pak 15 dolarů. Za parkování zaplatíte 17 dolarů (při platbě předem) nebo přímo u brány dáte 25 dolarů.

Dodger stadion.
Dodger stadion.

GRAND CENTRAL MARKET

Grand Central Market najdete v centru Los Angeles, hned vedle muzea The Broad a Walt Disney Concert Hall. Pakliže toužíte po gurmánských zážitcích, jste na správném místě. Trh zde funguje již od roku 1917 a sdružuje hned několik stánkařů/farmářů. Pochutnat si zde můžete jak na čerstvě lisovaných ovocných šťávách, tak třeba na kávě, vybraných lahůdkách, sendvičích, tacos, falafelu a dalších dobrotách mezinárodního rozměru. Grand Central Market je tedy výtečnou volbou, jestli hledáte něco k snídani, obědu nebo večeři. Otevřeno zde mají denně od 7:00 do 22:00. Počítat však musíte s vyšší koncentrací lidí na místě a také občas s frontami. Oficiální webové stránky: www.grandcentralmarket.com

WARNER BROS. STUDIO

Filmové studio Warner Bros. najdete v Burbanku, který se nachází severně od Hollywoodu. Návštěvníkům nabízí detailní pohled na ikonické filmové kulisy či rekvizity – Warner Bros. Studio obsáhne až 36 zvukových scén, 14 exteriérových scén či 20 nahrávacích scén. Vidět tu můžete například repliku „kavárny“ ze seriálu Přátelé nebo třeba populární Batmobil (z filmu Batman). Mnozí turisté zde vítají možnost vystoupit kdykoliv během prohlídky z golfového vozíku a vstoupit přímo do prostoru filmových kulis. Na prohlídku byste si měli vyčlenit aspoň 3 hodiny svého času. Děti pod 5 let nemají vstup povolen.

Vstupné: Vybírat můžete z mnoha různých prohlídkových tour – Studio Tour a Classic Tour stojí od 69 dolarů pro dospělého, za Studio Tour Plus pak zaplatíte od 149 dolarů a za Deluxe Tour od 299 dolarů a výš. Děti a dospívající mají snížené vstupné. Více informací získáte na webových stránkách: www.wbstudiotour.com

Warner Bros.studio.
Warner Bros.studio.

Historie a současnost Los Angeles

Než se stalo Los Angeles druhým největším městem Spojených států amerických, bylo osídleno domorodými kmeny Chumash a Tongva. Prvním Evropanem, který toto území v roce 1542 prokoumal, byl Portugalec Juan Rodríguez Cabrillo. Avšak až roku 1769 zde byla založena Španělem Gasparem de Portolá první základna s osadníky. V roce 1781 se tato základna začala rozrůstat o skupinu 44 osadníků evropského, afrického i indiánského původu, která cestovala ze severního Mexika. Tito lidé pak založili zemědělskou vesnici u břehu řeky Rio Porciúncula a španělský guvernér ji nazval „El Pueblo de Nuestra Señora la Reina de los Ángeles de Porciúncula“ neboli „Město Panny Marie – královny andělů z Porciúnculy“. Po další desetiletí byla osada spíše městským rančem, avšak k roku 1820 již čítala kolem 650 obyvatel.

Zajímavost: Původní osadu dnes připomíná v Los Angeles čtvrť Pueblo Plaza a Olvera Street.

V roce 1821 bylo město založené guvernérem Felipem de Neve součástí Mexika (po mexické válce za nezávislost). Na konci americko-mexické války, v roce 1848, se však Los Angeles a zbytek Kalifornie staly opět součástí Spojených států amerických. Do roku 1900 pak město čítalo více než 102 tisíc obyvatel, což vyžadovalo kvalitní a stálý zdroj vody. Roku 1913 se toho ujal muž jménem William Mulholland, který zde dokončil akvadukt.

Los Angeles a 2. světová válka

Během druhé světové války se stalo Los Angeles hlavním centrem válečné výroby. Produkovalo například lodě nebo letadla. Když byla válka ukončena, začalo město opět vzkvétat a rozrůstat se až do údolí San Fernando.

Los Angeles v současnosti

Dnes žije přímo ve městě Los Angeles něco kolem 4 milionů obyvatel. Avšak okres Los Angeles zahrnuje až 13 milionů obyvatel rozprostřených ve více než 80 dalších městech (sem patří například Beverly Hills, Burbank, Malibu, Santa Monica). Obyvatelé multikulturního L. A. jsou pak často nazývaní „Angelenos“ a řadí se mezi ně nejen běloši, ale i černoši, Hispánci či Asiaté.

Old Plaza v Los Angeles.
Old Plaza v Los Angeles.

Co potřebujete vědět před odjezdem do Los Angeles

Cestování do Spojených států amerických je pro Evropana velkým dobrodružstvím. Myslete však na několik náležitostí, než vyrazíte na cestu do Los Angeles:

Dokumenty

Pokud do USA cestujete na dovolenou nebo kratší obchodní cestu, nepotřebujete jako občan České republiky vízum. Postačí vám platný cestovní pas s elektronickým čipem + platná cestovní autorizace programu ESTA (vhodné vyplnit elektronicky alespoň 30 dní před odletem). Poplatek za tuto nutnou administrativu činí 14 dolarů. Více informací o cestování do USA naleznete na webových stránkách Ministerstva zahraničních věcí České republiky.

Kdy navštívit L. A.?

Zdaleka nejlepším obdobím pro návštěvu Los Angeles se jeví březen až květen nebo září až listopad. V těchto měsících je údajně v L. A. vzduch lépe dýchatelný a město není přeplněné davy lidí. Počasí se během jara pohybuje kolem 21 °C a během podzimu mezi 22 až 29 °C. Není však žádnou výjimkou, že v letní sezóně se teploty vyšplhají před 30 °C. Pakliže chcete ušetřit, zavítejte do Los Angeles v zimě. Nezapomeňte si ale přibalit deštník nebo pláštěnku, neboť tyto měsíce jsou poněkud deštivější.

Jazyk, lidé a bezpečí

Los Angeles je etnicky velmi rozmanité město a hovoří se zde tedy mnoha různými jazyky. Angličtina je nejpoužívanějším jazykem. Natrefit však můžete i na lidi hovořící španělsky, korejsky, čínsky, arménsky nebo filipínsky. Říká se, že v L. A. můžete slyšet něco málo přes 220 jazyků! Většina obyvatel L. A. je přátelská, a tak se jistě bez problémů domluvíte na čemkoliv – i když zrovna nejste premiantem v angličtině. Co vás jako turistu může zarazit je fakt, že mnoho lidí je v ulicích či kavárnách během pracovní doby. To je dané zejména místem – jste přeci blízko Hollywoodu, „továrně“ na filmové hvězdy, které pracují sezónně. Mnozí lidé jsou zde též „na volné noze“, a tak není výjimkou, že narazíte i na jednotlivce „datlující“ do počítače.

A nyní se možná ptáte, zda je vůbec bezpečné jet na dovolenou do Los Angeles. Obecně ano. Avšak musíte být ve střehu, jako ostatně ve všech amerických velkoměstech. Kapsářů nebo podvodníků bývá nejvíce právě v nahuštěných davech kolem turistických atrakcí. Pro své vlastní bezpečí se raději vyhýbejte temným uličkám, odlehlým oblastem a nechoďte ani na prázdná parkoviště nebo nenastupujte do prázdného autobusu. Též se raději vyhněte lidem, kteří vám něco vnucují k prodeji, nevybírejte peníze z bankomatů, kterými někdo evidentně manipuloval a neprocházejte se bez cíle.

Losangeleská radnice.
Losangeleská radnice.

Doprava v Los Angeles

Pokud míříte do „města andělů“, je doporučováno k přepravě po L. A. auto – překvapivě se nejedná o nikterak drahou záležitost. Půjčovny automobilů najdete snadno již na letištích. Vhodné je si rezervovat vůz předem. V Los Angeles je systém bezplatných dálnic, které spojují tamější komunity. S dopravní špičkou musíte počítat v časech 7:00 až 9:00 a 15:00 až 19:00. Pro snadnější orientaci na cestách používejte rozhodně GPS navigaci.

Veřejná doprava v L. A.

Systém veřejné dopravy v Los Angeles je založen na autobusech, metru a vlacích. K jízdě veřejnou dopravou je výhodné si pořídit nabíjecí kartu TAP. Ta je k dostání v automatech TAP na autobusových zastávkách a ve stanicích metra. Více informací získáte zde: www.taptogo.net

A nyní si pojďme vyjmenovat možnosti veřejné dopravy v Los Angeles. Pozor zejména na jednotlivé druhy autobusů, jejichž barevné rozlišení vám pomůže identifikovat dopravní účel.

V Los Angeles jezdí až 200 autobusových linek!

  • Metro Local Buses: Lokální autobusy jsou oranžové barvy a často zastavují podél hlavních čtvrtí L. A. a u turistických atrakcí po celém městě.
  • Metro Rapid Buses: Tyto autobusy jsou červené barvy, zastavují méně často a umožňují expresní jízdu po městě – ušetří vám tedy mnoho času.
  • Metro Express Buses: Jedná se o autobusy modré barvy, které se vyznačují dálkovými spoji. Spojují centrum L. A. s dalšími obchodními čtvrtěmi a využívají k jízdě systém dálnic.
  • Autobusy DASH: Jsou to malé kyvadlové autobusy, jenž provozuje losangeleské ministerstvo dopravy. Jezdí po 33 trasách L. A. a cestující musí zaplatit poplatek 25 až 50 centů.
  • Taxi: Mimo turisticky oblíbené oblasti je vcelku obtížné taxík přivolat. Více než klasické taxi je v Los Angeles oblíbený Uber nebo Lyft – a to zejména pro nižší cenu a lepší dostupnost.

A pak zde máme železniční systém v L. A., který se skládá ze dvou linek metra, čtyř železničních linek a dvou expresních autobusových linek. Nejužitečnější je pro turisty červená linka, která propojuje Downtown Union Station s North Hollywood a vede přes Hollywood a Universal City.

Čínské divadlo.
Čínské divadlo.

Spropitné

Dát lidem za dobrou práci spropitné, je v pořádku. Jak se orientovat v Los Angeles?

  • Taxi: taxikářům se nechává spropitné 10 % z jízdného.
  • Pokojová služba v hotelu/úklid pokoje: kdykoliv vám pokojská vymění povlečení, nechává se jí 5 až 10 dolarů spropitné.
  • Restaurace: v restauraci nacházející se v L. A. se obvykle nechává standardní spropitné ve výši 15 až 20 % z útraty.
  • Průvodce: nechává se mu nejčastěji 15 až 20 % z ceny vstupenky/na osobu.
  • Parkoviště s obsluhou: obsluze se obvykle dává při odjezdu spropitné 5 dolarů.

Ceny aneb Kolik, za co utratíte v Los Angeles

Život v Los Angeles je zhruba o 58 % dražší než v Praze. Měsíční náklady na jednu osobu bez nájmu se zde pohybují v přepočtu kolem 26 000 Kč. Jako turista musíte počítat s tím, že tu za celý den utratíte průměrně kolem 203 dolarů. A jaké jsou ceny jednotlivých položek?

  • Jídlo v restauraci pro jednu osobu (levnější): pohybuje se mezi 12 až 32 dolary.
  • Jídlo ve známých fast foodech pro jednu osobu: pohybuje se mezi 8 až 12 dolary.
  • Točené pivo: stojí mezi 5 až 12 dolary.
  • Káva/espresso: zaplatíte dle druhu 4 až 8 dolarů.
  • Lahev vody (330 ml): stojí 1,50 až 3,50 dolarů.
  • Cigarety: stojí v L. A. mezi 8 až 13 dolary
  • Jednosměrná jízdenka místní dopravou: stojí kolem 1,75 až 3 dolary.
  • Taxi (1 km): stojí mezi 1,68 až 3,73 dolary.
Pláž Santa Monica.
Pláž Santa Monica.

Časové pásmo a délka letu do Los Angeles

V Los Angeles je o devět hodin méně než v České republice. Co se týká samotného letu z Prahy do L. A., potrvá vám zhruba 14 až 15 hodin, neboť je pouze s mezipřistáním. V cíli budete přistávat na hlavním mezinárodním letišti Los Angeles International Airport (zkratka LAX), které je vzdálené od centra města asi 26 kilometrů.

Otisky slavných lidí.
Otisky slavných lidí.

Možnosti ubytování v Los Angeles

Až už plánujete v Los Angeles romantický pobyt s partnerem nebo dobrodružství s přáteli, jistě se bude hodit příjemný hotel. Pro ty, kteří chtějí ušetřit, je skvělou volbou například Sea Shore Motel, který leží blízko pláže Santa Monica a ceny se zde pohybují pro dva od 125 do 175 dolarů/noc. Pro dobrodruhy je pak vhodný třeba hostel Banana Bungalow, kde se cena za soukromý pokoj pohybuje kolem 85 dolarů a za lůžko ve sdíleném pokoji zaplatíte od 20 do 30 dolarů. Pro rodiny s dětmi je vhodný zase Shore Hotel, která se nachází v Santa Monice. Ti, kteří si libují v luxusu pak ocení jistě hotel Four Seasons Hotel Los Angeles At Beverly Hills. Tady si ale značně připlatíte.

Další tipy: Hledáte hotel v L. A., který má střešní bazén? Zdaleka nejlepším je Petit Ermitage ve West Hollywood. Velmi pěkným hotelem na pláži Santa Monica je pak Shutters on the Beach a cenově dobře dostupným je Beverly Laurel Hotel.

  • Jednopokojové apartmá v centru města vyjde na 2 000 až 3 900 dolarů za měsíc.
  • Jednopokojové apartmá mimo centrum města vás bude stát mezi 1 550 až 2 800 dolary za měsíc.
Hotel Beverly Wilshire známý z filmu Pretty Woman.
Hotel Beverly Wilshire známý z filmu Pretty Woman.

Jídlo v Los Angeles

Losangeleská gastronomie doslova zamává s vašimi chuťovými pohárky! Připravte se na nezapomenutelnou jízdu plnou lahůdek z různých koutů země. Ochutnat můžete jak kalifornskou klasiku, tak třeba oblíbená mexická a texaská jídla. Čím tedy naplnit hladový břich?

  • Cheeseburgery a hranolky: Zní vám tato kombinace jaksi fádně a evokuje pouze fastfoodové občerstvení? Pak v L. A. to bude teprve zážitek! Zavítejte do nejoblíbenějších podniků, kde vám naservírují ty nejskvělejší burgery: Bill's Burgers ve Van Nuys nebo Daglas Drive-In v údolí San Fernando. Milým překvapením pro vás však bude i kalifornský hamburgerový řetězec In-N-Out Burger, kde vám připraví famózní hamburger na přání i ručně krájené hranolky. Jednu z poboček najdete například na Venice Blvd.
  • Tacos: V L. A. natrefíte na tacos ve všech možných tvarech a velikostech. Obyvatelé Los Angeles se totiž považují za experty v přípravě tacos. Ochutnat můžete tuto dobrotu v různých kombinacích třeba v centru. Restaurace Barbacoa Estilo Atotonilco El Grande zde patří mezi nejoblíbenější.
  • Chilli Cheese Hot Dog: Tak tohle není zdaleka běžný hot dog, jak jej znáte! „Angelinos“ (lidé žijící v L. A.) jej doslova milují. Je plný chilli, sýra, cibule a všechny tyto lahůdky jsou přelity speciální polevou. A kam za tímto vyšperkovaným chilli cheese hot dogem vyrazit? Třeba do Cupid's Hot Dogs ve Winnetce nebo Larry's Chili Dog v Burbanku.
  • Ice Cream Sandwich: Je libo něco sladkého? Pak vsaďte na zmrzlinový sendvič, který vás v losangeleském teplém počasí osvěží! Obzvlášť na pláži jej oceníte. Na chladivou dobrotu si zajděte třeba do Diddy Riese na Broxton Avenue. Zde ice cream sandwich prodávají již přes 20 let.
  • French Dip Sandwich: Tento sendvič byl údajně vynalezen v Los Angeles již na počátku 20. století. Původní verze se skládá z křupavého francouzského chleba nebo bagety a pečeného, na tenké plátky krájeného hovězího masa. Rovněž obsahuje sýr a cibuli nebo křen. Podává se s miskou šťávy (z pomalu pečeného hovězího masa). Je to učiněná lahůdka, které neodoláte. Zajděte si na ní třeba do Philippe's na Alameda Street!
  • California Roll: Pokud máte rádi sushi, jistě znáte kalifornskou rolku. V Los Angeles je přímo ikonická a prý tu také vznikla. Na tohle jídlo si zajděte do Sushi Katsu-ya ve Studio City nebo do Murakami Sushi na Melrose Avenue.
Filmová soška Oscara.
Filmová soška Oscara.

Zajímavosti na závěr aneb Věděli jste, že…

  • Santa Monica’s Pacific Wheel je první a jediné ruské kolo na světě, které funguje na solární pohon?
  • průměrný losangeleský řidič stráví v tamějších dopravních zácpách zhruba 119 hodin/rok? Pakliže tedy nemusíte hustý provoz, doprava automobilem v L. A. vás neohromí.
  • proslulé palmy v L. A. nejsou původní? Již v roce 1931 zde bylo uměle vysazeno 25 tisíc kusů palem.
  • pod městem Los Angeles se rozprostírá doslova bludiště tajemných tunelů? Ty vedou z Temple a Spring streets na 1st Street a Grand Avenue. Říká se o nich, že údajně sloužili k pašování alkoholu v době prohibice, a dokonce o nich kolují strašidelné povídačky!

Akční scéna z filmu Vodní svět, Universal Studios.
Akční scéna z filmu Vodní svět, Universal Studios.

Všechny články autora

Iveta Reinisch

Iveta je srdcem i duší dobrodruh. Její povaha se ostatně promítá i do jejího profesního života. Jednoho dne se prostě rozhodla, že pověsí kariéru zdravotní sestřičky na hřebík a stane se redaktorkou. Psaní je totiž její životní vášní - miluje ho zkrátka už od dětství. Avšak Iveta má i jinou vášeň, a to je cestování! Zatím ještě nenavštívila všechna vytoužená místa - ale má ambice, to napravit... Její cestovatelský seznam přání je dost dlouhý, a tak věří, že jej brzy začne zase odškrtávat a pozná fascinující místa na planetě Zemi. Iveta spolupracuje s CK SEN od roku 2022.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole