Rocky mountains.

Rocky Mountain: Nejlepší túry a výhledy v Skalnatých horách

Nejednoho horolezce ale i milovníka pěších túr nadchne Národní park Rocky Mountain, který je v češtině známý také jako Skalnaté hory nebo Skalisté hory. I přesto, že se nepyšní titulem „největší a nejnavštěvovanější národní park Severní Ameriky“, je jedním z nejoblíbenějších v Coloradu. Svým návštěvníkům poskytne doslova scénický pohled na horská panoramata, alpská jezera, pásy divokých květin a husté smrkové i borovicové lesy. 

Autor: Iveta Reinisch

07.01.2023

Čti více
Medvěd hnědý v Rocky Mountains.
Medvěd hnědý v Rocky Mountains.

Národní park Rocky Mountain v USA obsáhne více jak stovku horských vrcholů, které se nachází leckdy i ve výšce 3 300 metrů nad mořem a výše. Mnozí turisté tedy musí počítat s nadmořskou výškou, na kterou nejsou zvyklí. 78 z horských vrcholů se nachází v Coloradu, 10 ve Wyomingu a zbylé v Novém Mexiku, Montaně, Utahu, Idahu a Britské Kolumbii. Z toho lze vydedukovat, že Rocky Mountain je vskutku rozlehlým národním parkem. Táhne se vlastně na ploše 4 800 kilometrů, od severní Kanady až po Nové Mexiko.

Zajímavost: Národní park Rocky Mountain si získává rok od roku více obdivovatelů. Patří mezi třetí nejnavštěvovanější v zemi. Ročně sem zavítá kolem pěti milionů lidí.

Turistické stezky v horách národního parku.
Turistické stezky v horách národního parku.

NEJOBLÍBENĚJŠÍ TÚRY V NÁRODNÍM PARKU ROCKY MOUNTAIN

Velmi vyhledávanou aktivitou v Rocky Mountain je pěší turistika. A není divu. Národní park totiž nabídne turistům více než 560 kilometrů turistických stezek! Představíme vám několik z nich, které jsou zdaleka nejzajímavější.

1. EMERALD LAKE TRAIL

V Národním parku Rocky Mountain je mezi turisty velmi oblíbená středně náročná stezka Emerald Lake Trail. Dlouhá je necelých šest kilometrů a zabere vám asi 2 až 3 hodiny času. Podél trasy minete hned tři jezera. Prvně to nejmenší Nymph Lake, které připomíná spíše rybník. Jako druhé se před vámi rozprostře jezero Dream Lake, v jehož okolí budete mít fascinující a dramatické výhledy a třetici pak uzavře Emerald Lake v nadmořské výšce cca 3 000 m. n. m., u nějž si můžete udělat pěknou fotografii na památku. Stezka Emerald Lake Trail je využívána primárně v létě a na jaře. V zimě je zasypána standardně sněhem.

Možnosti dopravy: Na trasu se dostanete například ze stezky Bear Lake, která se nachází na konci Bear Lake Road (zde můžete zaparkovat automobil), což je asi 14 km od odbočky na Highway 36. Využít však můžete i bezplatnou kyvadlovou dopravu v rámci národního parku.

Doporučení: Na stezku Emerald Lake Trail je vhodné vydat se v brzkých ranních hodinách, abyste se vyhnuli davům. Trasa je totiž velmi vytížená pro svou oblíbenost.

2. BEAR LAKE TRAIL

Pokud nepatříte zrovna k dobrodruhům, kteří se rádi vydávají na náročnější stezky, bude vám vyhovovat tato klidná procházka kolem Bear Lake (Medvědího jezera). Trasa je dlouhá necelý kilometr a řadí se mezi ty méně náročné v Národním parku Rocky Mountain. Bez problémů ji zvládnete ujít v časovém horizontu do jedné hodiny. Míjet budete nejen ono zmíněné jezero, ale i obří žulové balvany a mnoho jehličnanů, jako jsou smrky, borovice a jedle. Úchvatný pohled vám pak příroda dopřeje zejména v podzimním období, kdy se tamější osiky barví do zlatavých odstínů. Více informací stezce Bear Lake Trail

Doprava: Na trasu kolem Bear Lake se dostanete stejně tak, jako na Emerald Lake Trail. Zaparkovat je možné na Bear Lake Road a poté se vydat na procházku. Parkoviště je k dispozici i v rámci Rocky Mountain National Park (ráno v 8:00 však bývá přeplněné, a to zejména v létě a na podzim). Popojet lze i bezplatnou kyvadlovou dopravou v národním parku.

Jezero Emerald.
Jezero Emerald.

3. CUB LAKE TRAIL

Toužíte po užším kontaktu s přírodou? Potom se vydejte na středně obtížnou trasu v Národním parku Rocky Mountain zvanou Cub Lake Trail. Dlouhá je něco málo přes 7 kilometrů (tam i zpět) a zabere vám zhruba dvě hodiny až půl dne vašeho času. Záleží na tom, co vše chcete při procházce vidět. Ochuzeni nebudete například o úchvatné výhledy na okolní louky, malá jezírka i divoké květiny. A když budete mít štěstí, můžete z bezpečné vzdálenosti zpozorovat i tamější divokou zvěř (nejčastěji losy)! I přesto, že je stezka celoroční, nejkouzelnější bývá dle všeho na jaře. Toto roční období totiž poskytne návštěvníkovi celé spektrum barev. Více Informací o stezce Cub Lake Trail

Lokalita a doprava: Hlavní stezku Cub Lake Hike najdete u Fern Lake Road a cca 6 a půl kilometru od návštěvnického centra Beaver Meadows. Na začátek stezky se můžete dopravit bezplatnou kyvadlovou dopravou anebo zaparkovat na parkovišti, pokud se dopravujete automobilem.

4. MILLS LAKE TRAIL

Chcete spatřit subalpské jezero Mills pojmenované po zakladateli Národního parku Rocky Mountain, Enosovi Millsovi? Pak musíte podniknout pěší výpravu po trase Mills Lake Trail. Stezka je dlouhá kolem osmi kilometrů a zabere vám dvě až tři hodiny času. Míjet v tomto případě budete malebné oblasti s okouzlujícími vodopády. Samotné jezero pak nabídne pohled na křišťálově čistou vodu s vysokými horskými štíty. Přístup k jezeru je nejjednodušší v období květen až říjen. Více informací o stezce Mills Lake Trail

Lokalita a doprava: Túra k jezeru Mills začíná ze stezky Glacier Gorge Trailhead nacházející se na Bear Lake Road, což je asi 12,8 km od odbočky na Highway 36. Na začátek stezky se můžete dopravit bezplatnou kyvadlovou dopravou anebo zaparkovat na parkovišti, pokud se dopravujete automobilem.

Jezero Cub.
Jezero Cub.

5. ALBERTA FALLS TRAIL

Alberta Falls patří k nejoblíbenějším vodopádům v Národním Parku Rocky Mountain. Snadno se k němu dostanete po stezce dlouhé 2,6 kilometrů, která je považována za snadnou. Její absolvování vám zabere asi 45 až 60 minut času. Vydat se na cestu můžete však nejen pěšky, ale třeba i na koni v rámci organizovaných výletů. V zimním období též nic nebrání dobrodružství a leckteří turisté cíle dosahují na sněžnicích. Ideálním obdobím pro vykonání této túry je ovšem květen až říjen. Více informací o stezce Alberta Falls Trail

Lokalita a doprava: Na počátek stezky (sledujte ukazatele směrem k Alberta Falls) se dostanete obdobně jako výše, buď bezplatnou kyvadlovou dopravou nebo automobilem. Zaparkovat je vhodné v brzkých ranních hodinách (od 6:00) na parkovišti Glacier Gorge na Bear Lake Road, abyste si zajistili místo. Pokud je toto parkoviště plné, je možné zaparkovat na konci Bear Lake Road.

Národní park Rocky Mountain však nabídne stezek pro pěší turistiku mnohem více.

Vodopády Alberta.
Vodopády Alberta.

Jak se vybavit na túru?

Ještě, než se vydáte za dobrodružstvím na jednu ze stezek v Národním parku Rocky Mountain, nezapomeňte si zkontrolovat, zda máte s sebou všechny důležité věci a potřebnosti. Co je před absolvováním pěší túry nutností?

· Kvalitní outdoorové boty: Ne nadarmo se v češtině nazývá tento národní park „Skalisté hory“. Skalnatý i kamenitý terén tedy vyžaduje pevnou a voděodolnou turistickou obuv.

· Pláštěnka nebo nepromokavá bunda: Horské prostředí dokáže být značně nepředvídatelné, proto si nezapomeňte přibalit na túru pláštěnku nebo nepromokavou bundu. Zkušení dobrodruzi pak nedoporučují pobývat přímo na vrcholcích hor v odpoledních hodinách. Pakliže se přižene silná bouře, budete v tomto prostředí nechránění před blesky.

· Několik vrstev oblečení: Ať už se vydáte na túru v jakémkoliv ročním období, myslete na vrstvy oblečení. Někdo říká, že byste měli být jak „cibule“, abyste mohli vrstvy oděvů v teplém počasí odkládat a v tom chladném zase přidávat.

· Pitná voda: Lahve s pitnou vodou jsou základ, pokud chcete podniknout túru v divoké přírodě. Vody si přibalte více, než si myslíte, že bude stačit. Lépe mít s sebou rezervy tekutin.

· Rychlý zdroj energie/jídlo: Cestou za přírodními krásami vám může snadno vyhládnout. Nebo jen budete potřebovat dobít energii, proto si do batohu sbalte i menší svačinu v podobě sendviče, ovoce a energetické tyčinky.

· Klobouk a opalovací krém (v létě): Zejména v teplých měsících může být coloradské slunce zrádné, proto před jarní a letní túrou kryjte hlavu kšiltovkou či kloboukem a na pokožku použijte krém s dostatečně vysokým UV ochranným faktorem. Ten si současně přibalte na cestu do batohu. Předejdete tak úpalu, úžehu a spálené kůži.

· Igelitový sáček nebo pytel na odpadky: Během svých cest po stezkách Národního parku Rocky Mountain natrefíte jistě na četné cedule s nápisem „leave no trace“ (nezanechávejte žádné stopy). Držte se toho a neznečišťujte panenskou přírodu odpadky a čímkoliv jiným. Vše ukládejte do igelitového pytle nebo sáčku, který pak vyhodíte do koše.

· Dalekohled: V kouzelné přírodě, kterou nabídne návštěva Rocky Mountain, je k vidění nespočet scenérií.S dopomocí dalekohledu pak dohlédnete do zajímavých horských zákoutí a třeba zahlédnete i nějakou tu divokou zvěř!

Veverka v národním parku.
Veverka v národním parku.

Co dalšího v Rocky Mountain vidět a zažít?

Když se řekne Rocky Mountain, nelze si představit jen pouhé kilometry stezek. Tohle dechberoucí místo nabídne i jiné vyžití. Zkuste zavítat například sem:

TRAIL RIDGE ROAD

Nejste zrovna zapálení do pěší turistiky? Potom si prohlédněte Národní park Rocky Mountain z jiné perspektivy! Silnice Trail Ridge Road poskytne nevšední zážitek z vašeho automobilu. Je dlouhá zhruba 17 a půl kilometru a rozprostírá se v nadmořské výšce 3 600 metrů. Počítat tedy musíte na některých vyhlídkových stanovištích, že teplota bude o dost stupňů nižší než v nížinách. Počasí ale váš dojem z panoramat zcela určitě nijak neovlivní. Z Trail Ridge Road můžete spatřit nejen losy ale třeba i sviště! Mnoho vyhlídkových míst též poskytne fotografům skvělé možnosti k fotografování. K dispozici jsou v některých místech i toalety. Jedním z takových stanovišť je například Forest Canyon Overlook. Časová náročnost je odhadována na minimálně půl dne. Jízdu po této silnici si naplánujte ideálně v období květen až polovina listopadu. Po zbytek roku totiž bývá silnice pokrytá velkým množstvím sněhu. Více informací o Trail Ridge Road

NÁVŠTĚVNICKÉ CENTRUM BEAVER MEADOWS

Pro vás, jakožto turistu v Rocky Mountain National Park, je návštěvnické centrum více než důležité. Zde si můžete nechat například poradit, na jakou stezku se vydat podle svých fyzických schopností. Dozvíte se také mimo jiné nespočet zajímavých informací o národním parku a zakoupit si můžete i mapu lokality nebo dokonce vycházkové hole na túru! V místě jsou turistům ohledně rad k dispozici velmi přátelští a ochotní rangeři. Beaver Meadows Visitor Center mívá otevřeno celoročně od 8:00 do 18:00, avšak na podzim a v zimě bývá zkrácená otevírací doba. Více informací o návštěvnickém centru Beaver Meadows

Návštěvnické centrum Beaver Meadows.
Návštěvnické centrum Beaver Meadows.

DOWNTOWN ESTES PARK

Estes Park bychom mohli definovat jako vstupní bránu do Národního parku Rocky Mountain. Je to jakési turistické centrum, kde jsou k dispozici restaurace, hostince, hotely či motely. Najdete tu také podniky, které zajišťují organizované výlety do okolní přírody na koních – a to je teprve zážitek! Na své si pak přijdou i horolezci nebo milovníci raftingu. Tamější podnikatelé tyto tematicky zaměřené výlety též pořádají. Zajímat vás bude jistě i hlavní ulice v Estes Parku zvaná Elkhorn Avenue, která je lemovaná nejen bary ale i obchody. Městem pak protéká řeka Big Thompson River, podél které najdete promenádu Riverwalk nebo pobřežní restaurace. Vyžití je zde tedy požehnaně. Více informací o Estes Parku

OLD FALL RIVER ROAD

Tato silnice byla pro návštěvníky otevřena již v roce 1920, aby je přiblížila více divoké přírodě. Je dlouhá 17,6 kilometru a má stoupající charakter. Vede z Horseshoe Parku do Fall River Pass. Podél silnice jsou četné serpentiny, žádná svodidla a štěrkový terén, proto je zde rychlostní limit vozidel stanoven na maximálně 24 km/h. A když vám po cestě vyhládne a budete si chtít uspořádat piknik s rodinou, stavte se v Endovalley Picnic Area – to je kouzelné místo uprostřed přírody s dřevěnými stoly a lavicemi, kde můžete v klidu rozjímat. Trasa bude bavit zejména ty cestovatele, kteří považují již samotnou cestu za cíl. Časová náročnost prohlídky je odhadována na 2 hodiny až půl dne. Míjet budete například vodopády ale i smaragdově zbarvený lesní porost. Silnice bývá v sezóně otevřena, mimo sezónu tedy počítejte s její uzavírkou. Vjezd je zdarma, v rámci prohlídky Národního Parku Rocky Mountain. Více informací o Old Fall River Road

Elkhorn Avenue v Estes Parku .
Elkhorn Avenue v Estes Parku .

HISTORICKÁ ČTVRŤ HOLZWARTH

V Národním parku Rocky Mountain můžete spatřit i docela autentický ranč, který vás přenese do života usedlíků ve 20. století. Historická čtvrť/místo Holzwarth (Holzwarth Historic Site) zkoumá rozsáhlou historii rodiny Holzwatrhů, která zde žila kolem roku 1917 a živila se frézováním dřeva nebo řezáním ledu k chlazení. V roce 1974 však místo s nemovitostmi zakoupila nezisková organizace The Nature Conservancy a převedla jej do správy National Park Service. Vstup do lokality je zdarma. Otevřeno zde mají zpravidla od poloviny června do 4. září. Časová náročnost prohlídky je odhadována na 1 až 2 hodiny. Historické budovy nejsou vždy otevřené. Více informací o historické čtvrti Holzwarth

Historická čtvrť Holzwarth.
Historická čtvrť Holzwarth.

Zajímavé destinace v okolí

Až důkladně prozkoumáte Národní park Rocky Mountain, můžete se vydat do jeho vzdálenějšího okolí, kde vás čeká mnoho dalších zajímavých zákoutí. Nabízíme vám několik tipů, kam zavítat:

· Arapaho and Roosevelt National Forests: Tato přírodní rezervace se rozkládá v Coloradu (západně od Denveru) a nachází se zhruba dvě hodiny autem od Národního Parku Rocky Mountain. Lokalita je přirozeným útočištěm mnoha chráněných ptáků i savců a založena byla v roce 1908 tehdejším prezidentem T. Rooseveltem. Název Arapaho je odvozen od kmene indiánů, který na území dříve žil. Více informací o turistickém vyžití v oblasti Arapaho and Roosevelt National Forests

· Denver: Asi 119 kilometrů (1 hodina a 50 minut jízdy autem) od Rocky Mountain National Park se nachází hlavní město státu Colorado – Denver. Sem si udělejte cestu, pokud zatoužíte po městském ruchu. Jako každé větší americké město vám totiž nabídne celé spektrum kulturního vyžití v podobě muzeí, galerií, divadel a podobně. Najdete tu také ZOO a mnoho zajímavých historických památek. Ochuzeni však nebudete ani o zeleň, které je zde v podobě parků požehnaně.

· Longmont: Když se vydáte automobilem jižně od Národního parku Rocky Mountain, ocitnete se za 50 minut v malebném coloradském městě Longmont. To nabídne nejen krásné historické centrum ale i možnost navštívit jeden z tamějších řemeslných pivovarů! Tak neváhejte a podnikněte další dobrodružnou cestu!

Denver.
Denver.

Historie a současnost Národního parku Rocky Mountain

Území, na kterém se dnes rozkládá Národní park Rocky Mountain, obývali původně po dlouhé stovky let domorodí Američané z kmenů Apačů, Siouxů, Uteů nebo Černorožců. Jedním z prvních Evropanů, kteří lokalitu prozkoumali, býval Španěl Francisco Vázquez de Coronado. Do oblasti Rocky Mountain vstoupil v 40. letech 16. století. Roku 1793 pak Skalisté hory jako první překročil Evropan Sir Alexander MacKenzie a po něm se na místo vydala slavná horská expedice v čele s Lewisem a Clarkem (tito muži provedli vědecký průzkum tamějších hor).

Rané evropské průzkumníky pak v 19. století následovaly celé davy horníků a usedlíků, které zlákala v 60. letech nejen zlatá horečka na Pikes Peak ale také zákon z roku 1862. Ten usedlíkům nabízel bezplatné pozemky na západě. Avšak drsné povětrnostní i přírodní podmínky, které panovaly v oblasti Rocky Mountain, nezvládal každý člověk. Zdaleka nejodolnější byla rodina německých přistěhovalců, kteří se jmenovali Holzwarthovi. Další rodina, která zde úspěšně zakotvila byla ta Harbisonova.

Národní park Rocky Mountain byl oficiálně založen roku 1915 prezidentem Woodrowem Wilsonem a následně byl zvelebován i díky vládní agentuře Civilian Conservation Corps, jež si najala několik pracovníků pro vybudování silnic, stezek, kempů a dalších turistických zařízení. Největší rozmach turismu pak nastal kolem druhé světové války a dnes si Rocky Mountain drží třetí místo v oblíbenosti národních parků USA.

Roosevelt National Forests.
Roosevelt National Forests.

Kdy navštívit Národní park Rocky Mountain?

Do Národního parku Rocky Mountain zavítejte ideálně v období od června do září, kdy v oblasti není sníh a turistické atrakce i stezky jsou dobře dostupné. Jestli ale spíše toužíte po klidu bez davů, pak je vhodnější časový úsek od října do května, kdy se na túru můžete vydat na běžkách či sněžnicích. Národní park je otevřen návštěvníkům 24 hodin denně a 365 dní v roce. Mějte však na paměti, že některé lokality mohou být kvůli počasí uzavřené.

Platí se v Národním parku Rocky Mountain vstupné?

Do oblasti Národního Parku Rocky Mountain se dostanete jedině s platnou vstupenkou. Tu si můžete zakoupit ideálně kreditní/debetní kartou od rangera u vstupních bran (ty jsou celkem 4, tj. Beaver Meadows, Fall River, Wild Basin a Kawuneeche. Poplatky jsou určeny následovně:

  • Jednodenní vjezd vozidla: 30 USD (týká se nekomerčních vozidel s kapacitou do 16 osob)
  • Jednodenní vstupenka na osobu: 15 USD (pěší, cyklisté a nekomerční skupiny)
  • Jednodenní vjezd motocyklu: 25 USD
  • Sedmidenní vjezd vozidla: 35 USD (platí sedm po sobě jdoucích dní)
  • Sedmidenní vjezd motocyklu: 30 USD (platí sedm po sobě jdoucích dní)

K dostání jsou pak pro návštěvníky v případě zájmu o roční permanentky, které opravňují ke vstupu do Rocky Mountain.

Ledovce pod vrcholy Rocky Mountains.
Ledovce pod vrcholy Rocky Mountains.

Jak se do Národního parku Rocky Mountain dostat?

Nejlepší způsob, jak se dostat do Národního parku Rocky Mountain, je dojet na místo zapůjčeným autem. To vám dodá jistou svobodu v pohybu. Automobil si většinou turisté rezervují předem na mezinárodním letišti v Denveru (DEN), který leží necelé dvě hodiny od národního parku. Možností je také využití bezplatné kyvadlové dopravy, která jezdí k některým stezkám a atrakcím (během sezóny). Krom jiného lze popojet z letiště i klasickou kyvadlovou dopravou do Estes Park (jednosměrná jízdenka stojí 55 USD a zpáteční 95 USD). Přímá doprava mezi letištěm a Rocky Mountain bohužel neexistuje.Více informací k dopravě do Národního parku Rocky Mountain

Vzdálenosti od turisticky oblíbených míst v okolí

Pro orientaci v prostoru uvádíme vzdálenost Rocky Mountain od turisticky oblíbených destinací a velkých amerických měst:

  • Vzdálenost Národního parku Rocky Mountain od Denveru: 90 km
  • Vzdálenost Národního parku Rocky Mountain od Colorado Springs: 175 km
  • Vzdálenost Národního parku Rocky Mountain od Salt Lake City: 513 km
  • Vzdálenost Národního parku Rocky Mountain od Las Vegas: 925 km
  • Vzdálenost Národního parku Rocky Mountain od Chicaga: 1537 km

Železniční trať, v pozadí Rocky Mountain.
Železniční trať, v pozadí Rocky Mountain.

Možnosti ubytování a občerstvení v NP Rocky Mountain

Jak již bylo uvedeno výše, nejlepším místem k ubytování u Národního parku Rocky Mountain je město Estes Park. Zde je v nabídce celá řada ubytovacích kapacit. Vysoké hodnocení od turistů mají například tříhvězdičkové hotely Woodlands On Fall River a Boulder Brook on Fall River, které jsou i vcelku dobře cenově dostupné. Cena za noc tu vyjde v přepočtu na cca 3 000 až 3 500 Kč. Další možností je i využití těchto pěti kempů – Aspen Glen, Glacier Basin, Longs Peak, Moraine Park a Timber Creek Campground.

Co se týká občerstvení, přímo v Národním parku Rocky Mountain žádné potraviny nenajdete. Pouze v návštěvnických centrech seženete balenou vodu k pití. Od května do října se pak návštěvníkům nabízí Trail Ridge Store – prodejna suvenýrů, ale i kavárna. Sídlí v Alpine Visitor Center na Trail Ridge Road. Za plnohodnotnými restauracemi a obchody musíte tedy popojet do nedalekých měst Estes Park a Grand Lake. V Estes Park je prý výtečná italská restaurace Dunraven at The Estes Park Resort a v Grand Lake pak navštivte třeba karibskou restauraci One Love Rum Kitchen!

Jak je to s domácími mazlíčky v NP Rocky Mountain?

Pokud cestujete do oblasti Národního parku Rocky Mountain se psem (či jiným mazlíčkem), můžete být dosti omezeni v pohybu do okolních oblastí. Psi mají totiž zákaz vstupu na všechny stezky, louky a jiné přírodní plochy související s národním parkem. Nesmí taktéž do návštěvnických center. Pohybovat se mohou mazlíčci pouze na zřízených komunikacích, parkovištích, v kempech a na piknikových místech. Podmínkou je ovšem pohyb na vodítku, které nesmí být delší více jak 1,8 metru.

Jako majitelé psů však nemusíte být obavy, co se týká zázemí. V okolních obcích najdete veterinární kliniky, psí školky i zverimexy.

Věděli jste, že…

  • na pastvinách v Národním parku Rocky Mountain se volně pase až 400 ovcí tlustorohých? Na tato zvířata tak můžete snadno natrefit i při procházce v období květen až červen. Obávat se však nemusíte, ovce jsou dle všeho mírumilovné.
  • i v dnešní době se můžete při návštěvě Rocky Mountain setkat s domorodými Američany z kmenů Sioux nebo třeba Apache?
  • prvním člověkem, který v roce 1939 zaplatil vstupné do parku (3 dolary), byl tamější usedlík Abner Sprague? Ten patřil krom jiného mezi velké zastánce Národního parku Rocky Mountain a je po něm dokonce pojmenováno jedno z místních jezer (Sprague Lake).
  • nejvyšší horou v národním parku je Longs Peak o nadmořské výšce 4 346 metrů? Je také 14. nejvyšším vrcholem v Coloradu a jedním z nejobtížnějších ke zdolání.

Pohled od řeky v NP.
Pohled od řeky v NP.

Všechny články autora

Iveta Reinisch

Iveta je srdcem i duší dobrodruh. Její povaha se ostatně promítá i do jejího profesního života. Jednoho dne se prostě rozhodla, že pověsí kariéru zdravotní sestřičky na hřebík a stane se redaktorkou. Psaní je totiž její životní vášní - miluje ho zkrátka už od dětství. Avšak Iveta má i jinou vášeň, a to je cestování! Zatím ještě nenavštívila všechna vytoužená místa - ale má ambice, to napravit... Její cestovatelský seznam přání je dost dlouhý, a tak věří, že jej brzy začne zase odškrtávat a pozná fascinující místa na planetě Zemi. Iveta spolupracuje s CK SEN od roku 2022.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole