Národní Park Olympic.

Národní park Olympic: Průvodce nejlepšími stezkami a výhledy

Okouzlujících národních parků nabídne Severní Amerika nespočet. Moderní a civilizovaný člověk se tak  tak může na chvíli ocitnout ve zcela jiném světě, který nabídne divokou krásu a nemusí zrovna cestovat do odlehlých končin světa. Zářným příkladem je Národní park Olympic rozkládající se ve státě Washington, jenž návštěvníkovi nabídne plnou náruč nezapomenutelných zážitků. Ostatně je to jeden z nejrozmanitějších národních parků v USA. Okouzlí vás nejen nedotčenými alpskými jezery a zaledněnými horskými pásmy, ale dokonce i deštným pralesem! Pokud toužíte po dovolené v klidné oáze a bez davů, je tohle naprosto dokonalé místo.

Národní park Olympic nevyčnívá a zdaleka není nejnavštěvovanější divočinou v USA. Nedokáže konkurovat obrovskému Yellowstonu ani majestátnímu Zionu, ovšem má něco výjimečného. Ve svém srdci chová ta nejpohádkovější zákoutí, která nenechají kdejakou lidskou duši v klidu. Pojeďte se přesvědčit o unikátnosti této lokality, kterou najdete jen co by kamenem dohodil od populárního města Seattle! 

Autor: Iveta Reinisch

28.01.2023

Čti více
Pohledy na NP Olympic.
Pohledy na NP Olympic.

NEJOBLÍBENĚJŠÍ TÚRY V NÁRODNÍM PARKU OLYMPIC

Prozkoumejte ta nejkouzelnější zákoutí Národního parku Olympic a vydejte se na jednu z několika nabízených stezek. Představíme vám čtyři nejoblíbenější. Vyberte si tedy tu, která vás nejvíce osloví.

1. HOH RIVER TRAIL

Jedním z nejoblíbenějších míst v Národním parku Olympic je deštný prales Hoh (Hoh Rain Forest). Díky četným srážkám vás doslova oslní svou svěží zelení. Najdete tu množství kapradin, mechů, rostlin a také obří smrky sitka i jedlovce západní. Mnozí turisté tohle místo nazývají pohádkovým – nemá zkrátka srovnání s jiným národním parkem v Severní Americe. Ideálním způsobem, jak prozkoumat toho překrásné místo, je vydat se na stezku s názvem Hoh River Trail. Jedná se o celodenní túru, díky níž budete mít v nohách téměř 28 kilometrů! Pokud však cestujete s dětmi, budou možná vhodnější kratší naučné stezky, které začínají na Hoh River Trailhead, nedaleko Hoh Rain Forest Visitor Center. První z nich je dlouhá asi 1,3 km a nazývá se Hall of Mosses Trail. Druhá měří necelé dva kilometry a je známá jako Spruce Nature Trail. Více informací o deštném pralese Hoh a stezkách

Doprava na místo: Deštný prales Hoh leží na západní straně Národního parku Olympic. Od města Port Angeles je vzdálen asi 2 hodiny jízdy automobilem. Od města Forks je pak vzdálen méně než hodinu jízdy. Snadno se k němu dostanete ze silnice Upper Hoh Road.

Hoh River Trail.
Hoh River Trail.

2. HURRICANE HILL TRAIL

Chcete-li získat panoramatický výhled na Národní park Olympic, vsaďte na stezku Hurricane Hill Trail, která je dlouhá přibližně 4 km. Orientačním bodem je zde oblíbená horská oblast nazývající se Hurricane Ridge, odkud budete mít velkolepé výhledy do okolí (v případě příznivého zimního počasí jsou zde provozovány i dva lanové vleky). Mnozí návštěvníci túru začínají od Hurricane Ridge Visitor Center (návštěvnické centrum), které nabídne turistům nejen mapu lokality, ale také potřebné informace, občerstvení a tipy od rangerů. Při své túře pak musíte počítat s převýšením přibližně 210 metrů. A až se budete vracet, můžete se kochat krajinou i na „rodinné“ stezce Cirque Rim Trail, jež vede nad návštěvnickým centrem a je dlážděná. Více informací o stezce Hurrican Hill Trail a horské oblasti Hurricane Ridge

Doprava na místo: Horská oblast Hurricane Ridge je přístupná ze silnice Hurricane Ridge Road (zejména v létě, v zimě se mohou podmínky přístupnosti lišit v závislosti na počasí) a nachází se asi 27 km jižně od města Port Angeles ve Washingtonu. Pokud se do oblasti vydáte autem v zimě, musíte mít nasazeny sněhové řetězy.

Hurricane Hill Trail.
Hurricane Hill Trail.

3. SOL DUC FALLS TRAIL

Když se vydáte na severozápadní stranu Národního parku Olympic, natrefíte na velmi oblíbenou stezku Sol Duc Falls Trail, která je rovněž přístupná z oblasti Lake Crescent. Trasa je dlouhá asi 1,6 kilometru, patří tak mezi méně náročnější a velmi příjemné. Vhodná je svou povahou i pro rodiny s dětmi. A kam vás zavede? Jak již samotný název napovídá, k ohromujícím vodopádům Sol Duc. V místě se též nachází promenáda a vyhlídková plocha, můžete se tak nerušeně kochat přírodními scenériemi a vyfotografovat pár vzpomínkových okamžiků. Více informací o stezce Sol Duc Falls Trail a vodopádech Sol Duc

Doprava na místo: Stezka Sol Duc Falls Trail k vodopádům vede hned za letoviskem Sol Duc Hot Springs Resort a kempem. Tato zařízení se nachází jen 19 km jízdy autem od jezera Crescent (Lake Crescent). Do oblasti se také snadno dostanete po odbočení z Highway 101 na Sol Duc Road. V místě, kde trasy začínají, je krom jiného k dispozici i parkoviště, toalety, stanice rangerů a kempy.

Sol Duc Falls Trail.
Sol Duc Falls Trail.

4. KALALOCH CREEK NATURE TRAIL

Překrásné scenérie poskytne návštěvníkům i pobřeží Olympijského poloostrova (Olympic Peninsula), na kterém se Národní park Olympic rozkládá. Na jihozápadě se kupříkladu nachází fascinující rekreační oblast Kalaloch, odkud budete mít nekonečný výhled na Tichý oceán. Sem se vypravte třeba po stezce Kalaloch Creek Nature Trail, která je dlouhá asi 1,6 kilometru a vede pobřežním lesem. V lokalitě se však naskýtá i mnoho dalších zajímavých tras (celkem sedm plážových stezek, které vedou z Highway 101 přímo k oceánu). Na Ruby Beach and Beach Trail 4 jsou pro návštěvníky zřízeny vyhlídky i toalety. Orientačním bodem v oblasti je zejména Kalaloch Ranger Station, což je stanice rangerů otevřená pouze v letních měsících. K dispozici jsou zde knihy, exponáty, mapy ale i informace. Zázemí poskytuje i nedaleký Kalaloch Lodge s možnostmi ubytování a občerstvení. Upozornění: než se vydáte na túru po pobřežní stezce, vždy zkontrolujte, zda je odliv nebo příliv. Více informací o oblasti Kalaloch a Ruby Beach

V Národním parku Olympic však existuje i mnoho jiných dechberoucích stezek, díky kterým záhy pochopíte, jak moc je tato oblast výjimečná! Více informací o trasách v NP Olympic

Kalaloch Creek Natural Trail.
Kalaloch Creek Natural Trail.

Jak se vybavit na túru?

Než se vydáte na za oslňujícími scenériemi do Národního parku Olympic, měli byste znát seznam potřebných věcí. Zde uvádíme několik z nich:

  • Obujte si pevné a kvalitní turistické boty. Nezapomeňte také na savé bavlněné ponožky + jedny/dvoje náhradní do batohu.
  • Hodit se budou také turistické/trekové hole pro snadnější výstup v náročnějším terénu.
  • Zvolte na túru vhodné oblečení dle aktuálního počasí. Ideálně několik svršků, které můžete v případě změny odkládat. Nejlepší budou neutrální barvy (ty pestré mohou přitahovat hmyz). Hodí se punčochy nebo termoprádlo po svršky.
  • Zapomenout byste neměli ani na nepromokavou a teplou bundu. Počasí v Národním parku Olympic se může změnit z minuty na minutu a bývá občas deštivé nebo zamlžené.
  • Dále si přibalte do batohu i sluneční brýle, pokrývku hlavy a čelovku.
  • Hodit se bude též menší lékárnička pro případ nouze a potřebné léky (analgetika a léky proti alergiím).
  • Neodmyslitelnou součástí výbavy na túru je i pitná voda v lahvích (dostatečné množství dle délky trasy), svačina, zápalky, nůž či mapa lokality.

Na celodenní výlet si můžete vzít z bezpečnostních důvodů samozřejmě i mobilní telefon, musíte však počítat s tím, že zejména v údolí u řek nebudete mít signál. Šetřit baterii lze buď vypnutím zařízení nebo uvedením do režimu „letadlo“. Šetrné je též vypnutí WIFI a dat.

Lesy a hory v Národním parku Olympic.
Lesy a hory v Národním parku Olympic.

Co dalšího v Národním parku Olympic vidět a zažít?

Ať už se budete procházet na pobřeží Národního parku Olympic anebo zamíříte do deštného pralesa, vždy budete mít co obdivovat. Nechte inspirovat místy, která jsou v této oblasti výjimečná a skutečně stojí za vidění.

MORA AND RIALTO BEACH

Oslnivá pláž Rialto se nachází asi 64 km jihozápadně od jezera Crescent a zhruba 112 km od města Port Angeles. Na tomto místě budete uchváceni nejen výhledem na Tichý oceán, ale i velmi rozmanitou faunou. Vidět tu můžete při troše štěstí lachtany, tuleně, vydry nebo orly. Opodál ve vnitrozemí pak leží oblast Mora, která nabídne v sezóně možnost kempování a nespočet turistických stezek k prozkoumání okolí. K dispozici je například okružní trasa James Pond Trail, která měří necelý půl kilometr nebo Slough Trail (2,8 km tam i zpět) vedoucí lesem k řece Quillayute. Do blízkosti pláže Rialto Beach se dostanete autem po silnici Mora Road. Více informací o oblasti Mora a Rialto Beach

Pláže Mora a Rialto.
Pláže Mora a Rialto.

LAKE CRESCENT

Dalším unikátním přírodním úkazem v Národním parku Olympic je křišťálově čisté jezero Crescent (Lake Crescent), které je místy hluboké až 187 metrů! Tuto fascinující vodní plochu vytvořil zub času z ledovců. Lokalita patří mezi ty zdaleka nejoblíbenější pro možnost turistiky, kempování i plavby na člunu. Rybařit je zde ovšem zakázáno – jezero je domovem chráněných ryb (žijí zde pstruzi, kteří se jinde na světě nevyskytují). Pro zvídavé turisty se zde naskýtá i túra dlouhá necelý kilometr a půl, jež směřuje k vodopádům Marymere Falls. Lake Crescent se nachází na severním úpatí Olympijských hor (Olympic Mountains). V letních měsících je zde pro turisty otevřena také stanice Storm King Ranger Station s informacemi a knihami na prodej. Zázemí v podobě občerstvení a ubytování pak poskytují zařízení Lake Crescent Lodge a Log Cabin Resort. Více informací o jezeru Crescent

Jezero Crescent.
Jezero Crescent.

OLYMPIC NATIONAL PARK MAIN VISITOR CENTER AND WILDERNESS INFORMATION CENTER

Hlavní návštěvnické centrum Národního parku Olympic vás začne zajímat, pokud se budete chtít dozvědět o tomto krásném místě co nejvíce. Mnozí turisté jej tedy doporučují navštívit jako jedno z prvních. Zařízení se nachází ve městě Port Angeles a poskytne nejen důležité informace pro dospělé, ale i pro děti. Ty se zábavnou formou (prostřednictvím krátkého filmu) dozví o národním parku vše, co je důležité. V centru jsou k dispozici i ochotní rangeři pro jakékoliv dotazy. Otevřeno zde bývá sezónně, obvykle od 8:00 do 17:00. Vstup do návštěvnického centra je zahnut v ceně vstupenky do Národního parku Olympic. Více informací o Olympic National Park Main Visitor Center and Wilderness Information Center

STAIRCASE

V jihovýchodním rohu Národního parku Olympic můžete obdivovat oblast zvanou Staircase, která je obklopena vysokými douglaskami (jehličnany). Okouzlující jsou také místa kolem řeky Skokomish. Ta je možné prozkoumat prostřednictvím několika tras. Jednou z nich je asi 3 kilometry dlouhá Staircase Rapids Loop Trail vedoucí přes les k mostu přes řeku North Fork Skokomish. Podél tras se nachází rovněž několik míst ke koupání, proto je záhodno si přibalit na letní túru i plavky. V blízkosti oblasti bývá sezónně otevřená i stanice rangerů s informacemi pro turisty. Oblast Staircase je vzdálená od města Port Angeles asi 2 hodiny automobilem.

Hlavní informační centrum.
Hlavní informační centrum.

MARYMERE FALLS

Zdaleka nejoblíbenější rodinnou túrou bývá v Národním parku Olympic ta, která vede k vodopádům Marymere Falls(délka 27 metrů). V jejich blízkosti se nachází i zázemí v podobě stanice rangerů Storm King Ranger Station nebo ubytovací zařízení Lake Crescent Lodge. Trasa je velmi příjemná a vede po většinou nenáročným terénem – podél ní budete míjet okouzlující les plný mechu i mostní přechody. V její závěrečné části pak natrefíte na přírodní schodiště k horní i dolní vyhlídce na vodopády, které má převýšení 60 metrů. Dokonalé místo pro vytvoření nezapomenutelných fotografií!

Vodopád Marymere.
Vodopád Marymere.

Zajímavé destinace v okolí

I okolí Národního parku Olympic nabídne fascinující destinace, při jejichž návštěvě se vám bude doslova tajit dech. Pojďme si představit několik lokalit, které stojí rozhodně za vidění. Ať si vyberete některé z měst nebo třeba indiánskou rezervaci, nebudete jistojistě litovat!

Forks

Toto město vás nadchne svou nezaměnitelnou atmosférou. Leží mezi horami Olympic a plážemi Tichého oceánu. Nabídne celou řadu atrakcí, jako například muzeum umění Forever Twilight in Forks Collection – které bude zajímat především příznivce filmu Twilight Saga (Stmívání). Obdivovat zde můžete kostýmy z celosvětově známé filmové série a různé rekvizity. Nadšení však budou i fotografové, neboť je zde k dispozici mnoho míst k fotografování. Otevřeno mívá muzeum celoročně a vstupné je zdarma. Za vidění ovšem stojí ve městě taktéž Forks i John’s Beachcombing Museum, které skrývá netušené poklady vyplavené z oceánu. Ty po léta shromažďoval z pláží jistý muž jménem John Anderson. V jeho sbírce najdete ku příkladu staré bóje, dopisy v lahvích, panenky či dokonce mamutí zub, jenž je nejstarším exponátem muzea. Neváhejte a vydejte se do místa nevyčerpatelných možností vyžití! Více informací o městě Forks

Forever Twilight in Forks Collection.
Forever Twilight in Forks Collection.

Port Angeles

Jakousi vstupní branou do Národního parku Olympic je město Port Angeles, založené již v roce 1890. Zde najdete důležitá návštěvnická centra s potřebnými informacemi před vstupem do parku. Samotné město však nabídne návštěvníkům i mnoho vlastních úžasných lokalit. Jednou z nich je poloostrov Ediz Hook, který můžete prozkoumat nejen pěšky, ale třeba i na kole. Zpozorovat tu při troše štěstí lze i vydry, tuleně nebo mořské ptáky. Zajímavostí také je, že právě na tomto místě byly exhumovány před lety indiánské artefakty z téměř tři tisíce let staré vesnice Klallam. Uloženy jsou trvale v Elwha Klallam Heritage Center. A pokud bude počasí přát, stavte se při návštěvě Port Angeles i na okouzlující pláži Hollywood Beach, kde se můžete vykoupat a chvíli si odpočinout. Více informací o městě Port Angeles

Olympia

Navštívit hlavní město státu Washington a zároveň největší město Thurston County je doslova nutnost, pokud se budete pohybovat v blízkosti Národního parku Olympic. Nabídne vám hned několik možností turistického vyžití, ať už v samotném městě tak i v jeho blízkém okolí! 20 minut od centra Olympie se můžete kochat třeba přírodní rezervací Billy Frank Jr Nisqually National Wildlife Refuge, jež je domovem rozmanité divoké zvěře. K vidění jsou zde orli, volavky, sovy, kojoti nebo tuleni. Nezaměnitelný je i Olympia Farmers Market v centru, jeden z nejlepších farmářských trhů ve státě Washington, kde lze ochutnat lahodné pokrmy z food tracků nebo lokální produkty. Je toho však daleko víc k prozkoumání! Nechte se unést tímto okouzlujícím místem s pulzující historickou čtvrtí! Více informací o městě Olympia a vyžití

Port Angeles.
Port Angeles.

Tacoma

Okouzlující je i přístavní město Tacoma, které je rovněž krajským městem Pierce County. Od Seattlu je vzdálené asi 51 kilometrů a od města Olympia 50 kilometrů. Je to významné kulturní centrum plné muzejních čtvrtí, kde lze prozkoumat historii města i umění. Zajímavé je zde například Museum of Glass věnované sklářství nebo Buffalo Soldier Museum, jež je uctivou vzpomínkou na afroamerický pluk armády USA. Milovníci přírodních scenérií však nepřijdou zkrátka! Překrásné jsou například procházky po tamějších plážích, zahradách i parcích. Stačí si jen vybrat to nejkouzelnější zákoutí. Více informací o městě Tacoma a vyžití

Město Tacoma.
Město Tacoma.

Historie a současnost Národního parku Olympic

Národní park Olympic se pyšní třemi rozmanitými ekosystémy, jako jsou nedotčené hory, nejdelší nezastavěné poběží v dolní části USA a bujné deštné pralesy. Tato divoká krajina vznikla před miliony let srážkou severoamerických a pacifických desek. Oblast byla taktéž domovem mnoha domorodých lidí – žili zde indiáni z kmene Quinault, Makah, Skokomish, a Hoh. Jejich potomky však můžete potkat na území parku dodnes.

Důležitým obdobím pro Národní park Olympic byla 80. léta 19. století. V roce 1890 do oblasti zavítal přírodovědec John Muir spolu s washingtonským kongresmanem Jamesem Wickershamem a poručíkem Josephem O'Neilem. Ti jako první kvalitně zdokumentovali průzkum Olympijského poloostrova a navrhli založení národního parku. V roce 1897 pak díky tehdejšímu prezidentovi Groverovi Clevelandovi získal Olympic první národní označení jako Olympic Forest Reserve (Přírodní rezervace Olympic).

Samotné založení národního parku dále podpořil prezident Franklin Roosevelt v roce 1937 a následující rok podepsal pakt, díky kterému byla oblast oficiálně označena za Národní park Olympic. Rozmanitá a člověkem nedotčená krajina byla současně roku 1976 označena Mezinárodní biosférickou rezervací (UNESCO). V současnosti navštíví tuto fascinující lokalitu až 2 a půl milionu lidí ročně.

Bílé květiny s motýlem v NP Olympic.
Bílé květiny s motýlem v NP Olympic.

Flora a fauna

V Národním parku Olympic roste až 1450 druhů rostlin. Druh flory se zde liší podle toho, o jaký ekosystém se zrovna jedná. Mírný deštný prales zahrnuje jehličnany, tj. nejčastěji smrky sitka a jedlovce západní, které dosahují skutečně majestátní výšky. Lesní půda je pak často pokrytá mechy, lišejníky a kapradinami. V horské oblasti naopak tolik porostu nenajdete, převažují tu jezera a louky, které jsou v létě porostlé pestrými barevnými květy – například překrásnými modrými zvonky (rostlina zvaná Campanula piperi) nebo Violami flettii, jež oplývají okouzlujícím fialovým odstínem.

Co se týká fauny, můžeme říct, že v Národním parku Olympic se vyskytuje široká škála divoké zvěře. Přilehlý Tichý oceán je domovem delfínů, velryb, lachtanů, tuleňů či mořských vyder. Na souši pak natrefíte na mývaly, bobry, norky – ti žijí převážně v nížinách. Od údolí po horské louky lze také spatřit losy, medvědy, jeleny a pumy. Mezi další obyvatele národního parku patří i tichomořští lososi nebo pstruzi a kolem 300 druhů ptáků.

Mech u potoka v centrální části NP Olympic.
Mech u potoka v centrální části NP Olympic.

Kdy navštívit Národní park Olympic

Optimálním obdobím pro návštěvu Národního parku Olympic je červenec až srpen, kdy jsou teploty v lokalitě příjemné, silnice otevřené a většina zařízení pro turisty bývají dobře přístupná. Návštěvníci musí naopak počítat s omezeními mezi říjnem až květnem – tehdy mohou být některé silnice a kempy uzavřené, stejně tak i návštěvnická centra a ubytovací zařízení. Ať už se ale rozhodnete pro cestu do NP Olympic v jakoukoliv dobu, nezapomeňte si předtím ověřit podmínky přístupu do oblasti na oficiálních stránkách National Park Service.

Klimatické podmínky

Počasí v Národním parku Olympic je nepředvídatelné a proměnlivé, a to bez ohledu na to, jaké je zrovna roční období. Turisté musí mít na paměti, že v letních měsících se zde mohou teploty pohybovat mezi 10 až 20 °C – zejména podél pobřeží a ve vyšších nadmořských výškách. V zimě je v oblasti zaznamenána vysoká úroveň srážek. Vysoká sněhová pokrývka se nachází hlavně na Hurricane Ridge, kde obvykle napadne kolem 10 cm. Když počasí dovoluje, je toto místo tedy ideální pro lyžování.

Pohled na pláž NP.
Pohled na pláž NP.

Platí se v Národním parku Olympic vstupné?

Před vstupem do Národního parku Olympic musí návštěvníci zaplatit sedmidenní vstupné (platí 7 po sobě jdoucích dní). Až 80 % zisku ze vstupenek je použito na obnovu parku a zlepšování servisu pro turisty. A kolik zaplatíte?

  • Nekomerční vozidlo: 30 USD
  • Motocykl: 25 USD
  • Pěší turista/cyklista: 15 USD
  • Komerční dodávka (7 až 15 míst): 75 USD
  • Komerční minibus (16 až 25 míst): 100 USD

Více informací o vstupném do Národního parku Olympic

Hvězdice v NP Olympic.
Hvězdice v NP Olympic.

Jak se do Národního parku Olympic dostat?

Nejlepším způsobem, jak se dostat k Národnímu parku Olympic, je jízda zapůjčeným automobilem (z letiště).Mnozí návštěvníci využívají k přiblížení se na místo mezinárodní letiště Seattle–Tacoma (SEA), které leží asi 208 km východně od parku. Využít však můžete z letiště i autobusovou dopravu. Dopravce Dungeness Bus Line zajišťuje transport z letiště v Seattlu do oblastí Kingston, Edmonds, Discovery Bay, Sequim a Port Angeles. Autobus jezdí zpravidla dvakrát denně a jízdné se pohybuje kolem 32 USD.

Vzdálenost od okolních měst

  • NP Olympic a Seattle: cca 180 km (dojezd automobilem za 2 hodiny)
  • NP Olympic a Tacoma: cca 130 km (dojezd automobilem za 1 hodinu 40 minut)
  • NP Olympic a Olympia: cca 82 km (dojezd automobilem za 1 hodinu)
  • NP Olympic a Forks: cca 40 km (dojezd automobilem za 40 minut)
  • NP Olympic a Port Angeles: cca 11 km (dojezd automobilem za 15 minut)

Pobřeží NP Olympic.
Pobřeží NP Olympic.

Možnosti ubytování a občerstvení v místě

Po celé oblasti Národního parku Olympic jsou rozšířené možnosti ubytování, a to nejen v rustikálních chatkách a chatách, ale i v historicky vyhlížejících hotelech či motelech. Správci národního parku důrazně doporučují vytvoření rezervace předem – především v letních měsících, které jsou mezi turisty nejoblíbenější. Vybrat si můžete například z těchto zařízení:

  • Kalaloch Lodge: poskytuje ubytování při nádherném pobřeží Tichého oceánu v chatkách, chatách i v kempu. V místě je i restaurace, obchod a prodejna suvenýrů.
  • Lake Crescent Lodge: poskytuje ubytování v chatkách i chatách. V místě se nachází také restaurace, půjčovna kajaků či obchod se suvenýry.
  • Log Cabin Resort: jedná se o ubytování v rustikálně vyhlížejících chatkách/srubech u jezera Crescent. Zázemí též poskytuje tamější jídelna, kavárna a večerka. K dispozici je i obchod se suvenýry, prádelna a půjčovna lodí.
  • Sol Duc Hot Springs Resort: poskytuje ubytování v chatkách a apartmánech. Mezi vybavení zařízení patří bazén s termálními prameny, restaurace, jídelna, večerka a obchod se suvenýry.

Více informací o ubytování v Národním parku Olympic

Stravovat se pak můžete buď ve výše zmíněných ubytovacích zařízeních, anebo vyjet za chutným jídlem do okolních měst. V tomto ohledu se nabízí město Port Angeles, Forks anebo Sequim. Pojďme si představit ty nejžádanější restaurace:

  • Nourish Sequim: pokud milujete kvalitní organická jídla s příběhem, zajeďte si do města Sequim. Tato restaurace totiž nabízí na talíři lokální produkty z místní farmy i sezónní menu.
  • Bella Italia: milovníci autentických italských pokrmů si zase budou libovat v této restauraci v Port Angeles. Pizzu zde připravují v peci a vyrábí i vlastní těstoviny! K dispozici je také široký výběr kvalitních vín.
  • BBG Blakeslee’s Bar & Grill: americkou kuchyni zas můžete okusit ve městě Forks. Tato restaurace však nenabídne jen chutné jídlo v podobě burgerů, tacos nebo kuřecích kousků, ale i zábavu! Najdete tu jak kulečník, tak i šipky.

Nádherné výhledy v NP Olympic.
Nádherné výhledy v NP Olympic.

Jak je to s domácími mazlíčky?

Pokud do Národního parku Olympic vycestujete se svým psem, musíte mít na paměti určitá opatření spojená s návštěvou.

  • Striktně uklízejte exkrementy po svých domácích mazlíčcích.
  • Psa mějte vždy na vodítku.
  • Pohybujte se jen v oblastech, kam můžete vstoupit se svým psem. Domácí mazlíčci jsou povoleni jen na stezce Peabody Creek Trail, na parkovišti Rialto Beach u Ellen Creek, na plážích mezi rezervacemi Hoh a Quinault, na stezce Spruce Railroad Trail a na stezce July Creek Loop Trail.

Více informací pro majitele psů, kteří společně cestují do Národního parku Olympic

Věděli jste, že…

  • v Národním parku Olympic se nachází až 200 ledovců spolu s několika sněhovými poli? Vědci však bohužel předpověděli, že všechny ledovce v parku by mohly do roku 2070 vymizet.
  • svišť olympský se vyskytuje pouze v Národním parku Olympic? Tato zvířata ve velikosti kočky domácí se údajně zdržují jen v nadmořské výšce kolem 1 200 metrů.
  • v Národním parku Olympic se nachází až 4 800 km řek a potoků? Třemi největšími řekami jsou Hoh (délka 89 km), Elwha (délka 72 km) a Sol Duc (délka 125 km).
  • pozorování velryb je další oblíbenou turistickou atrakcí v Národním parku Olympic? Je to dáno tím, že velryby se při migraci často živí podél pobřeží NP Olympic, a tak není úplně neobvyklé je zahlédnout. Během migrační sezóny se turisté nejvíce zdržují kolem Kalaloch, Rialto a Shi Shi Beach – právě zde získáte nezapomenutelný zážitek při pozorování těchto majestátních zvířat.


Všechny články autora

Iveta Reinisch

Iveta je srdcem i duší dobrodruh. Její povaha se ostatně promítá i do jejího profesního života. Jednoho dne se prostě rozhodla, že pověsí kariéru zdravotní sestřičky na hřebík a stane se redaktorkou. Psaní je totiž její životní vášní - miluje ho zkrátka už od dětství. Avšak Iveta má i jinou vášeň, a to je cestování! Zatím ještě nenavštívila všechna vytoužená místa - ale má ambice, to napravit... Její cestovatelský seznam přání je dost dlouhý, a tak věří, že jej brzy začne zase odškrtávat a pozná fascinující místa na planetě Zemi. Iveta spolupracuje s CK SEN od roku 2022.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole