Letecký pohled na jih ostrova Mauricius, kam směřují naše poznávací výlety

Mauricius – brána k luxusní dovolené

Jak si Indové představují ráj? Chtějí se reinkarnovat a v dalším životě se narodit na Mauriciu. Na ostrově v jihozápadním Indickém oceánu (asi 900 kilometrů od Madagaskaru) žije prý pouze 52% hinduistů, ale já se zde tuším, setkávám pouze s Indy, od číšníků, průvodců až po řidiče. Každý, kdo zde manuálně pracuje, je Ind. Na Seychelách černoši nastavili ohromné ceny, a tak nedělají nic – i tak mají nejvyšší příjem na hlavu v celé Africe. Na Réunionu panuje evropský, Francouzi dotovaný socialismus. A tady, na Mauriciu lidé pracují, a také je to vidět. Ne, není tu levně, ale za své peníze dostanete opravdu top kvalitu, to, za co tu platíte, má opravdu hodnotu kvalitního produktu. Servis je špičkový, lidé velmi milí, ale ne tak násilím turisticky, ale jaksi přirozeně. A byznys v tomto ostrovním ráji se spokojeně točí .

Autor: Luboš Fellner

05.05.2021

Čti více
Krásné pláže ostrova Mauricius.
Krásné pláže ostrova Mauricius.

Přitom zde nepanuje žádný přehnaně masový turismus. Mauricius je skutečným dovolenkovým klenotem s krásnou přírodou a plážemi, romanticky lemovanými kokosovými palmami. Zároveň je nejhustěji zalidněnou krajinou Afriky. Na ploše dva tisíce kilometrů čtverečních zde žije přes 1,3 milionu obyvatel. V tomto pestrém kotlíku kultur a náboženství vedle Indů žijí Číňané, Kreolové i Evropané, hinduisté s muslimy, křesťany a 'trochou' buddhistů. Historie ostrova je podobná té na sousedním Réunionu. Když Francouzi prohráli válku s Brity, ostrov jim nechali. Ještě před nimi však byly na ostrově Holanďané, kteří zde zanechali výrazné stopy. Dosud jsou na východní straně (uprostřed ostrova) označená přesná místa, kde se poprvé vylodili. Říká se však, že Holanďané zde našli hliněné tabulky, dokazující přítomnost starých Řeků či Féničanů na ostrově dávno před nimi. Tabulky zlikvidovali, a tak není důkazu.

Bohyně Ganga na jezeře Ganga Talao.
Bohyně Ganga na jezeře Ganga Talao.

Kus Indie na tropickém ostrově

Holanďané zde vydrželi dvaasedmdesát let (od 1638), pak přišly na devadesát pět let Francouzi a na bezmála sto šedesát let Britové. Indy sem z Puduččéri (Pondicherry) z Jižní Indie importovali už Francouzi, ale většina sem přišla během britských časů ze státu Bihár, který je dodnes jednou z nejchudších částí Indie a lidé odsud tradičně odcházeli za prací. Vlastně, na Mauricius si Indové vzali Bihár s sebou. Každý i zde – v nové domovině ví, z jaké kasty pochází. Mám tu tří řidiče. První je kšatrij (bojovník), druhý vajšija (obchodník), poslední, který mě vždy bere taxíkem na letiště, je bráhman (nejvyšší vrstva kněží). Takový průřez Indií v malém .

Rodinný hinduistická modlitba.
Rodinný hinduistická modlitba.

Letiště se nachází na opačné straně ostrova, jako hlavní město Port Louis (s pěkným historickým centrem a zajímavým centrálním trhem) na severozápadním pobřeží, a nevede sem dálnice, ale uzoučké zatočené cestičky. Kromě pobřeží, pláží a pěkných městeček je zajímavá v tomto případě i vnitrozemská atraktivní příroda s národními parky, vodopády, jezery ... Na jihu ostrova, v hornaté oblasti ve vnitrozemí se nachází asi nejznámější z nich – kráterové jezero Ganga Talao, které je prý symbolicky spojené s posvátnou řekou Gangou, matkou řek. Nemůžete to minout, jezero hlídají dvě 33 metrů vysoké sochy. Jedna zobrazuje boha Šivu s trojzubcem, druhá jeho družku Durgu, sedící na lvu. Na Evropana to může působit jako klasický indický kýč, ale pro hinduisty je to nejposvátnější místo na Mauriciu. Indové věří, že Ganga pramení v nebesích a přitéká na zem po Šivových vlasech, jaká romantika ... A vše, co je s Gangou spojeno, je samozřejmě posvátné. I toto místo. První hinduističtí poutníci sem vystoupili již v roce 1898 a poutě se zde konají dodnes.

Pohled na jezero se sochou Shivy.
Pohled na jezero se sochou Shivy.

Na břehu jezera je maličký chrám se sochou modrého Šivy a s podobiznami dalších bohů – červeného Hanumana, Ganeša sršící inteligencí, do toho Saraswati hraje na loutnu a bohyně Ganga. Právě ona je postavena v jezeře nejhlouběji, což je důkazem spojení jezera s posvátnou řekou v Indii. Musím říci, že tu ode mě asi poprvé v životě nevzali hinduističtí kněží peníze. Probíhala púdža (každodenní hinduistický obřad uctívání), Brahman se modlil, zapaloval svíčky, rozbíjel kokos a mlékem zaléval bůžky. Na čelo jsme dostali znak s úžasným přáním. Už jen kvůli tomuto se vyplatilo trmácet se cestičkami křížem přes celý ostrov .

Krásná písečná pláž lemována palmami.
Krásná písečná pláž lemována palmami.

Pokud ještě nemáte dost, můžete po stovkách schodech vyjít nahoru až k Hanumanovu chrámu plnému opic, ale ty jsme viděli i tady dole, a rovněž odsud jsme si vychutnali všechen ten duchovní ruch a čas modliteb. Fascinující a úplně jiné. Indický chaos tady, hluboko na jihu Indického oceánu ... Jak daleko opravdu Mauricius je, to pochopíte, když odsud letíte do nejbližšího afrického města Johannesburgu přes čtyři a půl hodiny. Je to strašně daleko! Kde se hrabe Réunion se svými 45 minutami letu .

Plavba na člunu na tyrkysovém moři.
Plavba na člunu na tyrkysovém moři.

Cukrový ostrov s krásnými plážemi

Mauricius je sladký ostrov, plný cukrové třtiny (Je doslova velmocí v jejím pěstování s tradicí delší než 350 let a je zde možnost navštívit tradiční pěstitele třtiny v údolí Pailles). Ale i malebných písečných pláží, chráněných korálovou bariérou. Pokud svítí slunce, moře zde má přenádherně modravou, až tyrkysovou barvu. Málokde uvidíte něco hezčího ... Vrchy zde mají ostré hrany, jsou běžně osm set metrů vysoké. Nejde však o aktivní sopky, jako na sousedním Réunionu. Písek je z bílých korálů, i proto je zdejší moře tak přenádherné. Ne však všude. Když natrefíte na zátoku, do které se sjíždí bahno z hor, tak to podle toho i vypadá – voda je u břehu tmavohnědá, modrá začíná být až několik stovek metrů od břehu. Ale na místě, kde jsou pláže, je to to nejkrásnější, co si jen dovedete představit.

Bazén v krásné palmové zahradě, že kterého je vidět na moře.
Bazén v krásné palmové zahradě, že kterého je vidět na moře.

Písek je tu hrubší než na Seychelách, tam prakticky korály na břehu nenajdete, ale pláže na Mauriciu jsou zas hlubší a dá se tu lépe plavat. Mauricius nemá problém se žraloky, ale pláže hotelů jsou chráněny sítěmi, aby se pro jistotu nic nestalo. Vždyť jde o velký byznys a příjmy z turismu jsou v ekonomice ostrova na prvním místě. To, že na Mauritiu žijí z turismu a že jste opravdu v luxusní destinaci, pocítíte téměř hned. Sice se zde platí mauricijskými rupie, ale nedejte se zmást – hotely zde mají ceny světových metropolí! Večeře v našem hotelu stojí padesát eur a láhev nejlevnějšího vína také. Mimochodem, překvapilo mě, že většina vín z nedalekého jihoafrického Western Cape byla vyprodána a snadněji jsem tu dostal nějaké francouzské jako Stellenbosch.

Lobby hotelu s výhledem na pláž
Lobby hotelu s výhledem na pláž

Co se týče počasí, převládá zde typické tropické podnebí se dvěma ročními obdobími (léto od listopadu do dubna, zima od června do září). Pokud sem přijedete v lednu tedy v létě, může se stát, že zde zažijete cyklon, respektive, bude stále pršet. V červenci a srpnu sem jezdí mnoho turistů, i když je tu právě zima (relativně) a ano, opět prší. Ideální je proto přijít v říjnu – listopadu, druhou nejlepší možností, kdy si vychutnat Mauricius je březen-duben.

Zdejší pláže s tyrkysovým mořem jsou z těch nejkrásnějších, jaké si umíte představit.

Recepce Vašeho hotelu.
Recepce Vašeho hotelu.

Když ráj se stává realitou ...

Na Mauriciu si přijde na své každý. 'Lenivci', kteří se chtějí slunit od rána do večera na krásných plážích, sportovci, kterým se zde nabízí možnost surfování, vodního lyžování, jachtaření, můžete si zde dokonce zahrát golf, šnorchlovat a pozorovat nádherný podmořský život vedle unikátních korálových útesů, obdivovat koloniální architekturu v městečkách či chodit na různé túry do vnitrozemí. Ano, Mauricius je opravdu ideální i na stanování, je tu dokonce slušné hnutí trampů.

Můžete si zde užít také jeden z nejlepších přímořských hotelů, v jakých jste kdy spali. My jsme zakotvili v hotelích Constance v oblasti Belle Mare na severovýchodě ostrova. (Podobně jako na Seychelských ostrovech, i zde, navzdory dlouholeté vládě Britů, jsou skoro všechny názvy oblastí a vesniček ve francouzštině). Constance je malá a dobrá značka (něco jako Oberoi), služby jsou o něco lepší, než je na pětihvězdičkový standard běžné. Slíbili jsme tří – a čtyřhvězdičkové hotely, ale toto je 5+. Constance Belle Mare se nachází na dvou 18 jamkových golfových hřištích, na pěkné bílé pláži.

Druhá část naší skupiny bydlí v hotelu Constance Prince Maurice, který mnozí považují za nejlepší na celém ostrově. Totální šesti – či sedmihvězdičkový luxus! Všichni byli nadšeni ... Constance Belle Mare je ideální pro rodiny s dětmi. Nejen pro skvělý dětský koutek, ale v ceně máte i loď se skleněným dnem, vodní lyžování, šnorchlování s půjčením komplet výstroje a lodičku, která vás vyveze k rífu, je zde také slušná posilovna, šest bazénů, sedm restaurací a barů, potápěčské centrum, zkrátka vše, na co si jen vzpomenete .

Golfové hřiště na ostrově Mauricius.
Golfové hřiště na ostrově Mauricius.

Na golfové hřiště to máme pět minut pěšky, ale jezdí zde elektrická autíčka, které vás tam kdykoliv dovezou. Do restaurace La Citronelle je přísnější dress-code, na večeři musíte mít dlouhé kalhoty, ale snídaně je OK i v kraťasech. Mají skvělou kávu (doporučuji latte do skla) a vejce Benedikt. Čerstvé ovoce, džusy, kozí jogurty, křupavé bagety ... Na Mauriciu se v hotelích drží zásady – kolik hostů, tolik personálu. Podle toho péče o vás i tak vypadá. Ředitelem toho našeho hotelu je Němec, který žije na Mauritiu dvacet let, a společně se svou pravou rukou – Francouzem, organizují jednou týdně párty pro své hosty. Když jsme tu byli my, měla být na golfovém hřišti v Deer Hunter Lodge, no pršelo, a tak ji přesunuli do romantického Blue Baru. Fajn. Na mejdany uprostřed vší té krásy na Mauriciu se dá velmi snadno navyknout ... Když k tomu přidáte komfortní junior suite s velkou terasou, výhledem na bazén a moře, představa ráje na ostrově se stává realitou .

Vícebarevné pískové útvary v oblasti Chamarel
Vícebarevné pískové útvary v oblasti Chamarel

Sedmibarevné písečné duny

Na Mauriciu je perfektní to, že když už máte toho odpočinku v okázalém luxusu dost, stále je tu kam jít, co dělat, objevovat. My jsme navštívili tea trea plantáž, kde vás po zaplacení vstupného osm eur provedou továrnou, pak vyjedete vlastní dopravou kolem plantáží (pět minut) do nádherně situované koloniální budovy na ochutnávku. Nedalo nám, kromě čaje jsme ochutnali i pět druhů rumu. No nestačilo to, a tak jsme přes vrchy přešli do oblasti vesničky Chamarel na jihu ostrova. Zde jsme si dali výborný oběd v indické restauraci (cca 20EUR / osoba) a pak se zastavili v nejznámější destilérce rumu Chamarel, tradiční továrně se scénickou polohou uprostřed palem, stromů, pod nejvyšším vrchem Mauricia. Vstupné sem je deset eur, v rámci prohlídky můžete ochutnat deset druhů rumu. Chcete okoštovat cosi dražšího (XO či single Barell), třeba za každý další sklenku doplácet .

Tradiční destilérka rumu uprostřed krásné přírody.
Tradiční destilérka rumu uprostřed krásné přírody.

Chamarel je jednou z nejtajemnějších oblastí ostrova, zde v blízkosti vesničky najdete opravdu zvláštní přírodní úkaz. Uprostřed tropických hor náhle narazíte na kus země, který vypadá jako vícebarevné písečné duny. Modrá se zde střídá s fialovou, ta přechází do červené, hnědé, zelené, růžové, žluté ... a nikdo neví, jaký to má původ, či vysvětlení. Už samotná cesta serpentinami sem je zážitek. Tento úkaz, který má podle několika teorií na svědomí láva, se dá pozorovat i z vyhlídky v nedalekém národním parku Black River. V oblasti Chamarel naleznete také stejnojmenný vodopád a dále u moře místo, kde se kdysi schovávali otroci a dnes je pod patronátem UNESCO.

Na prohlídku ostrova jsme vyrazili ráno a vrátili jsme se uprostřed hluboké noci. Celkově jsme přešli ostrov ze severu na jih a opačně čtyřikrát různými cestami, a tak se nám opravdu dostal pod kůži a ukázal nám všechny své krásy. Své pohádkové pobřeží, lemované palmami, s korálovým útesem, chránícím ostrov, který je po Austrálii a Belize třetí nejdelší na světě. S těmi nejkomfortnějšími hotely v romantických zákoutích, ze kterých se vám nebudete chtít odejít, s nesmírně milými lidmi, dobrým jídlem, ochutnávkami těch nejdelikátnějších rumů a čajů, ale i s dech beroucím vnitrozemím s horami, vodopády, jezery, čarokrásnými túrami ... A pokud se chystáte pobyt na Mauriciu pouze prolenošit, věřte, že půvaby tohoto ostrova vám to nedovolí. Pronajmete si auto, a začnete ho fascinovaně objevovat křížem krážem .

Ochutnávka rumu v zahradě destilérky.
Ochutnávka rumu v zahradě destilérky.

Pro mě osobně však Mauricius není jen symbolem luxusu, ale také ukázkou šikovnosti indické rasy. Je ztělesněním demokracie a svobody v podnikání, vždyť ne nadarmo má nejvyšší HDI (Human Development Index) ze všech afrických zemí .

Čajovníková plantáž.
Čajovníková plantáž.

Měli byste vědět ...

... pták Dodo, je symbolem a původním obyvatelem ostrova, žil tu ještě předtím, než sem vstoupila lidská noha. Dnes ho můžeme vidět už jen na obrázcích, ale s Mauriciem zůstává spjat ....

... Když už jste se přišli prohlídnout půvabnou architekturu Port Louis a nakoupili něco na zdejších trzích, určitě se jděte podívat do poštovního muzea na nejslavnější známku světa – Modrého Mauricia. Pouze zde najdete tento exemplář v nepoužitém stavu ...

... Národní park Black River Gorges je nádhernou ukázkou zdejší divočiny. Pokrývá asi 3,5 % plochy ostrova, je domovem více než tři sta druhů rostlin. Najdete zde i raritního růžového holuba – jeden z nejvzácnějších druhů ptáka na světě ...

... La Vanille Crocodile Park – jedna z nej atrakcí ostrova. Najdete zde nejen hlavního hrdinu – krokodýla, ale například i pavilon hmyzu s jednou z největších sbírek motýlů na světě, obrovské netopýry, želvy, opice. Ve zdejší restauraci si můžete pochutnat – jak jinak – na krokodýlem curry ...

... Ile Aux Cerfs – udělejte si výlet na ostrůvek východně od Mauricia, s plážemi ve stínu palem a nádhernou lagunou s vodou všech odstínů modré. Zdá se vám to, nebo jste na Ostrově pokladů? ...

... milujete šnorchlování? Ideálními místy jsou Trou Aux Biches, kde si na krásných plážích můžete udělat i piknik nebo Pereybere, kde jsou vody trochu hlubší, s o to pestřejším podmořským životem na pozorování ...

... na ostrově najdete stále zbytky opevnění po holandských kolonizátorech. Je to úchvatný pohled na kus historie, jděte se podívat do Vieux Grand Port, nejstaršího sídla ostrova ...

Láhev s rumem ve tvaru ptáka Dodo.
Láhev s rumem ve tvaru ptáka Dodo.

Všechny články autora

Luboš Fellner

Neznáme člověka, který aktivně procestoval více zemí než Luboš. Již 25 let připravuje prvoexpedice z Čech, Slovenska a v mnoha případech i z dalších zemí střední Evropy. Sedm sester severovýchodní Indie, Středoafrická republika, Kongo, Čad-Ennedi a severní i jižní Súdán jsou ty nejposlednější. Cesta po stopách slavných cestovatelů a hledání pramene Nilu. Výstup na nejvyšší horu Severní Koreje. V roce 2012 zorganizoval u příležitosti 100. výročí dobytí Jižního pólu plavbu na Antarktidu. Procestoval i sever od Grónska, Zemi Františka Josefa na severní pól. Mnohokrát procestoval Oceánii - Polynésii, Melanésii i Mikronésii. Jako vystudovaný lékař s atestací se věnuje cestovatelské medicíně a zrealizoval cesty s názvem Ebola tour (Západní Afrika 2015) a Zika tour (Brazílie 2016). na starosti bezpečnost našich klientů.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole