Železní trůn Game of Thrones

Netruchlete za Game of Thrones a vydejte se na cestu po jeho filmových lokalitách!

Místa natáčení seriálu Game of Thrones jsou okouzlující už sama od sebe. Dějové souvislosti populární ságy jim však přidávají novou dimenzi turistického zážitku. Atmosféra středověku s prvky žánru fantasy, realistické zobrazení nelítostného politického boje o moc i časté dramatické zápletky držely diváky Game of Thrones (GoT) úspěšně v napětí během dlouhých osmi let. Důležitou přísadu atraktivity příběhu, kterou zvládli filmaři mistrovsky zakomponovat do výsledného mixu, tvořily nezapomenutelné lokality natáčení.

Autori: Erika Žišková, Pavel Fellner

27.06.2019

Čti více
Železní trůn Game of Thrones
Železní trůn Game of Thrones

Dnes již ikonická místa Islandu, Severního Irska, Chorvatska, Španělska, Maroka a Malty neposkytla však jen punc autenticity seriálovým scénám. Stala se i zdrojem neutuchajícího zájmu turistů, což přineslo významné změny do života mnohých místních obyvatelů, kteří se přizpůsobili poptávce po různých formách “GoT” zážitků.

Návštěvníci, přicházející s touhou ještě jednou prožít dramatické momenty svých hrdinů, tak nacházejí o mnoho víc, než jen impozantní scénické pozadí přírodních a architektonických dominant krajiny. Na samotných místech natáčení mohou na vlastní kůži zažít imitaci bitev, nebo se vyfotit v legendárních pózách oblíbených postav. Kromě toho lze tematiku GoT pozorovat všude kolem – na informačních tabulích, kostýmech průvodců, v nabídce kurzů středověkých řemesel, nebo lekcí lukostřelby.

Populární sběratelskou aktivitou fanoušků GoT je i takzvaný screenframing. Vzniká kombinací záběru určité scény seriálu zobrazené na tabletu a místa, kde byla daná scéna natočená. Fanoušek drží tablet se scénou GoT v ruce tak, aby scéna přesně zapadala do skutečného okolí a následně to celé vyfotí. Výsledkem je efekt scény “jako vystřižené” z pozadí. Některým se po pár týdnech cestování podařilo dát dohromady celkem slušné sbírky.

Předtím, než se i vy vydáte na cestu do některého z koutů Westerosu, nebo Essosu, můžete zjistit, které z nich vás nejvíce osloví.

Alej stromů The Dark Hedges v Severním Irsku
Alej stromů The Dark Hedges v Severním Irsku

Severní Irsko

The Dark Hedges tvoří alej robustních buků po obou stranách cesty mezi obcemi Arnoy a Stranocum. Větve těchto, více než dvousetletých, stromů jsou navzájem propleteny do mohutné klenby, formující tmavý tunel. V GoT tvoří součást nejdelší hradské cesty Sedmi Království, známé jako Králova cesta (King’s road). Mimochodem, tuto lokalitu můžete spatřit i ve filmu Transformers: The Last Knight.

V seriálu přístavní město Lordsport na ostrově Pyke je ve skutečnosti malá rybářská usedlost Ballintoy. Její přístav byl ideální, protože během posledních staletí změnil podobu jen minimálně. Podle záznamů má jen o něco méně než 200 obyvatelů a produkce HBO si mohla dovolit místní rybáře finančně kompenzovat, aby mohla na několik dní uzavřít celý přístav pouze pro potřeby natáčení. Okolní pláže tvořily exteriér i pro zbývající Železné ostrovy (Iron Islands) pod vládou House Greyjoy.

Zámek Ward v Severním Irsku
Zámek Ward v Severním Irsku

Zámek Ward je chráněnou památkou a unikátní rezidencí z 18. století, známou svou směsí architektonických stylů. Nabízí výhled na mořský fjord (loch) Strangford Lough a v roce 1973 zde v důsledku předčasné exploze trhaviny zahynuli dva členové teroristické skupiny IRA. Fanoušci GoT tento zámek znají jako Winterfell, sídlo Starků.

Rájem pro příznivce lezení je masivní, 5 kilometrů dlouhý, horský útes Fair Head, vystupující z moře na samém severu země. Pyšní se výškou 196 metrů a nabízí 450 lezeckých tras. Jeho skutečně epická scenérie nebyla jen inspirací pro umístění sídla rodu Targaryen nazvaného Dragonstone, ale i pro nejedno dílo krajinomalby, například od Wilkse.

V dalších nesčetných severoirských lokalitách, spjatých s GoT, vám pomůže zorientovat se průvodce v podobě mobilní aplikace.

Pohled na město Dubrovník
Pohled na město Dubrovník

Chorvatsko

Nejznámější a nejvíce okouzlující místo celé ságy, hlavní město kontinentu Westeros - King’s Landing – se nachází v chorvatském historickém centru Dubrovník. Zda jsou to Jezuitské schody, na kterých vznikla snad nejpamátnější scéna Cerseiny procházky hanby, malebná obranná pevnost Lovrijenac, dnes populární místo Shakepearovských inscenací pod holým nebem, anebo Etnografické muzeum, kde Tyrion potkává Oberyna Martella, atmosféra tohoto města je nostalgií GoT přímo prosycena.

Dubrovník založili jako pohraniční městský stát v sedmém století a původně se jmenoval Ragusa. Lokalizovaný na pomezí kultur a náboženství byl již od 12. století spolehlivě opevněný hradbami, jejichž části stojí dodnes. Stal se křižovatkou obchodních cest a právě obchod byl, vedle silného vlivu Benátek, zdrojem prosperity města. Přežil zemětřesení v roce 1667 i napoleonský vpád v letech 1806-08.

V hradbách Dubrovníku se vypíná i Věž Minčeta, čili Dům nesmrtelných ve městě Qarth. 680 metrů odtud, směrem do moře, leží ostrov Lokrum, národní rezervace, kde se v druhé sérii konala zahradní party elit Qarthu.

Arboretum Trsteno
Arboretum Trsteno

Arboretum Trsteno, nedaleko Dubrovníku, bylo založeno už v 15. století. Rozprostírá se na ploše 25 hektarů, jeho součástí jsou starobylý akvadukt, lis na olivy, socha Neptuna a pergola, pod kterou proběhl nejeden dialog rodiny Tyrell.

Jadranské letovisko, plné historických památek, Šibenik, přenechalo své kouzlo svobodnému městu Braavos.

Filmové stopy GoT vedou i do dalších chorvatských míst – Split, Trogir a Baška Voda.

Palác Alcázar v Seville
Palác Alcázar v Seville

Španělsko

Kdysi strategicky důležitý hrad Zafra je krajinnou dominantou pohoří Sierra de Caldereros. Postavili ho v nadmořské výšce 1400 metrů po dobytí původně maurského sídla na přelomu 12. a 13. století. Byl kritickým obranným bodem křesťanského světa, no po úspěšném završení Reconquisty ztratil na významu. Jelikož hrad dlouhodobě chátral, stát ho v roce 1971 prodal v aukci do soukromého vlastnictví a jeho novému majiteli se ho podařilo částečně zrekonstruovat. Příznivci GoT v něm poznají Věž radosti (Tower of Joy).

Hrad Almodóvar del Río v provincii Córdoba, nebo Highgarden rodu Tyrellů, postavili Římané jako vojenskou pevnost. Současnou strukturu mu dali Berbeři kolem roku 760 a zrekonstruovali ho soukromí majitelé začátkem 20. století.

Od roku 1987 klenot světového dědictví UNESCO, královský palác Alcázar v Seville, je monumentálním komplexem v srdci metropole Andalusie. Sestává z budovy paláce, impozantních zahrad a je přímo propojen se sousední katedrálou, která je největším gotickým kostelem na světě a nachází se v ní hrob Kryštofa Kolumba. Palác je ukázkou mudejarské architektury a přilehlé zahrady sloužily, kromě relaxu, i jako ovocné sady. Právě zde našly svou filmovou podobu Vodní zahrady a Sunspear regionu Dorne.

Polopoušť Bardenas Reales
Polopoušť Bardenas Reales

Přezdívané “Město v moři”, Peniscola, je opevněným mořským přístavem, majákem a hradem templářských rytířů. V GoT propůjčila Peniscola své charisma Meereenu.

Navarrská polopoušť Bardenas Reales o rozloze 420 km2, to je expozice překvapivě tvarovaných kaňonů, plošin a izolovaných kopců, které svou rozměnitost nabyly postupným zvětráváním pískovcovo-jílovito-křídových půd. Slovy GoT – krajina Dothraki kontinentu Essos.

Schodiště na ostrově Gaztelugatxe
Schodiště na ostrově Gaztelugatxe

Zvláštně přímočaře zvrásněný kamenný povrch u pláže Itzurun nedaleko malého města Zamaia a schodiště, vedoucí ke klášteru na ostrůvku Gaztelugatxe, obojí v Baskicku, doplnily zase potřebné detaily ostrova Dragonstone.

Ve Španělsku se také natáčelo na hradě Santa Florentina v Barceloně, v historickém starém městě Cáceres chráněném UNESCO a v katedrále v Gironě.

Ledovec Vatnajökull na Islandě
Ledovec Vatnajökull na Islandě

Island

Grjótagjá je lávová jeskyně s termálním pramenem. Do poloviny 70. let minulého století byla oblíbeným přírodním koupalištěm, no když po sérií erupcí stoupla teplota vody nad 50°C, stalo se koupání rizikovým. Voda ovšem opět chladne a zájem o jeskyni opět stoupá i díky milostné scéně mezi Jonem a Ygritte.

Krajinu “za zdí” zobrazuje ledovec Svínafellsjökull. Tvoří výběh rozsahem největší ledové masy v Evropě, ledovce Vatnajökull. Svínafellsjökull je relativně lehce přístupný, nabízí nádherné výhledy na úžasné ledové formace a je vyhledávaným místem všech milovníků surové přírodní krásy.

Nejjižněji situovaná obec Islandu, Vík, je obklopena pláží neobvyklého čedičového písku černé barvy. Na jejím pozadí se tyčí travnaté útesy, domov mnohých druhů mořských ptáků, aby postupně ustoupily do moře, kde z nich lze spatřit už jen erodované věžovité pozůstatky. Právě zde tábořila armáda Mance Raydera.

Azurové okno na Maltě
Azurové okno na Maltě

Malta

Na tomto středomořském ostrově se odehrála jen produkce první série GoT. Točily se tu scény z fiktivních oblastí s teplým klimatem, především z King’s Landing a ze svobodného města Pentos.

Obrovský, přirozeně vytvořený, oblouk s příznačným názvem Azurové okno byl místem konání svatby Daenerys a Droga. Tento zajímavý útvar ale už, bohužel, neexistuje. Po několika degradačních poškozeních v důsledku silných bouřek definitivně zkolaboval v roce 2017.

Obec Manikata, s bohatou minulostí sahající až do doby bronzové, byla v GoT přejmenována na Lhazareen a stala se obětí vpádu nomádů Dothraki.

Drogova hranice a památná scéna nově vylíhnutých draků se odehrála v malebném údolí Mtahleb, na západním pobřeží Malty. Najdete tam typickou středomořskou zemědělskou krajinu s relativně nedotčenými starými budovami. Ideální místo na nenáročné procházky.

Původně lovecký zámeček, později vojenská věznice, následně fabrika na hedvábí a nakonec, simultánně, sídlo maltského prezidenta i Illyria Mopatise v Pentosu – renesanční Palác Verdala leží mezi stejně lákavými Buskettskými zahradami.

Masivní brána obranné pevnosti Ricasoli je Bránou Bohů, kterou Starkové vcházejí do hlavního města v epizodě “Lord Snow”. Ricasoli stojí na nejvýchodnějším výběžku Vallettského přístavu a vybudovaná byla v 17. století. Svoji úlohu sehrála v napoleonských válkách, posloužila i jako základna britské vojenské vzpoury, či jako vojenská nemocnice. Aktivní byla i při obraně Malty ve druhé světové válce.

Na Maltě se natáčelo i v starověkém hlavním městě ostrova Mdine, paláci San Anton, a několika dalších místech.

Ait Ben Haddou v Maroku
Ait Ben Haddou v Maroku

Maroko

Ait Ben Haddou je skupinou budov a ochranných zdí, postavených z jílovité hlíny na půli cesty mezi Marakéší a Saharou. Jde o výjimečně zachovalý, tradiční způsob architektury z hraničních oblastí pouště, uznaný za světové kulturní dědictví UNESCO. Kromě úlohy města Yunkai si v GoT tato vzácná vesnice “zahrála” v úctyhodném počtu jiných velkých filmových titulů.


Všechny články autora

Pavel Fellner

Průkopník našich cest do Indonésie a Polynésie. Několikrát absolvoval cestu kolem světa, průvodcuje jižní Ameriku, Barmu, Thajsko, Indii, Čínu, Tibet, Nepál, Bhután, Etiopii, Keňu, Tanzanii, Namibii, JAR...., miluje Stolové hory ve Venezuele, koupe se s tučňákama na Antarktidě a vyběhne na každou sopku, kterou spatří. Bohém s odbornými znalostmi z řízení a marketingu si na zájezdech vychutnává každý moment. Okouzlí Vás nejen dojemnou hrou na klavír, vědomostmi, ale i talentem zorganizovat věci tak, abyste si vaši dovolenou dokonale užili. Velmi dobře vaří a v restauraci vám rád pomůže najít přesně to víno, na které máte chuť. Z dovolené, kde vás provází, se vám nebude chtít odejít.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole