Piazza del Duomo v Miláně

Milán – prozkoumejte s námi město módy

Milán je branou do Itálie, městem s vlivnou minulostí a bohatým kulturním dědictvím. Blíže poznat metropoli Lombardie je zážitkem, na který se jen tak nezapomíná.

Autor: Pavel Fellner

19.01.2022

Čti více
Vstupní brána katedrály Duomo.
Vstupní brána katedrály Duomo.

Žili a pracovali zde umělci jako Michelangelo a Leonardo da Vinci, skladatel Verdi, velký tenorista Enrico Caruso, designér Giorgio Armani nebo Toscanini, který pravidelně dirigoval v La Scale. Napoleon byl korunován v Duomo a celý módní svět se dvakrát do roka dívá na milánská mola.

Milán může být v létě velmi horký a vlhký, zimy jsou zase mírně chladné, často deštivé a mlhavé. Sníh je běžný během nejchladnějších zimních měsíců. Jaro a podzim jsou obecně v Miláně mimo sezónu, s výjimkou dubnového týdne designu a týdne módy v září nebo říjnu.

Milán má dvě letiště. Malpensa na severozápadě je velké mezinárodní letiště, menší Linate na východě slouží pro lety z Evropy a Itálie. Z Prahy však nejčastěji létají letadla na nedaleké letiště Bergamo. Hlavní nádraží je Milano Centrale na Piazza Duca d'Aosta s častými denními spoji do velkých měst v Itálii a západní Evropy. Milán má velmi dobrou veřejnou dopravu autobusy, tramvajemi a rozsáhlým systémem metra. Chcete-li využít auto, je třeba počítat s přehuštěným provozem a parkování je omezené a drahé. Pořádně drahé jsou i taxíky, ale skvěle funguje systém sdílení kol a veřejná doprava.

Hlavní nádraží Milano Centrale.
Hlavní nádraží Milano Centrale.

Většina všech turistických cest začíná na náměstí Piazza del Duomo, ústředním bodě Milána. Náměstí dominuje bazilika Cattedrale Metropolitana di Santa Maria Nascente, nebo jednoduše Duomo di Milano. Se stavbou začali v roce 1386 a trvala téměř 500 let. Dokončena byla až na příkaz Napoleona Bonaparte, který se zde chtěl nechat korunovat na římského císaře. Pokud se na to cítíte, můžete vyšlapat po schodech (ale můžete se vyvézt i výtahem) až na střechu, vychutnat si výhled na město a zblízka si prohlédnout věže katedrály.

Katedrála Duomo v Miláně.
Katedrála Duomo v Miláně.

Galleria Vittorio Emanuele II není jen rozsáhlá nákupní pasáž, plná exkluzivních značkových obchodů, barů a restaurací, ale také krásná architektonická a historická památka s nádhernými arkádami a impozantní kupolí ze skla a železa. Místní ji nazývají „Il salotto.“ Byla postavena v letech 1865 až 1877 a zdobí ji mozaiky se symboly měst, tvořících sjednocenou Itálii. Galerie spojuje náměstí Duomo a La Scala.

Kupole v nákupní pasáži Galleria Vittorio Emanuele II.
Kupole v nákupní pasáži Galleria Vittorio Emanuele II.

La Scala je pro milovníky opery naprostou ikonou. Postavili ji v roce 1778 v klasicistním slohu na příkaz Marie Terezie. Do hlediště se vejde přes 2 000 diváků. Bohatě zdobený interiér byl svědkem těch nejskvělejších pěveckých výkonů operních hvězd a uvedli zde mistrovská díla italské opery od Verdiho či Belliniho. Vlevo od budovy divadla můžete navštívit Muzeum La Scala s bohatou sbírkou hudebních nástrojů, operních kostýmů a historických dokumentů.

Divadlo La Scala v Miláně.
Divadlo La Scala v Miláně.

Basilica di Sant'Ambrogio je jeden z nejstarších kostelů v Itálii, který dal postavit biskup Ambrosius v letech 379 - 386 na místě, kde bylo pohřbeno vícero Římem pronásledovaných křesťanských mučedníků.

Basilica di Sant'Ambrogio v Miláně.
Basilica di Sant'Ambrogio v Miláně.

Impozantní hrad Castello Sforzesco se nachází v centru města. Postavila ho ve 14. století slavná rodina Visconziů na ochranu a obranu města před jeho nepřítelem, Benátkami. Byl několikrát zničen a přestavěn. Od 19. století se stal muzejním komplexem a je jednou z hlavních dominant Milána. Na hradě působil také Leonardo da Vinci.

Dnes je v zámku několik muzeí:

· V Museo Pietà Rondanini se nachází Michelangelovo poslední mistrovské dílo: „Pietà Rondanini“.

· Pinacoteca del Castello Sforzesco s více než 1500 uměleckými díly ze 13. až 18. století.

· Muzeum antického umění s freskami rodiny Sforza a mnoha sochami.

· Prehistorické sbírky Archeologického muzea v Miláně. Tam se můžete dozvědět o příběhu Lombardie od neolitu.

· Muzeum dekorativního umění s prací kamenářů, tkalců a čalouníků.

· Egyptské muzeum se sbírkou sarkofágů a mumií.

· Muzeum hudebních nástrojů z celého světa.

· Muzeum starožitného nábytku a dřevěných soch.

Rozlehlé vnitřní nádvoří hradu je přístupné veřejnosti zdarma. Často se v něm konají kulturní akce.

Nádvoří hradu Castello Sforzesco.
Nádvoří hradu Castello Sforzesco.

Muzeum vědy a techniky Leonarda Da Vinciho

Leonardo da Vinci patří k Milánu až tak, že mu město věnovalo obrovské muzeum (Museo nazionale della Scienza e della Tecnologia Leonardo Da Vinci). Instalováno je v bývalém klášteře z 16. století a naleznete zde více než třicet modelů odvážných technických vynálezů Leonarda Da Vinciho, od válečných strojů až po měřicí přístroje. Exponáty tohoto génia jsou však jen malou částí muzea. V několika patrech objevíte spoustu dalších exponátů z dějin letectva, železniční, automobilové a námořní dopravy, vesmíru, komunikace a mnoho jiných.

Model létajícího stroje Leonarda da Vinciho v Muzeu vědy a techniky v Miláně.
Model létajícího stroje Leonarda da Vinciho v Muzeu vědy a techniky v Miláně.

Parco Sempione

Při procházce Milánem, hned za hradem Sforza, naleznete zelené plíce města. Parco Sempione je největší veřejný park v Miláně a ideální místo k odpočinku.

Jezírko v parku Parco Sempione.
Jezírko v parku Parco Sempione.

Zlatý trojúhelník

Nemůžete navštívit světovou metropoli módy a obejít její výkladní skříň – „Zlatý trojúhelník“. Je to oblast ulic Via della Spiga, Via Sant'Andrea a Via Montenapoleone. Naleznete zde všechny luxusní značky, italské – Prada, Versace, Armani a Dolce e Gabbana – i zahraniční, jako Louis Vuitton, Chanel či Yves Saint Laurent.

Nilufar

Nina Yashar je jednou z nejlepších prodejkyň designu v Miláně, která se proslavila sbíráním a prodejem italského nábytku 20. století. Svou galerii na Via della Spiga provozuje od roku 1979, ale teprve nedávno, v roce 2015, otevřela Nilufar, velký sklad s kolekcí vintage a současných designových kousků, které v průběhu let sestavila. Vystavené kousky jsou svérázné, eklektické a předvádějí à la mode milánský styl.

Navigli District

Milánský systém splavných a navzájem propojených kanálů, vybudovaný v průběhu mnoha let od středověku i s přispěním samotného da Vinciho, poskytl vnitrozemskému městu lepší přístup k vnějšímu světu. Systém se skládá z pěti kanálů, zejména kolem Naviglio Grande a Naviglio Pavese vyrostlo množství barů, restaurací a kaváren, které jsou zejména o víkendech plné hostů.

Západ slunce u kanálu Navigli.
Západ slunce u kanálu Navigli.

Stadion San Siro

Tato fotbalová svatyně rozbuší srdce každého fotbalového fanouška. Doma jsou zde oba městské fotbalové velkokluby – AC a Inter. Otevřeli ho v roce 1926 a od té doby se postupně zvětšoval, aby se do něj vešlo stále více fanoušků, až nakonec dosáhl kapacity přes 80 000 lidí. Je největším stadionem v Itálii i jedním z největších v Evropě. Díky tomu je skvělým místem i pro koncerty populární hudby a vystoupily na něm mnohé hvězdy show byznysu, například Beyoncé, Jay-Z, Coldplay, Bruce Springsteen, či Madonna.

Při procházce Milánem nelze obejít jeden z nejznámějších kostelů ve městě, Santa Maria delle Grazie, zejména proto, že je v něm jedno z nejkrásnějších mistrovských děl světa, malba Poslední večeře od Leonarda da Vinciho.

Kostel Santa Maria delle Grazie.
Kostel Santa Maria delle Grazie.

Milán nabídne turistům také bohatou nabídku gastronomických zážitků. Milánská kuchyně, typická pro severní Itálii, je známa mimo jiné tradičním risoto alla milanese (šafranové rizoto) a cotoletta alla milanese (pečený telecí řízek). Nabídka gastroprovozů sahá od tradičních domácích restaurací, které podávají vydatná jídla, až po módní restaurace s moderní italskou kuchyní.

Fonderie Milanesi

Aperitiv je v Miláně považován za instituci a žádná návštěva města by nebyla úplná bez účasti na tomto rituálu před večeří. V blízkosti Porta Ticinese je Fonderie Milanesi, které je ideálním místem k jeho vychutnání. Tradice začala na konci 19. století, kdy Gaspare Campari začal podávat svůj stejnojmenný hořký aperitiv. Běžně se užívá mezi sedmou a devátou večer, není neobvyklé, že ta nejlepší místa jsou zcela přeplněná – ale právě tento komunitní duch je étos aperitivu.

Bar Luce

Kavárna, navržená Wesem Andersonem pro Fondazione Prada, je splněním instagramových snů. Vintage hrací automaty a jukebox, dýhované dřevěné obložení stěn a strarorůžový a světle modrý umakartový nábytek připomínají 50. a 60. léta 20. století.

Cascina Cuccagna

Tento rozlehlý statek z 18. století je malým ostrovem venkova ve velkém městě. V hotelu Cascina Cuccagna, zrekonstruovaném v roce 2002, se nyní nachází restaurace Un Posto a Milano se sezónním menu s produkty z místních farem. K dispozici je také zahrada, farmářský trh, penzion, společné prostory a bar, který se stal oblíbeným místem mladých kreativců a rodin na aperitiv.

Čínská čtvrť

Milánská čínská čtvrť sice není velká, ale určitě má šmrnc. Nacházejí se zde trhy, restaurace, pouliční restaurace a bary. Začněte v La Ravioleria Sarpi, kde si můžete koupit vepřové, hovězí nebo zeleninové knedlíky, či velkou delikátní palačinku, pak přejděte přes ulici do Cantine Isola, vinárny s domácí atmosférou a procházku zakončete na gelato v Chateau Dufan.

Zmrzlina v Miláně.
Zmrzlina v Miláně.

Všechny články autora

Pavel Fellner

Průkopník našich cest do Indonésie a Polynésie. Několikrát absolvoval cestu kolem světa, průvodcuje jižní Ameriku, Barmu, Thajsko, Indii, Čínu, Tibet, Nepál, Bhután, Etiopii, Keňu, Tanzanii, Namibii, JAR...., miluje Stolové hory ve Venezuele, koupe se s tučňákama na Antarktidě a vyběhne na každou sopku, kterou spatří. Bohém s odbornými znalostmi z řízení a marketingu si na zájezdech vychutnává každý moment. Okouzlí Vás nejen dojemnou hrou na klavír, vědomostmi, ale i talentem zorganizovat věci tak, abyste si vaši dovolenou dokonale užili. Velmi dobře vaří a v restauraci vám rád pomůže najít přesně to víno, na které máte chuť. Z dovolené, kde vás provází, se vám nebude chtít odejít.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole