Muž procházející se branami Torii

Nejpodmanivější kouty Japonska a pár pozoruhodných faktů o zemi, kde se dá zažít vše

Objevte s námi spletitou a fascinující kulturu této ostrovní země, anebo se naplno oddejte jejím úchvatným přírodním scenériím.

Japonsko je pro cizince jako hlavolam. Protkané tradicemi, formovanými dlouhou a bohatou historií, uchvacující svou moderností a technologickou rozvinutostí. S městskou architekturou futuristických tvarů a pestrých barev, ale i s okouzlující zachovalou přírodou, jejíž krásu jen zdůrazňuje citlivý zásah lidské ruky.

Autor: Pavel Fellner

30.06.2019

Čti více
Muž procházející se branami Torii
Muž procházející se branami Torii

Místa, která vás chytí za srce

Japonsko se také může lehce stát vším, čím chcete. Hektickým centrem obchodu i tichým duchovním útočištěm, festivalem detailně uhlazených oděvů kimono i divokou party kostýmů anime, pomalu plynoucím filmem sledovaným ze sedadla rikše i bleskovou momentkou z paluby rychlovlaku, tropickým letoviskem i zimním lyžařským resortem.

Na vás, jako návštěvníkovi, zůstává jen vybrat si, které z mnoha tváří této úžasné země se chcete podívat do očí. Jakkoli se rozhodnete, šance, že vám vezme dech, je vždy vysoká.

Bambusový les Sagano
Bambusový les Sagano

Bambusový les Sagano

Bambus je pro Japonce symbolem síly. Často bývá vysázený v blízkosti chrámů, aby tam odvracel zlé duchy. Není proto divu, že nejkrásnější bambusový les se nachází jen půl hodiny od Kjóta, města „deseti tisíc svatyň“. Jeho chodníky vítají pěší i cyklisty, ale ani ruch turismu neubírá nic z kouzla uklidňujícího šumu hustého porostu ve větru.

Modré jezero Biei
Modré jezero Biei

Modré jezero Biei

Co vzniklo v roce 1988 jako vodohospodářský projekt na ochranu před nánosy bahna, se nečekaně rozvinulo do úchvatného tyrkysovo-modrého jezírka. Voda v něm není modrá, efekt způsobuje přítomnost hydroxidu hlinitého, který odráží modré světlo. Klidné atmosféře přidávají na intenzitě suché kmeny stromů přímo ve vodě a jejich bezchybná reflexe na hladině.

Brány torii Fushimi Inari
Brány torii Fushimi Inari

Fushimi Inari

Údajně nejpopulárnější turistickou atrakcí Japonska je kjótský chrám zasvěcený Inari, bohyni rýže a obchodu. Poslem Inari jsou lišky a jejich podobizny zde najdete na každém kroku. Stejně početné jsou na úpatí chrámového kopce i brány torii rumělkově-oranžové barvy. Ty jsou obětními dary bohyni od jednotlivců i firem na znamení díků za prosperitu.

 Tokijská križovatka Shibuya
Tokijská križovatka Shibuya

Křižovatka Shibuya

Tokijskou křižovatkou se slavným diagonálním přechodem a statutem popkulturní ikony často přechází na zelenou i více jak 2500 chodců. Přidejte k tomu nadrozměrné obrazovky, světelné reklamy na okolních budovách a ocitnete se v pulzujícím snovém světě, který vás nenechá na nejmenších pochybách o tom, že se právě nacházíte v jedné z nejrušnějších metropolí světa.

Řeka Meguro a rozkvetlá sakura
Řeka Meguro a rozkvetlá sakura

Řeka Meguro

Když začátkem dubna rozkvete 800 stromů japonské třešně sakura, formujících kilometr dlouhý pás podél řeky Meguro, jen těžko byste v Tokiu hledali hezčí pohled. A přestože vybetonované koryto zde nemusí působit zrovna přirozeně, vše vynahrazuje dokonalé noční nasvícení. Během procházky podél řeky nevynechejte ani raritní muzeum parazitů.

Záliv Kabira
Záliv Kabira

Záliv Kabira

Vzdálený jen 300 km od pobřeží Taiwanu (a až 1950 km od Tokia) leží ostrov Ishigaki, který nabízí vše, co byste od tropického ráje čekali – pláže, potápění, skvělé jídlo nebo výlety lodí. Křišťálově čistá voda zálivu Kabira, známého kultivací vzácných černých perel, odhalí zvědavému oku pestrý podmořský svět a záhadná zákoutí korálových útesů.

Zasněžený skanzen Shirakawa-go
Zasněžený skanzen Shirakawa-go

Shirakawa-go

I přesto, že je tento živý skanzen už téměř čtvrt století součástí Světového kulturního dědictví UNESCO, zůstává relativně neznámým. Tvoří ho unikátní dřevěné domy ve stylu gassho-zukuri, definované hrubou slaměnou střechou. Mohutné střechy mají za cíl odolat návalům sněhu v zimním období, kdy je na domy i nejkrásnější pohled. Název gassho-zukuri (v překladu „akt modlitby“) indikuje podobnost tvaru střechy s rukama sepnutýma k modlitbě.

Přírodní koupele Kusatsu Onsen
Přírodní koupele Kusatsu Onsen

Kusatsu Onsen

Lokalizované na majestátním pozadí hor prefektury Gunma jsou tradiční otevřené přírodní koupele (tzv. onsen) ve městě Kusatsu příležitostí na relax v horké vodě s vyšším obsahem síry. Za svou dobrou pověst vděčí místní voda i vysoké aciditě, dostatečné na okamžitou likvidaci více nebezpečných druhů bakterií a vhodné i k boji proti zánětům.

Pískové duny Tottori
Pískové duny Tottori

Katsunuma a Koshu

Něco pro milovníky vína, a nemyslíme tím saké. Dobrá pověst vinařského regionu města Koshu, a též lokální odrůdy vinné révy stejného jména, proniká v posledních letech do světa. Kritici označují tamější vína za vzrušující a vy je můžete ochutnat například v průběhu festivalu v městské části Katsunuma každoročně začátkem října.

Prefektura Tottori – Opět jeden z méně známých koutů ostrova Honšú, ovšem je třeba povědět, že neprávem. Rozmanitý kraj, pověstný krabím masem, tvorbou Manga komiksů, pískovými dunami, nebo lyžařskými svahy na hoře Daisen, má pro vás přichystané překvapení na každém kroku.

Historické město Kanazawa
Historické město Kanazawa

Kanazawa

Nejzachovalejší architektura z období Edo (17.-19. století), koncentrovaná v historických částech města Kanazawa, zahrnuje chrámy, svatyně, zámky a celé ulice starobylých domů. Mnohé návštěvníky osloví i čtvrť samurajů, muzeum popularizátora Zen budhismu D.T. Suzukiho, anebo tržnice Omicho se širokým výběrem pouličního jídla.

Pobřežní cesta Michinoku – Měří 700 kilometrů a táhne se po pobřeží Tichého oceánu regionem, který v roce 2011 postihlo ničivé zemětřesení a tsunami Tohoku. Víceré části turistické trasy byly katastrofou zničené, ale místní samospráva je, uvědomujíc si unikátnost tohoto „treku“, postupně uvádí do původního stavu.

Rýchlovlak Shinkansen
Rýchlovlak Shinkansen

Zajímavosti

6852 ostrovů – přesto, že největší a nejznámější jsou Honšú, Kjúšú, Hokaido a Šikoku (a vedle nich ještě legendární Okinawa), celkový počet ostrovů formálně patřících Japonsku je o mnoho větší.

Shinkansen – známé rychlovlaky fungují od roku 1964 a údajně nikdy neměly zpoždění v průměru více, jak 36 sekund. Rekord padl v roce 1997, kdy to byl průměr 18 sekund.

Udon rezance
Udon rezance

70 % a 200 – tato dvě čísla vyjadřují poměrové zastoupení horské krajiny a počet sopek v Japonsku.

Zvýšená podlaha – ať už ji registrujete při vstupu do domu, anebo do místnosti, indikuje, že se musíte zout.

1:2 – poměr počtu dětí do 14 let k počtu seniorů nad 65 let v Japonsku. Pro porovnání, stav pro celý svět je 3:1.

Repliky jídla – najdete je před mnohými restauracemi spolu se psaným menu. Ulice Kappabashi v Tokiu je místem, kde se dají takovéto makety i zakoupit.

Srkání nudlí – není považováno za prohřešek. Naopak, hostitel ho uvítá jako důkaz, že vám chutná.

Rybí trh
Rybí trh

Číslo 4 – ať vás nezaskočí, že v budově chybí čtvrté poschodí. Tato cifra je považovaná za nešťastnou, protože její výslovnost je téměř identická se slovem „smrt“.

Konzumace ryb a plodů moře – i ta je v „Nippone“ největší na světě. Průměrný obyvatel zde získá z ryb až 20 % přísunu bílkovin.

Lidé v maskách na ulici
Lidé v maskách na ulici

1500 zemětřesení – různé intenzity zaznamenají japonští seismologové ročně.

Spánek v práci – je častým jevem. Věří se, že zvyšuje produktivitu a demonstruje oddanost zaměstnance zůstávajícího déle v práci.

Maska na tvář – není používána z obavy před nakažením sebe, ale nosí ji nemocní z ohleduplnosti vůči ostatním. Nejde o znak hypochondrie, ale gesto slušnosti.

Japonské automaty
Japonské automaty

23 – prodejních (výdejních) automatů na obyvatele je nejvíce na světě.

Sebevraždy – bohužel i v této nemilé statistice patří Japonsku světové prvenství.

Uklízení – v zemi vycházejícího slunce ho neberou na lehkou váhu a vyučuje se ve školách.

High-tech toalety – běžně tu sedací desky zpívají a vyhřívají.

Japonsko - základní informace, tipy a rady na cestu


Všechny články autora

Pavel Fellner

Průkopník našich cest do Indonésie a Polynésie. Několikrát absolvoval cestu kolem světa, průvodcuje jižní Ameriku, Barmu, Thajsko, Indii, Čínu, Tibet, Nepál, Bhután, Etiopii, Keňu, Tanzanii, Namibii, JAR...., miluje Stolové hory ve Venezuele, koupe se s tučňákama na Antarktidě a vyběhne na každou sopku, kterou spatří. Bohém s odbornými znalostmi z řízení a marketingu si na zájezdech vychutnává každý moment. Okouzlí Vás nejen dojemnou hrou na klavír, vědomostmi, ale i talentem zorganizovat věci tak, abyste si vaši dovolenou dokonale užili. Velmi dobře vaří a v restauraci vám rád pomůže najít přesně to víno, na které máte chuť. Z dovolené, kde vás provází, se vám nebude chtít odejít.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole