Západ slunce v Kambodži

Magické východy a západy slunce

Asi není na světě člověk, který by nemiloval východ či západ slunce. Mnoho lidí tvrdí, že nejsou romantici, a pak když se stanou svědky tohoto magického úkazu, ne jednoho nenechají poslední sluneční paprsky chladným. I přesto, že se tak děje každý den, je to ve výsledku něco neopakovatelného. Vše se zbarví do oranžova, obloha i mraky mění barvu do zlatova, i zvířata ztichnou jakoby, si uvědomovali ten zázrak, který příroda vytvořila. Přinášíme vám tento nádherný přírodní úkaz z různých exotických koutů světa, kde slunce vychází i zapadá často ještě s větší grácií. Fotografování východů a západů slunce patří k oblíbeným činnostem každého z nás, a proto všechny fotografie jsou z našich vlastních cest.

Autor: Pavel Fellner

26.08.2019

Čti více
Západ slunce v Kambodži
Západ slunce v Kambodži

Západ slunce nad Angkor Watem

Zastavte se po celodenním poznávání angkorských chrámů opět u toho hlavního, kde jste začínali svůj den a počkejte si na sytě oranžové zapadající slunce za věže chrámu, které ještě znásobí jeho krásu a jedinečnost. Den plný dechberoucích pohledů na bývalé hlavní město nekončí. Je čas na Angkor Beer.

Východ slunce nad sopkou Bromo, Jáva
Východ slunce nad sopkou Bromo, Jáva

Východ slunce nad sopkou Bromo

Asi nejkrásnější východ slunce na ostrově Jáva je možné zažít v národním parku Senaru na východě ostrova. Je to pohled na sopku Bromo a Senaru v dáli. Jsou asi 3 stupně nad nulou, ale když slunce vyjde výše, otepluje se na 30 stupňů. Při troše fantazie mezi sopkami uvidíte dinosaury. Jak byste se přesunuli o 60 milionů let zpět.

Západ slunce na Madagaskaru
Západ slunce na Madagaskaru

Madagaskar západ slunce

Jeden z nejkrásnějších západů slunce najdete na Madagaskaru nedaleko Morondava, kde se ze země zvedají nejkrásnější baobaby celé Afriky. Když se slunce dotýká obzoru, baobaby jakoby, ještě více křičeli svou krásou a připomínali výjev z jiného světa. Sedíte, sledujete hru světla a máte husí kůži.

Torres del Paine, Chile
Torres del Paine, Chile

Torres del Paine

Jedno z nejfotogeničtějších pohoří světa, Torres del Paine nacházejícího se v chilské Patagonii je úžasným místem na focení. Není problém zde vyfotit stovky záběrů. Na pláni běhají alpaky, pumy a túra k samotným věžím Torres del Paine je nádherná. Vyjížďky na koni při východu i západu slunce je tím nejlepším, co může člověk, kterému se nechce trekovat, udělat.

Východ slunce Bagan, Barma
Východ slunce Bagan, Barma

Východ slunce v barmském Baganu

Východ slunce v barmském Baganu se neodmyslitelně zapíše do vaší mysli na vždy. Je provázen magickou atmosférou, kdy sedíte na ochozu jednoho z tisíců chrámů a čekáte, až se žhavá koule vynoří na povrch. Tato jedinečná podívaná je doprovázena stoupajícími balony vzhůru ke slunci.

Západ slunce, Kilimanjaro
Západ slunce, Kilimanjaro

Kilimanjaro západ slunce

Machame route je asi nejkrásnější výstup na Kilimanjaro a po cestě se vám zjevuje z různých stran a pohledů. Od prvního kempu ve výšce 3000 m n. m. až po base camp ve výši 4600 m n. m. Je to magická hora a zdolat ji vyžaduje obrovské sebezapření, stojí to však za ten pocit, stát nahoře!

Západ slunce, Maledivy
Západ slunce, Maledivy

Západ slunce Maledivy

Na moři v dáli bouřka a za ní zapadající slunce. Takový fascinující jev mohou vytvořit jen tropické Maledivy. Jakoby, někdo na oblohu nakreslil desítky kilometrů absolutně rovnou čáru.

Západ slunce, Serengeti
Západ slunce, Serengeti

Západ slunce v Serengeti

Západ slunce v Serengeti po nádherném safari. Dnes jsme viděli stádo lvů, jak hodovali na uloveném buvolovi, jen 10 metrů od našeho auta! Geparda jsme zastihli na lovu téměř na dotek, a levhartici co si hrála s mládětem, přímo pod skalami u našeho kola. V Serengeti je neuvěřitelné safari a pohled na jeho pláně z lodge při západu slunce, pod vámi stáda antilop, je neuvěřitelným zážitkem na celý život.

Západ slunce v Japonsku
Západ slunce v Japonsku

Západ slunce v Japonsku

Magický západ vás čeká i v Japonsku na ostrově Mijadžima u brány torii patřící ke svatyni Icukušima. Právem se toto místo řadí k nejkrásnějším místům na focení v Japonsku. Zářivá barva svatyně vynikne zejména při západu slunce a má odhánět zlé duchy.

Východ slunce, Varanasi, Ganga
Východ slunce, Varanasi, Ganga

Východ slunce ve Varanasi

Východ slunce nad nejposvátnější řekou Indie, Ganga ve Varanasi, je zážitkem i pro nehinduistu. Místní se myjí v řece, modlí se a ranní opar se šíří gháty – schodištěm od chrámů až k břehu řeky. Za chvilku sem přijdou kněží, aby pomohli rodinám spálit pozůstalé a provést potřebné obřady.

Západ slunce, sopka Rinjani
Západ slunce, sopka Rinjani

Západ slunce pod sopkou Rinjani

Západ slunce pod stěnou sopky Rinjani na ostrově Lombok. Výstup na ní je odměnou. Je to místo s nejlepším výhledem na světě na každou světovou stranu. Na jedné straně vidíte sopky ostrova Sumbawa a na druhé sopku Agung na Bali.

Západ slunce, Patagonie
Západ slunce, Patagonie

Ohňová země. Doslova

Nejjižnější místo amerického kontinentu, Ushuaia - Ohňová země. Doslova. Kolem nás jsou hory, jezera, a nejbližší pevnina jižněji je už jen Antarktida. Vy jste na úplném konci světa a chytáte poslední sluneční paprsky. Vzrušující zážitek.

Západ slunce, Titicaca
Západ slunce, Titicaca

Západ slunce Titicaca

Nejvyšší splavné jezero světa na hranici Peru a Bolívie - Titicaca ve výši 4200 m n.m. s jeho ostrovy z rákosu - Los Uros patří k nejnavštěvovanějším místům Peru. Žijí zde původní Indiáni. Při západu slunce vypadají lodě jako ze zlata.

Východ slunce, Annapurna
Východ slunce, Annapurna

Východ slunce nad Annapurnou

Když se první paprsky nepálského slunce dotknou legendárního 50 km dlouhého masivu Annapurny (8 071 m), tak člověk vnímá majestátnost přírody v její plné síle. Pohled z městečka Pokhara patří k nejkrásnějším na Himálaje.

Západ slunce, Havai
Západ slunce, Havai

Západ slunce na Havaji

Západ slunce na Havaji, na ostrově Oahu, kde 40 až 50 tisíc lidí vzdává v měsíci květnu čest těm, kteří položili život za svou vlast. Až 7 tisíc papírových lampionů vypluje při západu slunce do oceánu a zhasínají daleko od břehů za naprosté tmy. Je to nesmírně impresivní podívaná.

Východ slunce v Bolívii
Východ slunce v Bolívii

Bolívie - východ slunce

Přesun z bolivijského Altiplana ve výši přes 5000 m n. m. kolem gejzírů a sopek směrem do Chile je úchvatný. V noci je 15 pod nulou a nad vašimi hlavami miliony hvězd téměř na dotek. V této výšce se nedá pořádně spát, a tak si východ slunce rádi vychutnáte v měsíční krajině.

Východ slunce, Nepál
Východ slunce, Nepál

Východ slunce nad Kančendžengou

Kančendženga neboli Pět pokladnic velkého sněhu (8 586 m) se nám ukazuje v plné kráse z vyhlídkového bodu na Tygřím pahorku v indickém Dárdžilingu. Nejvýchodnější 8 tisícovka je nejblíže k Indickém oceánu, a tak svou krásu neukazuje velmi často, většinu roku bývá v oparu.

Východ slunce Machu Picchu
Východ slunce Machu Picchu

Východ slunce nad Machu Picchu

Peruánské Machu Picchu je nejkrásnější při východu a západu slunce. Proto k těmto nejznámějším ruinám Jižní Ameriky začínáme stoupat během tmy. Pod námi se vlní tajuplná řeka Urubamba, někde za těmito kopci začíná Amazonský prales, v dáli na druhé straně se tyčí zasněžené Andy. Abyste však zachytili tuto krásu, musíte si opravdu přivstat.

Západ slunce v NP Tongariro
Západ slunce v NP Tongariro

Západ slunce na severním ostrově Nového Zélandu

Severní ostrov Nového Zélandu a sopky v národním parku Tongariro. Hora osudu – Ngauruhoe, vidíte zde i vy Froda a Gandalfa znavený bojem při západu slunce?

Západ slunce, Amazonie
Západ slunce, Amazonie

Západ slunce v Amazonii

Na první pohled klidný západ slunce v amazonském pralese. Odevšad je však slyšet vřískot opic, k lovu se chystají krokodýli a za pár minut po západu slunce začnou vylézat jedovatí hadi, pavouci, štíři. Noc v amazonském pralese patří k top zážitkům.

Úplněk měsíce, Antarktida
Úplněk měsíce, Antarktida

Antarktida při úplňku

Během léta na Antarktidě slunce vůbec nezapadá a jen těsně lemuje horizont. Zažít však úplněk měsíce v 1 hodinu ráno je ohromný zážitek. Na palubě lodi je výjimečně teplo, celý jeden stupeň nad nulou a ledovce kolem nás se z rachotem hroutí do vody.

Západ slunce v Arménii
Západ slunce v Arménii

Západ slunce v Arménii

Západ slunce nad vinicemi Arménie se známým kostelem Chor Virap a panoramou bájné hory Ararat stydlivě vyhlížejícího z oparu.

Východ slunce v Turecku
Východ slunce v Turecku

Východ slunce v Turecku

Představte si ráno, kdy přijedete vlakem z asijské části Turecka na železniční stanici Haydarpasa, nasednete na trajekt přes Bospor a plavíte se do Evropy při takovém východu slunce. Trajekt se blíží k pevnině, kde se odehrávaly legendární příběhy a zvedají se minarety Hagia Sofie, paláce Topkapi a vy se sklenkou čaje v ruce ani nedýcháte.

Západ slunce, Pemba
Západ slunce, Pemba

Západ slunce na ostrově Pemba

Malý tropický ostrov nad Zanzibarem, ideální místo k odpočinku po výstupu na Kilimanjaro či po safari v národních parcích Tanzanie nebo Keni. Cca 1,5 km na severovýchod se od letiště nachází nádherný resort Contance Ayana, než se tam však dostanete přes nezpevněné cesty mezi domorodými chaloupkami, chvíli máte pocit, že vás vezou do otroctví, a ne do ráje.

Západ slunce, safari v Africe
Západ slunce, safari v Africe

Africké západy slunce

Africké západy slunce jsou okouzlující. Počkejte si na ten správný okamžik a stiskněte spoušť. Ne pokaždé to vyjde, ale když to vyjde, zůstane vám úžasná památka na safari. Nenechte si proto ujít tuto výjimečnou scenérii, kterou africké národní parky nabízí krátce před setměním. Vyplatí se počkat si a prožít poslední sluneční paprsky spolu se zvířaty.

Západ slunce na poušti v Maroku
Západ slunce na poušti v Maroku

Západ slunce v Maroku

Při návštěvě Maroka se k večeru vydejte na procházku Saharou na velbloudech. Z jejich hřbetu se vám naskytne jedinečná podívaná na poušť ozářenou oranžovými paprsky zapadajícího slunce v doprovodu beduínů.

Východ slunce, Vic falls
Východ slunce, Vic falls

Východ slunce nad vodopády Victoria falls

Východ slunce nad vodopády Victoria falls v Zimbabwe. Koupeme se rovnou nad vodopádem v Angel pools, pod námi padá voda 100 metrů kolmo dolů. Třeseme se zimou, ale adrenalin nás drží pohromadě. Jeden z nejnapínavějších afrických zážitků.

Východ slunce, ostrovy Gilli
Východ slunce, ostrovy Gilli

Východ slunce na indonéském ostrově Gilli Trawangan

Východ slunce na indonéském ostrově Gilli Trawangan. Paprsky slunce zvýrazňují skoro 4000 m sopku Rinjani. Kolem moře plné želv a korálů. Neuvěřitelně romantické místo.

Západ slunce v centru Marakéše
Západ slunce v centru Marakéše

Západ slunce v centru Marakéše

Velké náměstí Djemaa el-Fna v centru Marakéše, které se společně se západem slunce mění v gastronomický zážitek, jaký pravděpodobně jinde nezažijete. Spousta stánků a obchodníků s marockými specialitami v souladu se zapadajícím sluncem vrhajícím poslední sluneční paprsky se tak stává nezapomenutelným zážitkem.

Západ slunce nad Rio de Janeiro
Západ slunce nad Rio de Janeiro

Západ slunce v Rio de Janeiro

Západ slunce na slavné brazilské pláži Copacabana jistě zpříjemní vaše relaxační chvíle s Caipirinhou v ruce a pobídne vás k romantické procházce za šumu vln.

Východ slunce nad Etiopií z letadla
Východ slunce nad Etiopií z letadla

Etiopie z letadla, východ slunce

Východ slunce nad Etiopií z letadla je fascinující. Ráno vzlétáme z Addis Abeba, hlavního města Etiopie a na východě před námi se objeví tato nádhera. Po pravěkých kmenech v okolí řeky Omo a křesťanského severu je tento pohled krásnou tečkou za neuvěřitelnou exotikou Afriky.

Západ slunce v Amboseli v Keni
Západ slunce v Amboseli v Keni

Západ slunce v Amboseli

Národní park Amboseli v Keni, aneb safari pod Kilimandžárem, jak ho zná většina z nás díky zoologovi Josefovi Vágnerovi. Vyčkejte do západu slunce a savana se vám odvděčí. Solitérní akácie vytvářejí tu správnou kulisu pro dokonalou atmosféru.

Východ slunce v Kambodži
Východ slunce v Kambodži

Východ slunce Angkor Wat

Východ slunce nad slavným Angkor Watem patří mezi nejznámější východy slunce na světě a fotografie s odrazem v jezírku před chrámem je nejznámějším záběrem z Kambodže.

Západ slunce v base campu na Rinjani
Západ slunce v base campu na Rinjani

Západ slunce sopka Rinjani na Lomboku

Vyšplhat se na sopku Rinjani na ostrově Lombok v Indonésii je docela makačka. Poslední nejtěžší stoupání je po jemném sopečném prachu, a tak když uděláte 2 kroky nahoru, půl kroku se sklouznete zase dolů. Pláčete zlostí jakoby, jste byli batole, co se učí chodit. O to hezčí je východ slunce po dosažení vrcholu ve výši 3726 m n.m. A západ slunce v base campu pod sopkou není o nic méně romantičtější.

Západ slunce v poušti Namib
Západ slunce v poušti Namib

Poušť Namib

Poušť Naukluft v Namibii je jedinečná. Najdete tu místo, kde se setkává Atlantik s pouští. Na této hraně je svět úplně jiný. Hledejte obyvatele tohoto křehkého ekosystému, jako jsou zmije růžkaté, pouštní gekoni, chameleoni, antilopy a pštrosi. Na závěr dne si v klidu sedněte na vrchol duny a nechte se unášet zvukem příboje.

Západ slunce nad vesnicí Waerbo, Flores
Západ slunce nad vesnicí Waerbo, Flores

Západ slunce na ostrově Flores

Vesnička Waerbo na jihozápadě ostrova indonéského ostrova Flores je ukryta před očima lidí hluboko v horách a džungli. Po namáhavém výstupu přes prales se před vámi objeví ve své plné kráse. Při západu slunce je ještě kouzelnější.

Západ slunce v Thajsku
Západ slunce v Thajsku

Západ slunce u Andamanského moře

Thajské Krabi a městečko Ao Nang je proslulé svými západy slunce. Sedíte na pláži a sledujete, jak slunce mizí v Andamanském moři, zatímco se obloha zbarví do neskutečných barev a pod kýčovitými oblaky se prohánějí poslední dřevěné loďky směřující do přístavu

Západ slunce ve Rwandě
Západ slunce ve Rwandě

Západ slunce Rwanda

Do Rwandy se kromě jiného jezdí na trek za gorilami. Je to jeden z nejsilnějších cestovatelských zážitků pro ty, kdo mají rádi přírodu a zvířata. Po dokonalém dni si dopřejte oddych ve stínu hory Visoke, v pohoří Virunga. Zapadající slunce přinese absolutní klid a vzpomínky na setkání s gorilami, které nenajdete nikde jinde na světě.

Cestujte na romantické poznávací zájezdy s CK SEN do celého světa.


Všechny články autora

Pavel Fellner

Průkopník našich cest do Indonésie a Polynésie. Několikrát absolvoval cestu kolem světa, průvodcuje jižní Ameriku, Barmu, Thajsko, Indii, Čínu, Tibet, Nepál, Bhután, Etiopii, Keňu, Tanzanii, Namibii, JAR...., miluje Stolové hory ve Venezuele, koupe se s tučňákama na Antarktidě a vyběhne na každou sopku, kterou spatří. Bohém s odbornými znalostmi z řízení a marketingu si na zájezdech vychutnává každý moment. Okouzlí Vás nejen dojemnou hrou na klavír, vědomostmi, ale i talentem zorganizovat věci tak, abyste si vaši dovolenou dokonale užili. Velmi dobře vaří a v restauraci vám rád pomůže najít přesně to víno, na které máte chuť. Z dovolené, kde vás provází, se vám nebude chtít odejít.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole